stdClass Object ( [id] => 585192 [title] => Liječnici upozoravaju: Naša kolegica nudi neprovjerene intravenske infuzije oboljelima od raka i to masno naplaćuje; Dr. Hozo: Maknite se od toga; Dr. Vrdoljak: Izbjegavajte [alias] => lijecnici-upozoravaju-nasa-kolegica-nudi-neprovjerene-intravenske-infuzije-oboljelima-od-raka-i-to-masno-naplacuje-dr-hozo-maknite-se-od-toga-dr-vrdoljak-izbjegavajte [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Slučaj zastupnika Živog zida Ivana Pernara koji "propisuje" vitamin C za gripu i prehladu te savjetuje da se dojenčadi u izdojeno majčino mlijeko stavi vitamin C u prahu, a osobe s depresijom šalje u šumu, potaknuo je javnost i institucije da propitaju na koji se sve način propagiraju vitamini, dodaci prehrani, biljni i drugi lijekovi...

U jeku Pernarovih istupa nazvali su nas dalmatinski medicinari i upozorili da liječnica Irijana Rajković, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, svojim budućim pacijentima u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju, koji su prethodnu noć tulumarili i opijali se, nudi intravenoznu terapiju - infuziju protiv mamurluka "Hangover - kombinacija vitamina, minerala i aminokiselina" za 1100 kuna, a ako želite jaču, onda je tu za vas "Hangover Jet Set - dupla doza" za 1800 kuna. Štoviše, liječnica na svom Instagramu doslovce piše ovo: "Ho ho ho... danas je paljenje lampica i službeno Advent u Zagrebu počinje. Kako biste mogli nesmetano feštati, a sutradan normalno funkcionirati, hitno nam dođite na naše INTRAVITA fantastične infuzije protiv mamurluka i brzu rehidraciju..."

Zar ne bi liječnici trebali upozoravati da je opijanje štetno jer je jedan od rizika za prometne nesreće i smrti, karcinome i slično? No, liječnica masno naplaćuje infuziju za mamurluk, a znamo da mamurluk dolazi nakon - pijanstva.

Kako cijeli postupak izgleda? Dođete, legnete na krevet kojih pola sata, "odriješite kesu" i prikopčaju vas na infuziju. I vi se, eto, kaže ta liječnica, oporavite. No, to nije sve, liječnica Rajković nudi razne vrste specijalnih infuzija oboljelima od raka, učenicima radi boljeg pamćenja, onima pod stresom...

Nekoliko ozbiljnih liječnika s kojima smo razgovarali navodi da nije u redu da se njihovi kolege bave prodajom infuzije koja, eto, "liječi mamurluk, pomaže nakon kemotarepije, izbjeljuje kožu...". Liječnicima je posebno u oko upala ponuda po kojoj se ove infuzije mogu dati "nakon kemoterapije".

Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, komentirao nam je navedene infuzije koje se nude onkološkim bolesnicima.

- Na alternativnu medicinu godišnje se nepotrebno i nažalost potroši više milijardi dolara. Sve potrebne pripravke našim bolesnicima ordiniramo unutar sustava zdravstvene zaštite, a sve izvan toga, pa i ove infuzije koje spominjete, neprovjereni su, nedokazani i vrlo često značajno štetniji negoli korisni postupci. Stoga savjetujem onkološkim bolesnicima da se o terapiji bilo koje vrste najprije dogovore sa svojim onkolozima, odnosno multidisciplinarnim timovima, a da izbjegavaju bilo kakve intravenozne infuzije i dodatke prehrani koji nisu odobreni od strane službene medicine - kaže dr. Vrdoljak.

Na web-stranicama Centra za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković piše i da "dr. Irijanu Rajković pacijenti i kolege od milja zovu i 'celebrity doktorica'. Inače, Irijana Rajković kći je Ivana Rajkovića, koji zajedno s obitelji vodi moćnu grupu Medikol, tvrtku koja ima unosnu i razgranatu mrežu radioloških i zdravstvenih objekata po Hrvatskoj.

- Intravenozna infuzija naziv je za terapiju kojom se prirodni, esencijalni nutrijenti unose direktno u krvotok. Intravenozni kokteli - vitaminski “dripovi” sastoje se od odabrane kombinacije vitamina, minerala i aminokiselina u fiziološkoj otopini. Ova vrsta terapije trenutno podiže razinu energije i sveukupno zdravlje organizma, osoba se odmah osjeća bolje, snažnije i energičnije. Preporučuje se kod kroničnog umora i iscrpljenosti, burn-out sindroma i jet-laga, pada imuniteta, previrusna i predgripozna stanja, nemogućnosti koncentriranja, kod mamurluka, kada trebate da vas nešto podigne i kada se želite probuditi odmoreni, kada si jednostavno ne možete priuštiti da budete prehlađeni ili bolesni - opisuje se u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković te navodi da njihova infuzija "pomaže sagorjeti masne naslage", "usporava starenje", "liječi mamurluk", a napominje se kako intravenoznim koktelima "rješavate sve probleme premorenosti, predgripoznog stanja, mamurluka...", te ćete "za samo pola sata terapije dr. Rajković imati osjećaj da možete sve"...

Poznati splitski gastroenterolog prof. dr. Izet Hozo kaže da takve metode nemaju veze s medicinom, nego biznisom.

- To je priča za naivne, narodski rečeno, luk i voda. Nema nikakve znanstvene podloge da te infuzije djeluju, za te indikacije koje se navode u reklami, a znamo da su moguće i štete zbog nemedicinskih indikacija. Tijelo je stvoreno da iz hrane uzme sve što mu je potrebno, dakako i vitamine, a to ne mogu zamijeniti nikakve infuzije. Žalosno je da se takvo što pojavljuje na tržištu, i to posebice da takve neprovjerene metode prodaju liječnici. Još kada čujem kolike su te cifre, mogu samo reći da je novac ispred etike. Jer nije mi jasno kako jedan liječnik može prodavati infuziju nakon što se čovjek noć prije opio i obećavati mu oporavak.
Ljudima preporučujem da se odmaknu od pomodarstva, da se hrane raznovrsno i po mogućnosti ekološkim namirnicama, a za zdravog čovjeka nisu potrebne nikakve infuzije, dapače, mogu naškoditi.

