stdClass Object ( [id] => 241652 [title] => Katunar dokazao: plavac mali može u svijet [alias] => katunar-dokazao-plavac-mali-moze-u-svijet [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Jeste li znali da postoji plavac mali njegovan burom s Velebita? Plavac koji se svaki dan gleda sa Zavižanom, jednim od najviših velebitskih vrhova. To je najsjeverniji ikad posađen plavac mali i ova priča je o njemu. Uvijek se govorilo da plavac mali, divlji zavodljivi Dalmatinac, najmarkantnija autohtona sorta Hrvatske, ne može izvan Dalmacije.

I struka je tako tvrdila, a bogme, izgleda, i praksa do sada dokazivala. I plavcu malom se to brojilo kao jedan od najvećih minusa. “Je, izvanredan je, ali ne može postat svjetska sorta, jer se ne može širiti svijetom, ne zna živjeti izvan Dalmacije“, govorili su stručnjaci. Teren mu se računao od krajnjeg juga hrvatske obale preko dalmatinskih otoka pa negdje do iza Trogira i Primoštena.

Ali postoji čovjek koji se nije dao uvjeriti - Anton Katunar, poznati vinar s Krka. Volim vizionare, one koji imaju hrabrosti pokušati ono što nitko nije, koji imaju petlje krenuti u svoj san. Godinama se ovaj Vrbničanin s otoka žlahtine skitao carstvom plavca, Hvarom i Pelješcem, družeći se s prijateljima vinarima Plenkovićem i Skaramučom, sanjao svoj plavac na svom otoku, svi ga uvjeravali da ne može, a on se ipak usudio.

I danas već ima vino plavca malog s njegova najsjevernijeg položaja. Valjalo je u posjet najsjevernijem plavcu malom, vidjeti gdje raste, kako mu je, je li se promijenio, kakvo mu je vino, je li i tamo sliči na sebe.

’Ipak smo škrti boduli’

Od srca Dalmacije do Krka i nije baš začas, četiri sata vožnje. Daleko je plavac otputovao. Pa preko otoka Krka (koji je, sigurno niste znali, veći od Malte) do malenog Vrbnika, krčke vinske metropole.

Prije Vrbnika vozite se cestom kroz zelenilo vrbničkih vinograda žlahtine. Tu u vrbničkom polju je sto hektara žlahtine i to je gotovo sva žlahtina na svijetu. Žlahtina je, u novija vremena je DNK metodom sigurno utvrđeno, autohtona sorta baš otoka Krka i nema je nigdje drugo. Tu iz polja, s plodne crvene zemlje daje lagano ljetno vino. Na kraju polja i taman na ulazu u Vrbnik vinarija Antona Katunara. A di je plavac mali?

- Nije ovdje u vrbničkom polju, nije ovo pozicija za plavac mali, ovdje je ravnica i debela zemlja, pokazat ću vam sutra - veli vinar Anton Katunar (inače po struci inžinjer teorijske matematike) vodeći me u podrum na ćakulu. - A sigurno niste znali da je Vrbnik tek u novija vremena postao vinski centar Krka.

Poznatiji od njega su po vinogradima i dobrom vinu sve do filoksere bili Baška, Malinska i Punat. Na ovih 100 hektara vrbničkog polja uvijek se uzgajala pšenica. A onda je iza Drugog svjetskog rata pšenice iz Slavonije bilo dovoljno, postala je jeftina i tek u to vrijeme se počela saditi žlahtina u vrbničkom polju, spustila se s kamenitih padina. Danas je gotovo cijelo polje u vinogradima žlahtine.

Priča mi o vinu i Vrbniku, pa iz mraka podruma donosi malu bočicu od pola litre. “Ovo je nulta berba najsjevernijeg plavca na svijetu, berba 2009. Ni ja je još nisam probao, sad ćemo. Ima samo 20 ovakvih bočica iz te nulte berbe plavca i spremio sam ih kako bi ih podijelio ljudima koji su mi pomogli u toj prvoj berbi. Grožđa je bilo toliko malo da ga nije bilo niti za u bačvu, pa smo ga držali u staklenom bocunu godinu dana, a onda u boce. Ne znamo niti koliko je alkohola u njemu, tko će to na tako malu količinu mjerit, mi smo ipak škrti boduli!!“

Upravo na vrijeme u podrum stigle su na to prvo kušanje nulte berbe najsjevernijeg plavca i velike ljubiteljice plavca, gastro-znalice gastronautica Karin Mimica i urednica i voditeljica Pomorske večeri na Hrvatskom radiju Branka Malnar. I nas četvero smo prvi probali nultu berbu najsjevernijeg plavca. Kakvo je vino nulte berbe prvoga krčkog plavca? Posve lijepo, nježno, koje tek naslućuje plavac. Nije ni čudo, iz posve mladog vinograda je rođeno.

