stdClass Object ( [id] => 1310999 [title] => ‘Dijete do treće godine ne bi uopće smjelo gledati u mobitel. Ni minutu! Šteta koja nastane je nenadoknadiva‘ [alias] => dijete-do-trece-godine-ne-bi-uopce-smjelo-gledati-u-mobitel-ni-minutu-steta-koja-nastane-je-nenadoknadiva [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Maja Punoš Rebić prosvjetna je djelatnica već gotovo 20 godina. Radi kao školska knjižničarka u OŠ “Josip Vergilij Perić” i Gimnaziji dr. Mate Ujevića u Imotskom, a donedavno je bila i nastavnica politike i gospodarstva. Diplomirala je politologiju (pedagoški smjer) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Pripovjedačica je i spisateljica terapijskih priča za djecu. Surađuje s mnogim vrtićima i odgojno-obrazovnim ustanovama, a njezine seminare i edukacije najčešće posjećuju roditelji, profesori, učitelji i svi oni koji se djecom bave. Zabrinuto progovara o porastu ovisnosti o ekranima kod djece različitih uzrasta.

– Cijele vojske neuroznanstvenika, psihijatara, psihologa i logopeda već dulje vrijeme upozoravaju kako djetetu do treće godine života roditelji ne bi uopće smjeli dati da gleda u mobitel! Ni na minutu! Znanstveno je dokazano da plavo svjetlo ekrana organski oštećuje djetetov mozak. Naime, beba na svijet dolazi s maksimalnim brojem neurona, no da bi se oni mogli pravilno spojiti, djetetu je potrebna igra i komunikacija. Ako živa riječ izostane, učinjena šteta se više ničim ne može nadoknaditi.

Isti simptomi kao kod kockara

Magnetna rezonanca pokazuje da se kod djece koja su imala privilegij odrastati “prirodno”, odnosno bez mobitela i videoigrica, u prednjem režnju mozga stvara bijela moždana masa. Kod djece koja su bila izložena utjecaju ekrana, umjesto bijele mase pojavljuje se siva moždana tvar, zbog čega dijete ne napreduje sukladno dobu i mogućnostima, već razvija simptome identične onima kod djece iz autističnog spektra. To su: kašnjenje govora, pretilost, nemogućnost koncentracije i kontrole emocija, a nakon relativno kratkog vremena i – ovisnost.

---

image

‘Kad je djetetov živčani sustav prekomjerno stimuliran redovitim izlaganjem ekranu, to uzrokuje kronični stres u mozgu‘

AFP
---

Ovisnik o kocki ima iste simptome kao dijete ovisno o mobitelu. U praksi to znači sljedeće: kad dijete od osam godina igra videoigricu u kojoj prelazi s levela na level, adrenalin i dopamin mu rastu i ono je u stanju euforije. Toliko hormona prosječan čovjek izluči u sedam dana. Zamislite da roditelj tad uđe u sobu, uzme mu mobitel i kaže: “Piši domaći!” To vam je kao da auto u petoj brzini zakočite pod ručnom ili ga naglo vratite u rikverc. Isti takav šok dogodi se i u djetetovu mozgu. Nikad im nemojte naglo oduzimati mobitel ni videoigre jer se može dogoditi da vas dijete u takvom duševnom rastrojstvu napadne, odnosno da postane agresivno prema sebi ili drugima. Da stvar bude gora, dijete uvijek radi ono što vidi. Ako se roditelj ponaša isto ili slično, ako cijeli dan provodi na mobitelu pa ne vidi i ne čuje kad mu se dijete obraća, ni dijete ne vidi problem u korištenju mobitela, niti zna da je ovisno. Nažalost, to ne znaju ni mnogi roditelji. Ekranizam (ovisnost o ekranima – videoigrama i internetu) danas je službena dijagnoza, a poznata je i pod nazivom digitalni autizam.

Kad je djetetov živčani sustav prekomjerno stimuliran redovitim izlaganjem ekranu, to uzrokuje kronični stres u mozgu. Ako je vaše dijete često pretjerano uzbuđeno, neposlušno i prkosno, ako ga je teško udaljiti od ekrana, ako je lijeno, moguće da je uzrok svemu tome ekranizam. Ostali simptomi digitalnog autizma su: neuspješni pokušaji kontrole emocija i ponašanja, kao što je nekontrolirani i pretjerani bijes, zanemarivanje obitelji i prijatelja, poremećaji spavanja, smanjenje empatije, nezainteresiranost za čitanje i učenje, nedostatak koncentracije i kreativnosti, jezično-govorne teškoće, depresija, krivnja, tjeskoba, sram, problemi s kralježnicom i vidom zbog prekomjernog izlaganja ekranima te, uzročno-posljedično, izolacija i usamljenost.

