stdClass Object ( [id] => 1173177 [title] => Bila je stroga šefica Šprajcu, urednica je Direkta i upisala je doktorat, ali kad je doma u Dalmaciji to se ne konta: Mater me pošalje prodavat mašine i špakere! [alias] => bila-je-stroga-sefica-sprajcu-urednica-je-direkta-i-upisala-je-doktorat-ali-kad-je-doma-u-dalmaciji-to-se-ne-konta-mater-me-posalje-prodavat-masine-i-spakere [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Nakon korone i potresa: rat. I dalje zvuči nevjerojatno. Za novinare i urednike izazovan i težak period. Teško je prije svega sve te katastrofe sažeti u nekoliko televizijskih minuta i vjerodostojno prenijeti te strahote da ih svijet vidi, govori na početku razgovora RTL-ova novinarka i "friška" urednica RTL Direkta Kristina Čirjak.

- Moje prijatelje i kolege Leonu Šiljeg i Ivana Borojevića rat je zatekao u Kijevu. Iz minute u minute smo čekali bilo kakve informacije od njih i svima nam je laknulo kada je Leona poslala poruku da su prešli poljsku granicu.

Emocionalno nam je teško, ali moramo ostati profesionalni i biti koncentrirani na posao. Mene te snimke izbjeglica dodatno pogađaju jer sam i sama bila u takvoj situaciji 90-ih, kada sam morala otići iz svog doma u Polači kod Benkovca.

Iako sam bila mala, sjećam se tog straha, odlazaka oca i mojih ujaka na ratište, uzbuna, djetinjstva provedenog u podrumu i povratka kući nakon Oluje. Nadam se da ovaj rat neće trajati toliko dugo - kaže Kristina s kojom smo se u nastavku ćakule prebacili na nešto vedrije teme.

Najmlađa ste urednica na RTL-u, ako ne i jedna od najmlađih na svim našim televizijama. Prije nekoliko tjedana imali ste svoje "vatreno krštenje" u RTL Direktu, kada se dogodio i niz neobičnih situacija, poput pada servera. Što ste prvo napravili nakon što ste izišli iz režije?

- To što se dogodilo tu večer je stvarno nevjerojatno i za rubriku „vjerovali ili ne“. U režiji se sve srušilo i nastala je opća panika, jer nismo mogli vjerovati što se događa, bilo je kao u nekom filmu strave.

Smiješno mi je što neki gledatelji misle da sam ja kriva, odnosno da sam ja srušila server nekom svojom greškom jer mi je bio prvi uređivački dan. Još za vrijeme emisije Šprajcova reakcija bila je „Bože, ima li te, Čirjak je prvi dan“.

No preživjeli smo i to i izvukli emisiju. Kada sam izišla iz režije, nisam znala bih li se smijala ili plakala. Nije mi bilo svejedno, međutim, ispred režije su me dočekali kolege koji su već imali spreman buket cvijeća. U svakom slučaju, nezaboravno iskustvo i stvarno, kao što ste rekli, „vatreno krštenje“.

Doktorski studij

Kako je došlo do ponude da uređujete Direkt?

- Ta ponuda je dugo bila na stolu, ali zbog svojih privatnih obaveza i upisa na doktorski studij neko vrijeme sam je stavila na čekanje. S druge strane, volim ići na teren i obožavam svoj reporterski posao bez obzira na to koliko to bilo teško i stresno. Nisam se htjela toga odreći i još mi nije dosadilo letjeti po terenu na hladnoći ili vrućini.

Naposljetku smo postigli dogovor da dva dana budem urednica, dva dana reporterka. Uz Šprajca i Mojmiru sam ja najdulje u Direktu, već pet godina. Tempo je zahtjevan, kao i radno vrijeme, tako da se mi često zezamo da samo „najluđi“ opstaju.

Jeste li osjećali pritisak, ipak emisiju svake večeri gleda oko pola milijuna Hrvata?

- Kako bi mi bilo lakše, zamislim da emisiju nitko ne gleda jer je kasno i radni dan, ali me onda sutradan podaci o gledanosti demantiraju. Pritisak je velik jer emisiju od 40 minuta radi samo šestero ljudi, a svaki naš korak prati pola milijuna ljudi pa nema mjesta za greške.

