stdClass Object ( [id] => 641943 [title] => Stiže više od 100 novih automobilskih modela u svim verzijama [alias] => stize-vise-od-100-novih-automobilskih-modela-u-svim-verzijama [catid] => 299 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U 2020. godini stiže više od 100 noviteta bilo da je riječ o potpuno novim modelima, novim generacijama postojećih modela, redizajniranih automobila ili onima čija je gama dopunjena većinom hibridnim izvedbama.

Alfa Romeo stiže s modelom Tonale. Nakon Stelvija i on je nazvan po jednom od najpoznatijih, najtežih i najizazovnijih talijanskih planinskih prijevoja, što mu samo po sebi sugerira i karakter. Tonale je tako kompaktni SUV čiji dizajn neodoljivo podsjeća na veći Stelvio, a kako je poznato da je i Alfa dio Fiatova koncerna u kojemu se nalazi i Jeep, jasno je kako je platforma zajednička. Konkretno, Tonale i Jeep Renegade dolaze na jednakom “postolju”. Stižu Renegade PHEV i Compass PHEV, dakle u plug-in hibridnoj verziji.

Audi, jedan od “krojača” trendova, pa i ne samo u svijetu premium automobilima, od baznih modela najavljuje novi A3. Stilski je u cijelosti sljednik nedavno predstavljenog A4, što je uostalom i znana praksa, dok se s nestrpljenjem iščekuje njegovo S izdanje koje zbog voznih osobina vole svi sportskije nastrojeni vozači. Audi ove godine predstavlja i e-Tron u Sportback izdanju, što znači više stila, jer riječ je o coupeovski definiranoj karoseriji.

Ona, istina, utječe na smanjenje funkcionalnosti, u prtljažniku koji će imati zapreminu od 500 litara, ali zato ne manje snage i dinamike. I model Q4 će se pojaviti kao e-tron, a još jedna velika novost je redizajnirani kompaktni crossover Q5. Dakako, tu je i Audijeva RS linija tako da se s posebnim zanimanjem očekuje dolazak karavanske “šestice” s motorima čija je snaga 592 KS uz nevjerojatnih 800 Nm okretnog momenta! Manje snažan, ali zato ne manje privlačan je Q3 u sportback RS izdanju, što do brzine od 100 km/h dolazi za samo pet sekundi.

BMW je poznat po luksuzu, ali i po sportskim ambicijama. A da bi nam godina bila uzbudljiva, pobrinut će se ponajprije serija 4 koju je najavio njezin poprilično radikalni koncept. Riječ je dakako o coupe opciji “trojke”. A i SUV X3 će dobiti svoj električni pandan kojem je dodijeljen naziv iX3. Da bi ta serija bila do kraja zaokružena, tu je i M opcija snage čak 510 “konja”.

Mercedes za ovu godinu planira na ceste izvesti desetak novih modela. EQA je nastavak njegove EQ priče koja se paralelno s konvencionalnim izdanjima rasprostire na električnom dijelu programa. Snaga bi mu trebala biti oko 150 KS, doseg - tri puta veći, najmanje 400 kilometara. Iz A klase, Mercedes odmah ide i u najveću, EQS čiji je pak najavljeni doseg oko 600 kilometara. Nakon njih slijedi EQV, dakle putnički kombi, veliki monovolumen. Vratimo li se u konvencionalni dio priče diva iz Stuttgarta, s velikim se nestrpljenjem očekuje početak prodaje GLA.

Najavljen je za proljeće, nadamo se da će tako i biti. Baš kao i s GLE crossoverom, ali u coupe izdanju. Do ljeta ove godine svjetlo dana ugledat će i nova S klasa, dok je model koji se s najviše nestrpljenja iščekuje sportski dio automobilske populacije - AMG One. Riječ je o tehnologiji prenesenoj z F1 svijeta, što ukupno, kad se zbroje 1,6-litarski turbobenzinac i dva elektromotora, doseže snagu od 986 “konja”. Zanimljivo, s obzirom da je riječ o hibridu, samo uz pomoć električne energije on može prevaliti 30-ak kilometara.

