stdClass Object ( [id] => 1275670 [title] => Ovako nam je Žare pričao: Thompson mi je poklonio pištolj, mnogi su ga poslije koristili. Gole ženske? Nisam to radija [alias] => ovako-nam-je-zare-pricao-thompson-mi-je-poklonio-pistolj-mnogi-su-ga-poslije-koristili-gole-zenske-nisam-to-radija [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz KBC-a Split jutros je stigla pretužna vijest - preminuo je poznati redatelj glazbenih spotova Žare Batinović.

U bolnici se od sredine siječnja borio s koronom, prije nekolioko tjedana je bio skinut s resporatora, počeo je i komunicirati i baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Pretužna vijest stigla je iz splitskog KBC-a: preminuo poznati splitski redatelj Žare Batinović

U nastavku donosimo razgovor koji smo sa Žarom vodili 2017. Tekst prenosimo u cijelosti.

Nema prostora za napisati sve što je splitski režiser Žare Batinović u svojoj karijeri snimio, ostvario i proživio, radeći spotove koji su se duboko urezali u povijest hrvatske glazbene scene. Režirao je, snimao i montirao više od 150 glazbenih spotova, surađujući s najboljim glazbenicima na ovim prostorima.

Krenulo je s nekadašnjim TV Marjanom na kojem je snimio prve glazbene uratke, a među njima i "Čavoglave" Marka Perkovića-Thompsona, koji mu je poklonio jedan od glavnih rekvizita u budućim spotovima. Radi se o pištolju koji se koristio u šest, sedam spotova, a najbolje je pristajao ruci kultnoga splitskog kauboja u spotu pjesme TBF-a, "Genije".

Scene kauboja i Indijanca snimale su se u napuštenoj tvornici u Mostaru, no trebalo je s kostimiranim kaubojem, koji nije skidao pištolj s opasača i našminkanim Indijancem prijeći granicu. Srećom, policija to nije shvatila kao provokaciju. Tako se Batinović na kraju izvukao s podužim redom za fotografiranje s glumcima, koji su ozbiljno shvaćali svoju ulogu.

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

Prvih desetak godina režiranja Žare je proveo snalazeći se.

U Ljubljani je telekenirao, razvijao je na traku "na crno" u Zagrebu, a u Splitu je na HRT-u montirao, također "na crno". Stigao bi u prostorije za montažu oko ponoć i po, a morao bi otići oko 6 i po ujutro, kada su stizali prvi zaposlenici i do tada bi spot bio gotov. To je bilo puno jeftinije tada nego najam studija, jer budžeti za snimanje spotova nisu bili dovoljni.

Tada je, kaže, snimao skoro u omjeru 1:1 – koliko trake, toliko minutaže. Maksimalna dužina filma je trajala svega 23 sekunde, zato je štoperica uvijek bila u ruci, a mjereći trajanje kadra štedjelo se na filmskoj traci. Snimanja mnogih spotova urezala su mu se u sjećanje, a posebno pamti nastajanje Oliverova videobroja za "Trag u beskraju".

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

- Snimatelj mi je nakon zadnje snimljene scene rekao da možda neće ništa ostati od spota, jer nije siguran je li okrenuo jednu sklopku na kameri. Najveći problem je bija šta ni on, ni ja nismo mogli saznat imamo li materijal, nego tek za tri dana, kad sam dogovorija razvijat negativ.

Rađe bi da me kamion udre, nego da taj šok od tri dana opet doživin, i tad sam odlučija da se to više nikad neće ponovit. Nakon toga sam kupija prvu ozbiljnu kameru – priča splitski režiser, koji je tijekom intervjua u više navrata lagano zatvarao oči, na trenutke čak i "kunjao". Nakon 15-ak sekunda se trgnuo i napola podignutih kapaka nastavio...

- A polovna kamera je koštala 20.000 eura i nije bilo šanse da ja, koji sam bio u minusu nakon snimanja skoro svakoga spota, odvojim toliki novac i kupim kameru. Zato san pronaša praktično rješenje, odlučija san organizirati zajednički koncert u kojem su pristali sudjelovati Oliver, Gibonni, Luky, TBF i Tedi Spalato. Tako smo tribali prikupili pare za novu kameru – govori Batinović, koji je uskoro dobio dobro plaćen posao u Hercegovini i uspio je kupiti sam, tako da se koncert na kraju nije održao.

Nakon toga je krajem 90-ih godina odlučio napokon kupiti kompjutor za montažu, jer mu je bilo dosta odlazaka u Ljubljanu. Znao je raditi po četiri spota mjesečno, a kasni sati pod okriljem noći u laboratoriju HRT-a, koji je već tada imao zastarjelu opremu, počeli su ga umarati.

