stdClass Object ( [id] => 1294670 [title] => Priče o čuvenim ljubavnicama - Ines de Castro ekshumirana je i mrtva okrunjena na portugalskom prijestolju... [alias] => price-o-cuvenim-ljubavnicama-ines-de-castro-ekshumirana-je-i-mrtva-okrunjena-na-portugalskom-prijestolju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda se ne godinama, nego desetljećima marketinški predano radi na popularizaciji sadašnje britanske kraljice Camille, teško da će u javnosti postati široko omiljena. Javnost ju je prihvatila, ali je još uvijek, premda je riječ o ženi od 75 godina, uspoređuju s bivšom ženom kralja Charlesa, tragično stradalom princezom Dianom, zamrznutoj u slici ljepote i mladosti.

Njihovu priču neki doživljavaju kao suvremenu bajku – vole se čitavog života, prošli su kroz golema iskušenja, vjenčali se i sada su zajedno okrunjeni; brojniji ipak Camillu još uvijek doživljavaju kao razaračicu tuđeg braka i – ljubavnicu.

Sličnih je slučajeva bilo i u starijoj i novijoj povijesti, a u pravilu javnost nije bila sklona drugoj supruzi koja je prethodno bila i ljubavnica. Neki vladari ipak su bili uporni, protivili su se konvencijama i uspjeli su svoje nove odabranice proglasiti kraljicama, princezama ili vojvotkinjama.

Nemaju sve te priče sretan kraj, osobito ako bi suprug umro prvi – a katkad se na brutalan način znala umiješati i rodbina te doći glave neželjenoj nevjesti. Također, većina ljubavnica koje su postale kraljice potekle su iz dvorskog okruženja jer ljubav rijetko dolazi s drugog kraja svijeta.

Ovo su neki od najpoznatijih primjera iz povijesti, a vjerojatno najbizarniji i najstrašniji tiče se Ines de Castro, portugalske kraljice iz 14. stoljeća. Ines je bila dvorska dama Constanze, supruge prijestolonasljednika Pedra, u vrijeme dok je još živio njegov otac, kralj Alfonso IV.

Brak s Constanzom bio je političke prirode, a Ines i Pedro uskoro su se zaljubili i s vremenom su dobili četvero djece. Kad je Constanza umrla, don Pedro je odlučio ozakoniti vezu s Ines, ali tome se žestoko protivio njegov otac, kao i većina plemstva.

---

image

Inés de Castro i Pedro su se zaljubili i s vremenom dobili četvero djece. Kad je Constanza umrla, don Pedro je odlučio ozakoniti vezu s Ines, ali tome se žestoko protivio njegov otac...

Profimedia
---

Vjenčali su se tajno, ali sreća je kratko trajala. Ines je ubijena po nalogu svoga svekra Alfonsa, ali kad je i on uskoro umro, novi kralj Pedro učinio je nešto zastrašujuće. Ekshumirao je suprugu, posjeo je na prijestolje, stavio joj krunu na glavu i zatražio od čitavog plemstva da mrtvoj ženi oda počast. Potom ju je opet pokopao u raskošnu mramornu grobnicu, a za sebe je izgradio sličnu, uz njezinu. Pobrinuo se i da ubojice plate za svoj zločin.

Ovome bizarnom slučaju donekle je sličan jedan događaj iz 9. stoljeća u Rimu, kad je tijelo pape Formozu iz grobnice izvukao njegov nasljednik i donio ga pred sud. Formozovo tijelo poslije su razvlačili po ulicama Rima i bacili ga u Tiber.

Kraljica Ines pokopana je drugi put, međutim uz sve počasti, a njezinih nasljednika i danas ima u europskim kraljevskim kućama.

Po prilici u isto vrijeme živjela je u Engleskoj Katherine Swynford, žena jednog viteza i dvorska dama. Često je boravila u kraljevskom kućanstvu, a osobito nakon što je ostala udovica s četvero djece. Brinula se i za djecu kraljeva sina Johna od Gaunta, koji je nosio titulu vojvode od Lancastera, osobito nakon što je i on obudovio.

