Scena Mozaik

'Labyrinth Open'

Partijaneri iz bivše Juge i cijeloga svijeta ludovat će u Omišu, ali po dvostrukim standardima: evo zašto festival belgijskih organizatora izaziva polemike

'Labyrinth Open'

Ako ste državljanin neke od zemalja bivše Jugoslavije, organizatori festivala ''Labyrinth Open'', koji će se ovog ljeta održati u Omišu, dat će vam dvostruko veći popust za ulaznice nego posjetiteljima iz drugih zemalja. Iako, načelno, Europska unija ima jednaka pravila po pitanju određivanja cijena za domaće i strane posjetitelje, angažirani belgijsko-nizozemski tim "Labyrinth Productions", koji nam tjedan prije Ultre dovodi festival elektroničke glazbe, odredio je svoja pravila. Zašto je to tako, nismo uspjeli doznati jer nakon nekoliko dana prepiske s organizatorima, oni nam nisu odgovorili na naša pitanja.

Odmah nakon ulaza na službenu internetsku stranicu festivala, pojavljuje se skočni prozor s pitanjem: "Lokalac si? Ovdje možeš kupiti regionalne karte. Dostupne su za državljane sljedećih zemalja: Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Makedonija." Također je dodano kako "svi kupci s prostora EX-YU moraju na ulazu predočiti važeći dokument".

A cijena koju bi za četiri dana, koliko ukupno traje festival, trebali platiti "naši ljudi" iznosi 430 kuna, dok bi turist, koji ionako plati i troškove prijevoza iz, recimo, Češke ili Italije, morao za identičnu ulaznicu izdvojiti čak 1007,58 hrvatskih kuna, odnosno 135,45 eura. I kod jednodnevnih ulaznica jednaka je priča. Za "Balkance" one iznose 140 kuna, dok će drugi izdvojiti 305 kuna. Je li ovakva cjenovna diskriminacija uopće definirana kao takva prema propisima Europske unije, upitali smo Vladu Biljarskog, predsjednika Udruge "Splitski potrošač".

– Načelno, na području EU-a nije dopuštena cjenovna diskriminacija, odnosno zabranjeno je naplaćivanje drukčije cijene jedino na temelju nacionalne pripadnosti ili zemlje prebivališta. U skladu s pruženim informacijama, ocijenio bih da ne postoji objektivna opravdanost za ovakvu poslovnu praksu, te bi kao takva bila nezakonita – tvrdi Biljarski, koji svoje riječi potkrepljuje i Zakonom o uslugama što ga donosi Republika Hrvatska.

– Člankom 19. predmetnog Zakona propisano je da se na primatelja usluge ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta – ističe Biljarski, pojašnjavajući kako svako pravilo ima svoje iznimke.

– Međutim, postoje situacije kada takve različite cijene mogu biti opravdane i dopuštene ako su utemeljene na objektivnim razlozima i kriterijima. Primjerice, ako spomenuto događanje organizira ili financira lokalna vlast, može se smatrati da lokalno stanovništvo zapravo već sudjeluje u financiranju događanja kroz fiskalna davanja, pa bi niža cijena za njih bila zaista objektivno opravdana – pojašnjava nam predsjednik ''Potrošača''. Dakle, cjenovna razlika za "domaće" i "strane" bila bi opravdana tek onda kada bi sve navedene zemlje iz regije (za koje vrijedi popust) sudjelovale u financiranju omiškog techno festivala.

"Labyrinth Productions" prilično je iskusna organizacija kad je u pitanju priređivanje glazbenih manifestacija, čime se i sami hvale na službenim stranicama.

"'Labyrinth Productions' ima gotovo desetljeće iskustva u promociji i priređivanju uspješnih klupskih večeri diljem svijeta. Transformirat će kamp 'Galeb' u kreativno središte, spremno da dočeka ljubitelje festivala sa svih strana svijeta", poručuju sa stranice. Malo niže ispod toga opisa stoje i zanimljiva kućna pravila koja organizatori nalažu posjetiteljima. Iz njih valja izdvojiti kako je, logično, zabranjeno unošenje lakih i težih droga, ali i, manje logično, unošenje foto i video opreme.

"Profesionalna foto, video, film i audio oprema nije dozvoljena na mjestu gdje se održava festival, osim ako nemate novinarsku iskaznicu", stoji na stranici. Festival je, također, rezerviran isključivo za punoljetne ljubitelje elektroničke glazbe pa se tako bez važećeg dokumenta istom ne može pristupiti. U pravilima se dalje navodi kako je dopušteno unositi bezalkoholna pića i hranu, te da će se alkoholna moći kupiti na samom događanju.

Jasno je istaknuto i kako će osiguranje pri pretresu torbi i ruksaka biti iznimno temeljito. No, ono što je najzanimljivije od istaknutog jest svakako napomena inozemnim posjetiteljima da sa sobom ponesu eure jer se zna dogoditi da bankomati u Omišu u sezoni ostanu bez novčanica. Također, jedan od savjeta je i da se na festival ne stiže trajektima jer oni znaju koji put ne isploviti.

REGIONALNE ULAZNICE
Jednodnevna karta 140 kuna 40,95 EUR (305 kn)

KARTE ZA TURISTE
Četverodnevna karta 430 kuna 135,45 EUR (1007,75kn)
*obračunato prema tečaju 1 HRK = 7,44 EUR

Kazne i do 50 000 kuna

Da bi, ako se pokaže da je riječ o povredi Zakona, organizatorima mogla stići masna kazna, potvrdio nam je predsjednik udruge "Splitski Potrošač", Vlado Biljarski: Predmetnim je Zakonom u članku 33. st.1. predviđeno i da će se novčanom kaznom od 3.000,00 do 50.000,00 kuna kazniti za prekršaj fizička ili pravna osoba, odnosno pružatelj usluge koji na primatelja usluge primjenjuje diskriminirajuće zahtjeve uvjetovane državljanstvom ili mjestom prebivališta ili boravišta iz članka 19. stavka 1. predmetnog Zakona.

Naslovnica Mozaik