stdClass Object ( [id] => 578213 [title] => Javnost nema pojma, ali ove dvije sjajne djevojke brane Splićane i okoliš u maniri Erin Brockovich: vrsne pravnice otkrile su nam i zbog čega im jagode i rajčice tako sjajno uspijevaju [alias] => javnost-nema-pojma-ali-ove-dvije-sjajne-djevojke-brane-splicane-i-okolis-u-maniri-erin-brockovich-vrsne-pravnice-otkrile-su-nam-i-zbog-cega-im-jagode-i-rajcice-tako-sjajno-uspijevaju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gotovo filmski je izgledalo nedavno sudsko ročište na kojem su ekološke udruge započele borbu da bi država od potencijalnih zagađivača bolje zaštitila naš zrak i vodu.

U sudnici su, naime, na jednoj strani sjedile dvije mlade pravnice iz splitske udruge "Sunce", koje više podsjećaju na opasne i skupe odvjetnice iz neke američke serije: duge uređene kose, jedna plavuša, druga brineta, ušminkane, u štiklama, modernim haljinama i s finim torbicama.

Napomenimo da tim opisom nikako ne želimo aludirati na biografski film o Erin Brockovich, jer u splitskoj sudnici nije bilo "topića" i mini suknji kakve je nosila gumica Julia Roberts kada je utjelovila glavnu junakinju koja je osigurala dobivanje pravne bitke protiv moćne korporacije zbog koje su stanovnici američkoga gradića oboljeli od tumora.

Na splitskom Upravnom sudu smo svjedočili kako se te dvije mlade pravnice s lakoćom suočavaju s brojčano moćnijom suprotnom stranom, pravnim timom i direktoricom županijske tvrtke koja je investitor budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, kao i njezinim poznatim splitskim odvjetnikom.

Iz ministarstva kao da su pokušali zbuniti eko-aktiviste studijom izvodljivosti koja je na više stotina stranica napisana na stručnom engleskom jeziku, bez hrvatskog prijevoda. No, mlade žene iz "Sunca" na sve su im britko odgovarale zahvaljujući bogatom znanju iz ekološkog prava.

Govorimo o Ivani Krstulović Baković (31), pravnici Udruge i voditeljici projekta, te pravnoj suradnici Andrei Gizdić (28). One zapravo brane svakog stanovnika Splitsko-dalmatinske županije i Splita, svaku majku i dijete, odnosno njihovo pravo da im se namjeravanim zahvatom ne onečisti zrak i ne zagadi voda.

Ministarstvo nastupa neozbiljno

No, svjedočili smo da određene osobe na takve tvrdnje "zelenih" zakolutaju očima i ustvrde kako je u npr. Stockholmu spalionica otpada oko koje tamo nitko ne radi problem.

- Moramo biti svjesni da je Hrvatska tek 2013. godine ozbiljno pristupila okolišnom zakonodavstvu. Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji pretpostavlja utvrđenje sustava prikupljanja odvojenog otpada i uspostavu metoda recikliranja, donesen je 2014. godine, a tek se sada u 2018. godini provodi edukacija građana o odvajanju otpada.

Ministarstvo tu nastupa neozbiljno jer izdaje rješenje po kojemu su zahvati poput Centra u Lećevici prihvatljivi za okoliš, dok istovremeno ne radi ništa, kao ni jedinice lokalne samouprave, da taj sustav dovede do razine isplativosti postojanosti Centra, jer nemamo sustav odvajanja otpada, pa ni tržište, a očito ni ideju što bismo napravili s odvojenim otpadom – veli naša sugovornica.

Što je onda s Lećevicom koju bi u znatnom iznosu trebao financirati upravo EU?

- Nakon Nove godine EU planira provoditi novi stav da su postrojenja, kakva se planiraju u Lećevici, prošlost. Jer cijelo zakonodavstvo EU-a ide za tom idejom da se što manje otpada proizvede, da ga se što više odvoji i reciklira, i da ga se u konačnici što manje spali.

Tome svjedoči pismo koje su stalni predstavnici pri EU-u još 2016. godine dobili od Europske komisije, a u kojem se izražava zabrinutost da Hrvatska do 2020. godine neće postići traženi postotak odvajanja otpada.

