stdClass Object ( [id] => 525896 [title] => Kupanje s kćeri objavila na Instagramu, stručnjaci upozoravaju: Golišave slike djece su za obiteljski album, ne za internet na kojem ima zlonamjernih osoba  [alias] => kupanje-s-kceri-objavila-na-instagramu-strucnjaci-upozoravaju-golisave-slike-djece-su-za-obiteljski-album-ne-za-internet-na-kojem-ima-zlonamjernih-osoba-nbsp [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Savršen kraj teškog početka jako teškog radnog tjedna", napisala je Jelena Veljača ispod fotografije na svom javnom Instagram profilu kojom je, uvjereni smo, svjesno i promišljeno, zapravo gotovo savršeno, privukla medijsku pažnju i još jednom obrisala prašinu s vječnih dilema.

Na društvenim mrežama gotovo više ništa nije neočekivano, navikli smo na neobične poze, outfite, radnje, no potpuno gola majka i potpuno golo dijete u kadi, tabu je koji teško otvaraju i liberalnija društva. Jelena je, pozirajući sa svojom dvogodišnjom Lenom, pokušala s javnošću podijeliti krajnje intimne trenutke, koje čak i najotvoreniji Skandinavci, poznati po slobodnom odgoju, drže u privatnim albumima.

Skandinavci to, doduše, ne rade zbog tabua, nego zbog opasnosti kojima vrve internetska prostranstva, ali i utjecaja na manje promišljene roditelje. No, jasno je kako nova vremena donose nove običaje, pa se i zaključci, upozoravaju stručnjaci, mogu donijeti tek nakon pomnog promatranja novih digitalnih trendova.

Da ne poznajemo bolje hrvatsko društvo, komentarima ispod Jelenine fotografije možda bismo i povjerovali. Glumičino ogoljenje pred javnošću prijatelji isključivo hvale, nazivajući ga divnim, neke majke priznale su kako uživaju u istim ritualima sa svojim mališanima, no nisu se usudile o tome posvjedočiti javno.

Povelo se računa i o onima koji se s ovakvim potezima neće slagati, "dežurnim dušobrižnicima", a glumica i producentica imala je spreman odgovor na prozivanja o njezinim odgojnim metodama.

"Zakaj?! Nije da sam skočila u Savu pa neoprana s njom u kadu", napisala je samouvjereno, zahvaljujući na podršci pratitelja. Fotka je, do zaključenja našeg teksta, prikupila više od tisuću i pol lajkova, a vrlo brzo reagirali su i portali. Na društvenim mrežama krenule se rasprave o tome gdje je granica dobrog odgoja, ukusa, ali i roditeljske pameti budući da nemaju svi u internetskim prostranstvima dobre namjere, a ni vrebanje pedofila nije novost.

S druge strane, nije Jelena ovakvom objavom otkrila toplu vodu.

Heidi Klum, poznati njemački supermodel, prije nekoliko mjeseci izazvala je lavinu komentara izjavom kako se pred djecom i vlastitim roditeljima opušteno skida potpuno gola. Budući da često golišavo pozira, tvrdi kako njezinih četvero djece ne vidi ništa što im mediji već nisu pokazali.

– Odrasla sam u obitelji u kojoj su i moji roditelji uvijek kod kuće bili goli. Ne događa se da smo neprestano goli, ali ako sam se našla s njima u istoj sobi kada bi se presvlačili, to nam nije bilo ništa strano – pojasnila je Heidi, koja je, iako po mnogim pitanjima opuštena, posebno stroga kada je u pitanju izlaganje vlastite djece u javnosti. Potomke želi zaštititi od javnog života, koji, uvjerena je, ponekad može biti okrutan.

– Ne mislim nikada pokazati njihova lica na fotografijama koje su dostupne javnosti – odlučna je.


Novo vrijeme

Psiholozi se slažu kako, kada ste nova mama, golotinja pred djecom čini se u potpunosti normalnom i prirodnom, bilo da dojite ili se mazite s bebom u naručju. I čak i kad imaju dvije do tri godine, za većinu roditelja normalno je kupati se s mališanima. S vremenom, otvara se pitanje kada, s obzirom na godine, treba prestati. Dodatni problem nastaje kod objave na društvenim mrežama.

