stdClass Object ( [id] => 1341666 [title] => Zvonimir Vila: ‘Alkohol me skoro ubio. Izgubio sam voljenu ženu, varao, bio agresivan, povraćao krv... Nikad više!‘ [alias] => zvonimir-vila-alkohol-me-skoro-ubio-izgubio-sam-voljenu-zenu-varao-bio-agresivan-povracao-krv-nikad-vise [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Akademski grafičar, slikar Zvonimir Vila dva puta se rodio: prvi put jednoga dana u studenom prije 57 godina, a drugi put kada je priznao da je alkoholičar!

Vila je Zagrepčanin po rođenju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, a sve što danas zna o grafici naučio je od profesora Frane Pare, a to je kao povelju i napisao, svojim umjetničkim potpisom i pečatom potvrdio u maniri kakvih srednjovjekovnih isprava te uokvirio i objesio na zid svog šibenskog ateljea i galerije. Na znanje onima koji dođu, a njemu kao podsjetnik na važnost jedne likovne grane koja, reći će, danas, pogotovo pod naletom sveopće digitalizacije, tone u zaborav.

Središnje mjesto u suterenskom prostoru Viline galerije smještene u srcu grada koju je na korištenje dobio od nekada vrlo moćne i bogate šibenske obitelji Šare, zauzima preša. Oltar svakog grafičara, kaže Vila, a njegova, namijenjena dubokom tisku, kupljena je devedesetih godina, ali je identična prešama kakve su se koristile još u srednjem vijeku.

Suživot s gradom

Vila je Šibenik kao mjesto življena odabrao prije sedam-osam godina. Izbor nije bio nasumičan. Majka mu je podrijetlom iz Rupa, a otac iz Potkonja kod Knina. No koliko god da ga je oduševljavala ljepota grada i njegova kulturna baština, mentalitet njegovih stanovnika, nerazumijevanje i tvrdnje nekih da ništa ne radi, samo crta, itekako su ga pogađale.

---

image

Vilin Križni put

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Unatoč tomu od samog je početka vrlo živo i dinamično svojim radom i umjetničkim intervencijama komunicirao s gradom. Na određeni način postao je gradska legenda, pogotovo nakon što je izradio veliki brončani reljef ili kako bi Vila ispravno rekao skulpturu Šibenika koja je prije dvije i pol godine postavljena ispred Krešimirova doma i pred kojom valjda nema Šibenčanina koji nije barem na trenutak zastao da "kao na dlanu" zaviri u srce grada!

No, njegovu umjetnost i odnos prema ljudima oko njega, pa tako i ženi koju je najviše volio, opasno je pomutio alkoholizam!

Danas Vila bez uvijanja i uljepšavanja govori o svom pijanstvu i ovisnosti, verbalnoj i fizičkoj agresivnosti, lažima i muljažama kojima je iz svog života otjerao i osobu do koje mu je najviše stalo.

Ovih dana Vilin atelje bio je mjesto zanimljiva događaja. U tom je prostoru, naime, prije dvije godine osnovan Klub liječenih alkoholičara Šibensko-kninske županije "Klica" koji danas broji 27 članova: liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji te nekoliko stručnjaka.

Osnovan je na Vilin poticaj, a sada, smatrao je kao dopredsjednik, zajedno s predsjednikom kluba Sašom Tarlom, došlo je vrijeme da se ta mala godišnjica primjereno obilježi, pa su kao gosti pozvani ugledni psihijatri, psiholozi, socijalni radnici i defektolozi iz Šibenika, Zadra, Splita i Zagreba.

---

image

S doktorom Zoranom Zoričićem koji ga je liječio

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sakrivene boce

Nije mala stvar dan po dan izvojevati pobjedu nad alkoholom. Vila to dobro zna, nakon što je prije dvije i pol godine prošao liječenje u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" u Vinogradskoj u Zagrebu. Od tada, ponosan je, nije alkohol ni liznuo, pa je događaj u ateljeu na kojem su, među ostalim, bili šef šibenske psihijatrije Milivoj Stojanović te psihijatar prof. dr. sc. Zoran Zoričić iz Vinogradske, Šibenčanin podrijetlom, ujedno i predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, za njega imao posebno značenje.

– Tko bi mislio da ću ja govoriti pred tako uglednim ljudima, ovdje u ateljeu gdje su još prije dvije i pol godine bile sakrivene boce rakije i pelinkovca – govori Vila i brzo dodaje kako mu se ne sviđa termin "klub" iako je on u životu svakog liječenog alkoholičara neprocjenjiv. O tome je, napominje, u bolnici govorio i ugledni psihijatar Robert Torre, koji je prije dvije godine nenadano umro od srčanog udara.

