StoryEditorOCM
Showbizzavršila 2. večer

Spektakl u Liverpoolu: Slovenci ušli u finale, Bojan i Jure ‘nisu od jučer‘, Ćurlić otkrio što čeka Let3

Piše SCENA SD
11. svibnja 2023. - 23:15

S početkom u 21 sat počela je druga polufinalna večer 67. izdanja izbora za najbolju pjesmu Eurovizije.

Predstavnici Slovenije plasirali su se u finale Eurosonga. Njihov energičan, ali zavodljiv zvuk osvojio je Balkan i poznati su po brojnim rasprodanim koncertima. Pjesmu su sami napisali i kažu da su svi veliki zaljubljeni u Eurosong. Osim Slovenije u finale su prošle Albanija, Cipar, Estonija, Austrija, Litva, Poljska, Australija i Armenija.

Let3 sutra čeka dan pretrpan obavezama i probama, da ih ‘potežu za rukav‘ za intervjue sve televizije, pa probe u subotu i navečer nastup, najavio je Duško Ćurlić. Odjeknu li tako u finalu, kako su nakon polufinala, bit će sjajno.

Australija: Voyager - Promise

Voyager je progresivni metal bend iz Pertha u Zapadnoj Australiji. Grupa je osnovana 1999. godine na Sveučilištu Zapadne Australije. Trenutnu postavu benda čine Daniel Estrin (vokal, klavijatura), Simone Dow (gitara), Scott Kay (gitara), Ashley Doodkorte (bubnjevi) i Alex Canion (bas). Njihova pjesma ‘Promise‘ glazbenim kritičarima zvuči kao kombinacija Duran Durana i glazbe iz serije Beverly Hills 90210.

Litva: Monika Linkyte - Stay

Monika Linkyte je već predstavljala svoju zemlju na Eurosongu 2015. godine, a ovogodišnja njezina pjesma govori o vremenu kada se ‘nije ugodno osjećala u svojem tijelu‘. Pjesma ‘Stay‘ je, kaže, nastala iz šale, u baru u istočnom Londonu, gdje ju je napisala uz pomoć par prijatelja koji su također obožavatelji Eurosonga.

- Moja pjesma govori o liječenju samog sebe, o potrebi da naučiš nešto više o sebi samom, o potrebi da staneš, jer i to je dio ozdravljenja.

Albanija: Albina - Duje

Albina uz potporu familije Kelemendi izvodi ‘Duje‘. Bivša natjecateljica showa The Voice izvodi dramatičnu balada o razdvojenim obiteljima i utjecaju rastave na djecu. Na Eurosongu nastupa uz roditelje, brata i dvije sestre. Albanska obiteljska supergrupa s pozornice poručuje: ‘Otiđite doma i volite svoju djecu!‘.

Austrija: Teya and Salena - Who the Hell is Edgar?

Teya i Salena pitaju se ‘Who the Hell is Edgar?‘, a glazbeni kritičari proglašavaju ih favoritima iz sjene. Njihova pjesma kritika je društva, a kroz opsjednutost Edgarom Allanom Poeom govore kako je teško uspjeti ženama, autoricama pjesama, u glazbenoj industriji. Zato će, kako pjevaju, više pohvala dobiti ako tvrde da su opsjednute duhom pjesnika iz 19. stoljeća.

Teya (Teodora Špirić), 22-godišnja je pjevačica srpsko-austrijskog porijekla koja živi u Beču, a prije tri godine natjecala se na srpskoj Beoviziji s pjesmom ‘Sudnji dan‘ s kojom je završila na desetom mjestu. Kao djevojčica živjela je u srpskom Kladovu.

Salina (Selina Maria Edbauer) živi u Štajerskoj, kao tinejdžerica natjecala se u njemačkom ‘The Voiceu‘. Djevojke su se upoznale prije dvije godine.

San Marino: Piqued Jacks - Like an Animal

Glazbena skupina Piqued Jacks osnovana je 2006. u Buggianu. Dosad su izdali četiri studijska albuma i tri EP-a, a 2019. godine osvajaju i nagradu na Sanremo Rock festivalu. U Liverpoolu pjevaju ‘Like an Animal‘, a nakon toga, kažu, planiraju napraviti suradnju sa Stingom. Ako pristane snimiti pjesmu s njima, oni će mu zauzvrat okopati vinograd u Toskani.

