stdClass Object ( [id] => 585932 [title] => Odslužio zatvorsku kaznu u Glini, pa 'procvitao': ovome Splićaninu sve je krenulo nizbrdo kad je saznao za dijagnozu u obitelji, a danas ponovno pokušava voditi uredan život [alias] => odsluzio-zatvorsku-kaznu-u-glini-pa-39-procvitao-39-ovome-splicaninu-sve-je-krenulo-nizbrdo-kad-je-saznao-za-dijagnozu-u-obitelji-a-danas-ponovno-pokusava-voditi-uredan-zivot [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Glazba pomaže progutati loše dane. Dan i noć, jutro i poslijepodne, provodio sam u glazbenoj radionici Kaznionice Glina. Pisao sam, vježbali smo, snimali. Preko vikenda sam igrao košarku i balun. I tako non-stop dvije godine. Nije svako zlo za zlo. Kad bih ja skrojio takve pjesme da sam bio vani... Eto, ispada da san procvita u 53. – uz smiješak govori Splićanin Vladimir Drča, bubnjar i pjevač benda Ex Nisam kriv, u kojemu sviraju bivši zatvorenici Kaznionice u Glini.

Pjesme koje je iza rešetaka skrojio glazbenik odrastao na splitskim Brdima zaživjet će na slobodi kao singlovi rock-skupine čiji su članovi, regrutirani iz zatvorskog benda, danas ljudi na pragu novog životnog poglavlja, koji su odrobijali svoje grijehe iz prošlosti.

Za Drčin i njihov novi početak najviše su zaslužni Miodrag Pančić Zaga, umirovljeni učitelj glazbenog odgoja iz Siska, koji je većinu života proveo radeći kao glazbeni učitelj u popravnim domovima i zatvorima, kao i Walter Neugebauer, pionir rock'n'rolla s ovih prostora čije je slučajno poznanstvo s nekadašnjim pionirom Hajduka, školskim kolegom i suigračem hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića, a u 80-ima i zamjenskim bubnjarom Ivana Vidovića iz velikog ex Yu benda Ekatarina Velika, urodilo ubrzanim koturanjem glazbene karijere sastava Ex Nisam kriv.

 

 

Svirke u nekoliko zagrebačkih klubova (Buzz & Blues, Cadillac, Hard Place, Vintage) s obradama grupa Bad Company, ZZ Top, AC/DC, Led Zeppelin..., dogovori za koncerte u ulozi predgrupe Majkama, pozivi na motorijade... Ex Nisam kriv guraju sve češće na pozornicu. Uz Drču, u bendu sviraju i Miodrag Pančić Zaga (gitara, vokal), Edin Blažević (gitara) i Davor Bošnjaković (bas-gitara).

Oduševljena pomoćnica ministra

– Nigdje ne postoji ovakva priča, da bend s bivšim zatvorenicima priprema već treći album koji će objaviti Croatia Records. Pa i Jana Špero, pomoćnica ministra Dražena Bošnjakovića za zatvorski sustav, oduševila se na naša dva-tri koncerta. Imamo potporu pravosuđa... Ja sam, pak, dobio nagradu za najbolji autorski rad, priznanje za doprinos rehabilitaciji i resocijalizaciji u Kaznionici Glina. Došli smo u situaciju da nas zbog svirki zovu i iz policije (smijeh). U policiji imaju bend koji djeluje deset godina i voljeli bi svirati kao predgrupa na našim koncertima. Nevjerojatne se stvari događaju – pun entuzijazma će Drča, čija je životna priča isprepletena usponima i padovima, koji su kulminirali robijanjem u Glini zbog financijske prijevare. Danas je, kaže, svoju školu prošao i u svemu što se događa s bendom Ex Nisam kriv vidi novu priliku, a u glazbi koja mu je desetljećima bila isključivo hobi šansu za afirmaciju.

– Bubnjeve sam počeo svirati još u srednjoj školi, onda se ekipa mladih splitskih glazbenika okupljala u TOK-a. Miro Kralj, Boris Hrepić, ja... Jedno vrijeme smo imali bend, zvao se 100S. Imali smo nekoliko dobrih nastupa, čak smo 1998. na jednom koncertu trebali biti predgrupa Majkama. U to vrijeme su se rockom na isti način bavili i Zrakomlati. Poslije smo bili dobri s Pas matersima, isto rock-bendom. Bila je to čista ljubav prema rock'n'rollu... Bio sam dobar i s ekipom iz Top Expressa, koji su često svirali u klubu Masters na Gripama. Nekad se, naravno, sviralo i za novce... U to sam vrijeme zbog svirki na stotine puta odlazio u Beograd, a čak sam, jednom prilikom, koncem 80-ih, s Ekatarinom Velikom svirao i u popularnom splitskom klubu Shakespeare – kazuje Drča, navodeći kako je za njegovo upoznavanje s članovima EKV-a "kriva" Jugoslavenska narodna armija.
– Završio sam na služenju vojnog roka u JNA u Beogradu, u centru vojnih škola na Banjici. Imao sam sreću da su tada sa mnom u istoj četi bili Aleksandar Milovanović, gitarist Olivera Mandića, basist Žarko Karanović, ludi Koja iz Discipline kičme...

