stdClass Object ( [id] => 1345541 [title] => Naša pop zvijezda: Razmišljala sam o jazz performansu ‘sahranjivanja Vesne Pisarović‘, no onda se dogodilo ‘uskrsnuće‘ [alias] => nasa-pop-zvijezda-razmisljala-sam-o-jazz-performansu-sahranjivanja-vesne-pisarovic-no-onda-se-dogodilo-uskrsnuce [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon spektakularnog nastupa u zagrebačkoj “Ciboni”, Vesna Pisarović prije nekoliko dana nastupila je u Splitu na Adventskoj fjeri. Publika je kao i po običaju bila u deliriju, a Vesna nam u intervjuu govori koja je tajna njezina uspjeha, zašto se na vrhuncu slave prije 15 godina povukla sa scene, kao i što znači jazz-performans “sahranjivanja Vesne Pisarović” o kojem je razmišljala prije nego što se dogodilo “uskrsnuće”, ali i bi li se opet prijavila na Doru, hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurosonga na kojem nas je predstavljala 2002. u Švedskoj.

---

---

U kakvom sjećanju nosite Split?

– Split me uvijek iznenadi energijom. I moram reći da je to najljepša publika koju imam, i metaforički i objektivno. Često se na koncertu zagledam u neko lijepo lice, bilo muško ili žensko.

Kako komentirate činjenicu da na vašim koncertima ima sve više mlađe publike?

– To je već pitanje na koje bi najbolje mogao odgovoriti neki sociolog. Nostalgija je ono što privlači publiku od 30 do 40 godina, ali što je privuklo publiku koja ima 16-17 godina, a počela sam ih primjećivati da krišom ulaze na koncerte, to ne znam. Ja vjerujem da ove pjesme koje je napisala Milana Vlaović imaju nešto nevino, tinejdžerski, romantično. Nešto što je u suprotnosti s današnjim stihovima koji su dosta grubi. Tako da vjerujem da je ta neke nevina tinejdžerska emocija našla prostora među mlađom publikom. Moja “najgrublja” ili najmanje nevina pjesma je “Jutro donosi kraj”.

---

image

‘Često govorim da to nikad neće izumrijeti, kao ni izbori za Miss. Ako budem imala neku zanimljivu ideju, glazbenu sliku koja se može sažeti u trominutni Eurosong performans, definitivno bih‘

925studio/
---

Zašto ste se prije 15 godina na vrhuncu slave povukli sa scene?

– Povukla sam se zbog odluke da nešto moram radikalno promijeniti. Dugo sam bila nezadovoljna vlastitim muzičkim neznanjem, a za mene je muzika cijeli moj svijet. Osjećala sam se skučeno s onim što sam poznavala, prsti na klaviru imali su već predvidivu koreografiju, nekako, vrtila sam se ukrug. Razmišljala sam o upisivanju raznih akademija, npr. i za mjuzikle.

Ali odgovor je došao jedne večeri u Berlinu, gdje sam ustvari došla održati koncert za hrvatsku migraciju. Nakon koncerta otišla sam u jedan od berlinskih jazz-klubova i prvi put uživo čula Petera Brötzmanna, njemačkog improvizatora, saksofonistu. Ono što se dogodilo te večeri doslovce se može nazvati preobraženjem. Potpuno zanesena njegovim zvukom i energijom odlučila sam ostaviti sve što sam do tada radila i krenuti u potragu za tim glazbenim izrazom.

Godinu dana, okružena umirovljenim profesorima sa Zagrebačke muzičke akademije te uz instrukcije Saše Nestorovića, pripremala sam se za Kraljevski konzervatorij u Den Haagu. Uspjelo je i nakon dvije godine studiranja u Den Haagu upisala sam magisterij u Londonu na prestižnoj Londonskoj akademiji Guildhall School of Music and Drama, koja svake godine primi šest do sedam studenata, za svaki instrument po jedan. To je, također, bilo jedno prekrasno razdoblje.