---

image

’Djeca se preko mojih priča susreću s vlastitim emocijama i problemima te ih kroz glavnog junaka priče lakše razumijevaju i rješavaju’

Privatni album
---

Situacija je postala alarmantna jer u prvom razredu osnovne škole srećemo djecu čiji su palčevi natprosječno fleksibilni, ali ne umiju držati olovku. Vrtićka djeca su prije imala mogućnost koncentracije od 15 minuta, a danas im je nemoguće zadržati pažnju dulje od pet minuta. Današnji odlikaši bi prije 20 godina bili prosječni trećaši, no školski kriteriji su sniženi jer današnje generacije ne mogu postići rezultate koje su postizale generacije prije njih. Strah me što će biti za desetak godina – kaže Maja.

Ima li nade? – pitamo je.

– Živimo u digitalnom dobu gdje je upotreba mobitela sveprisutna, a ponekad i nužna za posao koji obavljamo, no moramo ograničiti njegovu upotrebu i sadržaj djeci. Srećom, dijete je kao spužva i može se odučiti od loših navika te ih zamijeniti dobrima. Živa riječ, zanimljive i maštovite igre, izleti u prirodu, sve će to dijete radosno prigrliti, a i roditelji se često iznenade koliko i sami uživaju u tome. Čovjek se nije mnogo promijenio od svog postanka naovamo, ali svijet oko njega jest. Međutim, nijedna umjetna inteligencija ne može zamijeniti ljudski kontakt i moć žive riječi. Vrijeme provedeno u izravnoj, živoj komunikaciji, druženju i vremenu provedenom u prirodi (tzv. green time) uvijek mora biti puno veće nego vrijeme provedeno pred ekranima (tzv. screen time). Taj balans je iznimno važan za fizičko i psihičko zdravlje naše djece.

Terapijske priče

Maja živu riječ njeguje i kroz razne aktivnosti. Voditeljica je i idejna začetnica Festivala priča i pripovijedanja “Vilinska Imota”, predsjednica je kulturne udruge “Pismo moja”, organizatorica susreta klapa i osnivačica ženske klape “Neviste”, koja postoji već 15 godina.

---

image

Ona je i osnivačica ženske klape ‘Neviste‘

 

Privatni album
---

– Za mene klapska pjesma nije ništa drugo nego pjevana riječ. Moj fokus je uvijek na komunikaciji i na Dalmaciji. Iz tih razloga sam završila za turističkog vodiča, pa vrijednosti naše kulturne baštine prenosim gostima u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U svom novom projektu “Priča o Dalmaciji” uspjela sam spojiti sve moje najveće interese i radosti – učenje, pisanje, pripovijedanje i ljubav prema kulturnoj baštini moje Dalmacije. Ove jeseni će “Školska knjiga” objaviti i moju “Priču o dva zmaja”, koja govori o epidemiji vršnjačkog nasilja koje je sve više potencirano nekontroliranom i prekomjernom upotrebom interneta i društvenih mreža. Priča upozorava na nultu toleranciju nasilja i usmjerava k poštovanju, empatiji i suradnji. Sve moje terapijske priče napisane su u suradnji sa stručnjacima koji se bave djecom, osobito s dječjim psihoterapeutima. Djeca se preko takvih priča susreću s vlastitim emocijama i problemima te ih kroz glavnog junaka priče lakše razumijevaju i rješavaju. Na taj način dijete dobiva odgovore i na ona pitanja koja se možda ne bi usudilo postaviti.

Odakle inspiracija za knjige?

– Otok Vrgada je moja djedovina, moja najveća ljubav i moja inspiracija za sve. Iako sam odrasla u Biogradu, osjećam se puno više Vrgadinkom nego Biograjkom. Kad čovjek shvati da se može dogoditi da u trenu mora odustati od svojih želja, da nas možda sutra neće biti, onda nemamo što čekati sa stvarima koje nas raduju – kaže Maja.