- Kako ste uopće ušli u priču o plavcu malom na sjeveru? To je u startu gotovo nemoguća misija...
Vinarija Katunar - tu se čuvaju bačve žlahtine, plavca malog, sansigota, debejana, syraha...

Odlične ocjene

- Ma ja sam malo tvrdoglav po prirodi. Nama je, jasno, žlahtina glavni proizvod ovdje na Krku, ali htjeli smo proširitI paletu i na crna vina, a u Hrvatskoj je najveći brend crnog vina plavac mali. I ja sam, kad sam pripremio taj svoj veliki vinograd iznad Baške, gore sjedil na tom kamenu i razmišljao da li tu može plavac mali opstat ili ne.

Savjetovao sam se s stručnjacima i svi su mi rekli da je to ludost. Rekli su da nema šanse da plavac mali može ovdje, čuvena 45. paralela na kojoj su i Toscana, i Bordeaux i Rhona i Slavonija, prolazi baš kroz ovaj vinograd. Ali ja sam, baš zbog toga što sam se prije 10 godina motao po Hvaru i Pelješcu, ipak tvrdoglavo ostao pri toj svojoj ideji da ću ja ovdje ipak posaditi plavac mali. I posadio sam odmah 25.000 loza plavca malog.

- Bogme ste u veliki rizik ušli - odmah 25.000 loza!

- Istina, veliki rizik. Struka je bila protiv, ali Zlatan Plenković me je recimo podržao. Kad sam pripremio teren za vinograd 2007. prije nego sam išta ovdje posadio, došao mi je u goste na Krk, dovao sam ga da vidi i znate šta mi je rekao? Ja bi ovo sve samo plavcem zasadio!

Po kriterijima znanosti i struke ja bih ovdje trebao posaditi pet trsova plavca malog i deset godina promatrati što će se desiti. Ali ja nemam tih deset godina! I zato sam odmah 2008. posadio 25.000 loza plavca! Prije mjesec dana su me zvali iz Udruge “Plavac mali” da u Zagrebu u njihovim prostorijama premijerno predstavim prvo vino najsjevernijeg plavca. Bilo je tamo puno znalaca i prvi Plavac Katunar je dobio odlične ocjene.

Ujutro smo krenuli u vinograd, put Baške. Da bi plavac mali na Krku uopće bio moguć, Anton Katunar je morao najprije na Krku pronaći lokaciju vrlo sličnu Dalmaciji. Cijela priča je tako počela davne 1996. godine. Veli, ključan je za priču o najsjevernijem plavcu (iako mu tada to i nije padalo na pamet) bio trenutak kad je otkrio prostor nekadašnjih vinograda u Dragi Bašćanskoj.

- Tamo smo bili uzeli u zakup jedan zadružni dom. I tako sam ja krenuo tamo u Bašćansku kotlinu. Prepoznao sam taj položaj koji je tada bio potpuno pust, a idealan za vinograd. I tada sam ja te 1996. godine počeo kupovati te parcele i stvarati svoj veliki vinograd. Na tri kilometra je od mora, gleda se s morem, orIjentacija je idealna - jugozapad. Situacija je kao na Dingaču na Pelješcu ili na južnim strminama Hvara, gdje kao i ovdje imate gore ona brda, kamene vrhove koje ispire voda i dolje nanosi malo crvenice, malo glinaste zemlje, kamena.

Kod nas se ta vrsta zemlje naziva šupelina. I zato se predio gdje je ovaj vinograd zove Šupele. Vinograd je dakle idealne orIjentacije, idealnog sastava tla za plavac, provjetren...- pričaju mi putem Anton i njegov sin Toni, koji je već potpuno u vinskoj priči Katunarevih.

Ličke vrane ga ne vole

- Jesu li tu i u ranija vremena bili vinogradi?