Tada je započela njihova dugogodišnja veza. Princ John još jednom se vjenčao, zbog političkih kombinacija, ovaj put s kastiljskom princezom, ali u međuvremenu se dobro brinuo za ljubavnicu, osigurao joj je bogate darove, kuće, dohotke i počasti. Kad mu je i druga žena umrla, napokon se vjenčao s Katherine, uz veliko zgražanje javnosti. Štoviše, isposlovao je da njihova zajednička djeca koja su ranije rođena budu ozakonjena.

Katherine Swynford nije postala kraljica, nego vojvotkinja od Lancastera, ali dok je maloljetni i neoženjeni nećak njezina muža bio na prijestolju, pripadala joj je svojevrsna titula prve dame kraljevstva. Nadživjela je muža i znala je obraniti imanje od mnogih pohlepnih ruku, a od njezina su potomstva potekle mnoge okrunjene glave.

---

image

Francescova zanemarena supruga umrla je nakon pada niz stube, a Biancin muž stradao je u nekom sumnjivom uličnom okršaju. Njihovoj vezi više nije bilo prepreka

Afp
---

U veseloj renesansnoj Italiji, u 16. stoljeću, jedna mlada dama, Bianca Cappello, okrunjena je kao velika vojvotkinja Toscane nakon brojnih peripetija. Već s 15 godina pobjegla je od kuće u Veneciji i udala se za mladog firentinskog činovnika. Taj joj brak nije godio.

Obitelj njezina muža bila je siromašna, a u kući je bilo mnogo teškog posla. Međutim, zbog velike ljepote zapela je za oko Francescu Mediciju, nasljedniku vojvodstva. Francesco je Biancu obasipao darovima i draguljima, a i njezinu je mužu našao dobar posao pa se on nije žalio.

Francescova zanemarena supruga Joanna Austrijska umrla je nakon pada niz stube, a Biancin muž stradao je u nekom sumnjivom uličnom okršaju. Izgleda da je tu vojvoda upleo prste. Vrlo brzo ljubavnici su se tajno vjenčali, a potom je brak javno oglašen i Bianca je okrunjena kao velika vojvotkinja. Dakako, i sin kojega je rodila Francescu ozakonjen je.

Zabilježeno je da su se veoma voljeli i odlično se slagali živeći skladno idućih desetak godina. Uživali su u bogatstvu, zabavama i dobroj hrani i piću; Bianca se u to vrijeme veoma udebljala, postala je baš "renesansno raskošna". Imalo se i moglo se.

Ali obitelj Medici nije podnosila Biancu. Nazivali su je pustolovkom i uljezom. Vojvoda i vojvotkinja umrli su istoga dana. Vjerojatno su ih rođaci otrovali arsenom, a Bianci su se dodatno osvetili ne želeći je pokopati u obiteljsku grobnicu.

U istom stoljeću u Engleskoj se zbivaju burne promjene. Zbog ljubavnice Anne Boleyn kralj Henrik VIII. napustio je prvu ženu Katarinu Aragonsku i, kako nije dobio crkveno poništenje braka, odvojio se od Rima. Anne se udala i okrunjena je kao trudnica, premda je prije toga dugo odbijala kralja kako ne bi izgubio interes za nju. Henrik je silno želio sina, a nije mogao slutiti da će mu baš Annina kći, Elizabeta I., biti jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih engleskih vladarica.

---

image

Kralj Henry VIII i Anne Boleyn. Englezi su voljeli bivšu kraljicu, španjolsku princezu, a Anne su nazivali vješticom. Ubrzo je i ona skončala...

Profimedia
---

Englezi su voljeli bivšu kraljicu, španjolsku princezu, a Anne su nazivali vješticom. Kako ni Anne nije rodila sina, optužena je za preljub i smaknuta, a naslijedila ju je nova ljubavnica, kraljica Jane. Henrik se potom oženio još tri puta.

Mlada siromašna plemkinja Katarina Dolgorukova udala se za ruskog cara Aleksandra II. 1881. godine, nakon dugogodišnjeg ljubovanja iz kojega je proisteklo četvero djece.

