Novosti Crna kronika

jedva izvukao živu glavu

Ekskluzivna ispovijest Kaštelanina koji je gledao ubojici u lice: Banjolučki atentator pucao mi je u prsa kako bi oteo torbu s 440.000 kuna! A to su naručili lokalni kriminalci...

jedva izvukao živu glavu
Milan Hrga
Nakon svega sam upisao računarstvo, završio u roku preddiplomski i diplomski studij na FESB-u. A imao sam 48 godina kada sam upisao fakultet. Danas radim na jednoj visokoškolskoj ustanovi i za mjesec do dva trebao bih postati predavačUnatoč svemu, vijest o smrti Željka Kovačevića nije me obradovala. Ipak sam računao da ću preko njega istjerati pravdu i doznati naručitelje napada

Milan Hrga iz Kaštel Gomilice prije skoro 10 godina bio je žrtva Željka Kovačevića Kove, jednog od atentatora na banjolučkog biznismena Slavišu Krunića, koji je i sam likvidiran u vatrenom obračunu do kojega je došlo u Glamočanima kod Laktaša.

Vijest o njegovoj smrti doznao je čitajući novine.

– Pročitao sam naslov i odmah pomislio da bi to mogao biti taj razbojnik, odnosno moj slučaj. U međuvremenu mi je zazvonio telefon i sugovornik mi javlja da je ovaj ubijen – kaže nam Hrga.

Lokalni kriminalci

U srpnju će se navršiti cijelo desetljeće od napada koji je pretrpio pred svojom kućom odlazeći na posao. Na tisuće puta Milan je odvrtio u svojoj glavi film od tog jutra, tražeći odgovor zašto je postao meta. Kovačević je u odsutnosti osuđen na 14 godina, ali naručitelji pljačke torbe s 440 tisuća kuna nikada nisu otkriveni.

– To su naručili lokalni kriminalci. Vjerojatno je shema išla na način da su Kovačević i jedan lokalni lik zajedno bili u zatvoru u BiH, pa da ga je kasnije ovaj potonji pozvao iz Banje Luke da odrade pljačku. Sve je znači odradio taj lokalni kriminalac, pri tome je u cijelu priču uvukao još nekoliko osoba odavde.

Zajedno s Kovačevićem iz Banje Luke stigle su još tri osobe, odsjeli su u jednom ovdašnjem hotelu, čije je osoblje znalo puno više od onoga što je reklo u istrazi i na sudu. Ja se stalno pitam, izjeda me velika sumnja kako to da nikada nije otkriven naručitelj – navodi Hrga.

Jeste li ikada vi posumnjali u nekoga konkretnoga i o tome izvijestili nadležne? Spominjete lokalnog, kaštelanskog kriminalca...

– U detalj se sve zna, brojne osobe su ispitane u Državnom odvjetništvu, podaci se nalaze kod njih, ali je navodno problem taj što nisu prikupljeni na legalan način. Navodno se pogriješilo u proceduri. A kada sam govorio o lokalnom kriminalcu, mislio sam na potez od Splita do Trogira – odgovara bivši vlasnik mjenjačnice iz Kaštel Gomilice.

U napadu je jedva izvukao živu glavu, a potom prošao kroz dugotrajan proces oporavka.

– Propucan sam nekoliko centimetara od sredine prsa. To je bilo vrlo blizu srca. Od propucavanja imam priraslice i ponekad problema s disanjem.

Ostao sam i bez posla i bez novca, životno ugrožen i dobro psihički uzdrman. Pet godina išao sam na psihoterapiju i jako puno su mi pomogle stručne osobe.

Nakon svega sam morao krenuti od početka, pa sam upisao računarstvo, završio u roku preddiplomski i diplomski studij na FESB-u. A imao sam 48 godina kada sam upisao fakultet. Danas radim na jednoj visokoškolskoj ustanovi i za mjesec do dva trebao bih postati predavač – ispričao nam je Hrga.

Dva motocikla

Kroz sve to vrijeme nikada nije posustao u namjeri da stvari istjera na čistac pravosudnim putem. U jednom trenutku, kako iz BiH Kovačević (na slici ispod) nije mogao biti izručen Hrvatskoj, otišao je u Banju Luku da bi prepoznao svog napadača.

