stdClass Object ( [id] => 621135 [title] => Zdanja od kojih zastaje dah: ove luksuzne građevine 'niknule' su u posljednjih pet godina, neke i na najnevjerojatnijim mogućim mjestima [alias] => zdanja-od-kojih-zastaje-dah-ove-luksuzne-gradevine-niknule-su-u-posljednjih-pet-godina-neke-i-na-najnevjerojatnijim-mogucim-mjestima [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Projektiranje poslovnih zgrada, muzeja, zračnih luka, željezničkih postaja i stambenih prostora ne može uvijek biti revolucionarno, najvećim dijelom radi se o "običnim" ostvarenjima, ali svako toliko pojavi se neko zdanje koje izaziva opću pozornost i vodi arhitekturu u novom pravcu. U posljednjih pet godina nekoliko je takvih zdanja za koja se može reći da su redefinirale arhitekturu.

Fondation Louis Vuitton

Jedna od njih je zgrada Fondation Louis Vuitton u Parizu, djelo Franka Gehryja, koja je dovršena 2014. godine. Zbog svojih strogih građevinskih pravila i arhitektonskog pedigrea, Pariz je pri vrhu svjetskih lokacija na kojima je najteže uspješno ostvariti moderno arhitektonsko djelo. Gehry je u tome uspio staklenom strukturom u obliku plovila, koja ležu među stablima i travnjacima Bois de Boulogne. Gehry je inspiraciju za muzej i kulturni centar pronašao u nekim sjajnim dizajnima 19. stoljeća, staklenicima u francuskim i britanskim vrtovima. Struktura je to koja je istovremeno kapriciozna i robusna poput krivudavih staza i beskrajnih redova stabala koji je okružuju.

Shanghai Tower

Djelo arhitekata slavne tvrtke Gensler, dovršen 2015. godine, 632 metra visoki Shanghai Tower, koji ima 128 katova, drži niz rekorda – najviša je zgrada u Kini, druga najviša u svijetu, s najvišom promatračnicom na svijetu i drugim najbržim sustavom liftova na svijetu. Sve to ipak pada u drugi plan u usporedbi s dizajnom, asimetričnim oblikom zaobljenih kutova što je uštedjelo oko 58 milijuna dolara u troškovima materijala za gradnju koliko bi dodatno bilo utrošeno za tradicionalnu uglatu zgradu iste veličine. Asimetrična forma, konusni profil i zaobljeni uglovi omogućavaju zgradi da izdrži vjetrove snage tajfuna kakvi su uobičajeni u Šangaju.

432 Park Avenue

Zgrada koju je u New Yorku projektirao urugvajski arhitekt Rafael Vinoly je najviše dovršeno (2015.) stambeno zdanje na zapadnoj hemisferi. Smješten u srcu Manhattana, 425,5 metara visoki neboder dominantne vitke siluete vidljiv je iz svih pet newyorških četvrti. Poklonici dizajna kažu da bijela uniformirana struktura posjeduje određenu eleganciju, dok kritičari kažu kako zgradi nedostaje karaktera. No, bez obzira na to, izgraditi takvo zdanje bilo je golemi inženjerski izazov koji je označio novu eru tankih super nebodera.

Broad

Muzej u Los Angelesu dizajnirali su arhitekti tvrtke Diller Scofidio + Renfro, radi se o zgradi dovršenoj 2015. godine, koja funkcionira kao bešavni tampon između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Korišten je poluporozni sustav koji nazivaju velom, zastorom, osmišljen tako da, bez obzira na kretanje Sunca, njegova svjetlost nikad direktno ne prodire u unutrašnjost, celularna struktura oko postavljenih djela djeluje poput spužve koja apsorbira i emitira svjetlost ovisno o potrebama.

