stdClass Object ( [id] => 1304620 [title] => Alen Islamović sada je i poljoprivrednik. Zaljubljen je u svoje nasade: ‘Uh, kako je dobar! A pametan, sve sam odradi‘ [alias] => alen-islamovic-sada-je-i-poljoprivrednik-zaljubljen-je-u-svoje-nasade-uh-kako-je-dobar-a-pametan-sve-sam-odradi [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako imate više od četrdeset, ne treba vam posebno predstavljati Alena Islamovića. Pjevač Divljih jagoda i Bijelog dugmeta, koji je u potonjem bendu naslijedio veličine poput Željka Bebeka i Mladena Vojičića Tife, jedan je od najboljih rock-vokala bivše Jugoslavije – i dandanas. Ima šezdeset i pet, a izgleda i puno mlađe!

Kad pogledate najnovije Islamovićeve fotografije našeg Toma Dubravca iz Cropixa, učinit će vam se da priča kreće u smjeru "nekoć je palio i žario na pozornici, a danas radi nešto sasvim drugo", no to bi bio tek dio istine. Jer Alen je prekaljeni roker koji je doista ušao u jedan neuobičajeni – štoviše, poljoprivredni! – projekt, ali je istodobno i koncertno vrlo aktivan sa svojim bendom. Pred njim je uzbudljivo ljeto puno nastupa diljem regije, čak zna već i gdje pjeva za Novu godinu, to ćemo vam otkriti u nastavku...

Mi smo, pak, k njemu u Bihać stigli – iz znatiželje. Alen, naime, u okolici svoga rodnoga grada ima plantažu grmova lješnjaka, zapravo čak tri zemljišne čestice zasađene različitim sortama toga nevelikog drva koje, priznajemo, nismo vidjeli nikad u životu. Za nas je percepcija lješnjaka plod koji vidimo u čokoladi (ili ne vidimo u Nutelli).

– Ih, Nutella, Rocher i oni. Otimaju se za ovaj lješnjak, ali još nisam postigo adekvatnu tonažu za njihove potrebe – veselo primjećuje stari roker (po stažu), odnosno mladi plantažer.

Ponosno miluje još zelenkaste plodove "u košuljici", na nekima je već i korica, primjećujemo.

– Nije to korica, to lješnjak šalje signal da mu je previše vlage. Znaš, on je pametan jako. Kad je suho vrijeme, stisne se, čuva vlagu. A kad mu je previše, javi. Vidiš kakvo je vrijeme, čas kiša i poplava, pa skok na trijes‘pet stupnjeva; ali ja sam se raspito, lješnjaku odgovaraju ovi klimatski trendovi pred nama, promjene. Sad kad opet zavrući, popravit će se on. Bit će savršen u deveti mjesec – najavljuje Alen.

---

image

Ponosno miluje još zelenkaste plodove ‘u košuljici‘, na nekima je već i korica

Tom Dubravec/Cropix
---

 

‘Pametan plod, sve sam odradi‘

– Tada mu je berba?

– Ne bere se, sam pada kad je spreman. Kažem ti, pametan je on. Ne valja ga forsirat, sve sam odradi – zaljubljeno gleda u svoje nasade.

Toliko je "uživljen" u novu ulogu da ga jedva pratimo. Islamović, vlasnik istoimenog PPG-a (po bosanski, "porodičnog poljoprivrednog gospodarstva"), zrači energijom kakvu imaju samo oni prekaljeni – a on je takav vazda bio. Bio i ostao punokrvni roker, jedan od onih "normalnih", obiteljski čovjek koji je bio seks-simbol iz osamdesetih, a cijeli je život proveo u skladnom braku s jednom ženom. Imaju dvije odrasle kćeri i troje unučadi: dva dječaka (osmogodišnji Din i četverogodišnji David) i curicu, trogodišnju Alinu. Nikakvi skandali nisu ga snašli, nikad nije probao drogu, čak se i cigareta riješio prije više od deset godina. Ni alkoholni porok nije mu blizak, jedino ako u taj zbir možemo s rezervom uvrstiti – liker od lješnjaka.

– Uh, kako je dobar! Znaš li da se ulje od lješnjaka stavlja i u vino? Onako, dobije vino tada još finiji okus, čuje se po njemu diskretno, bude bogatije. Taj neki šmek Nutelle mu da. A tek primjena u kozmetici, ljekarstvu, lijekovi, kreme... Sve. Ulje lješnjaka ti je tečno zlato! To su najviše Kinezi iskoristili. Talijani lješnjak stavljaju u puno jela, u tjesteninu – to sam u Istri probo i uživo. Znaš šta je tjestenina s tartufom i lješnjakom? Zemljotres!

O kolačima neću ni govorit, lud sam za baklavom od lješnjaka! Svaki dan bi je jeo – s osmijehom povjerava Alen, kojega – s obzirom na bogat memorijski zapis o njemu iz mladosti – jedva doživljavamo u ovoj novoj ulozi. No sa svakom minutom provedenom s njim u voćnjaku (jer lješnjak je koštuničavo voće), shvaćamo ga ozbiljnije.

---

image

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti

Tom Dubravec/Cropix
---

 

Motori i traktori

Sa zanosom govori o planovima za (daj Bože) rodnu budućnost svojih zasada jednako kao što je nekoć zaneseno pjevao "Krivo je more", "Ne želiš kraj", "Lipe cvatu", "Ružica si bila", "Zakleću se"... A mi na te pjesme plesali prve sentiše, zaljubljivali se i propale ljubavi oplakivali, polako prebolijevali.