Po tom principu i sama živi, pa je možete vidjeti kako igra na balote u Vrgadi, kako priča priče djeci i odraslima, a učiti nikad ne prestaje. Maju Punoš Rebić trebamo ne samo slušati, već i poslušati. Jer ona vam nikad neće kazati nešto što nije za vaše dobro ili za dobro vaše djece.

---

image

Znanstveno je dokazano da plavo svjetlo ekrana organski oštećuje djetetov mozak

Shutterstock
---

Majina “Priča o Mudroj sovi” priča je o borbi “znanja” i “neznanja” u kojoj pobjeđuje “znanje”. Nasuprot Mudroj sovi stoji Knjigomrz, mrzitelj znanja, učenja, čitanja i zajedništva čija je namjera učiniti ljude ovisnima o internetu i računalima te ih odvojiti jedne od drugih. U trenutku kad je čitav svijet postao ovisan o internetu, nestane električne energije i sva se računala isključe...

Što biste vi učinili da se to dogodi? Odgovor neka da svatko za sebe, pa ćete i sami zaključiti patite li od ekranizma.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskusna prosvjetarka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => iskusna prosvjetarka 2 0 7685 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-18 07:45:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dada Batinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-30 18:23:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-30 18:23:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Dijete do treće godine ne bi uopće smjelo gledati u mobitel. Ni minutu! Šteta koja nastane je nenadoknadiva' [metakey] => Maja Punoš Rebić, djeca, mobiteli, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25343521.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25287373.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25287374.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25287375.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25287376.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/24229678.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/24837818.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","AFP","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Beba na svijet dolazi s maksimalnim brojem neurona, no da bi se oni mogli pravilno spojiti, djetetu je potrebna igra i komunikacija. Ako \u017eiva rije\u010d izostane, u\u010dinjena \u0161teta se ni\u010dim ne mo\u017ee nadoknaditi\u2018, upozorava\u00a0Maja Puno\u0161 Rebi\u0107<\/p>","

Privatni album<\/p>","

Ona je i osniva\u010dica \u017eenske klape \u2018Neviste\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u2019Djeca se preko mojih pri\u010da susre\u0107u s vlastitim emocijama i problemima te ih kroz glavnog junaka pri\u010de lak\u0161e razumijevaju i rje\u0161avaju\u2019<\/p>","

Maja je i voditeljica je i idejna za\u010detnica Festivala pri\u010da i pripovijedanja \u2018Vilinska Imota\u2018, te predsjednica kulturne udruge \u2018Pismo moja\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u2018Kad je djetetov \u017eiv\u010dani sustav prekomjerno stimuliran redovitim izlaganjem ekranu, to uzrokuje kroni\u010dni stres u mozgu\u2018<\/p>","