A onda je došao trenutak da se i sama okušam na jazz-sceni i odabrala sam Berlin kao grad koji ima vrlo živu scenu i zvuk jazza koji me tada privlačio. Iako sam uvijek maštala da to jednog dana bude i New York. Ali nekako Berlin me zadržao, zadnjih deset godina koliko sam živjela u Berlinu stekla sam prijatelje, izdavača, agenta, snimila pet jazz-albuma. Evo, tako uz “uskrsnuti” svijet pop-muzike paralelno postoji i moj jazz-svijet i taj izbor i te promijene su jedna divna privilegija koja mi daje puno energije.

Nedavno ste izjavili da ste htjeli napraviti performans sahranjivanja Vesne Pisarović. O čemu se radi?

– To je jedan performans koji sam zamislila u trenutku kad nisam pjevala pop, pjevala sam isključivo jazz. U tom trenutku sam snimala album “Naša velika pjesmarica”. Inspirirana posljednjim stihom pjesme “Idem i ja ne, ti ne!” grupe “4M”, koji poziva na vlastiti sprovod i garantira puno suza i odličan provod, dobila sam ideju zašto ne napraviti jedan poluironičan jazz-performans sahranjivanja pop Vesne Pisarović uz odličnu svirku i veliki bend koji izvodi pjesme s “Pjesmarice”. Međutim onda se dogodilo “uskrsnuće Vesne Pisarović”. Prije “sahranjivanja” dogodilo se “uskrsnuće”, vrlo neobično.

---

image

‘Split me uvijek iznenadi energijom. I moram reći da je to najljepša publika koju imam, i metaforički i objektivno. Često se na koncertu zagledam u neko lijepo lice, bilo muško ili žensko‘

925studio/
---

Punkerska tinejdžerica

U tinejdžerskim danima pjevali ste u punk-bendu?

– Moj put do jazza bio je doista raznolik. Nisam imala sreće da sam se rodila u New Yorku ili New Orleansu nego sam odrasla u Požegi. Imala sam bendove već sa 11, 12, 13, 14 godina. Moj prvi bend zvao se TBC i svirali smo “soft” punk. Svirali smo Ramonese, slušali smo Bad Religion.

To je bio jedan bend s dvije pjevačice, dvije gitare i klavijaturistom, imali smo česte probe i brojne nastupe po požeškom kraju. S vremenom smo se komercijalizirali jer smo dobivali pozive za razne prilike, pa smo tako počeli i miješati Ramonese s Roxette ili Banglesima.

U posljednje vrijeme imate više nastupa nego ikad. Kako punite baterije?

– Tu još tražim neki balans. Ne znam stati, perfekcionista sam i uvijek se hoću pripremiti još više i još bolje. Još učim kako se odmoriti. Učim da duže i više spavam, za glas to je osnovno. No, postoje i infuzije, na koje sam nekad bila prinuđena, ali da, nije to rješenje. Naprosto gonjena sam glazbom i ona mi je sve. Glazba mi je san.

---

image
925studio/
---

Rekli ste da ne radite na novom albumu. Kakve nas pjesme na njemu očekuju i kad bi trebao ugledati svjetlo dana?

– Nezahvalno mi je govoriti o novom albumu, ali da će se dogoditi, dogodit će se. To je nešto što osjećam prije svega kao dužnost prema samoj sebi, prema pop izričaju koji volim. Želim artikulirati svoje glazbene ideje. Moj odlazak i napuštanje svega dogodilo se jer sam inicijalno htjela nešto naučiti o glazbi, vratiti se vrlo brzo i napraviti što prije novi pop-album.

Međutim, upala sam u “pakao” jazza iz kojeg su me sad pomalo izvukli, ali i dalje sam strastveno zaljubljena u jazz i mislim da poznavanje jazza jest poznavanje glazbe same, i to će sigurno doprinijeti tome da pop-album bude slojevitiji, drugačiji. Naravno, moram istaknuti da neće biti jazz-muzike u mom pop-izrazu.