Oculus

Španjolski arhitekt Santiago Calatrava ima reputaciju kreatora tako dinamičnih struktura da se čini kako će svakog trenutka poletjeti, a dizajn njujorškog Oculusa nije izuzetak. Premda se radi o strukturi od čelika, betona, kamena i stakla, ima oblik ptice, zapravo feniksa, usred leta. Simblizam feniksa koji se uzdiže iz pepela je trenutačan jer je to zdanje smješteno neposredno uz memorijal i muzej posvećen žrtvama 11. rujna. No, ne čini ga posebnim samo simbolizam nego i dizajn koji omogućava posjetiteljima da se s lakoćom kreću kroz prostor koji povezuje 11 linija podzemne željeznice i brojne poslovne prostore.

Elbphilharmonie Hamburg

Smještena u četvrti HafenCity, najvećem europskom unutargradskom razvojnom projektu, između Speicherstadta, koji je na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine, i luke na rijeci Elbi, Elbphilharmonie je novi magnet za lokalno stanovništvo i posjetitelje. Spektakularno zdanje je najviša nastanjena zgrada u Hamburgu, visoka 110 metara, nova konstrukcija podignuta je na staroj skladišnoj lučkoj zgradi izgrađenoj između 1963. i 1966. godine, a služila je za skladištenje kakaa, čaja i duhana do 1990-ih.

Na tim je temeljima Elbphilharmonie dizajnirala švicarska arhitektonska tvrtka Herzog & de Meuron, čiji su potpisi i na londonskom muzeju Tate Modern, minhenskom nogometnom stadionu Allianz Arena i pekinškom olimpijskom stadionu "ptičje gnijezdo". Staklo potpuno prekriva gornji dio strukture dovršene 2017. godine, zbog čega zgrada filharmonije više sliči na avangardni brod nego prostor za glazbene izvedbe.

Apple Park

Za mnoge će Apple Park u srcu Kalifornije, završen 2017. godine, uvijek biti posljednja vizija osnivača Applea Stevea Jobsa. Za druge je najnovije sjedište kompanije vrhunac arhitektonskih dostignuća i pokazatelj kako bi kampus tvrtke okrenute budućnosti trebao biti dizajniran. Za ostvarenje svoje ideje o smještaju tvrtke u okoliš u kojemu nestaju barijere između zgrade i prirode, do koje je došao još 2004. šetajući londonskim Hyde Parkom, Jobs se obratio nagrađivanom arhitektu Normanu Fosteru. Okoliš je integralni dio koncepta, neodvojiv od zgrade u obliku prstena koju potpuno pokreće održiva energija, većina koje dolazi od solarnih panela na strukturi koja nalikuje svemirskom brodu. Jobs nije bio poklonik klima-uređaja pa je osmišljen ventilacijski sustav koji uvlači i izbacuje zrak održavajući stalnu temperaturu i omogućavajući zaposlenicima da osjete svaki povjetarac kao da sjede vani.

Louvre Abu Dhabi

Ako se posljednje desetljeće može smatrati modernom arapskom renesansom naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata, Louvre Abu Dhabi je središnje djelo tog pokreta sa svojom kupolom od nehrđajućeg čelika i aluminija izrezanih i posloženih tako da daju zadivljujući efekt. Dovršeno 2017. godine, zdanje koje je osmislio Jean Nouvel, koštalo je oko 650 milijuna dolara, trebalo je osam godina da se izgradi najveći muzej na Arapskom poluotoku koji kroz 23 galerije nudi kolekcije zapadnjačke umjetnosti.

CopenHill

Bjarkeu Ingelsu, osnivač i kreativni direktor Bjarke Ingels Group (BIG), radikalna arhitektura nije nepoznanica, ali upravo dizajn CopenHilla u njegovu rodnom Kopenhagenu otkriva svu genijalnost 44-godišnjeg arhitekta. CopenHill, dovršen 2017. godine je dokaz da arhitektura koja štedi okoliš može biti postignuta kroz vrhunski dizajn pa ovaj pogon za pretvaranje otpada u energiju ne emitira nikakve otrove u atmosferu.