Poslije glavne, tromjesečne obuke, počeli smo stalno svirati. A kad bi neki oficir odlazio u mirovinu, moralo se, u njihovu čast, svirati narodnjake, s kojima nisam imao blage veze. Tako sam jednom, tim povodom, zastavniku Mirkoviću rekao da jednostavno ne poznajem pjesme Mitra Mirića, Halida Muslimovića, Lepe Lukić...

 

 

Donio mi je pune dvije vrećice audiokazeta i rekao: "Evo ti, skidaj, j.... ti lebac." Morali smo svirati i te pjesme. Bila je to fantastična ekipa i dandanas se čujemo, pogotovo s Milovanovićem, koji živi u Beogradu – prisjeća se Drča 80-ih ("bilo je to izuzetno vrijeme, ne vjerujem da će se ikada više ponoviti taj duh, takva prijateljstva, zaj...... i provodi"). Nakon služenja JNA vratio se u Split i upisao pravni fakultet ("mislio sam kasnije krenuti na kriminalistiku"), i počeo davati i neke ispite.

– Jednoga dana zvoni telefon, Milovanović zove: "Ekatarina Velika ima problem s bubnjarom, ako hoćeš, dođi. Trebalo bi nešto snimiti u studiju, uskočiti tu i tamo na svirku." Moj otac, koji je tada bio umirovljeni inspektor privrednog kriminala, bio je strašno protiv toga, ali ja sam ostavio fakultet, koji na kraju nikada nisam završio, i fijuuu za Beograd. Bila je riječ o albumu "Ljubav", na kojemu nisam potpisan kao bubnjar, a čak sam napravio i tekst i glazbu za stvar "Nisam mislio na to", objavljenu na albumu "Samo par godina za nas".

Bila je tu s nama i pokojna Sonja Savić, zapravo idejni tvorac EKV-a. Pjesmu je potpisao EKV, pa bili smo kao familija. Tko je tada gledao na to – navodi Splićanin, čiju su splitsku mladost obilježila i druženja s pokojnim Dinom Dvornikom. Dok su njega zanimali rock i blues, Dino je, veli, "infišan u funky", krojio pjesme hvatajući ritam lupkanjem prstiju po stolu.

Na terenu s Dalićem

– Sve to vrijeme i ja sam pisao pjesme... Evo sad ih imam 21 za Ex Nisam kriv, kompletan sam autor tekstova, glazbe i aranžmana, osim solo dionica gitare i basa. Otkako sam izišao iz kaznionice, napisao sam ih još devet, samo je grunulo iz mene. Ali volio bih kada bismo, u dogledno vrijeme, pronašli pjevača jer je izuzetno teško istodobno svirati bubnjeve, biti koncentriran na izvedbe i tekst i ne ispadati iz ritma. Po nastupu znam izgubiti i po tri kilograma... – objašnjava, uz glazbu, i veliki ljubitelj malog baluna, koji je s izbornikom "vatrenih" nekoć zajedno trčao po nogometnom terenu.

– Sa Zlatkom Dalićem išao sam u isti razred srednje Elektrotehničke škole i igrao na balun. Hajduk je imao neke stanove u Kineskom zidu, pa je te momke, poput Ante Miše, koji je došao iz NK Borovo, i Zlatka, koji je došao iz Livna, smještao u njih. Zlatko je tada bio pionir junior kod pokojnog Stanka Poklepovića Špace, a i ja sam bio u pionirima Hajduka, dok mi nije otišao nožni zglob. Igrao je beka, a ja sam bio koncentriran naprijed, kao spojka i špic. Jednom prilikom smo, cijela ekipa, igrali u Zlatkovu Livnu. To je bilo nevjerojatno, došli smo mi iz Hajduka igrati protiv Seljaka iz Livna, poznati malonogometni klub. Poveli smo s 1:0, da bi nas Seljak poslije razbio na komadiće – evocira uspomene Drča na dane rane mladosti. Zlatko Dalić ostao mu je u posebnom sjećanju...

– Bio je miran, povučen, dobar i discipliniran, isti kao danas. Momak koji je shvatio zadatak zašto je tu gdje jest. Dobio je priliku koju je odlučio iskoristiti. Bio je borben... Različit od mene, zapravo od nas koji smo bili iz Splita, kao što je bio slučaj i s drugim momcima koji su dolazili sa strane. Kad je bila zabrana kupanja, mi iz splitske ekipe špartali bismo po plaži na Kašteletu, oni nisu. Poslije bi trener gledao tko je uhvatio boju, a tko nije. Zlatka se nije dalo zavesti, bio je koncetriran na svoj cilj i baš mi je drago što je postigao ovo sve u životu. Momak je izuzetan, pošten...

