StoryEditorOCM
TV&RealityTKO SU ONI?

Šok za šokom u ‘Hell‘s Kitchenu‘! Prvo chefovi upali u spavaonice, a onda se dogodilo i nešto posve neočekivano

Piše SCENA SD
6. ožujka 2024. - 22:58

Novi dan u "Hell‘s Kitchenu" započeo je na posve neočekivan način! Sous chefovi su ‘‘upali‘‘ u spavaonice kandidata i probudili ih lupanjem posuđa. Usnuli kandidati šokirano su otvorili oči, ne znajući što se događa.

‘‘Ekipa, danas je dan koji ne želite prespavati! Imate tri minute da obučete mandure i izađete dolje u kuhinju‘‘, obznanili su Ivan i Ivana i jurnjava po kući je krenula.

image

Buđenje timova

RTL PRESS

‘‘Praznog želuca, sav čangrizav, uletavam i vidim da stoje ljudi. Što je sad, o čemu se radi?‘‘ iznenađen je bio Dominik, ali i svi ostali kad su u studiju ugledali šest nepoznatih lica.

‘‘Prvo što mi pada na pamet je da se borimo s njima za ostanak u kući. Nema što drugo biti‘‘, uvjerena je bila Lucija, a i ostali će kimati glavom.

‘‘Čine mi se malo poznato, kao da su nam već bili gosti‘‘, sumnjičavi Roko Ć. je podijelio svoje viđenje situacije s ostalima.

‘‘Sigurno se pitate tko su ovi ljudi! Ovo su vaši novi kolege, oni će se danas boriti za ulazak u ‘Hell‘s Kitchen‘‘, obznanio je chef Gretić.

‘‘Svi su bili malo zabrinuti, ali treba to gledati s druge pozicije, totalno nove ideje, motivacija, novi način, jezik, to je super!‘‘ Chiara je bila optimistična.

Chef Gretić srdačno je pozdravio pridošlice – Milenu, Emiliju, Anela, Nikolu, Viktora i Matiju te im najavio prvi izazov: ‘‘Kuhat ćete jelo kojim ćete se dokazati meni prvenstveno. Samo četiri najbolja proći će u timove, dvoje ide kući. Za pripremu vašeg jela imate 60 minuta‘‘.

Crveni i plavi tim povukli su se u kuću, a ondje su na ekranu mogli pratiti kako teče prvi zadatak novih kandidata, a nije prolazilo bez komentara.

image

Timovi prate

RTL PRESS

Chef Gretić prošetao je radnim jedinicama kako bi vidio što novi kandidati spremaju, a prvo se zadržao kod Viktora koji ga je zaintrigirao svojim jelom s francuskom notom, a zatim mu je poželio sreću tapšanjem po ramenu.

‘‘Opa, pomazio ga je, nikog od nas nije pomazio! Ovo mu je novi miljenik!‘‘ plavi i crveni tim, nikad složniji, pratili su svaki pokret svog chefa Gretića među novim kandidatima.

‘‘Ma nemam se gdje žuriti kad imam vremena napretek‘‘, komentirala je samouvjereno u kuhinji Emilija, što je popraćeno burnim reakcijama kandidata koji su sve promatrali na televizoru.

‘‘Vrlo hrabra izjava. Oh, kako je u krivu!‘‘ smijali su se.

image

Milena

RTL PRESS

Chefa Gretića zaintrigirala je Milenina kombinacija škampa, grdobine i vanilije.

Vrijeme je prolazilo, a činilo se kako novi kandidati skladno rade.

Emilija je odlučila uzeti gotove špagete i samo ih skuhati jer je bila jako uzbuđena i bojala se da neće stići napraviti svoju tjesteninu, što nije naišlo na odobravanje crvenih i plavih koju su sve pratili.

Istjecalo je i zadnjih pet minuta, a tanjuri su se polako dovršavali. U brzini, Matiji se razvodnio umak, a Nikola je izlio previše svog umaka na tanjur i zaboravio servirati slaninu.