Naravno, u opusu bendova u kojima je pjevao bilo je i veselica ("Hajdemo u planine", "Dugme") ili "Motori" (faza Divljih jagoda), himne svih motorista bivše Jugoslavije, koju je Alen Islamović osobno i napisao!

– Jeste li vozili motor? – pitamo ga reda radi.

– Nisam – mirno nam daje nevjerojatan odgovor.

– Baš nikad? – šokirano provjeravamo.

– Nikad nisam vozio motor – potvrđuje s osmijehom.

---

---

Trenutno je više u fazi traktora nego motora, i tu postoji vic. Oprezno ga pitamo vozi li traktor.

– Ni traktor ne vozim – smije se Alen. – Tu priskoči šogor Đona. On mi je ko brat – veli.

– Ako ne vozite ni traktor, onda bi bio red jednu pjesmu posvetiti i traktorima – zadirkujemo ga.


Nova ljubavna balada

– Ha-ha, već su parodiju na motore, "Traktori", napravili Vatrogasci, onaj bend, zafrkanti. Zvali su me, ja im odobrio. Dobro zvuči. Možda i neku novu o traktorima napišem; znaš, pišem stalno pjesme.

Napiso sam jednu odličnu ljubavnu baladu, zove se "Heroin". Čista ljubavna pjesma, al‘ mi je slabo puštaju na radiju, ko, promovira drogu. Ja im reko: šta onda puštate "Cocain" od Claptona? *ebo vas Klepton i kokain – smije se Islamović.

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti. Raznovrsnost nije hir, nego prijeka potreba; samo oprašivanjem među drugačijima postiže se urod.

– Prevladava istarski lješnjak, tako se zove sorta mada nema previše veze s Istrom. Kažu da ju je Tito naručio, on je potico križanje i u čast Istre vjerojatno dao naziv ovom krupnom, duguljastom lješnjaku koji raste u priobalju, ali i na kontinentu! Tu mi je išla naruku klimatska promjena, sad ovdje lješnjak raste ko što je prije rasla šljiva!

"Istranina" ima najviše, najbolji je, veli. Radi eko-ravnoteže i uroda ima i "talijana", "engleza" i "turčina".

– Ovaj lješnjak rimske sorte, to je moj "talijan", odličan je i on, okrugao je i isto je krupan. Dobar je i "englez", njega imam dvije sorte, i "turčin" je odličan, on ima mali okrugli plod. Ako se sjećaš starih čokolada, na primjer Kandit, u njima ti je uvijek bio cijeli lješnjak, e to je bio ovaj mali, turski! Kasnije se neko sjetio, pa u Milke stavio polovice ovog "talijana". Prepolovio ga – namiguje znalac.

Na zemlji mu puno pomaže šogor Zvonimir Vujić, zvani Đona, ali Alen i sam zasuče rukave kad god treba. Po potrebi unajmi i lokalnu radnu snagu.

---
image

‘Napiso sam i novu pjesmu, opet ljubavnu, "Sudnji dan" se zove‘

Tom Dubravec/Cropix
---

 

Rijeka Una je ključ

– Ako misliš radit ovaj poso, prvo kupi traktor. Ne mo‘š ništa bez mehanizacije, kosilice s dodacima i to! Ko bi ovo sve ručno pokosio! Dok dođeš od jednog kraja na drugi, ponovno bi niklo – smije se.

– Rijeka Una je ključ. Ona ima sve: kalcij, magnezij, te minerale za rast, okoštavanje. Zemlju sam, doduše, prije sadnje moro malo popravit, doradit; tu sam uložio u najbolje đubrivo iz Europske unije. Tako mogu plod direktno plasirat u EU. Očekujem za četir‘ godine desetak tona, onda ću iz pretpristupnih fondova EU-a tražit poticaj za nabavku još mašinerije – najavljuje poljoprivrednik.

Zasad urod od početnih oko 1500 kilograma plasira u banjolučku zadrugu, s kojom ga veže dvogodišnji ugovor.

– Pomalo. Imam poljoprivredni bazen od 14 hiljada litara, znaš, ne smije se voda direkt iz rijeke na zemlju zalijevat, hladna je pa bi se urod šokiro. Mora odležat voda. A ova je zemlja dobra, ima u njoj sedre jer je tu nekad bilo jezero. A sedra je porozni kamen, ko neki prirodni, spužvasti spremnik vlage. Tako lješnjak uvijek ima rezervu sa svojim plitkim, razgranatim korijenom, siše onim dlačicama vode kolko mu treba. Neće uzet više neg što mu treba, pametan je on. Jedino ga kiša malo gnjavi, zato je poslo signal. Mraz mu, na primjer, ne može ništa. Al‘ mraza više baš i nema. Ni velikih snjegova ko nekad – primjećuje.

Vjeverice kradljivice

Prirodni (ne)prijatelj lješnjaka je – vjeverica. Zagrada je tu s razlogom.

– Ne valja sadit lješnjak blizu šume jer dolaze vjeverice i uzimaju lješnjake čim sazore. Zato pustim pse, čak i lutalice, na zemlju, oni ih isto tjeraju. Ovdje nemam problema s vjevericama, nemaju ni drugi koji su vidjeli mene, pa isto posadili stabla, neka. Sve sam zarazio lješnjacima, ha-ha!

