StoryEditorOCM
ŽivotZA NAŠ PLANET

Savjesno upravljanje elektroničkom opremom čuva prirodu i zdravlje ljudi

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
22. travnja 2024. - 11:00

Dan planeta Zemlje, 22. travnja, i ove će godine biti u znaku brojnih akcija i događanja kojima će pojedinci i udruge raditi na jačanju svijesti ljudi o prirodnom okolišu.

Hrvatski Telekom (HT) će pak obilježiti i prvu godišnjicu "Poziva koji ne propuštaš", platforme usmjerene na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti, pokrenute upravo u povodu toga Dana.

U gotovo svakom napisu ili govoru na temu otpada neizostavna je napomena o elektroničkom otpadu kao najbrže rastućoj kategoriji, s godišnjom stopom rasta od 3-5 posto u EU-u, pri čemu treba znati da je, sudeći prema podacima UN-a iz 2021. godine, samo 17,4 posto pravilno zbrinuto, obrađeno i reciklirano. Ne čudi stoga da je brzina nastanka novog elektroničkog otpada veća od one kojom se zbrinjava.

Tim je povodom Hrvatski Telekom lani proveo nacionalno istraživanje koje je za početak ukazalo kako je u Hrvatskoj u ladicama čak pet milijuna mobitela koji se ne koriste. Dakle, više nego što Hrvatska ima stanovnika.

Ono što zabrinjava jest da, prema podacima iz spomenutog istraživanja, od 77 posto onih koji redovito razvrstavaju otpad, 40 posto ne zbrinjava elektroničku opremu, a svaki deseti građanin mobitele koje ne koristi baca u miješani (komunalni) otpad.

No, to nije sve. Prema Hrvatskoj regulativnoj agenciji za mrežne djelatnosti, u našoj zemlji je i oko 4,5 milijuna aktivnih mobitela. Budući da je 40 posto ispitanika najavilo da će promijeniti mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine, brojka neiskorištenih mobitela rapidno će rasti i predstavljati još veći ekološki i zdravstveni problem. Među ostalim, zbog onečišćenja podzemnih voda teškim metalima uzrokovanim odbačenom elektroničkom opremom. Dodajmo i da se toksini iz otpada u organizmu zadržavaju sedam do 11 godina nakon udisanja.

Nadalje, prema izračunu stručnjaka, za izradu samo jednog pametnog telefona potrebno je 12.760 litara vode. To znači da je za izradu svih mobitela koji se nalaze u ladicama u Hrvatskoj moglo biti iskorišteno 63,8 milijardi litara vode. A svi znamo što voda znači za opstanak života na našem planetu. Treba li uopće napominjati koliko je "promašeno" trošiti enormne količine dragocjenog resursa na proizvode bezrazložno kratko uporabljene, ne vodeći računa o mogućnostima recikliranja.

Navedeni podaci ne znače, međutim, da se treba odricati prednosti koje mobitel i ostala oprema u kućanstvima donose korisnicima u svakodnevnom životu, no svakako upućuju na potrebu njihova pravodobnog, pravilnog i sustavnog zbrinjavanja u trenutku kad postanu otpad.

U prilog tomu stoji podatak po kojemu su u e-otpadu prisutna čak 62 kemijska elementa, od kojih se mnogi mogu reciklirati i na taj način umjesto otpada postati vrijedna sirovina. Zbog toga i jest od presudnog značenja podizanje svijesti o odgovornom i savjesnom zbrinjavanju elektroničkih uređaja i opreme.

Što to znači u praksi, najbolje svjedoče brojke. Primjerice, za svaku zbrinutu i recikliranu tonu elektroničkog otpada izbjegava se emisija dvije tone CO2 ili, izvlačenjem plemenitih metala iz odbačene elektronike proizvodi se 80 posto manje emisije CO2 od njihova vađenja iz zemlje.

Drugi primjer je da se re-uporabom 100 kilograma smartphonea (~900 kom) sprječava emisija 361 kilograma CO2.

Imajući u vidu navedeno ohrabruju odlični rezultati HT-ova "Poziva koji ne propuštaš", s više od 23.000 prikupljenih starih mobitela čije je odgovorno zbrinjavanje osigurao upravo HT. S tim brojem mobitela spriječena je emisija više od 8,6 tona CO2.

– Svi mi, bilo kao pojedinci ili kompanije, svojim angažmanom možemo dati opipljiv doprinos jer je "Poziv" upućen svima i ne bi ga smjeli propustiti – poručuju iz HT-a.

Postupak je vrlo jednostavan. Svatko se može odazvati "Pozivu koji ne propuštaš" na način da u bilo kojem trenutku odabere bilo koji T-Centar na području Hrvatske i donese ICT opremu: od mobitela, tableta, rutera, preko fiksnog telefona, medijske prijavnice/TV dekodera, punjača, prijenosnog punjača, vanjske baterije, kabela, laptopa do wearablesa (satova, narukvica, slušalica) te ih odloži u za to posebno predviđenu kutiju. Hrvatski Telekom će sa svoje strane osigurati da se svi prikupljeni mobiteli i oprema zbrinu odgovorno i propisno, u skladu s ekološkim standardima.

image

Igor Vukasović, HT

– Iznimno nam je drago što je "Poziv koji ne propuštaš" naišao na pozitivan odaziv javnosti i da i danas, godinu dana od predstavljanja, javnost prepoznaje vrijednost ove platforme u očuvanju okoliša te rado sudjeluje – kazao je direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović.

– U ovih godinu dana od pokretanja, tj. u prvoj godini "Poziva", prikupili smo i zbrinuli više od 23.000 mobilnih uređaja, a samo u 8,5 mjeseci 2023. dvostruko više nego u cijeloj 2022. godini. "Poziv koji ne propuštaš" je stalna platforma Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti i s njome definitivno nastavljamo. Održivost je sastavni dio poslovanja i razvojne strategije Hrvatskog Telekoma i kao društveno odgovorna kompanija sustavno provodimo sve tri dimenzije ESG-a u svom poslovanju i kod donošenja strateških odluka. Pritom održivost ne doživljavamo samo kao poslovnu orijentaciju, već obvezu svih nas, kako poslovnih subjekata, jednako tako i pojedinaca, imajući u vidu dugoročnu dobrobit za društvo i buduće generacije, jer kada govorimo o 2030. godini, to nije futurizam, to je – sadašnjost. Danas moramo djelovati i postaviti temelje budućnosti u kojoj želimo živjeti. To je bila i motivacija kod pokretanja "Poziva koji ne propuštaš" platforme Hrvatskog Telekoma. Riječ je o "pozivu" koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo – poručio je Vukasović.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:16