stdClass Object ( [id] => 642197 [title] => Bračani poludjeli za drugim najpopularnijim sportom na svijetu, osnovali klub u kojemu se rađaju ljubavi i djeca: 'Jednostavno vam se uvuče pod kožu i više bez njega ne možete...' [alias] => bracani-poludjeli-za-drugim-najpopularnijim-sportom-na-svijetu-osnovali-klub-u-kojemu-se-radaju-ljubavi-i-djeca-39-jednostavno-vam-se-uvuce-pod-kozu-i-vise-bez-njega-ne-mozete-39 [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnoge će iznenaditi i začuditi podatak da je badminton u svijetu drugi najpopularniji sport, odmah poslije nogometa i da je od Olimpijskih igara 1992. godine u Barceloni stekao status olimpijskog sporta. Isto tako mnoge će ne malo iznenaditi i začuditi da na Braču već tri godine djeluje Badminton klub “Škrok” sa sjedištem u Nerežišćima.

Klub okuplja četrdesetak članova od čega petnaest žena, a osim Nerežišćana na trening i natjecanja stižu i oni iz Supetra i Sutivana. Taj sport osvojio je ne samo mlade, nego i one u srednjim godinama, ali i bračne parove koji su u badmintonu pronašli priliku za druženje, natjecanje, rekreaciju i putovanja. Članovi kluba sudjeluju na brojnim natjecanjima i izvan granica Lijepe naše i nikada se kući ne vraćaju praznih ruku, uvijek zajedno s njima doplove na otok medalje i pehari.

A kad jedan klub na škoju okupi toliko članova i razvije takvu rekreacijsko-natjecateljsku aktivnost u sportu koji je mnogima nepoznanica, onda je red otići na lice mjesta i vidjeti o čemu se to radi.

Počelo je prije tri godine

Sve je pokrenuo i badminton sportom zarazio Jakša Goić-Muzica koji je učio igrajući s nekolicinom starijih Nerežišćana. Učio, učio i na zadnju se zaljubio u badminton. Svoje znanje nesebično je prenio na sve one koji su mu se željeli priključiti, a takvih je bilo sve više i više. Stoga su u studenom mjesecu 2016. godine odlučili utemeljiti badminton klub “Škrok”.

Jakša Goić pojasnio je kako ime kluba dolazi od naziva za nespretni udarac okvirom badmintonskog reketa.
- Jedna od glavnih prednosti ovog sporta je upravo njegova jednostavnost tako da ćete pravila “upiti” vrlo brzo, osnovna prije početka igre, a sva ostala – u samoj igri. Zbog svoje jednostavnosti i dinamičnosti badminton je zanimljiv i onima koji se nikad nisu bavili sportom, naročito u dvobojima parova, pojasnio je prvi brački badmintonac ponosan na razvoj, ali i uspjehe kluba.

Badminton se igra u pojedinačnoj konkurenciji, parovima i mješovitim parovima.

Treninzi bračkih badmintonaca održavaju se u dvorani “Hrvatski skup” u Nerežišćima, a jednom tjedno i u sportskoj dvorani u Supetru. Badminton se igra reketom i pernato duguljastom lopticom koja je napravljena od šesnaest gušćih pera, i to kažu iz lijevoga krila guske, učvršćenih u plutenu glavicu. Osnovni cilj igre je jednim udarcem reketa udariti lopticu tako da prijeđe preko mreže i padne u polje protivnika. Protivničke strane tako naizmjence izmjenjuju udarce.

Jedna strana osvaja poen ako je loptica pala u označeni dio protivnikova terena, dotakla bilo koji dio protivnikova tijela ili opreme, ili ako protivnik uputi lopticu izvan označenog terena. Svaki gem igra se do 21, a ako pri tom broju dođe do izjednačenja, igra se na dva poena razlike. Ako rezultat bude izjednačen i kod dvadeset devetog poena, tada prvi igrač koji dosegne trideset pobjeđuje.

- U ovoj godini članovi našeg badminton kluba osvojili su četrdeset dvije medalje različitog sjaja i na različitim natjecanjima - otkrila je Barbara Barhanović, tajnica kluba i prava administrativna sila jer ona bilježi sve podatke, događaje, rasporede i evidencije.

