stdClass Object ( [id] => 27917 [title] => Miroslav Lajčak: BiH se neće raspasti [alias] => miroslav-lajcak-bih-se-nece-raspasti [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje

Kako je priča o raspadu BiH zapljusnula cijelu regiju, ponajviše osobnim angažmanom arhitekta Daytonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrookea, o stvarnom stanju u toj zemlji razgovarali smo s aktualnim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

Gospodine Lajčak, posljednjih dana top-tema u regiji je Bosna i Hercegovina. Sa svih adresa odašilju se poruke kako se zemlja nalazi u kritičnom stanju te da joj prijeti raspad zbog najava o referendumu iz Republike Srpske. Iako ste i Vi osobno nebrojeno puta pojasnili da taj referendum nema pravno uporište, pa tako objektivno ni stvarno značenje, priče o raspadu ne prestaju. Što je po Vašem mišljenju razlog da se takvoj irelevantnoj priči daje toliko značenje?

- Kao prvo, Bosni i Hercegovini ne prijeti raspad! Svima je jasno da bi Republika Srpska, ako bi krenula tim putem, bila izolirana u regiji i u svijetu. To bi bilo političko samoubojstvo svakoga političkog lidera koji bi se identificirao s takvom inicijativom.

Četiri faktora odlučuju o budućnosti ove zemlje. Tri konstitutivna naroda i međunarodna zajednica. Nema unilateralnih poteza i bez suglasnosti svih četvero nema promjene sadašnjeg ustavnog aranžmana.

Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje. To je ono što nam je donijela ovakva negativna politička atmosfera.

Ali ta priča se forsira i u bosanskohercegovačkim medijima. Konkretno, “Dnevni avaz” već pola godine u gotovo svakom intervjuu počinje razgovor pitanjem: “Hoće li se BiH raspasti”. Ako mediji permanentno forsiraju priču o raspadu zemlje, kako će obični građani shvatiti da je to priča bez pokrića, ili još bolje rečeno, šuplja priča?

- Svi imaju svoj dio odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazi ova država; političari, mediji, pravosuđe, Parlament, pa i međunarodna zajednica. Međutim, mislim da apostrofiranje medija nije fer, jer oni izvještavaju ono što govore političari.

No, da bi se to promijenilo mora se staviti veći fokus na stvarne teme - kako napredovati prema EU-u, kako napraviti državu efikasnijom, kako otvoriti nova radna mjesta, kako osigurati da se današnji studenti za pet ili deset godina mogu zaposliti u svojoj struci, a ne kao konobari. Kako svi, tako i mediji u tom procesu imaju svoju ulogu.

Osobno, volio bih vidjeti kako na svaku izjavu o ukidanju ili otcjepljenju novinari postave pitanje: “Kako će to omogućiti ovoj državi da se približi Europskoj uniji?, ili ako ne mislite ići prema Europskoj uniji, koja nudi konkretan i dokazan razvoj, onda koji je Vaš plan? Možete li ga obrazložiti?”

Čitajući BH medije, teško se oteti dojmu da se na Vas permanentno vrši pritisak da smijenite Milorada Dodika. Zamjeraju Vam nekorištenje bonskih ovlasti!?

- Svi bi da ja nekoga smijenim. No svi misle da to treba biti neko drugi, a ti političari pobjeđuju na izborima. Zar netko zaista misli da bi se smjenama mogli riješiti svi problemi ili da bi svakodnevna upotreba bonskih ovlasti dovela do promjene svijesti kako političara tako i građana?

 Posljednjih deset godina njihova korištenja to nije pokazalo. To bi samo ponudilo još jedan loš izgovor i lažni alibi da se krivnja za neuspjeh političara pokuša prebaciti na međunarodnu zajednicu. Prisutnošću međunarodne zajednice BH političari nisu lišeni odgovornosti i to je nešto što svi moraju shvatiti.

