Novosti Crna kronika

suđenje za smrt dvoje talijana

Horvatinčić mora u Vrapče!

suđenje za smrt dvoje talijana
Vještakinja Šerić ponovila je kako sa stopostotnom sigurnošću ne može tvrditi da je Horvatinčić neposredno prije pomorske nesreće bio u stanju kratkotrajnoga gubitka svijesti, odnosno tzv. vazovagalne sinkope

Cijeli spis s ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je prije nepunih šest godina poginuo talijanski bračni par Marinela i Francesco Salpietro, sutkinja Maja Šupe, predsjednica Raspravnog vijeća u ovom postupku, proslijedit će Iris Živković, predsjednici Općinskog suda u Šibeniku.

Irena Senečić u ime tužiteljstva zatražila je, naime, izuzeće sutkinje Šupe, a njezinu se traženju pridružio i Ognjen Frangeš, punomoćnik oštećene obitelji Salpietro. 

Njih dvoje smatraju, najkraće, da je Šupe tijekom postupka pokazala pristranost u korist optuženika, poglavito stoga što je odbila njihov prijedlog da se u svojstvu vještaka pozove pred sud i ispita sudski vještak Jurica Pešo.

Odbijen je i prijedlog Senečić i Frangeš da se na raspravi pregleda skica pomorske nesreće koju je Tomislav Horvatinčić osobno nacrtao u predistražnom postupku neposredno nakon nesreće. Svjedočenje Peše okvalificirano je neosnovanim i suvišnim, a skica nezakonitim dokazom izdvojenim iz spisa.

Epilog je to glavne rasprave ponovljenog suđenja zagrebačkom poduzetniku Horvatinčiću u šibenskoj palači pravde, no budući da je predsjednica Općinskog suda u Šibeniku već odlučivala o izuzeću Maje Šupe u vođenju ovog postupka po istoj osnovi – pristranosti, te prijedlog odbila kao neosnovan, malo je izgleda da će ovaj put postupiti drukčije. 

To prije što je obrazloženje traženja tužiteljstva i zastupnika obitelji Salpietro gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodno.

Sudu su, inače, ovaj put pristupila tri svjedoka: Ivan Paušić, bivši voditelj VTS službe u Splitu, a sada zaposlenik splitske Lučke kapetanije, te stalne sudske vještakinje medicinske struke prof. dr. sc. Kristina Potočki (radiologija) te prof. dr. sc. Vesna Šerić (neurologija). 

Svi svjedoci su ostali pri svojim prijašnjim iskazima, a odgovori na pitanja i tužiteljstva i obrane već su sadržani u spisu.

Vještakinja Šerić ponovila je kako sa stopostotnom sigurnošću ne može tvrditi da je Horvatinčić neposredno prije pomorske nesreće bio u stanju kratkotrajnoga gubitka svijesti, odnosno tzv. vazovagalne sinkope, "jer nije bila na mjestu događaja". To, dodala je, može potvrditi jedino neposredni očevidac.

Spomenuti oblik sinkope Horvatinčiću je dijagnosticiran nakon nesreće, ali se iz raspoložive medicinske dokumentacije, napomenula je vještakinja, dade zaključiti kako je u stanja gubitka svijesti zapadao i prije.

Budući da Šerić nije mogla odgovoriti na pitanja iz domene Horvatinčićeve ubrojivosti u vrijeme nesreće, sutkinja Šupe je naložila da to kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje obavi Psihijatrijska bolnica Vrapče.

Naslovnica Crna kronika