Novosti Hrvatska

projekcije za 2019.

Analiza proračuna: očekuje se manjak od pet milijardi kuna, evo koja su ministarstva najviše profitirala

projekcije za 2019.

Vlada će na sjednici u petak odlučivati o rebalansu proračuna za 2018. i prijedlogu proračuna za 2019., kao i o prijedlozima devet poreznih zakona.

Iako je u prije nekoliko mjeseci usvojenim fiskalnim projekcijama Vlade bio prognoziran rast gospodarstva u 2019. od 2,7 posto, Zdravko Marić, ministar financija, u srijedu je ustvrdio kako će proračun za 2019. biti baziran na bazi stope rasta od 2,9 posto. Prema njegovim dosadašnjim istupima, naplata jamstava za kredite Uljaniku neće ugroziti ostvarenje deficita proračuna opće države od 0,5 posto BDP-a u 2018., čak će budžetski manjak možda biti i ispod te brojke.

To znači da su ukupni prihodi proračuna jako nadmašili očekivanja, jer u protivnom ne bi bilo moguće amortizirati nove rashode na ime jamstava za kredite Uljaniku, koje ministar procjenjuje na oko 3,5 milijardi kuna.

Inače, utvrđenim proračunom za 2018., koji će ići u rebalans, ukupni prihodi središnje države projicirani su u iznosu od 129 milijardi kuna, ali će vjerojatno biti viši za nekoliko milijardi kuna, dok su ukupni rashodi bili planirani na iznos od 133,3 milijarde kuna.

Prema fiskalnim projekcijama iz ljeta ove godine, ukupni prihodi državnog proračuna za 2019. projicirani su u iznosu od 134,2 milijarde kuna, mada su se pojavile informacije kako će planirani prihodi možda biti niži, na razini od 133 milijarde kuna.

Ukupni rashodi državnog proračuna projicirani su fiskalnim smjernicama, pak, u iznosu od 139,1 milijardu kuna.

Prema fiskalnim projekcijama od prije nekoliko mjeseci, Ministarstvo financija će u 2019. imati rashode od 16,2 milijarde kuna, što je 0,3 posto manje u odnosu na plan 2018.

Ministarstvo gospodarstva će imati rashode u iznosu od 370,5 milijardi kuna, odnosno za 0,5 posto više.

Branitelji + 19 milijuna kuna

Prijedlog za 2019. je 1,154 milijarde kuna. Od dodatnih 19 milijuna kuna najveći dio odnosi se na troškove početka izgradnje veteranskih centara, mjere za zapošljavanje branitelja, obnovu memorijalnog groblja u Vukovaru i nabavu strojeva za poslove traganja za posmrtnim ostacima nestalih osoba iz Domovinskog rata. Kako stvari zasad stoje, Ministarstvo branitelja vjerojatno će do konca ove godine potrošiti manje novca nego što je proračunom bilo planirano.

– Ove uštede razbijaju teze o navodnoj ugrozi za državni proračun zbog stupanja na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima – tvrdi ministar Tomo Medved.

Obrazovanje + 506 milijuna kuna

Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja trebao bi rasti 3,7 posto, što iznosi oko 506 milijuna kuna. Prema informacijama iz Ministarstva, 130 milijuna kuna planirano je za uvođenje kurikularne reforme u sve škole, što je povećanje 96 milijuna kuna. Za javni međumjesni prijevoz zaposlenika u školama planirano je 337 milijuna kuna, odnosno 45 milijuna kuna više.

Za programske ugovore sa sveučilištima (financiranje temeljeno na rezultatima) planirano je 414,5 milijuna kuna. Nove stavke u proračunu bit će članarina za najveći svjetski istraživački laboratorij CERN, s iznosom od 6,5 milijuna, te nagrađivanje učitelja prema novom pravilniku o napredovanju (oko 26 milijuna).

Rad i mirovine + 1,3 milijarde kuna

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava bit će najveći dobitnik proračuna za 2019., ali rast od 1,3 milijarde kuna odnosi se većinom na izdvajanja za mirovine. I iduće godine predviđena je indeksacija mirovina, za što će biti potrebno izdvojiti 1,3 milijarde kuna više. Ukupni proračun Ministarstva tako će se s 43 milijarde povećati na 44,4 milijarde kuna.

More i promet + 1 milijarda kuna

Proračun Ministarstva prometa u što su uključene i tvrtke i agencije u sklopu prometnog sektora 2019. trebao bi se povećati za milijardu kuna i dosegnuti 8,1 milijardu kuna. Kako neslužbeno saznajemo, ova milijarda kuna bit će izdvojena za financiranje hrvatske komponente za velike projekte koji se sufinanciraju iz fondova EU-a. Prije svega za most na Pelješcu, most u Gradišci i projekte u željeznici. Širit će se infrastruktura širokopojasne mreže sljedeće generacije.

MORH + 250 milijuna kuna

Proračun Ministarstva obrane trebao bi biti povećan za 250 milijuna kuna i prema projekciji bi prešao pet milijardi kuna, prvi put od 2009. godine.

250 milijuna kuna će se u najvećoj mjeri isplatiti za projekte nabave borbenog oklopnog vozila Patria i obalnog ophodnog broda. Za projekt nabave aviona F-16 MORH bi sljedeće godine trebao izdvojiti 360 milijuna kuna, 10 milijuna kuna više nego ove godine.

Naslovnica Hrvatska