Gruzija: Iru - Echo

Irina Iru Khechanovi (23) najveći je uspjeh dosad ostvarila nastupom na dječjem Eurosongu 2011. godine. Večeras nastupa s autorskom pjesmom ‘Echo‘ kojom nosi poruku unutarnje snage.

- Duboko sam zaljubljena u sam osjećaj ljubavi. To je tako moćna stvar. Kad osjećam ljubav, drugačije vidim sebe i svijet, lakše rješavam probleme i lakše prolazim kroz teške dane. Moja pjesma govori o cijelom tom putu pronalaženja moćnog osjećaja, osjećaja ljubavi - kaže Iru.

Slovenija: Joker Out - Carpe Diem

Slovenski bend ‘Joker Out‘ sa svojom pjesmom ‘Carpe Diem‘ tijekom proteklih tjedana ostvario je ogroman skok na kladionicama, pa se s pretposljednjeg mjesta vinuo na sredinu ljestvice. Eurovizijskim obožavateljima očito je trebalo malo više vremena da im u ‘uho uđe‘ pjesma što ju članovi benda opisuju kao himnu za sve one koji znaju kako je život više od onoga što se vidi na površini.

‘Carpe Diem‘ ujedno je odraz osobnih iskustava članova grupe nakon mnogobrojnih svirki i apsolutnog uživanja u životu. Spomenimo da su simpatični Slovenci uoči Eurosonga snimili pjesmu ‘New Wave‘ s rock ikonom Elvisom Costellom te objavili i prateći videospot koji je snimljen u dvije države, na potpuno različitim kontinentima. Elvis Costello je svoje scene snimio u Americi, dok su ‘Joker Out‘ svoje snimili u Liverpoolu, gradu domaćinu ovogodišnjeg izdanja Eurosonga.

Poljska: Blanka - Solo

Blanka Stajkow (23), poljska pjevačica i model, još je u tinejdžerskoj dobi iskazivala strast prema glazbi. Ponekad stoga radi i kao DJ. Njezina pjesma ‘Solo‘ govori o ljubavi koja se pokazala drugačijom nego što se na prvi pogled činilo.

- Pjesmom želim poručiti da je ponekad bolje ostati sam, nego ući u ljubavnu vezu s nekim pogrešnim. Pjevam, zapravo, o ‘otrovnoj‘ ljubavi - kaže Blanka koja se prije Eurosonga pojavila u posljednjem izdanju showa Top Model.

Grčka: Victor - What They Say

Victor Vernicos Jørgensen rođen je u Ateni 23. listopada 2006. te je sa svojih 16 godina najmlađi ovogodišnji eurovizijski natjecatelj. Majka mu je Grkinja, a otac Danac.

Glazbeno je čudo od djeteta te je u dobi od samo četiri godine počeo svirati klavir, s osam je krenuo na satove pjevanja, s deset je svojoj paleti glazbenih talenata dodao i sviranje gitare, a s jedanaest je pisao vlastite pjesme. 2021. godine počeo je producirati vlasite skladbe te je objavio svoj prvi singl ‘Fake Club‘. Večeras nastupa s ‘What They Say‘, pjesmom koja govori o njegovoj borbi s anksioznošću.

Island: Diljá - Power

Diljá Pétursdóttir večeras nastupa s pjesmom ‘Power‘. Ona je islandskoj javnosti postala poznata još od 2015. godine, kada je u dobi od 12 godina sudjelovala na tamošnjoj inačici Supertalenta, Od 2020. godine živi u Kopenhagenu gdje studira fizioterapiju i pjevanje. Za sebe kaže da je energična žena, koja voli crossfit i hladnu kupku te cappuccino, a pjeva i u zboru.

Njezin otac je fizioterapeut te ima svoju kliniku, u kojoj radi i njezina majka, stoga ne čudi da se i sama Diljá opredijelila za ovaj posao.

Pored glazbe njezina je druga ljubav gluma, pa se tako već dva puta prijavljivala za studij glume na Sveučilištu u Reykjaviku, no zasad neuspješno. Večeras nastupa s pjesmom ‘Power‘ koja odzvanja pulsirajućim skandi-pop synth ritmom i govori o spoznaji da samo mi sami imamo moć nad svojim životom.

Cipar: Andrew Lambrou - Break a Broken Heart

Andrew Lambrou lani je želio predstavljati Australiju, no nije uspio. Ipak, svidio se Cipranima, pa su mu ponudili da za njih u Liverpoolu pjeva ‘Break a Broken Heart‘. Andrew je rođen u obitelji ciparskih Grka, a glazbom se bavi od svoje pete godine. Sa samo 17 godina potpisao je ugovor s Maree Hamblion u Sony Music Publishingu, što ga je postavilo na put stvaranja glazbe u Australiji i Los Angelesu. S ada je potpisao za City Pop Records i Panik Records i iza sebe ima već tri hit singla.