Logično da građani ne mogu biti zadovoljni jer su im političari obećavali napredak k EU-u, boljitak, a dobili su jednu zatrovanu retoriku koja ništa ne riješava. Vrijeme je da političari počnu raditi ono što su obećali građanima, a to su reforme i europske integracije

U ovoj zemlji su se već navikli da se do rješenja dolazi na silu i smjenama, stoga se Vaš pristup - kompromisa, dogovaranja i uvjeravanja - u ovoj zemlji baš i ne razumije adekvatno.

- Slažem se! Vidite samo situaciju oko pitanja popisa stanovništva. Popis stanovništva je jasan zahtjev EU. Povjerenik za proširenje EU-a, Rehn, izjavio je da postoje određeni podaci koji se moraju prikupiti u okviru popisa, međutim, pitanja koja se odnose na nacionalnu pripadnost, jezik, itd. ne spadaju u ovu kategoriju - prikupljanje ovih podataka je diskrecijsko pravo.

Stoga, što se tiče BiH, ovo je pitanje političkog dogovora. No ono što gledamo je isključiv pristup vodećih predstavnika srpskog naroda. Oni deklatrativno stalno inzistiraju na dogovoru, u ovom slučaju i ne ulaze u raspravu, nego samo ponavljaju svoje stavove.

Važno je naglasiti da popis proveden samo u jednom dijelu BiH ne bi imao značenje niti vrijednost za bilo koju instituciju. Da situacija u zemlji nije ozbiljna, bilo bi smiješno slušati izjave, koje već danima slušamo, kako neko ne želi leći kao Srbin, a probuditi se kao Bosanac.

Posljednjih dvadesetak dana obišli ste sve relevantne svjetske adrese tražeći potporu i pažnju za BiH. Koliko je svijet spreman pomoći ovoj zemlji da napokon postane normalna zemlja?

- Ne trebamo se zavaravati da će BiH i 13 godina nakon Daytona biti na vrhu prioriteta međunarodne zajednice. Bez obzira na to, cilj međunarodne zajednice ostaje isti, a to je Bosna i Hercegovina, mirna i prosperitetna država koja se kreće putem europskih integracija.

U tom cilju, međunarodna zajednica je već uložila milijarde eura u BiH, rasporedila najširu lepezu svojih političkih, civilnih, ekonomskih i vojnih snaga. Europska unija je otvorila vrata Bosni i Hercegovini da postane član EU-a i na taj način ponudila sigurnu i prosperitetnu perspektivu.

Spremnost međunarodne zajednice da postigne svoj cilj je jasan, no domaći politički lideri moraju također pokazati odgovornost prema svojoj državi da bi se ovaj cilj postigao. Moj cilj tijekom ovih posjeta je bio da naglasim da posao u BiH još nije gotov te da ga moramo dovršiti.

Ovih dana u svim europskim prijestolnicama i zemljama članicama Vijeće za implementaciju mira (PIC-a ) razmatraju kako naći odgovor na probleme današnje BiH.

Posljednju godinu dana stalno je tema i zatvaranje OHR-a. Dok se iz RS permanentno zagovara njegovo zatvaranje, iz Federacije BiH se ističe da je OHR nužan dok se ne donese novi ustav.

- Uz ustavne reforme i europski put, oblik angažmana međunarodne zajednice u BiH u budućnosti je treće dominantno pitanje kojem se bavim. Da budem jasan, cilj međunarodne zajednice u BiH nije da tek tako zatvori OHR nego da to učini kad Bosna i Hercegovina ispuni uvjete koje je postavio PIC.

O zatvaranju OHR-a se ozbiljno govori već skoro tri godine. No, ako me pitate ovog trenutka, situacija u BiH ne dopušta zatvaranje. Svi mogu o tome imati svoj stav, no jedino Vijeće za implementaciju mira, na osnovu moje preporuke, odlučuje o budućnosti OHR-a.

Jesu li u Vijeću za implementaciju mira svjesni da ova zemlja ne može funkcionirati u postojećem ustavnom okviru bez OHR-a? To bi nedvojbeno bio kolaps sustava?