– Izvodili su jednog po jednog na liniju. Više ne sjećam koji je on bio po redu, ali sam ga odmah prepoznao. Na početku tučnjave, kada su mi dvojica napadača zatražila da im predam torbu s novcem i ja to odbio, u lice sam se unio u lice baš tom Željku Kovačeviću kako bih mu zapamtio svaki detalj lica.

Pri tome sam vidio i tu pastu kojom su namazali lica, pa čak i pigmente. Sve sam opisao u prvom iskazu, kasnije na sudu, a dosta mi je pomoglo baš na prepoznavanju.

Ja sam njih viđao i prije napada da se vrzmaju oko moje kuće, da me prate. Pola godine prije bio sam operirao srce u Krapinskim Toplicama i da bih održavao zdravstveno stanje svako jutro sam šetao ranom zorom. Jedno jutro, još je bio mrak, došla su dva motocikla s četiri osobe.

Odmah mi je to bilo sumnjivo, da bi ponovno nakon par dana dva muškarca u trenirkama mi došla s leđa, ali sam ih uspio vidjeti prije nego što sam se zaputio prema garaži. Kada sam zastao, oni su odjednom skrenuli kod jedne kuće i otišli nizbrdo. Idući dan su me uspjeli zaskočiti i sve se odigralo kako se odigralo – prisjeća se naš sugovornik.

Uvjeren je kako je Kovačević imao namjeru ubiti ga.

– On je to meni i rekao kada sam ga uspio uhvatiti za nogu i skoro ga oborio. Tu sam ga i izazivao na tuču i pri tome je napravio pogrešku koju pravi profesionalac sebi ne bi smio dopustiti. Rekao je baš to "ubit ću te", došao do mene i na nekih 80 centimetara od moje glave nanišanio u čelo, ali ubrzo i spustio pištolj prema srcu.

Gledali smo se u oči, on je počeo povlačiti obarač i samo mrvicu gledajući s njegove strane pomjerio pištolj ulijevo. Nije me pogodio u srce, već pored, i to me spasilo. Ta "mrvica". Je li se on u toj desetinki sekunde predomislio, to je diskutabilno. Ipak, on nije robot, možda mu je kroz glavu prostrujila pomisao o 40 godina zatvora – drži Hrga.

Financijski uništen

Unatoč svemu, nije niti s malo olakšanja ili likovanja dočekao vijest o Kovačevićevoj smrti.

– Ja sam zapravo jako, jako žestok na naručitelje napada na mene. Čak sam i predlagao prije suđenja da se nagodim s njim, da ga neću financijski teretiti ako će on odati svu ekipu. U tome me se spriječilo, to mi nisu dopustile neke službene osobe, ali o tome ne bih sada.

Ja sam financijski uništen, novac nije nađen, jer on kod kriminalaca traje kao magla. Unatoč svemu, vijesti iz Banje Luke nisam se obradovao. Ipak sam računao da ću jednog dana preko Kovačevića istjerati pravdu i naručitelje. Meni njegova smrt ne znači ništa u smislu mog zadovoljstva – poručuje Hrga.

Đukanović još u bijegu

Uz Željka Kovačevića Kovu policija za sudjelovanje u atentatu na Slavišu Krunića i njegovu pratnju tereti još dvije osobe. Prva je Emilio Baldo, koji je za sada jedini iza rešetaka, dok je drugi Benedi Đukanović i za njim se još uvijek traga.

Vjeruje se da je on taj koji je uzeo oružje od likvidiranog Kovačevića i dao se u bijeg. Policija ga je navodno nekoliko sati iza sačekuše zaustavila u rutinskoj kontroli kod Dervente i ne znajući o kome se radi pustila ga istu večer.

U prvi mah uhićena su braća Nermin i Armin Ćulum, i to u Sanskom Mostu, ali su jučer pušteni na slobodu. Objašnjenje je bilo kako se na njih sumnjalo zbog ranije suradnje s trojicom atentatora.

Njihovo uhićenje pobudilo je dodatni interes za cijeli slučaj, jer se prema pisanju medija u BiH, ali i Njemačkoj, navodno radi o jednim od najopasnijih kriminalaca u cijeloj Europi i članovima zloglasne bajkerske organizacije United Tribuns, u istome rangu kao “Hells Angelsi” i “Bandidosi”. Na slobodi je i Goran Milanović, koji je bio uhićen pod istim okolnostima.

Naslovnica Crna kronika