Novosti Crna kronika

TEŠKE OPTUŽBE

'Policajci su slomili zube, glavom udarali o gepek i psovali majku komunjarsku...': bivši ugostitelj svjedoči o noćnoj torturi pred kućnim pragom

TEŠKE OPTUŽBE
Kod mene su trideset godina brački policajci jeli i pili dok sam držao kafić i restoran 'Amfora' u ACY marini u Milni i konobu 'Dupin'. Kada sam prije deset godina zatvorio te objekte, krenuli su s ovim zajebancijama...

Nenad Lekšić, vlasnik istoimenog OPG-a iz Milne, ogorčen je na postupanje bračke policije već duže vrijeme, a ovaj 54-godišnjak će po zlu posebno pamtiti događaj od 24. siječnja.

U razgovoru nam kaže da su ga u 22 sata dvojica bračkih policajaca izudarala ispred obiteljske kuće pred ženom, sinom i prijateljem koji su s balkona gledali kako ga plavci tuku zbog prometnog prekršaja koji po njemu nije ni postojao.

- Kao što vidite, u moju kuću, pa samim tim ni u garažu na adresi Pantera 5 u Milni ja ne mogu ući direktno iz kolničke trake iz koje dolazim nego moram napraviti vozilom poluokret na suprotni kolnički trak kako bih ušao u svoju garažu. Svejedno iz kojeg smjera dolazim, ja to moram napraviti preko pune trake i ako hoće, policija me može kažnjavati zbog toga svaki dan po sto puta. Ta javna cesta je u biti bio moj vrt i ta zemlja je pedesetih godina prošlog stoljeća oduzeta mom pokojnom ocu Deslavu za izgradnju ove ceste, a umjesto isprekidane na cestu su stavili punu traku, ignorirajući problem - kako uopće mogu doći do svoje kuće - govori nam Lekšić, koji je ogorčen što je policija u svom odgovoru na ovaj incident ignorirala činjenicu da je ulazio u svoju garažu i tako prekršaj predstavila kao da je napravljen na otvorenoj cesti.

No, što se zapravo događalo?

- Kada sam se vraćao kući iz jednog kafića gdje sam popio dva piva, civilno vozilo - plavi ford je stao bočno od mene i zapriječio mi ulaz u garažu baš kada sam radio polukrug za ući. Iz njega su izašla dva policajca bez kape, bez svijetlećih prsluka i palice i jedan od njih u dobi od 25 godina s bradicom mi preko vrata moje lade nive pita dokumente i gura dreger u usta kao nemirnom djetetu dudu i kaže mi - puši.

Tražio sam da mi ne gura dreger u usta nego da mi ga da u ruke da normalno pušem, a pitao sam ih obojicu i gdje su im kape.
U tom trenutku ćelavi policajac izlazi iz auta, urla na mene i viče: "P... ti materina komunjarska i partizanska, šta nećeš puhati" te me kao pasa obojica izvlače iz mog vozila prema svome vozilu koje su prethodno preparkirali ispred moje zaustavljene lade.
Taj ćelavi policajac me hvata za glavu i nabija u zatvoreni gepek njihova auta, a ovaj s bradicom me hvata za ruke i tako savijenog me udara koljenom desne noge u prsa i rebra tri-četiri puta te mi zajedno stavljaju lisice, nakon čega dozivam susjede u pomoć.

Sve to s balkona gledaju moja supruga, sin i prijatelj, a žena mi se nakon toga spustila sa drugog kata kuće na cestu.
Lekšića s lisicama na rukama naguravaju nogama i rukama na zadnje sjedište policijskog vozila, a žena mu Elizabeta protestira i kaže policajcima da ga ne mogu bacati kao da je vreća krumpira. Odmah ga odvode u PP Brač na ispitivanje, a njegova supruga svojim automobilom kreće za uhićenim mužem i policajcima prema Supetru, koji je 18 kilometara udaljen od Milne.

- Molio sam ih u vozilu da me isprave, da tih osamnaest kilometara ne ležim s lisicama kao da sam ubio čovjeka, ali mi je ovaj policajac šakom priprijetio da će me opet udariti. Nakon dolaska u postaju tražim liječničku pomoć, pa me ista dvojica vode u Dom zdravlja gdje me pregledava liječnik.

