stdClass Object ( [id] => 1332742 [title] => Planinarski klub Split napunio je okruglih 90: ‘Na planini očistiš mozak i dušu, tamo nestaju sve frustracije‘ [alias] => planinarski-klub-split-napunio-je-okruglih-90-na-planini-ocistis-mozak-i-dusu-tamo-nestaju-sve-frustracije [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"1933. je godina. U svijetu su zbivanja turbulentna – traje Velika depresija, u Njemačkoj na vlast dolaze nacional socijalisti, a u Americi Franklin Delano Roosevelt. U Indiji Ghandi štrajka glađu. Premijeru ima prva fimska verzija ‘King Konga‘, rođeni su Jean-Paul Belmondo, Montserrat Caballe i igra ‘Monopoly‘.

---

---

U našem Splitu Hajduk tuče Slaviju 2:0, s radom počinje nogometni klub Nada, a u novoosnovanom brodogradilištu Split porinut je prvi izgrađeni brod, barkasa koju je naručila kraljevska mornarica. Baš tu počinje i naša priča.

---

image

Uspon na Hindu Kush 1975.

Privatni Album/
---

Među radnicima brodogradilišta Split počinje se razvijati planinarska djelatnost. Radnici se okupljaju oko udruge ‘Prijatelj prirode‘ iz koje se kasnije rađa PK ‘Split‘. U organizaciji planinarskih aktivnosti ističu se Marin Ferić, Božo Čulić, Milivoj Bilić, Ivica Kukoč, Lovro Jurjević, Mario Katunarić, Mile Kukoč, Vice Puizina, Kaja Jelaska."

Tim riječima počinje film koji je prikazan na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu, a koji govori o 90 godina Planinarskog kluba "Split", zaslužnim planinarima i najvećim postignućima. Bila je to središnja svečanost "splitovaca" u ovoj jubilarnoj godini, prepuna emocija i uspomena, susreta s dragim ljudima, uz sjećanje na planinarske izlete i pohode na vrhove, ali i zahvalnošću svima koji su u 90 godina dugoj povijesti PK "Split" ostavili svoj trag.

Film u dva dijela

Jadranka Ardizzone, predsjednica Upravnog odbora PK "Split", kazuje nam kako su 90 godina kluba obilježili nizom prigodnih izleta te priredbama i druženjima. Počeli su u ožujku ove godine usponom na Lišnicu – najistočniji vrh Mosora.

– Krenuli smo sa sjeverne stane od Doca Donjeg preko prijevoja Rašeljka, grebenskom stazom do vrha Lišnica. Spustili smo se stazom koja je dobila ime po našem istaknutom članu, dugogodišnjem planinarskom vodiču Milanu Sunku, jednom od osnivača Stanice planinarskih vodiča Split (SPV) i njezinom prvom pročelniku. Izlet smo završili polaganjem cvijeća na spomen-ploči i paljenjem svijeće na početku staze, kod crkve Gospe od Začeća u Zvečanju, koju je Stanica planinarskih vodiča Split u listopadu 2019. postavila našem Milanu Sunku – kaže Jadranka Ardizzone.

“Splitovci” u svibnju tradicionalno obilježavaju Dan Kluba okupljanjem u svojoj planinarskoj kući Česmina koja se nalazi na prijevoju Malačka na Kozjaku. Tako su i ove godine održali planinarsko izletničku turu od Pištet bunara u Radošiću, i Kevine jame prema Grebini do sv. Ivana Birnja pa nazad do Česmine gdje je druženje nastavljeno uz jelo, piće, izbor najboljeg kolača i tombolu.

---

image

Na izletu u Chamonix

PRIVATNI ALBUM
---

– Kruna obilježavanja naše 90. godišnjice je bio izlet u Chamonix – Mont Blanc, kolijevku modernog planinarstva i alpinizma. U sedam dana smo obišli predivne staze francuskih alpi: Od Flegera (1877 mnv) preko Indexa (2385 mnv) do jezera Lac Blanc, od Bellevuea (1801 mnv) do ledenjaka Tete Rousses (3167 mnv), zatim od Le Toura (1480 mnv) preko Le Chalet de Charamillion (1855 mnv) do Albert Premier hut (2702 mnv), pa od Plan de L Aiguille refuge (2207 mnv), po Grand Balcon Nord dolazimo do Monteversa (1914 mnv), odakle se pruža pogled na najduži ledenjak u Alpama (7 km Mer de Glace), sve prožeto nezaboravnim vidicima na Aiguilles de Chamonix: Blatiere, Plan, Aiguille du midi, Mont Blanc … posjet Ledenoj Špilji (Ice Cave), a bilo je ugodnih šetnji kroz živopisna francuska sela – ističe predsjednica PK "Split".

Dodaje kako su na svečanoj akademiji, osim članova i veterana kluba bili i predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, HGSS-a, HPS-a, SPV, Hrvatskih šuma, i planinarskih društava i klubova.

– Na akademiji je uz prigodan program prikazan i film u dva dijela o povijesti kluba, a naši nekadašnji članovi i istaknuti pripadnici HGSS-a Srđan Vrsalović i Vinko Prizmić su nam govorili o zlatnim vremenima splitskog alpinizma krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, pohodima i ekspedicijama neusporedivim s današnjim. I za kraj godine, 15. prosinca nas očekuje naš tradicionalni domjenak u svečanoj sali ŠC Gripe – kaže Jadranka Ardizzone.

Na tom tradicionalnom domjenku planiraju ponovno prikazati film o povijesti kluba, a Nives Petković, članica Upravnog odbora koja vodi Sekciju za informiranje, promidžbu i fotografiju kazuje kako su odradili veliki posao, a ne bi bio moguć bez pomoći mnogih ljudi.

– Skupljanje materijala i fotografija za film je trajalo dva, tri mjeseca. Naši stariji planinari su nam ustupili svoje fotografije. Prošla sam, mislim, tisuće fotografija kojima smo se više puta vraćali. Onda smo Ksenija Vrandečić i ja u arhivi tražile fotografije iz naših starih albuma. U početku je bilo fantastično složeno, po godinama, sa zapisima, svi detalji navedeni. Ali što godine više odmiču, mijenja se način obrade i čuvanja fotografija, pa smo naišli na probleme. Falila su nam pojedina desetljeća – govori Nives Petković i nastavlja:

---

image

Uspon na Mont Blanc 1999.

Privatni Album/
---

– Kad smo objavili u klubu da nam dostave fotografije, uskočili su naši Mirjana Beram, Angela Japirko kći Mladena Japirka, Srđan Vrsalović, Igor Matošić čiji su roditelji šezdesetih godina članovi PK "Split", Zlatko Terze i bivša članica kluba Dijana Tudorić, koja nam je zaista napravila veliku uslugu, Gordana Burica, također, a veliki doprinos je dao i Božo Sučić, koji mi je poslao fantastičan USB stick sa svim svojim bilješkama i fotografijama. Tako sam, zahvaljujući između ostaloga i zapisima Milana Sunka u povodu 50. obljetnice kluba, sve to posložila po godinama i desetljećima. Normalno da je tu bilo masu rupa, ali smo ih nekako pokrpali dodatnim fotografijama – otkriva Nives Petković.

Odlična ekipa

Kad je sve to napisala, Jadranka, Ksenija i Nives su danima slagale sve te slike, a Jadranka je, ističe Nives, uložila ogroman trud i sve slike poredala po godinama i napisima u tekstu.

– Montažu filma je radila Jadrankina nećakinja Saskia Leigh Martić koja živi u Londonu. Kako je Helena Petković naša članica, a moja kći, već radila sličan film, ona nam je pomogla i uredila naše bilješke jer je film trebao trajati dva puta po desetak minuta, a mi smo imali znatno više materijala. Govornik u filmu je bio Silvije Mumelaš, snimalo se u studiju Damira Šimunovića. Svi smo dali truda, ali isplatilo se, naši članovi su zadovoljni – ističe Nives koja je u klubu od 2015. godine.

Inače počela je planinariti sa 59 godina, PK "Split" njezin je prvi klub, kojem će biti, ističe, odana do kraja.

– Imam dobru ekipu, dobro društvo, ne bih ih mijenjala ni za što – naglašava Nives.

A dobra ekipa i ljubav prema prirodi zasigurno povezuje planinare kroz sve generacije. Od onih prvih iz 1933. do današnjih u 2023. godini. U filmu koji prati povijest kluba u svjetlu svjetskih zbivanja navedeno je i kako se od 1945. do 1952. svijet obnavlja od strašnih posljedica rata, Marshallovim planom obnavlja se zapadna Europa, a od 1946. obnavlja se planinarski život. Piše, između ostaloga i ovo:

---

image

Vickov stup

Privatni Album/
---

"1951. Osnovana je Planinarska sekcija radnika ‘Vicko Krstulović‘ pri Sportskom društvu ‘Arsenal‘ i djeluje prva uprava, referent je Ante Grimani, a odbornici Nikola Čakarun, Mile Bilić, Ratko Matijević.

1952. – Olimpijada u Helsinkiju – u Split stiže zlatna medalja Gusarova četverca, Hajduk prvak države, otvorena Galerija Meštrović, a planinari PK Split grade planinarsko sklonište na vrhu Mosora po uzoru na Aljažev stolp na Triglavu. Tako crveno sklonište od metalnih oplata, Vickov stup, na visini od 1330 m postaje simbolom Mosora i PK Split.

Samo godinu kasnije otvara se Splitov klinčani put, prvi osigurani planinarski put na padinama Kozjaka, ujedno i prvi na ovim prostorima."

Nižu se tako događaji, fotografijama se prolazi kroz povijest kluba u 20. i 21. stoljeću, nižu se imena zaslužnih planinara, evociraju se uspomene koje ne blijede.

Brojne su se generacije, uz uživanje u prirodi, brinule i o sigurnosti planinara. PK "Split" danas brine o stazi od Klisa do vrha Debelo brdo na zapadnoj strani Mosora, o putu od izvora Jadra do Debelog brda, o stazi od špilje Vranjače koja je smještena u podnožju Mosora na njegovoj sjevernoj strani do Vickova stupa, skloništa o kojem također klub skrbi, a koje se nalazi na jednom od vrhova Mosora. Također se brine o već spomenutom Splitovom klinčanom putu, odnosno njegovoj solinskoj strani, te o stazi Malačka – Biranj, od prijevoja Malačka na Kozjaku do Sv. Ivana Birnja, koja pruža nezaboravne vidike prema Kaštelima i srednjodalmatinskim otocima, kao i o Mladenovoj stazi od sela Škopljanci do Botića, nazvanoj po zaslužnom članu PK "Split" Mladenu Japirku.

---

image

Planinari PK ‘Split‘ na Lišnici

PRIVATNI ALBUM
---

– Uredili smo i splet ekološko-poučno rekreacijskih staza pod nazivom Rekreacijsko područje Malačka na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka. Najzanimljivija točka je krška lokva Jezero, u čijoj je blizini izvor pitke vode koji nikada ne presušuje, a tu su i jame Velika i Mala Birnjača. Osim ovih planinarskih staza PK "Split" je utemeljio te uređuje dvije planinarske obilaznice i to Planinarski put Dalmacija koji se proteže duž 120 km od Labištice, preko Kozjaka i Mosora do Biokova i ima 20 kontrolnih točaka, te Solinski planinarski put koji ima 21 kontrolnu točku od Kozjaka preko Klisa do Mosora – pojašnjava Jadranka Ardizzone.

Značka obilaznice

Za one koji ne znaju, dodaje kako planinarsku obilaznicu čine planinarska odredišta povezana u smislenu cjelinu, za čiji obilazak planinarsko društvo koje se brine o obilaznici nagrađuje posjetitelje koji ispune zadane uvjete. Obilazak se potvrđuje otiscima žigova u dnevnik planinarske obilaznice, smještenih na kontrolnim točkama, ili fotografijama posjetitelja pokraj prepoznatljivih obilježja kontrolne točke. Planinaru koji ispuni dnevnik obilaznice i dokaže svoj obilazak prema uvjetima obilaznice dodjeljuje se značka obilaznice.