- Desetke tisuće njemačkih maraka je tada bila najjeftinija opcija, a ja nemam lipe, nemam ni za miša otrovat. Nakon godinu dana san kupija Sony monitor od 21 inča. Iako nisan ima kompjuter, svaki dan sam ga palija i svitlila bi lipa plava boja iz njega, i ja san bija sritan, zamišlja san šta bi sve tu moglo bit.

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

Posli godinu dana kupija san kompjuter, neki polovni, šugavi, samo da se upoznam s njim. I onda san jedan dan nabrijan, u restoranu "Jugo" di smo "visili" Gibo, Oliver, Runjić, Mrduljaš, ja i ostala ekipa, jada se sam sebi kako moram kupit montažu. Tamo se muva i družija bi se nekad s nama Hrvoje Marušić i bija mi je prvi kome san kaza sve šta mi je bilo na duši. Pita me je koliko košta i kad bi mu moga vratit pare, a ja sam ka‘ iz topa ispalija: 70.000 i za tri miseca!

A u džepu sam tada ima nekih 10 kuna. Tako mi je sutradan Marušić kupija kompjuter za montažu. Pola tijela mi se osiklo kasnije, kad sam skužija za koliko vrimena i koliku lovu moram vratit, al san uspija. Nisu to male stvari – zavrtio je glavom Batinović, ubrzo opet "zakunjavši" nakon što se sjetio jedne važne teme. Ovaj put je njegovo izlaganje malo duže trajalo...

- Ja sam uvik tija snimat rokere, a Split to nije ima. Kad se pojavila "Daleka obala" s dvi gitare i bubnjem, meni su to bili rokeri i to san od njih odlučija napravit. Međutim, oni su bili u filmu da nisu rokeri, jer su svirali na Melodijama hrvatskog Jadrana, tako da smo imali nesuglasica oko spotova.

Bubnjar "Daleke" Zoran Ukić i ja smo se zamalo potukli na Cankarevoj zbog spota "Di si ti". Marjanu Banu je ta pisma bila posebno draga, tako da zbog incidenta koji se dogodija između mene i Ukića nije tija pogledat spot, da mu ne pokvari pismu. Tek nakon godinu dana me zva u neku "gluvu uru", i reka je da je pogleda i da je oduševljen - uz osmijeh prepričava splitski režiser.

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

S "Morskom vilom" je bio prvi koji je napravio podvodne kadrove. I tu je poslužio HRT, naravno "na crno", koji je jedini tada imao kućište za podvodna snimanja, veliko kao bačva od 600 litara. Kućište se nalazilo u Zagrebu, tako bi splitski zaposlenici, pod izlikom snimanja kadrova za emisiju, osigurali potrebnu opremu. Međutim, to bi i njih "koštalo", jer bi na kraju, kako bi opravdali korištenje skupocjene opreme, morali i oni nešto snimiti za emisiju "More".

Prvi spot s kojim je bio zadovoljan u potpunosti je od Daleke Obale "Di si ti", a sebe je pronašao s glazbenim spotom "Tempera" od Gibonnija, on mu je dopustio da otvara nova poglavlja karijere. Takvim stilom je nastavio raditi sljedećih 10 - 12 godina. Napomenuo je da mu je posebno zadovoljstvo bilo surađivati s Oliverom Dragojevićem i Momčilom Bajagićem Bajagom, za koje kaže da su istinski profesionalci.

- Gibonni je definitivno bio dio mojih ključnih trenutaka i prekretnica moje karijere. Kada sam napravio "Temperu" mislio sam da je to vrhunac svega što sam do tada napravio, a onda je svaki sljedeći spot bio još bolji od prethodnog – pojašnjava Batinović, prizivajući sjećanje i na svoj odnos sa članovima omiljenog splitskog benda, dakako uz obveznu rundu "kunjanja".

- S TBF-om san svašta radija, bilo je tu odličnih momenata, penjanje po dizalicama, kolažna animacija koju sam iskoristija u spotu "Obračun kod Hakikija". Nakon šta san im napravija spot "Jen‘ dva", vidija san da je na jednoj filmskoj traci (2.43 min) priko cilog objektiva bila dlaka, to se i sad može vidit. Skoro sam upa‘ u kliničku smrt kad san vidija šta mi se dogodilo, a oni bili oduševljeni. Sad namjerno stavljan dlake na kadrove – smije se Batinović, apostrofirajući još jednu važnu stvar.