CopenHill može godišnje sagorjeti 400.000 tona otpada u čistu energiju koja može opskrbiti 60.000 kućanstava u tom području. A uz to je i beskrajno zabavan. Budući da Danska, koja ima dosta snježnih padalina, ali je ravna, nema odgovarajućih terena za ljubitelje skijanja, BIG je osmislio dodatak CopenHillu na čijem se krovu nalazi skijaška padina do koje se stiže liftom unutar zgrade, a ima tri staze za skijaše različitog umijeća.

Nacionalni muzej Katara

Spektakularna građevina, "procvjetala" golema pustinjska ruža nekima je nalik na nakupinu letećih tanjura. Nacionalni muzej Katara čiji inovativni dizajn potpisuje Jean Nouvel, dobitnik Pritzkerove nagrade, gradio se gotovo dva desetljeća, a kreiran je od serije isprepletenih diskova koji štite posjetitelje od vrućine.

UK Times nazvao je ovo zdanje, čija je izgradnja koštala 434 milijuna dolara, a otvoren je ove godine, "najposebnijom zgradom desetljeća". Krov se sastoji od 76.000 panela savršeno usklađenih u svojevrsnoj slagalici 539 diskova. Inspiriran je prirodnim fenomenom pustinjskih ruža, formacijama nalik cvjetovima koje nastaju kristalizacijom minerala u sušnim pješčanim uvjetima poput isparavanja plitkih slanih jezera, riječnih korita ili zaljeva.

Shed

Cilj novog, 475 milijuna dolara vrijednog kulturnog centra, naizgled se činio nemogućim – privući pozornost Njujorčana koji vjeruju da su već sve vidjeli. Ekipa iz Diller Scofidio + Renfro i David Rockwell su u tome uspjeli, ove godine je dovršena zgrada na kotačima koja se može "podijeliti" u dva dijela. Struktura se sastoji od vanjske školjke načinjene od vrlo laganih, svjetlucavih panela, koja je smještena na kotačima povezanima s kratkim tračnicama. Ta se školjka može odmaknuti od glavnog zdanja, stvarajući efekt potpuno nove zgrade koja je dio one originalne. Ova fleksibilna zgrada snažnog karaktera može se prilagoditi budućnosti koju još ne poznaje...

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Inžinjerski izazov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-08-31 18:48:16 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-09-01 10:23:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-09-01 10:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9652 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/08/31/shutterstock_1135091621.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "shutterstock_1135091621" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1229x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7456655 Threads: 4 Questions: 1534592913 Slow queries: 4666568 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110760783 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/zdanja-od-kojih-zastaje-dah-ove-luksuzne-gradevine-niknule-su-u-posljednjih-pet-godina-neke-i-na-najnevjerojatnijim-mogucim-mjestima-621135 [printLink] => /mozaik/zivot/zdanja-od-kojih-zastaje-dah-ove-luksuzne-gradevine-niknule-su-u-posljednjih-pet-godina-neke-i-na-najnevjerojatnijim-mogucim-mjestima-621135?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 338458 [name] => arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektura [link] => /tag/arhitektura ) [1] => stdClass Object ( [id] => 493042 [name] => graditeljstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => graditeljstvo [link] => /tag/graditeljstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Inžinjerski izazov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdanja od kojih zastaje dah: ove luksuzne građevine 'niknule' su u posljednjih pet godina, neke i na najnevjerojatnijim mogućim mjestima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/31/shutterstock_1135091621.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => shutterstock_1135091621 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/31/shutterstock_1135091621.jpg [title] => shutterstock_1135091621 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Projektiranje poslovnih zgrada, muzeja, zračnih luka, željezničkih postaja i stambenih prostora ne može uvijek biti revolucionarno, najvećim dijelom radi se o "običnim" ostvarenjima, ali svako toliko pojavi se neko zdanje koje izaziva opću pozornost i vodi arhitekturu u novom pravcu. U posljednjih pet godina nekoliko je takvih zdanja za koja se može reći da su redefinirale arhitekturu.