"1958. Explorer 1 lansiran je u svemir, Hruščov postaje premijer Sovjetskog Saveza, a PK Split registriran je od Planinarskog saveza Hrvatske.

Tijekom šezdesetih pojačan je priljev mladih članova koji aktivno sudjeluju u radu kluba. Rad započinju Izletnička sekcija, Sekcija planinarskih vodiča, Sekcija za zaštitu planinske prirode.

1970. Vice Vukov na Splitskom festivalu pobjeđuje s pjesmom ‘Zvona moga grada‘, a Omer Rubeša osniva Speleološki odsjek, prvi pročelnik je Goran Gabrić.

Urodile su plodom i radne akcije članova započete 1964. uz veliku pomoć brodogradilišta Split – otvara se Planinarski dom Malačka koji na jugozapadnim padinama Kozjaka okuplja ne samo planinare, već i brojne ljubitelje prirode.

Razvija se i Alpinistička sekcija, prvi pročelnik bio je Goran Gabrić, a članovi ove sekcije penju se po poznatim europskim i svjetskim vrhovima.

---

image
Privatni album
---

1975. ostaje zapamćena kao godina uspona na Hindu Kush kada je osvojen vrh Noshaq (7492 m) u Afganistanu, što je tada bio rekord. U ekspediciji je sudjelovalo 10 planinara, visokogoraca, 8 iz PD Mosor i 2 iz PK Split, Srđan Vrsalović i Goran Gabrić."

Nižu se tako povijesne crtice. Danas klub ima nekoliko sekcija, te dva puta godišnje organizira Opću planinarsku školu u skladu s pravilnicima HPS-a, i to proljetnu i jesensku, te povremeno dječju planinarsku školu.

– Vodička sekcija broji petnaestak HPS-ovih licenciranih vodiča i četiri vodiča pripravnika, a zadužena je za osmišljavanje i realizaciju planinarsko-rekreacijskih izleta. Pročelnik ove sekcije je Željko Matošić, jedan od naših najiskusnijih planinarskih vodiča. Svake godine realiziramo četrdesetak izleta, i u hrvatske planine, i u susjedne – ustvrdila je Jadranka Ardizzone, koja je i sama planinarska vodičica.

U klubu djeluje i Sekcija za održavanje i obilježavanje planinarskih putova i zaštitu prirode koju vode Zlatko Margan, Boška Matošić i Mirjana Beram. Među njezinim aktivnostima je i organizacija izleta preživljavanja u prirodi te edukacija o načinu spremanja namirnica u izuzetnim okolnostima izvan civilizacije. Zajedno s Gospodarskom sekcijom organizira akcije čišćenja okoliša planinarske kuće "Česmina" te sadnju novih biljaka i očuvanje postojećih na području obilaznica i planinarskih staza PK "Split". Uz ostalo, Gospodarska sekcija čiji je pročelnik Mladen Mimica se bavi održavanjem planinarske kuće, planinarskog skloništa Vickov stup, kao i dva bunkera koja klub koristi, a nalaze se pokraj kuće "Česmina".

– Iako smo svi u klubu volonteri i financiramo se iz donacija, i sami sudjelujemo u raznim humanitarnim akcijama kao što je kuhanje večere za beskućnike, surađujemo i s udrugom "Zvono"... – veli predsjednica PK "Split".

Upravni odbor je, kaže, najviše fokusiran na omogućavanje sigurne realizacije planiranih izleta, koordinaciju unutar godišnjeg plana aktivnosti, edukaciju novih planinarskih vodiča, održavanje postojećih te markiranje novih planinarskih staza, obnovu klupske planinarske kuće za ugodnije druženje planinara a sve s osnovnim ciljem povratka ljudi prirodi i što sigurnijem boravku u prirodi i planinama

Kad je riječ o obnovi planinarske kuće "Česmina", dopredsjednik kluba Edo Mimica ističe kako su, kao Uprava, nastavili proces dobivanja električne energije i to je bilo nešto prvo ozbiljnije što su napravili na Splitovoj planinarskoj kući.

Nema potrebe za dokazivanjem

– Nakon toga smo zatražili i dobili od HPS-a otprilike 50 posto sredstava za zamjenu salonitnih ploča s novim krovnim panelima. Potom smo počeli radove na interijeru, napravili smo novu kuhinju, prostor spavaonica smo smanjili tako da ćemo imati šest kreveta, a po potrebi ćemo moći klupe u prostoru blagovaonice prenamijeniti za spavanje. Po mojoj procjeni, završili smo 80 posto poslova uređenja interijera – kaže Mimica.

Ističe kako objekt sada ima struju, teško je očekivati da će netko dovesti vodu na tu visinu pa koriste kišnicu s krova.

- Imamo betonski tank kapaciteta 8 kubika. Ove smo godine zatražili sredstva HPS-a da napravimo novi sustav vode što podrazumijeva da smo kupili dva nova tanka po pet kubika, pa ćemo uz onih osam imati ukupno 18 kubika vode. Proveli smo i cijevi do kuhinje, kupili pumpu tako da će biti lakše. Još planiramo na sjevernom zidu staviti termoizolaciju, osim toga dobili smo sredstva za novi štednjak na drva. Uobičajeno dobijemo 50 posto sredstava, a ostalo su naša sredstva i rad koji je besplatan jer mi to radimo entuzijastički. Glavni obol daje 20-30 ljudi. Iduće godine objekt će baš zasjati u punom sjaju – zadovoljan je dosad učinjenim na obnovi Česmine Edo Mimica.

U Upravnom odboru su još i Giovanni Ardizzone, Ksenija Vrandečić, Marina Dražić, Luka Bralić i Katja Vukojević koja je i tajnica kluba.

---

image

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone položile su cvijeće na spomen-ploču Milanu Sunku

PRIVATNI ALBUM
---

Na pitanje tko su članovi kluba, Katja odgovora kako je najviše žena, a većina članova je srednje dobi. Njoj osobno je planinarenje donijelo beskrajnu sreću i slobodu.

– Kažem da je to život poslije života kad se susretneš s prirodom i kad nestanu sve frustracije i brige koje imaš doma. Često sam krenula u planinu misleći sad ću razmisliti o ovom problemu, pa ću ga po putu riješiti, sama sa sobom, imam vremena. E ne, kamen, cvijet, kamen, cvijet, list, a divno, sunce, nebo, divota. I onda pustiš mislima da rade na čišćenju mozgu, duši, svemu što te opterećuje. Uz to, donijelo mi je bezbroj krasnih novih prijateljstava. Budući u planini, u klubu nema potrebe za nekim dokazivanjem, natjecanjem, onda je to jedna lagana, ljudska, topla atmosfera i to je ono što naš klub krasi. Zato mi je jako drago kad se neki članovi vraćaju nakon dugog niza godina, kad su podigli obitelj, napravili što su htjeli ili su pred mirovinom, ili kad se ljudi iz drugih klubova jave i kažu kako su kad su bili s nama osjetili da je ovaj klub pun topline, da ima dušu i da se za to rado vraćaju. To mi je podrška da smo na dobrom putu – ističe Katja Vukojević.

Dodaje kako možda PK "Split" nije klub koji trči za prevelikim vrhuncima, doduše drago im je popeti se na koji vrh, kao što su u Chamonixu neki od njih došli do 3125 metara visine, ali nisu to najviši vrhovi.

– Mi se hvalimo našim planinarskim duhom jer ono što je rekao Željko Matošić, jedan od naših vodičkih doajena, nijedan klub nije sa 45 svojih članova došao gore. A nas se 45 popelo na Albert Premier, veći od 2700 mnv, razne životne dobi i kondicijskih sposobnosti. Nije nemoguće, ali je prilično zahtjevno. Svi smo bili ponosni na to. Još se taj dan zatvorila jedna žičara, pa druga i mi smo tog dana, uz taj uspon, napravili 30 kilometara, ali smo ozarena lica došli natrag. U autobusu je uvijek pjesma. Uvijek, kako kaže Željko, uživamo u životu. Posvetili smo se tome da educiramo mlade, nove vodiče, neki su se zadržali, neki su u odgoju male djece, pa nam se još ne vraćaju, ali hoće. Organizirali smo dosta izleta, autobusi su popunjeni, a članstvo je naraslo na više od 400 ljudi, pa smatramo kako širimo kulturu vraćanja prirodi i spoznaju koliko je važno posvetiti vrijeme sebi, a da to bude zdravo i dobro – poručuje Katja.

---

image

Zlatko Terze, jedan od veterana kluba

PRIVATNI ALBUM
---

‘Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje‘

A vratimo li se u povijest, godine velikih uspona, važnih za klub, bile su u drugoj polovini devedesetih.

"1996. Prvi značajni pohod na Mont Blanc, u kojem su sudjelovali ‘splitovci‘ Mladen Japirko, Dijana Tudorić, Božo Sučić, Stevo Mentus, prekinut je zbog loših vremenskih uvjeta na visini od 4303 m.

1997. uspon na vrh Punta Peniu (3325 m) u Italiji uspješno su svladali Mladen Japirko, Dijana Tudorić, Stevo Mentus, Milan Sunko i Nikola Jelinić.

1999. usponi na Piz Bou (3152 m), Marmoladu, (3342 m), Grossglocner (3798 m). U usponima su sudjelovali Zvjezdana i Božidar Sučić, Stevo Mentus, Nikola Jelinić, Mladen Japirko, Dijana Tudorić, Milan Sunko.

6.11.1999. u drugom pokušaju Stevo Mentus i Božidar Sučić s članovima PD Mosor, Vinkom Prizmićem i Ivom Barasom uspješno izlaze na Dufur Spitz na 4634 m visine, a Božidar i Zvjezdana Sučić, uspješno osvajaju Mont Blanc."

Planine svakom planinaru donose nezaboravna iskustva, bilo da ih pamte po usponima ili samo kretanju kroz šume, po kamenju i grebenima, po vidicima koji sežu s planinarskih vrhova ili cvijeću uz putove.

---

image

Na putu prema ledenjaku Tete Rousse

Privatni Album/
---

– U planini se osjećam kao doma, dišem punim plućima, volim surovu ljepotu kamena, obožavam mirise šume i livade, uživam u prekrasnim vidicima, dobrom društvu, upijam energiju iz prirode, jednostavno, u planini sam slobodna i sretna … – kaže Jadranka Ardizzone, odgovarajući na pitanje što joj znači biti u planini.