– Novo je vrijeme i to svakako treba uzeti u obzir. Još uvijek nema istraživanja na koje bismo se pozvali ili donosili zaključke, pa ne možemo sa sigurnošću znati kako i u kojim sve aspektima objava takvih fotografija na društvenim mrežama može djelovati. Ono što možemo zaključiti jest da je to odgovornost roditelja – kaže Nelija Rudolfi, predsjednica društva psihologa u Splitu.

– U virtualnom životu svatko odlučuje za sebe, a u ovom slučaju roditelj odlučuje za sebe i dijete. Roditelji su odrasli u nekom drugom vremenu, naše golišave fotografije su spremljene u obiteljskim fotoalbumima, daleko od očiju znatiželjnika. Sada se dijele u javnosti. Smatram da o tome treba dobro promisliti, pogotovo o budućnosti jer fotografija koja se jednom objavi postaje vlasništvo društvenih mreža i nemoguće ju je konačno izbrisati.

Pitanje je što će djeca o tome misliti kroz svoje odrastanje i mladost. S druge strane, internet je pun nasilja, vrebaju i pedofili. Odgovornost je, dakle, na roditeljima koji odlučuju i za svoje dijete – zaključuje psihologinja, upozoravajući kako bi djecu do treće godine svakako trebalo zaštiti od ekrana svih vrsta jer zadnje istraživanje pokazuje kako izlaganje male djece takvim medijima dovodi do razvitka autističnog spektra.

Vječnu temu o golotinji pred djecom, kao i golotinji djece u obiteljskom okruženju, zaključujemo australskim pokretom za slobodu ljudskog tijela koji predvodi aktivistica Constance Hall, a bavi se upravo ovom temom.

– Ja sam zagovornik golotinje pred djecom. Ne želim da moja djeca odrastaju s totalno krivim očekivanjima spram ženskog tijela, koje će cijeli svoj mladi život najviše gledati na ekranima i u novinama, a koje će, naravno, biti stesano do savršenstva. Ne želim ni da moji sinovi, a posebno ne moja kći, odrastaju s očekivanjima da su naša tijela tako savršena i da imaju iskrivljenu sliku o sebi i drugima.

Vjerujem, ako ćemo mi žene i majke voljeti svoje tijelo i nećemo ga se sramiti kakvo god ono bilo, da ćemo možda uspjeti sljedećim generacijama usaditi novu definiciju ljepote koja će biti, odnosno koja bi trebala biti, radikalno drukčija od ove "fotošop" kulture, koja uzrokuje toliko pada samopouzdanja i depresije. Zato, ako imate strije, celulit, ako se niste na vrijeme depilirale, ako vam sise vise, mekane su ili su male, ako imate obješen trbuh ili bilo koje druge prave ženske osobine, svijet treba biti preplavljen baš vašim slikama. Jer svijet vapi za vašim prekrasnim tijelima. Mi moramo promijeniti svijet! – zaključuje Hall.

 