Fondation Louis Vuitton

Jedna od njih je zgrada Fondation Louis Vuitton u Parizu, djelo Franka Gehryja, koja je dovršena 2014. godine. Zbog svojih strogih građevinskih pravila i arhitektonskog pedigrea, Pariz je pri vrhu svjetskih lokacija na kojima je najteže uspješno ostvariti moderno arhitektonsko djelo. Gehry je u tome uspio staklenom strukturom u obliku plovila, koja ležu među stablima i travnjacima Bois de Boulogne. Gehry je inspiraciju za muzej i kulturni centar pronašao u nekim sjajnim dizajnima 19. stoljeća, staklenicima u francuskim i britanskim vrtovima. Struktura je to koja je istovremeno kapriciozna i robusna poput krivudavih staza i beskrajnih redova stabala koji je okružuju.

Shanghai Tower

Djelo arhitekata slavne tvrtke Gensler, dovršen 2015. godine, 632 metra visoki Shanghai Tower, koji ima 128 katova, drži niz rekorda – najviša je zgrada u Kini, druga najviša u svijetu, s najvišom promatračnicom na svijetu i drugim najbržim sustavom liftova na svijetu. Sve to ipak pada u drugi plan u usporedbi s dizajnom, asimetričnim oblikom zaobljenih kutova što je uštedjelo oko 58 milijuna dolara u troškovima materijala za gradnju koliko bi dodatno bilo utrošeno za tradicionalnu uglatu zgradu iste veličine. Asimetrična forma, konusni profil i zaobljeni uglovi omogućavaju zgradi da izdrži vjetrove snage tajfuna kakvi su uobičajeni u Šangaju.

432 Park Avenue

Zgrada koju je u New Yorku projektirao urugvajski arhitekt Rafael Vinoly je najviše dovršeno (2015.) stambeno zdanje na zapadnoj hemisferi. Smješten u srcu Manhattana, 425,5 metara visoki neboder dominantne vitke siluete vidljiv je iz svih pet newyorških četvrti. Poklonici dizajna kažu da bijela uniformirana struktura posjeduje određenu eleganciju, dok kritičari kažu kako zgradi nedostaje karaktera. No, bez obzira na to, izgraditi takvo zdanje bilo je golemi inženjerski izazov koji je označio novu eru tankih super nebodera.

Broad

Muzej u Los Angelesu dizajnirali su arhitekti tvrtke Diller Scofidio + Renfro, radi se o zgradi dovršenoj 2015. godine, koja funkcionira kao bešavni tampon između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Korišten je poluporozni sustav koji nazivaju velom, zastorom, osmišljen tako da, bez obzira na kretanje Sunca, njegova svjetlost nikad direktno ne prodire u unutrašnjost, celularna struktura oko postavljenih djela djeluje poput spužve koja apsorbira i emitira svjetlost ovisno o potrebama.

Oculus

Španjolski arhitekt Santiago Calatrava ima reputaciju kreatora tako dinamičnih struktura da se čini kako će svakog trenutka poletjeti, a dizajn njujorškog Oculusa nije izuzetak. Premda se radi o strukturi od čelika, betona, kamena i stakla, ima oblik ptice, zapravo feniksa, usred leta. Simblizam feniksa koji se uzdiže iz pepela je trenutačan jer je to zdanje smješteno neposredno uz memorijal i muzej posvećen žrtvama 11. rujna. No, ne čini ga posebnim samo simbolizam nego i dizajn koji omogućava posjetiteljima da se s lakoćom kreću kroz prostor koji povezuje 11 linija podzemne željeznice i brojne poslovne prostore.