Kako vam je bilo raditi sa Zoranom Šprajcem?

- Ludo i nezaboravno. Bilo je to veliko iskustvo, surađivali smo pet godina. Kako sam napisala uz oproštajnu fotografiju na Facebooku, tajna našeg uspjeha bila je u tome što se ni oko čega nismo slagali. Barem ne iz prve, ali naposljetku smo uvijek pronašli kompromis i zajedničko rješenje. Bilo je super i od njega sam puno naučila.

---

image

Kristinu ne pogađa kritika, ali pogađa je nepravda
 

Marko Miščević/cropix
---


Je li bio strog šef?

- Bilo mi je lakše raditi s njim nego s reporterima kojima zadajem dnevne zadatke kada sam urednica. Šprajc je uvažavao moje mišljenje.

Žao mi je što je toj suradnji došao kraj i nadam se da će u svom novom projektu biti jednako uspješan kao što je bio svih ovih godina i u Direktu.

Kakvi ste vi bili prema njemu kad ste mu postali urednica?

- Nekako mi se čini da sam ja njemu bila stroži šef nego on meni.

Petkom zaružimo...

Je li vas iznenadilo što je odlučio otići iz Direkta?

- Sve dok nije otišao mislila sam da on neće nikamo. Negirala sam to i mislila da je to neki fake news. Međutim, veselim se novom, kako ga zovemo, Direktu 2.0 i vjerujem da ćemo opravdati očekivanja i dosadašnje rezultate. Pripremamo puno noviteta, ali Direkt će i dalje biti Direkt. Totalno drukčiji od drugih, sarkastičan, satiričan, inovativan i informativan.

Sad, dakle, slijedi jedna nova era Direkta s Mojmirom Pastorčić u glavnoj ulozi. Kako se vas dvije slažete?

- Mojmira i ja dijelimo strast prema ovom poslu. Ni ona ni ja nikad ne odradimo zadatak tek toliko da ga odradimo. Uvijek dajemo svoj maksimum i uvijek mislimo da može bolje. Radimo zajedno već pet godina tako da se razumijemo i bez izgovorene riječi. Mislim da će Mojmira biti super kao što je bila i do sada, a to su prepoznali i gledatelji.

Zaružite li nekad s ekipom nakon emisije?

- Često! Tradicionalno nakon radnog tjedna svi zajedno odemo na piće da prepričamo cijeli tjedan i da se malo ispušemo. Uglavnom budemo najglasniji u kafiću i svi čuju o čemu pričamo. Od ponedjeljka do četvrtka smo pod stresom pa se na kraju radnog tjedna moramo malo resetirati i doći k sebi.

Osim što uređujete Direkt, i dalje ste na terenu. Od potresa u Petrinji tamo ste gotovo svaki tjedan. Ima li neka priča koju još niste napravili, a voljeli biste?

- Za obljetnicu potresa u Petrinji napravila sam priču s ljudima koje sam snimila na dan potresa. Uspjela sam ih sve pronaći i s njima se naći na istom mjestu kao i toga dana u trenutku potresa. Velika želja mi je bila da ih ponovno sretnem i upoznam. Presretna sam što se to i ostvarilo. Voljela bih napraviti dokumentarac o Petrinji s audio i vizualnim materijalom u čijem stvaranju sam sudjelovala svih ovih godina zajedno sa svojim kolegama snimateljima i montažerima.

Na koju ste svoju priču najponosniji?

- Bilo ih je puno u ovih devet godina, a posljednje takvo snimanje bilo je u rudniku u Kaknju (BiH). Ondje su rudnici i rudari u velikim problemima pa je bilo teško uopće dogovoriti snimanje, a onda ga i realizirati jer opasnost vreba iz svakog kuta. To su uglavnom opasni strojevi i trake koje se brzo kreću pa moraš paziti na sve i biti maksimalno koncentriran. Takva iskustva se pamte, jer kod nas više nema ni rudnika ni rudara.

---

image

U budućnosti se vidi na RTL-u, ali i na Sveučilištu
 

Marko Miščević/cropix
---


Pogađaju li vas kritike kojih sigurno, kao i u svakom poslu, ima?