A Splitov veteran Zlatko Terze, prisjetivši se na svečanoj akademiji planinarskih dana u klubu čiji je član više od trideset godina, zaključio je poznatom izrekom s kojom završava svaki izlet PK "Split" – Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

---

image

Brodogradilište (arhiva)

Privatni album
------
image

Prva uprava

Privatni Album/
------
image

Rukovodstvo pred šatorom

Privatni Album/
------
image

Pun brod

Privatni Album/
------
image

Pogled s Kozjaka

Privatni Album/
------
image

Prijatelji prirode

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVIJEK U USPONU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => UVIJEK U USPONU 2 0 18772 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-16 16:08:56 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-26 13:23:52 [modified_by] => 3159 [publish_up] => 2023-10-23 07:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Planinarski klub Split napunio je okruglih 90: 'Na planini očistiš mozak i dušu, tamo nestaju sve frustracije' [metakey] => PK Split, 90 godina, planina, obljetnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25874787.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/24503646.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/24503631.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/24503658.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/24503657.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/24503645.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/24503641.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872713.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872712.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872711.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872710.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25872708.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25874221.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25874222.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25874223.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25874228.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25874788.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25879976.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25880005.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25880006.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881216.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881219.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881229.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881230.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881232.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881233.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881238.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881241.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881256.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881257.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881264.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881349.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881354.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881364.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/25881387.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","Privatni Album\/","Privatni album","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Privatni Album\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Planina im je drugi dom: Ksenija Vrande\u010di\u0107, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojevi\u0107, Giovanni Ardizzone i Nives Petkovi\u0107<\/p>","

Spomen-plo\u010da Milanu Sunku<\/p>","

Planinari PK \u2018Split\u2018 na Li\u0161nici<\/p>","

Izlet na Mosor<\/p>","

PK \u2018Split\u2018<\/p>","

Du\u0161anka Grgi\u0107 i Jadranka Ardizzone<\/p>","

Du\u0161anka Grgi\u0107 i Jadranka Ardizzone polo\u017eile su cvije\u0107e na spomen-plo\u010du Milanu Sunku<\/p>","

Ana Rubin, voditeljica Op\u0107e planinarske \u0161kole\u00a0i Vi\u0161nja Vidalina
\n\u00a0<\/p>","

\u00a0Ana Rubin, voditeljica Op\u0107e planinarske \u0161kole\u00a0i Vi\u0161nja Vidalina
\n\u00a0<\/p>","

\u010clanovi upravnog odbora PK \u2018Split\u2018, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone, Edo Mimica, Nives Petkovi\u0107, Ksenija Vrande\u010di\u0107 i Katja Vukojevi\u0107<\/p>","

\u00a0\u010clanovi upravnog odbora PK \u2018Split\u2018, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone,Edo Mimica, Nives Petkovi\u0107, Ksenija Vrande\u010di\u0107 i Katja Vukojevi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Planinarski vodi\u010di Ljubica Vuko, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone, \u200b\u017deljko Mato\u0161i\u0107, Dejan Malobabi\u0107, Du\u0161anka Grgi\u0107 i Ana Rubin
\n\u00a0<\/p>","

Vesela ekipa<\/p>","

Kad god se uhvati slobodnog vremena - na izlet<\/p>","

Planinari PK \u2018Split\u2018<\/p>","","

Planina im je drugi dom: Ksenija Vrande\u010di\u0107, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojevi\u0107, Giovanni Ardizzone i Nives Petkovi\u0107<\/p>","

Na izletu u Chamonix<\/p>","

Zlatko Terze, jedan od veterana kluba<\/p>","

Vinko Prizmi\u0107 i Sr\u0111an Vrsalovi\u0107 na sve\u010danoj akademiji<\/p>","

Na putu prema ledenjaku Tete Rousse<\/p>","

Brodogradili\u0161te (arhiva)<\/p>","

Prva uprava<\/p>","

Rukovodstvo pred \u0161atorom<\/p>","

Pun brod<\/p>","

Pogled s Kozjaka<\/p>","

Prijatelji prirode<\/p>","

Na izletu<\/p>","

Davno dru\u017eenje<\/p>","

Na izletu<\/p>","

Na izletu<\/p>","

Uspon na Hindu Kush 1975.<\/p>","

Vickov stup<\/p>","

Okupljanje na izvoru Jadra<\/p>","