Slomili su mi od udarca krunicu prednjeg zuba, na čelu iznad lijevog oka imam hematom od udarca o gepek i tragove lisica na rukama. Na pitanje zar ne znaju da je to moja kuća u koju moram nekako ući, jedan od njih mi kaže, pa otkud ja znam, iako je mjesec dana prije baš on tražio od mene da mu posudim zaštitne rukavice da se ne bi nabio na iglu jer su tražili nekog momka sa drogom - ogorčen je naš sugovornik.

Gospođa Elizabeta nam kaže da je pitala dvojicu policajaca ispred Doma zdravlja u Supetru jesu li njenom mužu pronašli tragove alkohola u krvi.

- Oni su mi odgovorili da moj muž to nije ni tražio. Pa valjda vi to morate tražiti da dokažete tu njegovu alkoholiziranost, a ne on - rekla sam im.

Policajci su tijekom obrade slomljenom Lekšiću kazali i ovo: "Vidiš kako ti je žena dobra i krasna žena, a ti si idiot i komunjara."

- To mi govore dva mulca policajca od 26-27 godina koji su bili u jajima dok sam se ja kao dragovoljac i nositelj Spomenice Domovinskog rata borio 15 mjeseci na ratištima za Hrvatsku. Ma, cilj ove njihove akcije je isključivo bio osramotiti me i oduzeti mi po svaku cijenu vozačku dozvolu. To nisu policajci s Brača, nego samo izvršitelji volje nekih svojih starijih kolega kojima sam znao posuđivati pare, a mnogi ih nikada nisu ni vratili.

Kod mene su trideset godina brački policajci jeli i pili dok sam držao kafić i restoran "Amfora" u ACY marini u Milni i konobu "Dupin". Kada sam prije deset godina zatvorio te objekte, krenuli su s ovim zajebancijama i prekršajnim prijavama u prometu jer nemaju gdje više mukte žderati i lokati. Ali, odgovorno tvrdim da me nikada nisu uhvatili s više od 0,5 promila alkohola, da mi nikada nisu oduzeli vozačku dozvolu i da ne razumijem odgovor policije koji su vam dali da sam ja u biti počinitelj više teških prometnih prekšaja - ogorčen je Lekšić. Kaže da je zbog opisanog događaja sada od policije kažnjen s pet tisuća kuna i oduzimanjem vozačke dozvole na godinu dana!

- Napisali su da sam odbio alkotest što nije točno, da nisam potpisao zapisnik o ispitivanju što nije točno jer mi ga nikada nisu ni dali i sve te gluposti. Kad su me sutradan pustili iz postaje, došao sam oko 11 sati ispred svoje kuće u Milni i moja lada niva nije bila preparkirana, nego ostavljena na suprotnoj kolničkoj traci kao što je bila u trenutku mog uhićenja. Znači, policiji nije smetalo da trinaest sati direktno moje vozilo ometa promet u Milni, ali smetam im samo ja - govori Lekšić, koji nam priznaje da između njega i policije ipak postoji animozitet već duže vremena.

- Znate šta, ja imam samo osam razreda osnovne škole, a u napuštenom selu Podhume imam jedan od najvećih OPG-ova na Braču s 250 ovaca, pet krava, četrnaest konja, paunova, tuka, kokošiju, koza...

Tu ljeti dolaze turisti, gdje u mojoj konobi direktno degustiraju te proizvode koje prodajem i diljem Dalmacije. U Milni imam petsto tisuća kvadrata zemlje koju mi je ostavio moj vrijedni otac Deslav, maslinike od po 750 stabala i nikome nikada nisam ostao dužan ni kunu. Nemam ni sveca ni petka jer od kada sam bio dijete pa do sada radim teško i naporno, ali zato i puno toga imam. I kuću i pet vozila i dobar brod i tri sina i mirnu obitelj. Sve to nekome smeta iz ne znam kojih razloga. Pa mene je policijski službenik u trenutku ispitivanja o ovom premlaćivanju iz čista mira pitao - je li vam porsche registriran, a nije ga zanimalo zašto sam ja pretučen - ogorčen je Lekšić.