Navedeno je da će gradnja postrojenja u Lećevici biti financirana iz kohezijskog fonda EU-a ako budu ispunjena dva uvjeta: da postrojenju ne prijeti prekapacitiranost s otpadom, te ako je u potpunosti zadovoljen sustav hijerarhije u gospodarenju otpadom, a to je smanjenje proizvodnje otpada, tako da manje kupujemo proizvode koji su obloženi plastikom, te da kad npr. idemo u dućan, nosimo platnenu vrećicu, a ne da kupujemo onu plastičnu, da više odvajamo otpada na mjestu njegova nastanka, odnosno u našim domovima, da ga recikliramo, te da tek onaj mali preostali otpad koji čine stvari koje ne možemo reciklirati, kao što su zauljene boce, higijenski ulošci i pelene, zbrinemo na odlagalištima u kontroliranim uvjetima – kaže Krstulović Baković i napominje da nemamo takav sustav hijerarhije gospodarenja otpadom, te da zbog toga već jedan od uvjeta za financiranje Lećevice nije ispunjen.

Četiri kante ispod sudopera

Skeptična je i oko prekapacitiranosti postrojenja, jer takvi su slučajevi s dva postojeća centra u Hrvatskoj.

No, nema smisla govoriti o odvojenom prikupljanju otpada ako se tako i ne ponašamo.

- Ispod mog sudopera su četiri kante za otpad – za staklo, plastiku, papir, te organsko. To je kućni kompost iz kojeg se stvara tekućina s kojom možete npr. odčepljivati kadu, koristi se za WC školjke, razrijedi se s vodom radi zalijevanja cvijeća i zbog toga mi uspijeva sve što posadim na balkonu. Tako tamo ima pome, jagode... - govori nam Gizdić.

No, problematika otpada nije jedina grana s kojom se bave pravice Udruge "Sunce". Također reagiraju na dojave građana o problemima u okolišu, kao što su bespravna nasipavanja obale, izgradnja vjetroelektrana i njihov utjecaj na strogo zaštićene vrste životinja...

No, uspijevaju li za svoj rad dobiti sredstva od države s obzirom na to da je tuže u postupcima kada se želi oboriti rješenja ministarstva?

- Država direktno ne financira okolišne organizacije, već novac dobivamo iz projekata EU-a, dok je provedbeno tijelo, za dobivanje tog novca, državno. To je zanimljiva ljubav i simbioza države s Udrugom "Sunce", koja traje već 20 godina koliko udruga postoji. Jer iako kritiziramo rad ministarstva, ujedno s njim njegujemo suradnju i komunikaciju. Jer bez te suradnje ne može postojati dobra odluka ministarstva, niti mi možemo razumjeti njihov način postupanja.

Dobile spor protiv Cemexa i Republike Hrvatske

Tako da su predstavnici ministarstva često gosti na našim seminarima, a mi na njihove pozive idemo u radna tijela za donošenje zakona. U tom odnosu naša kritika nije izraz mržnje, već proces učenja. Mi smo tu društveni korektiv, a oni nisu sveznajući, te zajedničkim snagama dajemo pametan doprinos – kaže Krstulović Baković.

Naime, poznato je da su te mlade cure 2015. godine uspjele na sudu poništiti rješenje vezano za kaštelansku tvornicu "Cemex" jer žele da se utjecaj suspaljivanja goriva iz otpada za okoliš utvrdi u punoj snazi. Također su pred UN-om 2013. dobile spor protiv RH zbog načina na koji je kod nas prenesena Arhuška konvencija, koja je krovna konvencija za zaštitu okoliša. Najveće postignuće toga je promjena Zakona o zaštiti okoliša.