- Upoznavanje sa situacijom u BiH je bio jedan od ciljeva mojih sastanaka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. Sastajem se s ambasadorima zemalja Upravnog odbora svaki tjedan kako bi razmotrili političku situaciju te napredak. Veoma su dobro upućeni u situaciju u BiH.

Uspjeli ste postići potpisivanje SSP BiH s EU prije pet mjeseci, međutim, u ovoj zemlji tom iznimno važnom događaju se uopće ne daje značaj. Nitko ne pojašnjava građanima što su to europski standardi i direktive, koje se ne mogu prilagođavati BiH nego se BiH treba prilagoditi njima... Ovdje je tema nad temama što je Dodik izjavio, hoće li se raspasti BiH, svaka priča ima nacionalni predznak... A o suštinskim pitanjima nigdje ni slova. Životni standard, ekonomski oporavak, europske integracije, za takve teme u BH medijima nema mjesta. I mene osobno to već frustrira, a ne vidim izlaz iz tog začaranog kruga. Vidite li Vi?

- Ovdje mogu biti optimist, jer je situacija bila slična i u mojoj zemlji. Slovačka je zaostajala iza država u svom okruženju, zarobljena u svojim vlastitim političkim problemima. U Slovačkoj se to promijenilo izborom nove, akcijski orijentirane, vlade.

Zato mogu kazati kako vidim izlaz. To je trenutak kada političari na svim nivoima u BiH prestaju bacati dimne zavjese baveći se nemogućim, a samim tim, nebitnim stvarima te počnu raditi posao za koji su izabrani. Danas imamo potpisan Sporazum u stabilizaciji i pridruživanju - dakle, pretpostavka za napredak je tu.

BiH se sigurno ne može raspasti, niti je u njoj više moguć rat. No, da je ta zemlja u teškom stanju, kao pacijent na respiratoru, to je nedvojbeno. Kada je realno očekivati da ovaj teški pacijent samostalno prohoda?

- Nema smisla govoriti o datumima. Sada je BiH potreban proces kojim se stvari mogu pokrenuti sa mrtve točke. Proces europskih integracija kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nudi točno to - impuls za naprijed. Vrijeme je da se na tome počne ozbiljno raditi.

Nema nametanja Ustava

Pred Vama i domaćim liderima je najsloženiji zadatak, pregovori o ustavnim promjenama. Je li međunarodna zajednica spremna za suštinske ustavne reforme?

- Bilo je i poziva da međunarodna zajednica promijeni Ustav, no to nije rješenje; na stranu što međunarodna zajednica nema tu ovlast, OHR je ovdje da zaštiti postojeći dejtonski Ustav, kojeg su prihvatili politički lideri BiH kako bi zaustavili rat. Nema nametanja novog ustavnog rješenja.

Ko god to misli, živi u iluziji. Promjena Ustava mora biti rezultat dogovora izabranih zvaničnika. Ako cilj ove zemlje jest Europska unija, a jest, onda ova zemlja mora uskladiti svoj ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, učiniti upravu efikasnijom kako bi se mogla nositi sa svim izazovima EU integracija.

Neki novi ustavni model treba unaprijediti funkcionalnost države, a ne da je potkopava. To nije samo moje mišljenje, konačno - to je nešto oko čega se slažu i politički lideri. Svi smatramo da su ustavne reforme neophodne, a kako će one izgledati, stvar je dogovora političkih snaga u BiH.