Da bi dalo dobar urod, stablu treba nekih dvanest godina. Moj je svaku godinu sve bolji, samo me jedne godine sušni period satro. Nije pomagalo ni jače navodnjavanje, sve spalilo! Sad se fond oporavio, zadnje dvije godine dobro ima ploda – zadovoljno konstatira Alen.

---

image

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti

Tom Dubravec/Cropix
---

Sudeći po 35 nastupa samo u ljetnoj sezoni, ploda ima i od muzike.

– Napiso sam i novu pjesmu, opet ljubavnu, "Sudnji dan" se zove. A pjevam s mojim Islamović-bendom i s Dugmetom: na motoskupovima u Zemuniku, Vukovaru, imamo gradske koncerte u Korenici, Čabru kod Rijeke, u Srbiji isto pjevamo. Nekoliko koncerata u Makedoniji smo dogovorili, na primjer Dane piva u Bitoli kod Ohrida. Pivijade vole nas i mi njih!

I privatne zabave sviramo, na primjer – sad ćeš se možda iznenadit – vole nas bankari. Sve su to fini ljudi, onako zrelijih godina ko mi, u odijelima. Najdraže mi je kad s kravatama polude na "Motori". A kad, samo za njih bankare, počnem pjevat pjesmu "Lopov lopova", svi se dižu na stolove – đavolski namiguje Islamović.

Najunosniju gažu u godini – onu novogodišnju u susret 2024. – pjevat će s Bijelim dugmetom. Antologijski rock-bend, predstavnik pastirskog rocka bivše Juge, prašit će na javnom prostoru u Herceg Novom u Crnoj Gori.

– Bit će i Tifa, super će bit – najavljuje Alen kroz lješnjaka granje.

{infobox–gray_full}435392{/infobox–gray_full}

{infobox–gray_full}435393{/infobox–gray_full}

{infobox–gray_full}435394{/infobox–gray_full}

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"nova karijera rokera"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"9631"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => nova karijera rokera 2 0 9631 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-05 12:23:04 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-07 17:09:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-07 17:09:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Alen Islamović sada je i poljoprivrednik. Zaljubljen je u svoje nasade: 'Uh, kako je dobar! A pametan, sve sam odradi' [metakey] => Alen Islamović, bijelo dugme, divlje jagode, lješnjaci, plantaža lješnjaka, nova karijera, Bihać [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214818.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25213979.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214858.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214855.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214853.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214852.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214851.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214847.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214839.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214837.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/05\/25214834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Ako misli\u0161 radit ovaj poso, prvo kupi traktor. Ne mo\u2018\u0161 ni\u0161ta bez mehanizacije, kosilice s dodacima i to!\u2018<\/p>","","

\u2018Napiso sam i novu pjesmu, opet ljubavnu, \u201dSudnji dan\u201d se zove\u2018<\/p>","","","","

\u2018Da bi dalo dobar urod, stablu treba nekih dvanest godina. Moj je svaku godinu sve bolji, samo me jedne godine su\u0161ni period satro\u2018<\/p>","","

Ponosno miluje jo\u0161 zelenkaste plodove \u2018u ko\u0161uljici\u2018, na nekima je ve\u0107 i korica<\/p>","","

