stdClass Object ( [id] => 1321627 [title] => Sa 16 je objavila krimić, ima online trgovinu: ‘Inovatorica sam i freelancerica, šahistica, idem na natjecanja...‘ [alias] => sa-16-je-objavila-krimic-ima-online-trgovinu-inovatorica-sam-i-freenlancerica-sahistica-idem-na-natjecanja [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjećate li se što ste radili sa 16 godina? Pitanje je ponajprije namijenjeno onima koji iza sebe imaju već pristojan životni vijek, dovoljan da nijansirane konture sjećanja pogurnu breme stvarnosti. Sigurni smo, recimo, da u toj dobi mnogi od nas, koliko god bili inficirani ukoričenim riječima – nisu napisali i objavili knjigu.

Srednjoškolka Lea Gnjatović iz Petrinje, koja je u ponedjeljak krenula u treći razred sisačke gimnazije (jezični smjer), sa svojih je 16 godina i to uspjela: netom je objavila svoju prvu tiskanu knjigu "Trokut smrti", u izdanju splitske knjižare Redak, čiju je naslovnicu dizajnirala zajedno sa školskim kolegom Martinom Dužićem.

Lei je "Trokut smrti" treća napisana, iako prva objavljena knjiga, počela ju je pisati još u sedmom razredu osnovne škole, a sama je uložila 500 eura u njezino izdavanje. Lea Gnjatović, međutim, nije samo tinejdžerica spisateljica i svestrana umjetnička duša – raspon njezinih interesa i aktivnosti je doista impozantan.

Ona je i aktivna šahistica koja sudjeluje na državnim natjecanjima, freelancerica koja putem interneta nudi usluge, primjerice, virtualnog asistenta, ima i svoju online trgovinu TopDesignHR na Etsyju koja, uz ostalo, nudi prodaju digitalnih proizvoda. Ova je djevojka i inovatorica, s kolegom Dužićem na ovogodišnjoj "Ideji godine", natjecanju za srednjoškolce poduzetnike koje organizira portal srednja.hr, ušla je u finale s projektom akvaponike. Ne znate što je to?

Obitelj – velika potpora

Lea će u razgovoru za našu novinu objasniti o čemu se radi, ali i otkriti brojne detalje o svojim interesima, hobijima i postignućima kojih je za jednu 16-godišnjakinju doista pregršt. I pokazati kako za velika ostvarenja ne morate nužno živjeti u velikom gradu.

---

image

‘Trenutno su mi najdraži žanrovi trileri, psihološki romani i krimići, ali i čitam puno o psihologiji i psihijatriji‘

 

Privatni album
---

Uza sve, Lea je srednjoškolka putnica koja svaki dan iz Petrinje putuje u školu u Sisak, odlikašica koja je sudjelovala na brojnim školskim i županijskim natjecanjima od hrvatskog, matematike, informatike do biologije i povijesti. Iako nema apsolutnog favorita kada su u pitanju školski predmeti, kaže kako su joj nešto draži francuski i hrvatski jezik te biologija i etika, a među one koji su joj manje prirasli srcu "definitivno spada matematika".

Velika potpora u onome što radi joj je obitelj, a ona je najstarija od četvero djece (ima još mlađu sestru i dva mlađa brata). Za objavu knjige "Trokut smrti", otkriva nam Lea, velike zasluge imaju upravo njezini roditelji koji su je i potaknuli na to, "iako sam knjigu planirala samo čuvati za sebe", a izlazak njezina romana iznenadio je i obradovao školske kolege, osobito, kaže, krug uskih prijatelja koji su od početka znali što se događa. Čestitke su stigle i od nekoliko nastavnika.

– Moja najveća potpora u pisanju je bila moja obitelj, a nakon toga najbolji prijatelji i profesorica iz njemačkog jezika i stvarno sam im jako zahvalna na tome, jer su mi, malo je reći, samopouzdanje po tom pitanju podigli na višu razinu – nabraja Lea zaslužnu "logistiku" koja joj je pomogla u ostvarenju sna.

Najprije nekoliko riječi o pothvatu kojim je zaokupila pažnju javnosti – romanu "Trokut smrti" koji je predstavljen kao "mješavina kriminalističkog žanra i trilera, a radnja prati mladu detektivku Zaru Lee koja rješava slučaj dvostrukog ubojstva u suradnji s FBI-evim agentom Alexom Morganom". Na prvi pogled radnja djeluje pomalo neobično za hrvatski kontekst, pa je pitamo što ju je usmjerilo prema ovim žanrovima.

– Rekla bih da mi se taj žanr činio najprirodnijim jer sam od desete godine počela gledati kriminalističke serije poput "Mentalista", "Castlea", "Djevojki na zadatku" i "Kostiju". Te su serije također bile početne inspiracije za roman, a onda je većina inspiracije dolazila iz knjiga istih ili sličnih žanrova – prepričava Lea, djevojka koja, kako kaže, ljubav prema pisanju gaji od trenutka kada je naučila pisati "jer sam shvatila da se pismeno najlakše i najjasnije izražavam".

– Tada se razvila i moja ljubav prema čitanju. Mislim da ni u djetinjstvu, kao ni danas, nisam imala najdražu knjigu jer mi je svaka knjiga donosila nešto novo i zanimljivo. U djetinjstvu sam čitala knjige namijenjene djeci, poput "Heidi", "Vlaka u snijegu", "Družbe Pere Kvržice", "Pustolovina Toma Sawyera", itd. Trenutno su mi najdraži žanrovi trileri, psihološki romani i krimići, ali i čitam puno o psihologiji i psihijatriji – otkriva mlada Petrinjka, pa se opet prebacujemo na njezin roman.

Slučaj dvostrukog ubojstva

– Roman je relativno kratak (124 stranice op.a.), u usporedbi s ostalim romanima sličnog žanra, tako da bi bilo jako teško otkriti puno pojedinosti bez "spoilanja"tajnovita je Lea, ipak otkrivajući još "mrvicu" zapleta: radnja se odvija u 21. stoljeću u New Yorku i prati dvadesetpetogodišnju detektivku Zaru Lee i FBI-eva agenta Alexa Morgana. Zara dobiva slučaj dvostrukog ubojstva za koji će ubrzo shvatiti da se iza toga krije još čitava mreža otmica, narko-labosa, dilanja droge i još više ubojstava, koja će, naposljetku, postati jedna od poveznica s njezinom obitelji. Saznat će mračnu stranu povijesti svoje obitelji te će je izdati najbliži suradnici.