- Ne pogađa me kritika, ali pogađa me nepravda. To me u sekundi može izbaciti iz takta. Nažalost, u posljednje vrijeme novinari nisu omiljeni članovi društva pa smo već lagano svi navikli na uvrede i na to da smo za sve krivi, pa čak i onda kada nekom pomažemo.

San trpi...

Kao potvrda vašeg rada govore nagrade koje vam učestalo stižu na adresu. Nedavno ste ih dobili čak dvije, jednu za pomaganje siromašnima, a drugu za promicanje obrazovanja. Uz to ste završili i dva fakulteta, a trenutno ste na doktorskom studiju. Kako sve to stižete?

- San trpi. Navikla sam na takav tempo. Radim od svoje 15. godine, a na televiziji sam od 22. Nagrade dođu samo kao potvrda tog truda i kao odlična motivacija kada je najteže. Na prvom predavanju na doktorskom studiju se nisam pojavila jer mi je baš taj dan simbolično bio i prvi urednički dan na poslu.

Kako obuzdavate svoj dalmatinski temperament?

- Teško i nikako. Stalno jurim sto na sat. Hvala snimateljima, montažerima i kolegama u redakciji što me trpe i prate moj tempo i ideje.

Što prvo napravite kad dođete u Dalmaciju?

- Prije nego što me mater uposli i pošalje da prodajem mašine i špakere u obiteljskoj tvrtki (što često bude smiješno, jer kupci misle da je skrivena kamera!), odem napuniti baterije i otrčati uz more. To u Zagrebu ne mogu, trčanje uz jezero ili kroz Maksimir je lijepo, ali more je more...

Gdje se vidite za desetak godina? Još uvijek na RTL-u ili?

- Na RTL-u i Sveučilištu. Htjela bih svoja stečena znanja dosadašnjim obrazovanjem i radom u medijima prenositi budućim novinarima. Baš zato sam i upisala doktorski studij Mediji i komunikacija.

Vjerujem da ću naučiti ono što do sada nisam, a mislim da je toga još puno, jer čovjek uči dok je živ.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"KRISTINA \u010cIRJAK"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => KRISTINA ČIRJAK 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-06 13:05:34 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-31 19:14:24 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2022-03-06 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1303 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/06\/21061708.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/06\/21061710.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/06\/21061698.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Mi\u0161\u010devi\u0107\/cropix","Marko Mi\u0161\u010devi\u0107\/cropix","Marko Mi\u0161\u010devi\u0107\/cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

'Kad me kupci u du\u0107anu koji je obiteljski posao mojih vide za pultom, misle da je skrivena kamera!' - smije se Kristina
\n\u00a0<\/p>","

U budu\u0107nosti se vidi na RTL-u, ali i na Sveu\u010dili\u0161tu
\n\u00a0<\/p>","

