stdClass Object ( [id] => 1332086 [title] => Ivana je kraljica: ‘Prođe taj prvi šok. S osmijehom bih išla na terapije, a ionako sam htjela imati kratku kosu‘ [alias] => ivana-je-kraljica-prode-taj-prvi-sok-s-osmijehom-bih-isla-na-terapije-a-ionako-sam-uvijek-htjela-imati-kratku-kosu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Imala je 36 godina. Najmlađi sin tek godinu i pol. Suočila se s teškom dijagnozom. Rak dojke otkrila je sasvim slučajno. U mjesecu borbe protiv raka dojke hrabra Dubrovkinja Ivana Kralj priča nam svoju priču, koja joj se s odmakom vremena čini nestvarna.

Bila je te 2016. na seminaru u Zagrebu.

- Sve je bilo simbolično. Sjedim na kavi sama i razmišljam "imam dijete s posebnim potrebama, jest teško je, ali sve drugo je super, brak, dva druga sina. Idem Zagrebom i razmišljam "samo mi treba kamenčić da me žulja". Tu večer se tuširam i napipam to nešto sitno, veličine leće, ispod kože – priča nam početak njezinog puta borbe s opakom bolešću. Pošla je preventivno na pregled kod dr. Margaritonija i pričekala nalaz punkcije.

Što će moja djeca?

- Dan prije nalaza imala sam osjećaj da nije nešto dobro. Taj dan sam pošla na posao i suprug me zazvao iza podne, sva tri uzorka bila su kancerogena. Onda jednostavno staneš. Šok, bila sam sama u uredu, stala i pomislila "ajme meni, sutra ću umrijet, što će moja djeca". Kolegice su se vratile s pauze, ispričala sam im što je. Nisam znala je li mi gore zbog mene ili zbog njih dok me onako šokirano gledaju.
Bilo joj je posebno teško reći roditeljima. Spominje supruga, djecu, oca i majku koji su joj bili ogromna podrška, "tada najbolje osjetiš tu povezanost".
- Uslijedila je operacija, PHD nalaz se čekao 20-ak dana, bilo je baš sve najgore. Radili su mastektomiju, odstranili su mi cijelu desnu dojku, bilo je metastaza na limfama, HER pozitivan znači mogućnost recidiva visokog stupnja – kaže nam ova žena borac i nastavlja:
- Najveću krizu sam imala pred operaciju. Tu sam se mami rasplakala. Bila su tri poroda ali ovakvo nešto nikad nisam imala. Prošla je i operacija, uslijedile kemoterapije, pametni lijek Herceptin, blokade jajnika, kasnije sam odlučila odstraniti ih. Imala sam malu bebu, Jakov je imao godinu i pol dana kad je sve krenulo. Bilo je nezgodno, kad primaš kemoterapije savjetuju da ne budeš kraj djece, pa bih tri dana bila kod mame i onda išla doma. Srednji sin Andriano, moj pametnjaković, je baš bio krenuo u prvi razred, a najstariji Dominik, dječak s posebnim potrebama, moj mali dječak – priča Ivana s posebnim sjajem u očima, ali i ogromnim osmijehom na licu pa će o suprugu Ivu:
- On je tek borac, prošao je sve sa mnom, ali kad te gazi, gazi te sa svih strana. Brat mu se razbolio, imao je tumor na mozgu i baš u vrijeme kad sam ja krenula s terapijama, pogoršalo mu se i umro je 2017. godine. Imali smo i terapijskog psa za Dominika koji se razbolio isto ljeto. Bio je stvarno opterećen, ali muškarci to nekako lakše nose.

