stdClass Object ( [id] => 12690 [title] => I bivša švora digla ruke [alias] => i-bivsa-svora-digla-ruke [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Iako je istaknula kako će u slobodno vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani borbe protiv narkomanije iza Bernardice

 / Tom DUBRAVEC
Dva su imena u Hrvatskoj odavna prepoznata kao prvoborci borbe protiv narkomanije: Bernardica Juretić, koja će usprkos svome vrlo dinamičnom životu valjda zauvijek nositi oznaku bivše časne sestre, te psihijatar dr. Slavko Sakoman. Kada je prije sedam godina Bernardica javno skinula svoj redovnički habit i pojavila se u Gradskom poglavarstvu na dodjeli Plakete grada Splita u žutom kostimiću, bila je to top-tema svih hrvatskih medija.

Najpoznatija hrvatska (bivša) časna sestra i prva žena koja je u državi otvorila komunu za ovisnike (uz to i nositeljica titule “Žena godine 1999.”) prošlog je tjedna najavila kako će fotelju predstojnice Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga zamijeniti radnim mjestom u Institutu građevinarstva Hrvatske.

Ta je vijest tek okrznula medijske vode, te rijetke iznenadila; Bernardica je, naime, veliki dio svoje karizme izgubila onoga trenutka kada je postala “normalna” žena, pa je zanimanje za njezin život (nakon što se nije u međuvremenu ni udala ni rodila ni napravila neki sličan “spektakl”) u međuvremenu poprilično splasnulo.

U svakom slučaju, neće dugo proći, a Bernardica Juretić, 45-godišnja magistrica psihologije rodom iz Srijana povrh Omiša, počet će upravljati ljudskim resursima moćne i velike građevinske tvrtke gdje je došla na poziv dr. Jure Radića.

Zaigrana narav

Odlazak u potpuno drukčije poslovno okruženje bio je, navodno, rezultat njezina nezadovoljstva ovlastima koje je imala na prethodnom radnom mjestu, a bit će da je svoju ulogu u transferu odigrala i njezina zaigrana narav. Naime, nerijetko je Bernardica znala isticati kako je bila vrlo živahno dijete, koje nikada nije bilo u kući, pa je sve iznadila odlukom da se zaredi. Štoviše, iz roditeljske je kuće pobjegla u samostan...

Iako je istaknula kako će, uz svoje obveze u IGH-u, i nadalje u slobodne vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani posvećeni borbi protiv pošasti narkomanije iza Bernardice Juretić. Šteta, jer prema posljednjim informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine 150 osoba je umrlo zbog zloporabe opojnih droga, što je 39 posto više u odnosu na 2006. U proteklih desetak godina broj umrlih osoba postupno raste, te je broj umrlih u 2007. dosad najveći registrirani, stoji u priopćenju.

Prema uzroku smrti, najviše je osoba umrlo od predoziranja, njih 103, od čega 41 osoba od heroina, 20 od metadona, četiri od kombinacije više droga i metadona, jedan od kokaina, a za 37 osoba nije utvrđeno o kojem se psihoaktivnom sredstvu radi. Od bolesti je umrlo 30 osoba, najviše od kroničnog virusnog hepatitisa C, zatim kardiomiopatije, sepse, insuficiencije srca, pneumonije, astme te fibroze i ciroze jetre...

Riječju, spala je knjiga na jedno (javnosti poznato) slovo, odnosno ime dr. Slavka Sakomana, čovjeka koji je prije osam godina smijenjen s mjesta predsjednika Vladine Komisije za suzbijanje zloporabe droga, a na njegovo mjesto je imenovan dr. Ante Barbir, HSLS-ov stranački kadar i do tada javnosti potpuno nepoznat liječnik.