- U toj grani prava nemamo se s kime konzultirati, već nas za savjete zovu odvjetnici. Mi smo te koje stvaramo pravne stavove i onda sudovi ocjenjuju jesmo li bile u pravu. Toliko znamo raspravljati o nekoj problematici da ljudi u našoj blizini pomisle da se svađamo. Gura nas ljubav prema okolišu i okolišno pravo je naš poziv. A jednog dana u budućnosti možda otvorimo i odvjetnički ured koji bi se, naravno, bavio pravom okoliša – zaključuju naše sugovornice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZELENE VITEZICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-04 14:39:59 [created_by] => 3215 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-04 23:20:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-04 20:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 177 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/12\/04\/Mozaik\/10535459.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/04\/Mozaik\/10535460.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/04\/Mozaik\/10535451.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/04\/Mozaik\/10535448.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1264"},{"size0":"1920x1230"},{"size0":"1920x1346"},{"size0":"1920x1223"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7687035 Threads: 5 Questions: 1556985660 Slow queries: 4745711 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111384504 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/javnost-nema-pojma-ali-ove-dvije-sjajne-djevojke-brane-splicane-i-okolis-u-maniri-erin-brockovich-vrsne-pravnice-otkrile-su-nam-i-zbog-cega-im-jagode-i-rajcice-tako-sjajno-uspijevaju-578213 [printLink] => /mozaik/zivot/javnost-nema-pojma-ali-ove-dvije-sjajne-djevojke-brane-splicane-i-okolis-u-maniri-erin-brockovich-vrsne-pravnice-otkrile-su-nam-i-zbog-cega-im-jagode-i-rajcice-tako-sjajno-uspijevaju-578213?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 338032 [name] => udruga Sunce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga-sunce [link] => /tag/udruga-sunce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 425747 [name] => ivana krstulović baković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-krstulovic-bakovic [link] => /tag/ivana-krstulovic-bakovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 425748 [name] => andrea gizdić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrea-gizdic [link] => /tag/andrea-gizdic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZELENE VITEZICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Javnost nema pojma, ali ove dvije sjajne djevojke brane Splićane i okoliš u maniri Erin Brockovich: vrsne pravnice otkrile su nam i zbog čega im jagode i rajčice tako sjajno uspijevaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3215 [name] => Tanja Gattin [username] => tanja-gattin [email] => tanja-gattin-zebi@sd.hr [password] => $2y$10$ylOB0fmJ.YHXer9b47aXY.iHpGT0rsDXvm13AJuBTpq25fgNb5X2q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-03-13 11:24:42 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-gattin-3215 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1733 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09919fcdc36a40d5b94f0b62e3e82463?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/04/Mozaik/10535459.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/04/Mozaik/10535459.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/04/Mozaik/10535460.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/04/Mozaik/10535451.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/04/Mozaik/10535448.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gotovo filmski je izgledalo nedavno sudsko ročište na kojem su ekološke udruge započele borbu da bi država od potencijalnih zagađivača bolje zaštitila naš zrak i vodu.

U sudnici su, naime, na jednoj strani sjedile dvije mlade pravnice iz splitske udruge "Sunce", koje više podsjećaju na opasne i skupe odvjetnice iz neke američke serije: duge uređene kose, jedna plavuša, druga brineta, ušminkane, u štiklama, modernim haljinama i s finim torbicama.

Napomenimo da tim opisom nikako ne želimo aludirati na biografski film o Erin Brockovich, jer u splitskoj sudnici nije bilo "topića" i mini suknji kakve je nosila gumica Julia Roberts kada je utjelovila glavnu junakinju koja je osigurala dobivanje pravne bitke protiv moćne korporacije zbog koje su stanovnici američkoga gradića oboljeli od tumora.

Na splitskom Upravnom sudu smo svjedočili kako se te dvije mlade pravnice s lakoćom suočavaju s brojčano moćnijom suprotnom stranom, pravnim timom i direktoricom županijske tvrtke koja je investitor budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, kao i njezinim poznatim splitskim odvjetnikom.

Iz ministarstva kao da su pokušali zbuniti eko-aktiviste studijom izvodljivosti koja je na više stotina stranica napisana na stručnom engleskom jeziku, bez hrvatskog prijevoda. No, mlade žene iz "Sunca" na sve su im britko odgovarale zahvaljujući bogatom znanju iz ekološkog prava.

Govorimo o Ivani Krstulović Baković (31), pravnici Udruge i voditeljici projekta, te pravnoj suradnici Andrei Gizdić (28). One zapravo brane svakog stanovnika Splitsko-dalmatinske županije i Splita, svaku majku i dijete, odnosno njihovo pravo da im se namjeravanim zahvatom ne onečisti zrak i ne zagadi voda.