Prije toga Katarina se dugo opirala udvaranju ne želeći postati još jedna ljubavnica u nizu. Ali kad su konačno postali intimni, car joj je rekao: "Sada si moja tajna žena i zaklinjem se da ću se tobom oženiti ako ikada budem slobodan."

Par ipak nije previše tajio svoju vezu. Živjeli su u blizini, viđali su se gotovo svakoga dana i uz to su stalno jedno drugome pisali ljubavna pisma. Napokon ju je smjestio, s djecom, u Zimsku palaču, u kojoj je još živjela njegova zakonita žena, omiljena carica Marija.

---

image

Plemkinja Katarina Dolgorukova udala se za ruskog cara Aleksandra II. 1881. godine, nakon dugogodišnjeg ljubovanja iz kojega je proisteklo četvero djece. Njihovo vjenčanje izazvalo je sablazan

---

Aleksandar je Mariju poštovao, ali zbog njezina lošeg zdravlja odavno su prekinuli svaku intimnost. Na umoru, carica je blagoslovila djecu svoje suparnice te je mužu i Katarini zaželjela svako dobro.

Car i Katarina Dolgorukova uskoro su se vjenčali, a on joj je dao titulu princeze. Brak je bio morganatski, dakle zakonit, ali djeca nisu bila u nasljednom nizu. Aleksandrova obitelj, a i šira javnost prezirala je novu carevu ženu.

Neki nisu željeli ni doći na vjenčanje, neki su dali ostavke na dvoru. Nazivali su je spletkaricom, bojeći se da će gurnuti na tron neko od svoje djece. Ona je za njih tvrdila da su bezosjećajni i neobrazovani, a car? Car je bio presretan, zaljubljen poput tinejdžera, sretan što više ne živi dvostrukim životom. Kratko je to trajalo. Car je poginuo u atentatu, a princezu Dolgorukovu obitelj je već na sprovodu smjestila odvojeno.

Ipak, primila je golemu mirovinu i otišla je u Pariz, te je živjela mondenim životom još punih četrdeset godina, premda su je Romanovi i dalje mrzili i špijunirali. Umrla je 1922. godine, taman kad je gotovo do kraja potrošila svoje veliko bogatstvo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREVETOM DO TRONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KREVETOM DO TRONA 2 0 7686 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-29 09:46:23 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-31 16:19:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-31 16:19:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 95 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priče o čuvenim ljubavnicama - Ines de Castro ekshumirana je i mrtva okrunjena na portugalskom prijestolju... [metakey] => KRALJICE, Princesa Diana, kralj charles , Medići [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/29\/25004598.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/25004590.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/25004589.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/25004587.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/29\/25004582.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","","Profimedia","Afp","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Camillu i dalje uspore\u0111uju s pokojnom princezom Dianom, ne uva\u017eavaju\u0107i pri tome niti njezinu dob (75 godina)<\/p>","

Plemkinja Katarina Dolgorukova <\/strong>udala se za ruskog cara Aleksandra II. 1881. godine, nakon dugogodi\u0161njeg ljubovanja iz kojega je proisteklo \u010detvero djece. Njihovo vjen\u010danje izazvalo je sablazan<\/p>","

Kralj Henry VIII i Anne Boleyn. Englezi su voljeli biv\u0161u kraljicu, \u0161panjolsku princezu, a Anne\u00a0su nazivali vje\u0161ticom. Ubrzo je i ona skon\u010dala...<\/p>","

Francescova zanemarena supruga umrla je nakon pada niz stube, a Biancin mu\u017e stradao je u nekom sumnjivom uli\u010dnom okr\u0161aju. Njihovoj vezi vi\u0161e nije bilo prepreka<\/p>","