(Ne)zasićenje

Ne živi se od politike, nego od rada i od stručnjaka. Ne želim osporavati Vladine odluke, ali je činjenica da je na moje mjesto stavljen dr. Ante Barbir koji ionako ima dosta posla i bez toga i koji nije stručnjak, te ne poznaje problematiku ovisnosti kazao je tada za “Slobodnu” dr. Sakoman, ogorčen što je smijenjen dok je bio na službenom putu, a kao uzroke svoje smjene naveo je svoju kampanju za dekriminalizaciju lakih droga. Barbir je nedugo nakon toga bio suspendiran zbog sumnji da je sudjelovao u korupciji...

Sakoman, inače otac prve hrvatske Nacionalne strategije za suzbijanje narkomanije, koja je svojedobno zaradila najviše ocjene u Vijeću Europe, i dandanas radi kao psihijatar u Kliničkoj bolnici “Sestre milosrdnice” na Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti i ne pokazuje znakove zasićenja svojim poslom. Tko zna, možda ga se i ministar zdravstva Darko Milinović sjeti nakon što preboli odlazak Bernardice Juretić? Naime, hrvatski klinci se opijaju u sve mlađoj dobi, policija svako malo ulovi puste kilograme trave, kokaina i drugih opijata riječju, problem narkomanije raste, pa je nužno naći nekoga dovoljno sposobnoga da ga zauzda.

Ako je to neki prioritet, a političari se kunu da jest. No, ako ih to može utješiti, zato se mogu pohvaliti kako naša zemlja ima mali milijun udruga za borbu protiv bolesti ovisnosti i čak 22 centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti. Ukratko, oni koji žele drogi reći ne, na velikim su mukama koju od tih udruga angažirati. No, za razliku od onih ad hoc osnivanih udruga roditelja ovisnika i ovisnika samih koje su nicale početkom Domovinskoga rata i odrađivale golemi posao potpuno volonterski, današnje nevladine organizacije iz sektora boraca protiv droge sve više nalikuju obiteljskim obrtima u kojima je najvažnije napisati dobar projekt i dobiti novac za plaću.

A ovisnici? Oni će se drogirati ako im se drogira, bez obzira koliko novca država davala nekim udrugama i institucijama za borbu protiv narkomanije. Na žalost, mnogi su se momci i djevojke, koji su i sami figurirali kao uspješno rehabilitirane osobe, naknadno vratili igli ili su potonuli u nekim drugim pošastima poput kocke, alkoholizma i drugih pogibelji. Istine radi, mnogi su se i izvukli i danas žive normalno, a nemali broj njih “skinuo” se “nasuvo”, bez da je dana proveo u komuni ili bolnici... što opet ništa ne dokazuje, ali svejedno.

Fra Jozo Čirko, koji je dvije godine bez ikakve naknade vodio savjetovalište za ovisnike i njihove obitelji pri jednoj udruzu, da bi se na koncu razočarao u metode rada i nastavio samostalno raditi s ovisnicima, nedavno je u razgovoru za naš list istaknuo kako se novac ne zarađuje samo na dilanju, nego i na prevenciji koju vode neki pojedinci i udruge. One su se, prema njegovim riječima, izgubile u pisanju projekata kako bi dobile što više novca, pa su zapustile rad s narkomanima te za ovisnike.

U udrugama više, praktično, nema volontera. Svi djelatnici su zaposleni, a gotovo nitko ne radi za plaću manju od 5000 kuna. Problem je, međutim, što to ne moraju biti stručni ljudi. Prema našim zakonima, “ovisničku” udrugu, praktično, mogu osnovati i tri mesara. Dovoljno je da prepišu projekt, za njega dobiju novac, a onda kud koji... rekao je Čirko. I nitko ga do sada nije demantirao.

U Zadru najgore

U Registru za praćenje ovisnika o drogama je od 1987. do danas ukupno registrirano oko 25.700 ovisnika o drogama u Hrvatskoj, a u prošloj godini je liječeno njih 7500 u svim sustavima liječenja. U prošloj godini, u odnosu na 2006., povećao se i broj umrlih ovisnika.