Znanstveno je dokazano da plavo svjetlo ekrana organski o\u0161te\u0107uje djetetov mozak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1816x1243","hd_25343521_1920.jpg":"1920x1080","k_25343521_1280.jpg":"1280x1280","k_25343521_1024.jpg":"1024x1024","k_25343521_640.jpg":"640x640","k_25343521_480.jpg":"480x480","k_25343521_340.jpg":"340x340","k_25343521_220.jpg":"220x220","o_25343521_1280.jpg":"1280x876","o_25343521_1024.jpg":"1024x700","o_25343521_640.jpg":"640x438","o_25343521_480.jpg":"480x328","o_25343521_340.jpg":"340x232","o_25343521_220.jpg":"220x150","h_25343521_1280.jpg":"1280x854","h_25343521_1024.jpg":"1024x683","h_25343521_640.jpg":"640x427","h_25343521_480.jpg":"480x320","h_25343521_340.jpg":"340x227","h_25343521_220.jpg":"220x147","pp_25343521_1280.jpg":"1280x1628","pp_25343521_1024.jpg":"1024x1303","pp_25343521_640.jpg":"640x814","pp_25343521_480.jpg":"480x611","pp_25343521_340.jpg":"340x432","pp_25343521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1708x1732","hd_25287373_1920.jpg":"1920x1080","k_25287373_1280.jpg":"1280x1280","k_25287373_1024.jpg":"1024x1024","k_25287373_640.jpg":"640x640","k_25287373_480.jpg":"480x480","k_25287373_340.jpg":"340x340","k_25287373_220.jpg":"220x220","o_25287373_1280.jpg":"1280x1297","o_25287373_1024.jpg":"1024x1038","o_25287373_640.jpg":"640x648","o_25287373_480.jpg":"480x486","o_25287373_340.jpg":"340x344","o_25287373_220.jpg":"220x223","h_25287373_1280.jpg":"1280x854","h_25287373_1024.jpg":"1024x683","h_25287373_640.jpg":"640x427","h_25287373_480.jpg":"480x320","h_25287373_340.jpg":"340x227","h_25287373_220.jpg":"220x147","pp_25287373_1280.jpg":"1280x1628","pp_25287373_1024.jpg":"1024x1303","pp_25287373_640.jpg":"640x814","pp_25287373_480.jpg":"480x611","pp_25287373_340.jpg":"340x432","pp_25287373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"976x1002","hd_25287374_1920.jpg":"1920x1080","k_25287374_1280.jpg":"1280x1280","k_25287374_1024.jpg":"1024x1024","k_25287374_640.jpg":"640x640","k_25287374_480.jpg":"480x480","k_25287374_340.jpg":"340x340","k_25287374_220.jpg":"220x220","o_25287374_1280.jpg":"1280x1314","o_25287374_1024.jpg":"1024x1051","o_25287374_640.jpg":"640x657","o_25287374_480.jpg":"480x492","o_25287374_340.jpg":"340x349","o_25287374_220.jpg":"220x225","h_25287374_1280.jpg":"1280x854","h_25287374_1024.jpg":"1024x683","h_25287374_640.jpg":"640x427","h_25287374_480.jpg":"480x320","h_25287374_340.jpg":"340x227","h_25287374_220.jpg":"220x147","pp_25287374_1280.jpg":"1280x1628","pp_25287374_1024.jpg":"1024x1303","pp_25287374_640.jpg":"640x814","pp_25287374_480.jpg":"480x611","pp_25287374_340.jpg":"340x432","pp_25287374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1055x796","hd_25287375_1920.jpg":"1920x1080","k_25287375_1280.jpg":"1280x1280","k_25287375_1024.jpg":"1024x1024","k_25287375_640.jpg":"640x640","k_25287375_480.jpg":"480x480","k_25287375_340.jpg":"340x340","k_25287375_220.jpg":"220x220","o_25287375_1280.jpg":"1280x965","o_25287375_1024.jpg":"1024x772","o_25287375_640.jpg":"640x482","o_25287375_480.jpg":"480x362","o_25287375_340.jpg":"340x256","o_25287375_220.jpg":"220x165","h_25287375_1280.jpg":"1280x854","h_25287375_1024.jpg":"1024x683","h_25287375_640.jpg":"640x427","h_25287375_480.jpg":"480x320","h_25287375_340.jpg":"340x227","h_25287375_220.jpg":"220x147","pp_25287375_1280.jpg":"1280x1628","pp_25287375_1024.jpg":"1024x1303","pp_25287375_640.jpg":"640x814","pp_25287375_480.jpg":"480x611","pp_25287375_340.jpg":"340x432","pp_25287375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1500","hd_25287376_1920.jpg":"1920x1080","k_25287376_1280.jpg":"1280x1280","k_25287376_1024.jpg":"1024x1024","k_25287376_640.jpg":"640x640","k_25287376_480.jpg":"480x480","k_25287376_340.jpg":"340x340","k_25287376_220.jpg":"220x220","o_25287376_1280.jpg":"1280x1920","o_25287376_1024.jpg":"1024x1536","o_25287376_640.jpg":"640x960","o_25287376_480.jpg":"480x720","o_25287376_340.jpg":"340x510","o_25287376_220.jpg":"220x330","h_25287376_1280.jpg":"1280x854","h_25287376_1024.jpg":"1024x683","h_25287376_640.jpg":"640x427","h_25287376_480.jpg":"480x320","h_25287376_340.jpg":"340x227","h_25287376_220.jpg":"220x147","pp_25287376_1280.jpg":"1280x1628","pp_25287376_1024.jpg":"1024x1303","pp_25287376_640.jpg":"640x814","pp_25287376_480.jpg":"480x611","pp_25287376_340.jpg":"340x432","pp_25287376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1697","hd_24229678_1920.jpg":"1920x1080","k_24229678_1280.jpg":"1280x1280","k_24229678_1024.jpg":"1024x1024","k_24229678_640.jpg":"640x640","k_24229678_480.jpg":"480x480","k_24229678_340.jpg":"340x340","k_24229678_220.jpg":"220x220","o_24229678_1280.jpg":"1280x1131","o_24229678_1024.jpg":"1024x905","o_24229678_640.jpg":"640x565","o_24229678_480.jpg":"480x424","o_24229678_340.jpg":"340x300","o_24229678_220.jpg":"220x194","h_24229678_1280.jpg":"1280x854","h_24229678_1024.jpg":"1024x683","h_24229678_640.jpg":"640x427","h_24229678_480.jpg":"480x320","h_24229678_340.jpg":"340x227","h_24229678_220.jpg":"220x147","pp_24229678_1280.jpg":"1280x1628","pp_24229678_1024.jpg":"1024x1303","pp_24229678_640.jpg":"640x814","pp_24229678_480.jpg":"480x611","pp_24229678_340.jpg":"340x432","pp_24229678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x989","hd_24837818_1920.jpg":"1920x1080","k_24837818_1280.jpg":"1280x1280","k_24837818_1024.jpg":"1024x1024","k_24837818_640.jpg":"640x640","k_24837818_480.jpg":"480x480","k_24837818_340.jpg":"340x340","k_24837818_220.jpg":"220x220","o_24837818_1280.jpg":"1280x659","o_24837818_1024.jpg":"1024x527","o_24837818_640.jpg":"640x329","o_24837818_480.jpg":"480x247","o_24837818_340.jpg":"340x175","o_24837818_220.jpg":"220x113","h_24837818_1280.jpg":"1280x854","h_24837818_1024.jpg":"1024x683","h_24837818_640.jpg":"640x427","h_24837818_480.jpg":"480x320","h_24837818_340.jpg":"340x227","h_24837818_220.jpg":"220x147","pp_24837818_1280.jpg":"1280x1628","pp_24837818_1024.jpg":"1024x1303","pp_24837818_640.jpg":"640x814","pp_24837818_480.jpg":"480x611","pp_24837818_340.jpg":"340x432","pp_24837818_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38293992 Threads: 3 Questions: 7091171521 Slow queries: 3298724 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608179276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/dijete-do-trece-godine-ne-bi-uopce-smjelo-gledati-u-mobitel-ni-minutu-steta-koja-nastane-je-nenadoknadiva-1310999 [printLink] => /mozaik/zivot/dijete-do-trece-godine-ne-bi-uopce-smjelo-gledati-u-mobitel-ni-minutu-steta-koja-nastane-je-nenadoknadiva-1310999?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 724630 [name] => Maja Punoš Rebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-27 12:30:02 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-punos-rebic [link] => /tag/maja-punos-rebic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344148 [name] => djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca [link] => /tag/djeca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313125 [name] => mobiteli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mobiteli [link] => /tag/mobiteli ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskusna prosvjetarka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Dijete do treće godine ne bi uopće smjelo gledati u mobitel. Ni minutu! Šteta koja nastane je nenadoknadiva‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-16-45-11-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25343521.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Privatni album [mainImageDesc] =>