---

image

Sebe opisuje kao ‘entuzijastičnu, radoznalu, ambicioznu, upornu i marljivu osobu‘

 

Privatni album
---

Ovaj scenarij svakako se čini napetim i izazovnim za ljubitelje kriminalističkog žanra, ali ne možemo Leu ne priupitati kako se tako mlada djevojka snašla u svijetu o kojemu piše – je li imala pomoć nekoga starijeg i iskusnijeg u ovoj tematici? Posebice jer je kazala kako u startu nije bila upućena u procese i protokole koji se koriste u istragama.

– Proces istraživanja sam samostalno odradila, uz pomoć interneta i serija, a kasnije i knjiga. To mi je bio jedan od težih dijelova jer nisam znala odakle krenuti te koju literaturu koristiti, ali što sam dalje tražila i što sam dublje ulazila u protokole i procese koji se koriste u istragama, bilo mi je lakše pronaći još informacija koje mi trebaju – kaže naša "detektivka" spisateljica. A koji je bio onaj "aha!" trenutak kada je shvatila da doista može, zna i hoće svoje misli i planove pretočiti u knjigu? U njezinu slučaju pokazale su se neke koristi od pandemijskih mjera.

– Ideja i odluka da ću napisati knjigu došla je izuzetno spontano jer sam mislila da će mi to biti razbibriga i da ću pisati kada mi je dosadno. Ali, rekla bih da me radnja knjige još više navukla na pisanje jer su mi stalno dolazile nove ideje – počinje odgovor Lea, djevojka koja je ljubav prema knjigama razvila otkad je naučila čitati pa je vrlo brzo pročitala sve knjige u školskoj knjižnici namijenjene njezinoj dobi.

– Tada sam prešla na "ozbiljniju" literaturu, odnosno na djela koja su predviđena za više razrede i djecu većeg uzrasta. Tijekom "lockdowna" nastavu smo imali putem videopoziva i tada sam na neki način bila odsječena od izvora knjiga. Onda sam instalirala Wattpad (aplikaciju u kojoj pisci amateri objavljuju svoje knjige u elektroničkom obliku) i pročitala sve što sam mogla pročitati. Shvatila sam da me je ideja pisanja knjige u tom trenutku jako privlačila pa sam odlučila probati.

Bila sam vrlo samouvjerena po tom pitanju jer sam od četvrtog razreda obožavala pisati sastavke, a svaki idući mi je bio sve bolji i bolji. Tako da bih rekla da je "lockdown" bio uzrok, odnosno poticaj za taj "aha" trenutak – prepričava mlada spisateljica. Ali, koliko je pisanje dalo konkretnih rezultata, toliko se proces izdavanja knjige pokazao nimalo laganom misijom.

Najteže pronaći izdavača

– Proces objavljivanja knjige u Hrvatskoj relativno je težak i za starije ljude, a kamoli za nas malo mlađe. Najteži je dio pronaći izdavača, a težina tog koraka ovisi o pojedincu – ciljaju li na objavljivanje bez ili s novčanim troškovima. Rekla bih da je puno lakše odvojiti određenu sumu novca nego pronaći izdavača koji zapravo prima rukopise. Ovo govorim iz iskustva jer sam svoj rukopis slala desecima izdavača i od svih sam dobila odgovor da trenutno ne primaju rukopise, a naposljetku sam se odlučila na izdavanje knjige o svom trošku i, iskreno, mislim da nisam pogriješila – kaže Lea o mukotrpnim naporima koji su dobro poznati mnogim piscima. Kada se odlučila za samofinanciranje izdavanja, splitska knjižara Redak našla joj se na internetu među prvim rezultatima pretrage.

– Odmah sam ih kontaktirala i dobila potrebne informacije u kratkom roku. Oni su mi se činili najboljom opcijom i zbog financija, ali i zbog izvanrednih recenzija – prepričava naša sugovornica. Nismo mogli zaobići ni pitanje koje se tiče njezina glavnog lika u romanu – Zare Lee – koliko je taj lik zapravo alter ego naše mlade spisateljice?

---

image
Privatni album
---

– Kada sam počela pisati knjigu, odlučila sam da neću Zaru poistovjećivati sa sobom, ali sada vam mogu reći da je to nemoguće, jer dio Zare, baš kao i ostalih likova, jest ja. Tako vam sa sigurnošću mogu reći da je Zara Lee u nekim segmentima moj alter ego, jer sam i ja, baš kao i ona, zainteresirana za istraživanje, detektivski posao, ubojstva i misterije u globalu. Također i ona voli čitati, baš kao i ja, ali i brojne druge stvari. Rekla bih da je svaki lik u mojoj knjizi djelomično moj alter ego, ali Zara je zaista najveći predstavnik mene – razrješavamo s Leom i ovaj misterij.

U stvarnom svijetu Lea Gnjatović, kao što smo naveli na početku, svestrana je i energična mlada žena koja vrijedno "hendla" i školu i inovativne projekte i hobije, poput šaha, i internetski "biznis"…

– Dosta sam svestrana osoba i koliko mi to pomaže, toliko mi i odmaže jer se ne mogu fokusirati isključivo na jednu stvar. Trenirala sam karate deset i pol godina, a šah igram od kraja četvrtog razreda – otkriva nam Lea, koja posljednjih godinu dana nudi svoje usluge kao freelancer (virtualni asistent, time management, pisanje, beta-čitanje, pisanje blogova, skripti, pa čak i prevođenje), a otvorila je i svoju trgovinu TopDesignHR na Etsyju.

– Riječ je zapravo o online trgovini čije se djelovanje vrši preko dropshippinga (za fizičke proizvode), ali i nudimo prodaju digitalnih stvari. Trenutno u ponudi imamo digitalni kalendar, bilježnice, ali i dalje radimo na tome da naš asortiman proširimo, samo da se malo bolje upoznamo s tvrtkama koje vrše usluge printanja – doznajemo od nje.

Lea Gnjatović sebe opisuje kao "entuzijastičnu, radoznalu, ambicioznu, upornu i marljivu osobu".

– Mislim da je prvenstveno radoznalost uzrok svih tih ideja, a kasnije i želja da nešto naučim o tome – reći će sama o sebi. Kraj u kojemu živi i ide u školu, Petrinja i Sisak, prije tri godine stradali su u teškim potresima. Život ondje nije lak. Sačuvati i održati entuzijazam čini se iluzornim, ali Lea kaže kako je za nekoga tko ne voli prenapučenost i gužvu velikih gradova, život u Petrinji zapravo dobar.