Na njegovoj planta\u017ei (tri lokacije, ukupno 11.800 metara \u010detvornih i 970 plus 600 plus jo\u0161 oko 400 stabalaca, pa ra\u010dunajte) raste vi\u0161e razli\u010ditih sorti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1362","hd_25214818_1920.jpg":"1920x1080","k_25214818_1280.jpg":"1280x1280","k_25214818_1024.jpg":"1024x1024","k_25214818_640.jpg":"640x640","k_25214818_480.jpg":"480x480","k_25214818_340.jpg":"340x340","k_25214818_220.jpg":"220x220","o_25214818_1280.jpg":"1280x908","o_25214818_1024.jpg":"1024x726","o_25214818_640.jpg":"640x454","o_25214818_480.jpg":"480x340","o_25214818_340.jpg":"340x241","o_25214818_220.jpg":"220x156","h_25214818_1280.jpg":"1280x854","h_25214818_1024.jpg":"1024x683","h_25214818_640.jpg":"640x427","h_25214818_480.jpg":"480x320","h_25214818_340.jpg":"340x227","h_25214818_220.jpg":"220x147","pp_25214818_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214818_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214818_640.jpg":"640x814","pp_25214818_480.jpg":"480x611","pp_25214818_340.jpg":"340x432","pp_25214818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1591x1920","hd_25213979_1920.jpg":"1920x1080","k_25213979_1280.jpg":"1280x1280","k_25213979_1024.jpg":"1024x1024","k_25213979_640.jpg":"640x640","k_25213979_480.jpg":"480x480","k_25213979_340.jpg":"340x340","k_25213979_220.jpg":"220x220","o_25213979_1280.jpg":"1280x1544","o_25213979_1024.jpg":"1024x1235","o_25213979_640.jpg":"640x772","o_25213979_480.jpg":"480x579","o_25213979_340.jpg":"340x410","o_25213979_220.jpg":"220x265","h_25213979_1280.jpg":"1280x854","h_25213979_1024.jpg":"1024x683","h_25213979_640.jpg":"640x427","h_25213979_480.jpg":"480x320","h_25213979_340.jpg":"340x227","h_25213979_220.jpg":"220x147","pp_25213979_1280.jpg":"1280x1628","pp_25213979_1024.jpg":"1024x1303","pp_25213979_640.jpg":"640x814","pp_25213979_480.jpg":"480x611","pp_25213979_340.jpg":"340x432","pp_25213979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25214858_1920.jpg":"1920x1080","k_25214858_1280.jpg":"1280x1280","k_25214858_1024.jpg":"1024x1024","k_25214858_640.jpg":"640x640","k_25214858_480.jpg":"480x480","k_25214858_340.jpg":"340x340","k_25214858_220.jpg":"220x220","o_25214858_1280.jpg":"1280x853","o_25214858_1024.jpg":"1024x682","o_25214858_640.jpg":"640x426","o_25214858_480.jpg":"480x320","o_25214858_340.jpg":"340x226","o_25214858_220.jpg":"220x146","h_25214858_1280.jpg":"1280x854","h_25214858_1024.jpg":"1024x683","h_25214858_640.jpg":"640x427","h_25214858_480.jpg":"480x320","h_25214858_340.jpg":"340x227","h_25214858_220.jpg":"220x147","pp_25214858_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214858_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214858_640.jpg":"640x814","pp_25214858_480.jpg":"480x611","pp_25214858_340.jpg":"340x432","pp_25214858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_25214855_1920.jpg":"1920x1080","k_25214855_1280.jpg":"1280x1280","k_25214855_1024.jpg":"1024x1024","k_25214855_640.jpg":"640x640","k_25214855_480.jpg":"480x480","k_25214855_340.jpg":"340x340","k_25214855_220.jpg":"220x220","o_25214855_1280.jpg":"1280x875","o_25214855_1024.jpg":"1024x700","o_25214855_640.jpg":"640x437","o_25214855_480.jpg":"480x328","o_25214855_340.jpg":"340x232","o_25214855_220.jpg":"220x150","h_25214855_1280.jpg":"1280x854","h_25214855_1024.jpg":"1024x683","h_25214855_640.jpg":"640x427","h_25214855_480.jpg":"480x320","h_25214855_340.jpg":"340x227","h_25214855_220.jpg":"220x147","pp_25214855_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214855_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214855_640.jpg":"640x814","pp_25214855_480.jpg":"480x611","pp_25214855_340.jpg":"340x432","pp_25214855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25214853_1920.jpg":"1920x1080","k_25214853_1280.jpg":"1280x1280","k_25214853_1024.jpg":"1024x1024","k_25214853_640.jpg":"640x640","k_25214853_480.jpg":"480x480","k_25214853_340.jpg":"340x340","k_25214853_220.jpg":"220x220","o_25214853_1280.jpg":"1280x859","o_25214853_1024.jpg":"1024x687","o_25214853_640.jpg":"640x429","o_25214853_480.jpg":"480x322","o_25214853_340.jpg":"340x228","o_25214853_220.jpg":"220x147","h_25214853_1280.jpg":"1280x854","h_25214853_1024.jpg":"1024x683","h_25214853_640.jpg":"640x427","h_25214853_480.jpg":"480x320","h_25214853_340.jpg":"340x227","h_25214853_220.jpg":"220x147","pp_25214853_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214853_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214853_640.jpg":"640x814","pp_25214853_480.jpg":"480x611","pp_25214853_340.jpg":"340x432","pp_25214853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_25214852_1920.jpg":"1920x1080","k_25214852_1280.jpg":"1280x1280","k_25214852_1024.jpg":"1024x1024","k_25214852_640.jpg":"640x640","k_25214852_480.jpg":"480x480","k_25214852_340.jpg":"340x340","k_25214852_220.jpg":"220x220","o_25214852_1280.jpg":"1280x876","o_25214852_1024.jpg":"1024x701","o_25214852_640.jpg":"640x438","o_25214852_480.jpg":"480x328","o_25214852_340.jpg":"340x232","o_25214852_220.jpg":"220x150","h_25214852_1280.jpg":"1280x854","h_25214852_1024.jpg":"1024x683","h_25214852_640.jpg":"640x427","h_25214852_480.jpg":"480x320","h_25214852_340.jpg":"340x227","h_25214852_220.jpg":"220x147","pp_25214852_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214852_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214852_640.jpg":"640x814","pp_25214852_480.jpg":"480x611","pp_25214852_340.jpg":"340x432","pp_25214852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_25214851_1920.jpg":"1920x1080","k_25214851_1280.jpg":"1280x1280","k_25214851_1024.jpg":"1024x1024","k_25214851_640.jpg":"640x640","k_25214851_480.jpg":"480x480","k_25214851_340.jpg":"340x340","k_25214851_220.jpg":"220x220","o_25214851_1280.jpg":"1280x804","o_25214851_1024.jpg":"1024x643","o_25214851_640.jpg":"640x402","o_25214851_480.jpg":"480x301","o_25214851_340.jpg":"340x213","o_25214851_220.jpg":"220x138","h_25214851_1280.jpg":"1280x854","h_25214851_1024.jpg":"1024x683","h_25214851_640.jpg":"640x427","h_25214851_480.jpg":"480x320","h_25214851_340.jpg":"340