StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024VIŠE SREĆE DRUGI PUT

Možemo! u X. izbornoj jedinici bez mandata: ‘Nama je svima bio prioritet da se stvori Vlada koja neće biti HDZ-ova‘

Piše Petra Klarić
18. travnja 2024. - 00:13
Izborna noć i doček izbornih rezultata u stožeru stranke Možemo, nakon zatvaranja birališta na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora.  Jakov Prkić/Cropix

Stranka Možemo je na razini Hrvatske, barem kako trenutno stvari stoje, u džep spremila 10 mandata. Što se tiče 10. izborne jedinice, sada su na 4,46 posto glasova, što znači da nitko od Možemovaca iz naše izborne jedinice ne ide u Sabor.

Posjetili smo ih tijekom izborne noći u splitskom kafiću “Double out”, gdje su se okupili kako bi pratili rezultate izbora. Iz minute u minutu gleda se tamo stranica Državnog izbornog povjerenstva i pomno računaju postotci za našu izbornu jedinicu, ali i ostatak Hrvatske.

Unatoč tome što nitko od njih (za sada) nije prešao crtu, atmosfera nije turobna. Druže se i polemiziraju o potencijalnim koalicijama, gledaju gdje su prošli bolje, a gdje lošije... Veseli ih što su na razini Hrvatske osvojili više mandata nego na prošlim parlamentarnim izborima, ali i dobra izlaznost glasača.

- Za sada imamo na državnoj razini više mandata nego na prošlim izborima, što je dobro. Nadam se da ćemo, kada se prebroje svi glasovi, imati još više mandata. Što se tiče naše izborne jedinice, ja sam već rekla da bi jako voljela da barem jedna osoba iz Dalmacije, iz 9. i 10. izborne jedinice, ode u Sabor. Tu imamo stvarno sjajnu ekipu, i u Dubrovniku, i u Šibeniku, i u Splitu - rekla nam je Tamara Visković, koordinatorica splitske grupe i druga po redu kandidatkinja na njihovoj listi za 10. izbornu jedinicu.

Što se tiče manjinske vlade, koja se večeras spominjala i u zagrebačkom stožeru njihove stranke, kaže da će je podržati ako to bude moguće.

- Nama je svima nekako bio prioritet da se stvori Vlada koja neće biti HDZ-ova. Mi ćemo u svakom slučaju podržati i manjinsku vladu SDP-a, ako to bude moguće. To će najviše sada ovisiti o tome kakve će SDP rezultate ostvariti. Oko toga smo bili vrlo otvoreni od početka izbora i to ćemo sasvim sigurno i napraviti. Sada, kako će SDP krenuti u pregovore s drugim strankama, hoće li ići u koalicije koje će ići desno od centra, što nama nije prihvatljivo... No, to ne znači da mi nećemo izvan Vlade podržati takvu kombinaciju, ali sada još ne možemo predviđati - tvrdi Visković.

Posebno joj je drago što je izlaznost puno veća nego na prethodnim parlamentarnim izborima, pogotovo jer je izlaznost mladih glasača veća nego što je to inače slučaj. 

- To je iznimno pozitivna stvar, bez obzira na rezultate. Pogotovo mi je drago vidjeti da je ove godine na izbore izašlo jako puno mladih, što je iznimno zanimljivo za budućnost izbora. Sva istraživanja pokazuju da mladi koji ne krenu izlaziti na izbore u vrijeme kada postanu punoljetni najčešće ni kasnije ne izlaze - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 10:28