---

image

Knjige i lijekovi koji su mu pomogli

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Priznaj i spasi se

– Torre nam je na jednom predavanju rekao da je nama klub kao crkva, jer imamo crkvu gdje se molimo Bogu, a u klubu se molimo jedni za druge! Govorio je i da imamo dva rođenja: dan kada smo se rodili i dan kad shvatimo da smo alkoholičari. Alkoholizam nije bolest kao, recimo, dijabetes. Ne možeš se liječiti sam, nego skupno. Zato služi klub, da jedni drugima dajemo podršku! Jer, ja ne mogu lagati svom kolegi alkoholičaru, niti on meni. Ali medicina ti ne može pomoći dok ne priznaš da si alkoholičar. I to je najteže. Zvuči banalno, ali je tako. Tko će reći "Ja pijem"? Ali tek kada priznaš, kad si gol, liječnici ti mogu pomoći – govori Vila.

I na svojoj koži doživio je kako to, priznaje, ne dolazi ni lako i brzo.

– Nažalost u alkoholizmu je tako da ne možeš prestati dok ne udariš glavom od dno. Meni je preostalo ili borba protiv alkohola ili smrt! Da me žena koju sam najviše volio i s kojom sam dijelio život nije ostavila, ne bih danas ni bio ovdje. Htio sam prestati piti da nju vratim. Kad je otišla, bilo mi je užasno teško, ali sam nakon 10 minuta otišao po pelinkovac. Pio sam do pomračenja, viđao miševe i svašta, krv povraćao, ali ni tada meni alkohol nije bio kriv. Svi drugi jesu. Svijet mi više nije valjao. Ni "Marenda" u koju sam odlazio, ni "Azimut", ni kazalište...

---

image

Galerija je bila puna

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jedino ga je umjetnost spašavala. Bio je, kaže, svjestan da ako se "oduzme" neće moći raditi. Ali ni to nije uvijek funkcioniralo.

– Bio sam u braku s alkoholom. Bio je moj prijatelj, ali novčić se okrene i alkohol postane tvoj neprijatelj. Uništava ti život i ti to ne priznaješ. Ali moraš priznati, jer postoji put oporavka – gorljiv je Vila.

Pokazuje podeblje bilješke i crteže nastale tijekom boravka u Vinogradskoj. Sve ih čuva, a volio bi ih jednom uobličiti u knjigu, drugačiju od sličnih publikacija, kako bi pokazao pakao kroz koji je prolazio, ali donio i iskru nade da ima izlaza.

Počeci njegove ovisnosti datiraju još od tinejdžerskog doba, opijanja i hvaljenja kako se "skršila gajba pića, kako je netko donio j... dobru travaricu i kako su otišle dvije litre, a popilo bi se i više da je bilo".

---

image

Upit iz alkoholičarskog košmara

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Muljator i prevarant

– Alkoholičar lako nađe razlog da pije. Mi smo samo takvi muljatori i prevaranti. Moja je djevojka znala za litru "Jure", a di su bile još one tri litre? Naravno, da to nije znala...

Kulminacija opijanja, prisjetit će se, nastala je dok je radio na skulpturi grada i u prijeporima oko lokacije na kojoj je trebala biti smještena. Utjeha svemu bio je alkohol. Pio je što mu je dolazilo pod ruku, najčešće "žestice" poput rakije i pelinkovca!

– Alkohol je ugoda i piješ da vratiš tu ugodu, ali nikada je nećeš vratiti. To je ugoda kao kada se prvi put zaljubiš u ženu. Da je vratiš, piješ sve više, do trenutka kada ti alkohol ne pomaže, ali ti bez njega ne možeš. To je tzv. Jelinekova krivulja: prvo raste tolerancija, pa dođe faza kada si baždaren na određenu količinu i na kraju padne tolerancija.

Kada sam se srušio, i kad sam bez svijesti, bos ležao ispred "Bagatina", popio sam pet ili šest rakija! A mogao sam prije gotovo dvije litre dnevno popiti. U Vinogradskoj bi nam u šali rekli da je nama čip tolerancije davno izgorio i da ga ni Kinezi više ne mogu popraviti. To znači da kada bih sada popio jedan bićerin, sve što sam učinio do sada ruši se. Sa mnom je u bolnici bio jedan Hercegovac koji 21 godinu nije pio. Kada mu se ćer udavala nagovorili su ga da popije bićerin. Popio je jedan, pa još jedan i gotovo. Karika je puka i cijeli lanac se rasuo – ispričao je Vila.

---

image

Kad priznaš sve je lakše

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Svi su alkoholičar isti, naglašava. I on je izvan kuće glumio i nastojao ostaviti dojam trijezna čovjeka, premda su, jasno mu je, svi vidjeli da pije. Pio je u zabačenim lokalima, pronalazio mjesta gdje se kvarat vina jeftino prodavao.

Doživotno čaj i mineralna

– Nije cilj prestati samo piti, nego promijeniti stil života, odnos prema svijetu, biti odgovoran. Treba proći neko vrijeme za to. Psihijatri su nam govorili da prvu godinu nakon liječenja dvije stvari ne radimo: ne ulazimo u emotivne veze i ne prisjećamo se stvari koje smo učinili u alkoholizmu. Kada sam prestao piti, ovdje su me zezali, ali sada u kafeu "Bono" imam doživotno besplatan čaj i mineralnu. Ja to vidim kao podršku da ostanem čist – zahvalno će Vila, ponosan i što s kolegama iz "Klice" odlazi na predavanja po županiji i govori o svom iskustvu s alkoholizmom.