U to vrijeme uopće nije izlazio kao što smo mi to radili. Klub Shakespeare tada je bio vrlo popularan, ali Zlatka niste mogli vidjeti tamo. Poslije Dnevnika malo bi se uhvatio knjige i na spavanje. A mi bismo do dva-tri lampali po Shakespeareu – smije se Drča, koji nekadašnjeg školsku kolegu nije vidio od srednje škole, ali je s njim, kaže, zadnji put kontaktirao dok je bio trener u Saudijskoj Arabiji.

 

 

– Kratko sam ja bio u Hajduku, imao sam i neki sukob sa Sergijem Krešićem, koji je mijenjao Špacu, pa sam otišao u Splita. Kasnije sam, jer je bila dobra klapa, nastavio igrati u Omladinca iz Vranjica. Sve su to bili momci koje sam poznavao s Brda. Poslije sam igrao mali balun u timu "Agrokoke", jedne od najboljih malonogometaških ekipa. Ma Brda na kojima sam odrastao su nevjerojatno talentiran kvart za sve sportove. To je čudo. Nogomet, mali balun, odbojka... Brda su u vrijeme Jugoslavije bila jedna od najvećih mjesnih zajednica.

Dok se nisu pojavile Ravne njive, kao novi kvart s novom školom, svi su išli u "Veljka Neškovčina". Istina, bilo je i droge na Brdima, ali ja nikad nisam imao posla s tim. Samo sport, bilijar, zaje...... Zaigrat na karte, dobra ekipa, konoba, taj đir – govori Drča o stvarima koje su ga zaokupljale. Kasnije je stupio u brak i dobio kćer, zbog čije je liječničke dijagnoze, govori, počeo gubiti tlo pod nogama. Nakon dugogodišnje bitke njezino se zdravlje poboljšalo, no za njega su stvari krenule po zlu. Osuđen za financijsku prijevaru, završio je u Glini.

Vraćanje dugova

– Prije odlaska na odsluženje kazne sam, igrajući mali balun na Gripama, imao srčani udar. Sve je to bilo zbog stresa jer sam znao što me čeka – zatvor. Kao mlad otac, totalno sam se bio pogubio kad mi je kći od godinu i tri mjeseca počela vući noge. Nitko nije znao što joj je, pedijatri nisu mogli dijagnosticirati artritis. Bio sam totalno izvan sebe... Kad je dr. Rudolf Jakl utvrdio o čemu je riječ, ja sam 12 godina s malenom svakog vikenda odlazio na Šalatu. Financijski je to bilo vrlo zahtjevno, dizali su se krediti, pa bih posuđivao novac, više ni ne znam kome sam sve ostao dužan. Upao sam u jedno kolo... Putovalo se avionom, vozilo taksijima...

U toj situaciji su mi moji prijatelji s malog baluna, a tad sam igrao za "Splitsku banku", rekli da otvorim žiroračun kako bi mi ljudi mogli pomoći s uplatama. Bilo je to razdoblje i kad sam ostao bez posla na aerodromu, bili smo podstanari na Spinutu... Prijatelji su pokrenuli prikupljanje novca, zvali okolo, slali neke dopise, i na taj se račun počeo slijevati novac. Iskreno, nisam vodio računa o tome, to je bila moja pogreška, a u 12 godina na računu se nakupila poprilična svota koju sam, što nisam znao, trebao prijaviti Poreznoj upravi kao dobit.

Totalno sam izgubio kompas, više ni sam nisam znao kome sam sve ostao kratak. Paralelno sam pokušavao nešto raditi s prodajom rabljenih automobila iz Njemačke, pa sam i tu ostao zakinut, i ja i ljudi koji su naručivali vozila. Zahvalan sam svima koji su mi financijski pomogli u liječenju moje malene, a volio bih i doći u situaciju da tim ljudima, kojima sam ostao dužan, vratim njihov novac. Svaki dug je pošten kad se vrati – pokajnički će Drča, s dubokim uvjerenjem kako će svima koji ga poznaju pokazati svoje pravo lice i dokazati koliko se toga u njegovu životu promijenilo.

– Glinu sam sam tražio, premda po vrsti djela nisam bio materijal za takav tip zatvora visokog nadzora. Ali načuo sam da u toj kaznionici postoji bend i poželio otići baš tamo, jer sam želio konstruktivno provesti dvije godine života u zatvoru. I pogodio sam... Vjerojatno nikada ne bih napravio ovakve pjesme da nisam bio tamo. Sve su nastale u zatvoru. Ima tu svega, morao sam obraditi i nekoliko zatvorskih tema, jer sam vidio svakakvih sudbina – raspade obitelji, gubitke djece...