Ima različitih mišljenja, različitih stavova i prijedloga, a BiH mora pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve konstitutivne narode. To neće biti ni lako ni brzo, ali političari BiH moraju konačno preuzeti odgovornost u svoje ruke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-11-07 16:02:14 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-11-07 16:33:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-11-08 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1164 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/11/08/spektar/LAJCAK00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x269" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4579914 Threads: 3 Questions: 150870285 Slow queries: 64337 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4487703 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/miroslav-lajcak-bih-se-nece-raspasti-27917 [printLink] => /sd-plus/spektar/miroslav-lajcak-bih-se-nece-raspasti-27917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 177953 [name] => MiroslavLajčak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslavlajcak [link] => /tag/miroslavlajcak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miroslav Lajčak: BiH se neće raspasti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-02-39-57-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/08/spektar/LAJCAK00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/08/spektar/LAJCAK00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje

Kako je priča o raspadu BiH zapljusnula cijelu regiju, ponajviše osobnim angažmanom arhitekta Daytonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrookea, o stvarnom stanju u toj zemlji razgovarali smo s aktualnim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

Gospodine Lajčak, posljednjih dana top-tema u regiji je Bosna i Hercegovina. Sa svih adresa odašilju se poruke kako se zemlja nalazi u kritičnom stanju te da joj prijeti raspad zbog najava o referendumu iz Republike Srpske. Iako ste i Vi osobno nebrojeno puta pojasnili da taj referendum nema pravno uporište, pa tako objektivno ni stvarno značenje, priče o raspadu ne prestaju. Što je po Vašem mišljenju razlog da se takvoj irelevantnoj priči daje toliko značenje?

- Kao prvo, Bosni i Hercegovini ne prijeti raspad! Svima je jasno da bi Republika Srpska, ako bi krenula tim putem, bila izolirana u regiji i u svijetu. To bi bilo političko samoubojstvo svakoga političkog lidera koji bi se identificirao s takvom inicijativom.

Četiri faktora odlučuju o budućnosti ove zemlje. Tri konstitutivna naroda i međunarodna zajednica. Nema unilateralnih poteza i bez suglasnosti svih četvero nema promjene sadašnjeg ustavnog aranžmana.

Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje. To je ono što nam je donijela ovakva negativna politička atmosfera.

Ali ta priča se forsira i u bosanskohercegovačkim medijima. Konkretno, “Dnevni avaz” već pola godine u gotovo svakom intervjuu počinje razgovor pitanjem: “Hoće li se BiH raspasti”. Ako mediji permanentno forsiraju priču o raspadu zemlje, kako će obični građani shvatiti da je to priča bez pokrića, ili još bolje rečeno, šuplja priča?

- Svi imaju svoj dio odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazi ova država; političari, mediji, pravosuđe, Parlament, pa i međunarodna zajednica. Međutim, mislim da apostrofiranje medija nije fer, jer oni izvještavaju ono što govore političari.

No, da bi se to promijenilo mora se staviti veći fokus na stvarne teme - kako napredovati prema EU-u, kako napraviti državu efikasnijom, kako otvoriti nova radna mjesta, kako osigurati da se današnji studenti za pet ili deset godina mogu zaposliti u svojoj struci, a ne kao konobari. Kako svi, tako i mediji u tom procesu imaju svoju ulogu.

Osobno, volio bih vidjeti kako na svaku izjavu o ukidanju ili otcjepljenju novinari postave pitanje: “Kako će to omogućiti ovoj državi da se približi Europskoj uniji?, ili ako ne mislite ići prema Europskoj uniji, koja nudi konkretan i dokazan razvoj, onda koji je Vaš plan? Možete li ga obrazložiti?”

Čitajući BH medije, teško se oteti dojmu da se na Vas permanentno vrši pritisak da smijenite Milorada Dodika. Zamjeraju Vam nekorištenje bonskih ovlasti!?

- Svi bi da ja nekoga smijenim. No svi misle da to treba biti neko drugi, a ti političari pobjeđuju na izborima. Zar netko zaista misli da bi se smjenama mogli riješiti svi problemi ili da bi svakodnevna upotreba bonskih ovlasti dovela do promjene svijesti kako političara tako i građana?

 Posljednjih deset godina njihova korištenja to nije pokazalo. To bi samo ponudilo još jedan loš izgovor i lažni alibi da se krivnja za neuspjeh političara pokuša prebaciti na međunarodnu zajednicu. Prisutnošću međunarodne zajednice BH političari nisu lišeni odgovornosti i to je nešto što svi moraju shvatiti.