U 2006. godini umrlo je njih 108, a prošle godine 150. Većina ih je umrla od predoziranja. Najveća stopa opijatske ovisnosti zabilježena je u Zadarskoj županiji, Istarskoj i Gradu Zagrebu, a najmanja u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Lani je, navodno, na odvikavanju i rehabilitaciji u terapijskim zajednicama bilo 1367 ovisnika, što je u odnosu na prethodnu godinu osam posto više, a osobito je došlo do povećanja broja žena ovisnica.

I Ruža odustala

Malo se troši u borbu protiv ovisnosti, samo 65 milijuna godišnje, a dileri zarađuju deset puta više, isticala je Ruža Tomašić u jeku izborne kamapanje za parlamentarne izbore, na kojima joj je za dlaku izmaknula saborska fotelja. U međuvremenu je i Ruža gotovo nestala s medijskoga obzora, pa su Hrvati izgubili i nju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je istaknula kako će u slobodno vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani borbe protiv narkomanije iza Bernardice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODLAZAK BERNARDICE JURETIĆ U IGH STANJIO I TAKO TANKU ANTINARKOMANSKU SCENU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-07-04 10:03:13 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-07-04 12:26:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-07-05 11:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8095 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/07/05/spektar/BERNARDICA00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8209462 Threads: 2 Questions: 1693683615 Slow queries: 5052163 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112743964 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/i-bivsa-svora-digla-ruke-12690 [printLink] => /sd-plus/spektar/i-bivsa-svora-digla-ruke-12690?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 179956 [name] => BernardicaJuretić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bernardicajuretic [link] => /tag/bernardicajuretic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 199152 [name] => narkomanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narkomanija [link] => /tag/narkomanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je istaknula kako će u slobodno vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani borbe protiv narkomanije iza Bernardice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODLAZAK BERNARDICE JURETIĆ U IGH STANJIO I TAKO TANKU ANTINARKOMANSKU SCENU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I bivša švora digla ruke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-08-14-59-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/07/05/spektar/BERNARDICA00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/07/05/spektar/BERNARDICA00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Iako je istaknula kako će u slobodno vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani borbe protiv narkomanije iza Bernardice

 / Tom DUBRAVEC
Dva su imena u Hrvatskoj odavna prepoznata kao prvoborci borbe protiv narkomanije: Bernardica Juretić, koja će usprkos svome vrlo dinamičnom životu valjda zauvijek nositi oznaku bivše časne sestre, te psihijatar dr. Slavko Sakoman. Kada je prije sedam godina Bernardica javno skinula svoj redovnički habit i pojavila se u Gradskom poglavarstvu na dodjeli Plakete grada Splita u žutom kostimiću, bila je to top-tema svih hrvatskih medija.

Najpoznatija hrvatska (bivša) časna sestra i prva žena koja je u državi otvorila komunu za ovisnike (uz to i nositeljica titule “Žena godine 1999.”) prošlog je tjedna najavila kako će fotelju predstojnice Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga zamijeniti radnim mjestom u Institutu građevinarstva Hrvatske.

Ta je vijest tek okrznula medijske vode, te rijetke iznenadila; Bernardica je, naime, veliki dio svoje karizme izgubila onoga trenutka kada je postala “normalna” žena, pa je zanimanje za njezin život (nakon što se nije u međuvremenu ni udala ni rodila ni napravila neki sličan “spektakl”) u međuvremenu poprilično splasnulo.

U svakom slučaju, neće dugo proći, a Bernardica Juretić, 45-godišnja magistrica psihologije rodom iz Srijana povrh Omiša, počet će upravljati ljudskim resursima moćne i velike građevinske tvrtke gdje je došla na poziv dr. Jure Radića.

Zaigrana narav

Odlazak u potpuno drukčije poslovno okruženje bio je, navodno, rezultat njezina nezadovoljstva ovlastima koje je imala na prethodnom radnom mjestu, a bit će da je svoju ulogu u transferu odigrala i njezina zaigrana narav. Naime, nerijetko je Bernardica znala isticati kako je bila vrlo živahno dijete, koje nikada nije bilo u kući, pa je sve iznadila odlukom da se zaredi. Štoviše, iz roditeljske je kuće pobjegla u samostan...