Sve sam to stavio na papir, ali u eter ćemo puštati singl po singl. Stvari smo snimili u glazbenoj radionici Kaznionice u Glini. To je prostor u kojemu nema ni procesora ni kompresora, gitara ide direktno iz pojačala. Pjesme su snimljene dok sam služio kaznu i ne mogu zvučati sirovije, a svi smo se složili kako trebaju zvučati upravo tako. Za početak imamo dvije, laganiju i bržu – rokersku melankoniju "Večeras pišem za nas" i "A sad si tu". Pomoć nam je obećalo i Ministarstvo pravosuđa, a Walter se uhvatio organizacije. Svakako planiramo odsvirati i humanitarni koncert protiv droge, da ti mladi ljudi u kaznionicama na našem primjeru vide kako je u životu, ako si talentiran u glazbi ili sportu, moguće postići nešto sasvim drugo. Pa na naš koncert u Cadillacu došli su momci koji su u Glini bili prije desetak godina, a danas žive i rade u Švedskoj, Švicarskoj... – volio bi poput njih uredan život "složiti" Vladimir Drča.

 

Na Šalati s Whitesnakeom?!

– S Walterom me spojila prijateljica. Dolazio je u Split i trebao ići na katamaran za Korčulu, ali nije bilo karte u špici sezone. Nabavio sam mu kartu, dočekao ga kad je došao iz Zagreba, a nakon njegova povratka s otoka sjeli smo na piće i shvatili da imamo puno zajedničkog. Poslušao je moje pjesme i oduševio se... Nastupat će s nama na koncertima kao pridruženi član benda. Već je kontaktirao Igora Bolteka, menadžera Gorana Bare, i dogovorio dva koncerta na kojima ćemo svirati kao predgrupa Majkama. Možda čak zasviramo i na Šalati kao predgrupa Whitesnakeu – nada se Drča i istu mogućnost spominje i s Letom 3.
– Pa i s Brkovima... I oni su bili na našoj svirci u Cadillacu. Mislim da je vokal grupe bio u Glini, jer gdje god nastupa, pozdravlja Nisam kriv – smije se Splićanin.

 

Pravo i pravda

– Imao sam priliku vidjeti ljude koji su za krađu deset metara drva dobili dvije godine zatvora, a kad pogledate što se sve događa u našem društvu, onda vam je jasno kako pravo i pravda nemaju veze jedno s drugim – vrti glavom bubnjar i pjevač iz bivšeg zatvorskog benda.
Bez obzira što bi već sada mogli živjeti od svirki, članovi benda Ex Nisam kriv, uz iznimku umirovljenog učitelja glazbenog odgoja i njihova spiritus movensa Pančića, rade i druge poslove. Bazna egzistencija mora biti osigurana, veli Drča, koji je pronašao posao u pošti, gitarist radi u kotlovnici, a basist će preuzeti vođenje jednog kluba.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bivši robijaš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-25 10:38:17 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-25 12:41:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-25 11:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14411 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10682344.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10682347.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10682345.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10682346.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10682342.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10682341.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10682340.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10687924.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10687922.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/10687917.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/1506830.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/25\/Mozaik\/6376039.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1226"},{"size0":"1920x1198"},{"size0":"1440x2130"},{"size0":"1920x1218"},{"size0":"1881x2880"},{"size0":"1920x1228"},{"size0":"1541x2250"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1280x720"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15455932 Threads: 2 Questions: 3197253185 Slow queries: 7192079 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235920181 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/odsluzio-zatvorsku-kaznu-u-glini-pa-39-procvitao-39-ovome-splicaninu-sve-je-krenulo-nizbrdo-kad-je-saznao-za-dijagnozu-u-obitelji-a-danas-ponovno-pokusava-voditi-uredan-zivot-585932 [printLink] => /mozaik/zivot/odsluzio-zatvorsku-kaznu-u-glini-pa-39-procvitao-39-ovome-splicaninu-sve-je-krenulo-nizbrdo-kad-je-saznao-za-dijagnozu-u-obitelji-a-danas-ponovno-pokusava-voditi-uredan-zivot-585932?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 332483 [name] => blues [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => blues [link] => /tag/blues ) [1] => stdClass Object ( [id] => 318222 [name] => zatvorska kazna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvorska-kazna [link] => /tag/zatvorska-kazna ) [2] => stdClass Object ( [id] => 412245 [name] => Kaznionica Glina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kaznionica-glina [link] => /tag/kaznionica-glina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 436482 [name] => vladimir drča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-drca [link] => /tag/vladimir-drca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 436483 [name] => ex nisam kriv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ex-nisam-kriv [link] => /tag/ex-nisam-kriv ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bivši robijaš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odslužio zatvorsku kaznu u Glini, pa 'procvitao': ovome Splićaninu sve je krenulo nizbrdo kad je saznao za dijagnozu u obitelji, a danas ponovno pokušava voditi uredan život [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682344.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682344.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682347.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682345.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682346.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682342.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682341.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10682340.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10687924.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10687922.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/10687917.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/1506830.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/25/Mozaik/6376039.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Glazba pomaže progutati loše dane. Dan i noć, jutro i poslijepodne, provodio sam u glazbenoj radionici Kaznionice Glina. Pisao sam, vježbali smo, snimali. Preko vikenda sam igrao košarku i balun. I tako non-stop dvije godine. Nije svako zlo za zlo. Kad bih ja skrojio takve pjesme da sam bio vani... Eto, ispada da san procvita u 53. – uz smiješak govori Splićanin Vladimir Drča, bubnjar i pjevač benda Ex Nisam kriv, u kojemu sviraju bivši zatvorenici Kaznionice u Glini.