- Sad nema spota u kojemu ne vidiš golu žensku, ja to nikad nisam radija. Snimao san s Jelenom Rozgom i Severinom, koje su tada bile umotane ka‘ mumije, vidija san im samo oči i ruke, počele su se skidat kad su se makle od mene. Snimija san sekundu i po ili dvi kadara u spotu "Daleke obale" za pismu "Di si ti", di se vidi jedna od najbolje snimljenih "guza" u Hrvata.

Ljudi su morali dobro gledati na televiziji da uvate bar malo toga, a sada ovi krkani na YouTube to mogu pauzirat i gledati koliko ih je volja – nostalgično će splitski redatelj, upadajući još jednom u kratak san, nakon kojeg je počeo nizati ideje za scenarije nekih budućih spotova.

Prometni znakovi, iskrivljeno stablo, led u čaši Pipija, sve su to, veli, temelji, podloga i ideja za novu priču. Pet sati razgovora, uz 15-minutne stanke za kraća drijemanja, bilo je dovoljno za napisati cijelu knjigu priča, anegdota i novih ideja koje se neumorno rađaju u Batinovićevu svijetu kadrova, lica i boja. Dio te priče možete doživjeti i u Kinoteci "Zlatna vrata".

Na izložbi naziva "Iz ruke" možete vidjeti fotografije koje dočaravaju dio atmosfere sa snimanja kultnih spotova. Ova izložba će vas nasmijati, upoznati s Batinovićevom kreativnošću i najaviti ovogodišnji Split spot festival, jedini festival glazbenih spotova u Hrvatskoj, neizostavni dio kojeg je i osebujni Žare.

---

‘Ko me razočara‘

Moć dobro napravljenog spota je neopisiva, veli Žare, koji je dao najbolji primjer za potkrijepiti takvu tezu. Premda je daltonist, publici je odlično dočarao "Teške boje", spot koji je izišao deset mjeseci nakon objave pjesme.

- Ta pisma je napravila opći nered. Desi se spot i sve se okrene naopako. Vidia sam dicu od pet godina kako hipnotizirano gledaju u spot, iako tu nema ništa za njih, ali nešto im se svidjelo, možda te moje daltonističke boje – uz podsmijeh kaže Žare, koji je nedugo nakon objave spota odlučio na Gripama organizirati koncert "Majki". U organizaciji mu je ponudio pomoć estradni menadžer Ivica Bubalo, koji ga je, kaže, tog dana razočarao.

- Nije mi donio novac od prodaje karata zadnja tri dana pred koncert, kada su cijene karata bile veće, nego je samo nestao. Taj se dan na koncertu nije ni pojavio. Ukrao mi je 25.000 kuna. Pet godina je prošlo od tada i u međuvremenu san čuja da sam ja samo jedna kap u moru ljudi koje je na neki način prevarija, a u zadnje sam čuja da ga traži i Radojka Šverko – kazuje razočarani Batinović, koji je rekao da mora okrenuti novu stranicu života i prestati misliti o tome, a to jedino može kad naglas kaže nešto o čemu je do sada šutio.