Elbphilharmonie Hamburg

Smještena u četvrti HafenCity, najvećem europskom unutargradskom razvojnom projektu, između Speicherstadta, koji je na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine, i luke na rijeci Elbi, Elbphilharmonie je novi magnet za lokalno stanovništvo i posjetitelje. Spektakularno zdanje je najviša nastanjena zgrada u Hamburgu, visoka 110 metara, nova konstrukcija podignuta je na staroj skladišnoj lučkoj zgradi izgrađenoj između 1963. i 1966. godine, a služila je za skladištenje kakaa, čaja i duhana do 1990-ih.

Na tim je temeljima Elbphilharmonie dizajnirala švicarska arhitektonska tvrtka Herzog & de Meuron, čiji su potpisi i na londonskom muzeju Tate Modern, minhenskom nogometnom stadionu Allianz Arena i pekinškom olimpijskom stadionu "ptičje gnijezdo". Staklo potpuno prekriva gornji dio strukture dovršene 2017. godine, zbog čega zgrada filharmonije više sliči na avangardni brod nego prostor za glazbene izvedbe.

Apple Park

Za mnoge će Apple Park u srcu Kalifornije, završen 2017. godine, uvijek biti posljednja vizija osnivača Applea Stevea Jobsa. Za druge je najnovije sjedište kompanije vrhunac arhitektonskih dostignuća i pokazatelj kako bi kampus tvrtke okrenute budućnosti trebao biti dizajniran. Za ostvarenje svoje ideje o smještaju tvrtke u okoliš u kojemu nestaju barijere između zgrade i prirode, do koje je došao još 2004. šetajući londonskim Hyde Parkom, Jobs se obratio nagrađivanom arhitektu Normanu Fosteru. Okoliš je integralni dio koncepta, neodvojiv od zgrade u obliku prstena koju potpuno pokreće održiva energija, većina koje dolazi od solarnih panela na strukturi koja nalikuje svemirskom brodu. Jobs nije bio poklonik klima-uređaja pa je osmišljen ventilacijski sustav koji uvlači i izbacuje zrak održavajući stalnu temperaturu i omogućavajući zaposlenicima da osjete svaki povjetarac kao da sjede vani.

Louvre Abu Dhabi

Ako se posljednje desetljeće može smatrati modernom arapskom renesansom naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata, Louvre Abu Dhabi je središnje djelo tog pokreta sa svojom kupolom od nehrđajućeg čelika i aluminija izrezanih i posloženih tako da daju zadivljujući efekt. Dovršeno 2017. godine, zdanje koje je osmislio Jean Nouvel, koštalo je oko 650 milijuna dolara, trebalo je osam godina da se izgradi najveći muzej na Arapskom poluotoku koji kroz 23 galerije nudi kolekcije zapadnjačke umjetnosti.

CopenHill

Bjarkeu Ingelsu, osnivač i kreativni direktor Bjarke Ingels Group (BIG), radikalna arhitektura nije nepoznanica, ali upravo dizajn CopenHilla u njegovu rodnom Kopenhagenu otkriva svu genijalnost 44-godišnjeg arhitekta. CopenHill, dovršen 2017. godine je dokaz da arhitektura koja štedi okoliš može biti postignuta kroz vrhunski dizajn pa ovaj pogon za pretvaranje otpada u energiju ne emitira nikakve otrove u atmosferu.

CopenHill može godišnje sagorjeti 400.000 tona otpada u čistu energiju koja može opskrbiti 60.000 kućanstava u tom području. A uz to je i beskrajno zabavan. Budući da Danska, koja ima dosta snježnih padalina, ali je ravna, nema odgovarajućih terena za ljubitelje skijanja, BIG je osmislio dodatak CopenHillu na čijem se krovu nalazi skijaška padina do koje se stiže liftom unutar zgrade, a ima tri staze za skijaše različitog umijeća.

