StoryEditorOCM
ŽivotNETKO JE POGRIJEŠIO

I to je moguće: jedan je vozač kažnjen s 380 eura jer se počešao po glavi tijekom vožnje na autocesti

Piše MOZAIK SD
20. veljače 2024. - 23:50

U studenom prošle godine Nizozemac Tim Hanssen kažnjen je novčanom kaznom od 380 eura zbog korištenja telefona tijekom vožnje. Međutim, nakon što je zatražio fotografije nastale na autocesti A2 u blizini  Weerta snimljene "pametnom" kamerom, shvatio je da je učinjena pogreška: Tim se samo jednostavno češao po glavi. Sustav je pogriješio i mislio da drži telefon.

U Belgiji se institut Vias već nekoliko godina zalaže za postavljanje kamera koje mogu otkriti upotrebu mobilnih telefona tijekom vožnje, što je odgovorno za 50 smrtnih slučajeva i 4500 ozljeda na belgijskim cestama svake godine. Takav sustav već postoji u Nizozemskoj, ali očito nije 100% pouzdan, jer je Tim to dokazao na teži način, piše 7sur7.be .

"Vjerojatno je tijekom treninga algoritam vidio mnoge ljude kako telefoniraju sa svojim pametnim telefonima u rukama. Zaključio je da sam i ja na telefonu", kaže Tim. Napisao je post na blogu i snimio video kako bi pokazao kako je sustav mogao napraviti takvu pogrešku.

Štoviše, u Timovom slučaju, pogreška je dvostruka jer je (ljudski) zaposlenik zadužen za provjeru kršenja koja je otkrila kamera također pogriješio, vjerojatno zaveden tehnologijom.

U međuvremenu, Tim je osporio svoju kaznu. Ako nizozemska policija smatra da još uvijek mora platiti kaznu, planira ići na sud kako bi se očitovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:39