Bubalo nam je prokomentirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.
- Ja nikada do sada nisam čuo takvo nešto i sada ste me šokirali, jer ste mi "prvi glas". Puno puta smo se od tada vidili, izašli vanka, evo prošlo lito smo bili u Giuliana na marendama, viđali smo ispred banke na Rivi, a zadnji put smo se čuli prije nekih mjesec dana. Smatram da je to njegova neukusna šala, jer ne postoji nitko u ovoj državi kome sam ja ostao niti lipe dužan – kazao nam je splitski estradni menadžer.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"veliki redatelj"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8794"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => veliki redatelj 2 0 8794 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-25 09:26:10 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-25 09:54:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-25 09:54:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 244 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovako nam je Žare pričao: Thompson mi je poklonio pištolj, mnogi su ga poslije koristili. Gole ženske? Nisam to radija [metakey] => žare batinović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/25\/24580779.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/25\/24580771.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/25\/24580772.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/25\/24580773.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/25\/24580774.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/25\/24580775.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/25\/24580776.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Arhiva SD","Cropix, Arhiva SD","Cropix, Arhiva SD","Cropix, Arhiva SD","Cropix, Arhiva SD","Cropix, Arhiva SD","Cropix, Arhiva SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1430","hd_24580779_1920.jpg":"1920x1080","k_24580779_1280.jpg":"1280x1280","k_24580779_1024.jpg":"1024x1024","k_24580779_640.jpg":"640x640","k_24580779_480.jpg":"480x480","k_24580779_340.jpg":"340x340","k_24580779_220.jpg":"220x220","o_24580779_1280.jpg":"1280x953","o_24580779_1024.jpg":"1024x762","o_24580779_640.jpg":"640x476","o_24580779_480.jpg":"480x357","o_24580779_340.jpg":"340x253","o_24580779_220.jpg":"220x163","h_24580779_1280.jpg":"1280x854","h_24580779_1024.jpg":"1024x683","h_24580779_640.jpg":"640x427","h_24580779_480.jpg":"480x320","h_24580779_340.jpg":"340x227","h_24580779_220.jpg":"220x147","pp_24580779_1280.jpg":"1280x1628","pp_24580779_1024.jpg":"1024x1303","pp_24580779_640.jpg":"640x814","pp_24580779_480.jpg":"480x611","pp_24580779_340.jpg":"340x432","pp_24580779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x843","hd_24580771_1920.jpg":"1920x1080","k_24580771_1280.jpg":"1280x1280","k_24580771_1024.jpg":"1024x1024","k_24580771_640.jpg":"640x640","k_24580771_480.jpg":"480x480","k_24580771_340.jpg":"340x340","k_24580771_220.jpg":"220x220","o_24580771_1280.jpg":"1280x899","o_24580771_1024.jpg":"1024x719","o_24580771_640.jpg":"640x449","o_24580771_480.jpg":"480x337","o_24580771_340.jpg":"340x238","o_24580771_220.jpg":"220x154","h_24580771_1280.jpg":"1280x854","h_24580771_1024.jpg":"1024x683","h_24580771_640.jpg":"640x427","h_24580771_480.jpg":"480x320","h_24580771_340.jpg":"340x227","h_24580771_220.jpg":"220x147","pp_24580771_1280.jpg":"1280x1628","pp_24580771_1024.jpg":"1024x1303","pp_24580771_640.jpg":"640x814","pp_24580771_480.jpg":"480x611","pp_24580771_340.jpg":"340x432","pp_24580771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x635","hd_24580772_1920.jpg":"1920x1080","k_24580772_1280.jpg":"1280x1280","k_24580772_1024.jpg":"1024x1024","k_24580772_640.jpg":"640x640","k_24580772_480.jpg":"480x480","k_24580772_340.jpg":"340x340","k_24580772_220.jpg":"220x220","o_24580772_1280.jpg":"1280x846","o_24580772_1024.jpg":"1024x677","o_24580772_640.jpg":"640x423","o_24580772_480.jpg":"480x317","o_24580772_340.jpg":"340x224","o_24580772_220.jpg":"220x145","h_24580772_1280.jpg":"1280x854","h_24580772_1024.jpg":"1024x683","h_24580772_640.jpg":"640x427","h_24580772_480.jpg":"480x320","h_24580772_340.jpg":"340x227","h_24580772_220.jpg":"220x147","pp_24580772_1280.jpg":"1280x1628","pp_24580772_1024.jpg":"1024x1303","pp_24580772_640.jpg":"640x814","pp_24580772_480.jpg":"480x611","pp_24580772_340.jpg":"340x432","pp_24580772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x805","hd_24580773_1920.jpg":"1920x1080","k_24580773_1280.jpg":"1280x1280","k_24580773_1024.jpg":"1024x1024","k_24580773_640.jpg":"640x640","k_24580773_480.jpg":"480x480","k_24580773_340.jpg":"340x340","k_24580773_220.jpg":"220x220","o_24580773_1280.jpg":"1280x858","o_24580773_1024.jpg":"1024x686","o_24580773_640.jpg":"640x429","o_24580773_480.jpg":"480x322","o_24580773