Kristinu ne poga\u0111a kritika, ali poga\u0111a je nepravda
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21061708_1920.jpg":"1920x1080","k_21061708_1280.jpg":"1280x1280","k_21061708_1024.jpg":"1024x1024","k_21061708_640.jpg":"640x640","k_21061708_480.jpg":"480x480","k_21061708_340.jpg":"340x340","k_21061708_220.jpg":"220x220","o_21061708_1280.jpg":"1280x853","o_21061708_1024.jpg":"1024x682","o_21061708_640.jpg":"640x426","o_21061708_480.jpg":"480x320","o_21061708_340.jpg":"340x226","o_21061708_220.jpg":"220x146","h_21061708_1280.jpg":"1280x854","h_21061708_1024.jpg":"1024x683","h_21061708_640.jpg":"640x427","h_21061708_480.jpg":"480x320","h_21061708_340.jpg":"340x227","h_21061708_220.jpg":"220x147","pp_21061708_1280.jpg":"1006x1280","pp_21061708_1024.jpg":"805x1024","pp_21061708_640.jpg":"503x640","pp_21061708_480.jpg":"377x480","pp_21061708_340.jpg":"267x340","pp_21061708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21061710_1920.jpg":"1920x1080","k_21061710_1280.jpg":"1280x1280","k_21061710_1024.jpg":"1024x1024","k_21061710_640.jpg":"640x640","k_21061710_480.jpg":"480x480","k_21061710_340.jpg":"340x340","k_21061710_220.jpg":"220x220","o_21061710_1280.jpg":"1280x1920","o_21061710_1024.jpg":"1024x1536","o_21061710_640.jpg":"640x960","o_21061710_480.jpg":"480x720","o_21061710_340.jpg":"340x510","o_21061710_220.jpg":"220x330","h_21061710_1280.jpg":"1280x854","h_21061710_1024.jpg":"1024x683","h_21061710_640.jpg":"640x427","h_21061710_480.jpg":"480x320","h_21061710_340.jpg":"340x227","h_21061710_220.jpg":"220x147","pp_21061710_1280.jpg":"1006x1280","pp_21061710_1024.jpg":"805x1024","pp_21061710_640.jpg":"503x640","pp_21061710_480.jpg":"377x480","pp_21061710_340.jpg":"267x340","pp_21061710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21061698_1920.jpg":"1920x1080","k_21061698_1280.jpg":"1280x1280","k_21061698_1024.jpg":"1024x1024","k_21061698_640.jpg":"640x640","k_21061698_480.jpg":"480x480","k_21061698_340.jpg":"340x340","k_21061698_220.jpg":"220x220","o_21061698_1280.jpg":"1280x1920","o_21061698_1024.jpg":"1024x1536","o_21061698_640.jpg":"640x960","o_21061698_480.jpg":"480x720","o_21061698_340.jpg":"340x510","o_21061698_220.jpg":"220x330","h_21061698_1280.jpg":"1280x854","h_21061698_1024.jpg":"1024x683","h_21061698_640.jpg":"640x427","h_21061698_480.jpg":"480x320","h_21061698_340.jpg":"340x227","h_21061698_220.jpg":"220x147","pp_21061698_1280.jpg":"1006x1280","pp_21061698_1024.jpg":"805x1024","pp_21061698_640.jpg":"503x640","pp_21061698_480.jpg":"377x480","pp_21061698_340.jpg":"267x340","pp_21061698_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7939910 Threads: 2 Questions: 1652970504 Slow queries: 4914213 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111837867 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/bila-je-stroga-sefica-sprajcu-urednica-je-direkta-i-upisala-je-doktorat-ali-kad-je-doma-u-dalmaciji-to-se-ne-konta-mater-me-posalje-prodavat-masine-i-spakere-1173177 [printLink] => /scena/showbiz/bila-je-stroga-sefica-sprajcu-urednica-je-direkta-i-upisala-je-doktorat-ali-kad-je-doma-u-dalmaciji-to-se-ne-konta-mater-me-posalje-prodavat-masine-i-spakere-1173177?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626994 [name] => kristina čirjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-31 13:54:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kristina-cirjak [link] => /tag/kristina-cirjak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 472363 [name] => RTL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rtl [link] => /tag/rtl ) [2] => stdClass Object ( [id] => 600056 [name] => direkt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => direkt [link] => /tag/direkt ) [3] => stdClass Object ( [id] => 441016 [name] => Doktorat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doktorat [link] => /tag/doktorat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 226228 [name] => Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 411223 [name] => izbjeglice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbjeglice [link] => /tag/izbjeglice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bila je stroga šefica Šprajcu, urednica je Direkta i upisala je doktorat, ali kad je doma u Dalmaciji to se ne konta: Mater me pošalje prodavat mašine i špakere! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/06/21061708.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Miščević/cropix [mainImageDesc] =>

'Kad me kupci u dućanu koji je obiteljski posao mojih vide za pultom, misle da je skrivena kamera!' - smije se Kristina
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/06/21061708.jpg [title] =>

'Kad me kupci u dućanu koji je obiteljski posao mojih vide za pultom, misle da je skrivena kamera!' - smije se Kristina
 

Marko Miščević/cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/06/21061710.jpg [title] =>

U budućnosti se vidi na RTL-u, ali i na Sveučilištu
 

Marko Miščević/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/06/21061698.jpg [title] =>

Kristinu ne pogađa kritika, ali pogađa je nepravda
 

Marko Miščević/cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Nakon korone i potresa: rat. I dalje zvuči nevjerojatno. Za novinare i urednike izazovan i težak period. Teško je prije svega sve te katastrofe sažeti u nekoliko televizijskih minuta i vjerodostojno prenijeti te strahote da ih svijet vidi, govori na početku razgovora RTL-ova novinarka i "friška" urednica RTL Direkta Kristina Čirjak.