Ministarstvo nastupa neozbiljno

No, svjedočili smo da određene osobe na takve tvrdnje "zelenih" zakolutaju očima i ustvrde kako je u npr. Stockholmu spalionica otpada oko koje tamo nitko ne radi problem.

- Moramo biti svjesni da je Hrvatska tek 2013. godine ozbiljno pristupila okolišnom zakonodavstvu. Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji pretpostavlja utvrđenje sustava prikupljanja odvojenog otpada i uspostavu metoda recikliranja, donesen je 2014. godine, a tek se sada u 2018. godini provodi edukacija građana o odvajanju otpada.

Ministarstvo tu nastupa neozbiljno jer izdaje rješenje po kojemu su zahvati poput Centra u Lećevici prihvatljivi za okoliš, dok istovremeno ne radi ništa, kao ni jedinice lokalne samouprave, da taj sustav dovede do razine isplativosti postojanosti Centra, jer nemamo sustav odvajanja otpada, pa ni tržište, a očito ni ideju što bismo napravili s odvojenim otpadom – veli naša sugovornica.

Što je onda s Lećevicom koju bi u znatnom iznosu trebao financirati upravo EU?

- Nakon Nove godine EU planira provoditi novi stav da su postrojenja, kakva se planiraju u Lećevici, prošlost. Jer cijelo zakonodavstvo EU-a ide za tom idejom da se što manje otpada proizvede, da ga se što više odvoji i reciklira, i da ga se u konačnici što manje spali.

Tome svjedoči pismo koje su stalni predstavnici pri EU-u još 2016. godine dobili od Europske komisije, a u kojem se izražava zabrinutost da Hrvatska do 2020. godine neće postići traženi postotak odvajanja otpada.

Navedeno je da će gradnja postrojenja u Lećevici biti financirana iz kohezijskog fonda EU-a ako budu ispunjena dva uvjeta: da postrojenju ne prijeti prekapacitiranost s otpadom, te ako je u potpunosti zadovoljen sustav hijerarhije u gospodarenju otpadom, a to je smanjenje proizvodnje otpada, tako da manje kupujemo proizvode koji su obloženi plastikom, te da kad npr. idemo u dućan, nosimo platnenu vrećicu, a ne da kupujemo onu plastičnu, da više odvajamo otpada na mjestu njegova nastanka, odnosno u našim domovima, da ga recikliramo, te da tek onaj mali preostali otpad koji čine stvari koje ne možemo reciklirati, kao što su zauljene boce, higijenski ulošci i pelene, zbrinemo na odlagalištima u kontroliranim uvjetima – kaže Krstulović Baković i napominje da nemamo takav sustav hijerarhije gospodarenja otpadom, te da zbog toga već jedan od uvjeta za financiranje Lećevice nije ispunjen.

Četiri kante ispod sudopera

Skeptična je i oko prekapacitiranosti postrojenja, jer takvi su slučajevi s dva postojeća centra u Hrvatskoj.

No, nema smisla govoriti o odvojenom prikupljanju otpada ako se tako i ne ponašamo.

- Ispod mog sudopera su četiri kante za otpad – za staklo, plastiku, papir, te organsko. To je kućni kompost iz kojeg se stvara tekućina s kojom možete npr. odčepljivati kadu, koristi se za WC školjke, razrijedi se s vodom radi zalijevanja cvijeća i zbog toga mi uspijeva sve što posadim na balkonu. Tako tamo ima pome, jagode... - govori nam Gizdić.

No, problematika otpada nije jedina grana s kojom se bave pravice Udruge "Sunce". Također reagiraju na dojave građana o problemima u okolišu, kao što su bespravna nasipavanja obale, izgradnja vjetroelektrana i njihov utjecaj na strogo zaštićene vrste životinja...

No, uspijevaju li za svoj rad dobiti sredstva od države s obzirom na to da je tuže u postupcima kada se želi oboriti rješenja ministarstva?

- Država direktno ne financira okolišne organizacije, već novac dobivamo iz projekata EU-a, dok je provedbeno tijelo, za dobivanje tog novca, državno. To je zanimljiva ljubav i simbioza države s Udrugom "Sunce", koja traje već 20 godina koliko udruga postoji. Jer iako kritiziramo rad ministarstva, ujedno s njim njegujemo suradnju i komunikaciju. Jer bez te suradnje ne može postojati dobra odluka ministarstva, niti mi možemo razumjeti njihov način postupanja.