_340.jpg":"340x228","o_24580773_220.jpg":"220x147","h_24580773_1280.jpg":"1280x854","h_24580773_1024.jpg":"1024x683","h_24580773_640.jpg":"640x427","h_24580773_480.jpg":"480x320","h_24580773_340.jpg":"340x227","h_24580773_220.jpg":"220x147","pp_24580773_1280.jpg":"1280x1628","pp_24580773_1024.jpg":"1024x1303","pp_24580773_640.jpg":"640x814","pp_24580773_480.jpg":"480x611","pp_24580773_340.jpg":"340x432","pp_24580773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x895","hd_24580774_1920.jpg":"1920x1080","k_24580774_1280.jpg":"1280x1280","k_24580774_1024.jpg":"1024x1024","k_24580774_640.jpg":"640x640","k_24580774_480.jpg":"480x480","k_24580774_340.jpg":"340x340","k_24580774_220.jpg":"220x220","o_24580774_1280.jpg":"1280x954","o_24580774_1024.jpg":"1024x763","o_24580774_640.jpg":"640x477","o_24580774_480.jpg":"480x358","o_24580774_340.jpg":"340x253","o_24580774_220.jpg":"220x164","h_24580774_1280.jpg":"1280x854","h_24580774_1024.jpg":"1024x683","h_24580774_640.jpg":"640x427","h_24580774_480.jpg":"480x320","h_24580774_340.jpg":"340x227","h_24580774_220.jpg":"220x147","pp_24580774_1280.jpg":"1280x1628","pp_24580774_1024.jpg":"1024x1303","pp_24580774_640.jpg":"640x814","pp_24580774_480.jpg":"480x611","pp_24580774_340.jpg":"340x432","pp_24580774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"454x604","hd_24580775_1920.jpg":"1920x1080","k_24580775_1280.jpg":"1280x1280","k_24580775_1024.jpg":"1024x1024","k_24580775_640.jpg":"640x640","k_24580775_480.jpg":"480x480","k_24580775_340.jpg":"340x340","k_24580775_220.jpg":"220x220","o_24580775_1280.jpg":"1280x1702","o_24580775_1024.jpg":"1024x1362","o_24580775_640.jpg":"640x851","o_24580775_480.jpg":"480x638","o_24580775_340.jpg":"340x452","o_24580775_220.jpg":"220x292","h_24580775_1280.jpg":"1280x854","h_24580775_1024.jpg":"1024x683","h_24580775_640.jpg":"640x427","h_24580775_480.jpg":"480x320","h_24580775_340.jpg":"340x227","h_24580775_220.jpg":"220x147","pp_24580775_1280.jpg":"1280x1628","pp_24580775_1024.jpg":"1024x1303","pp_24580775_640.jpg":"640x814","pp_24580775_480.jpg":"480x611","pp_24580775_340.jpg":"340x432","pp_24580775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"872x580","hd_24580776_1920.png":"1920x1080","k_24580776_1280.png":"1280x1280","k_24580776_1024.png":"1024x1024","k_24580776_640.png":"640x640","k_24580776_480.png":"480x480","k_24580776_340.png":"340x340","k_24580776_220.png":"220x220","o_24580776_1280.png":"1280x851","o_24580776_1024.png":"1024x681","o_24580776_640.png":"640x425","o_24580776_480.png":"480x319","o_24580776_340.png":"340x226","o_24580776_220.png":"220x146","h_24580776_1280.png":"1280x854","h_24580776_1024.png":"1024x683","h_24580776_640.png":"640x427","h_24580776_480.png":"480x320","h_24580776_340.png":"340x227","h_24580776_220.png":"220x147","pp_24580776_1280.png":"1280x1628","pp_24580776_1024.png":"1024x1303","pp_24580776_640.png":"640x814","pp_24580776_480.png":"480x611","pp_24580776_340.png":"340x432","pp_24580776_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7504868 Threads: 3 Questions: 1539080906 Slow queries: 4682595 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110892144 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/ovako-nam-je-zare-pricao-thompson-mi-je-poklonio-pistolj-mnogi-su-ga-poslije-koristili-gole-zenske-nisam-to-radija-1275670 [printLink] => /scena/showbiz/ovako-nam-je-zare-pricao-thompson-mi-je-poklonio-pistolj-mnogi-su-ga-poslije-koristili-gole-zenske-nisam-to-radija-1275670?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350136 [name] => žare batinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zare-batinovic [link] => /tag/zare-batinovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovako nam je Žare pričao: Thompson mi je poklonio pištolj, mnogi su ga poslije koristili. Gole ženske? Nisam to radija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580779.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Arhiva SD [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580779.jpg [title] => Cropix, Arhiva SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580771.jpg [title] => Cropix, Arhiva SD ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580772.jpg [title] => Cropix, Arhiva SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580773.jpg [title] => Cropix, Arhiva SD ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580774.jpg [title] => Cropix, Arhiva SD ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580775.jpg [title] => Cropix, Arhiva SD ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/25/24580776.png [title] => Cropix, Arhiva SD ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iz KBC-a Split jutros je stigla pretužna vijest - preminuo je poznati redatelj glazbenih spotova Žare Batinović.