Uz to je i sama vlasnica jedne medalje. Već je šest godina nona, ali to se po izgledu ne bi reklo, te majka trojice sinova. Barbara će posvjedočiti kako među “nježnijim spolom” ima sve više onih koji se žele priključiti njihovom klubu i sudjelovati u njegovima aktivnostima, a prednjače mlade mame. Pohvalila je Jakšu Goića, koji je ženama uvijek spreman pokazati tajne te igre te strpljivo objašnjavati pravila, te kako držati reket i uputiti najbolji udarac.
Najtrofejniji brački badmintonac je David Jurun.

- Možda je to zato što nastojim odlaziti na sva natjecanja. Stekao sam puno iskustva i dosta treniram - skromno je prokomentirao Jurun, koji je u klubu od prvoga dana, a osvojene medalje drži u svojoj kući jer klub još nema svoje prostorije.

Mi smo vam prava klapa

Frane Cvitanić iz Supetra je lanjske godine osvojio prvo mjesto u regionalnoj rekreativnoj ligi Alpe Dunav Adria u C kategoriji pa je stekao pravo natjecati se u drugoj jakosnoj skupini, odnosno u B razredu.

- Mi smo vam prava klapa i to nas drži na okupu. Često se poslije nastupa nađemo na kominu. Muškarci peku meso ili ribu, a žene naprave kolače i našoj sreći nema kraja - posvjedočio je Frane Cvitanić uz napomenu kako u njihovu klubu ima inženjera, ribara, pomoraca, čuvara prirode, sutkinja, kamenara, kuhara…

- Badminton vam se jednostavno - objasnio je Supetranin Cvitanić - uvuče pod kožu i više bez njega ne možete.
I baš dok smo razgovarali banuo je Jakov Kuščević i sve počastio kuhanim vinom. On je, rekoše, friški član kluba i po profesiji je kuhar. Još nije osvojio badmintonsku medalju, ali je zato zablistao na prestižnom kuharskom natjecanju “Biser mora” na kojemu je dohvatio šest medalja - dva srebra i četiri bronce. On je prva kuhača kluba i vodi brigu o spizi i na putovanjima i na natjecanjima.

- U početku sam, priznao je Kuščević - više puta slomio reket. Znate, kako je, budete sto posto sigurni u svoj udarac, a onda promašite. Umisliš se da znaš, a ne znaš. Ali, prošlo me to, manje griješim pa više ne stradavaju reketi.
Najbolji igrač u pojedinačnoj kategoriji, složit će se svi u klubu, je 24-godišnji Mario Janković s diplomom FESB-a u džepu. On je, čuli smo, sadašnjost i budućnost kluba. Njemu u Dalmaciji, a i šire, nitko nije ravan. Kazali su nam kako je u klubu upoznao ljubav svoga srca pa bi uskoro mogao s njome “šotobraco” pred oltar.

Na naš upit hoće li to biti uskoro najbolji brački badmintonac odgovorio je zagonetnim smiješkom.

Među članovima “Škroka” nalaze se i četiri bračna para. Josip Bezmalinović nam je otkrio tajnu na koji način on i supruga Edita treniraju, a uz to imaju i kćerkicu. To vam izgleda ovako:

- Ja idem na trening, a žena čuva malu. Nakon treninga žurnim koracima se vraćam kući, preuzimam čuvanje djeteta, a žena ide na trening.

Bezmalinović se pomalo požalio kako je ranije poslije treninga odlazio s društvom na pivo, ali otkako je žena počela trenirati nema više piva. Priznat će kako je ipak on nagovorio ženu da počne s treninzima, a ona je potom nagovorila svoje prijateljice. Dugo će se sjećati kako su prije dvije godine na svadbenoj večeri od svoga kuma dobili na poklon tortu s krokantom koja je bila u znaku dva badmintonska reketa.

Jure i Ivana Lukšić na trening dolaze iz Sutivana.