Ono što mi liječnici znamo iz prakse je fascinacija infuzijama: nerijetko rodbina uz teškog bolesnika vrši pritisak na liječnika da mu ordinira infuzije, smatrajući da će mu to pomoći da ozdravi. U praksi kod npr. bolesnika sa zatajivanjem srca, davanje infuzije je kontraindicirano i može završiti tragično zbog prepunjenosti vodom, tzv. plućni edem. U svakodnevnoj medicinskoj praksi, infuzije mogu indicirati samo liječnici, uz obučenu sestru, jer se tijekom davanja infuzija mogu pojaviti razne komplikacije. Primjera radi, bolesnik može iskrvariti tijekom nestručnog davanja infuzije, jedna od komplikacija davanja infuzije je upala vene, tromboza, a ponekad se dogodi i zračna embolija… dakle, to nije bezazlena metoda lišena komplikacija.

Također nisu isključene infekcije, kao ni alergije tijekom ifuzije poradi sastojaka u infuziji koji mogu rezultirati anafilaktičnim šokom i smrtnim ishodom. Infuzije u medicinskoj praksi koristimo u prvom redu kod bolesnika koji ne mogu uzimati hranu na usta, koji su u nesvjesnom stanju, u šoku, poradi teškog općeg stanja zbog infekcije, pothranjeni i sl. Zdrav čovjek ne treba infuziju, to je čisti pomodni hir s kojim se netko želi obogatiti - kaže Hozo, koji se ne može načuditi da liječnik nudi i infuziju oboljelima od raka.

- Prilično je hrabro za nekoga tko je liječnik specijalist u svojoj ordinaciji nuditi infuzije nakon kemoterapije i to naplaćivati. Te pacijente inače vodi njihov onkolog i stručni multidisciplinarni tim koji ima zadane protokole, a pacijenti ne smiju na svoju ruku ići po privatnim ordinacijama i unositi u sebe intravenozne infuzije u koje je ubačen koktel raznih nutrijenata - navodi poznati splitski liječnik Izet Hozo.

Zagrebačka liječnica koja prodaje infuzije navodi i ovo:

- Da bi tijelo dobro funkcioniralo, potrebna mu je određena doza hranjivih tvari koje nazivamo esencijalnim nutrijentima. Uz ubrzan ritam života i raznoliku prehranu, ne unosimo uvijek optimalnu dozu nutrijenata. Čak i kad unosimo, samo dvadeset do trideset posto uspije se apsorbirati u krvotok i doprijeti do stanica. S intravenoznom infuzijom, esencijalni nutrijenti unose se direktno u krvotok. Na ovaj način sto posto nutrijenata dopire do stanica i tijelo ih maksimalno iskorištava - reklamira se liječnica na svojim web-stranicama.

Pitali smo i splitsku nutricionisticu Draganu Olujić što misli o tretmanima zagrebačke liječnice. Poslali smo joj cjenike navedenih terapija i opis samog postupka.

- Intravenozna implementacija nutrijenata postoji u standardnoj medicinskoj terapiji, ali isključivo ako za to postoje ozbiljne medicinske indikacije. Takav oblik prehrane zove se parenteralna prehrana. Venskim putem unose se makro i mikronutrijenti kako bi se osigurali uvjeti za normalan rad unutrašnjih organa, raspolaganje energijom, tj. kako bi se prehranio organizam, ali samo kada to nije moguće kroz probavni sustav. Primjerice, kada je onemogućen pristup bilo kojem dijelu probavnog sustava zbog objektivnih razloga - traume recimo, ili jednostavno zbog kolapsa probavnog sustava. Čak se i najteži ležeći pacijenti na jedinicama intenzivne njege, pa i pacijenti bez lica, hrane sondom koja se uvodi u prvi zdravi dio probavnog sustava te se preko sonde unose miksani nutrijenti - kaže splitska nutricionistica, koja je komentirala i tvrdnje ordinacije zagrebačke liječnice kako je njihova infuzija poželjna jer tijelo apsorbira samo 30 posto nutrijenata, dok se njihovim postupkom preko vena tijelo "nahrani" daleko više.

- Nije istina da se putem probavnog sustava apsorbira samo dvadeset do trideset posto nutrijenata. Apsorbira se od dvadeset do sto posto, ovisno o potrebama organizma u specifičnom trenutku, o trenutačnom stanju crijeva, izvoru određenih nutrijenata, odnosno hrani i još o puno različitih čimbenika. Važno je naglasiti da se kod zdravih ljudi apsorbira onoliko koliko treba i da u modernom vremenu ne bilježimo nikakve vrste deficita na nutrijentima, ni onih većih ni onih manjih, poput minerala i vitamina. Ono što zamjećujemo u modernom društvu jest neodgovorna prehrana, tj. pogrešan odabir brze, poluprerađene i prerađene hrane, što je vrlo siromašan izvor hranjivih tvari, ali i dalje je kratkoročno dostatan. Infuzije mineralima i vitaminima nisu nikakvo rješenje, nego, dapače, blagoslov društveno iskrivljenim prehrambenim ponašanjima.

Moramo li biti idolopoklonici baš svih trendova, pa i onih koji diraju zdravu venu zdravog čovjeka, čime je nepovratno uništavamo. Niti jedan neprirodan način unošenja hrane neće nikada moći ni blizu fiziološki konkurirati unosu makronutrijenata putem probavnog sustava. Redovna konzumacija voća, prirodnih voćnih sokova, povrća, mahunarki, mesa, ribe, jaja, mlijeka, sjemenki i orašastih plodova usporit će sve negativne posljedice brzog života, pa i samo starenje - kaže splitska nutricionistica, navodeći da probavni sustav jedini može razvrstati što i koliko mu treba i to ako ga svakodnevno tretiramo s dužnim poštovanjem - kvalitetnom hranom.

Na pitanje jednog portala koliko se terapija infuzijom preporučuje, dr. Rajković odgovara:
"Preporučuje se šest dolazaka, svaki tjedan jednom te potom tretman održavanja, jednom na šest do dvanaest mjeseci..."
Dakle, ako je najjeftinija infuzija 1100 kuna, onda bi to ispalo oko 6600 kuna, a ako uzmete onu najskuplju od 2300 za podizanje imuniteta, onda je cijena 13.800 kuna.

No, dr. Rajković izlazi u susret, pa korisnici infuzije mogu platiti karticama, na 24 rate.