Bračkoj policiji zamjera neriješenu pljačku iz siječnja 2014. godine, kada mu je skupina od troje bjelovarskih kriminalaca opljačkala kuću u Podhumu, iz koje su uzeli 20 tisuća eura koji nikada nisu pronađeni.

- Svi su pušteni jer, kao, nisu našli biološke tragove, odbili su poligraf, branili se šutnjom. Te kriminalce su brački policajci pustili a da im nije pala dlaka s glave, a mene su na kućnom pragu izudarali zbog nepostojećeg prekršaja. Šta reći o tome da nisu riješili ni fizički napad na mene iz 2012. godine, kada su me napala trojica mještana pa sam morao to sve goniti privatnom tužbom.

I prije par godina sam jednom policajcu koji me zaustavio u prometu morao dati janje kao mito. Vozio sam šest janjaca mesaru i uhvatio me je kako vozim 20 kilometara brže od dozvoljenog. Tražio je odmah jedno janje iz auta koje mu nisam mogao dati, ali sam mu obećao da ću mu dati za par dana. Kada sam mu dao to janje, nakon 20 dana me opet zaustavio i tražio još jedno janje. Tada sam ga prijavio. Taj policajac je sada u mirovini, a na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu je ispalo da ja nisam mogao dokazati mito i policajac nije ni procesuiran - govori nam Lekšić "povijest bolesti" u Milni i razlozima ovakvog odnosa policije prema njemu.

- Dvojicu policajaca koji su me tukli pozivam da odu na poligrafsko testiranje, da na poligraf odem i ja. Ja dajem sve svoje imanje da govorim istinu - govori nam Lekšić, koji je od načelnice PP Brač Katice Jelinčić tražio njihova imena i prezimena kako bi ih mogao i kazneno prijaviti, ali to mu nije udovoljeno.

- U svakom žitu ima kukolja, a u PP-u Brač u kukolju ima malo žita. Pitam ih koliko su droge pronašli na Braču, koliko teških kaznenih djela riješili i šta uopće rade osim što jurcaju po bračkim cestama i proganjaju ljude zato što nisu vezani i što su vozili 20 kilometara brže od dozvoljenoga - završava naš sugovornik ovu mučnu ispovijest koja će se, kaže, nastaviti pravnim putem protiv onih koji su ga osramotili i istukli.

'Utvrđene su lakše tjelesne ozljede u vidu crvenila na zapešćima'

z Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske dobili smo ovaj odgovor:

- Obavještavamo vas da su 24. siječnja 2019. g. na području otoka Brača iza 22 sata policijski službenici uočili osobno vozilo koje se nekontrolirano kretalo prema njima, a nakon što ih je mimoišlo nastavilo se kretati lijevom trakom. Policijski službenici opravdano su posumnjali da je osoba koja upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, a u trenutku kada je vozač prošao pored njih utvrdili su da se radi o osobi koja je do sada evidentirana za teže prekršaje iz prometa, što je pojačalo njihovu sumnju.

Kako bi ga isključili iz prometa da ne ugrozi sebe i druge, krenuli su za njim, a nakon što se zaustavio, utvrdili su da je vidno alkoholiziran, te su
pokušali poduzeti mjere i radnje u cilju utvrđivanja alkoholiziranosti, ali osoba
nije pristala da se nad njim obavi alkotestiranje na zakonom propisan način.
Za vrijeme postupanja osoba je, osim što je odbijala alkotestiranje na zakonom propisan način, vikala, galamila i vrijeđala policijske službenike, radi čega je dovedena u službene prostorije.

Tijekom zadržavanja zatražio je liječničku pomoć koja mu je ukazana, te su utvrđene lakše tjelesne ozljede u vidu crvenila na zapešćima. Nakon što su se ostvarili uvjeti, provedeno je istraživanje, te je utvrđeno da je ostvario obilježja prekršaja, i to iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i članka 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zbog čega je prekršajno prijavljen nadležnom sudu.

U odnosu na navode da osoba ima prigovor na način postupanja policije u konkretnom slučaju, provodi se postupak sukladno Zakonu o policiji i Pravilniku o načinu rada i postupanja po pritužbama, te radu povjerenstava za radu po pritužbama, te će osoba u za to određenom zakonskom roku pisanim putem biti obaviještena o rezultatima provedenog postupka.

 

Naslovnica Crna kronika