Nacionalni muzej Katara

Spektakularna građevina, "procvjetala" golema pustinjska ruža nekima je nalik na nakupinu letećih tanjura. Nacionalni muzej Katara čiji inovativni dizajn potpisuje Jean Nouvel, dobitnik Pritzkerove nagrade, gradio se gotovo dva desetljeća, a kreiran je od serije isprepletenih diskova koji štite posjetitelje od vrućine.

UK Times nazvao je ovo zdanje, čija je izgradnja koštala 434 milijuna dolara, a otvoren je ove godine, "najposebnijom zgradom desetljeća". Krov se sastoji od 76.000 panela savršeno usklađenih u svojevrsnoj slagalici 539 diskova. Inspiriran je prirodnim fenomenom pustinjskih ruža, formacijama nalik cvjetovima koje nastaju kristalizacijom minerala u sušnim pješčanim uvjetima poput isparavanja plitkih slanih jezera, riječnih korita ili zaljeva.

Shed

Cilj novog, 475 milijuna dolara vrijednog kulturnog centra, naizgled se činio nemogućim – privući pozornost Njujorčana koji vjeruju da su već sve vidjeli. Ekipa iz Diller Scofidio + Renfro i David Rockwell su u tome uspjeli, ove godine je dovršena zgrada na kotačima koja se može "podijeliti" u dva dijela. Struktura se sastoji od vanjske školjke načinjene od vrlo laganih, svjetlucavih panela, koja je smještena na kotačima povezanima s kratkim tračnicama. Ta se školjka može odmaknuti od glavnog zdanja, stvarajući efekt potpuno nove zgrade koja je dio one originalne. Ova fleksibilna zgrada snažnog karaktera može se prilagoditi budućnosti koju još ne poznaje...

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
shutterstock_1135091621
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zdanja-od-kojih-zastaje-dah-ove-luksuzne-gradevine-niknule-su-u-posljednjih-pet-godina-neke-i-na-najnevjerojatnijim-mogucim-mjestima-621135 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84d5a8d9b5332a06482bebb40e811391d9f8fa74 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdanja+od+kojih+zastaje+dah%3A+ove+luksuzne+gra%C4%91evine+%26%23039%3Bniknule%26%23039%3B+su+u+posljednjih+pet+godina%2C+neke+i+na+najnevjerojatnijim+mogu%C4%87im+mjestima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzdanja-od-kojih-zastaje-dah-ove-luksuzne-gradevine-niknule-su-u-posljednjih-pet-godina-neke-i-na-najnevjerojatnijim-mogucim-mjestima-621135 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzdanja-od-kojih-zastaje-dah-ove-luksuzne-gradevine-niknule-su-u-posljednjih-pet-godina-neke-i-na-najnevjerojatnijim-mogucim-mjestima-621135 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Inžinjerski izazov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotInžinjerski izazov

Zdanja od kojih zastaje dah: ove luksuzne građevine 'niknule' su u posljednjih pet godina, neke i na najnevjerojatnijim mogućim mjestima

1. rujna 2019. - 12:01
shutterstock_1135091621

Projektiranje poslovnih zgrada, muzeja, zračnih luka, željezničkih postaja i stambenih prostora ne može uvijek biti revolucionarno, najvećim dijelom radi se o "običnim" ostvarenjima, ali svako toliko pojavi se neko zdanje koje izaziva opću pozornost i vodi arhitekturu u novom pravcu. U posljednjih pet godina nekoliko je takvih zdanja za koja se može reći da su redefinirale arhitekturu.

Fondation Louis Vuitton

Jedna od njih je zgrada Fondation Louis Vuitton u Parizu, djelo Franka Gehryja, koja je dovršena 2014. godine. Zbog svojih strogih građevinskih pravila i arhitektonskog pedigrea, Pariz je pri vrhu svjetskih lokacija na kojima je najteže uspješno ostvariti moderno arhitektonsko djelo. Gehry je u tome uspio staklenom strukturom u obliku plovila, koja ležu među stablima i travn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:33