Crveni i plavi tim serviranje tanjura pozdravili su iskrenim navijanjem i pljeskom!

image

Ocjenjivanje

RTL PRESS

Stiglo je vrijeme za kušanje, a chef Gretić ispred sebe je pozvao Matiju, Viktora i Nikolu.

‘‘Osjećam samopouzdanje, znam da je moje jelo dobro‘‘, Viktor je komentirao.

Nikola je pripremao konfitiranu grdobinu, krokete od špinata, kremu od pastrnjaka i beurre blanc sa šparogama. Chef Gretić odmah je primijetio da nedostaje slanina koju je Nikola zaboravio, dodavši da je jako ljutit na sebe.

‘‘Ne trebaju ti dva škroba na tanjuru. Riba super kuhana, sve prilično dobro začinjeno. Okus je OK, nije loše‘‘, kazao je chef.

Napeti Matija je poslužio janjeće kotlete s pireom uz dodatak kopra te umak od maslinovog ulja, maslaca, parmezana i svježeg peršina.

‘‘Imaš tehnički problem, meso nije dobro zapečeno, nije se masnoća dobro otopila... Malo domaćinski, malo više finese, razmišljanja. U hrani uživamo i vizualno‘‘, savjetovao mu je chef.

Viktor je pripremio autorsko jelo – sarmicu od kelja punjenu guščjom jetrom i šampinjonima, pileći žu aromatiziran rasolom i prošekom, uz dodatak čipsa od kelja i salate od maslačka.

Chef Gretić bio je impresioniran već samim opisom, a nakon kušanja kratko je rekao: ‘‘Wow! Kapa dolje! Prezentacija prekrasna, super!‘‘

‘‘Srce mi je lupalo, cilj je ispunjen‘‘, Viktor je bio i više nego zadovoljan.

‘‘Viktora bih definitivno želio u svom timu, ima jako puno iskustva i znanja‘‘, Vehid je priželjkivao.

image

Domagoj, Roko i Mauro

RTL PRESS

Chef Gretić Viktora je odmah smjestio u plavi tim, a plavci su bili itekako zadovoljni te svog novog člana dočekali u dnevnom boravku.

‘‘Što ako je Viktor solo igrač? Što ako je egomanijak kao i većina plavog tima? E, tu bi sad moglo doći do nesuglasica‘‘, Chiara je bila zabrinuta.

Anel, Milena i Emilija stali su pred chefa Gretića. Milena je poslužila grdobinu omotanu pancetom, torteline punjene škampima i beurre blanc s vanilijom. Chef Gretić bio je zadovoljan prezentiranim.

Emilija je pripremila škampe i kozice sa špagetima u umaku od povrća. ‘‘Noge mi se tresu‘‘, komentirala je dok je chef kušao.

‘‘Nije to uopće loše, smeta mi jedino što povrće dominira‘‘, kratak je bio chef.

Anel je poslužio svoju ‘‘Baladu‘‘, rolanu junetinu s pancetom i šampinjonima, rolani batak i zabatak s pancetom i ružmarinom, palentu i pire od celera. Uz to poslužio je slatko-slani sos od meda i sherryja.

‘‘Umak je interesantan... Ali dosta je konfuzno, manje-je više. Ali začini su tu, tehniku imaš‘‘, kazao je Gretić.

Najboljim tanjurom chef je proglasio Milenin, a ona mu je kazala kako bi rado u plavi tim. Ipak, dobila je crvenu pregaču: ‘‘Bolje ćeš se snaći u crvenom timu‘‘.

Chef Gretić obznanio je ostatku pridošlica da Emilija i Matija, nažalost, nisu zadovoljili kriterije i odlaze kući, dok će o sudbini Anela i Nikole odlučivati plavi i crveni tim.

Upravo je timove chef Gretić pozvao u kuhinju i najavio im novi zadatak: ‘‘Kompletirali smo sve što je novih šest kandidata uzelo kao namirnice. Vi od toga kao tim morate napraviti po jedno jelo. Od ostataka. Igrat ćemo se štafete, svaki par nastavlja gdje je prethodni stao. Onaj tko ima boli tanjur, prvi bira novog člana‘‘.