In\u00e9s de Castro i Pedro su se zaljubili i s vremenom dobili \u010detvero djece. Kad\u00a0je Constanza umrla, don Pedro je odlu\u010dio ozakoniti vezu s Ines, ali tome se \u017eestoko protivio njegov otac...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1338","hd_25004598_1920.jpg":"1920x1080","k_25004598_1280.jpg":"1280x1280","k_25004598_1024.jpg":"1024x1024","k_25004598_640.jpg":"640x640","k_25004598_480.jpg":"480x480","k_25004598_340.jpg":"340x340","k_25004598_220.jpg":"220x220","o_25004598_1280.jpg":"1280x892","o_25004598_1024.jpg":"1024x713","o_25004598_640.jpg":"640x446","o_25004598_480.jpg":"480x334","o_25004598_340.jpg":"340x236","o_25004598_220.jpg":"220x153","h_25004598_1280.jpg":"1280x854","h_25004598_1024.jpg":"1024x683","h_25004598_640.jpg":"640x427","h_25004598_480.jpg":"480x320","h_25004598_340.jpg":"340x227","h_25004598_220.jpg":"220x147","pp_25004598_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004598_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004598_640.jpg":"640x814","pp_25004598_480.jpg":"480x611","pp_25004598_340.jpg":"340x432","pp_25004598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x984","hd_25004590_1920.jpg":"1920x1080","k_25004590_1280.jpg":"1280x1280","k_25004590_1024.jpg":"1024x1024","k_25004590_640.jpg":"640x640","k_25004590_480.jpg":"480x480","k_25004590_340.jpg":"340x340","k_25004590_220.jpg":"220x220","o_25004590_1280.jpg":"1280x1574","o_25004590_1024.jpg":"1024x1259","o_25004590_640.jpg":"640x787","o_25004590_480.jpg":"480x590","o_25004590_340.jpg":"340x418","o_25004590_220.jpg":"220x270","h_25004590_1280.jpg":"1280x854","h_25004590_1024.jpg":"1024x683","h_25004590_640.jpg":"640x427","h_25004590_480.jpg":"480x320","h_25004590_340.jpg":"340x227","h_25004590_220.jpg":"220x147","pp_25004590_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004590_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004590_640.jpg":"640x814","pp_25004590_480.jpg":"480x611","pp_25004590_340.jpg":"340x432","pp_25004590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2332","hd_25004589_1920.jpg":"1920x1080","k_25004589_1280.jpg":"1280x1280","k_25004589_1024.jpg":"1024x1024","k_25004589_640.jpg":"640x640","k_25004589_480.jpg":"480x480","k_25004589_340.jpg":"340x340","k_25004589_220.jpg":"220x220","o_25004589_1280.jpg":"1280x1554","o_25004589_1024.jpg":"1024x1243","o_25004589_640.jpg":"640x777","o_25004589_480.jpg":"480x583","o_25004589_340.jpg":"340x412","o_25004589_220.jpg":"220x267","h_25004589_1280.jpg":"1280x854","h_25004589_1024.jpg":"1024x683","h_25004589_640.jpg":"640x427","h_25004589_480.jpg":"480x320","h_25004589_340.jpg":"340x227","h_25004589_220.jpg":"220x147","pp_25004589_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004589_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004589_640.jpg":"640x814","pp_25004589_480.jpg":"480x611","pp_25004589_340.jpg":"340x432","pp_25004589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_25004587_1920.jpg":"1920x1080","k_25004587_1280.jpg":"1280x1280","k_25004587_1024.jpg":"1024x1024","k_25004587_640.jpg":"640x640","k_25004587_480.jpg":"480x480","k_25004587_340.jpg":"340x340","k_25004587_220.jpg":"220x220","o_25004587_1280.jpg":"1280x959","o_25004587_1024.jpg":"1024x767","o_25004587_640.jpg":"640x479","o_25004587_480.jpg":"480x359","o_25004587_340.jpg":"340x254","o_25004587_220.jpg":"220x164","h_25004587_1280.jpg":"1280x854","h_25004587_1024.jpg":"1024x683","h_25004587_640.jpg":"640x427","h_25004587_480.jpg":"480x320","h_25004587_340.jpg":"340x227","h_25004587_220.jpg":"220x147","pp_25004587_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004587_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004587_640.jpg":"640x814","pp_25004587_480.jpg":"480x611","pp_25004587_340.jpg":"340x432","pp_25004587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2800","hd_25004582_1920.jpg":"1920x1080","k_25004582_1280.jpg":"1280x1280","k_25004582_1024.jpg":"1024x1024","k_25004582_640.jpg":"640x640","k_25004582_480.jpg":"480x480","k_25004582_340.jpg":"340x340","k_25004582_220.jpg":"220x220","o_25004582_1280.jpg":"1280x1866","o_25004582_1024.jpg":"1024x1493","o_25004582_640.jpg":"640x933","o_25004582_480.jpg":"480x700","o_25004582_340.jpg":"340x495","o_25004582_220.jpg":"220x320","h_25004582_1280.jpg":"1280x854","h_25004582_1024.jpg":"1024x683","h_25004582_640.jpg":"640x427","h_25004582_480.jpg":"480x320","h_25004582_340.jpg":"340x227","h_25004582_220.jpg":"220x147","pp_25004582_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004582_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004582_640.jpg":"640x814","pp_25004582_480.jpg":"480x611","pp_25004582_340.jpg":"340x432","pp_25004582_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7489089 Threads: 3 Questions: 1537777116 Slow queries: 4678088 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110855253 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/zivot/price-o-cuvenim-ljubavnicama-ines-de-castro-ekshumirana-je-i-mrtva-okrunjena-na-portugalskom-prijestolju-1294670 [printLink] => /mozaik/zivot/price-o-cuvenim-ljubavnicama-ines-de-castro-ekshumirana-je-i-mrtva-okrunjena-na-portugalskom-prijestolju-1294670?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 687085 [name] => KRALJICE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-08 12:36:50 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljice [link] => /tag/kraljice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718233 [name] => Princesa Diana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-31 18:19:21 [main_article_id] => 0 [alias] => princesa-diana [link] => /tag/princesa-diana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690706 [name] => kralj charles [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-13 22:17:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-charles [link] => /tag/kralj-charles ) [3] => stdClass Object ( [id] => 393062 [name] => Medići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medici [link] => /tag/medici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREVETOM DO TRONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priče o čuvenim ljubavnicama - Ines de Castro ekshumirana je i mrtva okrunjena na portugalskom prijestolju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/25004598.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Camillu i dalje uspoređuju s pokojnom princezom Dianom, ne uvažavajući pri tome niti njezinu dob (75 godina)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/25004598.jpg [title] =>