Ekspresijom i intencijom, to su dva posve različita svemira. Pri tome, pjesme koje sada pišem ne mogu više stati u tinejdžerske okvire, ipak nisam više dvadesetogodišnjakinja. I moji glazbeni idoli, kao i kriteriji su se promijenili, tako da se sada ne mogu zadovoljiti izlaskom jednog usamljenog singla. Svakako želim da album s kojim ću izići bude jedan promišljeni i zaokruženi koncept.

Biste li se opet prijavili na Doru nakon što ste Hrvatsku predstavljali na Eurosongu 2002. u Švedskoj s pjesmom “Sasvim sigurna”?

– Vjerojatno bih jer mi to volimo – često govorim da to nikad neće izumrijeti, kao ni izbori za Miss. Ako budem imala neku zanimljivu ideju, glazbenu sliku koja se može sažeti u trominutni Eurosong performans, definitivno bih!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Jutro ne donosi kraj"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6674"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => Jutro ne donosi kraj 2 0 6674 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-06 12:35:21 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ivana Prgomet [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-07 13:34:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-07 13:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naša pop zvijezda: Razmišljala sam o jazz performansu 'sahranjivanja Vesne Pisarović', no onda se dogodilo 'uskrsnuće' page_title=Naša pop zvijezda: Razmišljala sam o jazz performansu 'sahranjivanja Vesne Pisarović', no onda se dogodilo 'uskrsnuće' [metakey] => vesna pisarović, intervju, reflektor, Reflektor Slobodne Dalmacije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26165667.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26166274.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26166275.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26165668.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26165669.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26165670.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["925studio\/","925studio\/","925studio\/","925studio\/","925studio\/","925studio\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u201dDobila sam ideju za\u0161to ne napraviti jedan poluironi\u010dan jazz-performans sahranjivanja pop Vesne Pisarovi\u0107 uz odli\u010dnu svirku i veliki bend koji izvodi pjesme s \u2018Pjesmarice\u2018. Me\u0111utim, prije \u2018sahranjivanja\u2018 dogodilo se \u2018uskrsnu\u0107e\u2018, vrlo neobi\u010dno\u201d<\/p>","

\u2018Split me uvijek iznenadi energijom. I moram re\u0107i da je to najljep\u0161a publika koju imam, i metafori\u010dki i objektivno. \u010cesto se na koncertu zagledam u neko lijepo lice, bilo mu\u0161ko ili \u017eensko\u2018<\/p>","

