Novosti Hrvatska

ludi dan

Teško rasulo u Saboru: tek kad je oporba počela štrajkati, vladajući shvatili da nemaju kvorum! Spasili ih odbjegli SDP-ovci, zbog čega su ih izvrijeđali bivši kolege, a Opačić je došla na rub suza...

ludi dan

Danas bi u Saboru uoči glasovanja o paketu zakona za cjelovitu mirovinsku reformu i amandmanima, većina propala da nema bivših SDP-ovaca. Naime, u trenutku kad je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odlučio odbiti obrazlaganje amandmana upozoravajući oporbu da zloupotrebljava Poslovnik zastupnici su se počeli javljati za riječ ljuti što im odbijaju amandmane. Iz protesta su se u jednom trenutku isključili iz glasanja – a taj je potez razotkrio da vladajuća većina nema kvorum. Prebrojavanje je pokazalo da u redovima vladajućih nedostaju Milorad Pupovac i Darinko Dumbović.

"Nema ključnih partnera HDZ-a nego tu sramotnu većinu spašavaju zastupnici izabrani na listi SDP-a Milanka Opačić i Mario Habek", prozvao ih je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, javlja Jutarnji list.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak je zatražio stanku radi konzultacija kako pomoći da se spase od srama Milanka Opačić i Mario Habek koji spašavaju većinu.

Kritike na njihov račun stigle su i od bivših kolega Gordana Marasa i Arsena Baukakoji je zatražio da ih se premjesti na mjesta gdje sjedi većina „da im ne bude neugodno među bivšim kolegama i da ne zagađuju prostor opoziciji“.

"Kolega Maras nisam na prodaju, nikad ništa nisam ni tražila ni dobila, moje mjesto sam ovdje zaradila preferencijskim glasovima. Tražim da me se zaštiti od prozivku", ogorčeno je reagirala Milanka Opačić. Zaradila je veliki pljesak HDZ-ovaca.

Tijekom te rasprave zastupnici Mosta napustili su sabornicu.

"Prekinite agoniju, stvarate cirkus u Saboru, nemate većinu i prekinite sjednicu", poručio je Mostovac Miro Bulj Jandrokoviću. Potom su zastupnici Mosta napustili saborsku sjednicu.

"Nema Pupovca u Saboru, nema Dumbovića, vladajuću većinu spašavaju bivši SDP-ovci i mi u ovome ne želimo sudjelovati. Odlazimo", rekao je Grmoja, aludirajući na Milanku Opačić.

"Deprimira način na koji se stvara većina", izjavila je čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, zatraživši još jednu stanku koja je odobrena.

U Saboru je danas između ostalog izglasan Zakon o Državnom inspektoratu i to sa 77 glasova za, a jednim protiv.

Uoči glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu, novinarima se ispred sabornice obratio zastupnik HNS-a Milorad Batinić.

"HNS je i dalje stava da će, ne prođe li njihov amandman kojim se pravo na udomljavanje traži i za istospolne parove, biti suzdržani pri glasovanju oko Zakona o udomljavanju", izjavio je Batinić.

Naslovnica Hrvatska