StoryEditorOCM
Životbritanci šokirani

Životna bitka miljenice nacije: Kate je suočena sa strašnom dijagnozom, teški su dani pred kraljevskom obitelji

Piše Marija Čović
22. ožujka 2024. - 23:19

U šokantnom video obraćanju javnosti, britanska princeza Kate, supruga princa Williama, objavila je da joj je dijagnosticiran rak i da je u ranoj fazi kemoterapije.

Kensingtonska palača je poručila da neće objaviti o kojoj se vrsti raka radi i u kojoj je fazi otkriven, te je pozvala javnost da ne špekulira, a poručili su i kako su uvjereni da će se princeza od Walesa potpuno oporaviti.

U videu, u kojemu se Kate obraća sjedeći na vrtnoj klupi okružena proljetnim cvijećem, kazala je kako je dijagnoza raka bila golemi šok nakon nekoliko teških mjeseci za cijelu obitelj. Kate je ponovila ono što se znalo od sredine siječnja, da je podvrgnuta velikoj abdominalnoj operaciji, koja je bila uspješna, i da se tada nije znalo za postojanje raka.

image

Kate Middleton

/Slobodna Dalmacija

- Testovi nakon operacije otkrili su prisutnost raka i moj medicinski tim je savjetovao da se podvrgnem preventivnoj kemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog tretmana – kazala je 42-godišnja Kate koja na snimci dobro izgleda, iako je nešto mršavija nego inače, što je razumljivo nakon opsežnog operativnog zahvata.

Rekla je da su ona i William činili sve što mogu date informacije procesuiraju i nose se s njima privatno zbog svoje mlade obitelji.

- Trebalo nam je vremena da sve objasnimo Georgeu, Charlotte i Louisu na način primjeren za njih i da ih uvjerimo da ću biti dobro. I kao što sam i njima rekla, dobro sam i snažnija svakog dana fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći u liječenju. Imati Williama pored sebe je veliki izvor utjehe i sigurnosti. Kao i ljubav, podrška i dobrota koju su mi mnogi od vas pokazali. To puno znači za nas oboje – kazala je princeza od Walesa.

Šokantna dijagnoza

Dodala je da obitelj sada treba vremena, prostora i privatnosti dok ne završi s liječenjem pa se, razumljivo, ne očekuje da se Kate i William s djecom pojave na okupljanju kraljevske obitelji na misi na Uskrs, a zasad se ne može predvidjeti kada bi se Kate mogla pojaviti u javnosti i vratiti službenim dužnostima.

image

Princ William AFP

Temilade Adelaja/Afp

Palača je potvrdila da je saznanje o Kateinoj šokantnoj dijagnozi bio razlog što je William nedavno u veljači u zadnji trenutak javio da se neće pojaviti na misi zadušnici za pokojnog grčkog kralja Konstantina II. u kapeli dvorca Windsor.

Još otkako je sredinom siječnja objavljeno da je Kate u uglednoj londonskoj bolnici podvrgnuta dogovorenoj operaciji abdomena, mladi kraljevski par je bio izložen javnim špekulacijama i "ludilu" na društvenim mrežama s brojnim teorijama zavjere o njezinoj dugotrajnoj odsutnosti iz javnog života budući da nije viđena od Božića.

Video kojim se Kate obratila javnosti snimio je BBC Studios, produkcijska grana BBC-ja, u srijedu u Windsoru, a nakon objave britanski premijer Rishi Sunak je kazao kako je Kate pokazala "izvanrednu hrabrost" i da joj želi brzi oporavak.

- Posljednjih tjedana bila je izvrgnuta intenzivnoj kritici i nije imala fer tretman u pojedinim medijima širom svijeta i na društvenim mrežama. Kad se radi o zdravlju, kao i bilo tko drugi, i ona treba imati privatnost da se može fokusirati na liječenje i biti sa svojom voljenom obitelji – kazao je Sunak dodajući da princeza od Walesa ima ljubav i potporu cijele zemlje.

image

U dirljivom videu, princeza Katarina objavila je da je suočena s teškom bolešću, ne gubeći vjeru ni nadu AFP

Handout/Afp

Kateina šokantna dijagnoza objavljena je danas ne zbog neugodnih špekulacija na društvenim mrežama nego zato jer su njezina i Williamova djeca, desteogodišnji George, osmogodišnja Charlotte i petogodišnji Louis započeli uskrsne školske praznike, što im je dalo mogućnost da ih zaštite od neizbježnog šoka u javnosti.

Kate je u videu poručila kako joj je njezin rad uvijek donosio duboko zadovoljstvo i raduje se povratku obavezama kad to bude moguće, ali sada se mora fokusirati na to da se potpuno oporavi.

- U ovim trenucima mislim i na sve one na čije je živote utjecao rak. Svi koji ste se suočili s ovom bolešću, u bilo kojem obliku, nemojte gubiti vjeru ili nadu. Niste sami – poručila je u emotivnom videu princeza Kate.

Moguće je i da su se Kate i William, uz podršku kralja Charlesa, koji se i sam liječi od raka, i kraljice Camille, odlučili sada objaviti informaciju o dijagnozi nakon što se u javnosti doznalo da se u bolnici u kojoj je operirana provodi istraga, u koju je uključena i policija, jer je troje članova osoblja pokušalo doći do njezinih povjerljivih medicinskih podataka.