Odvjetnik dr. med. spec. Irijane Rajković: Autor teksta je neosnovano implicirao zaključke svojih sugovornika, koji su u cijelosti izvađeni iz konteksta i nisu utemeljeni na točnim činjenicama, u cilju narušavanja ugleda i časti

Cjenik

Cjenik intravenoznih koktela u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković:
Hangover - kombinacija vitamina, minerala i aminokiselina - 1100 kuna
Hangover Jet Set - dupla doza - 1800 kuna
Brain Power - heatlh boost + B complex + Niacin B3 - 1600 kuna
Immuno Rapid - Immuno booster+visoke doze vitamina C - 2300 kuna
Celebrity Secret - Modified Myers + Glutation - 1800 kuna
Performance Booster - 1550 kuna
Modified Myers - 1250 kuna
Skin Lightening - 1300 kuna
ATP Energizer - 1300 kuna
Health Boost - 1350 kuna
Amine Muscle Plus - 1450 kuna
Advanced ATP - 1600 kuna
Fat Burner Plus - 1500 kuna
Visoke doze vitamina C - 1200 kuna

Nutricionistica: Ima rizika LIječnica: Nema

Nutricionistica Dragana Oljuć nikako ne bi savjetovala podvrgavanje infuzijskim koktelima.

'Unos mikronutrijenta venskim putem nije dobar izbor, prezasićivanje tijela mikronutrijentima, tj. vitaminima i mineralima direktno u krvotok ima svoje ozbiljne rizike u poremećaju koncentracije elektrolita, pH i svakako nije bezopasan. A učinkovitost, osim kratkotrajnog osjećaja svježine, nažalost ne postoji na duže razdoblje. U ovom slučaju šteta je veća od koristi.'

No, zagrebačka liječnica na svojim web- -stranicama kaže da nema nikakvog rizika:'Za svaku osobu bira se optimalna doza i kombinacija hranjivih tvari koje se unose u organizam te nema rizika od nuspojava i komplikacija.'

Nudi 'koktele energije'

Zagrebačka liječnica preporučuje infuziju i ljudima koji su pod stresom, pa kaže:

- Zato je moderna medicina stvorila rješenje koje pobjeđuje svaki udarac stresa, a stane i u najgušći raspored – intravenozne terapije, tzv. 'koktele energije'.

Drip&drop infuzijama ili injekcijama odabrana količina esencijalnih nutrijenata unosi se direktno u krvotok i obnavlja energiju u samo trideset do šezdeset minuta. Tijelo se hidratizira, detoksicira, oporavlja od stresa i spremno je za sve nove izazove odmah nakon terapije. Terapija ne sadrži nikakve aditive ni lijekove, a nuspojave dosad nisu zabilježene.

Brojne slavne ličnosti već godinama pobjeđuju stres i nižu životne i poslovne uspjehe uz pomoć intravenozne terapije, zašto im se i vi ne biste pridružili? - navodi se na stranicama Centra za estetsku medicinu i kirurgiju.

Osim navedenog piše i ovo:
- Intravenozna infuzija esencijalnih nutrijenata za organizam bez mane. Zaboravite na power nap – za samo pola sata terapije dr. Rajković imat ćete osjećaj da možete sve!

Inače, jedna od infuzija koju liječnica naziva 'Performance booster - za dodatnu snagu i izdržljivost' sadrži ove dodatke: Vitamini B2, B3, B5, B6, B kompleks, metilkobalamin, adenozilkobalamin, hidroksikobalamin, magnezij klorid, kalcij klorid, arginin, taurin, lizin, glicin, karnitin, acetil - tirozin + preporuka dodatno B12 i glutation.

Splitski liječnik je pregledao web dr. Rajković

Zamolili smo stoga jednog pozatog splitskog specijalista interne medicine da pregleda web dr. Rajković, te nam da svoju 'dijagnozu'.

- Ovdje se radi o smjesi različitih antioksidansa, aminokiselina, minerala i vitamina koji pojedinačno gledano i u dozama koje su etablirane vjerojatno imaju korisna djelovanja i nisu štetna. Ipak, davanje visokih doza pojedinih supstancija u vrlo različitim stanjima, i to po izboru pacijenta, kako je to navedeno u propagandnim materijalima dr. Rajković, a bez stručne i znanstvene evaluacije, ne smatram opravdanim.

Ne samo da je to neopravdano, nego je potencijalno i štetno jer ako dajete neispitanu supstancu (a pogotovo kombinacije više njih) osobi koja je upravo primila kemoterapiju (a postoje vrlo različiti i stalno novi kemoterapeutici), izlažete je potencijalno štetoj interakciji ne samo tih osnovnih supstanci, nego i njihovih metabolita (razgradnih produkata). To (stanja nakon kemoterapije) je, inače, najproblematičniji dio propagandnih materijala dr. Rajković.

Načelno sam vrlo skeptičan prema svim 'univerzalnim' lijekovima, a posebno kad potencijalno vrlo složena stanja liječe osobe koje nemaju odgovarajuću kvalifikaciju. Kod ostalih stanja neke supstance bi teoretski mogle povoljno djelovati, ali dok to nije službeno prihvaćeni način liječenja, odgovorni liječnici ih ne bi smjeli samoinicijativno primjenjivati - kaže nam taj splitski liječnik čiji je identitet poznat redakciji 'Slobodne'. 

Vitamin C za gripu?!

U sponzoriranom intervjuu za jedan portal dr. Irijana Rajković na pitanje: 'Ide nam sezona gripa i prehlada. Što biste savjetovali našim čitateljima?', odgovara:

- Naše idealne IMMUNO BOOSTER koktele i koktele s visokim dozama vitamina C koji sprječavaju sve simptome gripe i prehlade, intenzivno i odmah podižu imunitet i omogućuju da budete zdravi i kada su svi oko vas prehlađeni.

Dr. Rajković: Radim u skladu sa strukom Splitski liječnik: Bolje uzeti rasol od kupusa nego tu infuziju

Dr. Irijani Rajković smo poslali upite:
Postoje li neka randomizirana i kontrolirana istraživanja koja nedvojbeno dokazuju (te su shodno tim istraživanjima napravljeni i medicinski protokoli) da intravenozna infuzija + pojedini nutrijenti/tvari koje u sklopu te infuzije nudite u vašem Centru za estetsku medicinu i kirurgiju pomažu osobama nakon kemoterapije, mamurluka i niza drugih stanja? Također smo je pitali kako komentira to što drugi liječnici ne gledaju blagonaklono na njezinu prodaju raznih vrsta infuzija.

Dr. Rajković nam je odgovorila:
- Radila sam i uvijek ću raditi transparentno, u skladu s pravilima medicinske struke. Shodno tome, postoji preko nekoliko tisuća kontroliranih potvrđenih istraživanja za svaki pojedini sastojak/nutrijent, koji možete naći na službenoj medicinskoj web-stranici PUBMED - navela je liječnica, te nam je u drugom mailu poslala i pet istraživanja: jedno o antioksidansu glutationu, drugo o esencijalnom nutrijentu kolinu, treće o tiaminu (vitamin B1), četvrto o aminokiselini glicinu, te peto o intravenoznom davanju vitamina C kod pacijenata s rakom.