\u2018\u010cesto govorim da to nikad ne\u0107e izumrijeti, kao ni izbori za Miss. Ako budem imala neku zanimljivu ideju, glazbenu sliku koja se mo\u017ee sa\u017eeti u trominutni Eurosong performans, definitivno bih\u2018<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["59:24","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26165667_1920.jpg":"1920x1080","k_26165667_1280.jpg":"1280x1280","k_26165667_1024.jpg":"1024x1024","k_26165667_640.jpg":"640x640","k_26165667_480.jpg":"480x480","k_26165667_340.jpg":"340x340","k_26165667_220.jpg":"220x220","o_26165667_1280.jpg":"1280x960","o_26165667_1024.jpg":"1024x768","o_26165667_640.jpg":"640x480","o_26165667_480.jpg":"480x360","o_26165667_340.jpg":"340x255","o_26165667_220.jpg":"220x165","h_26165667_1280.jpg":"1280x854","h_26165667_1024.jpg":"1024x683","h_26165667_640.jpg":"640x427","h_26165667_480.jpg":"480x320","h_26165667_340.jpg":"340x227","h_26165667_220.jpg":"220x147","pp_26165667_1280.jpg":"1280x1628","pp_26165667_1024.jpg":"1024x1303","pp_26165667_640.jpg":"640x814","pp_26165667_480.jpg":"480x611","pp_26165667_340.jpg":"340x432","pp_26165667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26166274_1920.jpg":"1920x1080","k_26166274_1280.jpg":"1280x1280","k_26166274_1024.jpg":"1024x1024","k_26166274_640.jpg":"640x640","k_26166274_480.jpg":"480x480","k_26166274_340.jpg":"340x340","k_26166274_220.jpg":"220x220","o_26166274_1280.jpg":"1280x960","o_26166274_1024.jpg":"1024x768","o_26166274_640.jpg":"640x480","o_26166274_480.jpg":"480x360","o_26166274_340.jpg":"340x255","o_26166274_220.jpg":"220x165","h_26166274_1280.jpg":"1280x854","h_26166274_1024.jpg":"1024x683","h_26166274_640.jpg":"640x427","h_26166274_480.jpg":"480x320","h_26166274_340.jpg":"340x227","h_26166274_220.jpg":"220x147","pp_26166274_1280.jpg":"1280x1628","pp_26166274_1024.jpg":"1024x1303","pp_26166274_640.jpg":"640x814","pp_26166274_480.jpg":"480x611","pp_26166274_340.jpg":"340x432","pp_26166274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2400","hd_26166275_1920.jpg":"1920x1080","k_26166275_1280.jpg":"1280x1280","k_26166275_1024.jpg":"1024x1024","k_26166275_640.jpg":"640x640","k_26166275_480.jpg":"480x480","k_26166275_340.jpg":"340x340","k_26166275_220.jpg":"220x220","o_26166275_1280.jpg":"1280x1600","o_26166275_1024.jpg":"1024x1280","o_26166275_640.jpg":"640x800","o_26166275_480.jpg":"480x600","o_26166275_340.jpg":"340x425","o_26166275_220.jpg":"220x275","h_26166275_1280.jpg":"1280x854","h_26166275_1024.jpg":"1024x683","h_26166275_640.jpg":"640x427","h_26166275_480.jpg":"480x320","h_26166275_340.jpg":"340x227","h_26166275_220.jpg":"220x147","pp_26166275_1280.jpg":"1280x1628","pp_26166275_1024.jpg":"1024x1303","pp_26166275_640.jpg":"640x814","pp_26166275_480.jpg":"480x611","pp_26166275_340.jpg":"340x432","pp_26166275_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2400","hd_26165668_1920.jpg":"1920x1080","k_26165668_1280.jpg":"1280x1280","k_26165668_1024.jpg":"1024x1024","k_26165668_640.jpg":"640x640","k_26165668_480.jpg":"480x480","k_26165668_340.jpg":"340x340","k_26165668_220.jpg":"220x220","o_26165668_1280.jpg":"1280x1600","o_26165668_1024.jpg":"1024x1280","o_26165668_640.jpg":"640x800","o_26165668_480.jpg":"480x600","o_26165668_340.jpg":"340x425","o_26165668_220.jpg":"220x275","h_26165668_1280.jpg":"1280x854","h_26165668_1024.jpg":"1024x683","h_26165668_640.jpg":"640x427","h_26165668_480.jpg":"480x320","h_26165668_340.jpg":"340x227","h_26165668_220.jpg":"220x147","pp_26165668_1280.jpg":"1