- Da bismo otišli na trening, u kući mora biti besprijekorna organizacija vremena. Imamo sina od 13 i kćerku od 8 godina i svoje poslovne obveze, a zbog prijevoza na trening odlazimo zajednički. Treniramo dva do tri puta tjedno, kako kada stignemo - kazala je Ivana, koja je članove kluba počastila fritulama koje je sama napravila i to u prigodi godišnjice članstva u “Škroku”. I to svjedoči kakva atmosfera vlada među bračkim badmintoncima.

Žene uvele red u klub

U klubu je rijetko koji član bez medalje. Bernard Kuzmanić stigao je na trening sa medaljama, ali i sa svojom kćerkicom dok se žena nalazila na poslu. Medalje je njegova kćerkice prebirala po rukama i brojila. Na upit vašeg reportera: “A, koliko tvoj tata ima medalja?”, dvoipolgodišnja Ivana malo se zamislila pa onda kao iz topa odgovorila: “Puno!”.

Ženski dio momčadi predvodi Žana Garafulić. Prije je igrala tenis, završila je kineziologiju, rođena je Dolu, udana u Nerežišćima i majka je dvoje dječice. O njoj će vam u klubu kazati puno lipih riči, a uz njezino ime vezan je i pravi kuriozitet. Iako ima bebu od 2,5 mjeseca ona je tridesetak dana poslije poroda odlazila ne samo na treninge nego i na natjecanja.

- Pa kako!?, upitali smo je.

- Osjećala sam se dobro, a sa mnom je išao i moj suprug koji je kćerkicu nosio i čuvao u košarici. Kad nešto volite onda se i može.

Osim bebe koja ima dva imena, Roza i Luna, ali se odaziva na ime Roza, tu je i trogodišnji sin Niko. Dakle, obaveza ima na pretek, ali joj je sport u krvi pa uvijek nađe nešto vremena. S obzirom na stas i vitku liniju mogla bi i na manekenske piste.

Otkako su žene ušle u klub ima više reda, a muški rod ima i više obaveza. Stalno, tvrde, dobivaju neke zadatke, poput očistiti dvoranu, postaviti mrežu, staviti rekvizite na svoje mjesto…

Iako je Bračanima u krvi štedljivost kad je u pitanju badminton - ne štede. Tako primjerice reket košta 800 kuna, set od 12 loptica zapada 170 kuna, tu je još mreža, sportska odjeća i obuća, troškovi puta, članarina… Brački badmitonci razmišljaju kako bi bilo dobro organizirati dalmatinsku ligu ili regionalnu u kojoj bi sudjelovao Široki Brijeg i druge momčadi omeđene regionalnim granicama.

Zdravko Jakšić je treći predsjednik u nizu, a na tu dužnost je stupio prije dva mjeseca.

- Mi smo vam dobra ekipa. Među nama nema svađe, a eventualne nesuglasice riješimo uz komin. Što se tiče natjecateljskog dijela tu smo sve uspješniji što najbolje svjedoče osvojene medalje i pehari. Neki su članovi više, a neki manje aktivni. Ipak, posebno smo ponosni na petnaest žena, uglavnom mladih žena s malom djecom koja nađu vremena i za klub i zna natjecanja.

Predsjednik Jakšić posebno zahvaljuje općini Nerežišća koja i financijski pomaže rad njihova kluba, a ustupila im je na korištenje i dvoranu, a bez dvorane ne bi bilo ni badmintona.

U klubu će posvjedočiti kako su četverolist koji čine Frane Cvitanić, David Jurun, Jakša Goić i Mario Janković njihovi najbolji igrači dok među ženama prvo mjesto drži Žana Garafulić.

- Badminton je postao sport dostupan svima, bez obzira na dob ili sposobnost igrača. Igranje može biti energetski vrlo zahtjevno ili pak može predstavljati lagani trening. Sport je to s kojim možete pošteno smršaviti - s tim riječima ispratio nas je prvi čovjek kluba Zdravko Jakšić.