---

image

Nakon svega ne želim gubiti život, prepustiti se kolotečini, volim putovati s djecom, stvarati uspomene - kaže Ivana Kralj

Bozo Radić/Cropix
---
Ne zaboravlja spomenuti i prijateljice "bile su top, društveni život tada mi je bio bolji nego sada, stalno večere, šetnje, bile su tu za mene".
- U mene je suočavanje s činjenicom da imam rak kratko trajalo. Nisam željela ni pokazati što prolazim radi mame. Baka mi je tada bila živa, bile smo jako povezane, ona me nije htjela vidjeti bez kose. Kasnije su se svi navikli, jer nisam uopće nosila periku. Prođe taj prvi šok nakon citološkog nalaza, kad popričaš s doktorima i uvjere te da je danas to sve izlječivo, da se imaš za što boriti, da ne mora sve biti tako crno, guraš. Kad bih čitala tekstove i prognoze na internetu, ajme meni, internet treba staviti sa strane. Borila sam se najviše duhom, smijehom, stalno sam se smijala. Uredila bih se i išla na terapije, pa bih slala curama slike, baš zafrkancija – prisjeća se Ivana obrambenih alata u teškoj situaciji:
- Dr. Buhić bi mi rekla "Ivana tebi će otpast kosa, cijela će ti otpasti", a ja bi rekla "dobro, što ću sad, nema veze". Uvijek bi došla raspoložena na terapiju, onda bi mi ona rekla "moraš bit ljuta", ali zašto, na koga? Puno mi je pomogla vjera, čim sam se vratila s operacije naš tadašnji župnik don Ivica Pervan održao je molitvu za mene, to mi je puno značilo. Toliko poziva i poruka podrške je bilo. Čovjeku se tako nešto mora dogoditi da vidi koliko ljudi misli i kolikima je stalo.
Već na početku susreta s Ivanom jasno je kako je njezin vedar duh, osmijeh i pozitivno razmišljanje pridonijelo uspješnoj borbi protiv bolesti. Zanima nas je li uvijek bila vedrog duha?
- Moj muž bi reko "ti pozitivna", valjda doma ispucam svu nervozu s mužem i djecom pa onda vanka budem super pozitivna. Tu je još i problem s najstarijim sinom, vječita borba. Kažu, što te ne slomi, to te ojača. Nisam tip od alternativa, ali smatram da tko u to vjeruje, to će mu i pomoći. Prijateljica mi je bila napravila med, agavu..., jednu turu sam popila, više nisam. Ko će na to mislit, pravit, spravljat, što redovno jedeš, jedeš. Ja sam vjerovala u duh. Htjela sam se nakon šest mjeseci bolovanja vratiti na posao, doktori nisi dali jer "operirala si limfe ne smiješ s prstima radit, treba vježbat, ne smiješ kuhat, peglat...". Iz doma sam uvijek bila uključena u posao, a nakon zadnje kemoterapije u studenom sam počela raditi. U siječnju sam išla na zračenje ali nisam uzimala bolovanje, s posla sam išla na zračenje – kaže naša hrabra sugrađanka.

Što Bog da, bit će

Na pitanje u čemu je pronalazila snagu za borbu, odgovara:
- Vjera je na prvom mjestu, snagu sam nalazila u obitelji, prijateljima, stalnim druženjima. Jednostavno mi nisu dali vremena da budem sama sa sobom i da išta razmišljam, to mi je bilo jako bitno. Ne sjećam se baš svih momenata ali ostao mi je u pamćenju taj osjećaj prije operacije kad sam upala u te nekakve crne misli. Onda je došao i taj trenutak, kad sam se valjda pomirila sa svime i rekla sebi "što Bog da, bit će" i kao da o tome uopće više nisam razmišljala.
Ivana radi u gradskoj upravi na mjestu voditeljice Odsjeka za nabavu, na pola radnog vremena zbog njezinog anđela Dominika. Zaljubljenica u ručni rad, prije godinu i pol počela je izrađivati nakit, to je ispunjava, nešto poput terapije. Reakcije su dobre pa je u izradi poprilično angažirana.