280x1628","pp_26165668_1024.jpg":"1024x1303","pp_26165668_640.jpg":"640x814","pp_26165668_480.jpg":"480x611","pp_26165668_340.jpg":"340x432","pp_26165668_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2354","hd_26165669_1920.jpg":"1920x1080","k_26165669_1280.jpg":"1280x1280","k_26165669_1024.jpg":"1024x1024","k_26165669_640.jpg":"640x640","k_26165669_480.jpg":"480x480","k_26165669_340.jpg":"340x340","k_26165669_220.jpg":"220x220","o_26165669_1280.jpg":"1280x1569","o_26165669_1024.jpg":"1024x1255","o_26165669_640.jpg":"640x784","o_26165669_480.jpg":"480x588","o_26165669_340.jpg":"340x416","o_26165669_220.jpg":"220x269","h_26165669_1280.jpg":"1280x854","h_26165669_1024.jpg":"1024x683","h_26165669_640.jpg":"640x427","h_26165669_480.jpg":"480x320","h_26165669_340.jpg":"340x227","h_26165669_220.jpg":"220x147","pp_26165669_1280.jpg":"1280x1628","pp_26165669_1024.jpg":"1024x1303","pp_26165669_640.jpg":"640x814","pp_26165669_480.jpg":"480x611","pp_26165669_340.jpg":"340x432","pp_26165669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2353","hd_26165670_1920.jpg":"1920x1080","k_26165670_1280.jpg":"1280x1280","k_26165670_1024.jpg":"1024x1024","k_26165670_640.jpg":"640x640","k_26165670_480.jpg":"480x480","k_26165670_340.jpg":"340x340","k_26165670_220.jpg":"220x220","o_26165670_1280.jpg":"1280x1568","o_26165670_1024.jpg":"1024x1254","o_26165670_640.jpg":"640x784","o_26165670_480.jpg":"480x588","o_26165670_340.jpg":"340x416","o_26165670_220.jpg":"220x269","h_26165670_1280.jpg":"1280x854","h_26165670_1024.jpg":"1024x683","h_26165670_640.jpg":"640x427","h_26165670_480.jpg":"480x320","h_26165670_340.jpg":"340x227","h_26165670_220.jpg":"220x147","pp_26165670_1280.jpg":"1280x1628","pp_26165670_1024.jpg":"1024x1303","pp_26165670_640.jpg":"640x814","pp_26165670_480.jpg":"480x611","pp_26165670_340.jpg":"340x432","pp_26165670_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38305795 Threads: 6 Questions: 7091961856 Slow queries: 3298865 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608199754 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/nasa-pop-zvijezda-razmisljala-sam-o-jazz-performansu-sahranjivanja-vesne-pisarovic-no-onda-se-dogodilo-uskrsnuce-1345541 [printLink] => /scena/showbiz/nasa-pop-zvijezda-razmisljala-sam-o-jazz-performansu-sahranjivanja-vesne-pisarovic-no-onda-se-dogodilo-uskrsnuce-1345541?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679449 [name] => vesna pisarović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-pisarovic [link] => /tag/vesna-pisarovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 387959 [name] => intervju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => intervju [link] => /tag/intervju ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362759 [name] => Reflektor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reflektor [link] => /tag/reflektor ) [3] => stdClass Object ( [id] => 728340 [name] => Reflektor Slobodne Dalmacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-31 15:46:29 [main_article_id] => 0 [alias] => reflektor-slobodne-dalmacije [link] => /tag/reflektor-slobodne-dalmacije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša pop zvijezda: Razmišljala sam o jazz performansu ‘sahranjivanja Vesne Pisarović‘, no onda se dogodilo ‘uskrsnuće‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-20-01-55-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26165667.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 925studio/ [mainImageDesc] =>