– Petrinja je mali gradi koji ima gotovo sve kao i veliki gradovi, osim gužve i puno trgovina. Da, mladi ljudi mogu realizirati svoje ambicije i u manjim sredinama, ali teže nego oni u velikima. Na primjer, da netko u Petrinji otvori frizerski salon, ne bi imao previše prometa jer ih imamo već dovoljno, s obzirom na veličinu grada. Ali da otvore takvo nešto u Zagrebu, gdje ima puno više ljudi, vjerujem da bi bolje prošli nego u nekoj manjoj sredini. Međutim, to opet ovisi o čemu je riječ jer su za neke stvari manje sredine bolje od većih – razmišlja ova djevojka. I da, nakon potresa, reći će ona, malo je kompliciranije živjeti na ovim područjima.

Završava novu knjigu

– Šteta se još uvijek sanira pa su i klubovi i škole izgubili svoje prostore. Neki su uspjeli naći zamjenske, ali dosta je obitelji s djecom otišlo pa se dio sportskih klubova i pozatvarao. Iskreno, mislim da je to jedan od najvećih problema – prepričava Lea. Ona svoju "iskru" nije izgubila. I dalje piše, iako je, priznaje, posljednjih mjeseci odlučila uzeti odmor kako bi prikupila još novih ideja. Trenutno završava s pisanjem druge knjige koja ni u jednom segmentu nije povezana s "Trokutom smrti", ali ima u planu i pisanje drugog dijela svoga književnog prvijenca "jer su čitateljima neke stvari ostale nejasne ili bi htjeli pročitati još nešto o toj radnji".

---

image

Napisala je tri, ali ‘Trokut smrti‘ joj je prvi objavljeni roman

Privatni album
---

– U budućnosti se vidim kao spisateljica, ali najvjerojatnije ne na puno radno vrijeme zato što je naše tržište puno manje u usporedbi s američkim, i samim tim je manje čitatelja (ali je i manja konkurencija). Ponekad se i sama znam uhvatiti kako razmišljam o pisanju knjiga i za američko tržište, ali to je trenutno samo ideja u razmatranju jer se želim prvo fokusirati na ovo što imam objavljeno i što planiram objaviti – kaže nam o svojim budućim planovima srednjoškolka Lea. Iako još nema razrađen plan o tome što će i gdje studirati, budući da nije razlučila što je najviše zanima, nada se da će u budućnosti ostati u Hrvatskoj jer smatra kako ovdje "ima potencijala za razvoj i industrije, tržišta i usluga koje pruža".

Djevojka koja u cijelosti živi po maksimi "carpe diem" upravo taj slogan navodi kao najdraži životni pokretač, a ima i poruku za vršnjake o tome kako slijediti svoje snove:

– Moj životni moto je da ne odustajem i da iskoristim svaki dan najviše što mogu. Svoje bih vršnjake potaknula da slijede svoj životni san na način da im kažem da ne odustaju, jer čim ne odustaneš prvi dan, jedan si dan bliže ostvarenju svoga sna. Također bih im rekla da će im se sav uloženi rad i trud naposljetku vratiti – mudre su i optimistične riječi 16-godišnje Lee Gnjatović.

---

Akvaponika – uzgoj biljaka bez zemlje

Na ovogodišnjoj "Ideji godine", koji portal srednja.hr organizira kao natjecanje mladih srednjoškolaca poduzetnika, Lea je s kolegom Martinom Dužićem ušla u finale s idejom akvaponika. Što je to smislio poduzetni mladi dvojac?

– Akvaponika je način uzgoja biljaka bez prisustva zemlje, u simbiozi s ribama. Dakle, korijeni biljaka bili bi uronjeni u vodu koja bi pumpom bila odvođena iz akvarija, biljke bi uzimale mineralne tvari (od urina riba) i pročišćavale vodu koja bi se naposljetku vraćala ribama. Također nam je ideja bila u taj akvaponični sustav ugraditi električki komposter koji bi proizvodio, odnosno prerađivao dodatan izvor hranjivih tvari za biljke – objašnjava Lea te opisuje kako je njihova ideja bila da sustav bude posložen u obliku ugradbenog elementa ili slično ormaru te da bude u potpunosti automatiziran, odnosno da se cijelim sustavom upravlja aplikacijom s telefona.

– Aplikacijom bi se, između ostalog, upravljalo temperaturom u svakom od "staklenika" u kojemu bi rasle biljke, PH vrijednošću vode te bi se senzorima upravljalo time koliko hranjivih tvari biljka ima i treba. Odnosno, računalo bi se koliko biljci još treba da naraste te bi se iz prethodno unesenih parametara računao postotak rasta. Automatizirani sustav prvenstveno smo osmislili za ljude koji nisu u mogućnosti uzgajati povrće na tradicionalan način (npr. za ljude u stanovima), a koji žele imati svoju domaću hranu (voće, povrće, ribu) – ispričala je o ovome mlada spisateljica – poduzetnica.

---

---

Ovako bi Lea uredila školski sustav

Opisujući iskustvo s ovogodišnjeg finala "Ideje godine" izjavila je kako su joj to bila dva dana u kojima je o poduzetništvu u životu naučila više nego što je ikada naučila u školi. Odlična je učenica, pa je pitamo je li to kritika našega obrazovnog sustava i što bi u njemu mijenjala?

– Naš školski sustav, kao i svi ostali, ima svoje prednosti i nedostatke. Rekla bih da je jedna od prednosti, ali ujedno i nedostataka, činjenica da svi slušamo sve predmete. Gledam to kao prednost jer se tim načinom učenicima potiče interes za određenu temu ili određeni predmet, ali mi to s druge strane izgleda kao da učenici popuštaju u predmetima koje vole zbog predmeta koji im ne idu dobro i iz kojih nemaju dobre ocjene. Većina se osnovnoškolskog (a i dio srednjoškolskog) obrazovanja temelji na konstantnom učenju teorije, međutim i znanstvena su istraživanja dokazala da djeca u toj dobi (ali i odrasli ljudi) najbolje uče i pamte koristeći praktični pristup – razmišlja ova srednjoškolka. Raspričala se Lea o ovoj temi, imala je puno toga za reći – od toga da bi u nastavi stranih jezika veći fokus trebalo staviti na govorenje nego gramatiku, do zanimljivih opservacija kako nastavu učiniti poticajnom.