---

image

Treba ići na redovite preglede, ne čekati - savjetuje naša sugovornica

Shutterstock
---
- Sada su tu i redovne kontrole svakih pola godine onkolog, kirurg, magnet, ultrazvuk. Bogu hvala sve je OK. Kad se približi termin kontrola, nema straha. U veljači ove godine je bilo promjena, neki nalazi su se malo poremetili pa su me poslali na snimanje kostiju ali ispalo je dobro. Imam Dominika pa rečem, lako bih ja te sve svoje bolesti otrpila, samo da je on dobro. Kad bih prije čula da se netko razbolio, rekla bih "ajme meni jadna" jer kad čuješ riječ rak, prođu te trnci. Ali kad se tebi to dogodi i kad prođeš taj prvi period šoka, živiš normalno, to je dio tebe, ne razmišljaš o tome. Jedan prijatelj mi kaže "Ivana, ja bih te pito kako si ali ti se stalno smiješ, što ću te onda pitat". Meni nije problem govoriti o bolesti, o mom dječaku koji ima probleme, neću to potiskivati. Zašto bih, to je moj život, to sam ja! Mislim da je lakše kad govoriš, možda povratno dobiješ neku informaciju i savjet, a možda i ti nekome time pomogneš – mudro razmišlja naša sugrađanka.
Za opaku bolest s kojom se suočila reći će "bilo, prošlo i kao da nikad nije bilo".
- U nekim stvarima sam se stvarno promijenila, kao da sam se ohrabrila, što prije možda ne bi napravila, sad uradim. Nekako ne želim gubiti život, prepustiti se kolotečini, volim putovati s djecom, stvarati uspomene jer to ostaje.
- Znaju me kolegice i prijateljice zazvati da netko njima poznat ili blizak tko se razbolio sa mnom malo popriča. Rečem im, ništa nije konačno, treba se boriti, nikad ne znamo što može ispasti. Meni je stvarno prema nalazima bilo sve najgore. Nije lako to sve proći, ja sam možda samoj sebi to sve nekako pojednostavnila, ali kad razmišljam stvarno prođeš borbu za život. Uz Božju pomoć sve nekako prođe. Još uvijek primam i primat ću određeno razdoblje preventivne lijekove. Stvarno se čovjek nikad ne smije predati, Bog čini čuda.

---

‘Kad sad gledam, ne znam bih li mogla ponovno sve to proć‘

- Čim sam saznala dijagnozu, zazvala sam don Ivicu Pervana i s njim razgovarala dva sata. Rekla sam: "Dokle više - jedno dijete s posebnim potrebama, drugo se rodi ranije i s njim na terapije stalno, pa sad ovo..." A on mi kaže: "Koliko ćeš ti još nosit", kroz osmijeh nam priča Ivana i nastavlja:

- Valjda sve ima svoje. Kad sad gledam, ne znam bi li mogla ponovno sve to proć. Te prve terapije su bile jače, a kasnije nisam osjećala velike mučnine. Kosa je otpala, ali narasla je nova i sad je više ne želim puštat, ovako mi je super. Uvijek sam se htjela ošišati kratko ali nisam imala hrabrosti.

---

---

‘Nema tu pravila, ni dobne granice, ni anamneze...‘

- Treba ići na redovite preglede, ne čekati. Ja sam imala 36 godina kad je to sve počelo, bila sam jedna od mlađih među svim tim ženama borcima. Nema tu pravila ni dobne granice, ni anamneze. Godinu prije sam išla na sistematski pregled, svi zaposlenici gradske uprave idu redovito na te preglede jednom godišnje. Godinu prije sam dojila. Znači sve se u trenutku dogodilo, a toliko je bilo rašireno s metastazama na limfe. Od 21 izvađene limfe, 17 je bilo pozitivno. Stvarno dosta. Ali, Bogu hvala, nisam nikada s rukom imala nikakav problem - kaže Ivana Kralj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hrabra Dubrovkinja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Hrabra Dubrovkinja 2 0 7819 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 12:07:38 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristina Filičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-21 15:07:59 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-21 15:07:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ivana je kraljica: 'Prođe taj prvi šok. S osmijehom bih išla na terapije, a ionako sam uvijek htjela imati kratku kosu' [metakey] => ivana kralj, mjesec borbe protiv raka, rak, karcinom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25876393.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25876397.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25879408.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozo Radi\u0107\/Cropix","Bozo Radi\u0107\/Cropix","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dubrovkinja Ivana Kralj:\u00a0Kad\u00a0\u010duje\u0161 rije\u010d rak, pro\u0111u te trnci. Ali kad se tebi to dogodi, \u017eivi\u0161 normalno, to je dio tebe, ne razmi\u0161lja\u0161 o tome\u00a0<\/p>","