Velika mu je želja da njegovu ispovijest mogu čuti i pacijenti u Vinogradskoj. Mogao bi im pričati i kako su ga pozvali na Martinje u Rupe gdje je oko njega bio ocean vina, a on je mirno, bez iskušenja, pio mineralnu vodu! I doktor Zoričić ga u tomu podržava, ali će na takvo predavanje ipak morati pričekati još koju godinu. Da u trijeznosti očvrsne još više.

---

image

Poruka za danas i dalje...

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nažalost u alkoholizmu je tako da ne možeš prestati dok ne udariš glavom od dno. Meni je preostalo ili borba protiv alkohola ili smrt! Da me žena koju sam najviše volio i s kojom sam dijelio život nije ostavila, ne bih danas ni bio ovdje. Htio sam prestati piti da nju vratim. Kad je otišla, bilo mi je užasno teško, ali sam nakon 10 minuta otišao po pelinkovac. Pio sam do pomračenja, kazuje nam Vila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispovijest umjetnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Nažalost u alkoholizmu je tako da ne možeš prestati dok ne udariš glavom od dno. Meni je preostalo ili borba protiv alkohola ili smrt! Da me žena koju sam najviše volio i s kojom sam dijelio život nije ostavila, ne bih danas ni bio ovdje. Htio sam prestati piti da nju vratim. Kad je otišla, bilo mi je užasno teško, ali sam nakon 10 minuta otišao po pelinkovac. Pio sam do pomračenja, kazuje nam Vila ispovijest umjetnika 2 0 8619 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-23 09:33:40 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-24 07:58:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-24 07:58:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nažalost u alkoholizmu je tako da ne možeš prestati dok ne udariš glavom od dno. Meni je preostalo ili borba protiv alkohola ili smrt! Da me žena koju sam najviše volio i s kojom sam dijelio život nije ostavila, ne bih danas ni bio ovdje. Htio sam prestati piti da nju vratim. Kad je otišla, bilo mi je užasno teško, ali sam nakon 10 minuta otišao po pelinkovac. Pio sam do pomračenja, kazuje nam Vila [metadata] => robots= author= title=Zvonimir Vila: 'Alkohol me skoro ubio. Izgubio sam voljenu ženu, varao, bio agresivan, povraćao krv... Nikad više!' page_title=Zvonimir Vila: 'Alkohol me skoro ubio. Izgubio sam voljenu ženu, varao, bio agresivan, povraćao krv... Nikad više!' [metakey] => Zvonimir Vila, alkoholizam, liječeni alkoholičari [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26103385.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072165.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072166.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072162.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072189.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072191.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072192.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072185.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072184.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26072172.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zvonimir Vila u svojoj galeriji na obilje\u017eavanju velike obljetnice<\/p>","","

S doktorom Zoranom Zori\u010di\u0107em koji ga je lije\u010dio<\/p>","

Galerija je bila puna<\/p>","

Knjige i lijekovi koji su mu pomogli<\/p>","

Upit iz alkoholi\u010darskog ko\u0161mara<\/p>","

Vilin Kri\u017eni put<\/p>","

Kad prizna\u0161 sve je lak\u0161e<\/p>","

Jasne poruke na crte\u017eima<\/p>","