– Kada bih mogla donositi takve odluke, učenike bih razvrstavala po uspjehu u određenom predmetu, bez obzira na dob, kako bih ih poticala na daljnji razvoj. Dakle, uspješniji bi učenici (npr. iz geografije) bili smješteni u naprednu grupu u kojoj bi ih se poticalo da još više uče, a učenici kojima predmet ide lošije dobili bi pomoć jer su svi otprilike na istom nivou. Mislim da bi se i tim postupkom smanjila potreba za instrukcijama – kaže ova inovativna srednjoškolka. Smatra kako danas, uz ostalo, do hiperinflacije odlikaša dolazi i zbog svih resursa koji su im dostupni na internetu, a olakšavaju učenicima pisanje eseja, zadaća, pa čak i testova (poput ChatGPT-a i PhotoMatha).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO OD DJETETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČUDO OD DJETETA 2 0 13351 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-04 13:38:28 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-10 18:16:26 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2023-09-10 07:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sa 16 je objavila krimić, ima online trgovinu: 'Inovatorica sam i freenlancerica, šahistica, idem na natjecanja iz...' [metakey] => lea gnjatović, trokut smrti, oline trgovina, srednjoškolka, Petrinja, odlikašica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25570962.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25570963.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25570964.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25570965.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25570966.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Moj \u017eivotni moto je da ne odustajem i da iskoristim svaki dan najvi\u0161e \u0161to mogu\u2018<\/p>","

Napisala je tri, ali \u2018Trokut smrti\u2018 joj je prvi objavljeni roman<\/p>","

\u2018Trenutno su mi najdra\u017ei \u017eanrovi trileri, psiholo\u0161ki romani i krimi\u0107i, ali i \u010ditam puno o psihologiji i psihijatriji\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Sebe opisuje kao \u2018entuzijasti\u010dnu, radoznalu, ambicioznu, upornu i marljivu osobu\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["56:36","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2172","hd_25570962_1920.jpg":"1920x1080","k_25570962_1280.jpg":"1280x1280","k_25570962_1024.jpg":"1024x1024","k_25570962_640.jpg":"640x640","k_25570962_480.jpg":"480x480","k_25570962_340.jpg":"340x340","k_25570962_220.jpg":"220x220","o_25570962_1280.jpg":"1280x1448","o_25570962_1024.jpg":"1024x1158","o_25570962_640.jpg":"640x724","o_25570962_480.jpg":"480x543","o_25570962_340.jpg":"340x384","o_25570962_220.jpg":"220x248","h_25570962_1280.jpg":"1280x854","h_25570962_1024.jpg":"1024x683","h_25570962_640.jpg":"640x427","h_25570962_480.jpg":"480x320","h_25570962_340.jpg":"340x227","h_25570962_220.jpg":"220x147","pp_25570962_1280.jpg":"1280x1628","pp_25570962_1024.jpg":"1024x1303","pp_25570962_640.jpg":"640x814","pp_25570962_480.jpg":"480x611","pp_25570962_340.jpg":"340x432","pp_25570962_220.jpg":"220x280"},{"size0":"300x419","hd_25570963_1920.jpg":"1920x1080","k_25570963_1280.jpg":"1280x1280","k_25570963_1024.jpg":"1024x1024","k_25570963_640.jpg":"640x640","k_25570963_480.jpg":"480x480","k_25570963_340.jpg":"340x340","k_25570963_220.jpg":"220x220","o_25570963_1280.jpg":"1280x1787","o_25570963_1024.jpg":"1024x1430","o_25570963_640.jpg":"640x893","o_25570963_480.jpg":"480x670","o_25570963_340.jpg":"340x474","o_25570963_220.jpg":"220x307","h_25570963_1280.jpg":"1280x854","h_25570963_1024.jpg":"1024x683","h_25570963_640.jpg":"640x427","h_25570963_480.jpg":"480x320","h_25570963_340.jpg":"340x227","h_25570963_220.jpg":"220x147","pp_25570963_1280.jpg":"1280x1628","pp_25570963_1024.jpg":"1024x1303","pp_25570963_640.jpg":"640x814","pp_25570963_480.jpg":"480x611","pp_25570963_340.jpg":"340x432","pp_25570963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x1600","hd_25570964_1920.jpg":"1920x1080","k_25570964_1280.jpg":"1280x1280","k_25570964_1024.jpg":"1024x1024","k_25570964_640.jpg":"640x640","k_25570964_480.jpg":"480x480","k_25570964_340.jpg":"340x340","k_25570964_220.jpg":"220x220","o_25570964_1280.jpg":"1280x2275","o_25570964_1024.jpg":"1024x1820","o_25570964_640.jpg":"640x1137","o_25570964_480.jpg":"480x853","o_25570964_340.jpg":"340x604","o_25570964_220.jpg":"220x391","h_25570964_1280.jpg":"1280x854","h_25570964_1024.jpg":"1024x683","h_25570964_640.jpg":"640x427","h_25570964_480.jpg":"480x320","h_25570964_340.jpg":"340x227","h_25570964_220.jpg":"220x147","pp_25570964_1280.jpg":"1280x1628","pp_25570964_1024.jpg":"1024x1303","pp_25570964_640.jpg":"640x814","pp_25570964_480.jpg":"480x611","pp_25570964_340.jpg":"340x432","pp_25570964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1468x1955","hd_25570965_1920.jpg":"1920x1080","k_25570965_1280.jpg":"1280x1280","k_25570965_1024.jpg":"1024x1024","k_25570965_640.jpg":"640x640","k_25570965_480.jpg":"480x480","k_25570965_340.jpg":"340x340","k_25570965_220.jpg":"220x220","o_25570965_1280.jpg":"1280x1704","o_25570965_1024.jpg":"1024x1363","o_25570965_640.jpg":"640x852","o_25570965_480.jpg":"480x639","o_25570965_340.jpg":"340x452","o_25570965_220.jpg":"220x292","h_25570965_1280.jpg":"1280x854","h_25570965_1024.jpg":"1024x683","h_25570965_640.jpg":"640x427","h_25570965_480.jpg":"480x320","h_25570965_340.jpg":"340x227","h_25570965_220.jpg":"220x147","pp_25570965_1280.jpg":"1280x1628","pp_25570965_1024.jpg":"1024x1303","pp_25570965_640.jpg":"640x814","pp_25570965_480.jpg":"480x611","pp_25570965_340.jpg":"340x432","pp_25570965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"525x591","hd_25570966_1920.jpg":"1920x1080","k_25570966_1280.jpg":"1280x1280","k_25570966_1024.jpg":"1024x1024","k_25570966_640.jpg":"640x640","k_25570966_480.jpg":"480x480","k_25570966_340.jpg":"340x340","k_25570966_220.jpg":"220x220","o_25570966_1280.jpg":"1280x1440","o_25570966_1024.jpg":"1024x1152","o_25570966_640.jpg":"640x720","o_25570966_480.jpg":"480x540","o_25570966_340.jpg":"340x382","o_25570966_220.jpg":"220x247","h_25570966_1280.jpg":"1280x854","h_25570966_1024.jpg":"1024x683","h_25570966_640.jpg":"640x427","h_25570966_480.jpg":"480x320","h_25570966_340.jpg":"340x227","h_25570966_220.jpg":"220x147","pp_25570966_1280.jpg":"1280x1628","pp_25570966_1024.jpg":"1024x1303","pp_25570966_640.jpg":"640x814","pp_25570966_480.jpg":"480x611","pp_25570966_340.jpg":"340x432","pp_25570966_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8081808 Threads: 10 Questions: 1606553542 Slow queries: 4916251 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112698045 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sa-16-je-objavila-krimic-ima-online-trgovinu-inovatorica-sam-i-freenlancerica-sahistica-idem-na-natjecanja-1321627 [printLink] => /mozaik/zivot/sa-16-je-objavila-krimic-ima-online-trgovinu-inovatorica-sam-i-freenlancerica-sahistica-idem-na-natjecanja-1321627?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 729192 [name] => lea gnjatović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 14:05:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lea-gnjatovic [link] => /tag/lea-gnjatovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 729193 [name] => trokut smrti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 14:05:01 [main_article_id] => 0 [alias] => trokut-smrti [link] => /tag/trokut-smrti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729194 [name] => oline trgovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 14:05:01 [main_article_id] => 0 [alias] => oline-trgovina [link] => /tag/oline-trgovina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 729195 [name] => srednjoškolka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 14:05:01 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjoskolka [link] => /tag/srednjoskolka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 426356 [name] => PETRINJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petrinja [link] => /tag/petrinja ) [5] => stdClass Object ( [id] => 729196 [name] => odlikašica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 14:05:01 [main_article_id] => 0 [alias] => odlikasica [link] => /tag/odlikasica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO OD DJETETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sa 16 je objavila krimić, ima online trgovinu: ‘Inovatorica sam i freelancerica, šahistica, idem na natjecanja...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570962.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