Nakon svega\u00a0ne \u017eelim gubiti \u017eivot, prepustiti se kolote\u010dini, volim putovati s djecom, stvarati uspomene - ka\u017ee Ivana Kralj<\/p>","

Treba i\u0107i na redovite preglede, ne \u010dekati -\u00a0savjetuje na\u0161a sugovornica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_25876393_1920.jpg":"1920x1080","k_25876393_1280.jpg":"1280x1280","k_25876393_1024.jpg":"1024x1024","k_25876393_640.jpg":"640x640","k_25876393_480.jpg":"480x480","k_25876393_340.jpg":"340x340","k_25876393_220.jpg":"220x220","o_25876393_1280.jpg":"1280x854","o_25876393_1024.jpg":"1024x683","o_25876393_640.jpg":"640x427","o_25876393_480.jpg":"480x320","o_25876393_340.jpg":"340x227","o_25876393_220.jpg":"220x146","h_25876393_1280.jpg":"1280x854","h_25876393_1024.jpg":"1024x683","h_25876393_640.jpg":"640x427","h_25876393_480.jpg":"480x320","h_25876393_340.jpg":"340x227","h_25876393_220.jpg":"220x147","pp_25876393_1280.jpg":"1280x1628","pp_25876393_1024.jpg":"1024x1303","pp_25876393_640.jpg":"640x814","pp_25876393_480.jpg":"480x611","pp_25876393_340.jpg":"340x432","pp_25876393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25876397_1920.jpg":"1920x1080","k_25876397_1280.jpg":"1280x1280","k_25876397_1024.jpg":"1024x1024","k_25876397_640.jpg":"640x640","k_25876397_480.jpg":"480x480","k_25876397_340.jpg":"340x340","k_25876397_220.jpg":"220x220","o_25876397_1280.jpg":"1280x854","o_25876397_1024.jpg":"1024x683","o_25876397_640.jpg":"640x427","o_25876397_480.jpg":"480x320","o_25876397_340.jpg":"340x227","o_25876397_220.jpg":"220x146","h_25876397_1280.jpg":"1280x854","h_25876397_1024.jpg":"1024x683","h_25876397_640.jpg":"640x427","h_25876397_480.jpg":"480x320","h_25876397_340.jpg":"340x227","h_25876397_220.jpg":"220x147","pp_25876397_1280.jpg":"1280x1628","pp_25876397_1024.jpg":"1024x1303","pp_25876397_640.jpg":"640x814","pp_25876397_480.jpg":"480x611","pp_25876397_340.jpg":"340x432","pp_25876397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1547","hd_25879408_1920.jpg":"1920x1080","k_25879408_1280.jpg":"1280x1280","k_25879408_1024.jpg":"1024x1024","k_25879408_640.jpg":"640x640","k_25879408_480.jpg":"480x480","k_25879408_340.jpg":"340x340","k_25879408_220.jpg":"220x220","o_25879408_1280.jpg":"1280x1031","o_25879408_1024.jpg":"1024x825","o_25879408_640.jpg":"640x515","o_25879408_480.jpg":"480x386","o_25879408_340.jpg":"340x273","o_25879408_220.jpg":"220x177","h_25879408_1280.jpg":"1280x854","h_25879408_1024.jpg":"1024x683","h_25879408_640.jpg":"640x427","h_25879408_480.jpg":"480x320","h_25879408_340.jpg":"340x227","h_25879408_220.jpg":"220x147","pp_25879408_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879408_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879408_640.jpg":"640x814","pp_25879408_480.jpg":"480x611","pp_25879408_340.jpg":"340x432","pp_25879408_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38077836 Threads: 3 Questions: 7078667683 Slow queries: 3296299 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607863566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ivana-je-kraljica-prode-taj-prvi-sok-s-osmijehom-bih-isla-na-terapije-a-ionako-sam-uvijek-htjela-imati-kratku-kosu-1332086 [printLink] => /mozaik/zivot/ivana-je-kraljica-prode-taj-prvi-sok-s-osmijehom-bih-isla-na-terapije-a-ionako-sam-uvijek-htjela-imati-kratku-kosu-1332086?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 696284 [name] => ivana kralj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-06 17:37:49 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-kralj [link] => /tag/ivana-kralj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 619322 [name] => mjesec borbe protiv raka dojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-02 12:06:22 [main_article_id] => 0 [alias] => mjesec-borbe-protiv-raka-dojke [link] => /tag/mjesec-borbe-protiv-raka-dojke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 318977 [name] => rak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak [link] => /tag/rak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 378601 [name] => karcinom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karcinom [link] => /tag/karcinom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 514232 [name] => rak dojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak-dojke [link] => /tag/rak-dojke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hrabra Dubrovkinja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivana je kraljica: ‘Prođe taj prvi šok. S osmijehom bih išla na terapije, a ionako sam htjela imati kratku kosu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-04-42-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25876393.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dubrovkinja Ivana Kralj: Kad čuješ riječ rak, prođu te trnci. Ali kad se tebi to dogodi, živiš normalno, to je dio tebe, ne razmišljaš o tome 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25876393.jpg [title] =>