U bolnici se od sredine siječnja borio s koronom, prije nekolioko tjedana je bio skinut s resporatora, počeo je i komunicirati i baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Pretužna vijest stigla je iz splitskog KBC-a: preminuo poznati splitski redatelj Žare Batinović

U nastavku donosimo razgovor koji smo sa Žarom vodili 2017. Tekst prenosimo u cijelosti.

Nema prostora za napisati sve što je splitski režiser Žare Batinović u svojoj karijeri snimio, ostvario i proživio, radeći spotove koji su se duboko urezali u povijest hrvatske glazbene scene. Režirao je, snimao i montirao više od 150 glazbenih spotova, surađujući s najboljim glazbenicima na ovim prostorima.

Krenulo je s nekadašnjim TV Marjanom na kojem je snimio prve glazbene uratke, a među njima i "Čavoglave" Marka Perkovića-Thompsona, koji mu je poklonio jedan od glavnih rekvizita u budućim spotovima. Radi se o pištolju koji se koristio u šest, sedam spotova, a najbolje je pristajao ruci kultnoga splitskog kauboja u spotu pjesme TBF-a, "Genije".

Scene kauboja i Indijanca snimale su se u napuštenoj tvornici u Mostaru, no trebalo je s kostimiranim kaubojem, koji nije skidao pištolj s opasača i našminkanim Indijancem prijeći granicu. Srećom, policija to nije shvatila kao provokaciju. Tako se Batinović na kraju izvukao s podužim redom za fotografiranje s glumcima, koji su ozbiljno shvaćali svoju ulogu.

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

Prvih desetak godina režiranja Žare je proveo snalazeći se.

U Ljubljani je telekenirao, razvijao je na traku "na crno" u Zagrebu, a u Splitu je na HRT-u montirao, također "na crno". Stigao bi u prostorije za montažu oko ponoć i po, a morao bi otići oko 6 i po ujutro, kada su stizali prvi zaposlenici i do tada bi spot bio gotov. To je bilo puno jeftinije tada nego najam studija, jer budžeti za snimanje spotova nisu bili dovoljni.

Tada je, kaže, snimao skoro u omjeru 1:1 – koliko trake, toliko minutaže. Maksimalna dužina filma je trajala svega 23 sekunde, zato je štoperica uvijek bila u ruci, a mjereći trajanje kadra štedjelo se na filmskoj traci. Snimanja mnogih spotova urezala su mu se u sjećanje, a posebno pamti nastajanje Oliverova videobroja za "Trag u beskraju".

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

- Snimatelj mi je nakon zadnje snimljene scene rekao da možda neće ništa ostati od spota, jer nije siguran je li okrenuo jednu sklopku na kameri. Najveći problem je bija šta ni on, ni ja nismo mogli saznat imamo li materijal, nego tek za tri dana, kad sam dogovorija razvijat negativ.

Rađe bi da me kamion udre, nego da taj šok od tri dana opet doživin, i tad sam odlučija da se to više nikad neće ponovit. Nakon toga sam kupija prvu ozbiljnu kameru – priča splitski režiser, koji je tijekom intervjua u više navrata lagano zatvarao oči, na trenutke čak i "kunjao". Nakon 15-ak sekunda se trgnuo i napola podignutih kapaka nastavio...

- A polovna kamera je koštala 20.000 eura i nije bilo šanse da ja, koji sam bio u minusu nakon snimanja skoro svakoga spota, odvojim toliki novac i kupim kameru. Zato san pronaša praktično rješenje, odlučija san organizirati zajednički koncert u kojem su pristali sudjelovati Oliver, Gibonni, Luky, TBF i Tedi Spalato. Tako smo tribali prikupili pare za novu kameru – govori Batinović, koji je uskoro dobio dobro plaćen posao u Hercegovini i uspio je kupiti sam, tako da se koncert na kraju nije održao.

Nakon toga je krajem 90-ih godina odlučio napokon kupiti kompjutor za montažu, jer mu je bilo dosta odlazaka u Ljubljanu. Znao je raditi po četiri spota mjesečno, a kasni sati pod okriljem noći u laboratoriju HRT-a, koji je već tada imao zastarjelu opremu, počeli su ga umarati.

- Desetke tisuće njemačkih maraka je tada bila najjeftinija opcija, a ja nemam lipe, nemam ni za miša otrovat. Nakon godinu dana san kupija Sony monitor od 21 inča. Iako nisan ima kompjuter, svaki dan sam ga palija i svitlila bi lipa plava boja iz njega, i ja san bija sritan, zamišlja san šta bi sve tu moglo bit.

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

Posli godinu dana kupija san kompjuter, neki polovni, šugavi, samo da se upoznam s njim. I onda san jedan dan nabrijan, u restoranu "Jugo" di smo "visili" Gibo, Oliver, Runjić, Mrduljaš, ja i ostala ekipa, jada se sam sebi kako moram kupit montažu. Tamo se muva i družija bi se nekad s nama Hrvoje Marušić i bija mi je prvi kome san kaza sve šta mi je bilo na duši. Pita me je koliko košta i kad bi mu moga vratit pare, a ja sam ka‘ iz topa ispalija: 70.000 i za tri miseca!