- Moje prijatelje i kolege Leonu Šiljeg i Ivana Borojevića rat je zatekao u Kijevu. Iz minute u minute smo čekali bilo kakve informacije od njih i svima nam je laknulo kada je Leona poslala poruku da su prešli poljsku granicu.

Emocionalno nam je teško, ali moramo ostati profesionalni i biti koncentrirani na posao. Mene te snimke izbjeglica dodatno pogađaju jer sam i sama bila u takvoj situaciji 90-ih, kada sam morala otići iz svog doma u Polači kod Benkovca.

Iako sam bila mala, sjećam se tog straha, odlazaka oca i mojih ujaka na ratište, uzbuna, djetinjstva provedenog u podrumu i povratka kući nakon Oluje. Nadam se da ovaj rat neće trajati toliko dugo - kaže Kristina s kojom smo se u nastavku ćakule prebacili na nešto vedrije teme.

Najmlađa ste urednica na RTL-u, ako ne i jedna od najmlađih na svim našim televizijama. Prije nekoliko tjedana imali ste svoje "vatreno krštenje" u RTL Direktu, kada se dogodio i niz neobičnih situacija, poput pada servera. Što ste prvo napravili nakon što ste izišli iz režije?

- To što se dogodilo tu večer je stvarno nevjerojatno i za rubriku „vjerovali ili ne“. U režiji se sve srušilo i nastala je opća panika, jer nismo mogli vjerovati što se događa, bilo je kao u nekom filmu strave.

Smiješno mi je što neki gledatelji misle da sam ja kriva, odnosno da sam ja srušila server nekom svojom greškom jer mi je bio prvi uređivački dan. Još za vrijeme emisije Šprajcova reakcija bila je „Bože, ima li te, Čirjak je prvi dan“.

No preživjeli smo i to i izvukli emisiju. Kada sam izišla iz režije, nisam znala bih li se smijala ili plakala. Nije mi bilo svejedno, međutim, ispred režije su me dočekali kolege koji su već imali spreman buket cvijeća. U svakom slučaju, nezaboravno iskustvo i stvarno, kao što ste rekli, „vatreno krštenje“.

Doktorski studij

Kako je došlo do ponude da uređujete Direkt?

- Ta ponuda je dugo bila na stolu, ali zbog svojih privatnih obaveza i upisa na doktorski studij neko vrijeme sam je stavila na čekanje. S druge strane, volim ići na teren i obožavam svoj reporterski posao bez obzira na to koliko to bilo teško i stresno. Nisam se htjela toga odreći i još mi nije dosadilo letjeti po terenu na hladnoći ili vrućini.

Naposljetku smo postigli dogovor da dva dana budem urednica, dva dana reporterka. Uz Šprajca i Mojmiru sam ja najdulje u Direktu, već pet godina. Tempo je zahtjevan, kao i radno vrijeme, tako da se mi često zezamo da samo „najluđi“ opstaju.

Jeste li osjećali pritisak, ipak emisiju svake večeri gleda oko pola milijuna Hrvata?

- Kako bi mi bilo lakše, zamislim da emisiju nitko ne gleda jer je kasno i radni dan, ali me onda sutradan podaci o gledanosti demantiraju. Pritisak je velik jer emisiju od 40 minuta radi samo šestero ljudi, a svaki naš korak prati pola milijuna ljudi pa nema mjesta za greške.

Kako vam je bilo raditi sa Zoranom Šprajcem?

- Ludo i nezaboravno. Bilo je to veliko iskustvo, surađivali smo pet godina. Kako sam napisala uz oproštajnu fotografiju na Facebooku, tajna našeg uspjeha bila je u tome što se ni oko čega nismo slagali. Barem ne iz prve, ali naposljetku smo uvijek pronašli kompromis i zajedničko rješenje. Bilo je super i od njega sam puno naučila.

---

image

Kristinu ne pogađa kritika, ali pogađa je nepravda
 

Marko Miščević/cropix
---


Je li bio strog šef?

- Bilo mi je lakše raditi s njim nego s reporterima kojima zadajem dnevne zadatke kada sam urednica. Šprajc je uvažavao moje mišljenje.