Krenuli su prvi dogovori. I dok su crveni opet timski sve odlučili, plavi tim bio je neodlučniji, a kao najglasniji se istaknuo Viktor koji je dao svoje prijedloge.

U crvenom timu s pripremom su krenuli Chiara i Vehid, a kod plavaca Viktor i Mauro. Lucija se žalila kako uopće nije shvatila što točno kuhaju i pozvala na bolju komunikaciju.

image

Marko i Lucija

RTL PRESS

Najglasniji među plavcima i dalje je bio Viktor, što je itekako zasmetalo Mauru koji je poznat kao vođa plavih.

‘‘Samo tren, polako, ja tu vodim glavnu riječ! Jedan glas, onda neka bude moj. Ako sam ja lider i vođa, onda sam ja lider i vođa‘‘, kazao je Mauro i stišao Viktora.

‘‘Ako vidim nešto gdje bih mogao dati savjet ili ideju, neću šutjeti‘‘, nije se dao smesti ni Viktor.

‘‘Pustimo pijetlove neka se potuku... Sad će biti borbe teške u timu‘‘, slavodobitno je komentirala Lucija.

Iako se činilo da crveni rade sve kao po špagi, krivo su procijenili vrijeme i prekasno stavili peći janjetinu. Plavci su jelo servirali, a Dominik je bio najviše razočaran lošim mesom.

Milena i Viktor donijeli su tanjure chefu.

‘‘Janjetina je ostala malo na polju‘‘, komentirao je chef, dodavši kako je sve ostalo i više nego u redu.

Plavci su poslužili krumpir kuhan kao rižoto, ljutiku, čips od pancete, ulje od peršina i škamp poširan u maslacu.

‘‘Ideja mi se sviđa, okus je fantastičan. Plavi, uzimate pobjedu‘‘, obznanio je chef, a plavcI su odabrali da u njihov tim stiže Nikola. Najglasniji zagovornik odabira opet je bio Viktor.

Anel je tako pripao crvenima, a oni su bili zadovoljni jer im se čini kao pravi timski igrač.

‘‘Učite jedni od drugih... Bit će vam lakše, komunicirajte, pokušajte biti timski igrači. Samo hrabro naprijed, sve će biti u redu‘‘, zaključio je chef.

image

Viktor ušao u kuću

RTL PRESS

Novi kandidati obišli su kuću i obukli svoje nove mandure.

S druge strane, Domagoj je imao potrebu Roku Ć. reći što zamjera crvenima.

‘‘Vaše konstantno likovanje... To je sve dio igre, ali kad izgubiš, onda pljuješ po drugome. Kažeš jedno, onda drugo radiš‘‘, rekao je Domagoj.

‘‘Krenule su iskrice padati između crvenog i plavog tima što dosad nije bilo. Možda je nova krv, uzbuđenje, malo smo svi sad na oprezu‘‘, zaključio je Roko Ć.

HELL‘S KITCHEN – NOVI KANDIDATI

NIKOLA MRVAC

Nikola ima 27 godina, stiže iz Gornje Lomnice i po struci je kuhar. U svom poslu najviše voli kreativnost, istinski rad s ljubavlju te beskrajni prostor za učenje i napredak. Za sebe kaže da je dobre naravi, pouzdan, spreman pomoći i pun razumijevanja. Smatra se jako kompetitivnom osobom koja uvijek želi nešto više i uvijek traži nove izazove. Stresne i dinamične situacije u kuhinji dobro su mu znane te Nikola dodaje kako su ga upravo one izgradile kroz godine da danas bude osoba kakva jest. Uzora nema, već ističe kako radi na sebi da bi možda jednog dana upravo on nekome bude inspiracija. Najdraža jela su mu ona pripremljena s puno ljubavi, a ističe sva variva od povrća, bijelu ribu, različite vrste tjestenine i domaću kotlovinu. Nikola smatra da su njegove najveće prednosti u kuhinji dobro znanje, snalažljivost, brzina i osjećaj za okus, a iz takta ga mogu izbaciti namjerno i neodgovorno ponašanje prema namirnici te lijenost i nemar kolega. Za pet godina volio bi voditi mali restoran s lokalnom hranom ili biti učitelj u školi kuharstva.