- Jesu, u tome i je ta priča. Vinova loza se na ovom predjelu uzgajala od ilirskih, preko rimskih sve do hrvatskih vremena. Ima ostataka koji dokazuju da su se ovdje još Iliri, Liburni iz doba Teute bavili lozom i vinom.

Još jedan kuriozitet: niti 500 metara od vinograda gdje raste najsjeverniji plavac pronađena je Baščanska ploča u prekrasnoj maloj crkvici svete Lucije. Kad smo stigli do crkvice, nekadašnje benediktinske opatije, u kojoj je pronađena ploča gdje se prvi put spominje hrvatski kralj Zvonimir, već su grupice turista pomno slušale vodiča.

“Jeste li znali da je na Baščanskoj ploči osim glagoljskog teksta gore na vrhu uklesano 11 listova vinove loze? To znači da su i tada u 10. i 11. stoljeću benediktinci, jer ovo je bila njihova opatija, ovdje sadili vinovu lozu“, veli nam Anton Katunar.

Vinograd je impresivan. Na velikoj osunčanoj plohi od cijelih 30 hektara zeleni se vinograd koji iznad baščanske vale gleda na Velebit.

Butelja Katunarova plavca
- Da bih dobio ovih 30 hektara u komadu ja sam morao otkupiti i spojiti oko 1200 malih parcela. Cijelih 13 godina sam radio na tome. Kontaktirao sam sigurno 2000 raznoraznih ljudi da bi mi to uspjelo i evo sad, hvala Bogu, imam sudski spor samo s jednim. Mislim da bih mogao ući u Guinessovu knjigu rekorda, sigurno nigdje na svijetu ne postoji vinograd koji je podignut na 1200 parcela.

U vinogradu iznad Baške posađeno je 200.000 loza. Počelo se saditi 2008. godine, a posljednji trsovi su posađeni lani. Vinograd se zove vinograd Svete Lucije kao i obližnja crkvica. I najbolja žlahtina Katunareva dolazi iz istog vinograda i nosi isto ime i baš je lijepo vino. Šta sve ima u velikom vinogradu?

- Na Svetoj Luciji je oko 100.000 loza žlahtine, 25.000 loza plavca malog, 35.000 loza sansigota i debejana, naših domaćih crnih sorti, ima tu i syraha, i...

- Kako se ponaša plavac mali ovdje na sjeveru, kakav je u vinogradu?

- Zanimljivo je da ga ličke vrane ne vole! Prije dvije godine vinograde su nam bile napale neke uvozne vrane iz Like, ne ove naše domaće, i pozobale su nam sve grožđe, jedino uopće nisu htjele jest plavac mali! A kako se ponaša ovdje? Plavac mali je najizdržljivija sorta od svih koje imamo u ovom vinogradu. Što se tiče bolesti i suše on je apsolutno najizdržljiviji. Ja kažem da je to pomalo divlja sorta, podnosi i nemoguće uvjete. On se ovdje ne ponaša ni po čemu drugačije nego u Dalmaciji. On i u berbi ima u grozdu i tih suhica i tih zelenih bobica, baš kao u Dalmaciji.

Kultivirani ‘divljak’

- Na Krku je ipak hladnije nego u Dalmaciji...

- Apsolutno je, i to je to po čemu će taj naš plavac biti drugačiji od ostalih. Poznatoj je da na arome u vinu značajno utječu temperaturne razlike dana i noći, a budući da ovaj naš plavac gleda na Zavižan na Velebitu u doba zriobe zna biti i 15 stupnjeva razlike između dana i noći. I on će tu dati drugačije arome od plavaca u Dalmaciji.

Katunar plavac njeguje u drvenim bačvama od 500 litara i u malim barrique bačvama. Plavac je dvije godine u drvu, potom na kupažiranju i onda ide u bocu. Kušali smo na kraju još dvije berbe najsjevernijeg plavca berbu 2010. (koje je bilo oko 3000 boca i ostalo je tek još pokoja boca) i berbu 2011., koja je tek stavljena u boce. Berba 2010. je lijepo vino, elegantno, fino, aromatično, malo prenježno za plavac, a u berbi 2011. se već baš vidi i čuje plavac mali. I baš je krasan.

- Ovdje se već osjeti ta tipična malo divlja nota plavca koju volim, vidi se da je i u vinogradu odrastao, da je izišao iz puberteta - velim.