Iako je istaknula kako će, uz svoje obveze u IGH-u, i nadalje u slobodne vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani posvećeni borbi protiv pošasti narkomanije iza Bernardice Juretić. Šteta, jer prema posljednjim informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine 150 osoba je umrlo zbog zloporabe opojnih droga, što je 39 posto više u odnosu na 2006. U proteklih desetak godina broj umrlih osoba postupno raste, te je broj umrlih u 2007. dosad najveći registrirani, stoji u priopćenju.

Prema uzroku smrti, najviše je osoba umrlo od predoziranja, njih 103, od čega 41 osoba od heroina, 20 od metadona, četiri od kombinacije više droga i metadona, jedan od kokaina, a za 37 osoba nije utvrđeno o kojem se psihoaktivnom sredstvu radi. Od bolesti je umrlo 30 osoba, najviše od kroničnog virusnog hepatitisa C, zatim kardiomiopatije, sepse, insuficiencije srca, pneumonije, astme te fibroze i ciroze jetre...

Riječju, spala je knjiga na jedno (javnosti poznato) slovo, odnosno ime dr. Slavka Sakomana, čovjeka koji je prije osam godina smijenjen s mjesta predsjednika Vladine Komisije za suzbijanje zloporabe droga, a na njegovo mjesto je imenovan dr. Ante Barbir, HSLS-ov stranački kadar i do tada javnosti potpuno nepoznat liječnik.

(Ne)zasićenje

Ne živi se od politike, nego od rada i od stručnjaka. Ne želim osporavati Vladine odluke, ali je činjenica da je na moje mjesto stavljen dr. Ante Barbir koji ionako ima dosta posla i bez toga i koji nije stručnjak, te ne poznaje problematiku ovisnosti kazao je tada za “Slobodnu” dr. Sakoman, ogorčen što je smijenjen dok je bio na službenom putu, a kao uzroke svoje smjene naveo je svoju kampanju za dekriminalizaciju lakih droga. Barbir je nedugo nakon toga bio suspendiran zbog sumnji da je sudjelovao u korupciji...

Sakoman, inače otac prve hrvatske Nacionalne strategije za suzbijanje narkomanije, koja je svojedobno zaradila najviše ocjene u Vijeću Europe, i dandanas radi kao psihijatar u Kliničkoj bolnici “Sestre milosrdnice” na Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti i ne pokazuje znakove zasićenja svojim poslom. Tko zna, možda ga se i ministar zdravstva Darko Milinović sjeti nakon što preboli odlazak Bernardice Juretić? Naime, hrvatski klinci se opijaju u sve mlađoj dobi, policija svako malo ulovi puste kilograme trave, kokaina i drugih opijata riječju, problem narkomanije raste, pa je nužno naći nekoga dovoljno sposobnoga da ga zauzda.

Ako je to neki prioritet, a političari se kunu da jest. No, ako ih to može utješiti, zato se mogu pohvaliti kako naša zemlja ima mali milijun udruga za borbu protiv bolesti ovisnosti i čak 22 centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti. Ukratko, oni koji žele drogi reći ne, na velikim su mukama koju od tih udruga angažirati. No, za razliku od onih ad hoc osnivanih udruga roditelja ovisnika i ovisnika samih koje su nicale početkom Domovinskoga rata i odrađivale golemi posao potpuno volonterski, današnje nevladine organizacije iz sektora boraca protiv droge sve više nalikuju obiteljskim obrtima u kojima je najvažnije napisati dobar projekt i dobiti novac za plaću.

A ovisnici? Oni će se drogirati ako im se drogira, bez obzira koliko novca država davala nekim udrugama i institucijama za borbu protiv narkomanije. Na žalost, mnogi su se momci i djevojke, koji su i sami figurirali kao uspješno rehabilitirane osobe, naknadno vratili igli ili su potonuli u nekim drugim pošastima poput kocke, alkoholizma i drugih pogibelji. Istine radi, mnogi su se i izvukli i danas žive normalno, a nemali broj njih “skinuo” se “nasuvo”, bez da je dana proveo u komuni ili bolnici... što opet ništa ne dokazuje, ali svejedno.