Dubrovkinja Ivana Kralj: Kad čuješ riječ rak, prođu te trnci. Ali kad se tebi to dogodi, živiš normalno, to je dio tebe, ne razmišljaš o tome 

Bozo Radić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25876397.jpg [title] =>

Nakon svega ne želim gubiti život, prepustiti se kolotečini, volim putovati s djecom, stvarati uspomene - kaže Ivana Kralj

Bozo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25879408.jpg [title] =>

Treba ići na redovite preglede, ne čekati - savjetuje naša sugovornica

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Imala je 36 godina. Najmlađi sin tek godinu i pol. Suočila se s teškom dijagnozom. Rak dojke otkrila je sasvim slučajno. U mjesecu borbe protiv raka dojke hrabra Dubrovkinja Ivana Kralj priča nam svoju priču, koja joj se s odmakom vremena čini nestvarna.

Bila je te 2016. na seminaru u Zagrebu.

- Sve je bilo simbolično. Sjedim na kavi sama i razmišljam "imam dijete s posebnim potrebama, jest teško je, ali sve drugo je super, brak, dva druga sina. Idem Zagrebom i razmišljam "samo mi treba kamenčić da me žulja". Tu večer se tuširam i napipam to nešto sitno, veličine leće, ispod kože – priča nam početak njezinog puta borbe s opakom bolešću. Pošla je preventivno na pregled kod dr. Margaritonija i pričekala nalaz punkcije.

Što će moja djeca?

- Dan prije nalaza imala sam osjećaj da nije nešto dobro. Taj dan sam pošla na posao i suprug me zazvao iza podne, sva tri uzorka bila su kancerogena. Onda jednostavno staneš. Šok, bila sam sama u uredu, stala i pomislila "ajme meni, sutra ću umrijet, što će moja djeca". Kolegice su se vratile s pauze, ispričala sam im što je. Nisam znala je li mi gore zbog mene ili zbog njih dok me onako šokirano gledaju.
Bilo joj je posebno teško reći roditeljima. Spominje supruga, djecu, oca i majku koji su joj bili ogromna podrška, "tada najbolje osjetiš tu povezanost".
- Uslijedila je operacija, PHD nalaz se čekao 20-ak dana, bilo je baš sve najgore. Radili su mastektomiju, odstranili su mi cijelu desnu dojku, bilo je metastaza na limfama, HER pozitivan znači mogućnost recidiva visokog stupnja – kaže nam ova žena borac i nastavlja:
- Najveću krizu sam imala pred operaciju. Tu sam se mami rasplakala. Bila su tri poroda ali ovakvo nešto nikad nisam imala. Prošla je i operacija, uslijedile kemoterapije, pametni lijek Herceptin, blokade jajnika, kasnije sam odlučila odstraniti ih. Imala sam malu bebu, Jakov je imao godinu i pol dana kad je sve krenulo. Bilo je nezgodno, kad primaš kemoterapije savjetuju da ne budeš kraj djece, pa bih tri dana bila kod mame i onda išla doma. Srednji sin Andriano, moj pametnjaković, je baš bio krenuo u prvi razred, a najstariji Dominik, dječak s posebnim potrebama, moj mali dječak – priča Ivana s posebnim sjajem u očima, ali i ogromnim osmijehom na licu pa će o suprugu Ivu:
- On je tek borac, prošao je sve sa mnom, ali kad te gazi, gazi te sa svih strana. Brat mu se razbolio, imao je tumor na mozgu i baš u vrijeme kad sam ja krenula s terapijama, pogoršalo mu se i umro je 2017. godine. Imali smo i terapijskog psa za Dominika koji se razbolio isto ljeto. Bio je stvarno opterećen, ali muškarci to nekako lakše nose.