‘Moj životni moto je da ne odustajem i da iskoristim svaki dan najviše što mogu‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570962.jpg [title] =>

‘Moj životni moto je da ne odustajem i da iskoristim svaki dan najviše što mogu‘

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570963.jpg [title] =>

Napisala je tri, ali ‘Trokut smrti‘ joj je prvi objavljeni roman

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570964.jpg [title] =>

‘Trenutno su mi najdraži žanrovi trileri, psihološki romani i krimići, ali i čitam puno o psihologiji i psihijatriji‘

 

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570965.jpg [title] =>

Sebe opisuje kao ‘entuzijastičnu, radoznalu, ambicioznu, upornu i marljivu osobu‘

 

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570966.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjećate li se što ste radili sa 16 godina? Pitanje je ponajprije namijenjeno onima koji iza sebe imaju već pristojan životni vijek, dovoljan da nijansirane konture sjećanja pogurnu breme stvarnosti. Sigurni smo, recimo, da u toj dobi mnogi od nas, koliko god bili inficirani ukoričenim riječima – nisu napisali i objavili knjigu.

Srednjoškolka Lea Gnjatović iz Petrinje, koja je u ponedjeljak krenula u treći razred sisačke gimnazije (jezični smjer), sa svojih je 16 godina i to uspjela: netom je objavila svoju prvu tiskanu knjigu "Trokut smrti", u izdanju splitske knjižare Redak, čiju je naslovnicu dizajnirala zajedno sa školskim kolegom Martinom Dužićem.

Lei je "Trokut smrti" treća napisana, iako prva objavljena knjiga, počela ju je pisati još u sedmom razredu osnovne škole, a sama je uložila 500 eura u njezino izdavanje. Lea Gnjatović, međutim, nije samo tinejdžerica spisateljica i svestrana umjetnička duša – raspon njezinih interesa i aktivnosti je doista impozantan.

Ona je i aktivna šahistica koja sudjeluje na državnim natjecanjima, freelancerica koja putem interneta nudi usluge, primjerice, virtualnog asistenta, ima i svoju online trgovinu TopDesignHR na Etsyju koja, uz ostalo, nudi prodaju digitalnih proizvoda. Ova je djevojka i inovatorica, s kolegom Dužićem na ovogodišnjoj "Ideji godine", natjecanju za srednjoškolce poduzetnike koje organizira portal srednja.hr, ušla je u finale s projektom akvaponike. Ne znate što je to?

Obitelj – velika potpora

Lea će u razgovoru za našu novinu objasniti o čemu se radi, ali i otkriti brojne detalje o svojim interesima, hobijima i postignućima kojih je za jednu 16-godišnjakinju doista pregršt. I pokazati kako za velika ostvarenja ne morate nužno živjeti u velikom gradu.

---

image

‘Trenutno su mi najdraži žanrovi trileri, psihološki romani i krimići, ali i čitam puno o psihologiji i psihijatriji‘

 

Privatni album
---

Uza sve, Lea je srednjoškolka putnica koja svaki dan iz Petrinje putuje u školu u Sisak, odlikašica koja je sudjelovala na brojnim školskim i županijskim natjecanjima od hrvatskog, matematike, informatike do biologije i povijesti. Iako nema apsolutnog favorita kada su u pitanju školski predmeti, kaže kako su joj nešto draži francuski i hrvatski jezik te biologija i etika, a među one koji su joj manje prirasli srcu "definitivno spada matematika".

Velika potpora u onome što radi joj je obitelj, a ona je najstarija od četvero djece (ima još mlađu sestru i dva mlađa brata). Za objavu knjige "Trokut smrti", otkriva nam Lea, velike zasluge imaju upravo njezini roditelji koji su je i potaknuli na to, "iako sam knjigu planirala samo čuvati za sebe", a izlazak njezina romana iznenadio je i obradovao školske kolege, osobito, kaže, krug uskih prijatelja koji su od početka znali što se događa. Čestitke su stigle i od nekoliko nastavnika.

