Novosti Svijet

veliki presedan

Vijest koja je izazvala šok u konzervativnoj Poljskoj: sud odlučio da gay parovi mogu registrirati dijete

veliki presedan

Lezbijski par, roditelji dječaka, dobili su pravo da ga registriraju u Poljskoj kao svoje dijete, odlučio je visoki sud donijevši odluku bez presedana u toj katoličkoj zemlji gdje je istospolni brak ilegalan. 

Taj je slučaj prvo došao pred lokalnu administraciju 2015. kada je jedna Poljakinja zatražila registraciju svog sina, rođenog u Londonu 2014., kako bi dobio poljski rodni list, objavio je list Rzeczpospolita.

Poljakinja i njezina partnerica registrirane su kao roditelji dječaka u Britaniji, ali je lokalna administracija u Poljskoj odbacila njihov zahtjev.

Dužnosnik Vrhovnog administrativnog suda u četvrtak je potvrdio za Reuters da je sud odlučio u korist lezbijskog para. Pisana izjava bit će izdana kasnije u četvrtak. 

Poljski mediji su objavili da je ta presuda prva takve vrste u Poljskoj gdje je istospolni brak ilegalan i homoseksualci imaju manja prava nego u mnogim drugim europskim zemljama.

"Ova odluka će otvoriti nove pravne mogućnosti za homoseksualne roditelje... Ona povećava sigurnost obitelji koje odaberu živjeti dijelom u Poljskoj a dijelom u inozemstvu", rekao je Pawel Knut, odvjetnik poljske organizacije za prava homoseksualaca - Kampanje protiv homofobije. 

Naslovnica Svijet