Vratimo li se velikoserijskim proizvođačima, Citroen opet na tržište šalje C4. Modernog dizajna, on će imati i svoju električnu verziju. Ferrari dolazi sa Superfast opcijom, čija bi se snaga mogla protegnuti sve do 800 KS, čime će se do kraja izdignuti filozofija proizvodnje automobila goleme zapremine, tu je dakako 12 cilindara, koji se na neki način odupiru baš svim današnjim trendovima.

Dakako, ne treba zaboraviti ni na nešto “skromniju” Romu, namjerno smo ovaj pridjev stavili pod navodne znakove jer nemoguće je bilo koji Frerari tako definirati, koji ima konfiguraciju 2+2. Kolega iz koncerna i s Apeninskog poluotoka, Fiat svom omiljenom modelu 500 dodjeljuje električni motor. Ono što je posebno zanimljivo, njegov je doseg, barem prema najavi iz Torina, čak do 500 kilometara.

Dacia će 15 godina da je u stopostotnom vlasništvu Renaulta proslaviti lansiranjem limitirane edicije Proud na svim modelima osim na Dokkeru. Također će se na 1,0-litrenim motorima nuditi i tvornička ugradnja plinske instalacije. Dotaknemo li se Forda, on nam nudi već viđeno, nudi nam Pumu i Kugu koji su se preoblikovali, naravno u crossovere, što bi drugo, tako da jedan od najpoznatijih proizvođača automobila na svijetu od njih mnogo očekuje. Slično možemo utvrditi i za Hyundai kojem je osnovni plan ipak najbliži predstavljanju unaprijeđenih, već poznatih modela svojih jako prihvaćenih automobila.

Honda uvijek kombinira tehnološke iskorake i sportsku narav, ali nikad ne zaboravljaju na funkcionalnost. Upravo je to vidljivo kod nove generacije Jazza, omiljenog Hondina automobila B segmenta koji je uz svoju poznatu kvalitetu i funkcionalnost sada dodao još i dizajn koji povezuje dva svijeta - onaj monovolumenski gdje Jazz tradicionalno pripada s oni koji je blizak današnjim crossoverima. Ono što se također s nestrpljenjem očekuje od Honde je električni gradski automobil. Elementarnog dizajna, ali i baterije solidnog dosega uspije li i s cijenom biti korektan, pun pogodak.

Kia će na našem tržištu ponuditi devet novih modela. Električna verzija nove generacije KIA-e Soul, čiji se dolazak na tržište uskoro očekuje imat će 201 KS. Najavljena je i autonomija od oko 300 kilometara, dakako po - WLTP sustavu mjerenja - čime se svrstava u red elektromobila srednjeg dometa, ono po čemu je izgleda ipak ostala poprilično visoko je njezina cijena.

Land Rover u travnju očekuje novi Defender 110. U prvom kvartalu stiže Range Rover Evoque u PHEV izvedbi i Land Rover Defender PHEV i Range Rover Velar PHEV. Mazda očekuje dolazak osvježene Mazde2, a nakon toga bi trebao stići redizajnirani model CX-5. Krajem godine trebala bi stići električna Mazda CX-30.

Mitsubishi očekuje redizajnirani Space Star, dok bi krajem godine trebao doći opsežno redizajnirani Eclipse Cross PHEV. Jedan od onih automobila koji svojedobno pokrenuo crossover revoluciju svakako je Nissan Qashqai. K tome, riječ je o jednom od najprodavanijih automobila tog modaliteta uopće.

Ono što se sada već sa sigurnošću može ustvrditi je činjenica da će se do kraja godine na tržištu pojaviti nova generacija Qashqaija. Većina toga ostat će u zoni dobro poznatih elemenata, dok bi se njegov izgled trebao naslanjati na dizajn koji nam je upravo pokazala nova generacija Jukea.