Potom smo te studije poslali na adrese nekoliko liječnika i pitali ih može li se na osnovi njih davati terapija ili se smatrati da one pomažu. Liječnici nam kažu da pojedine aminokiseline i vitamini pomažu, ali se studije ne može smatrati dokazom za propisivanje terapije.

I dr. Izetu Hozi smo predočili nekoliko linkova s PubMeda, koji ukazuju na navodnu korisnost intravenske terapije, a koje nam je poslala dr. Rajković: 

- Da bi nešto postalo standard u liječenju, trebaju desetljeća istraživanja. Ne može netko doslovce reći da je nešto lijek za mamurluk, po meni (istom logikom, jer nema dokaza) bolje je uzeti narodni lijek, rasol od kiselog kupusa, uz to je i jeftiniji.

Također treba biti pažljiv i s dodacima prehrani jer se ne zna za njihove moguće interakcije kod ljudi kojima su dijagnosticirana ozbiljna zdravstvena stanja,
Ako pak želimo istinski procijeniti vrijednost nove metode, pogledajmo što kaže EBM (medicina temeljena na dokazima): nema nikakvih dokaza o korisnosti infuzijskih otopina osim rijetkih anegdotalnih prikaza.

Nadalje, u listopadu prošle godine FTC USA (Savezna trgovinska komisija) je ograničila reklamiranje infuzijske terapije i naložila da oglašivači moraju iznijeti čvrste dokaze o korisnosti te terapije. Nekoliko linkova s PubMeda o ovoj temi ništa ne dokazuje i ne može se na osnovi toga zaključiti da je takva terapija korisna.

Zaključno, tzv. vitaminski kokteli (ili popularni Myersovi kokteli, koji se u SAD-u koriste kao pomodno sredstvo za te svrhe) nemaju dokazani zdravstveni benefit, a mogu u nekim slučajevima naštetiti. Ravnajući se onom 'ako nije zabranjeno, onda je dopušteno', dostupni su i kod nas, pa tko voli, neka izvoli, na vlastitu odgovornost i trošak - kaže dr. Hozo.

Infuzija za sve

Na stranicama Centra dr. Rajković stavljen je i popis stanja za koja su namijenjeni infuzijski kokteli: 

- Za podizanje energije, jačanje snage i poboljšanje performansi

- Za rehidrataciju organizma

- Za jačanje koncentracije i bolje fokusiranje

- Za liječenje mamurluka

- Za jačanje imuniteta

- Za usporavanje starenja kože i poboljšavanje ten

- Za detoksikaciju jetre

- Za jačanje kose

- Za poticanje sagorijevanje masnih naslaga

- Kao wellness tretman

- Kao anti-aging tretman

- Ublažavanje umora, slabosti i iscrpljenosti

- Kod sezonskih alergija i infekcija gornjeg respiratornog sustava

- Nakon kemoterapije

- Kod učenja

Stav HALMED-a: Sve smo prijavili inspekciji

Možemo vam potvrditi da predmetni proizvodi iz vašeg upita nisu odobreni kao lijekovi te nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj u kategoriji lijekova, kažu nam u HALMED-u, Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinska pomagala.

- Također, budući da se navedeni proizvodi primjenjuju parenteralno, ne može se raditi o dodacima prehrani. Nadalje, sukladno definiciji lijeka iz članka 3. Zakona o lijekovima, lijekom se smatra svaka tvar ili kombinacija tvari prikazana sa svojstvima liječenja ili sprječavanja bolesti kod ljudi, kao i svaka tvar ili kombinacija tvari koja se može upotrijebiti ili primijeniti na ljudima u svrhu obnavljanja, ispravljanja ili prilagodbe fizioloških funkcija farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim djelovanjem ili za postavljanje medicinske dijagnoze.

Jednako tako, članak 185. Zakona propisuje da je zabranjeno navoditi u oglasu o proizvodu da proizvod ima ljekovita svojstva ako nema odobrenje za stavljanje u promet kao lijek, odnosno ako nije registriran kao tradicionalni biljni lijek.

Stoga je HALMED prikupljene informacije o predmetnim proizvodima iz vašeg upita dostavio na postupanje inspekciji Ministarstva zdravstva, u čijoj se nadležnosti nalaze nadzor nad prometom lijekovima te njihovo oglašavanje kako bi se utvrdilo jesu li u predmetnom slučaju povrijeđene odredbe Zakona o lijekovima - navode nam u svom odgovoru iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinska pomagala.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODNA OTKRIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-20 19:59:02 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-23 16:05:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-20 19:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27337 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10643092.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10640429.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10643080.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10648572.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10663393.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10663392.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10663391.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10663390.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10663389.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10663388.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10663387.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/07\/Nedjelja\/10679520.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"866x1028"},{"size0":"1096x681"},{"size0":"757x1006"},{"size0":"1417x857"},{"size0":"1403x903"},{"size0":"1432x818"},{"size0":"1397x765"},{"size0":"1096x681"},{"size0":"1440x737"},{"size0":"1555x906"},{"size0":"866x1119"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38315991 Threads: 6 Questions: 7092613258 Slow queries: 3299032 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608214771 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/lijecnici-upozoravaju-nasa-kolegica-nudi-neprovjerene-intravenske-infuzije-oboljelima-od-raka-i-to-masno-naplacuje-dr-hozo-maknite-se-od-toga-dr-vrdoljak-izbjegavajte-585192 [printLink] => /mozaik/zivot/lijecnici-upozoravaju-nasa-kolegica-nudi-neprovjerene-intravenske-infuzije-oboljelima-od-raka-i-to-masno-naplacuje-dr-hozo-maknite-se-od-toga-dr-vrdoljak-izbjegavajte-585192?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 318977 [name] => rak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak [link] => /tag/rak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 178301 [name] => medikol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medikol [link] => /tag/medikol ) [2] => stdClass Object ( [id] => 277717 [name] => mamurluk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mamurluk [link] => /tag/mamurluk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 423696 [name] => Izet Hozo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izet-hozo [link] => /tag/izet-hozo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 450045 [name] => Eduard Vrdoljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eduard-vrdoljak [link] => /tag/eduard-vrdoljak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 435905 [name] => Intravita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => intravita [link] => /tag/intravita ) [6] => stdClass Object ( [id] => 435906 [name] => dr. Irijana Rajković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-irijana-rajkovic [link] => /tag/dr-irijana-rajkovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 435907 [name] => infuzije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => infuzije [link] => /tag/infuzije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODNA OTKRIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Liječnici upozoravaju: Naša kolegica nudi neprovjerene intravenske infuzije oboljelima od raka i to masno naplaćuje; Dr. Hozo: Maknite se od toga; Dr. Vrdoljak: Izbjegavajte [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10643092.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10643092.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10640429.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10643080.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10648572.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10663393.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10663392.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10663391.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10663390.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10663389.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10663388.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10663387.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/07/Nedjelja/10679520.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Slučaj zastupnika Živog zida Ivana Pernara koji "propisuje" vitamin C za gripu i prehladu te savjetuje da se dojenčadi u izdojeno majčino mlijeko stavi vitamin C u prahu, a osobe s depresijom šalje u šumu, potaknuo je javnost i institucije da propitaju na koji se sve način propagiraju vitamini, dodaci prehrani, biljni i drugi lijekovi...