Pravobraniteljica: Neka se roditelji stave u (golu) kožu svoje djece
– Svi stručnjaci za sigurnost djece na internetu i za zaštitu prava djece upozoravaju roditelje da je prigodom komuniciranja preko društvenih mreža važno voditi računa o dobrobiti djece i zaštititi djecu od pretjeranog izlaganja. Lijepo je vidjeti da roditelji uživaju u svojoj roditeljskoj ulozi i da se djeca osjećaju ugodno i zaštićeno uz svoje roditelje, ali nekim fotografijama koje dokumentiraju tu lijepu i nježnu bliskost mjesto je u obiteljskome albumu, koji ne pokazujemo baš cijelom svijetu. Želimo li doista djetetovu intimu dijeliti s mnoštvom poznatih i nepoznatih ljudi na društvenim mrežama? Djeca osoba koje su poznate u javnosti pritom su dodatno izložena jer javni mediji povremeno pokazuju veliko zanimanje za njih te je povećana mogućnost da će objaviti njihove fotografije smatrajući da su roditelji suglasni s takvom objavom. Time se ujedno povećava i rizik od zloupotrebe takvih dječjih fotografija, kao i od povećane dostupnosti djece zlonamjernim osobama. Osim što roditelje pozivamo na oprez prigodom objavljivanja fotografija djece, također im preporučujemo da svoju djecu pouče o tome kako će štititi svoju privatnost, kao i privatnost drugih.
Neki roditelji, unatoč dobronamjernim preporukama i upozorenjima, smatraju da mogu objavljivati slike svoje djece kakve god žele jer to zasad doista nije zabranjeno i na roditeljima je da odlučuju o tome. Njima bih predložila da se zapitaju kako će se njihovo dijete osjećati kad za nekoliko godina pronađe na internetu svoje fotografije bez odjeće ili u nekoj drugoj intimnoj situaciji. Dakle, moj je prijedlog: razmislite o tome prije nego što objavite djetetovu fotografiju na društvenoj mreži – za Slobodnu Dalmaciju ovu je situaciju komentirala i Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Roditelji, pažnja! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-01-10 21:54:37 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-01-11 13:25:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-01-11 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16981 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/01\/10\/sabor19-221117.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/10\/Exit\/9436470.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/10\/Exit\/9436481.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["sabor19-221117","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1038x840"},{"size0":"603x600"},{"size0":"1920x2882"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38716827 Threads: 3 Questions: 7119725589 Slow queries: 3307936 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608919472 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/kupanje-s-kceri-objavila-na-instagramu-strucnjaci-upozoravaju-golisave-slike-djece-su-za-obiteljski-album-ne-za-internet-na-kojem-ima-zlonamjernih-osoba-nbsp-525896 [printLink] => /mozaik/zivot/kupanje-s-kceri-objavila-na-instagramu-strucnjaci-upozoravaju-golisave-slike-djece-su-za-obiteljski-album-ne-za-internet-na-kojem-ima-zlonamjernih-osoba-nbsp-525896?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 447367 [name] => Instagram [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => instagram [link] => /tag/instagram ) [1] => stdClass Object ( [id] => 508834 [name] => jelena veljača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-veljaca [link] => /tag/jelena-veljaca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 364113 [name] => nelija rudolfi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nelija-rudolfi [link] => /tag/nelija-rudolfi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Roditelji, pažnja! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kupanje s kćeri objavila na Instagramu, stručnjaci upozoravaju: Golišave slike djece su za obiteljski album, ne za internet na kojem ima zlonamjernih osoba  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/10/sabor19-221117.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sabor19-221117 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/10/sabor19-221117.jpg [title] => sabor19-221117 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/10/Exit/9436470.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/10/Exit/9436481.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Savršen kraj teškog početka jako teškog radnog tjedna", napisala je Jelena Veljača ispod fotografije na svom javnom Instagram profilu kojom je, uvjereni smo, svjesno i promišljeno, zapravo gotovo savršeno, privukla medijsku pažnju i još jednom obrisala prašinu s vječnih dilema.

Na društvenim mrežama gotovo više ništa nije neočekivano, navikli smo na neobične poze, outfite, radnje, no potpuno gola majka i potpuno golo dijete u kadi, tabu je koji teško otvaraju i liberalnija društva. Jelena je, pozirajući sa svojom dvogodišnjom Lenom, pokušala s javnošću podijeliti krajnje intimne trenutke, koje čak i najotvoreniji Skandinavci, poznati po slobodnom odgoju, drže u privatnim albumima.

Skandinavci to, doduše, ne rade zbog tabua, nego zbog opasnosti kojima vrve internetska prostranstva, ali i utjecaja na manje promišljene roditelje. No, jasno je kako nova vremena donose nove običaje, pa se i zaključci, upozoravaju stručnjaci, mogu donijeti tek nakon pomnog promatranja novih digitalnih trendova.

Da ne poznajemo bolje hrvatsko društvo, komentarima ispod Jelenine fotografije možda bismo i povjerovali. Glumičino ogoljenje pred javnošću prijatelji isključivo hvale, nazivajući ga divnim, neke majke priznale su kako uživaju u istim ritualima sa svojim mališanima, no nisu se usudile o tome posvjedočiti javno.

Povelo se računa i o onima koji se s ovakvim potezima neće slagati, "dežurnim dušobrižnicima", a glumica i producentica imala je spreman odgovor na prozivanja o njezinim odgojnim metodama.

"Zakaj?! Nije da sam skočila u Savu pa neoprana s njom u kadu", napisala je samouvjereno, zahvaljujući na podršci pratitelja. Fotka je, do zaključenja našeg teksta, prikupila više od tisuću i pol lajkova, a vrlo brzo reagirali su i portali. Na društvenim mrežama krenule se rasprave o tome gdje je granica dobrog odgoja, ukusa, ali i roditeljske pameti budući da nemaju svi u internetskim prostranstvima dobre namjere, a ni vrebanje pedofila nije novost.

