Novosti Crna kronika

nepravomoćne presude

Mladić iz Podstrane kažnjen jer ne voli Šukera i ekipu, a stariji Splićanin LGBT populaciju: evo što su točno učinili i koliko će zbog toga morati platiti

nepravomoćne presude

Sto osamdeset i devet kuna morat će, po nepravomoćnoj presudi splitskog Prekršajnog suda, platiti 29-godišnjak iz Podstrane, i zbog isticanja crteža uvredljivog sadržaja na nogometnoj utakmici.

Naime, policijskim pregledom snimki sjeverne tribine tijekom utakmice Hajduka i Osijeka, održane 25. studenoga prošle godine, utvrđeno je da je 29-godišnjak "remetio javni red i mir na način da je istaknuo crtež uvredljivog sadržaja na kojem je prikazana stisnuta ruka s ispruženim srednjim prstom i natpisom HNS".

- Ispruženi srednji prst je notorna uvreda onome kome je pokazan, a u konkretnom slučaju, s obzirom na natpis HNS, to je upravo uvreda HNS-u. Slijedom iznesenog, okrivljenik je na javnom mjestu isticao crtež uvredljivog sadržaja, a kojim je remetio javni red i mir - stoji, među ostalim, u presudi.

Komentar protiv LGBT populacije

Prekršajni sud u Splitu s pet tisuća kuna nepravomoćno je kaznio 54-godišnjeg Splićanina, i to zato jer je na Facebooku napisao komentar koji je, po mišljenju suda, usmjeren na degradiranje i izazivanje nesnošljivosti i negativnog ozračja prema pripadnicma LGBT populacije.

A Splićanin je 13. veljače 2017. godine, nakon što je u javnosti objavljeno da je u jednom zagrebačkom klubu bačen suzavac tijekom LGBT tematske večeri, na društvenoj mreži komentirao:

"...A je li nasilje nad normalnima kad se bolesni idioti žvale i ližu u autobusu? Tribalo je zapalit cili klub i svih ko je unutra,... ali ja nemam poznanike takve sorte, takve sam baca u more prije 30 godina".

Sve je to, stoji u presudi, kod pripadnika LGBT populacije izazvalo osjećaje omalovažavanja, manje vrijednosti i nelagode.

Splićanin je zbog ovog komentara bio i kazneno prijavljen zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, no prijava je odbačena jer je tužitelj utvrdio da je komentar neprikladan i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji, pa tako i na društvenim mrežama, ali da se odnosi na izražavanje osobnih stavova i mišljenja, a ne na "aktivno poticanje drugih osoba da prema skupini ili pojedincu izražavaju i osjećaju mržnju ili čine nasilje upravo prema osobama takve pripadnosti".

Predviđena kazna za ovakav prekršaj je od pet do 30 tisuća kuna, a 54-godišnjaku je izrečena minimalna kazna zato jer mu je, po obrazloženju suca, olakotna okolnost to što dosad nije kažnjavan.

Naslovnica Crna kronika