U jeku Pernarovih istupa nazvali su nas dalmatinski medicinari i upozorili da liječnica Irijana Rajković, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, svojim budućim pacijentima u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju, koji su prethodnu noć tulumarili i opijali se, nudi intravenoznu terapiju - infuziju protiv mamurluka "Hangover - kombinacija vitamina, minerala i aminokiselina" za 1100 kuna, a ako želite jaču, onda je tu za vas "Hangover Jet Set - dupla doza" za 1800 kuna. Štoviše, liječnica na svom Instagramu doslovce piše ovo: "Ho ho ho... danas je paljenje lampica i službeno Advent u Zagrebu počinje. Kako biste mogli nesmetano feštati, a sutradan normalno funkcionirati, hitno nam dođite na naše INTRAVITA fantastične infuzije protiv mamurluka i brzu rehidraciju..."

Zar ne bi liječnici trebali upozoravati da je opijanje štetno jer je jedan od rizika za prometne nesreće i smrti, karcinome i slično? No, liječnica masno naplaćuje infuziju za mamurluk, a znamo da mamurluk dolazi nakon - pijanstva.

Kako cijeli postupak izgleda? Dođete, legnete na krevet kojih pola sata, "odriješite kesu" i prikopčaju vas na infuziju. I vi se, eto, kaže ta liječnica, oporavite. No, to nije sve, liječnica Rajković nudi razne vrste specijalnih infuzija oboljelima od raka, učenicima radi boljeg pamćenja, onima pod stresom...

Nekoliko ozbiljnih liječnika s kojima smo razgovarali navodi da nije u redu da se njihovi kolege bave prodajom infuzije koja, eto, "liječi mamurluk, pomaže nakon kemotarepije, izbjeljuje kožu...". Liječnicima je posebno u oko upala ponuda po kojoj se ove infuzije mogu dati "nakon kemoterapije".

Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, komentirao nam je navedene infuzije koje se nude onkološkim bolesnicima.

- Na alternativnu medicinu godišnje se nepotrebno i nažalost potroši više milijardi dolara. Sve potrebne pripravke našim bolesnicima ordiniramo unutar sustava zdravstvene zaštite, a sve izvan toga, pa i ove infuzije koje spominjete, neprovjereni su, nedokazani i vrlo često značajno štetniji negoli korisni postupci. Stoga savjetujem onkološkim bolesnicima da se o terapiji bilo koje vrste najprije dogovore sa svojim onkolozima, odnosno multidisciplinarnim timovima, a da izbjegavaju bilo kakve intravenozne infuzije i dodatke prehrani koji nisu odobreni od strane službene medicine - kaže dr. Vrdoljak.

Na web-stranicama Centra za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković piše i da "dr. Irijanu Rajković pacijenti i kolege od milja zovu i 'celebrity doktorica'. Inače, Irijana Rajković kći je Ivana Rajkovića, koji zajedno s obitelji vodi moćnu grupu Medikol, tvrtku koja ima unosnu i razgranatu mrežu radioloških i zdravstvenih objekata po Hrvatskoj.

- Intravenozna infuzija naziv je za terapiju kojom se prirodni, esencijalni nutrijenti unose direktno u krvotok. Intravenozni kokteli - vitaminski “dripovi” sastoje se od odabrane kombinacije vitamina, minerala i aminokiselina u fiziološkoj otopini. Ova vrsta terapije trenutno podiže razinu energije i sveukupno zdravlje organizma, osoba se odmah osjeća bolje, snažnije i energičnije. Preporučuje se kod kroničnog umora i iscrpljenosti, burn-out sindroma i jet-laga, pada imuniteta, previrusna i predgripozna stanja, nemogućnosti koncentriranja, kod mamurluka, kada trebate da vas nešto podigne i kada se želite probuditi odmoreni, kada si jednostavno ne možete priuštiti da budete prehlađeni ili bolesni - opisuje se u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković te navodi da njihova infuzija "pomaže sagorjeti masne naslage", "usporava starenje", "liječi mamurluk", a napominje se kako intravenoznim koktelima "rješavate sve probleme premorenosti, predgripoznog stanja, mamurluka...", te ćete "za samo pola sata terapije dr. Rajković imati osjećaj da možete sve"...

Poznati splitski gastroenterolog prof. dr. Izet Hozo kaže da takve metode nemaju veze s medicinom, nego biznisom.

- To je priča za naivne, narodski rečeno, luk i voda. Nema nikakve znanstvene podloge da te infuzije djeluju, za te indikacije koje se navode u reklami, a znamo da su moguće i štete zbog nemedicinskih indikacija. Tijelo je stvoreno da iz hrane uzme sve što mu je potrebno, dakako i vitamine, a to ne mogu zamijeniti nikakve infuzije. Žalosno je da se takvo što pojavljuje na tržištu, i to posebice da takve neprovjerene metode prodaju liječnici. Još kada čujem kolike su te cifre, mogu samo reći da je novac ispred etike. Jer nije mi jasno kako jedan liječnik može prodavati infuziju nakon što se čovjek noć prije opio i obećavati mu oporavak.
Ljudima preporučujem da se odmaknu od pomodarstva, da se hrane raznovrsno i po mogućnosti ekološkim namirnicama, a za zdravog čovjeka nisu potrebne nikakve infuzije, dapače, mogu naškoditi.

Ono što mi liječnici znamo iz prakse je fascinacija infuzijama: nerijetko rodbina uz teškog bolesnika vrši pritisak na liječnika da mu ordinira infuzije, smatrajući da će mu to pomoći da ozdravi. U praksi kod npr. bolesnika sa zatajivanjem srca, davanje infuzije je kontraindicirano i može završiti tragično zbog prepunjenosti vodom, tzv. plućni edem. U svakodnevnoj medicinskoj praksi, infuzije mogu indicirati samo liječnici, uz obučenu sestru, jer se tijekom davanja infuzija mogu pojaviti razne komplikacije. Primjera radi, bolesnik može iskrvariti tijekom nestručnog davanja infuzije, jedna od komplikacija davanja infuzije je upala vene, tromboza, a ponekad se dogodi i zračna embolija… dakle, to nije bezazlena metoda lišena komplikacija.