”Dobila sam ideju zašto ne napraviti jedan poluironičan jazz-performans sahranjivanja pop Vesne Pisarović uz odličnu svirku i veliki bend koji izvodi pjesme s ‘Pjesmarice‘. Međutim, prije ‘sahranjivanja‘ dogodilo se ‘uskrsnuće‘, vrlo neobično”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26165667.jpg [title] =>

”Dobila sam ideju zašto ne napraviti jedan poluironičan jazz-performans sahranjivanja pop Vesne Pisarović uz odličnu svirku i veliki bend koji izvodi pjesme s ‘Pjesmarice‘. Međutim, prije ‘sahranjivanja‘ dogodilo se ‘uskrsnuće‘, vrlo neobično”

925studio/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26166274.jpg [title] =>

‘Split me uvijek iznenadi energijom. I moram reći da je to najljepša publika koju imam, i metaforički i objektivno. Često se na koncertu zagledam u neko lijepo lice, bilo muško ili žensko‘

925studio/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26166275.jpg [title] =>

‘Često govorim da to nikad neće izumrijeti, kao ni izbori za Miss. Ako budem imala neku zanimljivu ideju, glazbenu sliku koja se može sažeti u trominutni Eurosong performans, definitivno bih‘

925studio/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26165668.jpg [title] => 925studio/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26165669.jpg [title] => 925studio/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26165670.jpg [title] => 925studio/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon spektakularnog nastupa u zagrebačkoj “Ciboni”, Vesna Pisarović prije nekoliko dana nastupila je u Splitu na Adventskoj fjeri. Publika je kao i po običaju bila u deliriju, a Vesna nam u intervjuu govori koja je tajna njezina uspjeha, zašto se na vrhuncu slave prije 15 godina povukla sa scene, kao i što znači jazz-performans “sahranjivanja Vesne Pisarović” o kojem je razmišljala prije nego što se dogodilo “uskrsnuće”, ali i bi li se opet prijavila na Doru, hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurosonga na kojem nas je predstavljala 2002. u Švedskoj.

---

---

U kakvom sjećanju nosite Split?

– Split me uvijek iznenadi energijom. I moram reći da je to najljepša publika koju imam, i metaforički i objektivno. Često se na koncertu zagledam u neko lijepo lice, bilo muško ili žensko.

Kako komentirate činjenicu da na vašim koncertima ima sve više mlađe publike?

– To je već pitanje na koje bi najbolje mogao odgovoriti neki sociolog. Nostalgija je ono što privlači publiku od 30 do 40 godina, ali što je privuklo publiku koja ima 16-17 godina, a počela sam ih primjećivati da krišom ulaze na koncerte, to ne znam. Ja vjerujem da ove pjesme koje je napisala Milana Vlaović imaju nešto nevino, tinejdžerski, romantično. Nešto što je u suprotnosti s današnjim stihovima koji su dosta grubi. Tako da vjerujem da je ta neke nevina tinejdžerska emocija našla prostora među mlađom publikom. Moja “najgrublja” ili najmanje nevina pjesma je “Jutro donosi kraj”.

---

image

‘Često govorim da to nikad neće izumrijeti, kao ni izbori za Miss. Ako budem imala neku zanimljivu ideju, glazbenu sliku koja se može sažeti u trominutni Eurosong performans, definitivno bih‘

925studio/
---

Zašto ste se prije 15 godina na vrhuncu slave povukli sa scene?

– Povukla sam se zbog odluke da nešto moram radikalno promijeniti. Dugo sam bila nezadovoljna vlastitim muzičkim neznanjem, a za mene je muzika cijeli moj svijet. Osjećala sam se skučeno s onim što sam poznavala, prsti na klaviru imali su već predvidivu koreografiju, nekako, vrtila sam se ukrug. Razmišljala sam o upisivanju raznih akademija, npr. i za mjuzikle.

Ali odgovor je došao jedne večeri u Berlinu, gdje sam ustvari došla održati koncert za hrvatsku migraciju. Nakon koncerta otišla sam u jedan od berlinskih jazz-klubova i prvi put uživo čula Petera Brötzmanna, njemačkog improvizatora, saksofonistu. Ono što se dogodilo te večeri doslovce se može nazvati preobraženjem. Potpuno zanesena njegovim zvukom i energijom odlučila sam ostaviti sve što sam do tada radila i krenuti u potragu za tim glazbenim izrazom.

Godinu dana, okružena umirovljenim profesorima sa Zagrebačke muzičke akademije te uz instrukcije Saše Nestorovića, pripremala sam se za Kraljevski konzervatorij u Den Haagu. Uspjelo je i nakon dvije godine studiranja u Den Haagu upisala sam magisterij u Londonu na prestižnoj Londonskoj akademiji Guildhall School of Music and Drama, koja svake godine primi šest do sedam studenata, za svaki instrument po jedan. To je, također, bilo jedno prekrasno razdoblje.