- Je, divlji je i to je lijepo, ali ovaj naš je, jel da, malo kultiviraniji - smije se Katunar.

- Bože moj, krenuo na zapad!

Šalu na stranu. Kakav je dakle najsjeverniji plavac mali? Baš lijep, ali drugačiji od plavaca s Pelješca ili Hvara, malo mekši, kao što se očekivalo, nježniji, aromatičniji, ali s izrazito prepoznatljivim, zavodljivim timbrom plavca malog. Antun Katunar imao je hrabrosti i napravio veliku stvar: usprkos svemu i svima dokazao je da plavac mali može u svijet, da ovaj Dalmatinac može biti jednako veliki zavodnik i izvan Dalmacije.

Meri Šilović
foto: tea cimaš / cropix
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Anton Katunar (na fotografiji sa sinom Tonijem): ‘Mislim da bih mogao ući u Guinessovu knjigu rekorda, sigurno nigdje na svijetu ne postoji vinograd koji je podignut na 1200 parcela.’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Reportaža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-25 08:47:03 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-25 09:16:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-26 12:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3574 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/07/25/PSD/pla00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15367151 Threads: 1 Questions: 3186893774 Slow queries: 7154750 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235718458 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/katunar-dokazao-plavac-mali-moze-u-svijet-241652 [printLink] => /sd-plus/spektar/katunar-dokazao-plavac-mali-moze-u-svijet-241652?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 199258 [name] => AntonKatunar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonkatunar [link] => /tag/antonkatunar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 217903 [name] => plavacmali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plavacmali [link] => /tag/plavacmali ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Anton Katunar (na fotografiji sa sinom Tonijem): ‘Mislim da bih mogao ući u Guinessovu knjigu rekorda, sigurno nigdje na svijetu ne postoji vinograd koji je podignut na 1200 parcela.’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Reportaža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Katunar dokazao: plavac mali može u svijet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-05-50-07-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/25/PSD/pla00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/25/PSD/pla00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Jeste li znali da postoji plavac mali njegovan burom s Velebita? Plavac koji se svaki dan gleda sa Zavižanom, jednim od najviših velebitskih vrhova. To je najsjeverniji ikad posađen plavac mali i ova priča je o njemu. Uvijek se govorilo da plavac mali, divlji zavodljivi Dalmatinac, najmarkantnija autohtona sorta Hrvatske, ne može izvan Dalmacije.

I struka je tako tvrdila, a bogme, izgleda, i praksa do sada dokazivala. I plavcu malom se to brojilo kao jedan od najvećih minusa. “Je, izvanredan je, ali ne može postat svjetska sorta, jer se ne može širiti svijetom, ne zna živjeti izvan Dalmacije“, govorili su stručnjaci. Teren mu se računao od krajnjeg juga hrvatske obale preko dalmatinskih otoka pa negdje do iza Trogira i Primoštena.

Ali postoji čovjek koji se nije dao uvjeriti - Anton Katunar, poznati vinar s Krka. Volim vizionare, one koji imaju hrabrosti pokušati ono što nitko nije, koji imaju petlje krenuti u svoj san. Godinama se ovaj Vrbničanin s otoka žlahtine skitao carstvom plavca, Hvarom i Pelješcem, družeći se s prijateljima vinarima Plenkovićem i Skaramučom, sanjao svoj plavac na svom otoku, svi ga uvjeravali da ne može, a on se ipak usudio.

I danas već ima vino plavca malog s njegova najsjevernijeg položaja. Valjalo je u posjet najsjevernijem plavcu malom, vidjeti gdje raste, kako mu je, je li se promijenio, kakvo mu je vino, je li i tamo sliči na sebe.

’Ipak smo škrti boduli’

Od srca Dalmacije do Krka i nije baš začas, četiri sata vožnje. Daleko je plavac otputovao. Pa preko otoka Krka (koji je, sigurno niste znali, veći od Malte) do malenog Vrbnika, krčke vinske metropole.

Prije Vrbnika vozite se cestom kroz zelenilo vrbničkih vinograda žlahtine. Tu u vrbničkom polju je sto hektara žlahtine i to je gotovo sva žlahtina na svijetu. Žlahtina je, u novija vremena je DNK metodom sigurno utvrđeno, autohtona sorta baš otoka Krka i nema je nigdje drugo. Tu iz polja, s plodne crvene zemlje daje lagano ljetno vino. Na kraju polja i taman na ulazu u Vrbnik vinarija Antona Katunara. A di je plavac mali?