Također nisu isključene infekcije, kao ni alergije tijekom ifuzije poradi sastojaka u infuziji koji mogu rezultirati anafilaktičnim šokom i smrtnim ishodom. Infuzije u medicinskoj praksi koristimo u prvom redu kod bolesnika koji ne mogu uzimati hranu na usta, koji su u nesvjesnom stanju, u šoku, poradi teškog općeg stanja zbog infekcije, pothranjeni i sl. Zdrav čovjek ne treba infuziju, to je čisti pomodni hir s kojim se netko želi obogatiti - kaže Hozo, koji se ne može načuditi da liječnik nudi i infuziju oboljelima od raka.

- Prilično je hrabro za nekoga tko je liječnik specijalist u svojoj ordinaciji nuditi infuzije nakon kemoterapije i to naplaćivati. Te pacijente inače vodi njihov onkolog i stručni multidisciplinarni tim koji ima zadane protokole, a pacijenti ne smiju na svoju ruku ići po privatnim ordinacijama i unositi u sebe intravenozne infuzije u koje je ubačen koktel raznih nutrijenata - navodi poznati splitski liječnik Izet Hozo.

Zagrebačka liječnica koja prodaje infuzije navodi i ovo:

- Da bi tijelo dobro funkcioniralo, potrebna mu je određena doza hranjivih tvari koje nazivamo esencijalnim nutrijentima. Uz ubrzan ritam života i raznoliku prehranu, ne unosimo uvijek optimalnu dozu nutrijenata. Čak i kad unosimo, samo dvadeset do trideset posto uspije se apsorbirati u krvotok i doprijeti do stanica. S intravenoznom infuzijom, esencijalni nutrijenti unose se direktno u krvotok. Na ovaj način sto posto nutrijenata dopire do stanica i tijelo ih maksimalno iskorištava - reklamira se liječnica na svojim web-stranicama.

Pitali smo i splitsku nutricionisticu Draganu Olujić što misli o tretmanima zagrebačke liječnice. Poslali smo joj cjenike navedenih terapija i opis samog postupka.

- Intravenozna implementacija nutrijenata postoji u standardnoj medicinskoj terapiji, ali isključivo ako za to postoje ozbiljne medicinske indikacije. Takav oblik prehrane zove se parenteralna prehrana. Venskim putem unose se makro i mikronutrijenti kako bi se osigurali uvjeti za normalan rad unutrašnjih organa, raspolaganje energijom, tj. kako bi se prehranio organizam, ali samo kada to nije moguće kroz probavni sustav. Primjerice, kada je onemogućen pristup bilo kojem dijelu probavnog sustava zbog objektivnih razloga - traume recimo, ili jednostavno zbog kolapsa probavnog sustava. Čak se i najteži ležeći pacijenti na jedinicama intenzivne njege, pa i pacijenti bez lica, hrane sondom koja se uvodi u prvi zdravi dio probavnog sustava te se preko sonde unose miksani nutrijenti - kaže splitska nutricionistica, koja je komentirala i tvrdnje ordinacije zagrebačke liječnice kako je njihova infuzija poželjna jer tijelo apsorbira samo 30 posto nutrijenata, dok se njihovim postupkom preko vena tijelo "nahrani" daleko više.

- Nije istina da se putem probavnog sustava apsorbira samo dvadeset do trideset posto nutrijenata. Apsorbira se od dvadeset do sto posto, ovisno o potrebama organizma u specifičnom trenutku, o trenutačnom stanju crijeva, izvoru određenih nutrijenata, odnosno hrani i još o puno različitih čimbenika. Važno je naglasiti da se kod zdravih ljudi apsorbira onoliko koliko treba i da u modernom vremenu ne bilježimo nikakve vrste deficita na nutrijentima, ni onih većih ni onih manjih, poput minerala i vitamina. Ono što zamjećujemo u modernom društvu jest neodgovorna prehrana, tj. pogrešan odabir brze, poluprerađene i prerađene hrane, što je vrlo siromašan izvor hranjivih tvari, ali i dalje je kratkoročno dostatan. Infuzije mineralima i vitaminima nisu nikakvo rješenje, nego, dapače, blagoslov društveno iskrivljenim prehrambenim ponašanjima.

Moramo li biti idolopoklonici baš svih trendova, pa i onih koji diraju zdravu venu zdravog čovjeka, čime je nepovratno uništavamo. Niti jedan neprirodan način unošenja hrane neće nikada moći ni blizu fiziološki konkurirati unosu makronutrijenata putem probavnog sustava. Redovna konzumacija voća, prirodnih voćnih sokova, povrća, mahunarki, mesa, ribe, jaja, mlijeka, sjemenki i orašastih plodova usporit će sve negativne posljedice brzog života, pa i samo starenje - kaže splitska nutricionistica, navodeći da probavni sustav jedini može razvrstati što i koliko mu treba i to ako ga svakodnevno tretiramo s dužnim poštovanjem - kvalitetnom hranom.

Na pitanje jednog portala koliko se terapija infuzijom preporučuje, dr. Rajković odgovara:
"Preporučuje se šest dolazaka, svaki tjedan jednom te potom tretman održavanja, jednom na šest do dvanaest mjeseci..."
Dakle, ako je najjeftinija infuzija 1100 kuna, onda bi to ispalo oko 6600 kuna, a ako uzmete onu najskuplju od 2300 za podizanje imuniteta, onda je cijena 13.800 kuna.

No, dr. Rajković izlazi u susret, pa korisnici infuzije mogu platiti karticama, na 24 rate.

Odvjetnik dr. med. spec. Irijane Rajković: Autor teksta je neosnovano implicirao zaključke svojih sugovornika, koji su u cijelosti izvađeni iz konteksta i nisu utemeljeni na točnim činjenicama, u cilju narušavanja ugleda i časti

Cjenik

Cjenik intravenoznih koktela u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković:
Hangover - kombinacija vitamina, minerala i aminokiselina - 1100 kuna
Hangover Jet Set - dupla doza - 1800 kuna
Brain Power - heatlh boost + B complex + Niacin B3 - 1600 kuna
Immuno Rapid - Immuno booster+visoke doze vitamina C - 2300 kuna
Celebrity Secret - Modified Myers + Glutation - 1800 kuna
Performance Booster - 1550 kuna
Modified Myers - 1250 kuna
Skin Lightening - 1300 kuna
ATP Energizer - 1300 kuna
Health Boost - 1350 kuna
Amine Muscle Plus - 1450 kuna
Advanced ATP - 1600 kuna
Fat Burner Plus - 1500 kuna
Visoke doze vitamina C - 1200 kuna

Nutricionistica: Ima rizika LIječnica: Nema

Nutricionistica Dragana Oljuć nikako ne bi savjetovala podvrgavanje infuzijskim koktelima.