‘Beba na svijet dolazi s maksimalnim brojem neurona, no da bi se oni mogli pravilno spojiti, djetetu je potrebna igra i komunikacija. Ako živa riječ izostane, učinjena šteta se ničim ne može nadoknaditi‘, upozorava Maja Punoš Rebić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25343521.jpg [title] =>

‘Beba na svijet dolazi s maksimalnim brojem neurona, no da bi se oni mogli pravilno spojiti, djetetu je potrebna igra i komunikacija. Ako živa riječ izostane, učinjena šteta se ničim ne može nadoknaditi‘, upozorava Maja Punoš Rebić

Shutterstock, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25287373.jpg [title] =>

Privatni album

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25287374.jpg [title] =>

Ona je i osnivačica ženske klape ‘Neviste‘

 

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25287375.jpg [title] =>

’Djeca se preko mojih priča susreću s vlastitim emocijama i problemima te ih kroz glavnog junaka priče lakše razumijevaju i rješavaju’

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25287376.jpg [title] =>

Maja je i voditeljica je i idejna začetnica Festivala priča i pripovijedanja ‘Vilinska Imota‘, te predsjednica kulturne udruge ‘Pismo moja‘

 

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/24229678.jpg [title] =>

‘Kad je djetetov živčani sustav prekomjerno stimuliran redovitim izlaganjem ekranu, to uzrokuje kronični stres u mozgu‘

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/24837818.jpg [title] =>

Znanstveno je dokazano da plavo svjetlo ekrana organski oštećuje djetetov mozak

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Maja Punoš Rebić prosvjetna je djelatnica već gotovo 20 godina. Radi kao školska knjižničarka u OŠ “Josip Vergilij Perić” i Gimnaziji dr. Mate Ujevića u Imotskom, a donedavno je bila i nastavnica politike i gospodarstva. Diplomirala je politologiju (pedagoški smjer) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Pripovjedačica je i spisateljica terapijskih priča za djecu. Surađuje s mnogim vrtićima i odgojno-obrazovnim ustanovama, a njezine seminare i edukacije najčešće posjećuju roditelji, profesori, učitelji i svi oni koji se djecom bave. Zabrinuto progovara o porastu ovisnosti o ekranima kod djece različitih uzrasta.

– Cijele vojske neuroznanstvenika, psihijatara, psihologa i logopeda već dulje vrijeme upozoravaju kako djetetu do treće godine života roditelji ne bi uopće smjeli dati da gleda u mobitel! Ni na minutu! Znanstveno je dokazano da plavo svjetlo ekrana organski oštećuje djetetov mozak. Naime, beba na svijet dolazi s maksimalnim brojem neurona, no da bi se oni mogli pravilno spojiti, djetetu je potrebna igra i komunikacija. Ako živa riječ izostane, učinjena šteta se više ničim ne može nadoknaditi.

Isti simptomi kao kod kockara

Magnetna rezonanca pokazuje da se kod djece koja su imala privilegij odrastati “prirodno”, odnosno bez mobitela i videoigrica, u prednjem režnju mozga stvara bijela moždana masa. Kod djece koja su bila izložena utjecaju ekrana, umjesto bijele mase pojavljuje se siva moždana tvar, zbog čega dijete ne napreduje sukladno dobu i mogućnostima, već razvija simptome identične onima kod djece iz autističnog spektra. To su: kašnjenje govora, pretilost, nemogućnost koncentracije i kontrole emocija, a nakon relativno kratkog vremena i – ovisnost.

---

image

‘Kad je djetetov živčani sustav prekomjerno stimuliran redovitim izlaganjem ekranu, to uzrokuje kronični stres u mozgu‘

AFP
---

Ovisnik o kocki ima iste simptome kao dijete ovisno o mobitelu. U praksi to znači sljedeće: kad dijete od osam godina igra videoigricu u kojoj prelazi s levela na level, adrenalin i dopamin mu rastu i ono je u stanju euforije. Toliko hormona prosječan čovjek izluči u sedam dana. Zamislite da roditelj tad uđe u sobu, uzme mu mobitel i kaže: “Piši domaći!” To vam je kao da auto u petoj brzini zakočite pod ručnom ili ga naglo vratite u rikverc. Isti takav šok dogodi se i u djetetovu mozgu. Nikad im nemojte naglo oduzimati mobitel ni videoigre jer se može dogoditi da vas dijete u takvom duševnom rastrojstvu napadne, odnosno da postane agresivno prema sebi ili drugima. Da stvar bude gora, dijete uvijek radi ono što vidi. Ako se roditelj ponaša isto ili slično, ako cijeli dan provodi na mobitelu pa ne vidi i ne čuje kad mu se dijete obraća, ni dijete ne vidi problem u korištenju mobitela, niti zna da je ovisno. Nažalost, to ne znaju ni mnogi roditelji. Ekranizam (ovisnost o ekranima – videoigrama i internetu) danas je službena dijagnoza, a poznata je i pod nazivom digitalni autizam.

Kad je djetetov živčani sustav prekomjerno stimuliran redovitim izlaganjem ekranu, to uzrokuje kronični stres u mozgu. Ako je vaše dijete često pretjerano uzbuđeno, neposlušno i prkosno, ako ga je teško udaljiti od ekrana, ako je lijeno, moguće da je uzrok svemu tome ekranizam. Ostali simptomi digitalnog autizma su: neuspješni pokušaji kontrole emocija i ponašanja, kao što je nekontrolirani i pretjerani bijes, zanemarivanje obitelji i prijatelja, poremećaji spavanja, smanjenje empatije, nezainteresiranost za čitanje i učenje, nedostatak koncentracije i kreativnosti, jezično-govorne teškoće, depresija, krivnja, tjeskoba, sram, problemi s kralježnicom i vidom zbog prekomjernog izlaganja ekranima te, uzročno-posljedično, izolacija i usamljenost.