A onda je došao trenutak da se i sama okušam na jazz-sceni i odabrala sam Berlin kao grad koji ima vrlo živu scenu i zvuk jazza koji me tada privlačio. Iako sam uvijek maštala da to jednog dana bude i New York. Ali nekako Berlin me zadržao, zadnjih deset godina koliko sam živjela u Berlinu stekla sam prijatelje, izdavača, agenta, snimila pet jazz-albuma. Evo, tako uz “uskrsnuti” svijet pop-muzike paralelno postoji i moj jazz-svijet i taj izbor i te promijene su jedna divna privilegija koja mi daje puno energije.

Nedavno ste izjavili da ste htjeli napraviti performans sahranjivanja Vesne Pisarović. O čemu se radi?

– To je jedan performans koji sam zamislila u trenutku kad nisam pjevala pop, pjevala sam isključivo jazz. U tom trenutku sam snimala album “Naša velika pjesmarica”. Inspirirana posljednjim stihom pjesme “Idem i ja ne, ti ne!” grupe “4M”, koji poziva na vlastiti sprovod i garantira puno suza i odličan provod, dobila sam ideju zašto ne napraviti jedan poluironičan jazz-performans sahranjivanja pop Vesne Pisarović uz odličnu svirku i veliki bend koji izvodi pjesme s “Pjesmarice”. Međutim onda se dogodilo “uskrsnuće Vesne Pisarović”. Prije “sahranjivanja” dogodilo se “uskrsnuće”, vrlo neobično.

---

image

‘Split me uvijek iznenadi energijom. I moram reći da je to najljepša publika koju imam, i metaforički i objektivno. Često se na koncertu zagledam u neko lijepo lice, bilo muško ili žensko‘

925studio/
---

Punkerska tinejdžerica

U tinejdžerskim danima pjevali ste u punk-bendu?

– Moj put do jazza bio je doista raznolik. Nisam imala sreće da sam se rodila u New Yorku ili New Orleansu nego sam odrasla u Požegi. Imala sam bendove već sa 11, 12, 13, 14 godina. Moj prvi bend zvao se TBC i svirali smo “soft” punk. Svirali smo Ramonese, slušali smo Bad Religion.

To je bio jedan bend s dvije pjevačice, dvije gitare i klavijaturistom, imali smo česte probe i brojne nastupe po požeškom kraju. S vremenom smo se komercijalizirali jer smo dobivali pozive za razne prilike, pa smo tako počeli i miješati Ramonese s Roxette ili Banglesima.

U posljednje vrijeme imate više nastupa nego ikad. Kako punite baterije?

– Tu još tražim neki balans. Ne znam stati, perfekcionista sam i uvijek se hoću pripremiti još više i još bolje. Još učim kako se odmoriti. Učim da duže i više spavam, za glas to je osnovno. No, postoje i infuzije, na koje sam nekad bila prinuđena, ali da, nije to rješenje. Naprosto gonjena sam glazbom i ona mi je sve. Glazba mi je san.

---

image
925studio/
---

Rekli ste da ne radite na novom albumu. Kakve nas pjesme na njemu očekuju i kad bi trebao ugledati svjetlo dana?

– Nezahvalno mi je govoriti o novom albumu, ali da će se dogoditi, dogodit će se. To je nešto što osjećam prije svega kao dužnost prema samoj sebi, prema pop izričaju koji volim. Želim artikulirati svoje glazbene ideje. Moj odlazak i napuštanje svega dogodilo se jer sam inicijalno htjela nešto naučiti o glazbi, vratiti se vrlo brzo i napraviti što prije novi pop-album.

Međutim, upala sam u “pakao” jazza iz kojeg su me sad pomalo izvukli, ali i dalje sam strastveno zaljubljena u jazz i mislim da poznavanje jazza jest poznavanje glazbe same, i to će sigurno doprinijeti tome da pop-album bude slojevitiji, drugačiji. Naravno, moram istaknuti da neće biti jazz-muzike u mom pop-izrazu.