- Nije ovdje u vrbničkom polju, nije ovo pozicija za plavac mali, ovdje je ravnica i debela zemlja, pokazat ću vam sutra - veli vinar Anton Katunar (inače po struci inžinjer teorijske matematike) vodeći me u podrum na ćakulu. - A sigurno niste znali da je Vrbnik tek u novija vremena postao vinski centar Krka.

Poznatiji od njega su po vinogradima i dobrom vinu sve do filoksere bili Baška, Malinska i Punat. Na ovih 100 hektara vrbničkog polja uvijek se uzgajala pšenica. A onda je iza Drugog svjetskog rata pšenice iz Slavonije bilo dovoljno, postala je jeftina i tek u to vrijeme se počela saditi žlahtina u vrbničkom polju, spustila se s kamenitih padina. Danas je gotovo cijelo polje u vinogradima žlahtine.

Priča mi o vinu i Vrbniku, pa iz mraka podruma donosi malu bočicu od pola litre. “Ovo je nulta berba najsjevernijeg plavca na svijetu, berba 2009. Ni ja je još nisam probao, sad ćemo. Ima samo 20 ovakvih bočica iz te nulte berbe plavca i spremio sam ih kako bi ih podijelio ljudima koji su mi pomogli u toj prvoj berbi. Grožđa je bilo toliko malo da ga nije bilo niti za u bačvu, pa smo ga držali u staklenom bocunu godinu dana, a onda u boce. Ne znamo niti koliko je alkohola u njemu, tko će to na tako malu količinu mjerit, mi smo ipak škrti boduli!!“

Upravo na vrijeme u podrum stigle su na to prvo kušanje nulte berbe najsjevernijeg plavca i velike ljubiteljice plavca, gastro-znalice gastronautica Karin Mimica i urednica i voditeljica Pomorske večeri na Hrvatskom radiju Branka Malnar. I nas četvero smo prvi probali nultu berbu najsjevernijeg plavca. Kakvo je vino nulte berbe prvoga krčkog plavca? Posve lijepo, nježno, koje tek naslućuje plavac. Nije ni čudo, iz posve mladog vinograda je rođeno.

- Kako ste uopće ušli u priču o plavcu malom na sjeveru? To je u startu gotovo nemoguća misija...
Vinarija Katunar - tu se čuvaju bačve žlahtine, plavca malog, sansigota, debejana, syraha...

Odlične ocjene

- Ma ja sam malo tvrdoglav po prirodi. Nama je, jasno, žlahtina glavni proizvod ovdje na Krku, ali htjeli smo proširitI paletu i na crna vina, a u Hrvatskoj je najveći brend crnog vina plavac mali. I ja sam, kad sam pripremio taj svoj veliki vinograd iznad Baške, gore sjedil na tom kamenu i razmišljao da li tu može plavac mali opstat ili ne.

Savjetovao sam se s stručnjacima i svi su mi rekli da je to ludost. Rekli su da nema šanse da plavac mali može ovdje, čuvena 45. paralela na kojoj su i Toscana, i Bordeaux i Rhona i Slavonija, prolazi baš kroz ovaj vinograd. Ali ja sam, baš zbog toga što sam se prije 10 godina motao po Hvaru i Pelješcu, ipak tvrdoglavo ostao pri toj svojoj ideji da ću ja ovdje ipak posaditi plavac mali. I posadio sam odmah 25.000 loza plavca malog.

- Bogme ste u veliki rizik ušli - odmah 25.000 loza!

- Istina, veliki rizik. Struka je bila protiv, ali Zlatan Plenković me je recimo podržao. Kad sam pripremio teren za vinograd 2007. prije nego sam išta ovdje posadio, došao mi je u goste na Krk, dovao sam ga da vidi i znate šta mi je rekao? Ja bi ovo sve samo plavcem zasadio!

Po kriterijima znanosti i struke ja bih ovdje trebao posaditi pet trsova plavca malog i deset godina promatrati što će se desiti. Ali ja nemam tih deset godina! I zato sam odmah 2008. posadio 25.000 loza plavca! Prije mjesec dana su me zvali iz Udruge “Plavac mali” da u Zagrebu u njihovim prostorijama premijerno predstavim prvo vino najsjevernijeg plavca. Bilo je tamo puno znalaca i prvi Plavac Katunar je dobio odlične ocjene.