Logično da građani ne mogu biti zadovoljni jer su im političari obećavali napredak k EU-u, boljitak, a dobili su jednu zatrovanu retoriku koja ništa ne riješava. Vrijeme je da političari počnu raditi ono što su obećali građanima, a to su reforme i europske integracije

U ovoj zemlji su se već navikli da se do rješenja dolazi na silu i smjenama, stoga se Vaš pristup - kompromisa, dogovaranja i uvjeravanja - u ovoj zemlji baš i ne razumije adekvatno.

- Slažem se! Vidite samo situaciju oko pitanja popisa stanovništva. Popis stanovništva je jasan zahtjev EU. Povjerenik za proširenje EU-a, Rehn, izjavio je da postoje određeni podaci koji se moraju prikupiti u okviru popisa, međutim, pitanja koja se odnose na nacionalnu pripadnost, jezik, itd. ne spadaju u ovu kategoriju - prikupljanje ovih podataka je diskrecijsko pravo.

Stoga, što se tiče BiH, ovo je pitanje političkog dogovora. No ono što gledamo je isključiv pristup vodećih predstavnika srpskog naroda. Oni deklatrativno stalno inzistiraju na dogovoru, u ovom slučaju i ne ulaze u raspravu, nego samo ponavljaju svoje stavove.

Važno je naglasiti da popis proveden samo u jednom dijelu BiH ne bi imao značenje niti vrijednost za bilo koju instituciju. Da situacija u zemlji nije ozbiljna, bilo bi smiješno slušati izjave, koje već danima slušamo, kako neko ne želi leći kao Srbin, a probuditi se kao Bosanac.

Posljednjih dvadesetak dana obišli ste sve relevantne svjetske adrese tražeći potporu i pažnju za BiH. Koliko je svijet spreman pomoći ovoj zemlji da napokon postane normalna zemlja?

- Ne trebamo se zavaravati da će BiH i 13 godina nakon Daytona biti na vrhu prioriteta međunarodne zajednice. Bez obzira na to, cilj međunarodne zajednice ostaje isti, a to je Bosna i Hercegovina, mirna i prosperitetna država koja se kreće putem europskih integracija.

U tom cilju, međunarodna zajednica je već uložila milijarde eura u BiH, rasporedila najširu lepezu svojih političkih, civilnih, ekonomskih i vojnih snaga. Europska unija je otvorila vrata Bosni i Hercegovini da postane član EU-a i na taj način ponudila sigurnu i prosperitetnu perspektivu.

Spremnost međunarodne zajednice da postigne svoj cilj je jasan, no domaći politički lideri moraju također pokazati odgovornost prema svojoj državi da bi se ovaj cilj postigao. Moj cilj tijekom ovih posjeta je bio da naglasim da posao u BiH još nije gotov te da ga moramo dovršiti.

Ovih dana u svim europskim prijestolnicama i zemljama članicama Vijeće za implementaciju mira (PIC-a ) razmatraju kako naći odgovor na probleme današnje BiH.

Posljednju godinu dana stalno je tema i zatvaranje OHR-a. Dok se iz RS permanentno zagovara njegovo zatvaranje, iz Federacije BiH se ističe da je OHR nužan dok se ne donese novi ustav.

- Uz ustavne reforme i europski put, oblik angažmana međunarodne zajednice u BiH u budućnosti je treće dominantno pitanje kojem se bavim. Da budem jasan, cilj međunarodne zajednice u BiH nije da tek tako zatvori OHR nego da to učini kad Bosna i Hercegovina ispuni uvjete koje je postavio PIC.

O zatvaranju OHR-a se ozbiljno govori već skoro tri godine. No, ako me pitate ovog trenutka, situacija u BiH ne dopušta zatvaranje. Svi mogu o tome imati svoj stav, no jedino Vijeće za implementaciju mira, na osnovu moje preporuke, odlučuje o budućnosti OHR-a.