Pjesme koje je iza rešetaka skrojio glazbenik odrastao na splitskim Brdima zaživjet će na slobodi kao singlovi rock-skupine čiji su članovi, regrutirani iz zatvorskog benda, danas ljudi na pragu novog životnog poglavlja, koji su odrobijali svoje grijehe iz prošlosti.

Za Drčin i njihov novi početak najviše su zaslužni Miodrag Pančić Zaga, umirovljeni učitelj glazbenog odgoja iz Siska, koji je većinu života proveo radeći kao glazbeni učitelj u popravnim domovima i zatvorima, kao i Walter Neugebauer, pionir rock'n'rolla s ovih prostora čije je slučajno poznanstvo s nekadašnjim pionirom Hajduka, školskim kolegom i suigračem hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića, a u 80-ima i zamjenskim bubnjarom Ivana Vidovića iz velikog ex Yu benda Ekatarina Velika, urodilo ubrzanim koturanjem glazbene karijere sastava Ex Nisam kriv.

 

 

Svirke u nekoliko zagrebačkih klubova (Buzz & Blues, Cadillac, Hard Place, Vintage) s obradama grupa Bad Company, ZZ Top, AC/DC, Led Zeppelin..., dogovori za koncerte u ulozi predgrupe Majkama, pozivi na motorijade... Ex Nisam kriv guraju sve češće na pozornicu. Uz Drču, u bendu sviraju i Miodrag Pančić Zaga (gitara, vokal), Edin Blažević (gitara) i Davor Bošnjaković (bas-gitara).

Oduševljena pomoćnica ministra

– Nigdje ne postoji ovakva priča, da bend s bivšim zatvorenicima priprema već treći album koji će objaviti Croatia Records. Pa i Jana Špero, pomoćnica ministra Dražena Bošnjakovića za zatvorski sustav, oduševila se na naša dva-tri koncerta. Imamo potporu pravosuđa... Ja sam, pak, dobio nagradu za najbolji autorski rad, priznanje za doprinos rehabilitaciji i resocijalizaciji u Kaznionici Glina. Došli smo u situaciju da nas zbog svirki zovu i iz policije (smijeh). U policiji imaju bend koji djeluje deset godina i voljeli bi svirati kao predgrupa na našim koncertima. Nevjerojatne se stvari događaju – pun entuzijazma će Drča, čija je životna priča isprepletena usponima i padovima, koji su kulminirali robijanjem u Glini zbog financijske prijevare. Danas je, kaže, svoju školu prošao i u svemu što se događa s bendom Ex Nisam kriv vidi novu priliku, a u glazbi koja mu je desetljećima bila isključivo hobi šansu za afirmaciju.

– Bubnjeve sam počeo svirati još u srednjoj školi, onda se ekipa mladih splitskih glazbenika okupljala u TOK-a. Miro Kralj, Boris Hrepić, ja... Jedno vrijeme smo imali bend, zvao se 100S. Imali smo nekoliko dobrih nastupa, čak smo 1998. na jednom koncertu trebali biti predgrupa Majkama. U to vrijeme su se rockom na isti način bavili i Zrakomlati. Poslije smo bili dobri s Pas matersima, isto rock-bendom. Bila je to čista ljubav prema rock'n'rollu... Bio sam dobar i s ekipom iz Top Expressa, koji su često svirali u klubu Masters na Gripama. Nekad se, naravno, sviralo i za novce... U to sam vrijeme zbog svirki na stotine puta odlazio u Beograd, a čak sam, jednom prilikom, koncem 80-ih, s Ekatarinom Velikom svirao i u popularnom splitskom klubu Shakespeare – kazuje Drča, navodeći kako je za njegovo upoznavanje s članovima EKV-a "kriva" Jugoslavenska narodna armija.
– Završio sam na služenju vojnog roka u JNA u Beogradu, u centru vojnih škola na Banjici. Imao sam sreću da su tada sa mnom u istoj četi bili Aleksandar Milovanović, gitarist Olivera Mandića, basist Žarko Karanović, ludi Koja iz Discipline kičme...

