stdClass Object ( [id] => 538675 [title] => Sjećate li se ovog benda? Testirajte svoje pamćenje i vratite se u mladost [alias] => sjecate-li-se-ovog-benda-testirajte-svoje-pamcenje-i-vratite-se-u-mladost [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Davno prije YouTubea i mogućnosti da baš svatko objavi pjesmu i prozove se glazbenikom, onda kada su se splitskom Rivom prošetavale prve mini suknje, utakmice života odigravale se na Starom placu, te se itekako znalo što je pravi rock, u gradu pod Marjanom osnovan je vokalno-instrumentalni sastav Atlasi.

Te, u dobrom dijelu Europe vrlo važne, prosvjedne 1968. godine, kada su akcije mladih mijenjale svijet, grupa splitskih tinejdžera i studenata prihvatila se instrumenata i mikrofona, i po uzoru na najveće grupe toga doba prašila iskreno i pošteno. Doduše, jedino na terasama i u baštama renomiranih hotela na jadranskoj obali, što je u to vrijeme svakako bila prestižna scena za kvalitetan glazbeni sastav.

Prije nekoliko dana okupili su se svi glazbenici koji su prošli kroz Atlase, i to u legendarnom "Bellevueu", gdje su proslavili jubilarnih 50 godina, te se s nostalgijom prisjetili bezbrižnijih vremena. Bio je to izvrstan povod za razgovor s dugogodišnjim članovima, Fiodorom Matokovićem Bracom, Tončijem Stipišićem i Plamenkom Bavčevićem, ovaj put na drugoj omiljenoj splitskoj štaciji – u "Kalafatića", na Zenti, gdje smo proćakulali uz prvu jutarnju kavu.

– Bili smo specifični, svoji i originalni. Uvijek smo ulagali u vrhunske instrumente, nema prestižne hotelske terase na obali na kojoj dobrim rockom publiku nismo podigli na noge. Neka se odmah zna, nikada nam direktori hotela nisu odbili svirku ili bili nezadovoljni našim nastupom – osnovne postavke izdefinirali smo već na početku. Ipak, nekako nam zvuči nevjerojatno da su tek punoljetni mladići baš odmah zasjeli pred mikrofone na ekskluzivnim baštama, ciljamo na prve nastupe u frontama, tadašnjim mjesnim zajednicama, no i tu nas demantiraju.

– Vjerovali ili ne, prva svirka bila je u prostorijama Društva inženjera i tehničara na vrhu Koteksova nebodera u današnjoj Zvonimirovoj ulici. Iako mladi, toliko smo im se svidjeli da smo baš tamo odradili i svoju prvu novogodišnju svirku, doček 1969. godine – objašnjava nam šjor Tonči.

Čar nezaboravnih toplih večeri prizvali su govoreći nam o ljetima ranih sedamdesetih. Sviralo se u najpoznatijim hotelima – splitskom "Duilovu", "Dalmaciji", "Splitu", "Slaviji" u Baškoj Vodi, "Galebu" u bračkim Povljima, "Medenoj" u Trogiru, "Olympiji" i "Punti" u Vodicama, kaštelanskom "Palaceu", šibenskom "Solarisu", dubrovačkom "Excelsioru"...

– Ma o tome današnji mladi mogu samo sanjati, zamislite samo to naše ljeto 1971., pa tko ga ne bi poželio. Tri mjeseca proveli smo svirajući u ljetnoj bašti hotela "Galeb" u Povljima. Bio je to život iz snova. Kupanje, sunčanje, gotovo filmske avanture, živjeli smo cijelo ljeto u hotelu, sve plaćeno, a svaku večer od osam pa sve do ponoći svirka! Plaće su bile poprilično izdašne, no tako smo se dobro provodili da nam je to bilo u sasvim drugom planu – prisjeća se šjor Fjodor, koji je, budući da je jedini bio zaposlen, i to u "Jugoplastici", toga ljeta svakoga dana brodom "Njegoš" odlazio ranom zorom u 4.15 za Split, te se istoga dana u 14.30 vraćao u Povlja. Vrag nam ne da mira, pa odmah okrećemo priču u smjeru koji nam je zagolicao maštu. Je li istina da su Mađarice i Njemice početkom sedamdesetih zaista bile neodoljive...