Inače, zanimljivo je kako su poznati ljubitelji badmintona i Bill Gates, Diego Armando Maradona, Gari Kasparov i Boris Becker. Sada su im se priključili i Bračani...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Žene uvele red [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2020-01-08 14:19:44 [created_by] => 3135 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-09 11:55:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-01-09 08:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15160 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/badminton3-191219.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427494.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427460.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427496.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427504.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427506.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427502.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427498.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427484.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427472.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427470.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427464.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427462.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427500.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427488.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427486.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427482.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427480.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427474.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456048.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456050.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456052.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456054.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456056.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456058.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456060.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427494.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427460.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427496.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427504.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427506.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427502.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427498.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427484.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427472.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427470.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427464.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427462.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427500.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427488.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427486.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427482.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427480.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427474.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456048.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456050.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456052.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456054.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456056.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456058.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456060.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427494.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427460.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427496.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427504.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427506.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427502.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427498.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427484.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427472.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427470.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427464.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427462.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427500.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427488.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427486.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427482.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427480.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12427474.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456048.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456050.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456052.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456054.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456056.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456058.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/Nedjelja\/12456060.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["badminton3-191219","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x816"},{"size0":"1920x2855"},{"size0":"1920x942"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1220"},{"size0":"1920x2803"},{"size0":"1920x1665"},{"size0":"1920x1507"},{"size0":"1920x1764"},{"size0":"1920x2057"},{"size0":"1920x1876"},{"size0":"1920x1095"},{"size0":"1920x1393"},{"size0":"1920x1324"},{"size0":"1920x1187"},{"size0":"1920x1351"},{"size0":"1920x1057"},{"size0":"1920x978"},{"size0":"1920x1474"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1059x758"},{"size0":"720x960"},{"size0":"960x720"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x2855"},{"size0":"1920x942"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1220"},{"size0":"1920x2803"},{"size0":"1920x1665"},{"size0":"1920x1507"},{"size0":"1920x1764"},{"size0":"1920x2057"},{"size0":"1920x1876"},{"size0":"1920x1095"},{"size0":"1920x1393"},{"size0":"1920x1324"},{"size0":"1920x1187"},{"size0":"1920x1351"},{"size0":"1920x1057"},{"size0":"1920x978"},{"size0":"1920x1474"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1059x758"},{"size0":"720x960"},{"size0":"960x720"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x2855"},{"size0":"1920x942"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1220"},{"size0":"1920x2803"},{"size0":"1920x1665"},{"size0":"1920x1507"},{"size0":"1920x1764"},{"size0":"1920x2057"},{"size0":"1920x1876"},{"size0":"1920x1095"},{"size0":"1920x1393"},{"size0":"1920x1324"},{"size0":"1920x1187"},{"size0":"1920x1351"},{"size0":"1920x1057"},{"size0":"1920x978"},{"size0":"1920x1474"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1059x758"},{"size0":"720x960"},{"size0":"960x720"},{"size0":"1920x1440"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7731149 Threads: 5 Questions: 1561909420 Slow queries: 4763373 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111526032 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/bracani-poludjeli-za-drugim-najpopularnijim-sportom-na-svijetu-osnovali-klub-u-kojemu-se-radaju-ljubavi-i-djeca-39-jednostavno-vam-se-uvuce-pod-kozu-i-vise-bez-njega-ne-mozete-39-642197 [printLink] => /mozaik/zivot/bracani-poludjeli-za-drugim-najpopularnijim-sportom-na-svijetu-osnovali-klub-u-kojemu-se-radaju-ljubavi-i-djeca-39-jednostavno-vam-se-uvuce-pod-kozu-i-vise-bez-njega-ne-mozete-39-642197?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 57781 [name] => bračani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bracani [link] => /tag/bracani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377608 [name] => badminton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => badminton [link] => /tag/badminton ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Žene uvele red [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bračani poludjeli za drugim najpopularnijim sportom na svijetu, osnovali klub u kojemu se rađaju ljubavi i djeca: 'Jednostavno vam se uvuče pod kožu i više bez njega ne možete...' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3135 [name] => Ivica Radić [username] => ivica-radi [email] => ivica-radi@sd.hr [password] => $2y$10$kQvPx1XtIQFrIW4GwRpP8enOebiru83yaJs45AILYX5/AdHYI6M/y [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-radic-3135 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1653 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/06a42f47d6529c57a2dd082135cc073d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/badminton3-191219.jpg [galleryCount] => 76 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => badminton3-191219 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/badminton3-191219.jpg [title] => badminton3-191219 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427494.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427460.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427496.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427504.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427506.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427502.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427498.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427484.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427472.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427470.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427464.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427462.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427500.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427488.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427486.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427482.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427480.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427474.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456048.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456050.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456052.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456054.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456056.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456058.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456060.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427494.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427460.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427496.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427504.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427506.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427502.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427498.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427484.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427472.jpg [title] => ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427470.jpg [title] => ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427464.jpg [title] => ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427462.jpg [title] => ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427500.jpg [title] => ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427488.jpg [title] => ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427486.jpg [title] => ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427482.jpg [title] => ) [42] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427480.jpg [title] => ) [43] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427474.jpg [title] => ) [44] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456048.jpg [title] => ) [45] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456050.jpg [title] => ) [46] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456052.jpg [title] => ) [47] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456054.jpg [title] => ) [48] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456056.jpg [title] => ) [49] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456058.jpg [title] => ) [50] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456060.jpg [title] => ) [51] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427494.jpg [title] => ) [52] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427460.jpg [title] => ) [53] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427496.jpg [title] => ) [54] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427504.jpg [title] => ) [55] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427506.jpg [title] => ) [56] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427502.jpg [title] => ) [57] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427498.jpg [title] => ) [58] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427484.jpg [title] => ) [59] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427472.jpg [title] => ) [60] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427470.jpg [title] => ) [61] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427464.jpg [title] => ) [62] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427462.jpg [title] => ) [63] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427500.jpg [title] => ) [64] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427488.jpg [title] => ) [65] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427486.jpg [title] => ) [66] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427482.jpg [title] => ) [67] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427480.jpg [title] => ) [68] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12427474.jpg [title] => ) [69] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456048.jpg [title] => ) [70] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456050.jpg [title] => ) [71] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456052.jpg [title] => ) [72] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456054.jpg [title] => ) [73] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456056.jpg [title] => ) [74] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456058.jpg [title] => ) [75] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/Nedjelja/12456060.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnoge će iznenaditi i začuditi podatak da je badminton u svijetu drugi najpopularniji sport, odmah poslije nogometa i da je od Olimpijskih igara 1992. godine u Barceloni stekao status olimpijskog sporta. Isto tako mnoge će ne malo iznenaditi i začuditi da na Braču već tri godine djeluje Badminton klub “Škrok” sa sjedištem u Nerežišćima.