Opel sezonu noviteta otvara Grandlandom X PHEV i Corsom-e. Bez imalo rizika da ćemo pogriješiti, sa sigurnošću možemo tvrditi da će jedan od najvećih prodajnih hitova 2020. godine biti Peugeot 2008. I u aktualnoj generaciji je bila riječ o jako dobro prihvaćenom crossoveru, ali sada kad mu je u cijelosti promijenjen dizajn, kad je to postao jedna od najprivlačnijih malih crossovera, greške niti može, niti će je biti. Velik broj motora bit će tijekom godine nadopunjen i s onim na struju, snage 136 “konja”.

Renault kreće s isporukom novog električnog Zoea koji će imati domet od 395 km. Kreće i prodaja novog Captura, dok na ljeto stiže njegova plug-in hibridna inačica, kao i hibridna inačica Clija. Seat će već u travnju hrvatskom tržištu ponuditi novog Leona, a u runu redizajniranu Atecu. Do kraja godine očekuje se i prvi Seatov električni model el-Born. Škoda će od veljače biti bogatija za električni CitiGoe iV, dok nova karavanska verzija Octavije dolazi u ožujku, a limuzina u svibnju.

Subaru uvodi XV e-Boxer, Forester e-Boxer i Imprezu e-Boxer. Suzuki lagano hibridizira svoje modele, sve osim Jimnyija. Ignis i Swift su već dostupni kao blagi hibridi, a do kraja ovog mjeseca bit će i Vitara i SX4 S-Cross. Toyoti u prvom kvartalu dolazi RAV4 Black edition, dok novi Proace City stiže u travnju. U ljeto se očekuje osvježeni Aygo, a u rujnu novi Yaris. Osvježeni Hilux trebao bi biti u našim salonima na jesen.

Volvo u 2020. očekuje više promjena u gami motora. Stižu XC40 T5 Twin engine, S60 T8 Twin engine, XC60 i XC90 B5 KERS Petrol, te B6 KERS Petrol. Volkswagen u ožujku očekuje najveću zvijezdu, osmu generaciju Golfa, a tijekom ove godine stiže i električni ID.3, zatim T-Roc cabrio, redizajnirani Tiguan, Golf GTI, novi Caddy...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVITETI U 2020. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2020-01-07 08:23:37 [created_by] => 3231 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-08 07:18:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-01-08 06:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1920 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 299 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--automoto [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije iz auto moto svijeta [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, auto moto [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Auto moto [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/08.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/07.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/06.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/05.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/04.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/03.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/02.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/01.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/07.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/06.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/05.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/04.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/03.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/02.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/01.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/07.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/06.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/05.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/04.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/03.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/02.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2020\/01\/08\/01.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["08","07","06","05","04","03","02","01","07","06","05","04","03","02","01","07","06","05","04","03","02","01"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 299 [name] => Auto moto [alias] => auto-moto [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7413410 Threads: 1 Questions: 1596674234 Slow queries: 4739512 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110437914 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /auto-moto ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /auto-moto/stize-vise-od-100-novih-automobilskih-modela-u-svim-verzijama-641943 [printLink] => /auto-moto/stize-vise-od-100-novih-automobilskih-modela-u-svim-verzijama-641943?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419885 [name] => auto-moto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => auto-moto [link] => /tag/auto-moto ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVITETI U 2020. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stiže više od 100 novih automobilskih modela u svim verzijama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3231 [name] => Zdravko Juričko [username] => zdravko-juri-ko [email] => zdravko-juri-ko@sd.hr [password] => $2y$10$3MSPsNGO8ltots48kqbe2.FwzW7b1js7M1r/8s.nUTTSs2kSnHPxu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-juricko-3231 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1749 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/33a10ba883a053e58de979010155c54c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/08.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 08 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/08.jpg [title] => 08 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/07.jpg [title] => 07 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/06.jpg [title] => 06 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/05.jpg [title] => 05 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/04.jpg [title] => 04 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/03.jpg [title] => 03 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/02.jpg [title] => 02 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/01.jpg [title] => 01 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/07.jpg [title] => 07 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/06.jpg [title] => 06 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/05.jpg [title] => 05 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/04.jpg [title] => 04 ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/03.jpg [title] => 03 ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/02.jpg [title] => 02 ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/01.jpg [title] => 01 ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/07.jpg [title] => 07 ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/06.jpg [title] => 06 ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/05.jpg [title] => 05 ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/04.jpg [title] => 04 ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/03.jpg [title] => 03 ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/02.jpg [title] => 02 ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2020/01/08/01.jpg [title] => 01 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U 2020. godini stiže više od 100 noviteta bilo da je riječ o potpuno novim modelima, novim generacijama postojećih modela, redizajniranih automobila ili onima čija je gama dopunjena većinom hibridnim izvedbama.