Poruka za danas i dalje...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26103385_1920.jpg":"1920x1080","k_26103385_1280.jpg":"1280x1280","k_26103385_1024.jpg":"1024x1024","k_26103385_640.jpg":"640x640","k_26103385_480.jpg":"480x480","k_26103385_340.jpg":"340x340","k_26103385_220.jpg":"220x220","o_26103385_1280.jpg":"1280x853","o_26103385_1024.jpg":"1024x682","o_26103385_640.jpg":"640x426","o_26103385_480.jpg":"480x320","o_26103385_340.jpg":"340x226","o_26103385_220.jpg":"220x146","h_26103385_1280.jpg":"1280x854","h_26103385_1024.jpg":"1024x683","h_26103385_640.jpg":"640x427","h_26103385_480.jpg":"480x320","h_26103385_340.jpg":"340x227","h_26103385_220.jpg":"220x147","pp_26103385_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103385_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103385_640.jpg":"640x814","pp_26103385_480.jpg":"480x611","pp_26103385_340.jpg":"340x432","pp_26103385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2513","hd_26072165_1920.jpg":"1920x1080","k_26072165_1280.jpg":"1280x1280","k_26072165_1024.jpg":"1024x1024","k_26072165_640.jpg":"640x640","k_26072165_480.jpg":"480x480","k_26072165_340.jpg":"340x340","k_26072165_220.jpg":"220x220","o_26072165_1280.jpg":"1280x1675","o_26072165_1024.jpg":"1024x1340","o_26072165_640.jpg":"640x837","o_26072165_480.jpg":"480x628","o_26072165_340.jpg":"340x445","o_26072165_220.jpg":"220x287","h_26072165_1280.jpg":"1280x854","h_26072165_1024.jpg":"1024x683","h_26072165_640.jpg":"640x427","h_26072165_480.jpg":"480x320","h_26072165_340.jpg":"340x227","h_26072165_220.jpg":"220x147","pp_26072165_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072165_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072165_640.jpg":"640x814","pp_26072165_480.jpg":"480x611","pp_26072165_340.jpg":"340x432","pp_26072165_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1396","hd_26072166_1920.jpg":"1920x1080","k_26072166_1280.jpg":"1280x1280","k_26072166_1024.jpg":"1024x1024","k_26072166_640.jpg":"640x640","k_26072166_480.jpg":"480x480","k_26072166_340.jpg":"340x340","k_26072166_220.jpg":"220x220","o_26072166_1280.jpg":"1280x930","o_26072166_1024.jpg":"1024x744","o_26072166_640.jpg":"640x465","o_26072166_480.jpg":"480x349","o_26072166_340.jpg":"340x247","o_26072166_220.jpg":"220x159","h_26072166_1280.jpg":"1280x854","h_26072166_1024.jpg":"1024x683","h_26072166_640.jpg":"640x427","h_26072166_480.jpg":"480x320","h_26072166_340.jpg":"340x227","h_26072166_220.jpg":"220x147","pp_26072166_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072166_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072166_640.jpg":"640x814","pp_26072166_480.jpg":"480x611","pp_26072166_340.jpg":"340x432","pp_26072166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26072162_1920.jpg":"1920x1080","k_26072162_1280.jpg":"1280x1280","k_26072162_1024.jpg":"1024x1024","k_26072162_640.jpg":"640x640","k_26072162_480.jpg":"480x480","k_26072162_340.jpg":"340x340","k_26072162_220.jpg":"220x220","o_26072162_1280.jpg":"1280x853","o_26072162_1024.jpg":"1024x682","o_26072162_640.jpg":"640x426","o_26072162_480.jpg":"480x320","o_26072162_340.jpg":"340x226","o_26072162_220.jpg":"220x146","h_26072162_1280.jpg":"1280x854","h_26072162_1024.jpg":"1024x683","h_26072162_640.jpg":"640x427","h_26072162_480.jpg":"480x320","h_26072162_340.jpg":"340x227","h_26072162_220.jpg":"220x147","pp_26072162_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072162_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072162_640.jpg":"640x814","pp_26072162_480.jpg":"480x611","pp_26072162_340.jpg":"340x432","pp_26072162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26072189_1920.jpg":"1920x1080","k_26072189_1280.jpg":"1280x1280","k_26072189_1024.jpg":"1024x1024","k_26072189_640.jpg":"640x640","k_26072189_480.jpg":"480x480","k_26072189_340.jpg":"340x340","k_26072189_220.jpg":"220x220","o_26072189_1280.jpg":"1280x853","o_26072189_1024.jpg":"1024x682","o_26072189_640.jpg":"640x426","o_26072189_480.jpg":"480x320","o_26072189_340.jpg":"340x226","o_26072189_220.jpg":"220x146","h_26072189_1280.jpg":"1280x854","h_26072189_1024.jpg":"1024x683","h_26072189_640.jpg":"640x427","h_26072189_480.jpg":"480x320","h_26072189_340.jpg":"340x227","h_26072189_220.jpg":"220x147","pp_26072189_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072189_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072189_640.jpg":"640x814","pp_26072189_480.jpg":"480x611","pp_26072189_340.jpg":"340x432","pp_26072189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26072191_1920.jpg":"1920x1080","k_26072191_1280.jpg":"1280x1280","k_26072191_1024.jpg":"1024x1024","k_26072191_640.jpg":"640x640","k_26072191_480.jpg":"480x480","k_26072191_340.jpg":"340x340","k_26072191_220.jpg":"220x220","o_26072191_1280.jpg":"1280x853","o_26072191_1024.jpg":"1024x682","o_26072191_640.jpg":"640x426","o_26072191_480.jpg":"480x320","o_26072191_340.jpg":"340x226","o_26072191_220.jpg":"220x146","h_26072191_1280.jpg":"1280x854","h_26072191_1024.jpg":"1024x683","h_26072191_640.jpg":"640x427","h_26072191_480.jpg":"480x320","h_26072191_340.jpg":"340x227","h_26072191_220.jpg":"220x147","pp_26072191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072191_640.jpg":"640x814","pp_26072191_480.jpg":"480x611","pp_26072191_340.jpg":"340x432","pp_26072191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26072192_1920.jpg":"1920x1080","k_26072192