StoryEditorOCM
ShowbizMODERNI FOLKLOR

Pogledajte kako će izgledati Baby Lasagna na Eurosongu: ‘Izrada kostima trajala je mjesec dana, ima preko 1000 dijelova‘

Piše Klara Rožman/JL
27. travnja 2024. - 17:43

Spajanje folklornih elemenata sa suvremenom modom mi je često polazište za dizaj­niranje tako da sam brzo dobila jasnu ideju što želim napraviti za nastup Baby Lasagne na Eurosongu. Pjesma ‘Rim Tim Tagi Dim‘ kao i video spot poklapaju se s mojom estetikom i bili su mi stvarno inspirativni za osmišljavanje kostima - otkriva Valentina Pliško, dizajnerica koju je proslavio kostim Baby Lasagne na Dori, a koja je osmislila i kostime za našu ekipu i na Eurosongu, piše Jutarnji i donosi skice kostima u kojima će Baby Lasagna, nadamo se, osvojiti Eurosong.

Valentina, talentirana Istrijanka s milanskom adresom koja studira na fakultetu Nuova Accademia di Belle Arti (preddiplomski je studij završila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu), ističe kako su kostimi za Eurosong u odnosu na one za Doru izvedeni na višoj razini što se tiče kvalitete i izgleda. Otkrila nam je i kako joj je u osmišljavanju kostima pomagao i Baby Lasagna. Kako je izgledala njihova suradnja?

- Sve je bilo jako opušteno. S obzirom da ja živim izvan Hrvatske većinom smo se dogovarali oko svega preko poruka. Ja sam slala skice i zajedno smo kroz moje i njegove ideje razvili finalni izgled kostima - govori Valentina koja je, naravno, svjesna da je upravo Baby Lasagna favorit Eurosonga. Je li imala pritisak pri izradi kostima, svjesna da će svi na Eurosongu komentirati i njegovu odjeću?

Puno komentara

- Nastojala sam ostati ‘hladne glave‘ što se toga tiče. Nisam navikla da moj rad dobiva toliko komentara kao što je to bilo nakon Dore. Sad mi je teško zamisliti što će tek biti nakon Eurosonga. Trudila sam se raditi onako kako mislim da je najbolje i vjerovati u svoju kreativnost. Koliko god sada osjećam pritisak, jednako toliko jedva čekam čuti komentare i dojmove nakon nastupa - kaže dizajnerica iz Pule koju pitamo koliko je trajala izrada kostima za Eurosong.

image

Kostim Baby Lasagne

Sd

- Sama izrada svih kostima trajala je oko dva tjedna, a cijeli proces dizajna, te nabave materijala zajedno s izradom oko mjesec dan. Što se materijala tiče, za kostime na Dori koristili smo umjetnu kožu, taft za rukave i šifon za košulje na plesaču i bendu. Za detalje su korištene metalne kopče i ziherice. Top ispod prsluka napravljen je od preko 1000 ručno spojenih metalnih koluta. Neki dijelovi kostima napravljeni su kroz upcycling, odnosno izrađeni su od već postojećih odjevnih predmeta koji su onda preuređeni i prenamijenjeni. Na novim kostimima smo dali još više pažnje odabiru materijala i tehnikama za izradu - govori Valentina koja je odmalena zaljubljena u dizajn. Zbog čega se odlučila na studij modnog dizajna baš u Italiji?

- Još kad sam se nakon srednje škole upisivala na prvu godinu TTF-a u Zagrebu znala sam da želim diplomski studij završiti negdje van Hrvatske, da steknem novo iskustvo i upoznam nove ljude. Milano mi je, kao prijestolnica mode, bio idealan izbor za studiranje modnog dizajna, a još jedna dobra strana je to što nisam predaleko od doma - kaže Valentina koju pitamo kako se u njoj rodila ljubav prema modi.

Ljubav prema modi

- Oduvijek sam se voljela kreativno izražavati, a uz to sam često imala priliku vidjeti kako izbliza izgleda svijet mode zbog moje mame i njenog posla koji je vezan za modu. Uvijek mi je bilo važno kako se odijevam, kako se drugi odijevaju, ali nisam nikada mislila da ću se time baviti profesionalno. Kroz osnovnu školu i sve do kraja srednje škole znala sam da se želim u životu baviti nečime kreativnim, ali nisam znala točno čime. Kad je došlo vrijeme za odabir fakulteta pokušala sam se zamisliti u budućnosti i shvatila sam da želim studirati modni dizajn. Otada sam svakim danom sve sigurnija u tu odluku - govori kreatorica kostima našeg Baby Lasagne za Eurosong. Tko joj je od eurovizijskih izvođača u povijesti imao najbolji kostim?

- Teško mi se sjetiti baš svih kostima koje sam vidjela na Eurosongu, ali na prvu, bez previše razmišljanja, Lordi su mi imali jako impresivne kostime - kaže Valentina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:13