Novosti Hrvatska

stroge kontrole

Nevjerojatne gužve na granici, putnici gube strpljenje i kreću pješice: popodne se očekuje novi val

stroge kontrole

Unatoč najavama iz Ministarstva unutarnjih poslova, na granicama gužve ne jenjavaju. Na pojedinim prijelazima mnogi su putnici danas čekali i po pet sati.

Zbog stroge kontrole putnika koji u Hrvatsku ulaze iz Slovenije i jutros su veliki zastoji na granici s tom državom.

Pojedini putnici koji su u Hrvatsku pokušali ući autobusima, nakon više sati čekanja odustali su, izgubili živce, uzeli svoje putovnice i u Hrvatsku su ušli pješice. Neki su, kažu nam, više vremena proveli sa slovenske strane granice kod Bregane, negoli putujući kroz Ausatriju i Sloveniju, javlja N1.

"Uzeo sam svoje stvari, ne mogu više, želim k svojoj obitelji, čekat ću ovdje (s hrvatske strane, op.a.) da me moji pokupe. Ovo su neeuropski uvjeti, mi se satima pržimo na suncu", kazao je jedan od putnika za N1.

Nakon jutarnjeg kolapsa prometa na graničnom prijelazu Obrežje (Bregana), kad se na ulazak u Hrvatsku čekalo skoro četiri sata, a kolona na slovenskoj strani dosezala desetak kilometara, stanje je u ranim popodnevnim satima u petak bolje, ali se kasno popodne očekuje novo zgušnjavanje prometa i duže čekanje, javljaju slovenski prometni servisi i mediji pozivajući se na informacije slovenske policije.

Pred Breganom je kolona vozila smanjena na samo pola kilometra, a na izlazak iz Slovenije čeka se oko jedan sat, javila je rano popodne Slovenska televizija, pozivajući se na informacije pogranične policije koja navodi da je prosječno vrijeme čekanja na slovensko-hrvatskim prijelazima sredinom dana bilo oko jedan i pol sat.

Unatoč tome što je policija jutros angažirala sve kapacitete i započela s ciljanom kontrolom od koje su izuzeti državljani EU-a, gužve je u prazničkom vikendu nemoguće izbjeći, a u popodnevnim satima treba očekivati novu navalu vozila iz Austrije i Njemačke kroz Sloveniju, većinom na granične prijelaze Obrežje (Bregana) i Gruškovje (Macelj), naveli su u policiji.

Trenutno se, kako dodaju, na graničnom prijelazu Macelj vrijeme čekanja na izlazak iz Slovenije skratilo na sat i pol, a još bolje je na drugim prijelazima, pa i u Istri.

Slovenska policija preporučuje putnicima da prije odlaska na put provjere valjanost svojih putnih dokumenata te se opskrbe hranom i pićem jer je čekanje nemoguće isključiti, a mole i za pridržavanje prometnih propisa i poštivanje slobodnog prolaza za interventna vozila u zaustavnoj traci.

Isto tako, državljanima EU-a koji žele izbjeći duža čekanja u kolonama preporučuje se da odaberu manje prijelaze koji rade 24 sata ili pak malogranične prijelaze koji mogu koristiti slovenski i hrvatski državljani, a oni su najmanje opterećeni prometom.

Policijski dužnosnik Robert Perc iz Novoga Mesta izjavio je za Slovensku televiziju da njihova policijska uprava, koja je zadužena za najveći slovensko hrvatski granični prijelaz Bregana/Obrežje, danas koristi sve svoje raspoložive tehničke i kadrovske kapacitete kako bi ubrzala promet i izbjegla velike zastoje, ali u okviru onoga što dopuštaju schengenska pravila, a na granični prijelaz su jutros uputili i dodatne policajce iz drugih dijelova Slovenije.

"Osobni automobili na Bregani iz Slovenije izlaze u sedam kolona i čekaju oko dva sata, dok se na ulaz u Slovenjiju čeka oko pola sata", tvrde u policijskoj upravi Novo Mesto.

Slovenski mediji navode da za zastoje nije kriva Slovenija nego novi schengenski propisi koji nisu prilagođeni životu pa izazivaju nezadovoljstvo putnika, ali i ekonomske štete, ali da se tih propisa Slovenija, zato što je članica Schengenskog prostora, mora pridržavati.

Štoviše, slovenski premijker Miro Cerar, izjavio je jučer da bi se u sličnoj poziciji ponašala i Hrvatska i da postoji mogućnost da bi Slovenija mogla biti isključena iz Schengenskog prostora ako ne bi striktno primjenjivala mjere kontrole donesene radi smanjivanja rizika od terorističkih aktivnosti u Europskoj uniji.

Slovenski mediji uz to,  kao potvrdu da su gužve većinom uzrokovane uskrsnim blagdanima i pojačanim prometom, a ne krivnjom Slovenije, ističu da je jutros duže vrijeme čekanja bilo i na nekim prijelazima Slovenije i Austrije, a najviše pred granicom ispred tunela Karavanke na austrijskoj strani, jer je Austrija od Europske komisije ishodila produženo vrijeme u kojemu je suspendirala schengenski režim slobodnog kretanja i to zbog izbjeglica i terorističkih rizika.

 

Naslovnica Hrvatska