---

image

Nakon svega ne želim gubiti život, prepustiti se kolotečini, volim putovati s djecom, stvarati uspomene - kaže Ivana Kralj

Bozo Radić/Cropix
---
Ne zaboravlja spomenuti i prijateljice "bile su top, društveni život tada mi je bio bolji nego sada, stalno večere, šetnje, bile su tu za mene".
- U mene je suočavanje s činjenicom da imam rak kratko trajalo. Nisam željela ni pokazati što prolazim radi mame. Baka mi je tada bila živa, bile smo jako povezane, ona me nije htjela vidjeti bez kose. Kasnije su se svi navikli, jer nisam uopće nosila periku. Prođe taj prvi šok nakon citološkog nalaza, kad popričaš s doktorima i uvjere te da je danas to sve izlječivo, da se imaš za što boriti, da ne mora sve biti tako crno, guraš. Kad bih čitala tekstove i prognoze na internetu, ajme meni, internet treba staviti sa strane. Borila sam se najviše duhom, smijehom, stalno sam se smijala. Uredila bih se i išla na terapije, pa bih slala curama slike, baš zafrkancija – prisjeća se Ivana obrambenih alata u teškoj situaciji:
- Dr. Buhić bi mi rekla "Ivana tebi će otpast kosa, cijela će ti otpasti", a ja bi rekla "dobro, što ću sad, nema veze". Uvijek bi došla raspoložena na terapiju, onda bi mi ona rekla "moraš bit ljuta", ali zašto, na koga? Puno mi je pomogla vjera, čim sam se vratila s operacije naš tadašnji župnik don Ivica Pervan održao je molitvu za mene, to mi je puno značilo. Toliko poziva i poruka podrške je bilo. Čovjeku se tako nešto mora dogoditi da vidi koliko ljudi misli i kolikima je stalo.
Već na početku susreta s Ivanom jasno je kako je njezin vedar duh, osmijeh i pozitivno razmišljanje pridonijelo uspješnoj borbi protiv bolesti. Zanima nas je li uvijek bila vedrog duha?
- Moj muž bi reko "ti pozitivna", valjda doma ispucam svu nervozu s mužem i djecom pa onda vanka budem super pozitivna. Tu je još i problem s najstarijim sinom, vječita borba. Kažu, što te ne slomi, to te ojača. Nisam tip od alternativa, ali smatram da tko u to vjeruje, to će mu i pomoći. Prijateljica mi je bila napravila med, agavu..., jednu turu sam popila, više nisam. Ko će na to mislit, pravit, spravljat, što redovno jedeš, jedeš. Ja sam vjerovala u duh. Htjela sam se nakon šest mjeseci bolovanja vratiti na posao, doktori nisi dali jer "operirala si limfe ne smiješ s prstima radit, treba vježbat, ne smiješ kuhat, peglat...". Iz doma sam uvijek bila uključena u posao, a nakon zadnje kemoterapije u studenom sam počela raditi. U siječnju sam išla na zračenje ali nisam uzimala bolovanje, s posla sam išla na zračenje – kaže naša hrabra sugrađanka.