x227","h_25214851_220.jpg":"220x147","pp_25214851_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214851_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214851_640.jpg":"640x814","pp_25214851_480.jpg":"480x611","pp_25214851_340.jpg":"340x432","pp_25214851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1338","hd_25214847_1920.jpg":"1920x1080","k_25214847_1280.jpg":"1280x1280","k_25214847_1024.jpg":"1024x1024","k_25214847_640.jpg":"640x640","k_25214847_480.jpg":"480x480","k_25214847_340.jpg":"340x340","k_25214847_220.jpg":"220x220","o_25214847_1280.jpg":"1280x892","o_25214847_1024.jpg":"1024x713","o_25214847_640.jpg":"640x446","o_25214847_480.jpg":"480x334","o_25214847_340.jpg":"340x236","o_25214847_220.jpg":"220x153","h_25214847_1280.jpg":"1280x854","h_25214847_1024.jpg":"1024x683","h_25214847_640.jpg":"640x427","h_25214847_480.jpg":"480x320","h_25214847_340.jpg":"340x227","h_25214847_220.jpg":"220x147","pp_25214847_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214847_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214847_640.jpg":"640x814","pp_25214847_480.jpg":"480x611","pp_25214847_340.jpg":"340x432","pp_25214847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25214839_1920.jpg":"1920x1080","k_25214839_1280.jpg":"1280x1280","k_25214839_1024.jpg":"1024x1024","k_25214839_640.jpg":"640x640","k_25214839_480.jpg":"480x480","k_25214839_340.jpg":"340x340","k_25214839_220.jpg":"220x220","o_25214839_1280.jpg":"1280x853","o_25214839_1024.jpg":"1024x682","o_25214839_640.jpg":"640x426","o_25214839_480.jpg":"480x320","o_25214839_340.jpg":"340x226","o_25214839_220.jpg":"220x146","h_25214839_1280.jpg":"1280x854","h_25214839_1024.jpg":"1024x683","h_25214839_640.jpg":"640x427","h_25214839_480.jpg":"480x320","h_25214839_340.jpg":"340x227","h_25214839_220.jpg":"220x147","pp_25214839_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214839_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214839_640.jpg":"640x814","pp_25214839_480.jpg":"480x611","pp_25214839_340.jpg":"340x432","pp_25214839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_25214837_1920.jpg":"1920x1080","k_25214837_1280.jpg":"1280x1280","k_25214837_1024.jpg":"1024x1024","k_25214837_640.jpg":"640x640","k_25214837_480.jpg":"480x480","k_25214837_340.jpg":"340x340","k_25214837_220.jpg":"220x220","o_25214837_1280.jpg":"1280x776","o_25214837_1024.jpg":"1024x620","o_25214837_640.jpg":"640x388","o_25214837_480.jpg":"480x291","o_25214837_340.jpg":"340x206","o_25214837_220.jpg":"220x133","h_25214837_1280.jpg":"1280x854","h_25214837_1024.jpg":"1024x683","h_25214837_640.jpg":"640x427","h_25214837_480.jpg":"480x320","h_25214837_340.jpg":"340x227","h_25214837_220.jpg":"220x147","pp_25214837_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214837_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214837_640.jpg":"640x814","pp_25214837_480.jpg":"480x611","pp_25214837_340.jpg":"340x432","pp_25214837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1119","hd_25214834_1920.jpg":"1920x1080","k_25214834_1280.jpg":"1280x1280","k_25214834_1024.jpg":"1024x1024","k_25214834_640.jpg":"640x640","k_25214834_480.jpg":"480x480","k_25214834_340.jpg":"340x340","k_25214834_220.jpg":"220x220","o_25214834_1280.jpg":"1280x746","o_25214834_1024.jpg":"1024x596","o_25214834_640.jpg":"640x373","o_25214834_480.jpg":"480x279","o_25214834_340.jpg":"340x198","o_25214834_220.jpg":"220x128","h_25214834_1280.jpg":"1280x854","h_25214834_1024.jpg":"1024x683","h_25214834_640.jpg":"640x427","h_25214834_480.jpg":"480x320","h_25214834_340.jpg":"340x227","h_25214834_220.jpg":"220x147","pp_25214834_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214834_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214834_640.jpg":"640x814","pp_25214834_480.jpg":"480x611","pp_25214834_340.jpg":"340x432","pp_25214834_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38193921 Threads: 3 Questions: 7085511224 Slow queries: 3297582 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608033961 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/alen-islamovic-sada-je-i-poljoprivrednik-zaljubljen-je-u-svoje-nasade-uh-kako-je-dobar-a-pametan-sve-sam-odradi-1304620 [printLink] => /scena/showbiz/alen-islamovic-sada-je-i-poljoprivrednik-zaljubljen-je-u-svoje-nasade-uh-kako-je-dobar-a-pametan-sve-sam-odradi-1304620?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 336544 [name] => alen islamović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-islamovic [link] => /tag/alen-islamovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 362291 [name] => Bijelo Dugme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bijelo-dugme [link] => /tag/bijelo-dugme ) [2] => stdClass Object ( [id] => 336264 [name] => divlje jagode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => divlje-jagode [link] => /tag/divlje-jagode ) [3] => stdClass Object ( [id] => 632210 [name] => lješnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-01 17:31:18 [main_article_id] => 0 [alias] => ljesnjaci [link] => /tag/ljesnjaci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 722550 [name] => plantaža lješnjaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-07 19:10:16 [main_article_id] => 0 [alias] => plantaza-ljesnjaka [link] => /tag/plantaza-ljesnjaka ) [5] => stdClass Object ( [id] => 722551 [name] => nova karijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-07 19:10:16 [main_article_id] => 0 [alias] => nova-karijera [link] => /tag/nova-karijera ) [6] => stdClass Object ( [id] => 285503 [name] => Bihać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bihac [link] => /tag/bihac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Alen Islamović sada je i poljoprivrednik. Zaljubljen je u svoje nasade: ‘Uh, kako je dobar! A pametan, sve sam odradi‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214818.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Ako misliš radit ovaj poso, prvo kupi traktor. Ne mo‘š ništa bez mehanizacije, kosilice s dodacima i to!‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214818.jpg [title] =>

