StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024NAPETA MATEMATIKA

Manjinska vlada? Evo kako do 76 ruku, uz saborsku podršku stranki izvan izvršne vlasti - Mosta i Možemo!

Piše Silvana Uzinić
18. travnja 2024. - 16:20

Koliko je realna manjinska vlada na čelu s SDP-om i partnerima, a koju bi iz Sabora podržavali Most i Možemo?

Idemo za početak izbrojati: SDP plus Fokus, NPS i IDS, uz Most i Možemo imaju 68, a uz osam manjinskih zastupnika - eto 76 ruku. Most i Možemo pritom nemaju udjela u resorima, ali podržavat će ili neće prijedloge Vlade iz parlamenta.

O toj mogućnosti u izbornoj noći najviše je govorila Sandra Benčić. Pozvala je sve političke aktere, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu i koji su se zaklinjali da nikad neće s HDZ-om, da budu dosljedni i da poštuju svoje biračeo i da kažu "ne" HDZ-u.

Sigurna je, istaknula je, da se može dogovoriti da manjinska vlada odradi programski ono što je nužno da se "posijeku kraci korupcijske hobotnice jednom zauvijek". S tim što Možemo ostaje čist prema svojih biračima i pri obećanju da s onom Vladom u kojoj su desne stranke neće surađivati.

Analitičari nisu uvjereni...

Ipak, mnogi analitičari nisu tako sigurni da bi manjinska vlada uspjela, barem ne na dulju vremenski rok. Naime, bila bi sastavljena od ideološki različitih aktera, a svaka njena odluka bila bi donešena uz konsenzus svih aktera.

Bilo bi lako zamisliti što bi se dogodilo u slučaju odluke, primjerice, da se u škole uvede obavezni građanski odgoj. U stranci Možemo bi bili za, a u Mostu protiv. "E pa što onda, ta odluka ne bi prošla, ali bi prošla neka druga", komentirao nam je jedan visoko rangirani SDP-ovac.

image

Sandra Benčić, Peđa Grbin, Boris Lalovac

Damjan Tadić/Cropix

Naime, od Peđe Grbina, šefa njihove stranke, upravo se očekuju pregovori u pravcu sastavljanja vlade pa manjinske, a da vodi pregovore s ostalim strankama i sam je potvrdio dan nakon izbora.

Ipak, teško je zamisliti da bi u tako nestabilnu vladu pridobio Domovinski pokret kojemu se smješi dobar udio u radu kabineta, odnosno ministarska mjesta koja će im biti ponuđena od strane HDZ-a, koji je relativni pobjednik izbora. I najvjerojatnije je DP onaj koji će biti presudan u razvoju događaja, ne samo po pitanju manjinske, već ikakve vlade.

"Manjinska vlada je u starim demokracijama prisutna i ona u tim sustavima funkcionira", komentirao je analitičar Ivan Rimac za N1. Dodao je kako situacija tjera manjinsku vladu da bude maksimalno oprezna kod predlaganja svih rješenja, ta vlada kad ne uspije nudi mandat na raspolaganje i očekuje glasanje o podršci. "Naša kultura u Saboru takvo nešto ne omogućava", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:03