– A slušajte, bilo je prijateljica i druženja, nećemo se lagat... Jednom smo došli na višednevno gostovanje u hotel koji još nije bio renoviran, pa smo do nastupa morali pričekati nekoliko dana. Bilo im je skupo vraćati nas doma, pa opet plaćati prijevoz i tako smo dobili par dana neplaniranog plaćenog godišnjeg. Navečer smo otišli na svirku drugog benda, u susjedni hotel, i ostali šokirani jer cure nas nisu obadavale, nisu znale da smo momci iz benda, rokeri! Jedva smo čekali povratak na pozornicu, tako smo prašili da bi nam se nakon svirke minimalno tri cure bacale oko vrata – smije se Plamenko, a Braco nadodaje kako su gotovo sve svoje prijatelje oženili.

– Svirali ste i po pirevima? – naivno pitamo.

– Ma koji pirevi, što vam je... Pa mi smo bili pravi, kvalitetni glazbenici... Da smo po pirevima svirali, od srama tko bi mogao Pjacom proć... Ekipi smo pomagali sentišima. Recimo, baci oko na neku malu, migne nam, naruči sentiš, dva, i što ćeš nego izać mu u susret... Uz Tončijev vrhunski vokal i našu svirku, to je bila riješena stvar.. Eto, tako vam se to radilo, ljubavni i društveni život odvijao se na plesnjacima – upućuje Braco.

Jedno vrijeme vježbali su u podrumu skladišnog prostora Trgovačke mreže "Jugoplastike" u Zvonimirovoj, što im je omogućio Josip Knežević, rukovoditelj Službe za aranžiranje i dekoraciju, pa su probe tako pratile i zaposlenice u prodavaonici na katu. Tako nešto, priznajemo, danas se ne događa...

Svirali su uglavnom s četiri instrumenta, od kojih su tri bile gitare, po uzoru na strane bendove. Na repertoaru su im uvijek bile uspješnice Creedenca, Little Richarda, Chuck Berryja, Jimi Hendrixa, Deep Purplea...

– E dok su neki tek pokušavali, mi smo ih stvarno vrhunski to odrađivali... Sram nas je i reći, no zarađivali smo više od starijih braće i sestara, čak i roditelja, lijepo se i živjelo, trošilo se, nije se štedjelo... Iz inozemstva smo naručivali opremu, uvijek smo imali vrhunske instrumente, za koje smo izdvajali ogromne cifre. Danas vjerojatno prosječan mobitel ima mogućnosti produkcije zvuka o kojima smo sanjali, no bila su druga vremena – pojašnjava trojac.

Kao da je bilo jučer, prisjećaju se večeri na otvorenoj terasi danas, nažalost, trošnog, a tada uistinu luksuznog hotela "Duilovo".
– Do osam i po bašta bi bila puna, ne samo stranaca, nego i Splićana. Mi bismo svirali do ponoći, a kako je zadnji autobus s Duilova išao u jedanaest, Splićani bi ostajali do kraja i pješice išli doma... A jasno vam je kako se imalo što pješačiti... – uskoro su snimili i prvu ploču s Tončijevim skladbama "Jedna mala" i "Zaboravi dane te", u studiju Radio Splita. Glazbeni producent im je bio Ljubo Stipišić, koji je na omotnici ploče napisao svoj osvrt i nazvao ih onima koji tek dolaze.

– Zapravo samo jedno ljeto smo glazbeno baš došli na svoje, u Orebiću smo svirali mladim ljudima, sjećam se ekskurzije iz Novog Sada, znali su sve naše pjesme, ostali smo iznenađeni. Od mog prijatelja barba radio je kao šef terase tamo i kada ga je prijatelj na kraju ljeta pitao kakvi smo bili, rekao je: "Bili su dobri, ali svirkom su latu s krova skidali!" Eto, tako smo prašili – ponosan je Plamenko.