‘Ako misliš radit ovaj poso, prvo kupi traktor. Ne mo‘š ništa bez mehanizacije, kosilice s dodacima i to!‘

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25213979.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214858.jpg [title] =>

‘Napiso sam i novu pjesmu, opet ljubavnu, ”Sudnji dan” se zove‘

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214855.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214853.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214852.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214851.jpg [title] =>

‘Da bi dalo dobar urod, stablu treba nekih dvanest godina. Moj je svaku godinu sve bolji, samo me jedne godine sušni period satro‘

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214847.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214839.jpg [title] =>

Ponosno miluje još zelenkaste plodove ‘u košuljici‘, na nekima je već i korica

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214837.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/05/25214834.jpg [title] =>

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako imate više od četrdeset, ne treba vam posebno predstavljati Alena Islamovića. Pjevač Divljih jagoda i Bijelog dugmeta, koji je u potonjem bendu naslijedio veličine poput Željka Bebeka i Mladena Vojičića Tife, jedan je od najboljih rock-vokala bivše Jugoslavije – i dandanas. Ima šezdeset i pet, a izgleda i puno mlađe!

Kad pogledate najnovije Islamovićeve fotografije našeg Toma Dubravca iz Cropixa, učinit će vam se da priča kreće u smjeru "nekoć je palio i žario na pozornici, a danas radi nešto sasvim drugo", no to bi bio tek dio istine. Jer Alen je prekaljeni roker koji je doista ušao u jedan neuobičajeni – štoviše, poljoprivredni! – projekt, ali je istodobno i koncertno vrlo aktivan sa svojim bendom. Pred njim je uzbudljivo ljeto puno nastupa diljem regije, čak zna već i gdje pjeva za Novu godinu, to ćemo vam otkriti u nastavku...

Mi smo, pak, k njemu u Bihać stigli – iz znatiželje. Alen, naime, u okolici svoga rodnoga grada ima plantažu grmova lješnjaka, zapravo čak tri zemljišne čestice zasađene različitim sortama toga nevelikog drva koje, priznajemo, nismo vidjeli nikad u životu. Za nas je percepcija lješnjaka plod koji vidimo u čokoladi (ili ne vidimo u Nutelli).

– Ih, Nutella, Rocher i oni. Otimaju se za ovaj lješnjak, ali još nisam postigo adekvatnu tonažu za njihove potrebe – veselo primjećuje stari roker (po stažu), odnosno mladi plantažer.

Ponosno miluje još zelenkaste plodove "u košuljici", na nekima je već i korica, primjećujemo.

– Nije to korica, to lješnjak šalje signal da mu je previše vlage. Znaš, on je pametan jako. Kad je suho vrijeme, stisne se, čuva vlagu. A kad mu je previše, javi. Vidiš kakvo je vrijeme, čas kiša i poplava, pa skok na trijes‘pet stupnjeva; ali ja sam se raspito, lješnjaku odgovaraju ovi klimatski trendovi pred nama, promjene. Sad kad opet zavrući, popravit će se on. Bit će savršen u deveti mjesec – najavljuje Alen.

---

image

Ponosno miluje još zelenkaste plodove ‘u košuljici‘, na nekima je već i korica

Tom Dubravec/Cropix
---

 

‘Pametan plod, sve sam odradi‘

– Tada mu je berba?

– Ne bere se, sam pada kad je spreman. Kažem ti, pametan je on. Ne valja ga forsirat, sve sam odradi – zaljubljeno gleda u svoje nasade.

Toliko je "uživljen" u novu ulogu da ga jedva pratimo. Islamović, vlasnik istoimenog PPG-a (po bosanski, "porodičnog poljoprivrednog gospodarstva"), zrači energijom kakvu imaju samo oni prekaljeni – a on je takav vazda bio. Bio i ostao punokrvni roker, jedan od onih "normalnih", obiteljski čovjek koji je bio seks-simbol iz osamdesetih, a cijeli je život proveo u skladnom braku s jednom ženom. Imaju dvije odrasle kćeri i troje unučadi: dva dječaka (osmogodišnji Din i četverogodišnji David) i curicu, trogodišnju Alinu. Nikakvi skandali nisu ga snašli, nikad nije probao drogu, čak se i cigareta riješio prije više od deset godina. Ni alkoholni porok nije mu blizak, jedino ako u taj zbir možemo s rezervom uvrstiti – liker od lješnjaka.

– Uh, kako je dobar! Znaš li da se ulje od lješnjaka stavlja i u vino? Onako, dobije vino tada još finiji okus, čuje se po njemu diskretno, bude bogatije. Taj neki šmek Nutelle mu da. A tek primjena u kozmetici, ljekarstvu, lijekovi, kreme... Sve. Ulje lješnjaka ti je tečno zlato! To su najviše Kinezi iskoristili. Talijani lješnjak stavljaju u puno jela, u tjesteninu – to sam u Istri probo i uživo. Znaš šta je tjestenina s tartufom i lješnjakom? Zemljotres!

O kolačima neću ni govorit, lud sam za baklavom od lješnjaka! Svaki dan bi je jeo – s osmijehom povjerava Alen, kojega – s obzirom na bogat memorijski zapis o njemu iz mladosti – jedva doživljavamo u ovoj novoj ulozi. No sa svakom minutom provedenom s njim u voćnjaku (jer lješnjak je koštuničavo voće), shvaćamo ga ozbiljnije.