Fra Jozo Čirko, koji je dvije godine bez ikakve naknade vodio savjetovalište za ovisnike i njihove obitelji pri jednoj udruzu, da bi se na koncu razočarao u metode rada i nastavio samostalno raditi s ovisnicima, nedavno je u razgovoru za naš list istaknuo kako se novac ne zarađuje samo na dilanju, nego i na prevenciji koju vode neki pojedinci i udruge. One su se, prema njegovim riječima, izgubile u pisanju projekata kako bi dobile što više novca, pa su zapustile rad s narkomanima te za ovisnike.

U udrugama više, praktično, nema volontera. Svi djelatnici su zaposleni, a gotovo nitko ne radi za plaću manju od 5000 kuna. Problem je, međutim, što to ne moraju biti stručni ljudi. Prema našim zakonima, “ovisničku” udrugu, praktično, mogu osnovati i tri mesara. Dovoljno je da prepišu projekt, za njega dobiju novac, a onda kud koji... rekao je Čirko. I nitko ga do sada nije demantirao.

U Zadru najgore

U Registru za praćenje ovisnika o drogama je od 1987. do danas ukupno registrirano oko 25.700 ovisnika o drogama u Hrvatskoj, a u prošloj godini je liječeno njih 7500 u svim sustavima liječenja. U prošloj godini, u odnosu na 2006., povećao se i broj umrlih ovisnika.

U 2006. godini umrlo je njih 108, a prošle godine 150. Većina ih je umrla od predoziranja. Najveća stopa opijatske ovisnosti zabilježena je u Zadarskoj županiji, Istarskoj i Gradu Zagrebu, a najmanja u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Lani je, navodno, na odvikavanju i rehabilitaciji u terapijskim zajednicama bilo 1367 ovisnika, što je u odnosu na prethodnu godinu osam posto više, a osobito je došlo do povećanja broja žena ovisnica.

I Ruža odustala

Malo se troši u borbu protiv ovisnosti, samo 65 milijuna godišnje, a dileri zarađuju deset puta više, isticala je Ruža Tomašić u jeku izborne kamapanje za parlamentarne izbore, na kojima joj je za dlaku izmaknula saborska fotelja. U međuvremenu je i Ruža gotovo nestala s medijskoga obzora, pa su Hrvati izgubili i nju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/i-bivsa-svora-digla-ruke-12690 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c7c025aec27169e2a616a0e73812b8787817c542 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+biv%C5%A1a+%C5%A1vora+digla+ruke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fi-bivsa-svora-digla-ruke-12690 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fi-bivsa-svora-digla-ruke-12690 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je istaknula kako će u slobodno vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani borbe protiv narkomanije iza Bernardice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODLAZAK BERNARDICE JURETIĆ U IGH STANJIO I TAKO TANKU ANTINARKOMANSKU SCENU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarODLAZAK BERNARDICE JURETIĆ U IGH STANJIO I TAKO TANKU ANTINARKOMANSKU SCENU

I bivša švora digla ruke

Piše PSD.
5. srpnja 2008. - 13:59
Iako je istaknula kako će u slobodno vrijeme biti na raspolaganju ovisnicima, jasno je da su dani borbe protiv narkomanije iza Bernardice

 / Tom DUBRAVEC
Dva su imena u Hrvatskoj odavna prepoznata kao prvoborci borbe protiv narkomanije: Bernardica Juretić, koja će usprkos svome vrlo dinamičnom životu valjda zauvijek nositi oznaku bivše časne sestre, te psihijatar dr. Slavko Sakoman. Kada je prije sedam godina Bernardica javno skinula svoj redovnički habit i pojavila se u Gradskom poglavarstvu na dodjeli Plakete grada Splita u žutom kostimiću, bila je to top-tema svih hrvatskih medija.

Najpoznatija hrvatska (bivša) časna sestra i prv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:14