Novosti Svijet

'Ne dajmo da dječak ode'

Mali Alfie nema ni dvije godine, bolest mu je napala mozak, a liječnici iz Liverpoola predložili su eutanaziju. Roditelji se ne slažu, za razliku od sudova, a papa Frane nudi pomoć

'Ne dajmo da dječak ode'

Papa Frane ponovno je pokrenuo akciju spašavanja dva bolesnika koje engleske i francuske bolnice i pravosuđe žele eutanazirati zbog navodno neizlječivog zdravstvenog stanja, usprkos protivljenju obitelji i podupiratelja iz cijelog svijeta.

Riječ je o Alfieju Evansu, koji će uskoro napuniti dvije godine, a boluje od degenerativne bolesti mozga, te Vincentu Lambertu (41), koji je 2008. u prometnoj nesreći dobio teške ozljede mozga, te prima umjetnu hidrataciju i prehranu i u stanju je "minimalne svijesti".

Papa je malom Alfieju omogućio smještaj u rimskoj dječjoj klinici "Bambino Gesu" te je u više navrata istaknuo kako smatra da se za živote mališana i svakog bolesnog čovjeka treba boriti do zadnjeg trenutka.

Liječnici dječje bolnice "Alder Hey" u Liverpoolu zaključili su kako je "besmisleno" održavati malenog Alfieja na životu jer nema nade u oporavak. Roditelji su o svemu obavijesti javnost, a budući da su katolici, ove vijesti došle su i do pape Frane.

Konzultanti iz klinike "Bambino Gesu" posjetili su malog bolesnika, složili su se da je bolest neizlječiva, no bili su spremni preuzeti skrb o njemu, omogućiti mu da diše i jede, te mu produžavati život na neodređeno vrijeme.

 

No, uprava i liječnici liverpoolske bolnice usprotivili su se takvoj namjeri držeći kako bi premještaj djetetu izazvao nepotrebne patnje. Potom su Alfiejevi roditelji pokrenuli akciju pomoći, a nekoliko europskih bolnica javilo je kako su spremne preuzeti brigu o djetetu. Ipak, Visoki sud donio je odluku da se Evansa skine s aparata, složivši se s mišljenjem liječnika prema kojem je njegovo daljnje održavanje na životu "bezobzirno, nepošteno i nehumano".

Britanski Vrhovni sud potvrdio je odluku Visokog suda, a Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je žalbu roditelja, koji su uz pomoć donatora nazvanih "Alfiejeva vojska" prikupili oko 60 tisuća eura za Alfiejevo daljnje liječenje eksperimentalnim metodama i za sudske procese koji bi to omogućili.

 


Papa Frane u nekoliko je navrata javno pozvao na molitvu za dječaka i Lamberta, te ih je spominjao u tweetovima, a primio je i Thomasa Evansa, mališanova oca, koji tvrdi da je riječ o smrtnoj presudi za njegova sina te je u strahu da bi za koji dan Alfie mogao biti skinut s aparata i eutanaziran.

Već deset godina u Francuskoj traje slična borba za život Vincenta Lamerta, koja je ponekad poprimala i dramatične razmjere: europski i francuski sudovi različitih instancija nalagali su Sveučilišnoj bolnici u Reimsu čas da se Vincenta skine s aparata, čas da ga se priključi, a nakon niza postupaka početkom travnja ove godine obitelji je priopćeno da će bolnica obustaviti liječenje.

 

Charliejevi anđeli
Svijet se prošle godine upoznao s kontroverznim slučajem eutanazije jednogodišnjega Charlieja Garda iz Londona, kojem je tri mjeseca nakon rođenja dijagnosticiran rijedak sindrom trošenja mitohondrijske DNK i teško oštećenje mozga.

Bolnički liječnici zaključili su kako bi za njega eutanazija bila najbolje rješenje, s čime se roditelji nisu složili te su ušli u sudsku parnicu. Pokrenuli su akciju pomoći i prikupili 1,4 milijuna funti od 83 tisuće donatora, koliko im je trebalo za nastavak liječenja u SAD-u. Papa Frane ponudio je liječenje u klinici "Bambino Gesu", ponudivši djetetu i vatikansko državljanstvo.

Kongres SAD-a odobrio je liječenje, a odluku je podržao i predsjednik Trump. I zastupnici EU parlamenta iz 15 država članica zatražili su da se djetetu omogući liječenje. Usprkos svim nastojanjima, Visoki sud, Žalbeni sud i Vrhovni sud stali su na stranu bolnice, a istovjetnu odluku donio je i Europski sud za ljudska prava.

Charlie je skinut s aprata i preminuo je 27. srpnja 2017. godine, a nakon smrti se doznalo kako je odvjetnica dodijeljena obitelji Gard, Victoria Butler-Cole, aktivistica i predsjednica zaklade za legalizaciju eutanazije, što je izazvalo medijski skandal.

 

Naslovnica Svijet