StoryEditorOCM

SDP i Milanovićeve Rijeke pravde u njegovom Sinju doživjele potop! Bulj opet ušao u Sabor, a tu su i Bugarin, Šipić...

Piše Toni Paštar
17. travnja 2024. - 23:19

Iz podataka koje je DIP objavio do 22 sata, a odnose se na djelomično obrađena biračka mjesta u Sinju, Vrlici i Otoku, HDZ je apsolutni pobjednik. Po tim podacima u Sinju je osvojio 49,55 posto glasova, u Vrlici 58,38 posto i u Otoku 52,74 posto.

Inače, na području cetinskog kraja pravo glasa imalo je 40.189 punoljetnih građana (Sinj 20.731, Trilj 7.767, Vrlika 1.692, Otok 4.582, Hrvace 3.043 i Dicmo 2.374).

U Sinju ih je glasovalo više od 63 posto, u Vrlici 55,68 posto i u Otoku 60 posto. Za Trilj, Dicmo i Hrvace DIP do 22 sata nije objavljivao podatke. Najveće iznenađenje je ponovno slab rezultat koalicije koju vodi SDP. Oni su u Sinju, po objavljenim nepotpunim rezultatima DIP-a do 23 sata, osvojili svega 8,34 posto.

Da u ovim izborima Zoran Milanović nije imao poznatu ulogu taj bi rezultat zasigurno bio još gori. Čini se da su Sinj i cijeli cetinski kraj pretvoreni u HDZ-ove utvrde koje ne može probiti ni Milanović. 

Prema anketnim, ali i prvim neslužbenim i nepotpunim rezultatima DIP-a za 9. izbornu jedinicu Cetinska krajina u 11. sazivu Hrvatskog sabora prvi put u modernoj Hrvatskoj imat će 3 saborska zatupnika: Ivana Bugarina, gradonačelnika Trilja, koji je izabran kao šesti na listu HDZ-a koji je u 9. izbornoj jedinici osvojio 7 mandata, jedan manje nego prije četiri godine; Mira Bulja, gradonačelnika Sinja, nositelja liste Most-Hrvatski suverenisti-HKS-NLM, koji je četvrti put za redom osvojio saborski mandat te Ivana Šipića, bivšeg gradonačelnika Trilja koji je do saborskog mandata došao kao drugi na listi DP-Pravo i pravda.

Moguće je da cetinski kraj u klupama Hrvatskog sabora ima još jednog zastupnika, odnosno zastupnicu. Ako u poziciju formiranja Vlade dođe SDP tada bi, izgledno, do saborskog mandata došla i Sinjanka Nataša Delonga Poparić, šesta na koalicijskoj listi predvođenoj SDP-om, jer bi u tom slučaju Sabina Glasovac i Branko Grčić vjerojatno bili u izvršnoj vlasti čime bi oslobodili saborsku fotelju za Delonga Poparić.

Ukoliko Vladu bude formirao HDZ tada od saborskog mandata Delonga Poparić nema ništa. U svakom slučaju, cetinski kraj je, kada se gleda kroz broj osvojenih mandata kandidata kojima je tu prebivalište, na dobiti.

Birači u 9. izbornoj jedinici u odnosu na izbore 2020. godine lagano su se pomjerili desnije. Prije četiri godine u ovoj izbornoj jedinici HDZ je imao 8 mandata. Jedan mandat, a svoj drugi, uzeo mu je Most. SDP je ostao na tri mandata, a Domovinski pokret ponovno je osvojio dva mandata. U dosadašnjem sazivu oba prije 4 godine izabrana zastupnika DP-a, Hrvoje Zekanović i Karolina Vidović Krišto promijenili su stranačke boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:47