Žao mi je što je toj suradnji došao kraj i nadam se da će u svom novom projektu biti jednako uspješan kao što je bio svih ovih godina i u Direktu.

Kakvi ste vi bili prema njemu kad ste mu postali urednica?

- Nekako mi se čini da sam ja njemu bila stroži šef nego on meni.

Petkom zaružimo...

Je li vas iznenadilo što je odlučio otići iz Direkta?

- Sve dok nije otišao mislila sam da on neće nikamo. Negirala sam to i mislila da je to neki fake news. Međutim, veselim se novom, kako ga zovemo, Direktu 2.0 i vjerujem da ćemo opravdati očekivanja i dosadašnje rezultate. Pripremamo puno noviteta, ali Direkt će i dalje biti Direkt. Totalno drukčiji od drugih, sarkastičan, satiričan, inovativan i informativan.

Sad, dakle, slijedi jedna nova era Direkta s Mojmirom Pastorčić u glavnoj ulozi. Kako se vas dvije slažete?

- Mojmira i ja dijelimo strast prema ovom poslu. Ni ona ni ja nikad ne odradimo zadatak tek toliko da ga odradimo. Uvijek dajemo svoj maksimum i uvijek mislimo da može bolje. Radimo zajedno već pet godina tako da se razumijemo i bez izgovorene riječi. Mislim da će Mojmira biti super kao što je bila i do sada, a to su prepoznali i gledatelji.

Zaružite li nekad s ekipom nakon emisije?

- Često! Tradicionalno nakon radnog tjedna svi zajedno odemo na piće da prepričamo cijeli tjedan i da se malo ispušemo. Uglavnom budemo najglasniji u kafiću i svi čuju o čemu pričamo. Od ponedjeljka do četvrtka smo pod stresom pa se na kraju radnog tjedna moramo malo resetirati i doći k sebi.

Osim što uređujete Direkt, i dalje ste na terenu. Od potresa u Petrinji tamo ste gotovo svaki tjedan. Ima li neka priča koju još niste napravili, a voljeli biste?

- Za obljetnicu potresa u Petrinji napravila sam priču s ljudima koje sam snimila na dan potresa. Uspjela sam ih sve pronaći i s njima se naći na istom mjestu kao i toga dana u trenutku potresa. Velika želja mi je bila da ih ponovno sretnem i upoznam. Presretna sam što se to i ostvarilo. Voljela bih napraviti dokumentarac o Petrinji s audio i vizualnim materijalom u čijem stvaranju sam sudjelovala svih ovih godina zajedno sa svojim kolegama snimateljima i montažerima.

Na koju ste svoju priču najponosniji?

- Bilo ih je puno u ovih devet godina, a posljednje takvo snimanje bilo je u rudniku u Kaknju (BiH). Ondje su rudnici i rudari u velikim problemima pa je bilo teško uopće dogovoriti snimanje, a onda ga i realizirati jer opasnost vreba iz svakog kuta. To su uglavnom opasni strojevi i trake koje se brzo kreću pa moraš paziti na sve i biti maksimalno koncentriran. Takva iskustva se pamte, jer kod nas više nema ni rudnika ni rudara.

---

image

U budućnosti se vidi na RTL-u, ali i na Sveučilištu
 

Marko Miščević/cropix
---


Pogađaju li vas kritike kojih sigurno, kao i u svakom poslu, ima?

- Ne pogađa me kritika, ali pogađa me nepravda. To me u sekundi može izbaciti iz takta. Nažalost, u posljednje vrijeme novinari nisu omiljeni članovi društva pa smo već lagano svi navikli na uvrede i na to da smo za sve krivi, pa čak i onda kada nekom pomažemo.

San trpi...

Kao potvrda vašeg rada govore nagrade koje vam učestalo stižu na adresu. Nedavno ste ih dobili čak dvije, jednu za pomaganje siromašnima, a drugu za promicanje obrazovanja. Uz to ste završili i dva fakulteta, a trenutno ste na doktorskom studiju. Kako sve to stižete?

- San trpi. Navikla sam na takav tempo. Radim od svoje 15. godine, a na televiziji sam od 22. Nagrade dođu samo kao potvrda tog truda i kao odlična motivacija kada je najteže. Na prvom predavanju na doktorskom studiju se nisam pojavila jer mi je baš taj dan simbolično bio i prvi urednički dan na poslu.