_1280.jpg":"1280x1280","k_26072192_1024.jpg":"1024x1024","k_26072192_640.jpg":"640x640","k_26072192_480.jpg":"480x480","k_26072192_340.jpg":"340x340","k_26072192_220.jpg":"220x220","o_26072192_1280.jpg":"1280x853","o_26072192_1024.jpg":"1024x682","o_26072192_640.jpg":"640x426","o_26072192_480.jpg":"480x320","o_26072192_340.jpg":"340x226","o_26072192_220.jpg":"220x146","h_26072192_1280.jpg":"1280x854","h_26072192_1024.jpg":"1024x683","h_26072192_640.jpg":"640x427","h_26072192_480.jpg":"480x320","h_26072192_340.jpg":"340x227","h_26072192_220.jpg":"220x147","pp_26072192_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072192_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072192_640.jpg":"640x814","pp_26072192_480.jpg":"480x611","pp_26072192_340.jpg":"340x432","pp_26072192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26072185_1920.jpg":"1920x1080","k_26072185_1280.jpg":"1280x1280","k_26072185_1024.jpg":"1024x1024","k_26072185_640.jpg":"640x640","k_26072185_480.jpg":"480x480","k_26072185_340.jpg":"340x340","k_26072185_220.jpg":"220x220","o_26072185_1280.jpg":"1280x853","o_26072185_1024.jpg":"1024x682","o_26072185_640.jpg":"640x426","o_26072185_480.jpg":"480x320","o_26072185_340.jpg":"340x226","o_26072185_220.jpg":"220x146","h_26072185_1280.jpg":"1280x854","h_26072185_1024.jpg":"1024x683","h_26072185_640.jpg":"640x427","h_26072185_480.jpg":"480x320","h_26072185_340.jpg":"340x227","h_26072185_220.jpg":"220x147","pp_26072185_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072185_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072185_640.jpg":"640x814","pp_26072185_480.jpg":"480x611","pp_26072185_340.jpg":"340x432","pp_26072185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26072184_1920.jpg":"1920x1080","k_26072184_1280.jpg":"1280x1280","k_26072184_1024.jpg":"1024x1024","k_26072184_640.jpg":"640x640","k_26072184_480.jpg":"480x480","k_26072184_340.jpg":"340x340","k_26072184_220.jpg":"220x220","o_26072184_1280.jpg":"1280x853","o_26072184_1024.jpg":"1024x682","o_26072184_640.jpg":"640x426","o_26072184_480.jpg":"480x320","o_26072184_340.jpg":"340x226","o_26072184_220.jpg":"220x146","h_26072184_1280.jpg":"1280x854","h_26072184_1024.jpg":"1024x683","h_26072184_640.jpg":"640x427","h_26072184_480.jpg":"480x320","h_26072184_340.jpg":"340x227","h_26072184_220.jpg":"220x147","pp_26072184_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072184_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072184_640.jpg":"640x814","pp_26072184_480.jpg":"480x611","pp_26072184_340.jpg":"340x432","pp_26072184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_26072172_1920.jpg":"1920x1080","k_26072172_1280.jpg":"1280x1280","k_26072172_1024.jpg":"1024x1024","k_26072172_640.jpg":"640x640","k_26072172_480.jpg":"480x480","k_26072172_340.jpg":"340x340","k_26072172_220.jpg":"220x220","o_26072172_1280.jpg":"1280x848","o_26072172_1024.jpg":"1024x678","o_26072172_640.jpg":"640x424","o_26072172_480.jpg":"480x318","o_26072172_340.jpg":"340x225","o_26072172_220.jpg":"220x145","h_26072172_1280.jpg":"1280x854","h_26072172_1024.jpg":"1024x683","h_26072172_640.jpg":"640x427","h_26072172_480.jpg":"480x320","h_26072172_340.jpg":"340x227","h_26072172_220.jpg":"220x147","pp_26072172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072172_640.jpg":"640x814","pp_26072172_480.jpg":"480x611","pp_26072172_340.jpg":"340x432","pp_26072172_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4676305 Threads: 4 Questions: 157483468 Slow queries: 68049 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4665516 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/zvonimir-vila-alkohol-me-skoro-ubio-izgubio-sam-voljenu-zenu-varao-bio-agresivan-povracao-krv-nikad-vise-1341666 [printLink] => /mozaik/zivot/zvonimir-vila-alkohol-me-skoro-ubio-izgubio-sam-voljenu-zenu-varao-bio-agresivan-povracao-krv-nikad-vise-1341666?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 300512 [name] => zvonimir vila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonimir-vila [link] => /tag/zvonimir-vila ) [1] => stdClass Object ( [id] => 484956 [name] => alkoholizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alkoholizam [link] => /tag/alkoholizam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 737738 [name] => liječeni alkoholičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 09:21:21 [main_article_id] => 0 [alias] => lijeceni-alkoholicari [link] => /tag/lijeceni-alkoholicari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nažalost u alkoholizmu je tako da ne možeš prestati dok ne udariš glavom od dno. Meni je preostalo ili borba protiv alkohola ili smrt! Da me žena koju sam najviše volio i s kojom sam dijelio život nije ostavila, ne bih danas ni bio ovdje. Htio sam prestati piti da nju vratim. Kad je otišla, bilo mi je užasno teško, ali sam nakon 10 minuta otišao po pelinkovac. Pio sam do pomračenja, kazuje nam Vila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispovijest umjetnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zvonimir Vila: ‘Alkohol me skoro ubio. Izgubio sam voljenu ženu, varao, bio agresivan, povraćao krv... Nikad više!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103385.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Zvonimir Vila u svojoj galeriji na obilježavanju velike obljetnice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26103385.jpg [title] =>