Uspon na Mont Blanc 1999.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1296","hd_25874787_1920.jpg":"1920x1080","k_25874787_1280.jpg":"1280x1280","k_25874787_1024.jpg":"1024x1024","k_25874787_640.jpg":"640x640","k_25874787_480.jpg":"480x480","k_25874787_340.jpg":"340x340","k_25874787_220.jpg":"220x220","o_25874787_1280.jpg":"1280x864","o_25874787_1024.jpg":"1024x691","o_25874787_640.jpg":"640x432","o_25874787_480.jpg":"480x324","o_25874787_340.jpg":"340x229","o_25874787_220.jpg":"220x148","h_25874787_1280.jpg":"1280x854","h_25874787_1024.jpg":"1024x683","h_25874787_640.jpg":"640x427","h_25874787_480.jpg":"480x320","h_25874787_340.jpg":"340x227","h_25874787_220.jpg":"220x147","pp_25874787_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874787_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874787_640.jpg":"640x814","pp_25874787_480.jpg":"480x611","pp_25874787_340.jpg":"340x432","pp_25874787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24503646_1920.jpg":"1920x1080","k_24503646_1280.jpg":"1280x1280","k_24503646_1024.jpg":"1024x1024","k_24503646_640.jpg":"640x640","k_24503646_480.jpg":"480x480","k_24503646_340.jpg":"340x340","k_24503646_220.jpg":"220x220","o_24503646_1280.jpg":"1280x960","o_24503646_1024.jpg":"1024x768","o_24503646_640.jpg":"640x480","o_24503646_480.jpg":"480x360","o_24503646_340.jpg":"340x255","o_24503646_220.jpg":"220x165","h_24503646_1280.jpg":"1280x854","h_24503646_1024.jpg":"1024x683","h_24503646_640.jpg":"640x427","h_24503646_480.jpg":"480x320","h_24503646_340.jpg":"340x227","h_24503646_220.jpg":"220x147","pp_24503646_1280.jpg":"1280x1628","pp_24503646_1024.jpg":"1024x1303","pp_24503646_640.jpg":"640x814","pp_24503646_480.jpg":"480x611","pp_24503646_340.jpg":"340x432","pp_24503646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24503631_1920.jpg":"1920x1080","k_24503631_1280.jpg":"1280x1280","k_24503631_1024.jpg":"1024x1024","k_24503631_640.jpg":"640x640","k_24503631_480.jpg":"480x480","k_24503631_340.jpg":"340x340","k_24503631_220.jpg":"220x220","o_24503631_1280.jpg":"1280x960","o_24503631_1024.jpg":"1024x768","o_24503631_640.jpg":"640x480","o_24503631_480.jpg":"480x360","o_24503631_340.jpg":"340x255","o_24503631_220.jpg":"220x165","h_24503631_1280.jpg":"1280x854","h_24503631_1024.jpg":"1024x683","h_24503631_640.jpg":"640x427","h_24503631_480.jpg":"480x320","h_24503631_340.jpg":"340x227","h_24503631_220.jpg":"220x147","pp_24503631_1280.jpg":"1280x1628","pp_24503631_1024.jpg":"1024x1303","pp_24503631_640.jpg":"640x814","pp_24503631_480.jpg":"480x611","pp_24503631_340.jpg":"340x432","pp_24503631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24503658_1920.jpg":"1920x1080","k_24503658_1280.jpg":"1280x1280","k_24503658_1024.jpg":"1024x1024","k_24503658_640.jpg":"640x640","k_24503658_480.jpg":"480x480","k_24503658_340.jpg":"340x340","k_24503658_220.jpg":"220x220","o_24503658_1280.jpg":"1280x960","o_24503658_1024.jpg":"1024x768","o_24503658_640.jpg":"640x480","o_24503658_480.jpg":"480x360","o_24503658_340.jpg":"340x255","o_24503658_220.jpg":"220x165","h_24503658_1280.jpg":"1280x854","h_24503658_1024.jpg":"1024x683","h_24503658_640.jpg":"640x427","h_24503658_480.jpg":"480x320","h_24503658_340.jpg":"340x227","h_24503658_220.jpg":"220x147","pp_24503658_1280.jpg":"1280x1628","pp_24503658_1024.jpg":"1024x1303","pp_24503658_640.jpg":"640x814","pp_24503658_480.jpg":"480x611","pp_24503658_340.jpg":"340x432","pp_24503658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24503657_1920.jpg":"1920x1080","k_24503657_1280.jpg":"1280x1280","k_24503657_1024.jpg":"1024x1024","k_24503657_640.jpg":"640x640","k_24503657_480.jpg":"480x480","k_24503657_340.jpg":"340x340","k_24503657_220.jpg":"220x220","o_24503657_1280.jpg":"1280x960","o_24503657_1024.jpg":"1024x768","o_24503657_640.jpg":"640x480","o_24503657_480.jpg":"480x360","o_24503657_340.jpg":"340x255","o_24503657_220.jpg":"220x165","h_24503657_1280.jpg":"1280x854","h_24503657_1024.jpg":"1024x683","h_24503657_640.jpg":"640x427","h_24503657_480.jpg":"480x320","h_24503657_340.jpg":"340x227","h_24503657_220.jpg":"220x147","pp_24503657_1280.jpg":"1280x1628","pp_24503657_1024.jpg":"1024x1303","pp_24503657_640.jpg":"640x814","pp_24503657_480.jpg":"480x611","pp_24503657_340.jpg":"340x432","pp_24503657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24503645_1920.jpg":"1920x1080","k_24503645_1280.jpg":"1280x1280","k_24503645_1024.jpg":"1024x1024","k_24503645_640.jpg":"640x640","k_24503645_480.jpg":"480x480","k_24503645_340.jpg":"340x340","k_24503645_220.jpg":"220x220","o_24503645_1280.jpg":"1280x960","o_24503645_1024.jpg":"1024x768","o_24503645_640.jpg":"640x480","o_24503645_480.jpg":"480x360","o_24503645_340.jpg":"340x255","o_24503645_220.jpg":"220x165","h_24503645_1280.jpg":"1280x854","h_24503645_1024.jpg":"1024x683","h_24503645_640.jpg":"640x427","h_24503645_480.jpg":"480x320","h_24503645_340.jpg":"340x227","h_24503645_220.jpg":"220x147","pp_24503645_1280.jpg":"1280x1628","pp_24503645_1024.jpg":"1024x1303","pp_24503645_640.jpg":"640x814","pp_24503645_480.jpg":"480x611","pp_24503645_340.jpg":"340x432","pp_24503645_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24503641_1920.jpg":"1920x1080","k_24503641_1280.jpg":"1280x1280","k_24503641_1024.jpg":"1024x1024","k_24503641_640.jpg":"640x640","k_24503641_480.jpg":"480x480","k_24503641_340.jpg":"340x340","k_24503641_220.jpg":"220x220","o_24503641_1280.jpg":"1280x960","o_24503641_1024.jpg":"1024x768","o_24503641_640.jpg":"640x480","o_24503641_480.jpg":"480x360","o_24503641_340.jpg":"340x255","o_24503641_220.jpg":"220x165","h_24503641_1280.jpg":"1280x854","h_24503641_1024.jpg":"1024x683","h_24503641_640.jpg":"640x427","h_24503641_480.jpg":"480x320","h_24503641_340.jpg":"340x227","h_24503641_220.jpg":"220x147","pp_24503641_1280.jpg":"1280x1628","pp_24503641_1024.jpg":"1024x1303","pp_24503641_640.jpg":"640x814","pp_24503641_480.jpg":"480x611","pp_24503641_340.jpg":"340x432","pp_24503641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_25872713_1920.jpg":"1920x1080","k_25872713_1280.jpg":"1280x1280","k_25872713_1024.jpg":"1024x1024","k_25872713_640.jpg":"640x640","k_25872713_480.jpg":"480x480","k_25872713_340.jpg":"340x340","k_25872713_220.jpg":"220x220","o_25872713_1280.jpg":"1280x886","o_25872713_1024.jpg":"1024x709","o_25872713_640.jpg":"640x443","o_25872713_480.jpg":"480x332","o_25872713_340.jpg":"340x235","o_25872713_220.jpg":"220x152","h_25872713_1280.jpg":"1280x854","h_25872713_1024.jpg":"1024x683","h_25872713_640.jpg":"640x427","h_25872713_480.jpg":"480x320","h_25872713_340.jpg":"340x227","h_25872713_220.jpg":"220x147","pp_25872713_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872713_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872713_640.jpg":"640x814","pp_25872713_480.jpg":"480x611","pp_25872713_340.jpg":"340x432","pp_25872713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_25872712_1920.jpg":"1920x1080","k_25872712_1280.jpg":"1280x1280","k_25872712_1024.jpg":"1024x1024","k_25872712_640.jpg":"640x640","k_25872712_480.jpg":"480x480","k_25872712_340.jpg":"340x340","k_25872712_220.jpg":"220x220","o_25872712_1280.jpg":"1280x814","o_25872712_1024.jpg":"1024x651","o_25872712_640.jpg":"640x407","o_25872712_480.jpg":"480x305","o_25872712_340.jpg":"340x216","o_25872712_220.jpg":"220x140","h_25872712_1280.jpg":"1280x854","h_25872712_1024.jpg":"1024x683","h_25872712_640.jpg":"640x427","h_25872712_480.jpg":"480x320","h_25872712_340.jpg":"340x227","h_25872712_220.jpg":"220x147","pp_25872712_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872712_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872712_640.jpg":"640x814","pp_25872712_480.jpg":"480x611","pp_25872712_340.jpg":"340x432","pp_25872712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1132","hd_25872711_1920.jpg":"1920x1080","k_25872711_1280.jpg":"1280x1280","k_25872711_1024.jpg":"1024x1024","k_25872711_640.jpg":"640x640","k_25872711_480.jpg":"480x480","k_25872711_340.jpg":"340x340","k_25872711_220.jpg":"220x220","o_25872711_1280.jpg":"1280x754","o_25872711_1024.jpg":"1024x603","o_25872711_640.jpg":"640x377","o_25872711_480.jpg":"480x283","o_25872711_340.jpg":"340x200","o_25872711_220.jpg":"220x129","h_25872711_1280.jpg":"1280x854","h_25872711_1024.jpg":"1024x683","h_25872711_640.jpg":"640x427","h_25872711_480.jpg":"480x320","h_25872711_340.jpg":"340x227","h_25872711_220.jpg":"220x147","pp_25872711_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872711_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872711_640.jpg":"640x814","pp_25872711_480.jpg":"480x611","pp_25872711_340.jpg":"340x432","pp_25872711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1066","hd_25872710_1920.jpg":"1920x1080","k_25872710_1280.jpg":"1280x1280","k_25872710_1024.jpg":"1024x1024","k_25872710_640.jpg":"640x640","k_25872710_480.jpg":"480x480","k_25872710_340.jpg":"340x340","k_25872710_220.jpg":"220x220","o_25872710_1280.jpg":"1280x710","o_25872710_1024.jpg":"1024x568","o_25872710_640.jpg":"640x355","o_25872710_480.jpg":"480x266","o_25872710_340.jpg":"340x188","o_25872710_220.jpg":"220x122","h_25872710_1280.jpg":"1280x854","h_25872710_1024.jpg":"1024x683","h_25872710_640.jpg":"640x427","h_25872710_480.jpg":"480x320","h_25872710_340.jpg":"340x227","h_25872710_220.jpg":"220x147","pp_25872710_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872710_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872710_640.jpg":"640x814","pp_25872710_480.jpg":"480x611","pp_25872710_340.jpg":"340x432","pp_25872710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1069","hd_25872708_1920.jpg":"1920x1080","k_25872708_1280.jpg":"1280x1280","k_25872708_1024.jpg":"1024x1024","k_25872708_640.jpg":"640x640","k_25872708_480.jpg":"480x480","k_25872708_340.jpg":"340x340","k_25872708_220.jpg":"220x220","o_25872708_1280.jpg":"1280x712","o_25872708_1024.jpg":"1024x570","o_25872708_640.jpg":"640x356","o_25872708_480.jpg":"480x267","o_25872708_340.jpg":"340x189","o_25872708_220.jpg":"220x122","h_25872708_1280.jpg":"1280x854","h_25872708_1024.jpg":"1024x683","h_25872708_640.jpg":"640x427","h_25872708_480.jpg":"480x320","h_25872708_340.jpg":"340x227","h_25872708_220.jpg":"220x147","pp_25872708_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872708_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872708_640.jpg":"640x814","pp_25872708_480.jpg":"480x611","pp_25872708_340.jpg":"340x432","pp_25872708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25874221_1920.jpg":"1920x1080","k_25874221_1280.jpg":"1280x1280","k_25874221_1024.jpg":"1024x1024","k_25874221_640.jpg":"640x640","k_25874221_480.jpg":"480x480","k_25874221_340.jpg":"340x340","k_25874221_220.jpg":"220x220","o_25874221_1280.jpg":"1280x960","o_25874221_1024.jpg":"1024x768","o_25874221_640.jpg":"640x480","o_25874221_480.jpg":"480x360","o_25874221_340.jpg":"340x255","o_25874221_220.jpg":"220x165","h_25874221_1280.jpg":"1280x854","h_25874221_1024.jpg":"1024x683","h_25874221_640.jpg":"640x427","h_25874221_480.jpg":"480x320","h_25874221_340.jpg":"340x227","h_25874221_220.jpg":"220x147","pp_25874221_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874221_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874221_640.jpg":"640x814","pp_25874221_480.jpg":"480x611","pp_25874221_340.jpg":"340x432","pp_25874221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25874222_1920.jpg":"1920x1080","k_25874222_1280.jpg":"1280x1280","k_25874222_1024.jpg":"1024x1024","k_25874222_640.jpg":"640x640","k_25874222_480.jpg":"480x480","k_25874222_340.jpg":"340x340","k_25874222_220.jpg":"220x220","o_25874222_1280.jpg":"1280x960","o_25874222_1024.jpg":"1024x768","o_25874222_640.jpg":"640x480","o_25874222_480.jpg":"480x360","o_25874222_340.jpg":"340x255","o_25874222_220.jpg":"220x165","h_25874222_1280.jpg":"1280x854","h_25874222_1024.jpg":"1024x683","h_25874222_640.jpg":"640x427","h_25874222_480.jpg":"480x320","h_25874222_340.jpg":"340x227","h_25874222_220.jpg":"220x147","pp_25874222_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874222_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874222_640.jpg":"640x814","pp_25874222_480.jpg":"480x611","pp_25874222_340.jpg":"340x432","pp_25874222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25874223_1920.jpg":"1920x1080","k_25874223_1280.jpg":"1280x1280","k_25874223_1024.jpg":"1024x1024","k_25874223_640.jpg":"640x640","k_25874223_480.jpg":"480x480","k_25874223_340.jpg":"340x340","k_25874223_220.jpg":"220x220","o_25874223_1280.jpg":"1280x960","o_25874223_1024.jpg":"1024x768","o_25874223_640.jpg":"640x480","o_25874223_480.jpg":"480x360","o_25874223_340.jpg":"340x255","o_25874223_220.jpg":"220x165","h_25874223_1280.jpg":"1280x854","h_25874223_1024.jpg":"1024x683","h_25874223_640.jpg":"640x427","h_25874223_480.jpg":"480x320","h_25874223_340.jpg":"340x227","h_25874223_220.jpg":"220x147","pp_25874223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874223_640.jpg":"640x814","pp_25874223_480.jpg":"480x611","pp_25874223_340.jpg":"340x432","pp_25874223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25874228_1920.jpg":"1920x1080","k_25874228_1280.jpg":"1280x1280","k_25874228_1024.jpg":"1024x1024","k_25874228_640.jpg":"640x640","k_25874228_480.jpg":"480x480","k_25874228_340.jpg":"340x340","k_25874228_220.jpg":"220x220","o_25874228_1280.jpg":"1280x960","o_25874228_1024.jpg":"1024x768","o_25874228_640.jpg":"640x480","o_25874228_480.jpg":"480x360","o_25874228_340.jpg":"340x255","o_25874228_220.jpg":"220x165","h_25874228_1280.jpg":"1280x854","h_25874228_1024.jpg":"1024x683","h_25874228_640.jpg":"640x427","h_25874228_480.jpg":"480x320","h_25874228_340.jpg":"340x227","h_25874228_220.jpg":"220x147","pp_25874228_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874228_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874228_640.jpg":"640x814","pp_25874228_480.jpg":"480x611","pp_25874228_340.jpg":"340x432","pp_25874228_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_25874788_1920.jpg":"1920x1080","k_25874788_1280.jpg":"1280x1280","k_25874788_1024.jpg":"1024x1024","k_25874788_640.jpg":"640x640","k_25874788_480.jpg":"480x480","k_25874788_340.jpg":"340x340","k_25874788_220.jpg":"220x220","o_25874788_1280.jpg":"1280x834","o_25874788_1024.jpg":"1024x667","o_25874788_640.jpg":"640x417","o_25874788_480.jpg":"480x313","o_25874788_340.jpg":"340x221","o_25874788_220.jpg":"220x143","h_25874788_1280.jpg":"1280x854","h_25874788_1024.jpg":"1024x683","h_25874788_640.jpg":"640x427","h_25874788_480.jpg":"480x320","h_25874788_340.jpg":"340x227","h_25874788_220.jpg":"220x147","pp_25874788_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874788_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874788_640.jpg":"640x814","pp_25874788_480.jpg":"480x611","pp_25874788_340.jpg":"340x432","pp_25874788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25879976_1920.jpg":"1920x1080","k_25879976_1280.jpg":"1280x1280","k_25879976_1024.jpg":"1024x1024","k_25879976_640.jpg":"640x640","k_25879976_480.jpg":"480x480","k_25879976_340.jpg":"340x340","k_25879976_220.jpg":"220x220","o_25879976_1280.jpg":"1280x960","o_25879976_1024.jpg":"1024x768","o_25879976_640.jpg":"640x480","o_25879976_480.jpg":"480x360","o_25879976_340.jpg":"340x255","o_25879976_220.jpg":"220x165","h_25879976_1280.jpg":"1280x854","h_25879976_1024.jpg":"1024x683","h_25879976_640.jpg":"640x427","h_25879976_480.jpg":"480x320","h_25879976_340.jpg":"340x227","h_25879976_220.jpg":"220x147","pp_25879976_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879976_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879976_640.jpg":"640x814","pp_25879976_480.jpg":"480x611","pp_25879976_340.jpg":"340x432","pp_25879976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1544x1011","hd_25880005_1920.jpg":"1920x1080","k_25880005_1280.jpg":"1280x1280","k_25880005_1024.jpg":"1024x1024","k_25880005_640.jpg":"640x640","k_25880005_480.jpg":"480x480","k_25880005_340.jpg":"340x340","k_25880005_220.jpg":"220x220","o_25880005_1280.jpg":"1280x838","o_25880005_1024.jpg":"1024x670","o_25880005_640.jpg":"640x419","o_25880005_480.jpg":"480x314","o_25880005_340.jpg":"340x222","o_25880005_220.jpg":"220x144","h_25880005_1280.jpg":"1280x854","h_25880005_1024.jpg":"1024x683","h_25880005_640.jpg":"640x427","h_25880005_480.jpg":"480x320