Krađa podataka

Nije poznato jesu li u tome i uspjeli i je li možda bilo kakvih pokušaja ucjene i prodaje tih podataka. Kensigntonska palača neće objaviti koliko bi očekivano trajanje Kateinog liječenja moglo biti i gdje će se liječiti, te je pozvala medije i javnost da ne špekuliraju. Ali teško je očekivati da će tabloidi, naročito oni izvan Velike Britanije, i društvene mreže poštovati taj apel s obzirom kakve su se sve sulude ideje vrtile vezano za njezinu bolest i odsutnost.

Objavljeno je i da će William, nakon završetka školskih praznika, nastaviti balansirati obavljanje službenih dužnosti i brigu o supruzi i djeci, kao što je to činio od početka ove godine. Kate će se, poručili su iz Kensingtonske palače, vratiti službenim dužnostima kad joj to dozvoli njezin medicinski tim kojemu je jako zahvalna za sve što za nju čine.

Oglasio se i kralj Charles III., Katein svekar, koji se i sam bori s rakom, poručio je kako je "jako ponosan" na princezu od Walesa zbog njezine hrabrosti u otkrivanju dijagnoze i u bliskom je kontaktu s voljenom nevjestom. Buckinghamska palača je objavila da kralj i kraljica Camilla s ljubavlju podupiru cijelu obitelj u ovim teškim vremenima.

Charlesovo, a sada i Kateino objavljivanje dijagnoze maligne bolesti pokazatelj je otvaranja kraljevske obitelji nakon smrti kraljice Elizabete II. i Charlesovog preuzimanja prijestolja.

image

Katarina, Princeza od Walesa, suočena je teškom dijagnozom AFP

Jonathan Brady/Afp

Prof. Andrew Beggs, stručni konzultant i kirug u bolnici kraljice Elizabete u Birminghamu, kazao je kako je preventivna kemoterapija "nešto poput brisanja poda izbjeljivačem nakon što smo na njega nešto prolili, kemoterapija će ubiti sve "prosute stanice", piše Daily Mail.

Razdoblje kemoterapije je jako varijabilno, tradicionalno se radi o četiri do šest ciklusa terapije, svaki traje 21 dan i sastoji se od jednog do nekoliko dana primanja kemoterapije. Ima i dnevnih, dvotjednih i četverotjednih tretmana, a nuspojave mogu biti umor, mučnina, povraćanje, gubitak kose...

Poruke potpore

Naravno, nakon što je Kate objavila da ima rak, njezini su obožavatelji preplavili društvene mreže porukama potpore, zajedničko im je da su njihove misli i molitve uz Kate, njezinu obitelj i djecu, te da je cijela zemlja uz nju u ovim teškim trenucima.

Prvi mjeseci ove godine bili su izuzetno teški za kraljevsku obitelj. Uz Charlesovu i Kateinu dijagnozu raka, i Sarah Ferguson, bivša supruga princa Andrewa, je u kratkom razmaku dijagnosticiran i drugi oblik raka. Nakon što je operirala rak dojke, ove godine joj je dijagnosticiran maligni rak kože, što je također zahtijevalo operativni zahvat.

A u veljači je tragično preminuo Thomas Kingston, suprug lady Gabrielle Windsor, kćeri princa Michaela od Kenta, prvog rođaka pokojne kraljice Elizabete II.

image

Katarina, Princeza od Walesa, suočena je teškom dijagnozom AFP

Henry Nicholls/Afp

Inače, Catherine Elizabeth Middleton najstarije je od troje djece Carole i Michaela Middletona, rođena je 9. siječnja 1982. godine. Školovala se u koledžu Marlborough, potom na sveučilištu St Andrews u Škotskoj, gdje se i upoznala s kolegom studentom, princom Williamom.

Tu su započeli svoju dugogodišnju vezu koja je rezultirala spektakularnim kraljevskim vjenčanjem 29. travnja 2011. u Westminsterskoj opatiji. Vrlo brzo Kate je postala miljenica nacije, uz to i modna ikona čiji su odabiri odjeće i horde žena koje su je slijedile, imale golemi pozitivan učinak na britansko gospodarstvo.

image

Katarina, Princeza od Walesa, suočena je teškom dijagnozom AFP

Daniel Leal/Afp
image

Kate Middleton

/Slobodna Dalmacija
image

Princ William AFP

Temilade Adelaja/Afp
image

Katarina, Princeza of Walesa, je vrlo brzo po vječanju za princa Williama postala miljenica nacije i uzor mnogima AFP

Odd Andersen/Afp
image

Teške vijesti iz kraljevske palače potaknule su mnoge Britance na iskaze potpore voljenoj princezi AFP

Henry Nicholls/Afp
image

U dirljivom videu, princeza Katarina objavila je da je suočena s teškom bolešću, ne gubeći vjeru ni nadu AFP

Handout/Afp
image

Katarina, Princeza od Walesa, suočena je teškom dijagnozom AFP

Henry Nicholls/Afp
image

Katarina, Princeza od Walesa, suočena je teškom dijagnozom AFP

Jonathan Brady/Afp
image

Katarina, Princeza od Walesa, suočena je teškom dijagnozom AFP

Hannah Mckay/Afp
image

Katarina, Princeza od Walesa, suočena je teškom dijagnozom AFP

Adrian Dennis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:15