MILENA KRIZMANIĆ

Milena dolazi iz Metkovića, a zadnjih šest godina živi u Puli, ima 32 godine, a trenutno radi kao samostalni kuhar. U svom poslu najviše voli kreiranje novih jela, poštivanje namirnica, uzbuđenje pod pritiskom i sinergiju ekipnog rada te disciplinu. Sebe opisuje kao perfekcionisticu, entuzijastičnu, energičnu i vrckavu osobu. Voli adrenalin i pritisak koji donosi profesionalna kuhinja te smatra da će se i u showu dobro snaći u takvim situacijama. Kulinarski uzor joj je Anthony Bourdain jer smatra da je uspješno spojio ljubav prema kuhanju s putovanjima. Omiljena vrsta hrane joj je riba na sve načine, a od najdražih vrsta jela ističe neretvanski brudet, gregadu i pašticadu. Voli pripremati tradicionalna jela na moderan način. Smatra da su njezine najveće prednosti u kuhinji brzina, snalažljivost i tolerancija, a ističe i kako je tijekom kuhanja baš ništa ne može izbaciti iz takta. U show se prijavila zbog rada na sebi, stjecanja novih vještina, ali i novčane nagrade. Za pet godina Milena želi imati svoj mali jazz fine dining restoran s tradicionalnom hranom.

VIKTOR VERCOUSTRE

Viktor ima 36 godina, živi u Zagrebu i po zanimanju je kuhar, a od kulinarskog obrazovanja posebno ističe diplomu ugostiteljske škole Le Touquet u Francuskoj. Radio je kao šegrt u jednom Michelinovom restoranu u Parizu, a zatim u Londonu, Brazilu i Španjolskoj. Ovaj Francuz u Lijepu Našu došao je raditi prije osam godina, a u svom poslu naviše voli kreativnost, zadovoljne goste te dobar tim. Za sebe kaže da je senzibilan, nesebičan i optimističan. Smatra se jako kompetitivnom osobom te voli pobjeđivati, a ističe kako stresne situacije mogu biti okidač da osoba pokaže još više od sebe. Uzori su mu francuski chefovi Philippe Serre i Dominique Bouchet koji su ga podučavali tehnikama francuske kuhinje. Ističe da bi upravo brojna putovanja i školovanje u Francuskoj mogli biti njegova najveća prednost u kuhinji. Iz takta ga najviše može izbaciti kad jela koja se poslužuju gostu nisu ‘‘na nivou‘‘ te loša atmosfera među kuharima. Odlike dobrog chefa po njemu su dobra organizacija, prenošenje znanja i poštenje prema gostima. U budućnosti bi volio imati mali restoran u kojem bi se svaki dan mijenjao jelovnik, ovisno o sezoni i dostupnosti namirnica na tržnici.

ANEL TOMAŠIĆ

Anel stiže iz mjesta Podturen, ima 27 godina, a već se može pohvaliti i titulom chefa kuhinje. U svom poslu najviše voli adrenalin, rad s ljudima i kolegijalnost, a za sebe kaže da je društven, marljiv i komunikativan. Smatra se kompetitivnom osobom, a dobra organizacija u kuhinji, kaže, itekako umanjuje stres. Kritiku dobro podnosi jer je to prilika da još više napreduje. Kulinarski uzori su mu Gordon Ramsay i Marco Pierre White zbog kojeg je, prisjeća se, i krenuo kuhati. Najviše mu leži priprema talijanskih specijaliteta, rižota, tjestenina, lazanja, no ističe da voli pripremati i steakove. Smatra da su njegove najveće prednosti u kuhinji organizacija, smirenost i spremnost na timski rad, no ponekad zna biti nemaran, a kod kolega u kuhinji ne tolerira lijenost. Po njegovu mišljenju odlike dobrog chefa su red, rad i disciplina, a u showu bi volio pokazati sve što može i zna te vidjeti koliko vrijedi. U bližoj budućnosti volio bi živjeti u Londonu te kuhati u fine dining restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 22:31