","h_25880005_340.jpg":"340x227","h_25880005_220.jpg":"220x147","pp_25880005_1280.jpg":"1280x1628","pp_25880005_1024.jpg":"1024x1303","pp_25880005_640.jpg":"640x814","pp_25880005_480.jpg":"480x611","pp_25880005_340.jpg":"340x432","pp_25880005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1372x951","hd_25880006_1920.jpg":"1920x1080","k_25880006_1280.jpg":"1280x1280","k_25880006_1024.jpg":"1024x1024","k_25880006_640.jpg":"640x640","k_25880006_480.jpg":"480x480","k_25880006_340.jpg":"340x340","k_25880006_220.jpg":"220x220","o_25880006_1280.jpg":"1280x887","o_25880006_1024.jpg":"1024x709","o_25880006_640.jpg":"640x443","o_25880006_480.jpg":"480x332","o_25880006_340.jpg":"340x235","o_25880006_220.jpg":"220x152","h_25880006_1280.jpg":"1280x854","h_25880006_1024.jpg":"1024x683","h_25880006_640.jpg":"640x427","h_25880006_480.jpg":"480x320","h_25880006_340.jpg":"340x227","h_25880006_220.jpg":"220x147","pp_25880006_1280.jpg":"1280x1628","pp_25880006_1024.jpg":"1024x1303","pp_25880006_640.jpg":"640x814","pp_25880006_480.jpg":"480x611","pp_25880006_340.jpg":"340x432","pp_25880006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_25881216_1920.jpg":"1920x1080","k_25881216_1280.jpg":"1280x1280","k_25881216_1024.jpg":"1024x1024","k_25881216_640.jpg":"640x640","k_25881216_480.jpg":"480x480","k_25881216_340.jpg":"340x340","k_25881216_220.jpg":"220x220","o_25881216_1280.jpg":"1280x960","o_25881216_1024.jpg":"1024x768","o_25881216_640.jpg":"640x480","o_25881216_480.jpg":"480x360","o_25881216_340.jpg":"340x255","o_25881216_220.jpg":"220x165","h_25881216_1280.jpg":"1280x854","h_25881216_1024.jpg":"1024x683","h_25881216_640.jpg":"640x427","h_25881216_480.jpg":"480x320","h_25881216_340.jpg":"340x227","h_25881216_220.jpg":"220x147","pp_25881216_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881216_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881216_640.jpg":"640x814","pp_25881216_480.jpg":"480x611","pp_25881216_340.jpg":"340x432","pp_25881216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1455","hd_25881219_1920.jpg":"1920x1080","k_25881219_1280.jpg":"1280x1280","k_25881219_1024.jpg":"1024x1024","k_25881219_640.jpg":"640x640","k_25881219_480.jpg":"480x480","k_25881219_340.jpg":"340x340","k_25881219_220.jpg":"220x220","o_25881219_1280.jpg":"1280x970","o_25881219_1024.jpg":"1024x776","o_25881219_640.jpg":"640x485","o_25881219_480.jpg":"480x363","o_25881219_340.jpg":"340x257","o_25881219_220.jpg":"220x166","h_25881219_1280.jpg":"1280x854","h_25881219_1024.jpg":"1024x683","h_25881219_640.jpg":"640x427","h_25881219_480.jpg":"480x320","h_25881219_340.jpg":"340x227","h_25881219_220.jpg":"220x147","pp_25881219_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881219_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881219_640.jpg":"640x814","pp_25881219_480.jpg":"480x611","pp_25881219_340.jpg":"340x432","pp_25881219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25881229_1920.jpg":"1920x1080","k_25881229_1280.jpg":"1280x1280","k_25881229_1024.jpg":"1024x1024","k_25881229_640.jpg":"640x640","k_25881229_480.jpg":"480x480","k_25881229_340.jpg":"340x340","k_25881229_220.jpg":"220x220","o_25881229_1280.jpg":"1280x960","o_25881229_1024.jpg":"1024x768","o_25881229_640.jpg":"640x480","o_25881229_480.jpg":"480x360","o_25881229_340.jpg":"340x255","o_25881229_220.jpg":"220x165","h_25881229_1280.jpg":"1280x854","h_25881229_1024.jpg":"1024x683","h_25881229_640.jpg":"640x427","h_25881229_480.jpg":"480x320","h_25881229_340.jpg":"340x227","h_25881229_220.jpg":"220x147","pp_25881229_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881229_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881229_640.jpg":"640x814","pp_25881229_480.jpg":"480x611","pp_25881229_340.jpg":"340x432","pp_25881229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"930x754","hd_25881230_1920.jpg":"1920x1080","k_25881230_1280.jpg":"1280x1280","k_25881230_1024.jpg":"1024x1024","k_25881230_640.jpg":"640x640","k_25881230_480.jpg":"480x480","k_25881230_340.jpg":"340x340","k_25881230_220.jpg":"220x220","o_25881230_1280.jpg":"1280x1037","o_25881230_1024.jpg":"1024x830","o_25881230_640.jpg":"640x518","o_25881230_480.jpg":"480x389","o_25881230_340.jpg":"340x275","o_25881230_220.jpg":"220x178","h_25881230_1280.jpg":"1280x854","h_25881230_1024.jpg":"1024x683","h_25881230_640.jpg":"640x427","h_25881230_480.jpg":"480x320","h_25881230_340.jpg":"340x227","h_25881230_220.jpg":"220x147","pp_25881230_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881230_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881230_640.jpg":"640x814","pp_25881230_480.jpg":"480x611","pp_25881230_340.jpg":"340x432","pp_25881230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"964x762","hd_25881232_1920.jpg":"1920x1080","k_25881232_1280.jpg":"1280x1280","k_25881232_1024.jpg":"1024x1024","k_25881232_640.jpg":"640x640","k_25881232_480.jpg":"480x480","k_25881232_340.jpg":"340x340","k_25881232_220.jpg":"220x220","o_25881232_1280.jpg":"1280x1011","o_25881232_1024.jpg":"1024x809","o_25881232_640.jpg":"640x505","o_25881232_480.jpg":"480x379","o_25881232_340.jpg":"340x268","o_25881232_220.jpg":"220x173","h_25881232_1280.jpg":"1280x854","h_25881232_1024.jpg":"1024x683","h_25881232_640.jpg":"640x427","h_25881232_480.jpg":"480x320","h_25881232_340.jpg":"340x227","h_25881232_220.jpg":"220x147","pp_25881232_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881232_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881232_640.jpg":"640x814","pp_25881232_480.jpg":"480x611","pp_25881232_340.jpg":"340x432","pp_25881232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"970x793","hd_25881233_1920.jpg":"1920x1080","k_25881233_1280.jpg":"1280x1280","k_25881233_1024.jpg":"1024x1024","k_25881233_640.jpg":"640x640","k_25881233_480.jpg":"480x480","k_25881233_340.jpg":"340x340","k_25881233_220.jpg":"220x220","o_25881233_1280.jpg":"1280x1046","o_25881233_1024.jpg":"1024x837","o_25881233_640.jpg":"640x523","o_25881233_480.jpg":"480x392","o_25881233_340.jpg":"340x277","o_25881233_220.jpg":"220x179","h_25881233_1280.jpg":"1280x854","h_25881233_1024.jpg":"1024x683","h_25881233_640.jpg":"640x427","h_25881233_480.jpg":"480x320","h_25881233_340.jpg":"340x227","h_25881233_220.jpg":"220x147","pp_25881233_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881233_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881233_640.jpg":"640x814","pp_25881233_480.jpg":"480x611","pp_25881233_340.jpg":"340x432","pp_25881233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1475","hd_25881238_1920.jpg":"1920x1080","k_25881238_1280.jpg":"1280x1280","k_25881238_1024.jpg":"1024x1024","k_25881238_640.jpg":"640x640","k_25881238_480.jpg":"480x480","k_25881238_340.jpg":"340x340","k_25881238_220.jpg":"220x220","o_25881238_1280.jpg":"1280x983","o_25881238_1024.jpg":"1024x786","o_25881238_640.jpg":"640x491","o_25881238_480.jpg":"480x368","o_25881238_340.jpg":"340x261","o_25881238_220.jpg":"220x169","h_25881238_1280.jpg":"1280x854","h_25881238_1024.jpg":"1024x683","h_25881238_640.jpg":"640x427","h_25881238_480.jpg":"480x320","h_25881238_340.jpg":"340x227","h_25881238_220.jpg":"220x147","pp_25881238_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881238_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881238_640.jpg":"640x814","pp_25881238_480.jpg":"480x611","pp_25881238_340.jpg":"340x432","pp_25881238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"677x793","hd_25881241_1920.jpg":"1920x1080","k_25881241_1280.jpg":"1280x1280","k_25881241_1024.jpg":"1024x1024","k_25881241_640.jpg":"640x640","k_25881241_480.jpg":"480x480","k_25881241_340.jpg":"340x340","k_25881241_220.jpg":"220x220","o_25881241_1280.jpg":"1280x1499","o_25881241_1024.jpg":"1024x1199","o_25881241_640.jpg":"640x749","o_25881241_480.jpg":"480x562","o_25881241_340.jpg":"340x398","o_25881241_220.jpg":"220x257","h_25881241_1280.jpg":"1280x854","h_25881241_1024.jpg":"1024x683","h_25881241_640.jpg":"640x427","h_25881241_480.jpg":"480x320","h_25881241_340.jpg":"340x227","h_25881241_220.jpg":"220x147","pp_25881241_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881241_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881241_640.jpg":"640x814","pp_25881241_480.jpg":"480x611","pp_25881241_340.jpg":"340x432","pp_25881241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_25881256_1920.jpg":"1920x1080","k_25881256_1280.jpg":"1280x1280","k_25881256_1024.jpg":"1024x1024","k_25881256_640.jpg":"640x640","k_25881256_480.jpg":"480x480","k_25881256_340.jpg":"340x340","k_25881256_220.jpg":"220x220","o_25881256_1280.jpg":"1280x878","o_25881256_1024.jpg":"1024x702","o_25881256_640.jpg":"640x439","o_25881256_480.jpg":"480x329","o_25881256_340.jpg":"340x233","o_25881256_220.jpg":"220x150","h_25881256_1280.jpg":"1280x854","h_25881256_1024.jpg":"1024x683","h_25881256_640.jpg":"640x427","h_25881256_480.jpg":"480x320","h_25881256_340.jpg":"340x227","h_25881256_220.jpg":"220x147","pp_25881256_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881256_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881256_640.jpg":"640x814","pp_25881256_480.jpg":"480x611","pp_25881256_340.jpg":"340x432","pp_25881256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"699x999","hd_25881257_1920.jpg":"1920x1080","k_25881257_1280.jpg":"1280x1280","k_25881257_1024.jpg":"1024x1024","k_25881257_640.jpg":"640x640","k_25881257_480.jpg":"480x480","k_25881257_340.jpg":"340x340","k_25881257_220.jpg":"220x220","o_25881257_1280.jpg":"1280x1829","o_25881257_1024.jpg":"1024x1463","o_25881257_640.jpg":"640x914","o_25881257_480.jpg":"480x686","o_25881257_340.jpg":"340x485","o_25881257_220.jpg":"220x314","h_25881257_1280.jpg":"1280x854","h_25881257_1024.jpg":"1024x683","h_25881257_640.jpg":"640x427","h_25881257_480.jpg":"480x320","h_25881257_340.jpg":"340x227","h_25881257_220.jpg":"220x147","pp_25881257_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881257_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881257_640.jpg":"640x814","pp_25881257_480.jpg":"480x611","pp_25881257_340.jpg":"340x432","pp_25881257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1002x690","hd_25881264_1920.jpg":"1920x1080","k_25881264_1280.jpg":"1280x1280","k_25881264_1024.jpg":"1024x1024","k_25881264_640.jpg":"640x640","k_25881264_480.jpg":"480x480","k_25881264_340.jpg":"340x340","k_25881264_220.jpg":"220x220","o_25881264_1280.jpg":"1280x881","o_25881264_1024.jpg":"1024x705","o_25881264_640.jpg":"640x440","o_25881264_480.jpg":"480x330","o_25881264_340.jpg":"340x234","o_25881264_220.jpg":"220x151","h_25881264_1280.jpg":"1280x854","h_25881264_1024.jpg":"1024x683","h_25881264_640.jpg":"640x427","h_25881264_480.jpg":"480x320","h_25881264_340.jpg":"340x227","h_25881264_220.jpg":"220x147","pp_25881264_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881264_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881264_640.jpg":"640x814","pp_25881264_480.jpg":"480x611","pp_25881264_340.jpg":"340x432","pp_25881264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x535","hd_25881349_1920.jpg":"1920x1080","k_25881349_1280.jpg":"1280x1280","k_25881349_1024.jpg":"1024x1024","k_25881349_640.jpg":"640x640","k_25881349_480.jpg":"480x480","k_25881349_340.jpg":"340x340","k_25881349_220.jpg":"220x220","o_25881349_1280.jpg":"1280x1070","o_25881349_1024.jpg":"1024x856","o_25881349_640.jpg":"640x535","o_25881349_480.jpg":"480x401","o_25881349_340.jpg":"340x284","o_25881349_220.jpg":"220x183","h_25881349_1280.jpg":"1280x854","h_25881349_1024.jpg":"1024x683","h_25881349_640.jpg":"640x427","h_25881349_480.jpg":"480x320","h_25881349_340.jpg":"340x227","h_25881349_220.jpg":"220x147","pp_25881349_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881349_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881349_640.jpg":"640x814","pp_25881349_480.jpg":"480x611","pp_25881349_340.jpg":"340x432","pp_25881349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25881354_1920.jpg":"1920x1080","k_25881354_1280.jpg":"1280x1280","k_25881354_1024.jpg":"1024x1024","k_25881354_640.jpg":"640x640","k_25881354_480.jpg":"480x480","k_25881354_340.jpg":"340x340","k_25881354_220.jpg":"220x220","o_25881354_1280.jpg":"1280x1706","o_25881354_1024.jpg":"1024x1365","o_25881354_640.jpg":"640x853","o_25881354_480.jpg":"480x640","o_25881354_340.jpg":"340x453","o_25881354_220.jpg":"220x293","h_25881354_1280.jpg":"1280x854","h_25881354_1024.jpg":"1024x683","h_25881354_640.jpg":"640x427","h_25881354_480.jpg":"480x320","h_25881354_340.jpg":"340x227","h_25881354_220.jpg":"220x147","pp_25881354_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881354_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881354_640.jpg":"640x814","pp_25881354_480.jpg":"480x611","pp_25881354_340.jpg":"340x432","pp_25881354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25881364_1920.jpg":"1920x1080","k_25881364_1280.jpg":"1280x1280","k_25881364_1024.jpg":"1024x1024","k_25881364_640.jpg":"640x640","k_25881364_480.jpg":"480x480","k_25881364_340.jpg":"340x340","k_25881364_220.jpg":"220x220","o_25881364_1280.jpg":"1280x960","o_25881364_1024.jpg":"1024x768","o_25881364_640.jpg":"640x480","o_25881364_480.jpg":"480x360","o_25881364_340.jpg":"340x255","o_25881364_220.jpg":"220x165","h_25881364_1280.jpg":"1280x854","h_25881364_1024.jpg":"1024x683","h_25881364_640.jpg":"640x427","h_25881364_480.jpg":"480x320","h_25881364_340.jpg":"340x227","h_25881364_220.jpg":"220x147","pp_25881364_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881364_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881364_640.jpg":"640x814","pp_25881364_480.jpg":"480x611","pp_25881364_340.jpg":"340x432","pp_25881364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1417x980","hd_25881387_1920.jpg":"1920x1080","k_25881387_1280.jpg":"1280x1280","k_25881387_1024.jpg":"1024x1024","k_25881387_640.jpg":"640x640","k_25881387_480.jpg":"480x480","k_25881387_340.jpg":"340x340","k_25881387_220.jpg":"220x220","o_25881387_1280.jpg":"1280x885","o_25881387_1024.jpg":"1024x708","o_25881387_640.jpg":"640x442","o_25881387_480.jpg":"480x331","o_25881387_340.jpg":"340x235","o_25881387_220.jpg":"220x152","h_25881387_1280.jpg":"1280x854","h_25881387_1024.jpg":"1024x683","h_25881387_640.jpg":"640x427","h_25881387_480.jpg":"480x320","h_25881387_340.jpg":"340x227","h_25881387_220.jpg":"220x147","pp_25881387_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881387_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881387_640.jpg":"640x814","pp_25881387_480.jpg":"480x611","pp_25881387_340.jpg":"340x432","pp_25881387_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7540375 Threads: 1 Questions: 1609689929 Slow queries: 4777090 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110750374 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/planinarski-klub-split-napunio-je-okruglih-90-na-planini-ocistis-mozak-i-dusu-tamo-nestaju-sve-frustracije-1332742 [printLink] => /mozaik/zivot/planinarski-klub-split-napunio-je-okruglih-90-na-planini-ocistis-mozak-i-dusu-tamo-nestaju-sve-frustracije-1332742?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733989 [name] => PK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 15:00:13 [main_article_id] => 0 [alias] => pk-split [link] => /tag/pk-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683903 [name] => 90 godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-10 10:42:53 [main_article_id] => 0 [alias] => 90-godina [link] => /tag/90-godina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 473985 [name] => planina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => planina [link] => /tag/planina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351532 [name] => obljetnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obljetnica [link] => /tag/obljetnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVIJEK U USPONU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Planinarski klub Split napunio je okruglih 90: ‘Na planini očistiš mozak i dušu, tamo nestaju sve frustracije‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25874787.jpg [galleryCount] => 35 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Planina im je drugi dom: Ksenija Vrandečić, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojević, Giovanni Ardizzone i Nives Petković