'Unos mikronutrijenta venskim putem nije dobar izbor, prezasićivanje tijela mikronutrijentima, tj. vitaminima i mineralima direktno u krvotok ima svoje ozbiljne rizike u poremećaju koncentracije elektrolita, pH i svakako nije bezopasan. A učinkovitost, osim kratkotrajnog osjećaja svježine, nažalost ne postoji na duže razdoblje. U ovom slučaju šteta je veća od koristi.'

No, zagrebačka liječnica na svojim web- -stranicama kaže da nema nikakvog rizika:'Za svaku osobu bira se optimalna doza i kombinacija hranjivih tvari koje se unose u organizam te nema rizika od nuspojava i komplikacija.'

Nudi 'koktele energije'

Zagrebačka liječnica preporučuje infuziju i ljudima koji su pod stresom, pa kaže:

- Zato je moderna medicina stvorila rješenje koje pobjeđuje svaki udarac stresa, a stane i u najgušći raspored – intravenozne terapije, tzv. 'koktele energije'.

Drip&drop infuzijama ili injekcijama odabrana količina esencijalnih nutrijenata unosi se direktno u krvotok i obnavlja energiju u samo trideset do šezdeset minuta. Tijelo se hidratizira, detoksicira, oporavlja od stresa i spremno je za sve nove izazove odmah nakon terapije. Terapija ne sadrži nikakve aditive ni lijekove, a nuspojave dosad nisu zabilježene.

Brojne slavne ličnosti već godinama pobjeđuju stres i nižu životne i poslovne uspjehe uz pomoć intravenozne terapije, zašto im se i vi ne biste pridružili? - navodi se na stranicama Centra za estetsku medicinu i kirurgiju.

Osim navedenog piše i ovo:
- Intravenozna infuzija esencijalnih nutrijenata za organizam bez mane. Zaboravite na power nap – za samo pola sata terapije dr. Rajković imat ćete osjećaj da možete sve!

Inače, jedna od infuzija koju liječnica naziva 'Performance booster - za dodatnu snagu i izdržljivost' sadrži ove dodatke: Vitamini B2, B3, B5, B6, B kompleks, metilkobalamin, adenozilkobalamin, hidroksikobalamin, magnezij klorid, kalcij klorid, arginin, taurin, lizin, glicin, karnitin, acetil - tirozin + preporuka dodatno B12 i glutation.

Splitski liječnik je pregledao web dr. Rajković

Zamolili smo stoga jednog pozatog splitskog specijalista interne medicine da pregleda web dr. Rajković, te nam da svoju 'dijagnozu'.

- Ovdje se radi o smjesi različitih antioksidansa, aminokiselina, minerala i vitamina koji pojedinačno gledano i u dozama koje su etablirane vjerojatno imaju korisna djelovanja i nisu štetna. Ipak, davanje visokih doza pojedinih supstancija u vrlo različitim stanjima, i to po izboru pacijenta, kako je to navedeno u propagandnim materijalima dr. Rajković, a bez stručne i znanstvene evaluacije, ne smatram opravdanim.

Ne samo da je to neopravdano, nego je potencijalno i štetno jer ako dajete neispitanu supstancu (a pogotovo kombinacije više njih) osobi koja je upravo primila kemoterapiju (a postoje vrlo različiti i stalno novi kemoterapeutici), izlažete je potencijalno štetoj interakciji ne samo tih osnovnih supstanci, nego i njihovih metabolita (razgradnih produkata). To (stanja nakon kemoterapije) je, inače, najproblematičniji dio propagandnih materijala dr. Rajković.

Načelno sam vrlo skeptičan prema svim 'univerzalnim' lijekovima, a posebno kad potencijalno vrlo složena stanja liječe osobe koje nemaju odgovarajuću kvalifikaciju. Kod ostalih stanja neke supstance bi teoretski mogle povoljno djelovati, ali dok to nije službeno prihvaćeni način liječenja, odgovorni liječnici ih ne bi smjeli samoinicijativno primjenjivati - kaže nam taj splitski liječnik čiji je identitet poznat redakciji 'Slobodne'. 

Vitamin C za gripu?!

U sponzoriranom intervjuu za jedan portal dr. Irijana Rajković na pitanje: 'Ide nam sezona gripa i prehlada. Što biste savjetovali našim čitateljima?', odgovara:

- Naše idealne IMMUNO BOOSTER koktele i koktele s visokim dozama vitamina C koji sprječavaju sve simptome gripe i prehlade, intenzivno i odmah podižu imunitet i omogućuju da budete zdravi i kada su svi oko vas prehlađeni.

Dr. Rajković: Radim u skladu sa strukom Splitski liječnik: Bolje uzeti rasol od kupusa nego tu infuziju

Dr. Irijani Rajković smo poslali upite:
Postoje li neka randomizirana i kontrolirana istraživanja koja nedvojbeno dokazuju (te su shodno tim istraživanjima napravljeni i medicinski protokoli) da intravenozna infuzija + pojedini nutrijenti/tvari koje u sklopu te infuzije nudite u vašem Centru za estetsku medicinu i kirurgiju pomažu osobama nakon kemoterapije, mamurluka i niza drugih stanja? Također smo je pitali kako komentira to što drugi liječnici ne gledaju blagonaklono na njezinu prodaju raznih vrsta infuzija.

Dr. Rajković nam je odgovorila:
- Radila sam i uvijek ću raditi transparentno, u skladu s pravilima medicinske struke. Shodno tome, postoji preko nekoliko tisuća kontroliranih potvrđenih istraživanja za svaki pojedini sastojak/nutrijent, koji možete naći na službenoj medicinskoj web-stranici PUBMED - navela je liječnica, te nam je u drugom mailu poslala i pet istraživanja: jedno o antioksidansu glutationu, drugo o esencijalnom nutrijentu kolinu, treće o tiaminu (vitamin B1), četvrto o aminokiselini glicinu, te peto o intravenoznom davanju vitamina C kod pacijenata s rakom.

Potom smo te studije poslali na adrese nekoliko liječnika i pitali ih može li se na osnovi njih davati terapija ili se smatrati da one pomažu. Liječnici nam kažu da pojedine aminokiseline i vitamini pomažu, ali se studije ne može smatrati dokazom za propisivanje terapije.