---

image

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti

Tom Dubravec/Cropix
---

 

Motori i traktori

Sa zanosom govori o planovima za (daj Bože) rodnu budućnost svojih zasada jednako kao što je nekoć zaneseno pjevao "Krivo je more", "Ne želiš kraj", "Lipe cvatu", "Ružica si bila", "Zakleću se"... A mi na te pjesme plesali prve sentiše, zaljubljivali se i propale ljubavi oplakivali, polako prebolijevali.

Naravno, u opusu bendova u kojima je pjevao bilo je i veselica ("Hajdemo u planine", "Dugme") ili "Motori" (faza Divljih jagoda), himne svih motorista bivše Jugoslavije, koju je Alen Islamović osobno i napisao!

– Jeste li vozili motor? – pitamo ga reda radi.

– Nisam – mirno nam daje nevjerojatan odgovor.

– Baš nikad? – šokirano provjeravamo.

– Nikad nisam vozio motor – potvrđuje s osmijehom.

---

---

Trenutno je više u fazi traktora nego motora, i tu postoji vic. Oprezno ga pitamo vozi li traktor.

– Ni traktor ne vozim – smije se Alen. – Tu priskoči šogor Đona. On mi je ko brat – veli.

– Ako ne vozite ni traktor, onda bi bio red jednu pjesmu posvetiti i traktorima – zadirkujemo ga.


Nova ljubavna balada

– Ha-ha, već su parodiju na motore, "Traktori", napravili Vatrogasci, onaj bend, zafrkanti. Zvali su me, ja im odobrio. Dobro zvuči. Možda i neku novu o traktorima napišem; znaš, pišem stalno pjesme.

Napiso sam jednu odličnu ljubavnu baladu, zove se "Heroin". Čista ljubavna pjesma, al‘ mi je slabo puštaju na radiju, ko, promovira drogu. Ja im reko: šta onda puštate "Cocain" od Claptona? *ebo vas Klepton i kokain – smije se Islamović.

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti. Raznovrsnost nije hir, nego prijeka potreba; samo oprašivanjem među drugačijima postiže se urod.

– Prevladava istarski lješnjak, tako se zove sorta mada nema previše veze s Istrom. Kažu da ju je Tito naručio, on je potico križanje i u čast Istre vjerojatno dao naziv ovom krupnom, duguljastom lješnjaku koji raste u priobalju, ali i na kontinentu! Tu mi je išla naruku klimatska promjena, sad ovdje lješnjak raste ko što je prije rasla šljiva!

"Istranina" ima najviše, najbolji je, veli. Radi eko-ravnoteže i uroda ima i "talijana", "engleza" i "turčina".

– Ovaj lješnjak rimske sorte, to je moj "talijan", odličan je i on, okrugao je i isto je krupan. Dobar je i "englez", njega imam dvije sorte, i "turčin" je odličan, on ima mali okrugli plod. Ako se sjećaš starih čokolada, na primjer Kandit, u njima ti je uvijek bio cijeli lješnjak, e to je bio ovaj mali, turski! Kasnije se neko sjetio, pa u Milke stavio polovice ovog "talijana". Prepolovio ga – namiguje znalac.

Na zemlji mu puno pomaže šogor Zvonimir Vujić, zvani Đona, ali Alen i sam zasuče rukave kad god treba. Po potrebi unajmi i lokalnu radnu snagu.

---
image

‘Napiso sam i novu pjesmu, opet ljubavnu, "Sudnji dan" se zove‘

Tom Dubravec/Cropix
---

 

Rijeka Una je ključ

– Ako misliš radit ovaj poso, prvo kupi traktor. Ne mo‘š ništa bez mehanizacije, kosilice s dodacima i to! Ko bi ovo sve ručno pokosio! Dok dođeš od jednog kraja na drugi, ponovno bi niklo – smije se.

– Rijeka Una je ključ. Ona ima sve: kalcij, magnezij, te minerale za rast, okoštavanje. Zemlju sam, doduše, prije sadnje moro malo popravit, doradit; tu sam uložio u najbolje đubrivo iz Europske unije. Tako mogu plod direktno plasirat u EU. Očekujem za četir‘ godine desetak tona, onda ću iz pretpristupnih fondova EU-a tražit poticaj za nabavku još mašinerije – najavljuje poljoprivrednik.

Zasad urod od početnih oko 1500 kilograma plasira u banjolučku zadrugu, s kojom ga veže dvogodišnji ugovor.

– Pomalo. Imam poljoprivredni bazen od 14 hiljada litara, znaš, ne smije se voda direkt iz rijeke na zemlju zalijevat, hladna je pa bi se urod šokiro. Mora odležat voda. A ova je zemlja dobra, ima u njoj sedre jer je tu nekad bilo jezero. A sedra je porozni kamen, ko neki prirodni, spužvasti spremnik vlage. Tako lješnjak uvijek ima rezervu sa svojim plitkim, razgranatim korijenom, siše onim dlačicama vode kolko mu treba. Neće uzet više neg što mu treba, pametan je on. Jedino ga kiša malo gnjavi, zato je poslo signal. Mraz mu, na primjer, ne može ništa. Al‘ mraza više baš i nema. Ni velikih snjegova ko nekad – primjećuje.

Vjeverice kradljivice

Prirodni (ne)prijatelj lješnjaka je – vjeverica. Zagrada je tu s razlogom.

