Scena Mozaik

Povratak u djetinjstvo

Ovo će cijeniti najveći nostalgičari: Fićo još uvijek 'pali', ali zato neke od ovih predmeta niste vidjeli godinama

Povratak u djetinjstvo

Hrvati su jedan posebno nostalgičan narod. Ne radi se o rezultatima istraživanja, niti su nas na zaključak naveli samo sneni pogledi koji se instantno 'upale' na licima mnogih kada se spomenu neka prošla vremena, već se jednostavno ne možemo sakriti od usputnih dobacivanja u stilu 'E, nekad se nije...' ili pak 'je', još češće.

Uzalud je bježati, snaći će vas u nekom trenutku jasna poruka, upakirana u raznorazne fraze, koje 'oće reći' otprilike isto: danas je život težak, nekad je bilo bolje, jednostavnije...

Je li nas, kako kažu stari, pokvarila tehnologija, svakodnevni stres ili pak mijenjanje režima i okolnosti, ne znamo, ali kratki podsjetnik za sve one ljute nostalgičare svidjet će se i onima koje bi, eto, mogao zanimati i poneki 'dokaz' iz tih toliko dobrih vremena o kojima se na veliko razglaba.

Zanimljivo je pogledati kako se nekada živjelo, što je ljudima bilo 'napeto' i koji su to predmeti bili naročito popularni, a to će moći sebi priuštiti svi oni koji se odluče uputiti u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. 26.4. počinje zložba pod nazivom 'Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost', a u našoj galeriji možete zaviriti i u neke od izloženih predmeta.

Svi su pravi, korišteni i svi su uspješno preživjeli 60-te. Igračke, lutke, bicikle (nezaobilazna 'ponyca'), pionirske kape i marame, kao i pravi simbol tih godina u Hrvatskoj, Fićo, uveselit će nostalgičare, ali i njihov podmladak, da i oni malo vide 'kako se to nekada...'.

Uostalom, poneki Fićo sigurno još uvijek 'žari i pali', a hipsteri su prije nekoliko godina nanovo otkrili i 'ponice', pa je moguće da će izložba oživjeti još pokoji ugasli predmet.

Naslovnica Mozaik