Novosti Biznis

DORH objavio presudu

Poznata dostavljačka tvrtka tužila RH za 53 milijuna eura: 'Završili smo u stečaju zbog predatorskih cijena nacionalnog poštanskog operatera'; Evo što je odlučio Arbitražni sud u Washingtonu

DORH objavio presudu

Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) odbio je tužu tvrtke B3 Croatian Courier Cooperatief U.A, vlasnika hrvatske dostavljačke kompanije CityEX, koji je od Hrvatske potraživao 53 milijuna eura uz tvrdnju da je stečaj CityEX-a bio uzrokovan "predatorskim" cijenama nacionalnog poštanskog operatera, izvijestilo je u četvrtak Državno odvjetništvo.

Predmet spora bilo je pružanje poštanskih usluga u Hrvatskoj do 2015. godine u razdoblju liberalizacije poštanskih usluga i način postupanja nadležnih hrvatskih tijela.

Tužitelj je isticao brojne prigovore na postupanje nadležnih državnih tijela i tvrdio da je konačni stečaj CityEX-a bio uzrokovan "predatorskim" cijenama nacionalnog poštanskog operatera Hrvatske pošte i njezinim uslugama koje, prema tužiteljevim navodima, nadležna državna tijela nisu provjerila, zbog čega je u konačnici nad CityEX-om otvoren stečaj.

Hrvatska je u cijelosti osporila tužiteljeve navode, a u svom pravorijeku arbitražni sud je odbio većinu tužiteljevih zahtjeva uključujući i zahtjev za isplatom traženog iznosa.

"Prilikom odbacivanja većine tužiteljevih zahtjeva, arbitražni sud je odbacio i tužiteljev glavni tužbeni navod o 'predatorskim' cijenama", izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Dodaju i da je arbitražni sud zaključio da financijske poteškoće CityEX-a nije uzrokovalo postupanje nadležnih hrvatskih tijela.
Iako je arbitražni sud odbio tužiteljev zahtjev Hrvatska mora nadoknaditi troškove arbitrarnog postupka u iznosu od 554 tisuće američkih dolara i nešto više od 3,65 milijuna eura, izvijestilo je Državno odvjetništvo koje je u ovom slučaju Hrvatsku zastupalo zajedno s odvjetničkim društvom Bredin Prat iz Pariza.

Naslovnica Biznis