S druge strane, nije Jelena ovakvom objavom otkrila toplu vodu.

Heidi Klum, poznati njemački supermodel, prije nekoliko mjeseci izazvala je lavinu komentara izjavom kako se pred djecom i vlastitim roditeljima opušteno skida potpuno gola. Budući da često golišavo pozira, tvrdi kako njezinih četvero djece ne vidi ništa što im mediji već nisu pokazali.

– Odrasla sam u obitelji u kojoj su i moji roditelji uvijek kod kuće bili goli. Ne događa se da smo neprestano goli, ali ako sam se našla s njima u istoj sobi kada bi se presvlačili, to nam nije bilo ništa strano – pojasnila je Heidi, koja je, iako po mnogim pitanjima opuštena, posebno stroga kada je u pitanju izlaganje vlastite djece u javnosti. Potomke želi zaštititi od javnog života, koji, uvjerena je, ponekad može biti okrutan.

– Ne mislim nikada pokazati njihova lica na fotografijama koje su dostupne javnosti – odlučna je.


Novo vrijeme

Psiholozi se slažu kako, kada ste nova mama, golotinja pred djecom čini se u potpunosti normalnom i prirodnom, bilo da dojite ili se mazite s bebom u naručju. I čak i kad imaju dvije do tri godine, za većinu roditelja normalno je kupati se s mališanima. S vremenom, otvara se pitanje kada, s obzirom na godine, treba prestati. Dodatni problem nastaje kod objave na društvenim mrežama.

– Novo je vrijeme i to svakako treba uzeti u obzir. Još uvijek nema istraživanja na koje bismo se pozvali ili donosili zaključke, pa ne možemo sa sigurnošću znati kako i u kojim sve aspektima objava takvih fotografija na društvenim mrežama može djelovati. Ono što možemo zaključiti jest da je to odgovornost roditelja – kaže Nelija Rudolfi, predsjednica društva psihologa u Splitu.

– U virtualnom životu svatko odlučuje za sebe, a u ovom slučaju roditelj odlučuje za sebe i dijete. Roditelji su odrasli u nekom drugom vremenu, naše golišave fotografije su spremljene u obiteljskim fotoalbumima, daleko od očiju znatiželjnika. Sada se dijele u javnosti. Smatram da o tome treba dobro promisliti, pogotovo o budućnosti jer fotografija koja se jednom objavi postaje vlasništvo društvenih mreža i nemoguće ju je konačno izbrisati.

Pitanje je što će djeca o tome misliti kroz svoje odrastanje i mladost. S druge strane, internet je pun nasilja, vrebaju i pedofili. Odgovornost je, dakle, na roditeljima koji odlučuju i za svoje dijete – zaključuje psihologinja, upozoravajući kako bi djecu do treće godine svakako trebalo zaštiti od ekrana svih vrsta jer zadnje istraživanje pokazuje kako izlaganje male djece takvim medijima dovodi do razvitka autističnog spektra.

Vječnu temu o golotinji pred djecom, kao i golotinji djece u obiteljskom okruženju, zaključujemo australskim pokretom za slobodu ljudskog tijela koji predvodi aktivistica Constance Hall, a bavi se upravo ovom temom.

– Ja sam zagovornik golotinje pred djecom. Ne želim da moja djeca odrastaju s totalno krivim očekivanjima spram ženskog tijela, koje će cijeli svoj mladi život najviše gledati na ekranima i u novinama, a koje će, naravno, biti stesano do savršenstva. Ne želim ni da moji sinovi, a posebno ne moja kći, odrastaju s očekivanjima da su naša tijela tako savršena i da imaju iskrivljenu sliku o sebi i drugima.

Vjerujem, ako ćemo mi žene i majke voljeti svoje tijelo i nećemo ga se sramiti kakvo god ono bilo, da ćemo možda uspjeti sljedećim generacijama usaditi novu definiciju ljepote koja će biti, odnosno koja bi trebala biti, radikalno drukčija od ove "fotošop" kulture, koja uzrokuje toliko pada samopouzdanja i depresije. Zato, ako imate strije, celulit, ako se niste na vrijeme depilirale, ako vam sise vise, mekane su ili su male, ako imate obješen trbuh ili bilo koje druge prave ženske osobine, svijet treba biti preplavljen baš vašim slikama. Jer svijet vapi za vašim prekrasnim tijelima. Mi moramo promijeniti svijet! – zaključuje Hall.