– Ne valja sadit lješnjak blizu šume jer dolaze vjeverice i uzimaju lješnjake čim sazore. Zato pustim pse, čak i lutalice, na zemlju, oni ih isto tjeraju. Ovdje nemam problema s vjevericama, nemaju ni drugi koji su vidjeli mene, pa isto posadili stabla, neka. Sve sam zarazio lješnjacima, ha-ha!

Da bi dalo dobar urod, stablu treba nekih dvanest godina. Moj je svaku godinu sve bolji, samo me jedne godine sušni period satro. Nije pomagalo ni jače navodnjavanje, sve spalilo! Sad se fond oporavio, zadnje dvije godine dobro ima ploda – zadovoljno konstatira Alen.

---

image

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti

Tom Dubravec/Cropix
---

Sudeći po 35 nastupa samo u ljetnoj sezoni, ploda ima i od muzike.

– Napiso sam i novu pjesmu, opet ljubavnu, "Sudnji dan" se zove. A pjevam s mojim Islamović-bendom i s Dugmetom: na motoskupovima u Zemuniku, Vukovaru, imamo gradske koncerte u Korenici, Čabru kod Rijeke, u Srbiji isto pjevamo. Nekoliko koncerata u Makedoniji smo dogovorili, na primjer Dane piva u Bitoli kod Ohrida. Pivijade vole nas i mi njih!

I privatne zabave sviramo, na primjer – sad ćeš se možda iznenadit – vole nas bankari. Sve su to fini ljudi, onako zrelijih godina ko mi, u odijelima. Najdraže mi je kad s kravatama polude na "Motori". A kad, samo za njih bankare, počnem pjevat pjesmu "Lopov lopova", svi se dižu na stolove – đavolski namiguje Islamović.

Najunosniju gažu u godini – onu novogodišnju u susret 2024. – pjevat će s Bijelim dugmetom. Antologijski rock-bend, predstavnik pastirskog rocka bivše Juge, prašit će na javnom prostoru u Herceg Novom u Crnoj Gori.

– Bit će i Tifa, super će bit – najavljuje Alen kroz lješnjaka granje.

{infobox–gray_full}435392{/infobox–gray_full}

{infobox–gray_full}435393{/infobox–gray_full}

{infobox–gray_full}435394{/infobox–gray_full}

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

‘Ako misliš radit ovaj poso, prvo kupi traktor. Ne mo‘š ništa bez mehanizacije, kosilice s dodacima i to!‘


Tom Dubravec/Cropix

‘Napiso sam i novu pjesmu, opet ljubavnu, ”Sudnji dan” se zove‘

Tom Dubravec/Cropix

‘Da bi dalo dobar urod, stablu treba nekih dvanest godina. Moj je svaku godinu sve bolji, samo me jedne godine sušni period satro‘

Tom Dubravec/Cropix

Ponosno miluje još zelenkaste plodove ‘u košuljici‘, na nekima je već i korica

Tom Dubravec/Cropix

Na njegovoj plantaži (tri lokacije, ukupno 11.800 metara četvornih i 970 plus 600 plus još oko 400 stabalaca, pa računajte) raste više različitih sorti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/alen-islamovic-sada-je-i-poljoprivrednik-zaljubljen-je-u-svoje-nasade-uh-kako-je-dobar-a-pametan-sve-sam-odradi-1304620 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c3e47aeb09b7318b0f50adeba2ab5a0aa38360d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Alen+Islamovi%C4%87+sada+je+i+poljoprivrednik.+Zaljubljen+je+u+svoje+nasade%3A+%E2%80%98Uh%2C+kako+je+dobar%21+A+pametan%2C+sve+sam+odradi%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Falen-islamovic-sada-je-i-poljoprivrednik-zaljubljen-je-u-svoje-nasade-uh-kako-je-dobar-a-pametan-sve-sam-odradi-1304620 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Falen-islamovic-sada-je-i-poljoprivrednik-zaljubljen-je-u-svoje-nasade-uh-kako-je-dobar-a-pametan-sve-sam-odradi-1304620 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"nova karijera rokera"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"9631"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbiznova karijera rokera

Alen Islamović sada je i poljoprivrednik. Zaljubljen je u svoje nasade: ‘Uh, kako je dobar! A pametan, sve sam odradi‘

7. srpnja 2023. - 19:09
‘Ako misliš radit ovaj poso, prvo kupi traktor. Ne mo‘š ništa bez mehanizacije, kosilice s dodacima i to!‘Tom Dubravec/Cropix

Ako imate više od četrdeset, ne treba vam posebno predstavljati Alena Islamovića. Pjevač Divljih jagoda i Bijelog dugmeta, koji je u potonjem bendu naslijedio veličine poput Željka Bebeka i Mladena Vojičića Tife, jedan je od najboljih rock-vokala bivše Jugoslavije – i dandanas. Ima šezdeset i pet, a izgleda i puno mlađe!

Kad pogledate najnovije Islamovićeve fotografije našeg Toma Dubravca iz Cropixa, učinit će vam se da priča kreće u smjeru "nekoć je palio i žario na pozornici, a danas radi nešto sasvim drugo", no to bi bio tek dio istine. Jer Alen je prekaljeni roker koji je doista ušao u jedan neuobičajeni – štoviše, poljoprivredni! – projekt, ali je istodobno i koncertno vrlo aktivan sa svojim bendom. Pred njim je uzbudljivo ljeto puno nastupa diljem regije, čak zna već i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:57