Camillu i dalje uspoređuju s pokojnom princezom Dianom, ne uvažavajući pri tome niti njezinu dob (75 godina)

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/25004590.jpg [title] =>

Plemkinja Katarina Dolgorukova udala se za ruskog cara Aleksandra II. 1881. godine, nakon dugogodišnjeg ljubovanja iz kojega je proisteklo četvero djece. Njihovo vjenčanje izazvalo je sablazan

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/25004589.jpg [title] =>

Kralj Henry VIII i Anne Boleyn. Englezi su voljeli bivšu kraljicu, španjolsku princezu, a Anne su nazivali vješticom. Ubrzo je i ona skončala...

Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/25004587.jpg [title] =>

Francescova zanemarena supruga umrla je nakon pada niz stube, a Biancin muž stradao je u nekom sumnjivom uličnom okršaju. Njihovoj vezi više nije bilo prepreka

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/29/25004582.jpg [title] =>

Inés de Castro i Pedro su se zaljubili i s vremenom dobili četvero djece. Kad je Constanza umrla, don Pedro je odlučio ozakoniti vezu s Ines, ali tome se žestoko protivio njegov otac...

Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda se ne godinama, nego desetljećima marketinški predano radi na popularizaciji sadašnje britanske kraljice Camille, teško da će u javnosti postati široko omiljena. Javnost ju je prihvatila, ali je još uvijek, premda je riječ o ženi od 75 godina, uspoređuju s bivšom ženom kralja Charlesa, tragično stradalom princezom Dianom, zamrznutoj u slici ljepote i mladosti.

Njihovu priču neki doživljavaju kao suvremenu bajku – vole se čitavog života, prošli su kroz golema iskušenja, vjenčali se i sada su zajedno okrunjeni; brojniji ipak Camillu još uvijek doživljavaju kao razaračicu tuđeg braka i – ljubavnicu.