Belgija: Gustaph - Because of You

Gustaph svojom pjesmom ‘Because of you‘ vraća publiku u devedesete, u kombinaciji klupske glazbe, klavira i synthesizera, a posvećuje je svim prijateljima i saveznicima koji čine njegovu odabranu obitelj.

Gustaph, pravim imenom Stef Caers, glazbenu karijeru započeo je tijekom studija na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu. Onda ju je na neko vrijeme prekinuo, jer je, kaže, osjećao pritisak zbog svoje seksualne orjentacije.

Estonija: Alika Milova - Bridges

Estonska pjevačica ruskih korijena Alika Milova (21), svoj je glazbeni put počela graditi još u djetinjstvu brojnim pojavljivanjima u raznim pjevačkim natjecanjima i televizijskim emisijama. Večeras nastupa s pjesmom ‘Bridges‘ kojom poručuje kako je u životu najvažnije ne izgubiti samog sebe i ostati svoj.

- Ako ste iskreni prema sebi, sve će biti dobro. Budi svoj, budi voljen i voli - govori Alika.

Rumunjska: Theodor Andrei - DGT (Off and On)

Theodor Andrei u skladbi ‘DGT (Off and On) pjeva o toksičnim odnosima i borbi između strasti i samoočuvanja. Ovaj 19-godišnjak od malena je pokazivao interes za glazbu, a večerašnjim nastupom želi istaknuti dobre i loše strane zaljubljivanja, uključujući strast, zrelost, laži i druge ideje usko povezane s ljubavlju. Glazbu za svoju pjesmu napisao je, veli, iz dosade, u dokonom trenutku inspiracije. Kritičari kažu da skladba točno tako i zvuči.

Armenija: Brunette - Future Love

Brunette je umjetničko ime 21-godišnje Elen Yeremian koja u baladi ‘Future Love‘ žudi za ljubavnikom kojeg tek treba sresti. Ova pjesma napisana je specifično za eurovizijsko natjecanje, piše Jutarnji list.

Brunette je velika zvijezda u svojoj zemlji, a djevojka koja pjeva od svoje četvrte godine, i prije večerašnjeg nastupa već je ostvarila veliki uspjeh, jer je njena eurovizijska pjesma u samo dva dana nakon objave skupila više od milijun pregleda.

Danska: Reiley - Breaking My Heart

Influencer Reiley (25) otvara današnje drugo polufinale Eurosonga na kojem predstavlja Dansku s pjesmom ‘Breaking My Heart‘. Reiley se prije glazbe godinama bavio gimnastikom, na TikToku ga prati 11 milijuna ljudi. Eurovizijsku skladbu napisao je inspiriran toksičnom ljubavnom vezom koju nikako nije uspijevao prekinuti, premda je znao da nije dobra za njega.

Inače, malo je falilo da ova pjesma bude diskvalificirana, jer se ispostavilo kako je Reiley skladbu, suprotno pravilima, već izveo na jednom festivalu u Južnoj Koreji, gdje njegove obrade svjetskih hitova na TikToku bilježe mnogo pregleda, kao i u Danskoj.

Počela je druga polufinalna večer ovogodišnjeg Eurosonga!

S početkom u 21 sat počinje drugu polufinalnu večer 67. izdanja izbora za najbolju pjesmu Eurovizije. Nakon što smo u utorak saznali imena prvih deset polufinalista ovogodišnjeg Eurosonga, uključujući i hrvatske predstavnike Let 3, u drugoj ćemo polufinalnoj večeri vidjeti i čuti 15 novih izvođača koji će također pokušati naći svoje mjesto u velikom subotnjem finalu.

U drugom polufinalu redom će nastupiti predstavnici Danske, Armenije, Rumunjske, Estonije, Belgije, Cipra, Islanda, Grčke, Poljske, Slovenije, Gruzije, San Marina, Austrije, Albanije, Litve i Australije.

I ovom polufinalnom večeri moderirat će ženska ukrajinsko-britanska kombinacija: glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina.

image
Screenshot/youtube/
image
Screenshot/youtube/
image
Screenshot/youtube/
image
Screenshot/youtube/
image
Screenshot/youtube/
image
Screenshot/youtube/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:41