Zvonimir Vila u svojoj galeriji na obilježavanju velike obljetnice

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072165.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072166.jpg [title] =>

S doktorom Zoranom Zoričićem koji ga je liječio

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072162.jpg [title] =>

Galerija je bila puna

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072189.jpg [title] =>

Knjige i lijekovi koji su mu pomogli

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072191.jpg [title] =>

Upit iz alkoholičarskog košmara

Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072192.jpg [title] =>

Vilin Križni put

Nikša Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072185.jpg [title] =>

Kad priznaš sve je lakše

Nikša Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072184.jpg [title] =>

Jasne poruke na crtežima

Nikša Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26072172.jpg [title] =>

Poruka za danas i dalje...

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Akademski grafičar, slikar Zvonimir Vila dva puta se rodio: prvi put jednoga dana u studenom prije 57 godina, a drugi put kada je priznao da je alkoholičar!

Vila je Zagrepčanin po rođenju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, a sve što danas zna o grafici naučio je od profesora Frane Pare, a to je kao povelju i napisao, svojim umjetničkim potpisom i pečatom potvrdio u maniri kakvih srednjovjekovnih isprava te uokvirio i objesio na zid svog šibenskog ateljea i galerije. Na znanje onima koji dođu, a njemu kao podsjetnik na važnost jedne likovne grane koja, reći će, danas, pogotovo pod naletom sveopće digitalizacije, tone u zaborav.

Središnje mjesto u suterenskom prostoru Viline galerije smještene u srcu grada koju je na korištenje dobio od nekada vrlo moćne i bogate šibenske obitelji Šare, zauzima preša. Oltar svakog grafičara, kaže Vila, a njegova, namijenjena dubokom tisku, kupljena je devedesetih godina, ali je identična prešama kakve su se koristile još u srednjem vijeku.

Suživot s gradom

Vila je Šibenik kao mjesto življena odabrao prije sedam-osam godina. Izbor nije bio nasumičan. Majka mu je podrijetlom iz Rupa, a otac iz Potkonja kod Knina. No koliko god da ga je oduševljavala ljepota grada i njegova kulturna baština, mentalitet njegovih stanovnika, nerazumijevanje i tvrdnje nekih da ništa ne radi, samo crta, itekako su ga pogađale.

---

image

Vilin Križni put

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Unatoč tomu od samog je početka vrlo živo i dinamično svojim radom i umjetničkim intervencijama komunicirao s gradom. Na određeni način postao je gradska legenda, pogotovo nakon što je izradio veliki brončani reljef ili kako bi Vila ispravno rekao skulpturu Šibenika koja je prije dvije i pol godine postavljena ispred Krešimirova doma i pred kojom valjda nema Šibenčanina koji nije barem na trenutak zastao da "kao na dlanu" zaviri u srce grada!

No, njegovu umjetnost i odnos prema ljudima oko njega, pa tako i ženi koju je najviše volio, opasno je pomutio alkoholizam!

Danas Vila bez uvijanja i uljepšavanja govori o svom pijanstvu i ovisnosti, verbalnoj i fizičkoj agresivnosti, lažima i muljažama kojima je iz svog života otjerao i osobu do koje mu je najviše stalo.

Ovih dana Vilin atelje bio je mjesto zanimljiva događaja. U tom je prostoru, naime, prije dvije godine osnovan Klub liječenih alkoholičara Šibensko-kninske županije "Klica" koji danas broji 27 članova: liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji te nekoliko stručnjaka.

Osnovan je na Vilin poticaj, a sada, smatrao je kao dopredsjednik, zajedno s predsjednikom kluba Sašom Tarlom, došlo je vrijeme da se ta mala godišnjica primjereno obilježi, pa su kao gosti pozvani ugledni psihijatri, psiholozi, socijalni radnici i defektolozi iz Šibenika, Zadra, Splita i Zagreba.

---

image

S doktorom Zoranom Zoričićem koji ga je liječio

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sakrivene boce

Nije mala stvar dan po dan izvojevati pobjedu nad alkoholom. Vila to dobro zna, nakon što je prije dvije i pol godine prošao liječenje u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" u Vinogradskoj u Zagrebu. Od tada, ponosan je, nije alkohol ni liznuo, pa je događaj u ateljeu na kojem su, među ostalim, bili šef šibenske psihijatrije Milivoj Stojanović te psihijatar prof. dr. sc. Zoran Zoričić iz Vinogradske, Šibenčanin podrijetlom, ujedno i predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, za njega imao posebno značenje.