Što Bog da, bit će

Na pitanje u čemu je pronalazila snagu za borbu, odgovara:
- Vjera je na prvom mjestu, snagu sam nalazila u obitelji, prijateljima, stalnim druženjima. Jednostavno mi nisu dali vremena da budem sama sa sobom i da išta razmišljam, to mi je bilo jako bitno. Ne sjećam se baš svih momenata ali ostao mi je u pamćenju taj osjećaj prije operacije kad sam upala u te nekakve crne misli. Onda je došao i taj trenutak, kad sam se valjda pomirila sa svime i rekla sebi "što Bog da, bit će" i kao da o tome uopće više nisam razmišljala.
Ivana radi u gradskoj upravi na mjestu voditeljice Odsjeka za nabavu, na pola radnog vremena zbog njezinog anđela Dominika. Zaljubljenica u ručni rad, prije godinu i pol počela je izrađivati nakit, to je ispunjava, nešto poput terapije. Reakcije su dobre pa je u izradi poprilično angažirana.

---

image

Treba ići na redovite preglede, ne čekati - savjetuje naša sugovornica

Shutterstock
---
- Sada su tu i redovne kontrole svakih pola godine onkolog, kirurg, magnet, ultrazvuk. Bogu hvala sve je OK. Kad se približi termin kontrola, nema straha. U veljači ove godine je bilo promjena, neki nalazi su se malo poremetili pa su me poslali na snimanje kostiju ali ispalo je dobro. Imam Dominika pa rečem, lako bih ja te sve svoje bolesti otrpila, samo da je on dobro. Kad bih prije čula da se netko razbolio, rekla bih "ajme meni jadna" jer kad čuješ riječ rak, prođu te trnci. Ali kad se tebi to dogodi i kad prođeš taj prvi period šoka, živiš normalno, to je dio tebe, ne razmišljaš o tome. Jedan prijatelj mi kaže "Ivana, ja bih te pito kako si ali ti se stalno smiješ, što ću te onda pitat". Meni nije problem govoriti o bolesti, o mom dječaku koji ima probleme, neću to potiskivati. Zašto bih, to je moj život, to sam ja! Mislim da je lakše kad govoriš, možda povratno dobiješ neku informaciju i savjet, a možda i ti nekome time pomogneš – mudro razmišlja naša sugrađanka.
Za opaku bolest s kojom se suočila reći će "bilo, prošlo i kao da nikad nije bilo".
- U nekim stvarima sam se stvarno promijenila, kao da sam se ohrabrila, što prije možda ne bi napravila, sad uradim. Nekako ne želim gubiti život, prepustiti se kolotečini, volim putovati s djecom, stvarati uspomene jer to ostaje.
- Znaju me kolegice i prijateljice zazvati da netko njima poznat ili blizak tko se razbolio sa mnom malo popriča. Rečem im, ništa nije konačno, treba se boriti, nikad ne znamo što može ispasti. Meni je stvarno prema nalazima bilo sve najgore. Nije lako to sve proći, ja sam možda samoj sebi to sve nekako pojednostavnila, ali kad razmišljam stvarno prođeš borbu za život. Uz Božju pomoć sve nekako prođe. Još uvijek primam i primat ću određeno razdoblje preventivne lijekove. Stvarno se čovjek nikad ne smije predati, Bog čini čuda.

---

‘Kad sad gledam, ne znam bih li mogla ponovno sve to proć‘

- Čim sam saznala dijagnozu, zazvala sam don Ivicu Pervana i s njim razgovarala dva sata. Rekla sam: "Dokle više - jedno dijete s posebnim potrebama, drugo se rodi ranije i s njim na terapije stalno, pa sad ovo..." A on mi kaže: "Koliko ćeš ti još nosit", kroz osmijeh nam priča Ivana i nastavlja:

- Valjda sve ima svoje. Kad sad gledam, ne znam bi li mogla ponovno sve to proć. Te prve terapije su bile jače, a kasnije nisam osjećala velike mučnine. Kosa je otpala, ali narasla je nova i sad je više ne želim puštat, ovako mi je super. Uvijek sam se htjela ošišati kratko ali nisam imala hrabrosti.