Ekspresijom i intencijom, to su dva posve različita svemira. Pri tome, pjesme koje sada pišem ne mogu više stati u tinejdžerske okvire, ipak nisam više dvadesetogodišnjakinja. I moji glazbeni idoli, kao i kriteriji su se promijenili, tako da se sada ne mogu zadovoljiti izlaskom jednog usamljenog singla. Svakako želim da album s kojim ću izići bude jedan promišljeni i zaokruženi koncept.

Biste li se opet prijavili na Doru nakon što ste Hrvatsku predstavljali na Eurosongu 2002. u Švedskoj s pjesmom “Sasvim sigurna”?

– Vjerojatno bih jer mi to volimo – često govorim da to nikad neće izumrijeti, kao ni izbori za Miss. Ako budem imala neku zanimljivu ideju, glazbenu sliku koja se može sažeti u trominutni Eurosong performans, definitivno bih!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
925studio/ 925studio/ 925studio/ 925studio/ 925studio/ 925studio/
925studio/

”Dobila sam ideju zašto ne napraviti jedan poluironičan jazz-performans sahranjivanja pop Vesne Pisarović uz odličnu svirku i veliki bend koji izvodi pjesme s ‘Pjesmarice‘. Međutim, prije ‘sahranjivanja‘ dogodilo se ‘uskrsnuće‘, vrlo neobično”

925studio/

‘Split me uvijek iznenadi energijom. I moram reći da je to najljepša publika koju imam, i metaforički i objektivno. Često se na koncertu zagledam u neko lijepo lice, bilo muško ili žensko‘

925studio/

‘Često govorim da to nikad neće izumrijeti, kao ni izbori za Miss. Ako budem imala neku zanimljivu ideju, glazbenu sliku koja se može sažeti u trominutni Eurosong performans, definitivno bih‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/nasa-pop-zvijezda-razmisljala-sam-o-jazz-performansu-sahranjivanja-vesne-pisarovic-no-onda-se-dogodilo-uskrsnuce-1345541 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=730f6fcffb931399fa470469e656903cf4b0e3e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+pop+zvijezda%3A+Razmi%C5%A1ljala+sam+o+jazz+performansu+%E2%80%98sahranjivanja+Vesne+Pisarovi%C4%87%E2%80%98%2C+no+onda+se+dogodilo+%E2%80%98uskrsnu%C4%87e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnasa-pop-zvijezda-razmisljala-sam-o-jazz-performansu-sahranjivanja-vesne-pisarovic-no-onda-se-dogodilo-uskrsnuce-1345541 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnasa-pop-zvijezda-razmisljala-sam-o-jazz-performansu-sahranjivanja-vesne-pisarovic-no-onda-se-dogodilo-uskrsnuce-1345541 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Jutro ne donosi kraj"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6674"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizJutro ne donosi kraj

Naša pop zvijezda: Razmišljala sam o jazz performansu ‘sahranjivanja Vesne Pisarović‘, no onda se dogodilo ‘uskrsnuće‘

Piše Ivana Prgomet
7. prosinca 2023. - 14:34
”Dobila sam ideju zašto ne napraviti jedan poluironičan jazz-performans sahranjivanja pop Vesne Pisarović uz odličnu svirku i veliki bend koji izvodi pjesme s ‘Pjesmarice‘. Međutim, prije ‘sahranjivanja‘ dogodilo se ‘uskrsnuće‘, vrlo neobično”925studio/

Nakon spektakularnog nastupa u zagrebačkoj “Ciboni”, Vesna Pisarović prije nekoliko dana nastupila je u Splitu na Adventskoj fjeri. Publika je kao i po običaju bila u deliriju, a Vesna nam u intervjuu govori koja je tajna njezina uspjeha, zašto se na vrhuncu slave prije 15 godina povukla sa scene, kao i što znači jazz-performans “sahranjivanja Vesne Pisarović” o kojem je razmišljala prije nego što se dogodilo “uskrsnuće”, ali i bi li se opet prijavila na Doru, hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurosonga na kojem nas je predstavljala 2002. u Švedskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:01