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25874787.jpg [title] =>

Planina im je drugi dom: Ksenija Vrandečić, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojević, Giovanni Ardizzone i Nives Petković

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/24503646.jpg [title] =>

Spomen-ploča Milanu Sunku

PRIVATNI ALBUM ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/24503631.jpg [title] =>

Planinari PK ‘Split‘ na Lišnici

PRIVATNI ALBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/24503658.jpg [title] =>

Izlet na Mosor

PRIVATNI ALBUM ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/24503657.jpg [title] =>

PK ‘Split‘

PRIVATNI ALBUM ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/24503645.jpg [title] =>

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone

PRIVATNI ALBUM ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/24503641.jpg [title] =>

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone položile su cvijeće na spomen-ploču Milanu Sunku

PRIVATNI ALBUM ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872713.jpg [title] =>

Ana Rubin, voditeljica Opće planinarske škole i Višnja Vidalina
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872712.jpg [title] =>

 Ana Rubin, voditeljica Opće planinarske škole i Višnja Vidalina
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872711.jpg [title] =>

Članovi upravnog odbora PK ‘Split‘, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone, Edo Mimica, Nives Petković, Ksenija Vrandečić i Katja Vukojević

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872710.jpg [title] =>

 Članovi upravnog odbora PK ‘Split‘, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone,Edo Mimica, Nives Petković, Ksenija Vrandečić i Katja Vukojević
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25872708.jpg [title] =>

Planinarski vodiči Ljubica Vuko, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone, ​Željko Matošić, Dejan Malobabić, Dušanka Grgić i Ana Rubin
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25874221.jpg [title] =>

Vesela ekipa

Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25874222.jpg [title] =>

Kad god se uhvati slobodnog vremena - na izlet

Privatni album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25874223.jpg [title] =>

Planinari PK ‘Split‘

Privatni album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25874228.jpg [title] => Privatni album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25874788.jpg [title] =>

Planina im je drugi dom: Ksenija Vrandečić, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojević, Giovanni Ardizzone i Nives Petković

Ante Čizmić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25879976.jpg [title] =>

Na izletu u Chamonix

PRIVATNI ALBUM ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25880005.jpg [title] =>

Zlatko Terze, jedan od veterana kluba

PRIVATNI ALBUM ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25880006.jpg [title] =>

Vinko Prizmić i Srđan Vrsalović na svečanoj akademiji

PRIVATNI ALBUM ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881216.jpg [title] =>

Na putu prema ledenjaku Tete Rousse

Privatni Album/ ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881219.jpg [title] =>

Brodogradilište (arhiva)

Privatni album ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881229.jpg [title] =>

Prva uprava

Privatni Album/ ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881230.jpg [title] =>

Rukovodstvo pred šatorom

Privatni Album/ ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881232.jpg [title] =>

Pun brod

Privatni Album/ ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881233.jpg [title] =>

Pogled s Kozjaka

Privatni Album/ ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881238.jpg [title] =>

Prijatelji prirode

Privatni album ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881241.jpg [title] =>

Na izletu

Privatni album ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881256.jpg [title] =>

Davno druženje

Privatni album ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881257.jpg [title] =>

Na izletu

Privatni album ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881264.jpg [title] =>

Na izletu

Privatni Album/ ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881349.jpg [title] =>

Uspon na Hindu Kush 1975.

Privatni Album/ ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881354.jpg [title] =>

Vickov stup

Privatni Album/ ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881364.jpg [title] =>

Okupljanje na izvoru Jadra

Privatni Album/ ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/25881387.jpg [title] =>

Uspon na Mont Blanc 1999.

Privatni Album/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"1933. je godina. U svijetu su zbivanja turbulentna – traje Velika depresija, u Njemačkoj na vlast dolaze nacional socijalisti, a u Americi Franklin Delano Roosevelt. U Indiji Ghandi štrajka glađu. Premijeru ima prva fimska verzija ‘King Konga‘, rođeni su Jean-Paul Belmondo, Montserrat Caballe i igra ‘Monopoly‘.

---

---

U našem Splitu Hajduk tuče Slaviju 2:0, s radom počinje nogometni klub Nada, a u novoosnovanom brodogradilištu Split porinut je prvi izgrađeni brod, barkasa koju je naručila kraljevska mornarica. Baš tu počinje i naša priča.

---

image

Uspon na Hindu Kush 1975.

Privatni Album/
---

Među radnicima brodogradilišta Split počinje se razvijati planinarska djelatnost. Radnici se okupljaju oko udruge ‘Prijatelj prirode‘ iz koje se kasnije rađa PK ‘Split‘. U organizaciji planinarskih aktivnosti ističu se Marin Ferić, Božo Čulić, Milivoj Bilić, Ivica Kukoč, Lovro Jurjević, Mario Katunarić, Mile Kukoč, Vice Puizina, Kaja Jelaska."

Tim riječima počinje film koji je prikazan na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu, a koji govori o 90 godina Planinarskog kluba "Split", zaslužnim planinarima i najvećim postignućima. Bila je to središnja svečanost "splitovaca" u ovoj jubilarnoj godini, prepuna emocija i uspomena, susreta s dragim ljudima, uz sjećanje na planinarske izlete i pohode na vrhove, ali i zahvalnošću svima koji su u 90 godina dugoj povijesti PK "Split" ostavili svoj trag.

Film u dva dijela

Jadranka Ardizzone, predsjednica Upravnog odbora PK "Split", kazuje nam kako su 90 godina kluba obilježili nizom prigodnih izleta te priredbama i druženjima. Počeli su u ožujku ove godine usponom na Lišnicu – najistočniji vrh Mosora.

– Krenuli smo sa sjeverne stane od Doca Donjeg preko prijevoja Rašeljka, grebenskom stazom do vrha Lišnica. Spustili smo se stazom koja je dobila ime po našem istaknutom članu, dugogodišnjem planinarskom vodiču Milanu Sunku, jednom od osnivača Stanice planinarskih vodiča Split (SPV) i njezinom prvom pročelniku. Izlet smo završili polaganjem cvijeća na spomen-ploči i paljenjem svijeće na početku staze, kod crkve Gospe od Začeća u Zvečanju, koju je Stanica planinarskih vodiča Split u listopadu 2019. postavila našem Milanu Sunku – kaže Jadranka Ardizzone.

“Splitovci” u svibnju tradicionalno obilježavaju Dan Kluba okupljanjem u svojoj planinarskoj kući Česmina koja se nalazi na prijevoju Malačka na Kozjaku. Tako su i ove godine održali planinarsko izletničku turu od Pištet bunara u Radošiću, i Kevine jame prema Grebini do sv. Ivana Birnja pa nazad do Česmine gdje je druženje nastavljeno uz jelo, piće, izbor najboljeg kolača i tombolu.