Alfa Romeo stiže s modelom Tonale. Nakon Stelvija i on je nazvan po jednom od najpoznatijih, najtežih i najizazovnijih talijanskih planinskih prijevoja, što mu samo po sebi sugerira i karakter. Tonale je tako kompaktni SUV čiji dizajn neodoljivo podsjeća na veći Stelvio, a kako je poznato da je i Alfa dio Fiatova koncerna u kojemu se nalazi i Jeep, jasno je kako je platforma zajednička. Konkretno, Tonale i Jeep Renegade dolaze na jednakom “postolju”. Stižu Renegade PHEV i Compass PHEV, dakle u plug-in hibridnoj verziji.

Audi, jedan od “krojača” trendova, pa i ne samo u svijetu premium automobilima, od baznih modela najavljuje novi A3. Stilski je u cijelosti sljednik nedavno predstavljenog A4, što je uostalom i znana praksa, dok se s nestrpljenjem iščekuje njegovo S izdanje koje zbog voznih osobina vole svi sportskije nastrojeni vozači. Audi ove godine predstavlja i e-Tron u Sportback izdanju, što znači više stila, jer riječ je o coupeovski definiranoj karoseriji.

Ona, istina, utječe na smanjenje funkcionalnosti, u prtljažniku koji će imati zapreminu od 500 litara, ali zato ne manje snage i dinamike. I model Q4 će se pojaviti kao e-tron, a još jedna velika novost je redizajnirani kompaktni crossover Q5. Dakako, tu je i Audijeva RS linija tako da se s posebnim zanimanjem očekuje dolazak karavanske “šestice” s motorima čija je snaga 592 KS uz nevjerojatnih 800 Nm okretnog momenta! Manje snažan, ali zato ne manje privlačan je Q3 u sportback RS izdanju, što do brzine od 100 km/h dolazi za samo pet sekundi.

BMW je poznat po luksuzu, ali i po sportskim ambicijama. A da bi nam godina bila uzbudljiva, pobrinut će se ponajprije serija 4 koju je najavio njezin poprilično radikalni koncept. Riječ je dakako o coupe opciji “trojke”. A i SUV X3 će dobiti svoj električni pandan kojem je dodijeljen naziv iX3. Da bi ta serija bila do kraja zaokružena, tu je i M opcija snage čak 510 “konja”.

Mercedes za ovu godinu planira na ceste izvesti desetak novih modela. EQA je nastavak njegove EQ priče koja se paralelno s konvencionalnim izdanjima rasprostire na električnom dijelu programa. Snaga bi mu trebala biti oko 150 KS, doseg - tri puta veći, najmanje 400 kilometara. Iz A klase, Mercedes odmah ide i u najveću, EQS čiji je pak najavljeni doseg oko 600 kilometara. Nakon njih slijedi EQV, dakle putnički kombi, veliki monovolumen. Vratimo li se u konvencionalni dio priče diva iz Stuttgarta, s velikim se nestrpljenjem očekuje početak prodaje GLA.

Najavljen je za proljeće, nadamo se da će tako i biti. Baš kao i s GLE crossoverom, ali u coupe izdanju. Do ljeta ove godine svjetlo dana ugledat će i nova S klasa, dok je model koji se s najviše nestrpljenja iščekuje sportski dio automobilske populacije - AMG One. Riječ je o tehnologiji prenesenoj z F1 svijeta, što ukupno, kad se zbroje 1,6-litarski turbobenzinac i dva elektromotora, doseže snagu od 986 “konja”. Zanimljivo, s obzirom da je riječ o hibridu, samo uz pomoć električne energije on može prevaliti 30-ak kilometara.