– Tko bi mislio da ću ja govoriti pred tako uglednim ljudima, ovdje u ateljeu gdje su još prije dvije i pol godine bile sakrivene boce rakije i pelinkovca – govori Vila i brzo dodaje kako mu se ne sviđa termin "klub" iako je on u životu svakog liječenog alkoholičara neprocjenjiv. O tome je, napominje, u bolnici govorio i ugledni psihijatar Robert Torre, koji je prije dvije godine nenadano umro od srčanog udara.

---

image

Knjige i lijekovi koji su mu pomogli

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Priznaj i spasi se

– Torre nam je na jednom predavanju rekao da je nama klub kao crkva, jer imamo crkvu gdje se molimo Bogu, a u klubu se molimo jedni za druge! Govorio je i da imamo dva rođenja: dan kada smo se rodili i dan kad shvatimo da smo alkoholičari. Alkoholizam nije bolest kao, recimo, dijabetes. Ne možeš se liječiti sam, nego skupno. Zato služi klub, da jedni drugima dajemo podršku! Jer, ja ne mogu lagati svom kolegi alkoholičaru, niti on meni. Ali medicina ti ne može pomoći dok ne priznaš da si alkoholičar. I to je najteže. Zvuči banalno, ali je tako. Tko će reći "Ja pijem"? Ali tek kada priznaš, kad si gol, liječnici ti mogu pomoći – govori Vila.

I na svojoj koži doživio je kako to, priznaje, ne dolazi ni lako i brzo.

– Nažalost u alkoholizmu je tako da ne možeš prestati dok ne udariš glavom od dno. Meni je preostalo ili borba protiv alkohola ili smrt! Da me žena koju sam najviše volio i s kojom sam dijelio život nije ostavila, ne bih danas ni bio ovdje. Htio sam prestati piti da nju vratim. Kad je otišla, bilo mi je užasno teško, ali sam nakon 10 minuta otišao po pelinkovac. Pio sam do pomračenja, viđao miševe i svašta, krv povraćao, ali ni tada meni alkohol nije bio kriv. Svi drugi jesu. Svijet mi više nije valjao. Ni "Marenda" u koju sam odlazio, ni "Azimut", ni kazalište...

---

image

Galerija je bila puna

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jedino ga je umjetnost spašavala. Bio je, kaže, svjestan da ako se "oduzme" neće moći raditi. Ali ni to nije uvijek funkcioniralo.

– Bio sam u braku s alkoholom. Bio je moj prijatelj, ali novčić se okrene i alkohol postane tvoj neprijatelj. Uništava ti život i ti to ne priznaješ. Ali moraš priznati, jer postoji put oporavka – gorljiv je Vila.

Pokazuje podeblje bilješke i crteže nastale tijekom boravka u Vinogradskoj. Sve ih čuva, a volio bi ih jednom uobličiti u knjigu, drugačiju od sličnih publikacija, kako bi pokazao pakao kroz koji je prolazio, ali donio i iskru nade da ima izlaza.

Počeci njegove ovisnosti datiraju još od tinejdžerskog doba, opijanja i hvaljenja kako se "skršila gajba pića, kako je netko donio j... dobru travaricu i kako su otišle dvije litre, a popilo bi se i više da je bilo".

---

image

Upit iz alkoholičarskog košmara

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Muljator i prevarant

– Alkoholičar lako nađe razlog da pije. Mi smo samo takvi muljatori i prevaranti. Moja je djevojka znala za litru "Jure", a di su bile još one tri litre? Naravno, da to nije znala...

Kulminacija opijanja, prisjetit će se, nastala je dok je radio na skulpturi grada i u prijeporima oko lokacije na kojoj je trebala biti smještena. Utjeha svemu bio je alkohol. Pio je što mu je dolazilo pod ruku, najčešće "žestice" poput rakije i pelinkovca!

– Alkohol je ugoda i piješ da vratiš tu ugodu, ali nikada je nećeš vratiti. To je ugoda kao kada se prvi put zaljubiš u ženu. Da je vratiš, piješ sve više, do trenutka kada ti alkohol ne pomaže, ali ti bez njega ne možeš. To je tzv. Jelinekova krivulja: prvo raste tolerancija, pa dođe faza kada si baždaren na određenu količinu i na kraju padne tolerancija.

Kada sam se srušio, i kad sam bez svijesti, bos ležao ispred "Bagatina", popio sam pet ili šest rakija! A mogao sam prije gotovo dvije litre dnevno popiti. U Vinogradskoj bi nam u šali rekli da je nama čip tolerancije davno izgorio i da ga ni Kinezi više ne mogu popraviti. To znači da kada bih sada popio jedan bićerin, sve što sam učinio do sada ruši se. Sa mnom je u bolnici bio jedan Hercegovac koji 21 godinu nije pio. Kada mu se ćer udavala nagovorili su ga da popije bićerin. Popio je jedan, pa još jedan i gotovo. Karika je puka i cijeli lanac se rasuo – ispričao je Vila.