– Moja najveća potpora u pisanju je bila moja obitelj, a nakon toga najbolji prijatelji i profesorica iz njemačkog jezika i stvarno sam im jako zahvalna na tome, jer su mi, malo je reći, samopouzdanje po tom pitanju podigli na višu razinu – nabraja Lea zaslužnu "logistiku" koja joj je pomogla u ostvarenju sna.

Najprije nekoliko riječi o pothvatu kojim je zaokupila pažnju javnosti – romanu "Trokut smrti" koji je predstavljen kao "mješavina kriminalističkog žanra i trilera, a radnja prati mladu detektivku Zaru Lee koja rješava slučaj dvostrukog ubojstva u suradnji s FBI-evim agentom Alexom Morganom". Na prvi pogled radnja djeluje pomalo neobično za hrvatski kontekst, pa je pitamo što ju je usmjerilo prema ovim žanrovima.

– Rekla bih da mi se taj žanr činio najprirodnijim jer sam od desete godine počela gledati kriminalističke serije poput "Mentalista", "Castlea", "Djevojki na zadatku" i "Kostiju". Te su serije također bile početne inspiracije za roman, a onda je većina inspiracije dolazila iz knjiga istih ili sličnih žanrova – prepričava Lea, djevojka koja, kako kaže, ljubav prema pisanju gaji od trenutka kada je naučila pisati "jer sam shvatila da se pismeno najlakše i najjasnije izražavam".

– Tada se razvila i moja ljubav prema čitanju. Mislim da ni u djetinjstvu, kao ni danas, nisam imala najdražu knjigu jer mi je svaka knjiga donosila nešto novo i zanimljivo. U djetinjstvu sam čitala knjige namijenjene djeci, poput "Heidi", "Vlaka u snijegu", "Družbe Pere Kvržice", "Pustolovina Toma Sawyera", itd. Trenutno su mi najdraži žanrovi trileri, psihološki romani i krimići, ali i čitam puno o psihologiji i psihijatriji – otkriva mlada Petrinjka, pa se opet prebacujemo na njezin roman.

Slučaj dvostrukog ubojstva

– Roman je relativno kratak (124 stranice op.a.), u usporedbi s ostalim romanima sličnog žanra, tako da bi bilo jako teško otkriti puno pojedinosti bez "spoilanja"tajnovita je Lea, ipak otkrivajući još "mrvicu" zapleta: radnja se odvija u 21. stoljeću u New Yorku i prati dvadesetpetogodišnju detektivku Zaru Lee i FBI-eva agenta Alexa Morgana. Zara dobiva slučaj dvostrukog ubojstva za koji će ubrzo shvatiti da se iza toga krije još čitava mreža otmica, narko-labosa, dilanja droge i još više ubojstava, koja će, naposljetku, postati jedna od poveznica s njezinom obitelji. Saznat će mračnu stranu povijesti svoje obitelji te će je izdati najbliži suradnici.

---

image

Sebe opisuje kao ‘entuzijastičnu, radoznalu, ambicioznu, upornu i marljivu osobu‘

 

Privatni album
---

Ovaj scenarij svakako se čini napetim i izazovnim za ljubitelje kriminalističkog žanra, ali ne možemo Leu ne priupitati kako se tako mlada djevojka snašla u svijetu o kojemu piše – je li imala pomoć nekoga starijeg i iskusnijeg u ovoj tematici? Posebice jer je kazala kako u startu nije bila upućena u procese i protokole koji se koriste u istragama.

– Proces istraživanja sam samostalno odradila, uz pomoć interneta i serija, a kasnije i knjiga. To mi je bio jedan od težih dijelova jer nisam znala odakle krenuti te koju literaturu koristiti, ali što sam dalje tražila i što sam dublje ulazila u protokole i procese koji se koriste u istragama, bilo mi je lakše pronaći još informacija koje mi trebaju – kaže naša "detektivka" spisateljica. A koji je bio onaj "aha!" trenutak kada je shvatila da doista može, zna i hoće svoje misli i planove pretočiti u knjigu? U njezinu slučaju pokazale su se neke koristi od pandemijskih mjera.

– Ideja i odluka da ću napisati knjigu došla je izuzetno spontano jer sam mislila da će mi to biti razbibriga i da ću pisati kada mi je dosadno. Ali, rekla bih da me radnja knjige još više navukla na pisanje jer su mi stalno dolazile nove ideje – počinje odgovor Lea, djevojka koja je ljubav prema knjigama razvila otkad je naučila čitati pa je vrlo brzo pročitala sve knjige u školskoj knjižnici namijenjene njezinoj dobi.

– Tada sam prešla na "ozbiljniju" literaturu, odnosno na djela koja su predviđena za više razrede i djecu većeg uzrasta. Tijekom "lockdowna" nastavu smo imali putem videopoziva i tada sam na neki način bila odsječena od izvora knjiga. Onda sam instalirala Wattpad (aplikaciju u kojoj pisci amateri objavljuju svoje knjige u elektroničkom obliku) i pročitala sve što sam mogla pročitati. Shvatila sam da me je ideja pisanja knjige u tom trenutku jako privlačila pa sam odlučila probati.

Bila sam vrlo samouvjerena po tom pitanju jer sam od četvrtog razreda obožavala pisati sastavke, a svaki idući mi je bio sve bolji i bolji. Tako da bih rekla da je "lockdown" bio uzrok, odnosno poticaj za taj "aha" trenutak – prepričava mlada spisateljica. Ali, koliko je pisanje dalo konkretnih rezultata, toliko se proces izdavanja knjige pokazao nimalo laganom misijom.

Najteže pronaći izdavača

– Proces objavljivanja knjige u Hrvatskoj relativno je težak i za starije ljude, a kamoli za nas malo mlađe. Najteži je dio pronaći izdavača, a težina tog koraka ovisi o pojedincu – ciljaju li na objavljivanje bez ili s novčanim troškovima. Rekla bih da je puno lakše odvojiti određenu sumu novca nego pronaći izdavača koji zapravo prima rukopise. Ovo govorim iz iskustva jer sam svoj rukopis slala desecima izdavača i od svih sam dobila odgovor da trenutno ne primaju rukopise, a naposljetku sam se odlučila na izdavanje knjige o svom trošku i, iskreno, mislim da nisam pogriješila – kaže Lea o mukotrpnim naporima koji su dobro poznati mnogim piscima. Kada se odlučila za samofinanciranje izdavanja, splitska knjižara Redak našla joj se na internetu među prvim rezultatima pretrage.