Klub okuplja četrdesetak članova od čega petnaest žena, a osim Nerežišćana na trening i natjecanja stižu i oni iz Supetra i Sutivana. Taj sport osvojio je ne samo mlade, nego i one u srednjim godinama, ali i bračne parove koji su u badmintonu pronašli priliku za druženje, natjecanje, rekreaciju i putovanja. Članovi kluba sudjeluju na brojnim natjecanjima i izvan granica Lijepe naše i nikada se kući ne vraćaju praznih ruku, uvijek zajedno s njima doplove na otok medalje i pehari.

A kad jedan klub na škoju okupi toliko članova i razvije takvu rekreacijsko-natjecateljsku aktivnost u sportu koji je mnogima nepoznanica, onda je red otići na lice mjesta i vidjeti o čemu se to radi.

Počelo je prije tri godine

Sve je pokrenuo i badminton sportom zarazio Jakša Goić-Muzica koji je učio igrajući s nekolicinom starijih Nerežišćana. Učio, učio i na zadnju se zaljubio u badminton. Svoje znanje nesebično je prenio na sve one koji su mu se željeli priključiti, a takvih je bilo sve više i više. Stoga su u studenom mjesecu 2016. godine odlučili utemeljiti badminton klub “Škrok”.

Jakša Goić pojasnio je kako ime kluba dolazi od naziva za nespretni udarac okvirom badmintonskog reketa.
- Jedna od glavnih prednosti ovog sporta je upravo njegova jednostavnost tako da ćete pravila “upiti” vrlo brzo, osnovna prije početka igre, a sva ostala – u samoj igri. Zbog svoje jednostavnosti i dinamičnosti badminton je zanimljiv i onima koji se nikad nisu bavili sportom, naročito u dvobojima parova, pojasnio je prvi brački badmintonac ponosan na razvoj, ali i uspjehe kluba.