A u džepu sam tada ima nekih 10 kuna. Tako mi je sutradan Marušić kupija kompjuter za montažu. Pola tijela mi se osiklo kasnije, kad sam skužija za koliko vrimena i koliku lovu moram vratit, al san uspija. Nisu to male stvari – zavrtio je glavom Batinović, ubrzo opet "zakunjavši" nakon što se sjetio jedne važne teme. Ovaj put je njegovo izlaganje malo duže trajalo...

- Ja sam uvik tija snimat rokere, a Split to nije ima. Kad se pojavila "Daleka obala" s dvi gitare i bubnjem, meni su to bili rokeri i to san od njih odlučija napravit. Međutim, oni su bili u filmu da nisu rokeri, jer su svirali na Melodijama hrvatskog Jadrana, tako da smo imali nesuglasica oko spotova.

Bubnjar "Daleke" Zoran Ukić i ja smo se zamalo potukli na Cankarevoj zbog spota "Di si ti". Marjanu Banu je ta pisma bila posebno draga, tako da zbog incidenta koji se dogodija između mene i Ukića nije tija pogledat spot, da mu ne pokvari pismu. Tek nakon godinu dana me zva u neku "gluvu uru", i reka je da je pogleda i da je oduševljen - uz osmijeh prepričava splitski režiser.

---

image
Cropix, Arhiva SD
---

S "Morskom vilom" je bio prvi koji je napravio podvodne kadrove. I tu je poslužio HRT, naravno "na crno", koji je jedini tada imao kućište za podvodna snimanja, veliko kao bačva od 600 litara. Kućište se nalazilo u Zagrebu, tako bi splitski zaposlenici, pod izlikom snimanja kadrova za emisiju, osigurali potrebnu opremu. Međutim, to bi i njih "koštalo", jer bi na kraju, kako bi opravdali korištenje skupocjene opreme, morali i oni nešto snimiti za emisiju "More".

Prvi spot s kojim je bio zadovoljan u potpunosti je od Daleke Obale "Di si ti", a sebe je pronašao s glazbenim spotom "Tempera" od Gibonnija, on mu je dopustio da otvara nova poglavlja karijere. Takvim stilom je nastavio raditi sljedećih 10 - 12 godina. Napomenuo je da mu je posebno zadovoljstvo bilo surađivati s Oliverom Dragojevićem i Momčilom Bajagićem Bajagom, za koje kaže da su istinski profesionalci.

- Gibonni je definitivno bio dio mojih ključnih trenutaka i prekretnica moje karijere. Kada sam napravio "Temperu" mislio sam da je to vrhunac svega što sam do tada napravio, a onda je svaki sljedeći spot bio još bolji od prethodnog – pojašnjava Batinović, prizivajući sjećanje i na svoj odnos sa članovima omiljenog splitskog benda, dakako uz obveznu rundu "kunjanja".

- S TBF-om san svašta radija, bilo je tu odličnih momenata, penjanje po dizalicama, kolažna animacija koju sam iskoristija u spotu "Obračun kod Hakikija". Nakon šta san im napravija spot "Jen‘ dva", vidija san da je na jednoj filmskoj traci (2.43 min) priko cilog objektiva bila dlaka, to se i sad može vidit. Skoro sam upa‘ u kliničku smrt kad san vidija šta mi se dogodilo, a oni bili oduševljeni. Sad namjerno stavljan dlake na kadrove – smije se Batinović, apostrofirajući još jednu važnu stvar.

- Sad nema spota u kojemu ne vidiš golu žensku, ja to nikad nisam radija. Snimao san s Jelenom Rozgom i Severinom, koje su tada bile umotane ka‘ mumije, vidija san im samo oči i ruke, počele su se skidat kad su se makle od mene. Snimija san sekundu i po ili dvi kadara u spotu "Daleke obale" za pismu "Di si ti", di se vidi jedna od najbolje snimljenih "guza" u Hrvata.

Ljudi su morali dobro gledati na televiziji da uvate bar malo toga, a sada ovi krkani na YouTube to mogu pauzirat i gledati koliko ih je volja – nostalgično će splitski redatelj, upadajući još jednom u kratak san, nakon kojeg je počeo nizati ideje za scenarije nekih budućih spotova.

Prometni znakovi, iskrivljeno stablo, led u čaši Pipija, sve su to, veli, temelji, podloga i ideja za novu priču. Pet sati razgovora, uz 15-minutne stanke za kraća drijemanja, bilo je dovoljno za napisati cijelu knjigu priča, anegdota i novih ideja koje se neumorno rađaju u Batinovićevu svijetu kadrova, lica i boja. Dio te priče možete doživjeti i u Kinoteci "Zlatna vrata".