---

image

Na izletu u Chamonix

PRIVATNI ALBUM
---

– Kruna obilježavanja naše 90. godišnjice je bio izlet u Chamonix – Mont Blanc, kolijevku modernog planinarstva i alpinizma. U sedam dana smo obišli predivne staze francuskih alpi: Od Flegera (1877 mnv) preko Indexa (2385 mnv) do jezera Lac Blanc, od Bellevuea (1801 mnv) do ledenjaka Tete Rousses (3167 mnv), zatim od Le Toura (1480 mnv) preko Le Chalet de Charamillion (1855 mnv) do Albert Premier hut (2702 mnv), pa od Plan de L Aiguille refuge (2207 mnv), po Grand Balcon Nord dolazimo do Monteversa (1914 mnv), odakle se pruža pogled na najduži ledenjak u Alpama (7 km Mer de Glace), sve prožeto nezaboravnim vidicima na Aiguilles de Chamonix: Blatiere, Plan, Aiguille du midi, Mont Blanc … posjet Ledenoj Špilji (Ice Cave), a bilo je ugodnih šetnji kroz živopisna francuska sela – ističe predsjednica PK "Split".

Dodaje kako su na svečanoj akademiji, osim članova i veterana kluba bili i predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, HGSS-a, HPS-a, SPV, Hrvatskih šuma, i planinarskih društava i klubova.

– Na akademiji je uz prigodan program prikazan i film u dva dijela o povijesti kluba, a naši nekadašnji članovi i istaknuti pripadnici HGSS-a Srđan Vrsalović i Vinko Prizmić su nam govorili o zlatnim vremenima splitskog alpinizma krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, pohodima i ekspedicijama neusporedivim s današnjim. I za kraj godine, 15. prosinca nas očekuje naš tradicionalni domjenak u svečanoj sali ŠC Gripe – kaže Jadranka Ardizzone.

Na tom tradicionalnom domjenku planiraju ponovno prikazati film o povijesti kluba, a Nives Petković, članica Upravnog odbora koja vodi Sekciju za informiranje, promidžbu i fotografiju kazuje kako su odradili veliki posao, a ne bi bio moguć bez pomoći mnogih ljudi.

– Skupljanje materijala i fotografija za film je trajalo dva, tri mjeseca. Naši stariji planinari su nam ustupili svoje fotografije. Prošla sam, mislim, tisuće fotografija kojima smo se više puta vraćali. Onda smo Ksenija Vrandečić i ja u arhivi tražile fotografije iz naših starih albuma. U početku je bilo fantastično složeno, po godinama, sa zapisima, svi detalji navedeni. Ali što godine više odmiču, mijenja se način obrade i čuvanja fotografija, pa smo naišli na probleme. Falila su nam pojedina desetljeća – govori Nives Petković i nastavlja:

---

image

Uspon na Mont Blanc 1999.

Privatni Album/
---

– Kad smo objavili u klubu da nam dostave fotografije, uskočili su naši Mirjana Beram, Angela Japirko kći Mladena Japirka, Srđan Vrsalović, Igor Matošić čiji su roditelji šezdesetih godina članovi PK "Split", Zlatko Terze i bivša članica kluba Dijana Tudorić, koja nam je zaista napravila veliku uslugu, Gordana Burica, također, a veliki doprinos je dao i Božo Sučić, koji mi je poslao fantastičan USB stick sa svim svojim bilješkama i fotografijama. Tako sam, zahvaljujući između ostaloga i zapisima Milana Sunka u povodu 50. obljetnice kluba, sve to posložila po godinama i desetljećima. Normalno da je tu bilo masu rupa, ali smo ih nekako pokrpali dodatnim fotografijama – otkriva Nives Petković.

Odlična ekipa

Kad je sve to napisala, Jadranka, Ksenija i Nives su danima slagale sve te slike, a Jadranka je, ističe Nives, uložila ogroman trud i sve slike poredala po godinama i napisima u tekstu.

– Montažu filma je radila Jadrankina nećakinja Saskia Leigh Martić koja živi u Londonu. Kako je Helena Petković naša članica, a moja kći, već radila sličan film, ona nam je pomogla i uredila naše bilješke jer je film trebao trajati dva puta po desetak minuta, a mi smo imali znatno više materijala. Govornik u filmu je bio Silvije Mumelaš, snimalo se u studiju Damira Šimunovića. Svi smo dali truda, ali isplatilo se, naši članovi su zadovoljni – ističe Nives koja je u klubu od 2015. godine.

Inače počela je planinariti sa 59 godina, PK "Split" njezin je prvi klub, kojem će biti, ističe, odana do kraja.

– Imam dobru ekipu, dobro društvo, ne bih ih mijenjala ni za što – naglašava Nives.

A dobra ekipa i ljubav prema prirodi zasigurno povezuje planinare kroz sve generacije. Od onih prvih iz 1933. do današnjih u 2023. godini. U filmu koji prati povijest kluba u svjetlu svjetskih zbivanja navedeno je i kako se od 1945. do 1952. svijet obnavlja od strašnih posljedica rata, Marshallovim planom obnavlja se zapadna Europa, a od 1946. obnavlja se planinarski život. Piše, između ostaloga i ovo:

---

image

Vickov stup

Privatni Album/
---

"1951. Osnovana je Planinarska sekcija radnika ‘Vicko Krstulović‘ pri Sportskom društvu ‘Arsenal‘ i djeluje prva uprava, referent je Ante Grimani, a odbornici Nikola Čakarun, Mile Bilić, Ratko Matijević.

1952. – Olimpijada u Helsinkiju – u Split stiže zlatna medalja Gusarova četverca, Hajduk prvak države, otvorena Galerija Meštrović, a planinari PK Split grade planinarsko sklonište na vrhu Mosora po uzoru na Aljažev stolp na Triglavu. Tako crveno sklonište od metalnih oplata, Vickov stup, na visini od 1330 m postaje simbolom Mosora i PK Split.

Samo godinu kasnije otvara se Splitov klinčani put, prvi osigurani planinarski put na padinama Kozjaka, ujedno i prvi na ovim prostorima."

Nižu se tako događaji, fotografijama se prolazi kroz povijest kluba u 20. i 21. stoljeću, nižu se imena zaslužnih planinara, evociraju se uspomene koje ne blijede.

Brojne su se generacije, uz uživanje u prirodi, brinule i o sigurnosti planinara. PK "Split" danas brine o stazi od Klisa do vrha Debelo brdo na zapadnoj strani Mosora, o putu od izvora Jadra do Debelog brda, o stazi od špilje Vranjače koja je smještena u podnožju Mosora na njegovoj sjevernoj strani do Vickova stupa, skloništa o kojem također klub skrbi, a koje se nalazi na jednom od vrhova Mosora. Također se brine o već spomenutom Splitovom klinčanom putu, odnosno njegovoj solinskoj strani, te o stazi Malačka – Biranj, od prijevoja Malačka na Kozjaku do Sv. Ivana Birnja, koja pruža nezaboravne vidike prema Kaštelima i srednjodalmatinskim otocima, kao i o Mladenovoj stazi od sela Škopljanci do Botića, nazvanoj po zaslužnom članu PK "Split" Mladenu Japirku.

---

image

Planinari PK ‘Split‘ na Lišnici

PRIVATNI ALBUM
---

– Uredili smo i splet ekološko-poučno rekreacijskih staza pod nazivom Rekreacijsko područje Malačka na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka. Najzanimljivija točka je krška lokva Jezero, u čijoj je blizini izvor pitke vode koji nikada ne presušuje, a tu su i jame Velika i Mala Birnjača. Osim ovih planinarskih staza PK "Split" je utemeljio te uređuje dvije planinarske obilaznice i to Planinarski put Dalmacija koji se proteže duž 120 km od Labištice, preko Kozjaka i Mosora do Biokova i ima 20 kontrolnih točaka, te Solinski planinarski put koji ima 21 kontrolnu točku od Kozjaka preko Klisa do Mosora – pojašnjava Jadranka Ardizzone.

Značka obilaznice

Za one koji ne znaju, dodaje kako planinarsku obilaznicu čine planinarska odredišta povezana u smislenu cjelinu, za čiji obilazak planinarsko društvo koje se brine o obilaznici nagrađuje posjetitelje koji ispune zadane uvjete. Obilazak se potvrđuje otiscima žigova u dnevnik planinarske obilaznice, smještenih na kontrolnim točkama, ili fotografijama posjetitelja pokraj prepoznatljivih obilježja kontrolne točke. Planinaru koji ispuni dnevnik obilaznice i dokaže svoj obilazak prema uvjetima obilaznice dodjeljuje se značka obilaznice.

"1958. Explorer 1 lansiran je u svemir, Hruščov postaje premijer Sovjetskog Saveza, a PK Split registriran je od Planinarskog saveza Hrvatske.

Tijekom šezdesetih pojačan je priljev mladih članova koji aktivno sudjeluju u radu kluba. Rad započinju Izletnička sekcija, Sekcija planinarskih vodiča, Sekcija za zaštitu planinske prirode.

1970. Vice Vukov na Splitskom festivalu pobjeđuje s pjesmom ‘Zvona moga grada‘, a Omer Rubeša osniva Speleološki odsjek, prvi pročelnik je Goran Gabrić.

Urodile su plodom i radne akcije članova započete 1964. uz veliku pomoć brodogradilišta Split – otvara se Planinarski dom Malačka koji na jugozapadnim padinama Kozjaka okuplja ne samo planinare, već i brojne ljubitelje prirode.

Razvija se i Alpinistička sekcija, prvi pročelnik bio je Goran Gabrić, a članovi ove sekcije penju se po poznatim europskim i svjetskim vrhovima.

---

image
Privatni album
---

1975. ostaje zapamćena kao godina uspona na Hindu Kush kada je osvojen vrh Noshaq (7492 m) u Afganistanu, što je tada bio rekord. U ekspediciji je sudjelovalo 10 planinara, visokogoraca, 8 iz PD Mosor i 2 iz PK Split, Srđan Vrsalović i Goran Gabrić."

Nižu se tako povijesne crtice. Danas klub ima nekoliko sekcija, te dva puta godišnje organizira Opću planinarsku školu u skladu s pravilnicima HPS-a, i to proljetnu i jesensku, te povremeno dječju planinarsku školu.

– Vodička sekcija broji petnaestak HPS-ovih licenciranih vodiča i četiri vodiča pripravnika, a zadužena je za osmišljavanje i realizaciju planinarsko-rekreacijskih izleta. Pročelnik ove sekcije je Željko Matošić, jedan od naših najiskusnijih planinarskih vodiča. Svake godine realiziramo četrdesetak izleta, i u hrvatske planine, i u susjedne – ustvrdila je Jadranka Ardizzone, koja je i sama planinarska vodičica.

U klubu djeluje i Sekcija za održavanje i obilježavanje planinarskih putova i zaštitu prirode koju vode Zlatko Margan, Boška Matošić i Mirjana Beram. Među njezinim aktivnostima je i organizacija izleta preživljavanja u prirodi te edukacija o načinu spremanja namirnica u izuzetnim okolnostima izvan civilizacije. Zajedno s Gospodarskom sekcijom organizira akcije čišćenja okoliša planinarske kuće "Česmina" te sadnju novih biljaka i očuvanje postojećih na području obilaznica i planinarskih staza PK "Split". Uz ostalo, Gospodarska sekcija čiji je pročelnik Mladen Mimica se bavi održavanjem planinarske kuće, planinarskog skloništa Vickov stup, kao i dva bunkera koja klub koristi, a nalaze se pokraj kuće "Česmina".

– Iako smo svi u klubu volonteri i financiramo se iz donacija, i sami sudjelujemo u raznim humanitarnim akcijama kao što je kuhanje večere za beskućnike, surađujemo i s udrugom "Zvono"... – veli predsjednica PK "Split".

Upravni odbor je, kaže, najviše fokusiran na omogućavanje sigurne realizacije planiranih izleta, koordinaciju unutar godišnjeg plana aktivnosti, edukaciju novih planinarskih vodiča, održavanje postojećih te markiranje novih planinarskih staza, obnovu klupske planinarske kuće za ugodnije druženje planinara a sve s osnovnim ciljem povratka ljudi prirodi i što sigurnijem boravku u prirodi i planinama

Kad je riječ o obnovi planinarske kuće "Česmina", dopredsjednik kluba Edo Mimica ističe kako su, kao Uprava, nastavili proces dobivanja električne energije i to je bilo nešto prvo ozbiljnije što su napravili na Splitovoj planinarskoj kući.