– Odmah sam ih kontaktirala i dobila potrebne informacije u kratkom roku. Oni su mi se činili najboljom opcijom i zbog financija, ali i zbog izvanrednih recenzija – prepričava naša sugovornica. Nismo mogli zaobići ni pitanje koje se tiče njezina glavnog lika u romanu – Zare Lee – koliko je taj lik zapravo alter ego naše mlade spisateljice?

---

image
Privatni album
---

– Kada sam počela pisati knjigu, odlučila sam da neću Zaru poistovjećivati sa sobom, ali sada vam mogu reći da je to nemoguće, jer dio Zare, baš kao i ostalih likova, jest ja. Tako vam sa sigurnošću mogu reći da je Zara Lee u nekim segmentima moj alter ego, jer sam i ja, baš kao i ona, zainteresirana za istraživanje, detektivski posao, ubojstva i misterije u globalu. Također i ona voli čitati, baš kao i ja, ali i brojne druge stvari. Rekla bih da je svaki lik u mojoj knjizi djelomično moj alter ego, ali Zara je zaista najveći predstavnik mene – razrješavamo s Leom i ovaj misterij.

U stvarnom svijetu Lea Gnjatović, kao što smo naveli na početku, svestrana je i energična mlada žena koja vrijedno "hendla" i školu i inovativne projekte i hobije, poput šaha, i internetski "biznis"…

– Dosta sam svestrana osoba i koliko mi to pomaže, toliko mi i odmaže jer se ne mogu fokusirati isključivo na jednu stvar. Trenirala sam karate deset i pol godina, a šah igram od kraja četvrtog razreda – otkriva nam Lea, koja posljednjih godinu dana nudi svoje usluge kao freelancer (virtualni asistent, time management, pisanje, beta-čitanje, pisanje blogova, skripti, pa čak i prevođenje), a otvorila je i svoju trgovinu TopDesignHR na Etsyju.

– Riječ je zapravo o online trgovini čije se djelovanje vrši preko dropshippinga (za fizičke proizvode), ali i nudimo prodaju digitalnih stvari. Trenutno u ponudi imamo digitalni kalendar, bilježnice, ali i dalje radimo na tome da naš asortiman proširimo, samo da se malo bolje upoznamo s tvrtkama koje vrše usluge printanja – doznajemo od nje.

Lea Gnjatović sebe opisuje kao "entuzijastičnu, radoznalu, ambicioznu, upornu i marljivu osobu".

– Mislim da je prvenstveno radoznalost uzrok svih tih ideja, a kasnije i želja da nešto naučim o tome – reći će sama o sebi. Kraj u kojemu živi i ide u školu, Petrinja i Sisak, prije tri godine stradali su u teškim potresima. Život ondje nije lak. Sačuvati i održati entuzijazam čini se iluzornim, ali Lea kaže kako je za nekoga tko ne voli prenapučenost i gužvu velikih gradova, život u Petrinji zapravo dobar.

– Petrinja je mali gradi koji ima gotovo sve kao i veliki gradovi, osim gužve i puno trgovina. Da, mladi ljudi mogu realizirati svoje ambicije i u manjim sredinama, ali teže nego oni u velikima. Na primjer, da netko u Petrinji otvori frizerski salon, ne bi imao previše prometa jer ih imamo već dovoljno, s obzirom na veličinu grada. Ali da otvore takvo nešto u Zagrebu, gdje ima puno više ljudi, vjerujem da bi bolje prošli nego u nekoj manjoj sredini. Međutim, to opet ovisi o čemu je riječ jer su za neke stvari manje sredine bolje od većih – razmišlja ova djevojka. I da, nakon potresa, reći će ona, malo je kompliciranije živjeti na ovim područjima.

Završava novu knjigu

– Šteta se još uvijek sanira pa su i klubovi i škole izgubili svoje prostore. Neki su uspjeli naći zamjenske, ali dosta je obitelji s djecom otišlo pa se dio sportskih klubova i pozatvarao. Iskreno, mislim da je to jedan od najvećih problema – prepričava Lea. Ona svoju "iskru" nije izgubila. I dalje piše, iako je, priznaje, posljednjih mjeseci odlučila uzeti odmor kako bi prikupila još novih ideja. Trenutno završava s pisanjem druge knjige koja ni u jednom segmentu nije povezana s "Trokutom smrti", ali ima u planu i pisanje drugog dijela svoga književnog prvijenca "jer su čitateljima neke stvari ostale nejasne ili bi htjeli pročitati još nešto o toj radnji".

---

image

Napisala je tri, ali ‘Trokut smrti‘ joj je prvi objavljeni roman

Privatni album
---

– U budućnosti se vidim kao spisateljica, ali najvjerojatnije ne na puno radno vrijeme zato što je naše tržište puno manje u usporedbi s američkim, i samim tim je manje čitatelja (ali je i manja konkurencija). Ponekad se i sama znam uhvatiti kako razmišljam o pisanju knjiga i za američko tržište, ali to je trenutno samo ideja u razmatranju jer se želim prvo fokusirati na ovo što imam objavljeno i što planiram objaviti – kaže nam o svojim budućim planovima srednjoškolka Lea. Iako još nema razrađen plan o tome što će i gdje studirati, budući da nije razlučila što je najviše zanima, nada se da će u budućnosti ostati u Hrvatskoj jer smatra kako ovdje "ima potencijala za razvoj i industrije, tržišta i usluga koje pruža".

Djevojka koja u cijelosti živi po maksimi "carpe diem" upravo taj slogan navodi kao najdraži životni pokretač, a ima i poruku za vršnjake o tome kako slijediti svoje snove:

– Moj životni moto je da ne odustajem i da iskoristim svaki dan najviše što mogu. Svoje bih vršnjake potaknula da slijede svoj životni san na način da im kažem da ne odustaju, jer čim ne odustaneš prvi dan, jedan si dan bliže ostvarenju svoga sna. Također bih im rekla da će im se sav uloženi rad i trud naposljetku vratiti – mudre su i optimistične riječi 16-godišnje Lee Gnjatović.

