StoryEditorOCM
ShowbizZGRABIO JU JE

Zvijezda popularne serije prije 30 godina bila je silovana: ‘Učinila sam ono što sam morala kako bih preživjela‘

Piše L.G./Jutarnji list
10. siječnja 2024. - 20:42

Američka glumica Mariska Hargitay (59) u eseju, koji je za časopis People napisala u prvom licu, otkrila je kako ju je prijatelj silovao kad je imala 30 godina.

- Uopće nije bilo seksualno. Bila je to dominacija i kontrola. Prejaka kontrola... Ta osoba bila mi je prijatelj. Poslije više nije - prisjetila se zvijezda TV serije "Zakon i red: Odjel za žrtve" mučnog i traumatičnog iskustva, piše Jutarnji list.

image

Mariska Hargitay

Valerie Macon/Afp

- Pokušavala sam se na sve načine izvući iz toga, ali nisam mogla pobjeći jer me čvrsto zgrabio za ruke i držao dolje. Nisam željela da taj teror eskalira u nasilje. Sad znam da je to već bilo nasilje, seksualno nasilje, ali bojala sam se da će postati i fizički nasilan. Jednostavno sam se ‘smrznula‘, potpuno oduzela, što je uobičajen odgovor na traumu kad za žrtvu ne postoji opcija bijega. ‘Odjavila‘ sam se iz svoga tijela - opisala je Mariska u potresnom eseju.

Glumica danas priznaje kako je tad umanjila važnost napada - kako sama kaže, "pokušala ga je potisnuti duboko u pozadinu svojega uma" kako bi mogla prebroditi traumu.

- Sad poštujem taj dio - učinila sam ono što sam morala kako bih preživjela - napisala je, a prenosi Page Six.

image

Mariska Hargitay i Peter Hermann

Jamie Mccarthy/Getty Images Via Afp

Otkrila je i kako je suprugu, također glumcu, Peteru Hermannu, s kojim je u braku od 2004. godine, rekla da ono što je proživjela nije bilo silovanje - dugo je, kaže, vjerovala kako je horor koji je proživjela zapravo "manji prekršaj", barem si ga je ona samoj sebi tako protumačila jer se drugačije nije ni mogla ni znala nositi s bolnom stvarnošću.

- Iskustvo je bilo užasno, ali ono me ni u najmanjoj mjeri ne definira - zaključila je u eseju.

Hargitay je kasnije osnovala vlastitu zakladu Joyful Heart, koja pomaže zlostavljanoj djeci te žrtvama seksualnog napada i obiteljskog nasilja.

image

Mariska Hargitay

Valerie Macon/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:31