Drugu ploču objavili su 1975., sa skladbama Nenada Vilovića, a materijal je snimljen u Vilovićevu studiju u Kineskom zidu. Ploče su, naravno, otvarale prestižna glazbena vrata.

– Nema to veze s onim što poznajete danas. Trebalo se prvo dokazati svirkama, izgraditi ugled, i kod publike i kod kritičara, i tada bi vam se, možda, ako imate malo sreće i puno talenta, otvorila vrata glazbenih studija. Kritike su bile ozbiljna stvar, samim tim i glazba je bila ozbiljna – tvrdi šjor Tonči. Godine 1979. grupa je dobila novo ime, Ocean, a dobili su i pjevačicu, Ivanku Luetić, a ulogu bubnjara preuzeo je Damir Mihanović Čubi. Nastupali su na terasi "Dioklecijan", u Turističkoj palači, gdje je organizatorske poslove vodio splitski glazbeni menadžer Ivica Bubalo, koji ih je rado angažirao. Krajem sedamdesetih svirali su ispred kultnog diskokluba na Zenti, tadašnjeg "Buddija", a iako ih je u osamdesetima život odvojio od profesionalne glazbe, devedesete su, zaključuju, skroz promijenile pristup kvalitetnoj glazbi.

– Našu mladost obilježilo je cjelonoćno slušanje Radio Luxembourga s olovkom u ruci, kako bismo uspjeli zapisati stihove pjesama, pa sutra ne znaš točnu riječ, pogađaš pravi ton... Sada je to nezamislivo, no sve bismo rado ponovili jer smo i Atlasima, a i kasnije u Oceanu, zapravo profitirali... Ostvarili smo mladenačke glazbene želje i zajedno sazrijevali odgovarajući na sve izazove toga vremena. Malo je onih koji se tako kvalitetno ispunjenim godinama mogu pohvaliti – zaključuju atlasaši.


Glazbenici koji su svirali u Atlasima do 1976.
Vokal i gitara: Pero Matić, Tonči Stipišić Toni
Bas-gitara: Mislav Kukoč, Fiodor Matoković Braco, pok. Nenad Grubelić Neno
Bubnjevi: Silvio Goll Kevesić, Eugen Petrašić Genči, Stipe Bulić, Perislav Bonačić Peco
Orgulje: Joško Čelan, Franko Karaman, Ivica Kalebić, Ante Bezić Beza, Ante Mrak Toni, Obrad Ilijašević Harma, Vladimir Batinić Vlado, Hrvoje Tudor Hrco, Ivo Lesić, Plamenko Bavčević Prajo
Saksofon: Vladimir Pavić Vlado
Gitara: Matko Zorica

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proslavili 50 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-29 18:06:12 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-30 20:15:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-03-30 20:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 34 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9694669.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9687058.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9687057.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9687056.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9687061.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9687060.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9687059.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9694667.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9694668.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9694670.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/23\/Mozaik\/9694671.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x845"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1254"},{"size0":"1920x1220"},{"size0":"1920x1201"},{"size0":"1920x1180"},{"size0":"1920x1267"},{"size0":"1870x1475"},{"size0":"1181x689"},{"size0":"1476x984"},{"size0":"984x1181"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38472690 Threads: 3 Questions: 7102944885 Slow queries: 3301980 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608477922 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/sjecate-li-se-ovog-benda-testirajte-svoje-pamcenje-i-vratite-se-u-mladost-538675 [printLink] => /mozaik/zivot/sjecate-li-se-ovog-benda-testirajte-svoje-pamcenje-i-vratite-se-u-mladost-538675?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 199003 [name] => grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grupa [link] => /tag/grupa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377542 [name] => bend [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bend [link] => /tag/bend ) [2] => stdClass Object ( [id] => 379152 [name] => atlasi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atlasi [link] => /tag/atlasi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 379153 [name] => plamenko bavčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plamenko-bavcevic [link] => /tag/plamenko-bavcevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 379154 [name] => 50. godišnjica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 50-godisnjica [link] => /tag/50-godisnjica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proslavili 50 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sjećate li se ovog benda? Testirajte svoje pamćenje i vratite se u mladost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9694669.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9694669.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9687058.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9687057.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9687056.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9687061.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9687060.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9687059.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9694667.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9694668.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9694670.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/23/Mozaik/9694671.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Davno prije YouTubea i mogućnosti da baš svatko objavi pjesmu i prozove se glazbenikom, onda kada su se splitskom Rivom prošetavale prve mini suknje, utakmice života odigravale se na Starom placu, te se itekako znalo što je pravi rock, u gradu pod Marjanom osnovan je vokalno-instrumentalni sastav Atlasi.