 


Pravobraniteljica: Neka se roditelji stave u (golu) kožu svoje djece
– Svi stručnjaci za sigurnost djece na internetu i za zaštitu prava djece upozoravaju roditelje da je prigodom komuniciranja preko društvenih mreža važno voditi računa o dobrobiti djece i zaštititi djecu od pretjeranog izlaganja. Lijepo je vidjeti da roditelji uživaju u svojoj roditeljskoj ulozi i da se djeca osjećaju ugodno i zaštićeno uz svoje roditelje, ali nekim fotografijama koje dokumentiraju tu lijepu i nježnu bliskost mjesto je u obiteljskome albumu, koji ne pokazujemo baš cijelom svijetu. Želimo li doista djetetovu intimu dijeliti s mnoštvom poznatih i nepoznatih ljudi na društvenim mrežama? Djeca osoba koje su poznate u javnosti pritom su dodatno izložena jer javni mediji povremeno pokazuju veliko zanimanje za njih te je povećana mogućnost da će objaviti njihove fotografije smatrajući da su roditelji suglasni s takvom objavom. Time se ujedno povećava i rizik od zloupotrebe takvih dječjih fotografija, kao i od povećane dostupnosti djece zlonamjernim osobama. Osim što roditelje pozivamo na oprez prigodom objavljivanja fotografija djece, također im preporučujemo da svoju djecu pouče o tome kako će štititi svoju privatnost, kao i privatnost drugih.
Neki roditelji, unatoč dobronamjernim preporukama i upozorenjima, smatraju da mogu objavljivati slike svoje djece kakve god žele jer to zasad doista nije zabranjeno i na roditeljima je da odlučuju o tome. Njima bih predložila da se zapitaju kako će se njihovo dijete osjećati kad za nekoliko godina pronađe na internetu svoje fotografije bez odjeće ili u nekoj drugoj intimnoj situaciji. Dakle, moj je prijedlog: razmislite o tome prije nego što objavite djetetovu fotografiju na društvenoj mreži – za Slobodnu Dalmaciju ovu je situaciju komentirala i Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sabor19-221117


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/kupanje-s-kceri-objavila-na-instagramu-strucnjaci-upozoravaju-golisave-slike-djece-su-za-obiteljski-album-ne-za-internet-na-kojem-ima-zlonamjernih-osoba-nbsp-525896 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=412ed2a701e29a56610fe32ff71bf4a99e494494 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kupanje+s+k%C4%87eri+objavila+na+Instagramu%2C+stru%C4%8Dnjaci+upozoravaju%3A+Goli%C5%A1ave+slike+djece+su+za+obiteljski+album%2C+ne+za+internet+na+kojem+ima+zlonamjernih+osoba%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkupanje-s-kceri-objavila-na-instagramu-strucnjaci-upozoravaju-golisave-slike-djece-su-za-obiteljski-album-ne-za-internet-na-kojem-ima-zlonamjernih-osoba-nbsp-525896 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkupanje-s-kceri-objavila-na-instagramu-strucnjaci-upozoravaju-golisave-slike-djece-su-za-obiteljski-album-ne-za-internet-na-kojem-ima-zlonamjernih-osoba-nbsp-525896 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Roditelji, pažnja! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotRoditelji, pažnja!

Kupanje s kćeri objavila na Instagramu, stručnjaci upozoravaju: Golišave slike djece su za obiteljski album, ne za internet na kojem ima zlonamjernih osoba 

11. siječnja 2018. - 14:00
sabor19-221117

"Savršen kraj teškog početka jako teškog radnog tjedna", napisala je Jelena Veljača ispod fotografije na svom javnom Instagram profilu kojom je, uvjereni smo, svjesno i promišljeno, zapravo gotovo savršeno, privukla medijsku pažnju i još jednom obrisala prašinu s vječnih dilema.

Na društvenim mrežama gotovo više ništa nije neočekivano, navikli smo na neobične poze, outfite, radnje, no potpuno gola majka i potpuno golo dijete u kadi, tabu je koji teško otvaraju i liberalnija društva. Jelena je, pozirajući sa svojom dvogodišnjom Lenom, pokušala s javnošću podijeliti krajnje intimne trenutke, koje čak i najotvoreniji Skandinavci, poznati po slobodnom odgoju, drže u privatnim albumima.

Skandinavci to, doduše, ne rade zbog tabua, nego zbog opasnosti kojima vrve intern...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:12