Poslije glavne, tromjesečne obuke, počeli smo stalno svirati. A kad bi neki oficir odlazio u mirovinu, moralo se, u njihovu čast, svirati narodnjake, s kojima nisam imao blage veze. Tako sam jednom, tim povodom, zastavniku Mirkoviću rekao da jednostavno ne poznajem pjesme Mitra Mirića, Halida Muslimovića, Lepe Lukić...

 

 

Donio mi je pune dvije vrećice audiokazeta i rekao: "Evo ti, skidaj, j.... ti lebac." Morali smo svirati i te pjesme. Bila je to fantastična ekipa i dandanas se čujemo, pogotovo s Milovanovićem, koji živi u Beogradu – prisjeća se Drča 80-ih ("bilo je to izuzetno vrijeme, ne vjerujem da će se ikada više ponoviti taj duh, takva prijateljstva, zaj...... i provodi"). Nakon služenja JNA vratio se u Split i upisao pravni fakultet ("mislio sam kasnije krenuti na kriminalistiku"), i počeo davati i neke ispite.

– Jednoga dana zvoni telefon, Milovanović zove: "Ekatarina Velika ima problem s bubnjarom, ako hoćeš, dođi. Trebalo bi nešto snimiti u studiju, uskočiti tu i tamo na svirku." Moj otac, koji je tada bio umirovljeni inspektor privrednog kriminala, bio je strašno protiv toga, ali ja sam ostavio fakultet, koji na kraju nikada nisam završio, i fijuuu za Beograd. Bila je riječ o albumu "Ljubav", na kojemu nisam potpisan kao bubnjar, a čak sam napravio i tekst i glazbu za stvar "Nisam mislio na to", objavljenu na albumu "Samo par godina za nas".

Bila je tu s nama i pokojna Sonja Savić, zapravo idejni tvorac EKV-a. Pjesmu je potpisao EKV, pa bili smo kao familija. Tko je tada gledao na to – navodi Splićanin, čiju su splitsku mladost obilježila i druženja s pokojnim Dinom Dvornikom. Dok su njega zanimali rock i blues, Dino je, veli, "infišan u funky", krojio pjesme hvatajući ritam lupkanjem prstiju po stolu.

Na terenu s Dalićem

– Sve to vrijeme i ja sam pisao pjesme... Evo sad ih imam 21 za Ex Nisam kriv, kompletan sam autor tekstova, glazbe i aranžmana, osim solo dionica gitare i basa. Otkako sam izišao iz kaznionice, napisao sam ih još devet, samo je grunulo iz mene. Ali volio bih kada bismo, u dogledno vrijeme, pronašli pjevača jer je izuzetno teško istodobno svirati bubnjeve, biti koncentriran na izvedbe i tekst i ne ispadati iz ritma. Po nastupu znam izgubiti i po tri kilograma... – objašnjava, uz glazbu, i veliki ljubitelj malog baluna, koji je s izbornikom "vatrenih" nekoć zajedno trčao po nogometnom terenu.

– Sa Zlatkom Dalićem išao sam u isti razred srednje Elektrotehničke škole i igrao na balun. Hajduk je imao neke stanove u Kineskom zidu, pa je te momke, poput Ante Miše, koji je došao iz NK Borovo, i Zlatka, koji je došao iz Livna, smještao u njih. Zlatko je tada bio pionir junior kod pokojnog Stanka Poklepovića Špace, a i ja sam bio u pionirima Hajduka, dok mi nije otišao nožni zglob. Igrao je beka, a ja sam bio koncentriran naprijed, kao spojka i špic. Jednom prilikom smo, cijela ekipa, igrali u Zlatkovu Livnu. To je bilo nevjerojatno, došli smo mi iz Hajduka igrati protiv Seljaka iz Livna, poznati malonogometni klub. Poveli smo s 1:0, da bi nas Seljak poslije razbio na komadiće – evocira uspomene Drča na dane rane mladosti. Zlatko Dalić ostao mu je u posebnom sjećanju...

– Bio je miran, povučen, dobar i discipliniran, isti kao danas. Momak koji je shvatio zadatak zašto je tu gdje jest. Dobio je priliku koju je odlučio iskoristiti. Bio je borben... Različit od mene, zapravo od nas koji smo bili iz Splita, kao što je bio slučaj i s drugim momcima koji su dolazili sa strane. Kad je bila zabrana kupanja, mi iz splitske ekipe špartali bismo po plaži na Kašteletu, oni nisu. Poslije bi trener gledao tko je uhvatio boju, a tko nije. Zlatka se nije dalo zavesti, bio je koncetriran na svoj cilj i baš mi je drago što je postigao ovo sve u životu. Momak je izuzetan, pošten...

U to vrijeme uopće nije izlazio kao što smo mi to radili. Klub Shakespeare tada je bio vrlo popularan, ali Zlatka niste mogli vidjeti tamo. Poslije Dnevnika malo bi se uhvatio knjige i na spavanje. A mi bismo do dva-tri lampali po Shakespeareu – smije se Drča, koji nekadašnjeg školsku kolegu nije vidio od srednje škole, ali je s njim, kaže, zadnji put kontaktirao dok je bio trener u Saudijskoj Arabiji.