---

image

’Djeca se preko mojih priča susreću s vlastitim emocijama i problemima te ih kroz glavnog junaka priče lakše razumijevaju i rješavaju’

Privatni album
---

Situacija je postala alarmantna jer u prvom razredu osnovne škole srećemo djecu čiji su palčevi natprosječno fleksibilni, ali ne umiju držati olovku. Vrtićka djeca su prije imala mogućnost koncentracije od 15 minuta, a danas im je nemoguće zadržati pažnju dulje od pet minuta. Današnji odlikaši bi prije 20 godina bili prosječni trećaši, no školski kriteriji su sniženi jer današnje generacije ne mogu postići rezultate koje su postizale generacije prije njih. Strah me što će biti za desetak godina – kaže Maja.

Ima li nade? – pitamo je.

– Živimo u digitalnom dobu gdje je upotreba mobitela sveprisutna, a ponekad i nužna za posao koji obavljamo, no moramo ograničiti njegovu upotrebu i sadržaj djeci. Srećom, dijete je kao spužva i može se odučiti od loših navika te ih zamijeniti dobrima. Živa riječ, zanimljive i maštovite igre, izleti u prirodu, sve će to dijete radosno prigrliti, a i roditelji se često iznenade koliko i sami uživaju u tome. Čovjek se nije mnogo promijenio od svog postanka naovamo, ali svijet oko njega jest. Međutim, nijedna umjetna inteligencija ne može zamijeniti ljudski kontakt i moć žive riječi. Vrijeme provedeno u izravnoj, živoj komunikaciji, druženju i vremenu provedenom u prirodi (tzv. green time) uvijek mora biti puno veće nego vrijeme provedeno pred ekranima (tzv. screen time). Taj balans je iznimno važan za fizičko i psihičko zdravlje naše djece.

Terapijske priče

Maja živu riječ njeguje i kroz razne aktivnosti. Voditeljica je i idejna začetnica Festivala priča i pripovijedanja “Vilinska Imota”, predsjednica je kulturne udruge “Pismo moja”, organizatorica susreta klapa i osnivačica ženske klape “Neviste”, koja postoji već 15 godina.

---

image

Ona je i osnivačica ženske klape ‘Neviste‘

 

Privatni album
---

– Za mene klapska pjesma nije ništa drugo nego pjevana riječ. Moj fokus je uvijek na komunikaciji i na Dalmaciji. Iz tih razloga sam završila za turističkog vodiča, pa vrijednosti naše kulturne baštine prenosim gostima u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U svom novom projektu “Priča o Dalmaciji” uspjela sam spojiti sve moje najveće interese i radosti – učenje, pisanje, pripovijedanje i ljubav prema kulturnoj baštini moje Dalmacije. Ove jeseni će “Školska knjiga” objaviti i moju “Priču o dva zmaja”, koja govori o epidemiji vršnjačkog nasilja koje je sve više potencirano nekontroliranom i prekomjernom upotrebom interneta i društvenih mreža. Priča upozorava na nultu toleranciju nasilja i usmjerava k poštovanju, empatiji i suradnji. Sve moje terapijske priče napisane su u suradnji sa stručnjacima koji se bave djecom, osobito s dječjim psihoterapeutima. Djeca se preko takvih priča susreću s vlastitim emocijama i problemima te ih kroz glavnog junaka priče lakše razumijevaju i rješavaju. Na taj način dijete dobiva odgovore i na ona pitanja koja se možda ne bi usudilo postaviti.

Odakle inspiracija za knjige?

– Otok Vrgada je moja djedovina, moja najveća ljubav i moja inspiracija za sve. Iako sam odrasla u Biogradu, osjećam se puno više Vrgadinkom nego Biograjkom. Kad čovjek shvati da se može dogoditi da u trenu mora odustati od svojih želja, da nas možda sutra neće biti, onda nemamo što čekati sa stvarima koje nas raduju – kaže Maja.