Sličnih je slučajeva bilo i u starijoj i novijoj povijesti, a u pravilu javnost nije bila sklona drugoj supruzi koja je prethodno bila i ljubavnica. Neki vladari ipak su bili uporni, protivili su se konvencijama i uspjeli su svoje nove odabranice proglasiti kraljicama, princezama ili vojvotkinjama.

Nemaju sve te priče sretan kraj, osobito ako bi suprug umro prvi – a katkad se na brutalan način znala umiješati i rodbina te doći glave neželjenoj nevjesti. Također, većina ljubavnica koje su postale kraljice potekle su iz dvorskog okruženja jer ljubav rijetko dolazi s drugog kraja svijeta.

Ovo su neki od najpoznatijih primjera iz povijesti, a vjerojatno najbizarniji i najstrašniji tiče se Ines de Castro, portugalske kraljice iz 14. stoljeća. Ines je bila dvorska dama Constanze, supruge prijestolonasljednika Pedra, u vrijeme dok je još živio njegov otac, kralj Alfonso IV.

Brak s Constanzom bio je političke prirode, a Ines i Pedro uskoro su se zaljubili i s vremenom su dobili četvero djece. Kad je Constanza umrla, don Pedro je odlučio ozakoniti vezu s Ines, ali tome se žestoko protivio njegov otac, kao i većina plemstva.

---

image

Inés de Castro i Pedro su se zaljubili i s vremenom dobili četvero djece. Kad je Constanza umrla, don Pedro je odlučio ozakoniti vezu s Ines, ali tome se žestoko protivio njegov otac...

Profimedia
---

Vjenčali su se tajno, ali sreća je kratko trajala. Ines je ubijena po nalogu svoga svekra Alfonsa, ali kad je i on uskoro umro, novi kralj Pedro učinio je nešto zastrašujuće. Ekshumirao je suprugu, posjeo je na prijestolje, stavio joj krunu na glavu i zatražio od čitavog plemstva da mrtvoj ženi oda počast. Potom ju je opet pokopao u raskošnu mramornu grobnicu, a za sebe je izgradio sličnu, uz njezinu. Pobrinuo se i da ubojice plate za svoj zločin.

Ovome bizarnom slučaju donekle je sličan jedan događaj iz 9. stoljeća u Rimu, kad je tijelo pape Formozu iz grobnice izvukao njegov nasljednik i donio ga pred sud. Formozovo tijelo poslije su razvlačili po ulicama Rima i bacili ga u Tiber.

Kraljica Ines pokopana je drugi put, međutim uz sve počasti, a njezinih nasljednika i danas ima u europskim kraljevskim kućama.

Po prilici u isto vrijeme živjela je u Engleskoj Katherine Swynford, žena jednog viteza i dvorska dama. Često je boravila u kraljevskom kućanstvu, a osobito nakon što je ostala udovica s četvero djece. Brinula se i za djecu kraljeva sina Johna od Gaunta, koji je nosio titulu vojvode od Lancastera, osobito nakon što je i on obudovio.

Tada je započela njihova dugogodišnja veza. Princ John još jednom se vjenčao, zbog političkih kombinacija, ovaj put s kastiljskom princezom, ali u međuvremenu se dobro brinuo za ljubavnicu, osigurao joj je bogate darove, kuće, dohotke i počasti. Kad mu je i druga žena umrla, napokon se vjenčao s Katherine, uz veliko zgražanje javnosti. Štoviše, isposlovao je da njihova zajednička djeca koja su ranije rođena budu ozakonjena.

Katherine Swynford nije postala kraljica, nego vojvotkinja od Lancastera, ali dok je maloljetni i neoženjeni nećak njezina muža bio na prijestolju, pripadala joj je svojevrsna titula prve dame kraljevstva. Nadživjela je muža i znala je obraniti imanje od mnogih pohlepnih ruku, a od njezina su potomstva potekle mnoge okrunjene glave.

