Scena Kultura

SPLIĆANI, NE PROPUŠTAJTE POSLASTICU!

Praunuk autora baleta doletio iz Kopenhagena i oduševio se: Splitska 'La Sylphide' bolja je od stotinu koje sam vidio!

SPLIĆANI, NE PROPUŠTAJTE POSLASTICU!

Danac Mads Oelholm je dvije večeri zaredom kupio ulaznicu i otišao pogledati novi balet na repertoaru splitskog Kazališta. Ne bi to bilo toliko neobično da 57-godišnji gospodin Oelholm nije došao iz Kopenhagena baš zbog toga, a nakon premijerne izvedbe na Facebooku je napisao: "Presretan sam, ovako dobru izvedbu "La Sylphide" nisam vidio godinama".

Uz to je još dodao: "Karina Elver je napravila sjajan posao. Hvala njoj, cijelom ansamblu i ravnatelju Igoru Kirovu, kao i ostalima koji su pomogli da ova večer bude posebna."

Susreo se s plesačima

Tek tada su u splitskom Kazalištu shvatili da je prisustvovao premijeri, a drugu večer, uoči početka predstave, organiziran je njegov susret s plesačima da bi im osobno izrazio komplimente – on je, naime, potomak Antoinea Bournonvillea, jednog od najznačajnijih francuskih plesača svoga vremena, čiji je sin August (1805. – 1879.) koreografirao "La Sylphide" prije 180 godina. Njegova pra-pra- prabaka Helene je bila Augustova sestra.

- Naša obitelj nije više poslom vezana za balet, ali, naravno, trudimo se održati tradiciju i koliko god možemo pratimo sve produkcije Bournovilleovih baleta, u Danskoj i inozemstvu - objašnjava Mads Oelholm i kaže da nakon Augusta koji je imao petero braće i sestara, te sedmero svoje djece, više nitko u obitelji nije imao interesa za balet.

– Direktni srodnici mu žive u Švedskoj i lako ih je naći po prezimenu Bournonville – šaljivo će pa nastavlja:

– Baleti Augusta Bournonvillea imaju velik udio u danskoj kulturi, barem svake druge godine se na scenu Kraljevskog danskog baleta postavlja neki njegov naslov, a tu su i javne baletne škole koje uče polaznike tradiciju njegova plesa – govori gospodin Oelholm čiji je slavni predak - plesač, koreograf i baletni majstor, čelni čovjek Kraljevskog danskog baleta gotovo 20 godina - koreografirao više od 50 baleta, među kojima su mu najpoznatiji "La Sylphide", "Napoli", "Konzervatorij", "Slavlje u Brugesu" i "Narodna bajka".

Pogleda stotinu baleta godišnje

Mads Oelholm – inače free lance novinar koji piše o elektronici, čipovima i sigurnosti na aerodromima – dobro pamti kada je kao 19-godišnjak odgledao prvi Bournonvilleov balet, tri dana prije nego se obilježavala stogodišnjica njegove smrti. To ga je toliko dojmilo da je od tada svake godine gledao stotinjak baleta po Danskoj, naravno ne samo one koje je koreografirao njegov slavni rođak.

Po našoj računici, a to je skoro dva puta tjedno na kazališnoj predstavi, ispada oko 3800 baleta u proteklih 38 godina!

- Volim velike ruske klasične balete kao što je "Labuđe jezero" i "Orašar", ali volim i suvremeni balet. Teško mi je izdvojiti neke jer ih je mnogo, ali volim koreografe poput Amerikanca Alvina Aileya, nažalost umro je prije mnogo godina, Nizozemca Hans van Manena, a najdraži mi je od svih John Neumeier, iako ih imam još mnogo.

- "La Sylphide" sam gledao barem sto puta, nekoliko produkcija u SAD-u kao i u Europi, a sjećam se i jedne interesantne izvedbe u Ljubljani. I još bih jednom ponovio – splitska je najbolja koju sam vidio nakon mnogo, mnogo godina, ona se može staviti uz bok sa onom referentnom koja se izvodi u Kraljevskom danskom baletu u Kopenhagenu.

Došao sam u Split znajući da su ovdje mnogi plesači Rusi i Ukrajinci, pa me zanimalo hoće li se vidjeti utjecaj ruske plesne škole. Ali ne, svi na pozornici plešu kao da su Danci – priča Mads Oelholm koji je Karinu Elver, angažiranu na prenošenju koreografije splitskim baletanima, gledao na pozornici još kao 17-godišnju balerinu, da bi u 40-im godinama igrala vješticu Madge u "La Sylphide".

Kao u nogometu

– Kad sam prijateljima rekao da idem u Split u ožujku rekli su mi: "Znamo i zašto, zbog nogometa!" – prepričava danski novinar i šali se:

- U nogometnom žargonu, balet "La Sylphide" završava - vještica Madge: James, 1:0 – reći će on i kazati nam da mu se jako svidio stari dio Splita, napose jer je "kompaktan" pa ne mora puno hodati da bi ga obišao.

Gospodin Oelholm se dijelom kreće u invalidskim kolicima, no to ga ne priječi u daljim putovanjima. Idućeg mjeseca namjerava obići prijatelje u Italiji, bivše plesače, koje nije vidio 30 godina, a u budućnosti namjerava ponovno doći u Split. Zbog baleta!

 

Naslovnica Kultura