I dr. Izetu Hozi smo predočili nekoliko linkova s PubMeda, koji ukazuju na navodnu korisnost intravenske terapije, a koje nam je poslala dr. Rajković: 

- Da bi nešto postalo standard u liječenju, trebaju desetljeća istraživanja. Ne može netko doslovce reći da je nešto lijek za mamurluk, po meni (istom logikom, jer nema dokaza) bolje je uzeti narodni lijek, rasol od kiselog kupusa, uz to je i jeftiniji.

Također treba biti pažljiv i s dodacima prehrani jer se ne zna za njihove moguće interakcije kod ljudi kojima su dijagnosticirana ozbiljna zdravstvena stanja,
Ako pak želimo istinski procijeniti vrijednost nove metode, pogledajmo što kaže EBM (medicina temeljena na dokazima): nema nikakvih dokaza o korisnosti infuzijskih otopina osim rijetkih anegdotalnih prikaza.

Nadalje, u listopadu prošle godine FTC USA (Savezna trgovinska komisija) je ograničila reklamiranje infuzijske terapije i naložila da oglašivači moraju iznijeti čvrste dokaze o korisnosti te terapije. Nekoliko linkova s PubMeda o ovoj temi ništa ne dokazuje i ne može se na osnovi toga zaključiti da je takva terapija korisna.

Zaključno, tzv. vitaminski kokteli (ili popularni Myersovi kokteli, koji se u SAD-u koriste kao pomodno sredstvo za te svrhe) nemaju dokazani zdravstveni benefit, a mogu u nekim slučajevima naštetiti. Ravnajući se onom 'ako nije zabranjeno, onda je dopušteno', dostupni su i kod nas, pa tko voli, neka izvoli, na vlastitu odgovornost i trošak - kaže dr. Hozo.

Infuzija za sve

Na stranicama Centra dr. Rajković stavljen je i popis stanja za koja su namijenjeni infuzijski kokteli: 

- Za podizanje energije, jačanje snage i poboljšanje performansi

- Za rehidrataciju organizma

- Za jačanje koncentracije i bolje fokusiranje

- Za liječenje mamurluka

- Za jačanje imuniteta

- Za usporavanje starenja kože i poboljšavanje ten

- Za detoksikaciju jetre

- Za jačanje kose

- Za poticanje sagorijevanje masnih naslaga

- Kao wellness tretman

- Kao anti-aging tretman

- Ublažavanje umora, slabosti i iscrpljenosti

- Kod sezonskih alergija i infekcija gornjeg respiratornog sustava

- Nakon kemoterapije

- Kod učenja

Stav HALMED-a: Sve smo prijavili inspekciji

Možemo vam potvrditi da predmetni proizvodi iz vašeg upita nisu odobreni kao lijekovi te nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj u kategoriji lijekova, kažu nam u HALMED-u, Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinska pomagala.

- Također, budući da se navedeni proizvodi primjenjuju parenteralno, ne može se raditi o dodacima prehrani. Nadalje, sukladno definiciji lijeka iz članka 3. Zakona o lijekovima, lijekom se smatra svaka tvar ili kombinacija tvari prikazana sa svojstvima liječenja ili sprječavanja bolesti kod ljudi, kao i svaka tvar ili kombinacija tvari koja se može upotrijebiti ili primijeniti na ljudima u svrhu obnavljanja, ispravljanja ili prilagodbe fizioloških funkcija farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim djelovanjem ili za postavljanje medicinske dijagnoze.

Jednako tako, članak 185. Zakona propisuje da je zabranjeno navoditi u oglasu o proizvodu da proizvod ima ljekovita svojstva ako nema odobrenje za stavljanje u promet kao lijek, odnosno ako nije registriran kao tradicionalni biljni lijek.

Stoga je HALMED prikupljene informacije o predmetnim proizvodima iz vašeg upita dostavio na postupanje inspekciji Ministarstva zdravstva, u čijoj se nadležnosti nalaze nadzor nad prometom lijekovima te njihovo oglašavanje kako bi se utvrdilo jesu li u predmetnom slučaju povrijeđene odredbe Zakona o lijekovima - navode nam u svom odgovoru iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinska pomagala.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/lijecnici-upozoravaju-nasa-kolegica-nudi-neprovjerene-intravenske-infuzije-oboljelima-od-raka-i-to-masno-naplacuje-dr-hozo-maknite-se-od-toga-dr-vrdoljak-izbjegavajte-585192 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b253d7a54750299ab285e5d0b6d604e5657785ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lije%C4%8Dnici+upozoravaju%3A+Na%C5%A1a+kolegica+nudi+neprovjerene+intravenske+infuzije+oboljelima+od+raka+i+to+masno+napla%C4%87uje%3B+Dr.+Hozo%3A+Maknite+se+od+toga%3B+Dr.+Vrdoljak%3A+Izbjegavajte&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Flijecnici-upozoravaju-nasa-kolegica-nudi-neprovjerene-intravenske-infuzije-oboljelima-od-raka-i-to-masno-naplacuje-dr-hozo-maknite-se-od-toga-dr-vrdoljak-izbjegavajte-585192 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Flijecnici-upozoravaju-nasa-kolegica-nudi-neprovjerene-intravenske-infuzije-oboljelima-od-raka-i-to-masno-naplacuje-dr-hozo-maknite-se-od-toga-dr-vrdoljak-izbjegavajte-585192 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODNA OTKRIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSLOBODNA OTKRIVA

Liječnici upozoravaju: Naša kolegica nudi neprovjerene intravenske infuzije oboljelima od raka i to masno naplaćuje; Dr. Hozo: Maknite se od toga; Dr. Vrdoljak: Izbjegavajte

20. siječnja 2019. - 20:59

Slučaj zastupnika Živog zida Ivana Pernara koji "propisuje" vitamin C za gripu i prehladu te savjetuje da se dojenčadi u izdojeno majčino mlijeko stavi vitamin C u prahu, a osobe s depresijom šalje u šumu, potaknuo je javnost i institucije da propitaju na koji se sve način propagiraju vitamini, dodaci prehrani, biljni i drugi lijekovi...

U jeku Pernarovih istupa nazvali su nas dalmatinski medicinari i upozorili da liječnica Irijana Rajković, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, svojim budućim pacijentima u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju, koji su prethodnu noć tulumarili i opijali se, nudi intravenoznu terapiju - infuziju protiv mamurluka "Hangover - kombinacija vitamina, minerala i aminokiselina" za 1100 kuna, a ako želite jaču, onda je tu za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:51