---

---

‘Nema tu pravila, ni dobne granice, ni anamneze...‘

- Treba ići na redovite preglede, ne čekati. Ja sam imala 36 godina kad je to sve počelo, bila sam jedna od mlađih među svim tim ženama borcima. Nema tu pravila ni dobne granice, ni anamneze. Godinu prije sam išla na sistematski pregled, svi zaposlenici gradske uprave idu redovito na te preglede jednom godišnje. Godinu prije sam dojila. Znači sve se u trenutku dogodilo, a toliko je bilo rašireno s metastazama na limfe. Od 21 izvađene limfe, 17 je bilo pozitivno. Stvarno dosta. Ali, Bogu hvala, nisam nikada s rukom imala nikakav problem - kaže Ivana Kralj.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozo Radić/Cropix Bozo Radić/Cropix Shutterstock
Bozo Radić/Cropix

Dubrovkinja Ivana Kralj: Kad čuješ riječ rak, prođu te trnci. Ali kad se tebi to dogodi, živiš normalno, to je dio tebe, ne razmišljaš o tome 

Bozo Radić/Cropix

Nakon svega ne želim gubiti život, prepustiti se kolotečini, volim putovati s djecom, stvarati uspomene - kaže Ivana Kralj

Shutterstock

Treba ići na redovite preglede, ne čekati - savjetuje naša sugovornica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ivana-je-kraljica-prode-taj-prvi-sok-s-osmijehom-bih-isla-na-terapije-a-ionako-sam-uvijek-htjela-imati-kratku-kosu-1332086 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec332dc572aec57a0f6c0e46e5f4ff82d003be4e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivana+je+kraljica%3A+%E2%80%98Pro%C4%91e+taj+prvi+%C5%A1ok.+S+osmijehom+bih+i%C5%A1la+na+terapije%2C+a+ionako+sam+htjela+imati+kratku+kosu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fivana-je-kraljica-prode-taj-prvi-sok-s-osmijehom-bih-isla-na-terapije-a-ionako-sam-uvijek-htjela-imati-kratku-kosu-1332086 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fivana-je-kraljica-prode-taj-prvi-sok-s-osmijehom-bih-isla-na-terapije-a-ionako-sam-uvijek-htjela-imati-kratku-kosu-1332086 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hrabra Dubrovkinja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotHrabra Dubrovkinja

Ivana je kraljica: ‘Prođe taj prvi šok. S osmijehom bih išla na terapije, a ionako sam htjela imati kratku kosu‘

Piše Kristina Filičić
21. listopada 2023. - 17:07
Dubrovkinja Ivana Kralj: Kad čuješ riječ rak, prođu te trnci. Ali kad se tebi to dogodi, živiš normalno, to je dio tebe, ne razmišljaš o tome Bozo Radić/Cropix

Imala je 36 godina. Najmlađi sin tek godinu i pol. Suočila se s teškom dijagnozom. Rak dojke otkrila je sasvim slučajno. U mjesecu borbe protiv raka dojke hrabra Dubrovkinja Ivana Kralj priča nam svoju priču, koja joj se s odmakom vremena čini nestvarna.

Bila je te 2016. na seminaru u Zagrebu.

- Sve je bilo simbolično. Sjedim na kavi sama i razmišljam "imam dijete s posebnim potrebama, jest teško je, ali sve drugo je super, brak, dva druga sina. Idem Zagrebom i razmišljam "samo mi treba kamenčić da me žulja". Tu večer se tuširam i napipam to nešto sitno, veličine leće, ispod kože – priča nam početak njezinog puta borbe s opakom bolešću. Pošla je preventivno na pregled kod dr. Margaritonija i pričekala nalaz punkcije.

Što će moja djeca?

- Dan prije nalaza imala ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:42