 

 

– Kratko sam ja bio u Hajduku, imao sam i neki sukob sa Sergijem Krešićem, koji je mijenjao Špacu, pa sam otišao u Splita. Kasnije sam, jer je bila dobra klapa, nastavio igrati u Omladinca iz Vranjica. Sve su to bili momci koje sam poznavao s Brda. Poslije sam igrao mali balun u timu "Agrokoke", jedne od najboljih malonogometaških ekipa. Ma Brda na kojima sam odrastao su nevjerojatno talentiran kvart za sve sportove. To je čudo. Nogomet, mali balun, odbojka... Brda su u vrijeme Jugoslavije bila jedna od najvećih mjesnih zajednica.

Dok se nisu pojavile Ravne njive, kao novi kvart s novom školom, svi su išli u "Veljka Neškovčina". Istina, bilo je i droge na Brdima, ali ja nikad nisam imao posla s tim. Samo sport, bilijar, zaje...... Zaigrat na karte, dobra ekipa, konoba, taj đir – govori Drča o stvarima koje su ga zaokupljale. Kasnije je stupio u brak i dobio kćer, zbog čije je liječničke dijagnoze, govori, počeo gubiti tlo pod nogama. Nakon dugogodišnje bitke njezino se zdravlje poboljšalo, no za njega su stvari krenule po zlu. Osuđen za financijsku prijevaru, završio je u Glini.

Vraćanje dugova

– Prije odlaska na odsluženje kazne sam, igrajući mali balun na Gripama, imao srčani udar. Sve je to bilo zbog stresa jer sam znao što me čeka – zatvor. Kao mlad otac, totalno sam se bio pogubio kad mi je kći od godinu i tri mjeseca počela vući noge. Nitko nije znao što joj je, pedijatri nisu mogli dijagnosticirati artritis. Bio sam totalno izvan sebe... Kad je dr. Rudolf Jakl utvrdio o čemu je riječ, ja sam 12 godina s malenom svakog vikenda odlazio na Šalatu. Financijski je to bilo vrlo zahtjevno, dizali su se krediti, pa bih posuđivao novac, više ni ne znam kome sam sve ostao dužan. Upao sam u jedno kolo... Putovalo se avionom, vozilo taksijima...

U toj situaciji su mi moji prijatelji s malog baluna, a tad sam igrao za "Splitsku banku", rekli da otvorim žiroračun kako bi mi ljudi mogli pomoći s uplatama. Bilo je to razdoblje i kad sam ostao bez posla na aerodromu, bili smo podstanari na Spinutu... Prijatelji su pokrenuli prikupljanje novca, zvali okolo, slali neke dopise, i na taj se račun počeo slijevati novac. Iskreno, nisam vodio računa o tome, to je bila moja pogreška, a u 12 godina na računu se nakupila poprilična svota koju sam, što nisam znao, trebao prijaviti Poreznoj upravi kao dobit.

Totalno sam izgubio kompas, više ni sam nisam znao kome sam sve ostao kratak. Paralelno sam pokušavao nešto raditi s prodajom rabljenih automobila iz Njemačke, pa sam i tu ostao zakinut, i ja i ljudi koji su naručivali vozila. Zahvalan sam svima koji su mi financijski pomogli u liječenju moje malene, a volio bih i doći u situaciju da tim ljudima, kojima sam ostao dužan, vratim njihov novac. Svaki dug je pošten kad se vrati – pokajnički će Drča, s dubokim uvjerenjem kako će svima koji ga poznaju pokazati svoje pravo lice i dokazati koliko se toga u njegovu životu promijenilo.

– Glinu sam sam tražio, premda po vrsti djela nisam bio materijal za takav tip zatvora visokog nadzora. Ali načuo sam da u toj kaznionici postoji bend i poželio otići baš tamo, jer sam želio konstruktivno provesti dvije godine života u zatvoru. I pogodio sam... Vjerojatno nikada ne bih napravio ovakve pjesme da nisam bio tamo. Sve su nastale u zatvoru. Ima tu svega, morao sam obraditi i nekoliko zatvorskih tema, jer sam vidio svakakvih sudbina – raspade obitelji, gubitke djece...

Sve sam to stavio na papir, ali u eter ćemo puštati singl po singl. Stvari smo snimili u glazbenoj radionici Kaznionice u Glini. To je prostor u kojemu nema ni procesora ni kompresora, gitara ide direktno iz pojačala. Pjesme su snimljene dok sam služio kaznu i ne mogu zvučati sirovije, a svi smo se složili kako trebaju zvučati upravo tako. Za početak imamo dvije, laganiju i bržu – rokersku melankoniju "Večeras pišem za nas" i "A sad si tu". Pomoć nam je obećalo i Ministarstvo pravosuđa, a Walter se uhvatio organizacije. Svakako planiramo odsvirati i humanitarni koncert protiv droge, da ti mladi ljudi u kaznionicama na našem primjeru vide kako je u životu, ako si talentiran u glazbi ili sportu, moguće postići nešto sasvim drugo. Pa na naš koncert u Cadillacu došli su momci koji su u Glini bili prije desetak godina, a danas žive i rade u Švedskoj, Švicarskoj... – volio bi poput njih uredan život "složiti" Vladimir Drča.