Badminton se igra u pojedinačnoj konkurenciji, parovima i mješovitim parovima.

Treninzi bračkih badmintonaca održavaju se u dvorani “Hrvatski skup” u Nerežišćima, a jednom tjedno i u sportskoj dvorani u Supetru. Badminton se igra reketom i pernato duguljastom lopticom koja je napravljena od šesnaest gušćih pera, i to kažu iz lijevoga krila guske, učvršćenih u plutenu glavicu. Osnovni cilj igre je jednim udarcem reketa udariti lopticu tako da prijeđe preko mreže i padne u polje protivnika. Protivničke strane tako naizmjence izmjenjuju udarce.

Jedna strana osvaja poen ako je loptica pala u označeni dio protivnikova terena, dotakla bilo koji dio protivnikova tijela ili opreme, ili ako protivnik uputi lopticu izvan označenog terena. Svaki gem igra se do 21, a ako pri tom broju dođe do izjednačenja, igra se na dva poena razlike. Ako rezultat bude izjednačen i kod dvadeset devetog poena, tada prvi igrač koji dosegne trideset pobjeđuje.

- U ovoj godini članovi našeg badminton kluba osvojili su četrdeset dvije medalje različitog sjaja i na različitim natjecanjima - otkrila je Barbara Barhanović, tajnica kluba i prava administrativna sila jer ona bilježi sve podatke, događaje, rasporede i evidencije.

Uz to je i sama vlasnica jedne medalje. Već je šest godina nona, ali to se po izgledu ne bi reklo, te majka trojice sinova. Barbara će posvjedočiti kako među “nježnijim spolom” ima sve više onih koji se žele priključiti njihovom klubu i sudjelovati u njegovima aktivnostima, a prednjače mlade mame. Pohvalila je Jakšu Goića, koji je ženama uvijek spreman pokazati tajne te igre te strpljivo objašnjavati pravila, te kako držati reket i uputiti najbolji udarac.
Najtrofejniji brački badmintonac je David Jurun.

- Možda je to zato što nastojim odlaziti na sva natjecanja. Stekao sam puno iskustva i dosta treniram - skromno je prokomentirao Jurun, koji je u klubu od prvoga dana, a osvojene medalje drži u svojoj kući jer klub još nema svoje prostorije.

Mi smo vam prava klapa

Frane Cvitanić iz Supetra je lanjske godine osvojio prvo mjesto u regionalnoj rekreativnoj ligi Alpe Dunav Adria u C kategoriji pa je stekao pravo natjecati se u drugoj jakosnoj skupini, odnosno u B razredu.

- Mi smo vam prava klapa i to nas drži na okupu. Često se poslije nastupa nađemo na kominu. Muškarci peku meso ili ribu, a žene naprave kolače i našoj sreći nema kraja - posvjedočio je Frane Cvitanić uz napomenu kako u njihovu klubu ima inženjera, ribara, pomoraca, čuvara prirode, sutkinja, kamenara, kuhara…

- Badminton vam se jednostavno - objasnio je Supetranin Cvitanić - uvuče pod kožu i više bez njega ne možete.
I baš dok smo razgovarali banuo je Jakov Kuščević i sve počastio kuhanim vinom. On je, rekoše, friški član kluba i po profesiji je kuhar. Još nije osvojio badmintonsku medalju, ali je zato zablistao na prestižnom kuharskom natjecanju “Biser mora” na kojemu je dohvatio šest medalja - dva srebra i četiri bronce. On je prva kuhača kluba i vodi brigu o spizi i na putovanjima i na natjecanjima.