---

Akvaponika – uzgoj biljaka bez zemlje

Na ovogodišnjoj "Ideji godine", koji portal srednja.hr organizira kao natjecanje mladih srednjoškolaca poduzetnika, Lea je s kolegom Martinom Dužićem ušla u finale s idejom akvaponika. Što je to smislio poduzetni mladi dvojac?

– Akvaponika je način uzgoja biljaka bez prisustva zemlje, u simbiozi s ribama. Dakle, korijeni biljaka bili bi uronjeni u vodu koja bi pumpom bila odvođena iz akvarija, biljke bi uzimale mineralne tvari (od urina riba) i pročišćavale vodu koja bi se naposljetku vraćala ribama. Također nam je ideja bila u taj akvaponični sustav ugraditi električki komposter koji bi proizvodio, odnosno prerađivao dodatan izvor hranjivih tvari za biljke – objašnjava Lea te opisuje kako je njihova ideja bila da sustav bude posložen u obliku ugradbenog elementa ili slično ormaru te da bude u potpunosti automatiziran, odnosno da se cijelim sustavom upravlja aplikacijom s telefona.

– Aplikacijom bi se, između ostalog, upravljalo temperaturom u svakom od "staklenika" u kojemu bi rasle biljke, PH vrijednošću vode te bi se senzorima upravljalo time koliko hranjivih tvari biljka ima i treba. Odnosno, računalo bi se koliko biljci još treba da naraste te bi se iz prethodno unesenih parametara računao postotak rasta. Automatizirani sustav prvenstveno smo osmislili za ljude koji nisu u mogućnosti uzgajati povrće na tradicionalan način (npr. za ljude u stanovima), a koji žele imati svoju domaću hranu (voće, povrće, ribu) – ispričala je o ovome mlada spisateljica – poduzetnica.

---

---

Ovako bi Lea uredila školski sustav

Opisujući iskustvo s ovogodišnjeg finala "Ideje godine" izjavila je kako su joj to bila dva dana u kojima je o poduzetništvu u životu naučila više nego što je ikada naučila u školi. Odlična je učenica, pa je pitamo je li to kritika našega obrazovnog sustava i što bi u njemu mijenjala?

– Naš školski sustav, kao i svi ostali, ima svoje prednosti i nedostatke. Rekla bih da je jedna od prednosti, ali ujedno i nedostataka, činjenica da svi slušamo sve predmete. Gledam to kao prednost jer se tim načinom učenicima potiče interes za određenu temu ili određeni predmet, ali mi to s druge strane izgleda kao da učenici popuštaju u predmetima koje vole zbog predmeta koji im ne idu dobro i iz kojih nemaju dobre ocjene. Većina se osnovnoškolskog (a i dio srednjoškolskog) obrazovanja temelji na konstantnom učenju teorije, međutim i znanstvena su istraživanja dokazala da djeca u toj dobi (ali i odrasli ljudi) najbolje uče i pamte koristeći praktični pristup – razmišlja ova srednjoškolka. Raspričala se Lea o ovoj temi, imala je puno toga za reći – od toga da bi u nastavi stranih jezika veći fokus trebalo staviti na govorenje nego gramatiku, do zanimljivih opservacija kako nastavu učiniti poticajnom.

– Kada bih mogla donositi takve odluke, učenike bih razvrstavala po uspjehu u određenom predmetu, bez obzira na dob, kako bih ih poticala na daljnji razvoj. Dakle, uspješniji bi učenici (npr. iz geografije) bili smješteni u naprednu grupu u kojoj bi ih se poticalo da još više uče, a učenici kojima predmet ide lošije dobili bi pomoć jer su svi otprilike na istom nivou. Mislim da bi se i tim postupkom smanjila potreba za instrukcijama – kaže ova inovativna srednjoškolka. Smatra kako danas, uz ostalo, do hiperinflacije odlikaša dolazi i zbog svih resursa koji su im dostupni na internetu, a olakšavaju učenicima pisanje eseja, zadaća, pa čak i testova (poput ChatGPT-a i PhotoMatha).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

‘Moj životni moto je da ne odustajem i da iskoristim svaki dan najviše što mogu‘

Privatni album

Napisala je tri, ali ‘Trokut smrti‘ joj je prvi objavljeni roman

Privatni album

‘Trenutno su mi najdraži žanrovi trileri, psihološki romani i krimići, ali i čitam puno o psihologiji i psihijatriji‘

 

Privatni album

Sebe opisuje kao ‘entuzijastičnu, radoznalu, ambicioznu, upornu i marljivu osobu‘

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sa-16-je-objavila-krimic-ima-online-trgovinu-inovatorica-sam-i-freenlancerica-sahistica-idem-na-natjecanja-1321627 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=77f627ea4bb127931d7f131e682adfac213e44c9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sa+16+je+objavila+krimi%C4%87%2C+ima+online+trgovinu%3A+%E2%80%98Inovatorica+sam+i+freelancerica%2C+%C5%A1ahistica%2C+idem+na+natjecanja...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsa-16-je-objavila-krimic-ima-online-trgovinu-inovatorica-sam-i-freenlancerica-sahistica-idem-na-natjecanja-1321627 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsa-16-je-objavila-krimic-ima-online-trgovinu-inovatorica-sam-i-freenlancerica-sahistica-idem-na-natjecanja-1321627 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO OD DJETETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotČUDO OD DJETETA

Sa 16 je objavila krimić, ima online trgovinu: ‘Inovatorica sam i freelancerica, šahistica, idem na natjecanja...‘

10. rujna 2023. - 09:04

Sjećate li se što ste radili sa 16 godina? Pitanje je ponajprije namijenjeno onima koji iza sebe imaju već pristojan životni vijek, dovoljan da nijansirane konture sjećanja pogurnu breme stvarnosti. Sigurni smo, recimo, da u toj dobi mnogi od nas, koliko god bili inficirani ukoričenim riječima – nisu napisali i objavili knjigu.

Srednjoškolka Lea Gnjatović iz Petrinje, koja je u ponedjeljak krenula u treći razred sisačke gimnazije (jezični smjer), sa svojih je 16 godina i to uspjela: netom je objavila svoju prvu tiskanu knjigu "Trokut smrti", u izdanju splitske knjižare Redak, čiju je naslovnicu dizajnirala zajedno sa školskim kolegom Martinom Dužićem.

Lei je "Trokut smrti" treća napisana, iako prva objavljena knjiga, počela ju je pisati još u sedmom razredu osnovne škol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:12