 

Na Šalati s Whitesnakeom?!

– S Walterom me spojila prijateljica. Dolazio je u Split i trebao ići na katamaran za Korčulu, ali nije bilo karte u špici sezone. Nabavio sam mu kartu, dočekao ga kad je došao iz Zagreba, a nakon njegova povratka s otoka sjeli smo na piće i shvatili da imamo puno zajedničkog. Poslušao je moje pjesme i oduševio se... Nastupat će s nama na koncertima kao pridruženi član benda. Već je kontaktirao Igora Bolteka, menadžera Gorana Bare, i dogovorio dva koncerta na kojima ćemo svirati kao predgrupa Majkama. Možda čak zasviramo i na Šalati kao predgrupa Whitesnakeu – nada se Drča i istu mogućnost spominje i s Letom 3.
– Pa i s Brkovima... I oni su bili na našoj svirci u Cadillacu. Mislim da je vokal grupe bio u Glini, jer gdje god nastupa, pozdravlja Nisam kriv – smije se Splićanin.

 

Pravo i pravda

– Imao sam priliku vidjeti ljude koji su za krađu deset metara drva dobili dvije godine zatvora, a kad pogledate što se sve događa u našem društvu, onda vam je jasno kako pravo i pravda nemaju veze jedno s drugim – vrti glavom bubnjar i pjevač iz bivšeg zatvorskog benda.
Bez obzira što bi već sada mogli živjeti od svirki, članovi benda Ex Nisam kriv, uz iznimku umirovljenog učitelja glazbenog odgoja i njihova spiritus movensa Pančića, rade i druge poslove. Bazna egzistencija mora biti osigurana, veli Drča, koji je pronašao posao u pošti, gitarist radi u kotlovnici, a basist će preuzeti vođenje jednog kluba.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/odsluzio-zatvorsku-kaznu-u-glini-pa-39-procvitao-39-ovome-splicaninu-sve-je-krenulo-nizbrdo-kad-je-saznao-za-dijagnozu-u-obitelji-a-danas-ponovno-pokusava-voditi-uredan-zivot-585932 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b01f217e2100969f562714e36092a1e5b207f02e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odslu%C5%BEio+zatvorsku+kaznu+u+Glini%2C+pa+%26%23039%3Bprocvitao%26%23039%3B%3A+ovome+Spli%C4%87aninu+sve+je+krenulo+nizbrdo+kad+je+saznao+za+dijagnozu+u+obitelji%2C+a+danas+ponovno+poku%C5%A1ava+voditi+uredan+%C5%BEivot&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fodsluzio-zatvorsku-kaznu-u-glini-pa-39-procvitao-39-ovome-splicaninu-sve-je-krenulo-nizbrdo-kad-je-saznao-za-dijagnozu-u-obitelji-a-danas-ponovno-pokusava-voditi-uredan-zivot-585932 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fodsluzio-zatvorsku-kaznu-u-glini-pa-39-procvitao-39-ovome-splicaninu-sve-je-krenulo-nizbrdo-kad-je-saznao-za-dijagnozu-u-obitelji-a-danas-ponovno-pokusava-voditi-uredan-zivot-585932 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bivši robijaš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotBivši robijaš

Odslužio zatvorsku kaznu u Glini, pa 'procvitao': ovome Splićaninu sve je krenulo nizbrdo kad je saznao za dijagnozu u obitelji, a danas ponovno pokušava voditi uredan život

25. siječnja 2019. - 12:01

– Glazba pomaže progutati loše dane. Dan i noć, jutro i poslijepodne, provodio sam u glazbenoj radionici Kaznionice Glina. Pisao sam, vježbali smo, snimali. Preko vikenda sam igrao košarku i balun. I tako non-stop dvije godine. Nije svako zlo za zlo. Kad bih ja skrojio takve pjesme da sam bio vani... Eto, ispada da san procvita u 53. – uz smiješak govori Splićanin Vladimir Drča, bubnjar i pjevač benda Ex Nisam kriv, u kojemu sviraju bivši zatvorenici Kaznionice u Glini.

Pjesme koje je iza rešetaka skrojio glazbenik odrastao na splitskim Brdima zaživjet će na slobodi kao singlovi rock-skupine čiji su članovi, regrutirani iz zatvorskog benda, danas ljudi na pragu novog životnog poglavlja, koji su odrobijali svoje grijehe iz prošlosti.

Za Drčin i njihov novi početak najviše ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 08:29