- U početku sam, priznao je Kuščević - više puta slomio reket. Znate, kako je, budete sto posto sigurni u svoj udarac, a onda promašite. Umisliš se da znaš, a ne znaš. Ali, prošlo me to, manje griješim pa više ne stradavaju reketi.
Najbolji igrač u pojedinačnoj kategoriji, složit će se svi u klubu, je 24-godišnji Mario Janković s diplomom FESB-a u džepu. On je, čuli smo, sadašnjost i budućnost kluba. Njemu u Dalmaciji, a i šire, nitko nije ravan. Kazali su nam kako je u klubu upoznao ljubav svoga srca pa bi uskoro mogao s njome “šotobraco” pred oltar.

Na naš upit hoće li to biti uskoro najbolji brački badmintonac odgovorio je zagonetnim smiješkom.

Među članovima “Škroka” nalaze se i četiri bračna para. Josip Bezmalinović nam je otkrio tajnu na koji način on i supruga Edita treniraju, a uz to imaju i kćerkicu. To vam izgleda ovako:

- Ja idem na trening, a žena čuva malu. Nakon treninga žurnim koracima se vraćam kući, preuzimam čuvanje djeteta, a žena ide na trening.

Bezmalinović se pomalo požalio kako je ranije poslije treninga odlazio s društvom na pivo, ali otkako je žena počela trenirati nema više piva. Priznat će kako je ipak on nagovorio ženu da počne s treninzima, a ona je potom nagovorila svoje prijateljice. Dugo će se sjećati kako su prije dvije godine na svadbenoj večeri od svoga kuma dobili na poklon tortu s krokantom koja je bila u znaku dva badmintonska reketa.

Jure i Ivana Lukšić na trening dolaze iz Sutivana.

- Da bismo otišli na trening, u kući mora biti besprijekorna organizacija vremena. Imamo sina od 13 i kćerku od 8 godina i svoje poslovne obveze, a zbog prijevoza na trening odlazimo zajednički. Treniramo dva do tri puta tjedno, kako kada stignemo - kazala je Ivana, koja je članove kluba počastila fritulama koje je sama napravila i to u prigodi godišnjice članstva u “Škroku”. I to svjedoči kakva atmosfera vlada među bračkim badmintoncima.

Žene uvele red u klub

U klubu je rijetko koji član bez medalje. Bernard Kuzmanić stigao je na trening sa medaljama, ali i sa svojom kćerkicom dok se žena nalazila na poslu. Medalje je njegova kćerkice prebirala po rukama i brojila. Na upit vašeg reportera: “A, koliko tvoj tata ima medalja?”, dvoipolgodišnja Ivana malo se zamislila pa onda kao iz topa odgovorila: “Puno!”.

Ženski dio momčadi predvodi Žana Garafulić. Prije je igrala tenis, završila je kineziologiju, rođena je Dolu, udana u Nerežišćima i majka je dvoje dječice. O njoj će vam u klubu kazati puno lipih riči, a uz njezino ime vezan je i pravi kuriozitet. Iako ima bebu od 2,5 mjeseca ona je tridesetak dana poslije poroda odlazila ne samo na treninge nego i na natjecanja.

- Pa kako!?, upitali smo je.

- Osjećala sam se dobro, a sa mnom je išao i moj suprug koji je kćerkicu nosio i čuvao u košarici. Kad nešto volite onda se i može.

Osim bebe koja ima dva imena, Roza i Luna, ali se odaziva na ime Roza, tu je i trogodišnji sin Niko. Dakle, obaveza ima na pretek, ali joj je sport u krvi pa uvijek nađe nešto vremena. S obzirom na stas i vitku liniju mogla bi i na manekenske piste.

Otkako su žene ušle u klub ima više reda, a muški rod ima i više obaveza. Stalno, tvrde, dobivaju neke zadatke, poput očistiti dvoranu, postaviti mrežu, staviti rekvizite na svoje mjesto…

Iako je Bračanima u krvi štedljivost kad je u pitanju badminton - ne štede. Tako primjerice reket košta 800 kuna, set od 12 loptica zapada 170 kuna, tu je još mreža, sportska odjeća i obuća, troškovi puta, članarina… Brački badmitonci razmišljaju kako bi bilo dobro organizirati dalmatinsku ligu ili regionalnu u kojoj bi sudjelovao Široki Brijeg i druge momčadi omeđene regionalnim granicama.