---

image

Francescova zanemarena supruga umrla je nakon pada niz stube, a Biancin muž stradao je u nekom sumnjivom uličnom okršaju. Njihovoj vezi više nije bilo prepreka

Afp
---

U veseloj renesansnoj Italiji, u 16. stoljeću, jedna mlada dama, Bianca Cappello, okrunjena je kao velika vojvotkinja Toscane nakon brojnih peripetija. Već s 15 godina pobjegla je od kuće u Veneciji i udala se za mladog firentinskog činovnika. Taj joj brak nije godio.

Obitelj njezina muža bila je siromašna, a u kući je bilo mnogo teškog posla. Međutim, zbog velike ljepote zapela je za oko Francescu Mediciju, nasljedniku vojvodstva. Francesco je Biancu obasipao darovima i draguljima, a i njezinu je mužu našao dobar posao pa se on nije žalio.

Francescova zanemarena supruga Joanna Austrijska umrla je nakon pada niz stube, a Biancin muž stradao je u nekom sumnjivom uličnom okršaju. Izgleda da je tu vojvoda upleo prste. Vrlo brzo ljubavnici su se tajno vjenčali, a potom je brak javno oglašen i Bianca je okrunjena kao velika vojvotkinja. Dakako, i sin kojega je rodila Francescu ozakonjen je.

Zabilježeno je da su se veoma voljeli i odlično se slagali živeći skladno idućih desetak godina. Uživali su u bogatstvu, zabavama i dobroj hrani i piću; Bianca se u to vrijeme veoma udebljala, postala je baš "renesansno raskošna". Imalo se i moglo se.

Ali obitelj Medici nije podnosila Biancu. Nazivali su je pustolovkom i uljezom. Vojvoda i vojvotkinja umrli su istoga dana. Vjerojatno su ih rođaci otrovali arsenom, a Bianci su se dodatno osvetili ne želeći je pokopati u obiteljsku grobnicu.

U istom stoljeću u Engleskoj se zbivaju burne promjene. Zbog ljubavnice Anne Boleyn kralj Henrik VIII. napustio je prvu ženu Katarinu Aragonsku i, kako nije dobio crkveno poništenje braka, odvojio se od Rima. Anne se udala i okrunjena je kao trudnica, premda je prije toga dugo odbijala kralja kako ne bi izgubio interes za nju. Henrik je silno želio sina, a nije mogao slutiti da će mu baš Annina kći, Elizabeta I., biti jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih engleskih vladarica.

---

image

Kralj Henry VIII i Anne Boleyn. Englezi su voljeli bivšu kraljicu, španjolsku princezu, a Anne su nazivali vješticom. Ubrzo je i ona skončala...

Profimedia
---

Englezi su voljeli bivšu kraljicu, španjolsku princezu, a Anne su nazivali vješticom. Kako ni Anne nije rodila sina, optužena je za preljub i smaknuta, a naslijedila ju je nova ljubavnica, kraljica Jane. Henrik se potom oženio još tri puta.

Mlada siromašna plemkinja Katarina Dolgorukova udala se za ruskog cara Aleksandra II. 1881. godine, nakon dugogodišnjeg ljubovanja iz kojega je proisteklo četvero djece.

Prije toga Katarina se dugo opirala udvaranju ne želeći postati još jedna ljubavnica u nizu. Ali kad su konačno postali intimni, car joj je rekao: "Sada si moja tajna žena i zaklinjem se da ću se tobom oženiti ako ikada budem slobodan."

Par ipak nije previše tajio svoju vezu. Živjeli su u blizini, viđali su se gotovo svakoga dana i uz to su stalno jedno drugome pisali ljubavna pisma. Napokon ju je smjestio, s djecom, u Zimsku palaču, u kojoj je još živjela njegova zakonita žena, omiljena carica Marija.

---

image

Plemkinja Katarina Dolgorukova udala se za ruskog cara Aleksandra II. 1881. godine, nakon dugogodišnjeg ljubovanja iz kojega je proisteklo četvero djece. Njihovo vjenčanje izazvalo je sablazan

---

Aleksandar je Mariju poštovao, ali zbog njezina lošeg zdravlja odavno su prekinuli svaku intimnost. Na umoru, carica je blagoslovila djecu svoje suparnice te je mužu i Katarini zaželjela svako dobro.