Na izložbi naziva "Iz ruke" možete vidjeti fotografije koje dočaravaju dio atmosfere sa snimanja kultnih spotova. Ova izložba će vas nasmijati, upoznati s Batinovićevom kreativnošću i najaviti ovogodišnji Split spot festival, jedini festival glazbenih spotova u Hrvatskoj, neizostavni dio kojeg je i osebujni Žare.

---

‘Ko me razočara‘

Moć dobro napravljenog spota je neopisiva, veli Žare, koji je dao najbolji primjer za potkrijepiti takvu tezu. Premda je daltonist, publici je odlično dočarao "Teške boje", spot koji je izišao deset mjeseci nakon objave pjesme.

- Ta pisma je napravila opći nered. Desi se spot i sve se okrene naopako. Vidia sam dicu od pet godina kako hipnotizirano gledaju u spot, iako tu nema ništa za njih, ali nešto im se svidjelo, možda te moje daltonističke boje – uz podsmijeh kaže Žare, koji je nedugo nakon objave spota odlučio na Gripama organizirati koncert "Majki". U organizaciji mu je ponudio pomoć estradni menadžer Ivica Bubalo, koji ga je, kaže, tog dana razočarao.

- Nije mi donio novac od prodaje karata zadnja tri dana pred koncert, kada su cijene karata bile veće, nego je samo nestao. Taj se dan na koncertu nije ni pojavio. Ukrao mi je 25.000 kuna. Pet godina je prošlo od tada i u međuvremenu san čuja da sam ja samo jedna kap u moru ljudi koje je na neki način prevarija, a u zadnje sam čuja da ga traži i Radojka Šverko – kazuje razočarani Batinović, koji je rekao da mora okrenuti novu stranicu života i prestati misliti o tome, a to jedino može kad naglas kaže nešto o čemu je do sada šutio.

Bubalo nam je prokomentirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.
- Ja nikada do sada nisam čuo takvo nešto i sada ste me šokirali, jer ste mi "prvi glas". Puno puta smo se od tada vidili, izašli vanka, evo prošlo lito smo bili u Giuliana na marendama, viđali smo ispred banke na Rivi, a zadnji put smo se čuli prije nekih mjesec dana. Smatram da je to njegova neukusna šala, jer ne postoji nitko u ovoj državi kome sam ja ostao niti lipe dužan – kazao nam je splitski estradni menadžer.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Arhiva SD Cropix, Arhiva SD Cropix, Arhiva SD Cropix, Arhiva SD Cropix, Arhiva SD Cropix, Arhiva SD Cropix, Arhiva SD
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/ovako-nam-je-zare-pricao-thompson-mi-je-poklonio-pistolj-mnogi-su-ga-poslije-koristili-gole-zenske-nisam-to-radija-1275670 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9a6c03d00dffa85353f7e6bf0d4e37e20fff0688 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovako+nam+je+%C5%BDare+pri%C4%8Dao%3A+Thompson+mi+je+poklonio+pi%C5%A1tolj%2C+mnogi+su+ga+poslije+koristili.+Gole+%C5%BEenske%3F+Nisam+to+radija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fovako-nam-je-zare-pricao-thompson-mi-je-poklonio-pistolj-mnogi-su-ga-poslije-koristili-gole-zenske-nisam-to-radija-1275670 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fovako-nam-je-zare-pricao-thompson-mi-je-poklonio-pistolj-mnogi-su-ga-poslije-koristili-gole-zenske-nisam-to-radija-1275670 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"veliki redatelj"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8794"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbizveliki redatelj

Ovako nam je Žare pričao: Thompson mi je poklonio pištolj, mnogi su ga poslije koristili. Gole ženske? Nisam to radija

Piše Gabrijela Radanović
25. ožujka 2023. - 10:54

Iz KBC-a Split jutros je stigla pretužna vijest - preminuo je poznati redatelj glazbenih spotova Žare Batinović.

U bolnici se od sredine siječnja borio s koronom, prije nekolioko tjedana je bio skinut s resporatora, počeo je i komunicirati i baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Pretužna vijest stigla je iz splitskog KBC-a: preminuo poznati splitski redatelj Žare Batinović

U nastavku donosimo razgovor koji smo sa Žarom vodili 2017. Tekst prenosimo u cijelosti.

Nema prostora za napisati sve što je splitski režiser Žare Batinović u svojoj karijeri snimio, ostvario i proživio, radeći spotove koji su se duboko urezali u povijest hrvatske glazbene scene. Režirao je, snimao i montirao više od 150 glazbenih spotova, surađujući s najboljim glazbenicima na ovim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 05:56