Zdravko Jakšić je treći predsjednik u nizu, a na tu dužnost je stupio prije dva mjeseca.

- Mi smo vam dobra ekipa. Među nama nema svađe, a eventualne nesuglasice riješimo uz komin. Što se tiče natjecateljskog dijela tu smo sve uspješniji što najbolje svjedoče osvojene medalje i pehari. Neki su članovi više, a neki manje aktivni. Ipak, posebno smo ponosni na petnaest žena, uglavnom mladih žena s malom djecom koja nađu vremena i za klub i zna natjecanja.

Predsjednik Jakšić posebno zahvaljuje općini Nerežišća koja i financijski pomaže rad njihova kluba, a ustupila im je na korištenje i dvoranu, a bez dvorane ne bi bilo ni badmintona.

U klubu će posvjedočiti kako su četverolist koji čine Frane Cvitanić, David Jurun, Jakša Goić i Mario Janković njihovi najbolji igrači dok među ženama prvo mjesto drži Žana Garafulić.

- Badminton je postao sport dostupan svima, bez obzira na dob ili sposobnost igrača. Igranje može biti energetski vrlo zahtjevno ili pak može predstavljati lagani trening. Sport je to s kojim možete pošteno smršaviti - s tim riječima ispratio nas je prvi čovjek kluba Zdravko Jakšić.

Inače, zanimljivo je kako su poznati ljubitelji badmintona i Bill Gates, Diego Armando Maradona, Gari Kasparov i Boris Becker. Sada su im se priključili i Bračani...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
badminton3-191219











































































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/bracani-poludjeli-za-drugim-najpopularnijim-sportom-na-svijetu-osnovali-klub-u-kojemu-se-radaju-ljubavi-i-djeca-39-jednostavno-vam-se-uvuce-pod-kozu-i-vise-bez-njega-ne-mozete-39-642197 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ae0166e38590005075d7415e74bc549ae2d98d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bra%C4%8Dani+poludjeli+za+drugim+najpopularnijim+sportom+na+svijetu%2C+osnovali+klub+u+kojemu+se+ra%C4%91aju+ljubavi+i+djeca%3A+%26%23039%3BJednostavno+vam+se+uvu%C4%8De+pod+ko%C5%BEu+i+vi%C5%A1e+bez+njega+ne+mo%C5%BEete...%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbracani-poludjeli-za-drugim-najpopularnijim-sportom-na-svijetu-osnovali-klub-u-kojemu-se-radaju-ljubavi-i-djeca-39-jednostavno-vam-se-uvuce-pod-kozu-i-vise-bez-njega-ne-mozete-39-642197 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbracani-poludjeli-za-drugim-najpopularnijim-sportom-na-svijetu-osnovali-klub-u-kojemu-se-radaju-ljubavi-i-djeca-39-jednostavno-vam-se-uvuce-pod-kozu-i-vise-bez-njega-ne-mozete-39-642197 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Žene uvele red [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotŽene uvele red

Bračani poludjeli za drugim najpopularnijim sportom na svijetu, osnovali klub u kojemu se rađaju ljubavi i djeca: 'Jednostavno vam se uvuče pod kožu i više bez njega ne možete...'

9. siječnja 2020. - 09:32
badminton3-191219

Mnoge će iznenaditi i začuditi podatak da je badminton u svijetu drugi najpopularniji sport, odmah poslije nogometa i da je od Olimpijskih igara 1992. godine u Barceloni stekao status olimpijskog sporta. Isto tako mnoge će ne malo iznenaditi i začuditi da na Braču već tri godine djeluje Badminton klub “Škrok” sa sjedištem u Nerežišćima.

Klub okuplja četrdesetak članova od čega petnaest žena, a osim Nerežišćana na trening i natjecanja stižu i oni iz Supetra i Sutivana. Taj sport osvojio je ne samo mlade, nego i one u srednjim godinama, ali i bračne parove koji su u badmintonu pronašli priliku za druženje, natjecanje, rekreaciju i putovanja. Članovi kluba sudjeluju na brojnim natjecanjima i izvan granica Lijepe naše i nikada se kući ne vraćaju praznih ruku, uvijek zajedno s njim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:48