Po tom principu i sama živi, pa je možete vidjeti kako igra na balote u Vrgadi, kako priča priče djeci i odraslima, a učiti nikad ne prestaje. Maju Punoš Rebić trebamo ne samo slušati, već i poslušati. Jer ona vam nikad neće kazati nešto što nije za vaše dobro ili za dobro vaše djece.

---

image

Znanstveno je dokazano da plavo svjetlo ekrana organski oštećuje djetetov mozak

Shutterstock
---

Majina “Priča o Mudroj sovi” priča je o borbi “znanja” i “neznanja” u kojoj pobjeđuje “znanje”. Nasuprot Mudroj sovi stoji Knjigomrz, mrzitelj znanja, učenja, čitanja i zajedništva čija je namjera učiniti ljude ovisnima o internetu i računalima te ih odvojiti jedne od drugih. U trenutku kad je čitav svijet postao ovisan o internetu, nestane električne energije i sva se računala isključe...

Što biste vi učinili da se to dogodi? Odgovor neka da svatko za sebe, pa ćete i sami zaključiti patite li od ekranizma.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album AFP Shutterstock
Shutterstock, Privatni album

‘Beba na svijet dolazi s maksimalnim brojem neurona, no da bi se oni mogli pravilno spojiti, djetetu je potrebna igra i komunikacija. Ako živa riječ izostane, učinjena šteta se ničim ne može nadoknaditi‘, upozorava Maja Punoš Rebić

Privatni album

Privatni album

Privatni album

Ona je i osnivačica ženske klape ‘Neviste‘

 

Privatni album

’Djeca se preko mojih priča susreću s vlastitim emocijama i problemima te ih kroz glavnog junaka priče lakše razumijevaju i rješavaju’

Privatni album

Maja je i voditeljica je i idejna začetnica Festivala priča i pripovijedanja ‘Vilinska Imota‘, te predsjednica kulturne udruge ‘Pismo moja‘

 

AFP

‘Kad je djetetov živčani sustav prekomjerno stimuliran redovitim izlaganjem ekranu, to uzrokuje kronični stres u mozgu‘

Shutterstock

Znanstveno je dokazano da plavo svjetlo ekrana organski oštećuje djetetov mozak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dijete-do-trece-godine-ne-bi-uopce-smjelo-gledati-u-mobitel-ni-minutu-steta-koja-nastane-je-nenadoknadiva-1310999 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=46b44ef9daff68a62abd3ea5d8a6a921cccd2c3f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Dijete+do+tre%C4%87e+godine+ne+bi+uop%C4%87e+smjelo+gledati+u+mobitel.+Ni+minutu%21+%C5%A0teta+koja+nastane+je+nenadoknadiva%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdijete-do-trece-godine-ne-bi-uopce-smjelo-gledati-u-mobitel-ni-minutu-steta-koja-nastane-je-nenadoknadiva-1310999 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdijete-do-trece-godine-ne-bi-uopce-smjelo-gledati-u-mobitel-ni-minutu-steta-koja-nastane-je-nenadoknadiva-1310999 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskusna prosvjetarka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životiskusna prosvjetarka

‘Dijete do treće godine ne bi uopće smjelo gledati u mobitel. Ni minutu! Šteta koja nastane je nenadoknadiva‘

Piše Dada Batinić
30. srpnja 2023. - 20:23
‘Beba na svijet dolazi s maksimalnim brojem neurona, no da bi se oni mogli pravilno spojiti, djetetu je potrebna igra i komunikacija. Ako živa riječ izostane, učinjena šteta se ničim ne može nadoknaditi‘, upozorava Maja Punoš RebićShutterstock, Privatni album

Maja Punoš Rebić prosvjetna je djelatnica već gotovo 20 godina. Radi kao školska knjižničarka u OŠ “Josip Vergilij Perić” i Gimnaziji dr. Mate Ujevića u Imotskom, a donedavno je bila i nastavnica politike i gospodarstva. Diplomirala je politologiju (pedagoški smjer) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Pripovjedačica je i spisateljica terapijskih priča za djecu. Surađuje s mnogim vrtićima i odgojno-obrazovnim ustanovama, a njezine seminare i edukacije najčešće posjećuju roditelji, profesori, učitelji i svi oni koji se djecom bave. Zabrinuto progovara o porastu ovisnosti o ekranima kod djece različitih uzrasta.

– Cijele vojske neuroznanstvenika, psihijatara, psihologa i logopeda već dulje v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:45