Car i Katarina Dolgorukova uskoro su se vjenčali, a on joj je dao titulu princeze. Brak je bio morganatski, dakle zakonit, ali djeca nisu bila u nasljednom nizu. Aleksandrova obitelj, a i šira javnost prezirala je novu carevu ženu.

Neki nisu željeli ni doći na vjenčanje, neki su dali ostavke na dvoru. Nazivali su je spletkaricom, bojeći se da će gurnuti na tron neko od svoje djece. Ona je za njih tvrdila da su bezosjećajni i neobrazovani, a car? Car je bio presretan, zaljubljen poput tinejdžera, sretan što više ne živi dvostrukim životom. Kratko je to trajalo. Car je poginuo u atentatu, a princezu Dolgorukovu obitelj je već na sprovodu smjestila odvojeno.

Ipak, primila je golemu mirovinu i otišla je u Pariz, te je živjela mondenim životom još punih četrdeset godina, premda su je Romanovi i dalje mrzili i špijunirali. Umrla je 1922. godine, taman kad je gotovo do kraja potrošila svoje veliko bogatstvo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Profimedia Afp Profimedia
Afp

Camillu i dalje uspoređuju s pokojnom princezom Dianom, ne uvažavajući pri tome niti njezinu dob (75 godina)


Plemkinja Katarina Dolgorukova udala se za ruskog cara Aleksandra II. 1881. godine, nakon dugogodišnjeg ljubovanja iz kojega je proisteklo četvero djece. Njihovo vjenčanje izazvalo je sablazan

Profimedia

Kralj Henry VIII i Anne Boleyn. Englezi su voljeli bivšu kraljicu, španjolsku princezu, a Anne su nazivali vješticom. Ubrzo je i ona skončala...

Afp

Francescova zanemarena supruga umrla je nakon pada niz stube, a Biancin muž stradao je u nekom sumnjivom uličnom okršaju. Njihovoj vezi više nije bilo prepreka

Profimedia

Inés de Castro i Pedro su se zaljubili i s vremenom dobili četvero djece. Kad je Constanza umrla, don Pedro je odlučio ozakoniti vezu s Ines, ali tome se žestoko protivio njegov otac...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/price-o-cuvenim-ljubavnicama-ines-de-castro-ekshumirana-je-i-mrtva-okrunjena-na-portugalskom-prijestolju-1294670 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31199c939bcb5525acff6eb6d2e3ba9e01e56a12 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8De+o+%C4%8Duvenim+ljubavnicama+-+Ines+de+Castro+ekshumirana+je+i+mrtva+okrunjena+na+portugalskom+prijestolju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprice-o-cuvenim-ljubavnicama-ines-de-castro-ekshumirana-je-i-mrtva-okrunjena-na-portugalskom-prijestolju-1294670 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprice-o-cuvenim-ljubavnicama-ines-de-castro-ekshumirana-je-i-mrtva-okrunjena-na-portugalskom-prijestolju-1294670 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREVETOM DO TRONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotKREVETOM DO TRONA

Priče o čuvenim ljubavnicama - Ines de Castro ekshumirana je i mrtva okrunjena na portugalskom prijestolju...

Piše Jasmina Parić
31. svibnja 2023. - 18:19

Premda se ne godinama, nego desetljećima marketinški predano radi na popularizaciji sadašnje britanske kraljice Camille, teško da će u javnosti postati široko omiljena. Javnost ju je prihvatila, ali je još uvijek, premda je riječ o ženi od 75 godina, uspoređuju s bivšom ženom kralja Charlesa, tragično stradalom princezom Dianom, zamrznutoj u slici ljepote i mladosti.

Njihovu priču neki doživljavaju kao suvremenu bajku – vole se čitavog života, prošli su kroz golema iskušenja, vjenčali se i sada su zajedno okrunjeni; brojniji ipak Camillu još uvijek doživljavaju kao razaračicu tuđeg braka i – ljubavnicu.

Sličnih je slučajeva bilo i u starijoj i novijoj povijesti, a u pravilu javnost nije bila sklona drugoj supruzi koja je prethodno bila i ljubavnica. Neki vlad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:33