Te, u dobrom dijelu Europe vrlo važne, prosvjedne 1968. godine, kada su akcije mladih mijenjale svijet, grupa splitskih tinejdžera i studenata prihvatila se instrumenata i mikrofona, i po uzoru na najveće grupe toga doba prašila iskreno i pošteno. Doduše, jedino na terasama i u baštama renomiranih hotela na jadranskoj obali, što je u to vrijeme svakako bila prestižna scena za kvalitetan glazbeni sastav.

Prije nekoliko dana okupili su se svi glazbenici koji su prošli kroz Atlase, i to u legendarnom "Bellevueu", gdje su proslavili jubilarnih 50 godina, te se s nostalgijom prisjetili bezbrižnijih vremena. Bio je to izvrstan povod za razgovor s dugogodišnjim članovima, Fiodorom Matokovićem Bracom, Tončijem Stipišićem i Plamenkom Bavčevićem, ovaj put na drugoj omiljenoj splitskoj štaciji – u "Kalafatića", na Zenti, gdje smo proćakulali uz prvu jutarnju kavu.

– Bili smo specifični, svoji i originalni. Uvijek smo ulagali u vrhunske instrumente, nema prestižne hotelske terase na obali na kojoj dobrim rockom publiku nismo podigli na noge. Neka se odmah zna, nikada nam direktori hotela nisu odbili svirku ili bili nezadovoljni našim nastupom – osnovne postavke izdefinirali smo već na početku. Ipak, nekako nam zvuči nevjerojatno da su tek punoljetni mladići baš odmah zasjeli pred mikrofone na ekskluzivnim baštama, ciljamo na prve nastupe u frontama, tadašnjim mjesnim zajednicama, no i tu nas demantiraju.

– Vjerovali ili ne, prva svirka bila je u prostorijama Društva inženjera i tehničara na vrhu Koteksova nebodera u današnjoj Zvonimirovoj ulici. Iako mladi, toliko smo im se svidjeli da smo baš tamo odradili i svoju prvu novogodišnju svirku, doček 1969. godine – objašnjava nam šjor Tonči.

Čar nezaboravnih toplih večeri prizvali su govoreći nam o ljetima ranih sedamdesetih. Sviralo se u najpoznatijim hotelima – splitskom "Duilovu", "Dalmaciji", "Splitu", "Slaviji" u Baškoj Vodi, "Galebu" u bračkim Povljima, "Medenoj" u Trogiru, "Olympiji" i "Punti" u Vodicama, kaštelanskom "Palaceu", šibenskom "Solarisu", dubrovačkom "Excelsioru"...

– Ma o tome današnji mladi mogu samo sanjati, zamislite samo to naše ljeto 1971., pa tko ga ne bi poželio. Tri mjeseca proveli smo svirajući u ljetnoj bašti hotela "Galeb" u Povljima. Bio je to život iz snova. Kupanje, sunčanje, gotovo filmske avanture, živjeli smo cijelo ljeto u hotelu, sve plaćeno, a svaku večer od osam pa sve do ponoći svirka! Plaće su bile poprilično izdašne, no tako smo se dobro provodili da nam je to bilo u sasvim drugom planu – prisjeća se šjor Fjodor, koji je, budući da je jedini bio zaposlen, i to u "Jugoplastici", toga ljeta svakoga dana brodom "Njegoš" odlazio ranom zorom u 4.15 za Split, te se istoga dana u 14.30 vraćao u Povlja. Vrag nam ne da mira, pa odmah okrećemo priču u smjeru koji nam je zagolicao maštu. Je li istina da su Mađarice i Njemice početkom sedamdesetih zaista bile neodoljive...