Dobile spor protiv Cemexa i Republike Hrvatske

Tako da su predstavnici ministarstva često gosti na našim seminarima, a mi na njihove pozive idemo u radna tijela za donošenje zakona. U tom odnosu naša kritika nije izraz mržnje, već proces učenja. Mi smo tu društveni korektiv, a oni nisu sveznajući, te zajedničkim snagama dajemo pametan doprinos – kaže Krstulović Baković.

Naime, poznato je da su te mlade cure 2015. godine uspjele na sudu poništiti rješenje vezano za kaštelansku tvornicu "Cemex" jer žele da se utjecaj suspaljivanja goriva iz otpada za okoliš utvrdi u punoj snazi. Također su pred UN-om 2013. dobile spor protiv RH zbog načina na koji je kod nas prenesena Arhuška konvencija, koja je krovna konvencija za zaštitu okoliša. Najveće postignuće toga je promjena Zakona o zaštiti okoliša.

- U toj grani prava nemamo se s kime konzultirati, već nas za savjete zovu odvjetnici. Mi smo te koje stvaramo pravne stavove i onda sudovi ocjenjuju jesmo li bile u pravu. Toliko znamo raspravljati o nekoj problematici da ljudi u našoj blizini pomisle da se svađamo. Gura nas ljubav prema okolišu i okolišno pravo je naš poziv. A jednog dana u budućnosti možda otvorimo i odvjetnički ured koji bi se, naravno, bavio pravom okoliša – zaključuju naše sugovornice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/javnost-nema-pojma-ali-ove-dvije-sjajne-djevojke-brane-splicane-i-okolis-u-maniri-erin-brockovich-vrsne-pravnice-otkrile-su-nam-i-zbog-cega-im-jagode-i-rajcice-tako-sjajno-uspijevaju-578213 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd0c4902148295868fabbf143dcadab3b3b6c37a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Javnost+nema+pojma%2C+ali+ove+dvije+sjajne+djevojke+brane+Spli%C4%87ane+i+okoli%C5%A1+u+maniri+Erin+Brockovich%3A+vrsne+pravnice+otkrile+su+nam+i+zbog+%C4%8Dega+im+jagode+i+raj%C4%8Dice+tako+sjajno+uspijevaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fjavnost-nema-pojma-ali-ove-dvije-sjajne-djevojke-brane-splicane-i-okolis-u-maniri-erin-brockovich-vrsne-pravnice-otkrile-su-nam-i-zbog-cega-im-jagode-i-rajcice-tako-sjajno-uspijevaju-578213 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fjavnost-nema-pojma-ali-ove-dvije-sjajne-djevojke-brane-splicane-i-okolis-u-maniri-erin-brockovich-vrsne-pravnice-otkrile-su-nam-i-zbog-cega-im-jagode-i-rajcice-tako-sjajno-uspijevaju-578213 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZELENE VITEZICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotZELENE VITEZICE

Javnost nema pojma, ali ove dvije sjajne djevojke brane Splićane i okoliš u maniri Erin Brockovich: vrsne pravnice otkrile su nam i zbog čega im jagode i rajčice tako sjajno uspijevaju

4. prosinca 2018. - 21:01

Gotovo filmski je izgledalo nedavno sudsko ročište na kojem su ekološke udruge započele borbu da bi država od potencijalnih zagađivača bolje zaštitila naš zrak i vodu.

U sudnici su, naime, na jednoj strani sjedile dvije mlade pravnice iz splitske udruge "Sunce", koje više podsjećaju na opasne i skupe odvjetnice iz neke američke serije: duge uređene kose, jedna plavuša, druga brineta, ušminkane, u štiklama, modernim haljinama i s finim torbicama.

Napomenimo da tim opisom nikako ne želimo aludirati na biografski film o Erin Brockovich, jer u splitskoj sudnici nije bilo "topića" i mini suknji kakve je nosila gumica Julia Roberts kada je utjelovila glavnu junakinju koja je osigurala dobivanje pravne bitke protiv moćne korporacije zbog koje su stanovnici američkoga gradića ob...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:32