Novosti Crna kronika

teške optužbe

Deložacija na Makarskoj rivijeri mogla bi prerasti u prvoklasni skandal: je li policija grubo prekršila odluku splitskog suda i stavila se u službu načelnika Baške Vode?!

teške optužbe
Vinko Ljubičić
Josko Roščić

Ovdje je naprosto nevjerojatno i iznimno štetno kada se na posve nerazuman način postupa protivno izričitoj odluci nadležnog suda, a to postupanje štiti policija, što je knjiški primjer pravne nesigurnosti - kaže Ljubičić

Makarska policija je 4. srpnja od sedam do devet sati ujutro osiguravala provođenje nezakonite radnje Općine Baška Voda, odnosno osiguravala je radnju uklanjanja stvari s terase slastičarnice "Laguna" u Baškoj Vodi, u vlasništvu tvrtke "Probitas" d.o.o. Makarska.

To je policija učinila unatoč tome što je bila upoznata s donošenjem privremene mjere od strane Trgovačkog suda u Splitu od dana 28. lipnja 2018., u kojoj se jasno navodi da se zabranjuje Općini Baška Voda poduzimanje bilo kakvih radnji na točno određenom dijelu nekretnine tvrtke "Probitas" (terasa).

Umjesto da osiguraju provođenje zakona, oni su radili protivno zakonu kada su osiguravali odnošenje stolova, stolica, pulta, dviju vitrina sa sladoledom, drvenih podesta, cerade i ostalih stvari s terase u vlasništvu moga klijenta, ukupne površine 50 metara kvadratnih. Policajci su omogućili komunalnom redaru i desetorici radnika protupravnu radnju, odnosno nezakonito uklanjanje i odvoženje stvari mog klijenta, iako je Trgovački sud u Splitu odlučio da se navedene radnje izričito zabranjuju – kaže nam poznati splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa tvrtku "Probitas".

Genije je upozoren!

– Za nepoštovanje sudskih odluka zapriječena je kazna zatvora do dvije godine, a kako se ovdje radi o policiji koja provodi zakon, najprije ću se obratiti njihovim nadležnima – Ravnateljstvu policije i Unutarnjoj kontroli MUP-a – da utvrde istinu, točnije ovo što ja tvrdim. A moj kolega odvjetnik Joško Mikulić iz mog ureda je prije svih ovih događanja protupravne deložacije već bio upozorio načelnika PP-a Makarska Genija Dropulića, načelnika PU SD Slobodana Marendića i načelnika Sektora policije u PU SD Ivicu Franića da policija ne smije raditi to što radi i da ne smije ne poštovati odluku Trgovačkog suda u Splitu, koji je donio privremenu mjeru.

Ovdje je naprosto nevjerojatno i iznimno štetno kada se na posve nerazuman način postupa protivno izričitoj odluci nadležnog suda, a to postupanje štiti policija. To je knjiški primjer pravne nesigurnosti u svakoj uređenoj državi. To se ne bi smjelo događati i to proizvodi potpunu nesigurnost, da se ne kaže – strah. Za ovo će netko morati odgovarati – govori nam Ljubičić i dodaje da je slastičarnica "Laguna", površine 100 kvadrata, u vlasništvu njegova klijenta Ante Škrobe, od tog dana zatvorena, a sedmero radnika je ostalo na ulici jer unutarnji prostor objekta bez terase nema smisla. Time je nastala šteta od najmanje 800.000 kuna, za što će u konačnici također odgovarati Općina Baška Voda.

Ljubičić će podnijeti i dvije kaznene prijave protiv načelnika općine Baška Voda Joska Roščića – jednu za kazneno djelo protiv pravosuđa, odnosno neizvršavanje sudskih odluka, a drugu za uznemiravanje njegova klijenta Ante Škrobe, vlasnika "Lagune".

– Općina Baška Voda, točnije njezin načelnik Josko Roščić, već pet puta, dakle uporno i bahato, a iznad svega nezakonito, donosi prvostupanjska rješenja o uklanjanju opreme s terase slastičarnice "Laguna" iako im je u svih pet slučajeva do sada Upravni odjel za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije kao drugostupanjsko tijelo u postupku ukinuo ta rješenja.