– A slušajte, bilo je prijateljica i druženja, nećemo se lagat... Jednom smo došli na višednevno gostovanje u hotel koji još nije bio renoviran, pa smo do nastupa morali pričekati nekoliko dana. Bilo im je skupo vraćati nas doma, pa opet plaćati prijevoz i tako smo dobili par dana neplaniranog plaćenog godišnjeg. Navečer smo otišli na svirku drugog benda, u susjedni hotel, i ostali šokirani jer cure nas nisu obadavale, nisu znale da smo momci iz benda, rokeri! Jedva smo čekali povratak na pozornicu, tako smo prašili da bi nam se nakon svirke minimalno tri cure bacale oko vrata – smije se Plamenko, a Braco nadodaje kako su gotovo sve svoje prijatelje oženili.

– Svirali ste i po pirevima? – naivno pitamo.

– Ma koji pirevi, što vam je... Pa mi smo bili pravi, kvalitetni glazbenici... Da smo po pirevima svirali, od srama tko bi mogao Pjacom proć... Ekipi smo pomagali sentišima. Recimo, baci oko na neku malu, migne nam, naruči sentiš, dva, i što ćeš nego izać mu u susret... Uz Tončijev vrhunski vokal i našu svirku, to je bila riješena stvar.. Eto, tako vam se to radilo, ljubavni i društveni život odvijao se na plesnjacima – upućuje Braco.

Jedno vrijeme vježbali su u podrumu skladišnog prostora Trgovačke mreže "Jugoplastike" u Zvonimirovoj, što im je omogućio Josip Knežević, rukovoditelj Službe za aranžiranje i dekoraciju, pa su probe tako pratile i zaposlenice u prodavaonici na katu. Tako nešto, priznajemo, danas se ne događa...

Svirali su uglavnom s četiri instrumenta, od kojih su tri bile gitare, po uzoru na strane bendove. Na repertoaru su im uvijek bile uspješnice Creedenca, Little Richarda, Chuck Berryja, Jimi Hendrixa, Deep Purplea...

– E dok su neki tek pokušavali, mi smo ih stvarno vrhunski to odrađivali... Sram nas je i reći, no zarađivali smo više od starijih braće i sestara, čak i roditelja, lijepo se i živjelo, trošilo se, nije se štedjelo... Iz inozemstva smo naručivali opremu, uvijek smo imali vrhunske instrumente, za koje smo izdvajali ogromne cifre. Danas vjerojatno prosječan mobitel ima mogućnosti produkcije zvuka o kojima smo sanjali, no bila su druga vremena – pojašnjava trojac.

Kao da je bilo jučer, prisjećaju se večeri na otvorenoj terasi danas, nažalost, trošnog, a tada uistinu luksuznog hotela "Duilovo".
– Do osam i po bašta bi bila puna, ne samo stranaca, nego i Splićana. Mi bismo svirali do ponoći, a kako je zadnji autobus s Duilova išao u jedanaest, Splićani bi ostajali do kraja i pješice išli doma... A jasno vam je kako se imalo što pješačiti... – uskoro su snimili i prvu ploču s Tončijevim skladbama "Jedna mala" i "Zaboravi dane te", u studiju Radio Splita. Glazbeni producent im je bio Ljubo Stipišić, koji je na omotnici ploče napisao svoj osvrt i nazvao ih onima koji tek dolaze.

– Zapravo samo jedno ljeto smo glazbeno baš došli na svoje, u Orebiću smo svirali mladim ljudima, sjećam se ekskurzije iz Novog Sada, znali su sve naše pjesme, ostali smo iznenađeni. Od mog prijatelja barba radio je kao šef terase tamo i kada ga je prijatelj na kraju ljeta pitao kakvi smo bili, rekao je: "Bili su dobri, ali svirkom su latu s krova skidali!" Eto, tako smo prašili – ponosan je Plamenko.

Drugu ploču objavili su 1975., sa skladbama Nenada Vilovića, a materijal je snimljen u Vilovićevu studiju u Kineskom zidu. Ploče su, naravno, otvarale prestižna glazbena vrata.

