StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024VRIJEME ZA NOVA LICA

Grbin je izručio SDP Milanoviću, omašio s Puljcima. Je li vrijeme da ode i sve ostavi Matijeviću, Krstičeviću, Biliću...

Piše Petar Čikeš
25. travnja 2024. - 17:14

SDP, najveća oporbena stranka ni nakon održanih parlamentarnih izbora ne uspijeva pronaći bolju sebe. Jed koji osjećaju (objektivni) gubitnici izbora često ih navodi da mijenjaju svoje raspoloženje od tmurnog do naglašeno vedrog. Tako predsjednik stranke Peđa Grbin gostujući u srijedu u Newsnightu N1 televizije navodi kako nije oduševljen rezultatom, ali odmah na idućoj okuci smatra da je SDP u poziciji formirati većinu u Saboru. Grbin nije oduševljen izbornim rezultatom svoje stranke, ali, stvar se dodatno usložnjava kada primijetimo od članovi njegove stranke nisu oduševljeni sadašnjim predsjednikom svoje stranke. Da to svi primijete pobrinuo se Davor Matijević.

image

Davor Matijević

Nikola Vilić/Cropix

- Peđa Grbin je usavršio novi način komunikacije s rukovodstvom stranke tako da sve informacije dobivamo putem medija. U medijima smo saznali da je Zoran naš kandidat za premijera, u medijima smo saznali i da smo odustali od njega, a kroz medije smo saznali i da nam je Domovinski pokret prihvatljiv za sastavljanje vlade. Očito bi jedan ured SDP-a za odnose s javnošću mogao zamijeniti i Predsjedništvo i Glavni odbor pa da nam Peđa šalje poslanice preko medija - izjavio je predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević za Jutarnji list

Ante Bilić, gradonačelnik Trogira i potpredsjednik glavnog odbora SDP-a također nije krio svoje razočaranje izbornim rezultatom svoje stranke.

image

Ante Bilić

Jakov Prkić/Cropix

- Nakon uključenja Zorana svi smo se nadali značajno boljem rezultatu. Ipak smo 8 godina oporba ovakvom HDZ-u pa ako smo zadovoljni što i nakon toga imaju toliko mandata više od nas onda nešto s nama nije u redu. Sve vodi prema tome da će se HDZ i Domovinski pokret dogovoriti. 

Bilić zazire od maksime "cilj opravdava sredstva". Po njemu sredstvo za uklanjanje HDZ-a s vlasti ne smije biti koalicija SDP-a i Domovinskog pokreta. 

- Slažem se da treba pokušati smijeniti HDZ, ali nisam od onih koji bi zagovarali vrijednosno šizofrene koalicije jer ćemo tako izgubiti povjerenje i onih koji su nam ga dali danas. Trebamo se čim prije okrenuti sebi, vidjeti gdje griješimo jer će građani očekivati civilizacijski zdrav i konstruktivan odgovor, pogotovo ako se dogodi ova ekstremno desna vlada. Moramo napraviti sve da SDP ponovno postane taj odgovor. Danas očito nismo prepoznati kao takvi – rekao je.

Je li onda, ako se u obzir uzme rezultat stranke i bunt nove i mlađe garde SDP-ovaca, vrijeme da Peđa Grbin ode i da ključ stranke sposobnijima i onima koji su postali lice nekog drugog, modernijeg i progresivnijeg dijela socijaldemokrata? Prvenstveno jer je stranku izručio Milanoviću, a potom i povukao promašen potez davanja mjesta na listi bračnom paru Puljak, na koji ga je navodno nagovorio Milanović.

No, najvažnije pitanje od svih jest - ima li SDP snage da se oporavi i izabere novo vodstvo koje će činiti prepoznatljiva i nova lica koja trenutačno uživaju veliku potporu među članstvom SDP-a -  Matijević, Mišo Krstičević, Bilić...? To bi, kažu nam šutljivi insideri iz stranke, moglo ojačati SDP. Međutim, upozoravaju nas da je i dalje još jaka struja onih koji ništa ne želi mijenjati u toj stranci. Kojim će smjerom SDP - nova lica i nova stranka, ili po starom i gubitničkom, o tome će odlučiti njihovo članstvo. 

image

Mišo Krstičević

Sasa Burić/Cropix

Krešimir Macan, u nešto udobnijoj ulozi političkog analitičara, o situaciji u kojoj se našao SDP nakon održanih parlamentarnih izbora sudi manje oštro od Bilića i Matijevića.

- Kao prvo, moramo se sjetiti nekih stvari. Po anketama rađenima u sedmom mjesecu prošle godine, Možemo i SDP su bili skoro izjednačeni. Danas, devet mjeseci kasnije, SDP ima 37, a Možemo ima 10 osvojenih saborskih mandata. S te strane je to, uvjetno rečeno, dobar rezultat za stranku, ali nedovoljan za formiranje vlade. 

Predsjednik SDP-a Peđu Grbina, mišljenja je naš sugovornik, ima razloga i za slavlje i za tugu.

- Grbin sada ima najveći oporbeni klub, riješio je problem Socijaldemokrata, s te strane, ima više pozitivnih nego negativnih stvari. SDP je i s ovom cijelom operacijom s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem podigao svoj rezultat. Ali naravno, to je koštalo Peđu liderskog statusa, jer se sad ljudi pitaju tko je stvarni lider u SDP-u. Prozivanja su već krenula.

Macan naglašava da je ponašanje Milanovića pred ove izbore opet demonstriralo nejednake standarde koje u javnosti uživaju ljevica i desnica. 

- Kome je glavni cilj da se smijeni HDZ, tome ne smeta ništa što čini SDP, pa ni koketiranje s Domovinskim pokretom. Moramo znati da ono što je dopušteno ljevici nikad nije dopušteno desnici. Da je bilo obrnuto, da je HDZ-ov predsjednik radio ono što je Milanović radio, ne bi bilo navijanja za takve postupke, od prvog dana bi bio dočekan na nož.

Most je Macan u jednom nedavnom intervjuu nazvao sektom, za SDP pak ima drugi opisni termin, ništa manje slikovit.

- SDP je posrnuli gorostas, naš je izborni sustav prilagođen za dvije velike stranke, ali i one imaju izazove, i velike stranke su pred sve većim izazovima. Zašto kažem da je SDP posrnuli gorostas: tko ima najstarije birače? Pa SDP! Zato se javlja problem. HDZ ima puno više mladih glasača nego SDP. Dakle oni moraju nešto napraviti da bi napravili tranziciju prema nekom novom SDP-u, jer više nije privlačan mladim i obrazovanim biračima koje je preuzeo Možemo. 

Macan ostavlja otvorenim pitanje hoće li borbu za nove birače SDP-a rješavati Grbin ili netko drugi, a moglo bi se zaključiti i da je zapravo svejedno.

- Pitanje je veliko hoće li to rješavati Grbin ili netko drugi. Da li u SDP-u ima dovoljno ambicioznog tko bi ga izazvao i mijenjati SDP, jer je ta strankaprošla kroz velike rascjepe i podjele i na kraju se osipa članstvo. Tko je ostao tamo? Ja se nadam za njihovo dobro da više neće biti takvih podjela u toj stranci, jer su one prethodne bile drastične. SDP je jako kadrovski osiromašen - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:24