Novosti Crna kronika

ključna je kutija za hrenovke

Država nema odakle od Sanadera naplatiti 17,4 milijuna kuna: bivši premijer svu je imovinu velikodušno prepisao, sebi je ostavio tek jednu dragocjenu kolekciju...

ključna je kutija za hrenovke
Od ukupno 78 računa obitelji Sanader, samo sedam je na Sanaderovo ime. Glavnina blokiranog novca vezana je uz Sanaderova pokojnog punca Ivu Šarića, na kojeg se – uz suprugu mu i kćeri – vode i nekretnine u Zagrebu, Splitu i na BračuU Raiffeisen-Landesbank Tirol na Sanaderovim je računima pohranjeno 1,1 milijun eura. Ostalo je raspoređeno na suprugu i kćeri. Sam Sanader na papiru ima najmanje

Ključna je, zapravo, bila kutija za hrenovke. Ne kuverta, ne aktovka, čak ni putna torba. Nego, eto, baš kartonska kutija za hrenovke. Kutija je na sebi, kako valjda i priliči, imala logo "Mesnice Fiolić".

Stjepan Fiolić u njoj je Ivi Sanaderu predao milijunsku proviziju za prodaju zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu. Milijun eura i deset milijuna kuna.

Euri su bili u apoenima od 500 eura, zapakirani u 20 buntova. Svaki po 50 tisuća eura. Kao i 100 buntova od 100 tisuća kuna. U novčanicama od tisuću kuna. Riječ je o novcu kojim je Fiolić namjeravao kupiti hotel "Lapad", a koji je, kao mito, na koncu predao u ruke Ivi Sanaderu.

Primopredaja u Kozarčevoj

Primopredaja se dogodila sredinom srpnja 2009. u Sanaderovoj vili u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici. Sanader je u to doba bio premijer koji je, pokazat će kasniji tijek događaja, nekako u to vrijeme počeo kovati planove za svoje povlačenje s premijerske funkcije. Povlačenje koje je izveo koji mjesec kasnije.

Fiolić je tada bio vlasnik lanca mesnica, ugledni saborski zastupnik vladajućeg HDZ-a i poslovni čovjek koji je svoju zgradu nedaleko od zagrebačkoga Glavnog kolodvora "utrapio" Ministarstvu regionalnog razvoja za osjetno veću cijenu od tržišne. Razliku u vrijednosti, prema dogovoru, isplatio je svojem stranačkom šefu.

To je Fiolić svjedočio na sudu. To je Sanader, na istom tom sudu, žestoko opovrgavao.

Sud je povjerovao Fioliću. Njemu je udijelio kaznu rada za opće dobro, kao uostalom i bivšem ministru Petru Čobankoviću. Koji je zbog potpisa u ovoj prijevari mjesecima gulio krumpire u pučkoj kuhinji.

Sanadera je sud osudio prvo na četiri i pol godine. A potom i na šest godina, uz opaske o "lukrativnim pobudama", "egoističnim interesima" i "najtežim oblicima političke korupcije" kojima je takvu svoju odluku obrazložio. Naloživši pritom Sanaderu da u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, uz prijetnju ovrhom, državi vrati 17,4 milijuna kuna.

Tu, međutim, nastaju problemi.

Darežljiv prema puncu

Sanader je danas čovjek kojem su teške optužbe za krađu državnoga novca potpuno uništile i karijeru i političku reputaciju. Godine povlačenja po sudovima uzele su svoj danak. Trag se vidi i na njemu i na njegovoj obitelji. Osim toga, morat će i u zatvor, i to najmanje na šest godina. Ovo je tek prva pravomoćna presuda kontra njega.

No, kad se podvuče crta, pravna bi država mogla ostati kratkih rukava. Barem što se materijalne zadovoljštine tiče. Sanader na svojem imenu jednostavno nema imovine koja bi mogla pokriti tih 17,4 milijuna kuna.

Jelenić: Razmotrit će se sve mogućnosti kako bi Sanader platio imovinsku korist

To, dakako, ne znači da je Sanader postao "siromašak". Vila u Kozarčevoj uknjižena je na Sanaderovu suprugu Mirjanu i njezina oca Ivu Šarića, koji je u međuvremenu preminuo.

On, supruga mu Karmela i kćer Mirjana vlasnici su i triju stanova u Splitu. Šarić, koji je radni vijek proveo u splitskom škveru, vlasnik je i 30 tisuća kvadrata zemljišta na otoku Braču, kao i dvije ruševne kuće u Krapju.

Slična je situacija i s novcem u bankama. Od ukupno 78 računa obitelji Sanader, samo sedam je na Sanaderovo ime. Na njima je 35.800 eura te 115 tisuća kuna. Glavnina novca i ovdje je vezana uz ime Ive Šarića. U Raiffeisen-Landesbank Tirol na njegovim je računima pohranjeno 1,1 milijun eura. Ostalo je raspoređeno na suprugu i kćeri.

Sam Sanader na papiru ima najmanje.

I dalje sve blokirano

Jedina Sanaderova imovina su njegove umjetnine. Riječ je o kolekciji oko 450 umjetničkih slika i ostalih predmeta. Među njima su i djela Vlahe Bukovca procijenjena na oko 200 tisuća eura.

No, kvaka je u tome što umjetnine jedva dosežu tržišnu vrijednost od milijun eura. Čak i da ih uspije prodati po toj cijeni, državi je potrebno još desetak milijuna kuna.

Situaciju dodatno komplicira i činjenica što je imovina Ive Sanadera i članova njegove obitelji blokirana nevezano uz proces za Paromlinsku, nego za suđenje u slučaju Ina-MOL.

A kako je na tom drugom suđenju primijenjena zakonska odredba o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi – pa je blokirana i imovina svih članova obitelji povezanih sa Sanaderom – isto se načelo ne može primijeniti i u presudi za Planinsku. Nego se ovršiti može tek imovina koja glasi samo i isključivo na Ivu Sanadera.

A to, po svemu sudeći, neće biti dovoljno.

Naslovnica Crna kronika