Ta samovolja nezakonitog ukidanja rješenja traje od 3. siječnja 2018. i kada su to od strane Joska Roščića učinili peti put, morali smo se obratiti Trgovačkom sudu u Splitu tražeći donošenje privremene mjere. I kada je Trgovački sud donio tu mjeru s kojom je upoznata i Općina Baška Voda i policija, policija se stavlja u službu Joska Roščića, i omogućava deložaciju, umjesto u službu zakona RH – ističe Ljubičić, koji nam kaže da je po citiranoj privremenoj mjeri Trgovačkog suda u Splitu Općini Baška Voda izrečena novčana kazna od 50 tisuća kuna, a odgovornoj osobi, odnosno njezinu načelniku Roščiću, novčana kazna od 30 tisuća kuna.

Roščić: Smetaju pošti

Načelnik općine Baška Voda Josko Roščić ne smatra da se radilo išta nezakonito, niti da je čak i policija asistirala nezakonito:

– Prekršajni sud u Makarskoj je prije mjesec dana donio odluku o uklanjanju sporne terase i mi smo samo poštovali odluku suda. S tim gospodinom, vlasnikom "Lagune", već nekoliko godina imamo problema jer je taj njegov štekat od gotovo 150 kvadrata blokirao ulaz prema Hrvatskoj pošti, koja je pismeno u više navrata tražili od Općine Baška Voda da im omogućimo normalan rad i funkcioniranje.

Poštanski furgon s pošiljkama bi čekao po pola sata da uopće dođe u zgradu gdje su se stvarale nenormalne kolone i do 100 metara. Taj štekat je onemogućio i pristup invalidima u trgovinu "Konzum" i u Poštu, o čemu smo više puta upozorili policiju.

Državno odvjetništvo smo upozorili zbog nezakonitih radnji u stečaju "Primorja Makarska", gdje je gospodin Todorić prisvojio nešto što nikad nije kupio, pa tako i ovu spornu terasu, ali odgovor od Odvjetništva nikad nismo dobili. I, što je najvažnije, taj štekat, ili terasa, nalazi se na općinskom zemljištu. Dakle, ovdje nije riječ ni o kakvom imovinskom sporu, nego o sporu korištenja javne površine, problemu sigurnosti pješaka i prometovanju vozila te normalnom poslovanju dvaju poslovnih objekata, Hrvatske pošte i "Konzuma".

Ovdje je riječ da ja kao načelnik svim pravnim sredstvima u jednom normalnom gradu osiguram normalan život svojim građanima. A policija je djelovala zakonito i profesionalno, isto kao što su komunalni redari općine Baška Voda djelovali zakonito i odgovorni su svojoj šefici, a ne meni. Josko Roščić je radio sve po propisu i kako treba i ne bojim se ja nikakvih njihovih prijava jer su totalno neutemeljene.

'Krivo tumače'

– Potrebno je istaknuti da Općina Baška Voda očito krivo tumači Zakon o cestama, te prema svom nahođenju proglašava javnim dobrom privatno vlasništvo, što je uostalom i protuustavno, a sve imajući u vidu čl. 48. i 50 Ustava Republike Hrvatske.

Isključivi vlasnik nekretnine na kojoj se nalazi dio ugostiteljskog objekta – terasa – upravo je TD "Probitas" d.o.o. To se jasno vidi iz iz zemljišnoknjižnog izvatka, a radi se o nekretnini označenoj kao čest. zem. 3370/1 KO Bast – Baška Voda – napominje odvjetnik Ljubičić.

 

Policijska uprava: Nismo ovlašteni za dodatne informacije

Donosimo odgovor PU splitsko-dalmatinske na naš upit i tvrdnje Vinka Ljubičića koje smo im citirali u upitu:

– U konkretnom slučaju postupali smo temeljem pisanog zahtjeva Općine Baška Voda, za traženje pomoći prilikom izvršenja rješenja sukladno čl. 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Isto tako vas obavještavamo kako u odnosu na provedbu navedenog nismo ovlašteni pružiti dodatne informacije, obzirom da odluku o izvršenju donosi tijelo čija se odluka izvršava.

 

Naslovnica Crna kronika