Ujutro smo krenuli u vinograd, put Baške. Da bi plavac mali na Krku uopće bio moguć, Anton Katunar je morao najprije na Krku pronaći lokaciju vrlo sličnu Dalmaciji. Cijela priča je tako počela davne 1996. godine. Veli, ključan je za priču o najsjevernijem plavcu (iako mu tada to i nije padalo na pamet) bio trenutak kad je otkrio prostor nekadašnjih vinograda u Dragi Bašćanskoj.

- Tamo smo bili uzeli u zakup jedan zadružni dom. I tako sam ja krenuo tamo u Bašćansku kotlinu. Prepoznao sam taj položaj koji je tada bio potpuno pust, a idealan za vinograd. I tada sam ja te 1996. godine počeo kupovati te parcele i stvarati svoj veliki vinograd. Na tri kilometra je od mora, gleda se s morem, orIjentacija je idealna - jugozapad. Situacija je kao na Dingaču na Pelješcu ili na južnim strminama Hvara, gdje kao i ovdje imate gore ona brda, kamene vrhove koje ispire voda i dolje nanosi malo crvenice, malo glinaste zemlje, kamena.

Kod nas se ta vrsta zemlje naziva šupelina. I zato se predio gdje je ovaj vinograd zove Šupele. Vinograd je dakle idealne orIjentacije, idealnog sastava tla za plavac, provjetren...- pričaju mi putem Anton i njegov sin Toni, koji je već potpuno u vinskoj priči Katunarevih.

Ličke vrane ga ne vole

- Jesu li tu i u ranija vremena bili vinogradi?

- Jesu, u tome i je ta priča. Vinova loza se na ovom predjelu uzgajala od ilirskih, preko rimskih sve do hrvatskih vremena. Ima ostataka koji dokazuju da su se ovdje još Iliri, Liburni iz doba Teute bavili lozom i vinom.

Još jedan kuriozitet: niti 500 metara od vinograda gdje raste najsjeverniji plavac pronađena je Baščanska ploča u prekrasnoj maloj crkvici svete Lucije. Kad smo stigli do crkvice, nekadašnje benediktinske opatije, u kojoj je pronađena ploča gdje se prvi put spominje hrvatski kralj Zvonimir, već su grupice turista pomno slušale vodiča.

“Jeste li znali da je na Baščanskoj ploči osim glagoljskog teksta gore na vrhu uklesano 11 listova vinove loze? To znači da su i tada u 10. i 11. stoljeću benediktinci, jer ovo je bila njihova opatija, ovdje sadili vinovu lozu“, veli nam Anton Katunar.

Vinograd je impresivan. Na velikoj osunčanoj plohi od cijelih 30 hektara zeleni se vinograd koji iznad baščanske vale gleda na Velebit.

Butelja Katunarova plavca
- Da bih dobio ovih 30 hektara u komadu ja sam morao otkupiti i spojiti oko 1200 malih parcela. Cijelih 13 godina sam radio na tome. Kontaktirao sam sigurno 2000 raznoraznih ljudi da bi mi to uspjelo i evo sad, hvala Bogu, imam sudski spor samo s jednim. Mislim da bih mogao ući u Guinessovu knjigu rekorda, sigurno nigdje na svijetu ne postoji vinograd koji je podignut na 1200 parcela.

U vinogradu iznad Baške posađeno je 200.000 loza. Počelo se saditi 2008. godine, a posljednji trsovi su posađeni lani. Vinograd se zove vinograd Svete Lucije kao i obližnja crkvica. I najbolja žlahtina Katunareva dolazi iz istog vinograda i nosi isto ime i baš je lijepo vino. Šta sve ima u velikom vinogradu?

- Na Svetoj Luciji je oko 100.000 loza žlahtine, 25.000 loza plavca malog, 35.000 loza sansigota i debejana, naših domaćih crnih sorti, ima tu i syraha, i...

- Kako se ponaša plavac mali ovdje na sjeveru, kakav je u vinogradu?