Vratimo li se velikoserijskim proizvođačima, Citroen opet na tržište šalje C4. Modernog dizajna, on će imati i svoju električnu verziju. Ferrari dolazi sa Superfast opcijom, čija bi se snaga mogla protegnuti sve do 800 KS, čime će se do kraja izdignuti filozofija proizvodnje automobila goleme zapremine, tu je dakako 12 cilindara, koji se na neki način odupiru baš svim današnjim trendovima.

Dakako, ne treba zaboraviti ni na nešto “skromniju” Romu, namjerno smo ovaj pridjev stavili pod navodne znakove jer nemoguće je bilo koji Frerari tako definirati, koji ima konfiguraciju 2+2. Kolega iz koncerna i s Apeninskog poluotoka, Fiat svom omiljenom modelu 500 dodjeljuje električni motor. Ono što je posebno zanimljivo, njegov je doseg, barem prema najavi iz Torina, čak do 500 kilometara.

Dacia će 15 godina da je u stopostotnom vlasništvu Renaulta proslaviti lansiranjem limitirane edicije Proud na svim modelima osim na Dokkeru. Također će se na 1,0-litrenim motorima nuditi i tvornička ugradnja plinske instalacije. Dotaknemo li se Forda, on nam nudi već viđeno, nudi nam Pumu i Kugu koji su se preoblikovali, naravno u crossovere, što bi drugo, tako da jedan od najpoznatijih proizvođača automobila na svijetu od njih mnogo očekuje. Slično možemo utvrditi i za Hyundai kojem je osnovni plan ipak najbliži predstavljanju unaprijeđenih, već poznatih modela svojih jako prihvaćenih automobila.

Honda uvijek kombinira tehnološke iskorake i sportsku narav, ali nikad ne zaboravljaju na funkcionalnost. Upravo je to vidljivo kod nove generacije Jazza, omiljenog Hondina automobila B segmenta koji je uz svoju poznatu kvalitetu i funkcionalnost sada dodao još i dizajn koji povezuje dva svijeta - onaj monovolumenski gdje Jazz tradicionalno pripada s oni koji je blizak današnjim crossoverima. Ono što se također s nestrpljenjem očekuje od Honde je električni gradski automobil. Elementarnog dizajna, ali i baterije solidnog dosega uspije li i s cijenom biti korektan, pun pogodak.

Kia će na našem tržištu ponuditi devet novih modela. Električna verzija nove generacije KIA-e Soul, čiji se dolazak na tržište uskoro očekuje imat će 201 KS. Najavljena je i autonomija od oko 300 kilometara, dakako po - WLTP sustavu mjerenja - čime se svrstava u red elektromobila srednjeg dometa, ono po čemu je izgleda ipak ostala poprilično visoko je njezina cijena.

Land Rover u travnju očekuje novi Defender 110. U prvom kvartalu stiže Range Rover Evoque u PHEV izvedbi i Land Rover Defender PHEV i Range Rover Velar PHEV. Mazda očekuje dolazak osvježene Mazde2, a nakon toga bi trebao stići redizajnirani model CX-5. Krajem godine trebala bi stići električna Mazda CX-30.

Mitsubishi očekuje redizajnirani Space Star, dok bi krajem godine trebao doći opsežno redizajnirani Eclipse Cross PHEV. Jedan od onih automobila koji svojedobno pokrenuo crossover revoluciju svakako je Nissan Qashqai. K tome, riječ je o jednom od najprodavanijih automobila tog modaliteta uopće.

Ono što se sada već sa sigurnošću može ustvrditi je činjenica da će se do kraja godine na tržištu pojaviti nova generacija Qashqaija. Većina toga ostat će u zoni dobro poznatih elemenata, dok bi se njegov izgled trebao naslanjati na dizajn koji nam je upravo pokazala nova generacija Jukea.