– Nema to veze s onim što poznajete danas. Trebalo se prvo dokazati svirkama, izgraditi ugled, i kod publike i kod kritičara, i tada bi vam se, možda, ako imate malo sreće i puno talenta, otvorila vrata glazbenih studija. Kritike su bile ozbiljna stvar, samim tim i glazba je bila ozbiljna – tvrdi šjor Tonči. Godine 1979. grupa je dobila novo ime, Ocean, a dobili su i pjevačicu, Ivanku Luetić, a ulogu bubnjara preuzeo je Damir Mihanović Čubi. Nastupali su na terasi "Dioklecijan", u Turističkoj palači, gdje je organizatorske poslove vodio splitski glazbeni menadžer Ivica Bubalo, koji ih je rado angažirao. Krajem sedamdesetih svirali su ispred kultnog diskokluba na Zenti, tadašnjeg "Buddija", a iako ih je u osamdesetima život odvojio od profesionalne glazbe, devedesete su, zaključuju, skroz promijenile pristup kvalitetnoj glazbi.

– Našu mladost obilježilo je cjelonoćno slušanje Radio Luxembourga s olovkom u ruci, kako bismo uspjeli zapisati stihove pjesama, pa sutra ne znaš točnu riječ, pogađaš pravi ton... Sada je to nezamislivo, no sve bismo rado ponovili jer smo i Atlasima, a i kasnije u Oceanu, zapravo profitirali... Ostvarili smo mladenačke glazbene želje i zajedno sazrijevali odgovarajući na sve izazove toga vremena. Malo je onih koji se tako kvalitetno ispunjenim godinama mogu pohvaliti – zaključuju atlasaši.


Glazbenici koji su svirali u Atlasima do 1976.
Vokal i gitara: Pero Matić, Tonči Stipišić Toni
Bas-gitara: Mislav Kukoč, Fiodor Matoković Braco, pok. Nenad Grubelić Neno
Bubnjevi: Silvio Goll Kevesić, Eugen Petrašić Genči, Stipe Bulić, Perislav Bonačić Peco
Orgulje: Joško Čelan, Franko Karaman, Ivica Kalebić, Ante Bezić Beza, Ante Mrak Toni, Obrad Ilijašević Harma, Vladimir Batinić Vlado, Hrvoje Tudor Hrco, Ivo Lesić, Plamenko Bavčević Prajo
Saksofon: Vladimir Pavić Vlado
Gitara: Matko Zorica

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sjecate-li-se-ovog-benda-testirajte-svoje-pamcenje-i-vratite-se-u-mladost-538675 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=93a70473c2ea2045e17e6521f70559ea5a580a19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sje%C4%87ate+li+se+ovog+benda%3F+Testirajte+svoje+pam%C4%87enje+i+vratite+se+u+mladost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsjecate-li-se-ovog-benda-testirajte-svoje-pamcenje-i-vratite-se-u-mladost-538675 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsjecate-li-se-ovog-benda-testirajte-svoje-pamcenje-i-vratite-se-u-mladost-538675 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proslavili 50 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotProslavili 50 godina

Sjećate li se ovog benda? Testirajte svoje pamćenje i vratite se u mladost

30. ožujka 2018. - 22:06

Davno prije YouTubea i mogućnosti da baš svatko objavi pjesmu i prozove se glazbenikom, onda kada su se splitskom Rivom prošetavale prve mini suknje, utakmice života odigravale se na Starom placu, te se itekako znalo što je pravi rock, u gradu pod Marjanom osnovan je vokalno-instrumentalni sastav Atlasi.

Te, u dobrom dijelu Europe vrlo važne, prosvjedne 1968. godine, kada su akcije mladih mijenjale svijet, grupa splitskih tinejdžera i studenata prihvatila se instrumenata i mikrofona, i po uzoru na najveće grupe toga doba prašila iskreno i pošteno. Doduše, jedino na terasama i u baštama renomiranih hotela na jadranskoj obali, što je u to vrijeme svakako bila prestižna scena za kvalitetan glazbeni sastav.

Prije nekoliko dana okupili su se svi glazbenici koji su prošli kroz Atl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:23