- Zanimljivo je da ga ličke vrane ne vole! Prije dvije godine vinograde su nam bile napale neke uvozne vrane iz Like, ne ove naše domaće, i pozobale su nam sve grožđe, jedino uopće nisu htjele jest plavac mali! A kako se ponaša ovdje? Plavac mali je najizdržljivija sorta od svih koje imamo u ovom vinogradu. Što se tiče bolesti i suše on je apsolutno najizdržljiviji. Ja kažem da je to pomalo divlja sorta, podnosi i nemoguće uvjete. On se ovdje ne ponaša ni po čemu drugačije nego u Dalmaciji. On i u berbi ima u grozdu i tih suhica i tih zelenih bobica, baš kao u Dalmaciji.

Kultivirani ‘divljak’

- Na Krku je ipak hladnije nego u Dalmaciji...

- Apsolutno je, i to je to po čemu će taj naš plavac biti drugačiji od ostalih. Poznatoj je da na arome u vinu značajno utječu temperaturne razlike dana i noći, a budući da ovaj naš plavac gleda na Zavižan na Velebitu u doba zriobe zna biti i 15 stupnjeva razlike između dana i noći. I on će tu dati drugačije arome od plavaca u Dalmaciji.

Katunar plavac njeguje u drvenim bačvama od 500 litara i u malim barrique bačvama. Plavac je dvije godine u drvu, potom na kupažiranju i onda ide u bocu. Kušali smo na kraju još dvije berbe najsjevernijeg plavca berbu 2010. (koje je bilo oko 3000 boca i ostalo je tek još pokoja boca) i berbu 2011., koja je tek stavljena u boce. Berba 2010. je lijepo vino, elegantno, fino, aromatično, malo prenježno za plavac, a u berbi 2011. se već baš vidi i čuje plavac mali. I baš je krasan.

- Ovdje se već osjeti ta tipična malo divlja nota plavca koju volim, vidi se da je i u vinogradu odrastao, da je izišao iz puberteta - velim.

- Je, divlji je i to je lijepo, ali ovaj naš je, jel da, malo kultiviraniji - smije se Katunar.

- Bože moj, krenuo na zapad!

Šalu na stranu. Kakav je dakle najsjeverniji plavac mali? Baš lijep, ali drugačiji od plavaca s Pelješca ili Hvara, malo mekši, kao što se očekivalo, nježniji, aromatičniji, ali s izrazito prepoznatljivim, zavodljivim timbrom plavca malog. Antun Katunar imao je hrabrosti i napravio veliku stvar: usprkos svemu i svima dokazao je da plavac mali može u svijet, da ovaj Dalmatinac može biti jednako veliki zavodnik i izvan Dalmacije.

Meri Šilović
foto: tea cimaš / cropix
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/katunar-dokazao-plavac-mali-moze-u-svijet-241652 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f30942428563028beed6f50ed3a373382e801c61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Katunar+dokazao%3A+plavac+mali+mo%C5%BEe+u+svijet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkatunar-dokazao-plavac-mali-moze-u-svijet-241652 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkatunar-dokazao-plavac-mali-moze-u-svijet-241652 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Anton Katunar (na fotografiji sa sinom Tonijem): ‘Mislim da bih mogao ući u Guinessovu knjigu rekorda, sigurno nigdje na svijetu ne postoji vinograd koji je podignut na 1200 parcela.’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Reportaža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarReportaža

Katunar dokazao: plavac mali može u svijet

Piše PSD.
26. srpnja 2014. - 14:01
Jeste li znali da postoji plavac mali njegovan burom s Velebita? Plavac koji se svaki dan gleda sa Zavižanom, jednim od najviših velebitskih vrhova. To je najsjeverniji ikad posađen plavac mali i ova priča je o njemu. Uvijek se govorilo da plavac mali, divlji zavodljivi Dalmatinac, najmarkantnija autohtona sorta Hrvatske, ne može izvan Dalmacije.

I struka je tako tvrdila, a bogme, izgleda, i praksa do sada dokazivala. I plavcu malom se to brojilo kao jedan od najvećih minusa. “Je, izvanredan je, ali ne može postat svjetska sorta, jer se ne može širiti svijetom, ne zna živjeti izvan Dalmacije“, govorili su stručnjaci. Teren mu se računao od krajnjeg juga hrvatske obale preko dalmatinskih otoka pa negdje do iza Trogira i Primoštena.

Ali postoji čovjek koji se nije dao uvjer...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 07:50