Kako obuzdavate svoj dalmatinski temperament?

- Teško i nikako. Stalno jurim sto na sat. Hvala snimateljima, montažerima i kolegama u redakciji što me trpe i prate moj tempo i ideje.

Što prvo napravite kad dođete u Dalmaciju?

- Prije nego što me mater uposli i pošalje da prodajem mašine i špakere u obiteljskoj tvrtki (što često bude smiješno, jer kupci misle da je skrivena kamera!), odem napuniti baterije i otrčati uz more. To u Zagrebu ne mogu, trčanje uz jezero ili kroz Maksimir je lijepo, ali more je more...

Gdje se vidite za desetak godina? Još uvijek na RTL-u ili?

- Na RTL-u i Sveučilištu. Htjela bih svoja stečena znanja dosadašnjim obrazovanjem i radom u medijima prenositi budućim novinarima. Baš zato sam i upisala doktorski studij Mediji i komunikacija.

Vjerujem da ću naučiti ono što do sada nisam, a mislim da je toga još puno, jer čovjek uči dok je živ.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Miščević/cropix Marko Miščević/cropix Marko Miščević/cropix
Marko Miščević/cropix

'Kad me kupci u dućanu koji je obiteljski posao mojih vide za pultom, misle da je skrivena kamera!' - smije se Kristina
 

Marko Miščević/cropix

U budućnosti se vidi na RTL-u, ali i na Sveučilištu
 

Marko Miščević/cropix

Kristinu ne pogađa kritika, ali pogađa je nepravda
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/bila-je-stroga-sefica-sprajcu-urednica-je-direkta-i-upisala-je-doktorat-ali-kad-je-doma-u-dalmaciji-to-se-ne-konta-mater-me-posalje-prodavat-masine-i-spakere-1173177 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fd134d14a96685303d501ab7df609f84a5c394f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bila+je+stroga+%C5%A1efica+%C5%A0prajcu%2C+urednica+je+Direkta+i+upisala+je+doktorat%2C+ali+kad+je+doma+u+Dalmaciji+to+se+ne+konta%3A+Mater+me+po%C5%A1alje+prodavat+ma%C5%A1ine+i+%C5%A1pakere%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbila-je-stroga-sefica-sprajcu-urednica-je-direkta-i-upisala-je-doktorat-ali-kad-je-doma-u-dalmaciji-to-se-ne-konta-mater-me-posalje-prodavat-masine-i-spakere-1173177 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbila-je-stroga-sefica-sprajcu-urednica-je-direkta-i-upisala-je-doktorat-ali-kad-je-doma-u-dalmaciji-to-se-ne-konta-mater-me-posalje-prodavat-masine-i-spakere-1173177 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"KRISTINA \u010cIRJAK"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizKRISTINA ČIRJAK

Bila je stroga šefica Šprajcu, urednica je Direkta i upisala je doktorat, ali kad je doma u Dalmaciji to se ne konta: Mater me pošalje prodavat mašine i špakere!

6. ožujka 2022. - 14:00
'Kad me kupci u dućanu koji je obiteljski posao mojih vide za pultom, misle da je skrivena kamera!' - smije se Kristina  Marko Miščević/cropix

- Nakon korone i potresa: rat. I dalje zvuči nevjerojatno. Za novinare i urednike izazovan i težak period. Teško je prije svega sve te katastrofe sažeti u nekoliko televizijskih minuta i vjerodostojno prenijeti te strahote da ih svijet vidi, govori na početku razgovora RTL-ova novinarka i "friška" urednica RTL Direkta Kristina Čirjak.

- Moje prijatelje i kolege Leonu Šiljeg i Ivana Borojevića rat je zatekao u Kijevu. Iz minute u minute smo čekali bilo kakve informacije od njih i svima nam je laknulo kada je Leona poslala poruku da su prešli poljsku granicu.

Emocionalno nam je teško, ali moramo ostati profesionalni i biti koncentrirani na posao. Mene te snimke izbjeglica dodatno pogađaju jer sam i sama bila u takvoj situaciji 90-ih, kada sam morala otići iz svog doma u Polači ko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 07:22