---

image

Kad priznaš sve je lakše

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Svi su alkoholičar isti, naglašava. I on je izvan kuće glumio i nastojao ostaviti dojam trijezna čovjeka, premda su, jasno mu je, svi vidjeli da pije. Pio je u zabačenim lokalima, pronalazio mjesta gdje se kvarat vina jeftino prodavao.

Doživotno čaj i mineralna

– Nije cilj prestati samo piti, nego promijeniti stil života, odnos prema svijetu, biti odgovoran. Treba proći neko vrijeme za to. Psihijatri su nam govorili da prvu godinu nakon liječenja dvije stvari ne radimo: ne ulazimo u emotivne veze i ne prisjećamo se stvari koje smo učinili u alkoholizmu. Kada sam prestao piti, ovdje su me zezali, ali sada u kafeu "Bono" imam doživotno besplatan čaj i mineralnu. Ja to vidim kao podršku da ostanem čist – zahvalno će Vila, ponosan i što s kolegama iz "Klice" odlazi na predavanja po županiji i govori o svom iskustvu s alkoholizmom.

Velika mu je želja da njegovu ispovijest mogu čuti i pacijenti u Vinogradskoj. Mogao bi im pričati i kako su ga pozvali na Martinje u Rupe gdje je oko njega bio ocean vina, a on je mirno, bez iskušenja, pio mineralnu vodu! I doktor Zoričić ga u tomu podržava, ali će na takvo predavanje ipak morati pričekati još koju godinu. Da u trijeznosti očvrsne još više.

---

image

Poruka za danas i dalje...

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Zvonimir Vila u svojoj galeriji na obilježavanju velike obljetnice

Nikša Stipaničev/Cropix

S doktorom Zoranom Zoričićem koji ga je liječio

Nikša Stipaničev/Cropix

Galerija je bila puna

Nikša Stipaničev/Cropix

Knjige i lijekovi koji su mu pomogli

Nikša Stipaničev/Cropix

Upit iz alkoholičarskog košmara

Nikša Stipaničev/Cropix

Vilin Križni put

Nikša Stipaničev/Cropix

Kad priznaš sve je lakše

Nikša Stipaničev/Cropix

Jasne poruke na crtežima

Nikša Stipaničev/Cropix

Poruka za danas i dalje...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zvonimir-vila-alkohol-me-skoro-ubio-izgubio-sam-voljenu-zenu-varao-bio-agresivan-povracao-krv-nikad-vise-1341666 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a41630f7b84a363f0fe836a824551dac6486056e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zvonimir+Vila%3A+%E2%80%98Alkohol+me+skoro+ubio.+Izgubio+sam+voljenu+%C5%BEenu%2C+varao%2C+bio+agresivan%2C+povra%C4%87ao+krv...+Nikad+vi%C5%A1e%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzvonimir-vila-alkohol-me-skoro-ubio-izgubio-sam-voljenu-zenu-varao-bio-agresivan-povracao-krv-nikad-vise-1341666 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzvonimir-vila-alkohol-me-skoro-ubio-izgubio-sam-voljenu-zenu-varao-bio-agresivan-povracao-krv-nikad-vise-1341666 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nažalost u alkoholizmu je tako da ne možeš prestati dok ne udariš glavom od dno. Meni je preostalo ili borba protiv alkohola ili smrt! Da me žena koju sam najviše volio i s kojom sam dijelio život nije ostavila, ne bih danas ni bio ovdje. Htio sam prestati piti da nju vratim. Kad je otišla, bilo mi je užasno teško, ali sam nakon 10 minuta otišao po pelinkovac. Pio sam do pomračenja, kazuje nam Vila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispovijest umjetnika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životispovijest umjetnika

Zvonimir Vila: ‘Alkohol me skoro ubio. Izgubio sam voljenu ženu, varao, bio agresivan, povraćao krv... Nikad više!‘

Piše Marija Lončar
24. studenog 2023. - 08:58

Akademski grafičar, slikar Zvonimir Vila dva puta se rodio: prvi put jednoga dana u studenom prije 57 godina, a drugi put kada je priznao da je alkoholičar!

Vila je Zagrepčanin po rođenju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, a sve što danas zna o grafici naučio je od profesora Frane Pare, a to je kao povelju i napisao, svojim umjetničkim potpisom i pečatom potvrdio u maniri kakvih srednjovjekovnih isprava te uokvirio i objesio na zid svog šibenskog ateljea i galerije. Na znanje onima koji dođu, a njemu kao podsjetnik na važnost jedne likovne grane koja, reći će, danas, pogotovo pod naletom sveopće digitalizacije, tone u zaborav.

Središnje mjesto u suterenskom prostoru Viline galerije smještene u srcu grada koju je na korištenje dobio od nekada vrlo moćne i bogate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:26