Nema potrebe za dokazivanjem

– Nakon toga smo zatražili i dobili od HPS-a otprilike 50 posto sredstava za zamjenu salonitnih ploča s novim krovnim panelima. Potom smo počeli radove na interijeru, napravili smo novu kuhinju, prostor spavaonica smo smanjili tako da ćemo imati šest kreveta, a po potrebi ćemo moći klupe u prostoru blagovaonice prenamijeniti za spavanje. Po mojoj procjeni, završili smo 80 posto poslova uređenja interijera – kaže Mimica.

Ističe kako objekt sada ima struju, teško je očekivati da će netko dovesti vodu na tu visinu pa koriste kišnicu s krova.

- Imamo betonski tank kapaciteta 8 kubika. Ove smo godine zatražili sredstva HPS-a da napravimo novi sustav vode što podrazumijeva da smo kupili dva nova tanka po pet kubika, pa ćemo uz onih osam imati ukupno 18 kubika vode. Proveli smo i cijevi do kuhinje, kupili pumpu tako da će biti lakše. Još planiramo na sjevernom zidu staviti termoizolaciju, osim toga dobili smo sredstva za novi štednjak na drva. Uobičajeno dobijemo 50 posto sredstava, a ostalo su naša sredstva i rad koji je besplatan jer mi to radimo entuzijastički. Glavni obol daje 20-30 ljudi. Iduće godine objekt će baš zasjati u punom sjaju – zadovoljan je dosad učinjenim na obnovi Česmine Edo Mimica.

U Upravnom odboru su još i Giovanni Ardizzone, Ksenija Vrandečić, Marina Dražić, Luka Bralić i Katja Vukojević koja je i tajnica kluba.

---

image

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone položile su cvijeće na spomen-ploču Milanu Sunku

PRIVATNI ALBUM
---

Na pitanje tko su članovi kluba, Katja odgovora kako je najviše žena, a većina članova je srednje dobi. Njoj osobno je planinarenje donijelo beskrajnu sreću i slobodu.

– Kažem da je to život poslije života kad se susretneš s prirodom i kad nestanu sve frustracije i brige koje imaš doma. Često sam krenula u planinu misleći sad ću razmisliti o ovom problemu, pa ću ga po putu riješiti, sama sa sobom, imam vremena. E ne, kamen, cvijet, kamen, cvijet, list, a divno, sunce, nebo, divota. I onda pustiš mislima da rade na čišćenju mozgu, duši, svemu što te opterećuje. Uz to, donijelo mi je bezbroj krasnih novih prijateljstava. Budući u planini, u klubu nema potrebe za nekim dokazivanjem, natjecanjem, onda je to jedna lagana, ljudska, topla atmosfera i to je ono što naš klub krasi. Zato mi je jako drago kad se neki članovi vraćaju nakon dugog niza godina, kad su podigli obitelj, napravili što su htjeli ili su pred mirovinom, ili kad se ljudi iz drugih klubova jave i kažu kako su kad su bili s nama osjetili da je ovaj klub pun topline, da ima dušu i da se za to rado vraćaju. To mi je podrška da smo na dobrom putu – ističe Katja Vukojević.

Dodaje kako možda PK "Split" nije klub koji trči za prevelikim vrhuncima, doduše drago im je popeti se na koji vrh, kao što su u Chamonixu neki od njih došli do 3125 metara visine, ali nisu to najviši vrhovi.

– Mi se hvalimo našim planinarskim duhom jer ono što je rekao Željko Matošić, jedan od naših vodičkih doajena, nijedan klub nije sa 45 svojih članova došao gore. A nas se 45 popelo na Albert Premier, veći od 2700 mnv, razne životne dobi i kondicijskih sposobnosti. Nije nemoguće, ali je prilično zahtjevno. Svi smo bili ponosni na to. Još se taj dan zatvorila jedna žičara, pa druga i mi smo tog dana, uz taj uspon, napravili 30 kilometara, ali smo ozarena lica došli natrag. U autobusu je uvijek pjesma. Uvijek, kako kaže Željko, uživamo u životu. Posvetili smo se tome da educiramo mlade, nove vodiče, neki su se zadržali, neki su u odgoju male djece, pa nam se još ne vraćaju, ali hoće. Organizirali smo dosta izleta, autobusi su popunjeni, a članstvo je naraslo na više od 400 ljudi, pa smatramo kako širimo kulturu vraćanja prirodi i spoznaju koliko je važno posvetiti vrijeme sebi, a da to bude zdravo i dobro – poručuje Katja.

---

image

Zlatko Terze, jedan od veterana kluba

PRIVATNI ALBUM
---

‘Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje‘

A vratimo li se u povijest, godine velikih uspona, važnih za klub, bile su u drugoj polovini devedesetih.

"1996. Prvi značajni pohod na Mont Blanc, u kojem su sudjelovali ‘splitovci‘ Mladen Japirko, Dijana Tudorić, Božo Sučić, Stevo Mentus, prekinut je zbog loših vremenskih uvjeta na visini od 4303 m.

1997. uspon na vrh Punta Peniu (3325 m) u Italiji uspješno su svladali Mladen Japirko, Dijana Tudorić, Stevo Mentus, Milan Sunko i Nikola Jelinić.

1999. usponi na Piz Bou (3152 m), Marmoladu, (3342 m), Grossglocner (3798 m). U usponima su sudjelovali Zvjezdana i Božidar Sučić, Stevo Mentus, Nikola Jelinić, Mladen Japirko, Dijana Tudorić, Milan Sunko.

6.11.1999. u drugom pokušaju Stevo Mentus i Božidar Sučić s članovima PD Mosor, Vinkom Prizmićem i Ivom Barasom uspješno izlaze na Dufur Spitz na 4634 m visine, a Božidar i Zvjezdana Sučić, uspješno osvajaju Mont Blanc."

Planine svakom planinaru donose nezaboravna iskustva, bilo da ih pamte po usponima ili samo kretanju kroz šume, po kamenju i grebenima, po vidicima koji sežu s planinarskih vrhova ili cvijeću uz putove.

---

image

Na putu prema ledenjaku Tete Rousse

Privatni Album/
---

– U planini se osjećam kao doma, dišem punim plućima, volim surovu ljepotu kamena, obožavam mirise šume i livade, uživam u prekrasnim vidicima, dobrom društvu, upijam energiju iz prirode, jednostavno, u planini sam slobodna i sretna … – kaže Jadranka Ardizzone, odgovarajući na pitanje što joj znači biti u planini.

A Splitov veteran Zlatko Terze, prisjetivši se na svečanoj akademiji planinarskih dana u klubu čiji je član više od trideset godina, zaključio je poznatom izrekom s kojom završava svaki izlet PK "Split" – Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

---

image

Brodogradilište (arhiva)

Privatni album
------
image

Prva uprava

Privatni Album/
------
image

Rukovodstvo pred šatorom

Privatni Album/
------
image

Pun brod

Privatni Album/
------
image

Pogled s Kozjaka

Privatni Album/
------
image

Prijatelji prirode

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Ante Čizmić/Cropix PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM Privatni Album/ Privatni album Privatni Album/ Privatni Album/ Privatni Album/ Privatni Album/ Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni Album/ Privatni Album/ Privatni Album/ Privatni Album/ Privatni Album/
Ante Čizmić/Cropix

Planina im je drugi dom: Ksenija Vrandečić, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojević, Giovanni Ardizzone i Nives Petković

PRIVATNI ALBUM

Spomen-ploča Milanu Sunku

PRIVATNI ALBUM

Planinari PK ‘Split‘ na Lišnici

PRIVATNI ALBUM

Izlet na Mosor

PRIVATNI ALBUM

PK ‘Split‘

PRIVATNI ALBUM

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone

PRIVATNI ALBUM

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone položile su cvijeće na spomen-ploču Milanu Sunku

Božidar Vukičević/Cropix

Ana Rubin, voditeljica Opće planinarske škole i Višnja Vidalina
 

Božidar Vukičević/Cropix

 Ana Rubin, voditeljica Opće planinarske škole i Višnja Vidalina
 

Božidar Vukičević/Cropix

Članovi upravnog odbora PK ‘Split‘, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone, Edo Mimica, Nives Petković, Ksenija Vrandečić i Katja Vukojević

Božidar Vukičević/Cropix

 Članovi upravnog odbora PK ‘Split‘, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone,Edo Mimica, Nives Petković, Ksenija Vrandečić i Katja Vukojević
 

Božidar Vukičević/Cropix

Planinarski vodiči Ljubica Vuko, Giovanni Ardizzone, Jadranka Ardizzone, ​Željko Matošić, Dejan Malobabić, Dušanka Grgić i Ana Rubin
 

Privatni album

Vesela ekipa

Privatni album

Kad god se uhvati slobodnog vremena - na izlet

Privatni album

Planinari PK ‘Split‘

Ante Čizmić/Cropix

Planina im je drugi dom: Ksenija Vrandečić, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojević, Giovanni Ardizzone i Nives Petković

PRIVATNI ALBUM

Na izletu u Chamonix

PRIVATNI ALBUM

Zlatko Terze, jedan od veterana kluba

PRIVATNI ALBUM

Vinko Prizmić i Srđan Vrsalović na svečanoj akademiji

Privatni Album/

Na putu prema ledenjaku Tete Rousse

Privatni album

Brodogradilište (arhiva)

Privatni Album/

Prva uprava

Privatni Album/

Rukovodstvo pred šatorom

Privatni Album/

Pun brod

Privatni Album/

Pogled s Kozjaka

Privatni album

Prijatelji prirode

Privatni album

Na izletu

Privatni album

Davno druženje

Privatni album

Na izletu

Privatni Album/

Na izletu

Privatni Album/

Uspon na Hindu Kush 1975.

Privatni Album/

Vickov stup

Privatni Album/

Okupljanje na izvoru Jadra

Privatni Album/

Uspon na Mont Blanc 1999.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/planinarski-klub-split-napunio-je-okruglih-90-na-planini-ocistis-mozak-i-dusu-tamo-nestaju-sve-frustracije-1332742 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=172158d491eb46ddbbddf55c1d97603bb0ffd5e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Planinarski+klub+Split+napunio+je+okruglih+90%3A+%E2%80%98Na+planini+o%C4%8Disti%C5%A1+mozak+i+du%C5%A1u%2C+tamo+nestaju+sve+frustracije%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fplaninarski-klub-split-napunio-je-okruglih-90-na-planini-ocistis-mozak-i-dusu-tamo-nestaju-sve-frustracije-1332742 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fplaninarski-klub-split-napunio-je-okruglih-90-na-planini-ocistis-mozak-i-dusu-tamo-nestaju-sve-frustracije-1332742 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVIJEK U USPONU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotUVIJEK U USPONU

Planinarski klub Split napunio je okruglih 90: ‘Na planini očistiš mozak i dušu, tamo nestaju sve frustracije‘

Piše Ljubica Vuko
23. listopada 2023. - 09:42
Planina im je drugi dom: Ksenija Vrandečić, Edo Mimica, Jadranka Ardizzone, Katja Vukojević, Giovanni Ardizzone i Nives PetkovićAnte Čizmić/Cropix

"1933. je godina. U svijetu su zbivanja turbulentna – traje Velika depresija, u Njemačkoj na vlast dolaze nacional socijalisti, a u Americi Franklin Delano Roosevelt. U Indiji Ghandi štrajka glađu. Premijeru ima prva fimska verzija ‘King Konga‘, rođeni su Jean-Paul Belmondo, Montserrat Caballe i igra ‘Monopoly‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:23