Novosti Hrvatska

Uspon uzdanice HRT-a

Kako je napredovala Katja Kušec: od osnivanja udruge s Bujancem do plaće od 15.000 kuna i mandata od 5 godina

Uspon uzdanice HRT-a

Nakon više od pet mjeseci, otkad je iz Vijeća za elektroničke medije otišao Damir Hajduk, Vlada je na zatvorenoj sjednici predložila Katju Kušec, urednicu Prvog programa HTV-a i čelnicu udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP).

Konačnu odluku o izboru donijet će Sabor, koji je tu točku uvrstio u dnevni red. Članstvo u Vijeću posebno je atraktivno budući da donosi plaću ravnu zastupničkoj – oko 15.000 kuna, a mandat traje kao i predsjednički – pet godina.

No, i prije nego što je odluka prešla s jedne strane Markova trga na drugu došlo je do prosvjeda zbog predloženog imenovanja. Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je i začuđeno tim Vladinim prijedlogom, a i Marko Ljubić, nekadašnji kolega Katje Kušec iz HNIP-a, cehovske udruge koja okuplja grupu desno orijentiranih novinara, alarmirao je dio ministara i saborskih zastupnike s desnice.

Zbog zabrinutosti za ionako loše stanje u medijima, iz HND-a pozivaju Vladu da još jednom razmisli o imenovanju Katje Kušec.
Problematičnom ponajprije smatraju njezinu ulogu u HNIP-u, udruzi koju je osnovala, među ostalim, s Velimirom Bujancem i Markom Juričem, autorima emisija koje su zbog govora mržnje nakladnicima televizija na kojima su emitirane priskrbile privremeno oduzimanje koncesija, najoštriju mjeru istog tog vijeća za čiju je članicu Kušec sada predložena.

HND problematizira i činjenicu da Katja Kušec, kao predsjednica HNIP-a, godinama ne smatra potrebnim reagirati na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju hrvatski novinari i mediji – na brojne pritiske, prijetnje, napade i sudske progone.

Štoviše, na novogodišnjem primanju kod gradonačelnika Milana Bandića Katja Kušec je izjavila kako "ne postoje kvalitetni mehanizmi cehovske prosudbe kršenja profesionalizma, pa mnogi građani i ustanove koji se drže oštećeni medijskim objavama zadovoljštinu moraju tražiti na sudu".

HND napominje Vladi da javni poziv za članove Vijeća propisuje da osobe koje će u njega biti izabrane trebaju biti "javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitak civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja".

– Začuđeni smo ovakvim izborom Vlade, koji otvara pitanje kriterija kojima su se donositelji odluka vodili kada su Hrvatskom saboru predlagali spomenutu kandidatkinju. Činjenica da na stranicama Ministarstva kulture ne postoje podaci o ostalim kandidatima i njihovim prijavama, a predložena kandidatkinja ne ispunjava spomenute propisane karakteristike koje bi članica Vijeća morala ispunjavati, nameće zaključak da je riječ o krajnjem nemaru prema medijima i novinarskoj profesiji – kaže predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Marko Ljubić, koji je nakon razilaženja u udruzi izbačen iz HNIP-a, javno poručuje kako je Kušec "teškim zlouporabama, krivotvorenjem, manipulacijama i nezakonitostima uništila HNIP". O tome je obavijestio i niz zastupnika Mosta, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku te ministre Lovru Kuščevića i Gorana Marića. Kaže kako je HNIP fantomska udruga koja ne održava skupštine i nema zakonski legalitet ni legitimitet.
Što o svemu kaže Katja Kušec, nismo doznali jer nije odgovarala na pozive.

Naslovnica Hrvatska