Novosti Biznis

kamo na ljetovanje?

Novinari iz BiH izračunali su koliko je novca potrebno za sunčanje na plažama Hrvatske, Crne Gore i Neuma: što mislite, koja je destinacija prvi izbor naših susjeda?

kamo na ljetovanje?

Ljetna sezona se zahuktava, svugdje, pa i na Makarskoj rivijeri, koja je standardno popularna destinacija na hrvatskoj obali Jadrana. Poglavito se to odnosi na turiste iz Bosne i Hercegovine, što dokazuje i nedavni članak iz Dnevnog avaza u kojemu se upravo Makarska rivijera navodi kao hit-destinacija za naše prve susjede.

Istražili su novinari Avaza koliko je novca potrebno za sunčanje na plažama Hrvatske, Crne Gore i njihova Neuma. Stavili su na vagu pluseve i minuse i zaključili kako je ljetovanje na tankoj feti bosanskohercegovačkog mora i dalje novčano najpovoljnija opcija.

"Apartman za četveročlanu obitelj u Neumu sedam dana s uključenim doručkom košta 800 konvertibilnih maraka (3200 kuna, op.a). Oni koji odluče ljetovati na hrvatskom primorju, prema ponudama, za sedmodnevno ljetovanje za četveročlanu obitelj izdvojit će između 1500 KM (6000 kuna) i 3000 KM (12.000 kuna), dok će obitelj s dvoje djece koja se odluči za privatni apartman ljetovanje platiti u prosjeku 2000 KM (8000 kuna). Odabir hotela s polupansionom znači da će troškovi porasti na 2800 KM", navodi popularni bosanskohercegovački medij.

Napominju, međutim, kako će unatoč tome većina građana BiH godišnji odmor provesti na hrvatskom primorju, pri čemu je najpopularnija, tradicionalno, Makarska rivijera.

"To potvrđuju i rane rezervacije u Makarskoj, Zaostrogu, Gradcu... Cijena sedmodnevnog odmora na Makarskoj rivijeri za četveročlanu obitelj u privatnim kućama košta od 900 KM (3600 kuna), a u luksuznom hotelu uz samu plažu ide do 4000 KM (16.000 kuna)", piše Dnevni Avaz.

Mnoge agencije nude i uvijek primamljive vikend-ponude, pa je tako za dva noćenja za dvije osobe u Makarskoj potrebno izdvojiti gotovo 220 KM (880 kuna). Na ove cijene treba dodati i troškove prijevoza, a karta u jednom pravcu od Sarajeva do Makarske košta gotovo 55 KM (220 kuna), dok je povratna gotovo 80 KM (320 kuna). Za putovanje automobilom do Makarske potrebno je oko 70 KM (280 kuna).

Bez obzira na to, dakle, što su cijene smještaja, prijevoza i hrane puno više nego, primjerice, u Neumu, susjedi nam tradicionalno dolaze, i to u još većem broju nego lani. Zadovoljni su direktori općinskih i mjesnih turističkih zajednica zbog povećanja njihovih dolazaka i broja noćenja. Općinu Podgora je od 1. siječnja do kraja lipnja posjetilo ukupno 27.550 turista, koji su ostvarili 128.264 noćenja, dok je u istom razdoblju prošle godine Podgoru posjetilo 19.176 turista, koji su ostvarili 100.903 noćenja.

 

Po brojnosti gostiju, Šveđani su na prvome mjestu, iza njih su Nijemci, treći su Poljaci, četvrti Česi, dok su turisti iz Bosne i Hercegovine na petome mjestu, a slijede ih Norvežani, Finci i Austrijanci.

– U odnosu na 2017., kad su do 28. lipnja ostvarena 7564 noćenja gostiju iz BiH, ove ih je godine ostvareno 10.414, što je povećanje od 40 posto. Gosti iz BiH svakako su jako važan segment u turističkom poslovanju Podgore zbog činjenice da su nam prvi susjedi i jako blizu našoj obali, te da zbog toga uvijek možemo računati na njihove posjete Oni čine veliki dio punjenja kapaciteta privatnog smještaja, a jaki su i kao izvanpansionski potrošači te su bez sumnje uvijek rado viđeni gosti svugdje na obali – naglašava Srđan Kurtić, direktor TZ-a općine Podgora.

U Makarskoj je od početka godine do kraja svibnja ostvareno ukupno 139.556 noćenja i 30.296 dolazaka. Broj noćenja u prvih pet mjeseci 2018. godine premašio je broj noćenja u istom razdoblju prošle godine za nešto više od 11 posto, dok su dolasci porasli za gotovo sedam posto u odnosu na lani.

– Kako sezona bude odmicala, možemo očekivati porast udjela ostvarenih turističkih dolazaka i noćenja s poljskog tržišta zajedno s našim prvim susjedima iz Bosne i Hercegovine, koji su u prvih šest mjeseci ostvarili najveći broj turističkih dolazaka i noćenja na području Makarske – kažu nam iz ureda TZ-a grada Makarske, čija direktorica Hloverka Novak-Srzić napominje da je za njih svaki gost jednako vrijedan i dobrodošao.

Konkretno, riječ je o gotovo 44.000 noćenja turista iz Bosne i Hercegovine, što je za 6000 više nego lani, i o 10.000 dolazaka, što je gotovo za 1000 više nego prošle godine. Zanimljivo je spomenuti i porast prometa iz zemalja sa sjevera Europe, ponajviše s emitivnih tržišta Kraljevine Švedske i Republike Finske, dok su Norvežani u padu iako su još uvijek u top pet najbrojnijih nacija na području Makarske.

U prvih pet mjeseci najveći porast ostvarili su Nijemci (30 posto) i Hrvati (20 posto), u porastu su i turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Česi.

Još jedna popularna destinacija kod naših prvih susjeda svakako je Drvenik, u kojemu su turisti iz Bosne i Hercegovine s prošlogodišnjeg trećeg mjesta "skočili" na drugo. Ukupan ostvareni broj noćenja s 28. lipnja na 29. lipnja u Drveniku je 4012, dok je zabilježeno 2106 dolazaka. Češka, BiH, Poljska, Francuska, Slovačka i Njemačka ovogodišnjih je prvih šest najbrojnijih nacija po dolascima i noćenjima na području Drvenika zabilježenih od početka godine do kraja lipnja.

Naslovnica Biznis