Opel sezonu noviteta otvara Grandlandom X PHEV i Corsom-e. Bez imalo rizika da ćemo pogriješiti, sa sigurnošću možemo tvrditi da će jedan od najvećih prodajnih hitova 2020. godine biti Peugeot 2008. I u aktualnoj generaciji je bila riječ o jako dobro prihvaćenom crossoveru, ali sada kad mu je u cijelosti promijenjen dizajn, kad je to postao jedna od najprivlačnijih malih crossovera, greške niti može, niti će je biti. Velik broj motora bit će tijekom godine nadopunjen i s onim na struju, snage 136 “konja”.

Renault kreće s isporukom novog električnog Zoea koji će imati domet od 395 km. Kreće i prodaja novog Captura, dok na ljeto stiže njegova plug-in hibridna inačica, kao i hibridna inačica Clija. Seat će već u travnju hrvatskom tržištu ponuditi novog Leona, a u runu redizajniranu Atecu. Do kraja godine očekuje se i prvi Seatov električni model el-Born. Škoda će od veljače biti bogatija za električni CitiGoe iV, dok nova karavanska verzija Octavije dolazi u ožujku, a limuzina u svibnju.

Subaru uvodi XV e-Boxer, Forester e-Boxer i Imprezu e-Boxer. Suzuki lagano hibridizira svoje modele, sve osim Jimnyija. Ignis i Swift su već dostupni kao blagi hibridi, a do kraja ovog mjeseca bit će i Vitara i SX4 S-Cross. Toyoti u prvom kvartalu dolazi RAV4 Black edition, dok novi Proace City stiže u travnju. U ljeto se očekuje osvježeni Aygo, a u rujnu novi Yaris. Osvježeni Hilux trebao bi biti u našim salonima na jesen.

Volvo u 2020. očekuje više promjena u gami motora. Stižu XC40 T5 Twin engine, S60 T8 Twin engine, XC60 i XC90 B5 KERS Petrol, te B6 KERS Petrol. Volkswagen u ožujku očekuje najveću zvijezdu, osmu generaciju Golfa, a tijekom ove godine stiže i električni ID.3, zatim T-Roc cabrio, redizajnirani Tiguan, Golf GTI, novi Caddy...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
08 07 06 05 04 03 02 01 07 06 05 04 03 02 01 07 06 05 04 03 02 01
08
07
06
05
04
03
02
01
07
06
05
04
03
02
01
07
06
05
04
03
02
01
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/auto-moto/stize-vise-od-100-novih-automobilskih-modela-u-svim-verzijama-641943 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73a8637a1aa224abeb04b394d525515ed650f45a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sti%C5%BEe+vi%C5%A1e+od+100+novih+automobilskih+modela+u+svim+verzijama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fauto-moto%2Fstize-vise-od-100-novih-automobilskih-modela-u-svim-verzijama-641943 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fauto-moto%2Fstize-vise-od-100-novih-automobilskih-modela-u-svim-verzijama-641943 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVITETI U 2020. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Auto motoNOVITETI U 2020.

Stiže više od 100 novih automobilskih modela u svim verzijama

8. siječnja 2020. - 07:24

U 2020. godini stiže više od 100 noviteta bilo da je riječ o potpuno novim modelima, novim generacijama postojećih modela, redizajniranih automobila ili onima čija je gama dopunjena većinom hibridnim izvedbama.

Alfa Romeo stiže s modelom Tonale. Nakon Stelvija i on je nazvan po jednom od najpoznatijih, najtežih i najizazovnijih talijanskih planinskih prijevoja, što mu samo po sebi sugerira i karakter. Tonale je tako kompaktni SUV čiji dizajn neodoljivo podsjeća na veći Stelvio, a kako je poznato da je i Alfa dio Fiatova koncerna u kojemu se nalazi i Jeep, jasno je kako je platforma zajednička. Konkretno, Tonale i Jeep Renegade dolaze na jednakom “postolju”. Stižu Renegade PHEV i Compass PHEV, dakle u plug-in hibridnoj verziji.

Audi, jedan od “krojača” trendova, pa i ne samo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 05:07