Jesu li u Vijeću za implementaciju mira svjesni da ova zemlja ne može funkcionirati u postojećem ustavnom okviru bez OHR-a? To bi nedvojbeno bio kolaps sustava?

- Upoznavanje sa situacijom u BiH je bio jedan od ciljeva mojih sastanaka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. Sastajem se s ambasadorima zemalja Upravnog odbora svaki tjedan kako bi razmotrili političku situaciju te napredak. Veoma su dobro upućeni u situaciju u BiH.

Uspjeli ste postići potpisivanje SSP BiH s EU prije pet mjeseci, međutim, u ovoj zemlji tom iznimno važnom događaju se uopće ne daje značaj. Nitko ne pojašnjava građanima što su to europski standardi i direktive, koje se ne mogu prilagođavati BiH nego se BiH treba prilagoditi njima... Ovdje je tema nad temama što je Dodik izjavio, hoće li se raspasti BiH, svaka priča ima nacionalni predznak... A o suštinskim pitanjima nigdje ni slova. Životni standard, ekonomski oporavak, europske integracije, za takve teme u BH medijima nema mjesta. I mene osobno to već frustrira, a ne vidim izlaz iz tog začaranog kruga. Vidite li Vi?

- Ovdje mogu biti optimist, jer je situacija bila slična i u mojoj zemlji. Slovačka je zaostajala iza država u svom okruženju, zarobljena u svojim vlastitim političkim problemima. U Slovačkoj se to promijenilo izborom nove, akcijski orijentirane, vlade.

Zato mogu kazati kako vidim izlaz. To je trenutak kada političari na svim nivoima u BiH prestaju bacati dimne zavjese baveći se nemogućim, a samim tim, nebitnim stvarima te počnu raditi posao za koji su izabrani. Danas imamo potpisan Sporazum u stabilizaciji i pridruživanju - dakle, pretpostavka za napredak je tu.

BiH se sigurno ne može raspasti, niti je u njoj više moguć rat. No, da je ta zemlja u teškom stanju, kao pacijent na respiratoru, to je nedvojbeno. Kada je realno očekivati da ovaj teški pacijent samostalno prohoda?

- Nema smisla govoriti o datumima. Sada je BiH potreban proces kojim se stvari mogu pokrenuti sa mrtve točke. Proces europskih integracija kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nudi točno to - impuls za naprijed. Vrijeme je da se na tome počne ozbiljno raditi.

Nema nametanja Ustava

Pred Vama i domaćim liderima je najsloženiji zadatak, pregovori o ustavnim promjenama. Je li međunarodna zajednica spremna za suštinske ustavne reforme?

- Bilo je i poziva da međunarodna zajednica promijeni Ustav, no to nije rješenje; na stranu što međunarodna zajednica nema tu ovlast, OHR je ovdje da zaštiti postojeći dejtonski Ustav, kojeg su prihvatili politički lideri BiH kako bi zaustavili rat. Nema nametanja novog ustavnog rješenja.

Ko god to misli, živi u iluziji. Promjena Ustava mora biti rezultat dogovora izabranih zvaničnika. Ako cilj ove zemlje jest Europska unija, a jest, onda ova zemlja mora uskladiti svoj ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, učiniti upravu efikasnijom kako bi se mogla nositi sa svim izazovima EU integracija.

Neki novi ustavni model treba unaprijediti funkcionalnost države, a ne da je potkopava. To nije samo moje mišljenje, konačno - to je nešto oko čega se slažu i politički lideri. Svi smatramo da su ustavne reforme neophodne, a kako će one izgledati, stvar je dogovora političkih snaga u BiH.

Ima različitih mišljenja, različitih stavova i prijedloga, a BiH mora pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve konstitutivne narode. To neće biti ni lako ni brzo, ali političari BiH moraju konačno preuzeti odgovornost u svoje ruke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/miroslav-lajcak-bih-se-nece-raspasti-27917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1d7468060add4b3f9e9f289caf33818081b34a85 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miroslav+Laj%C4%8Dak%3A+BiH+se+ne%C4%87e+raspasti+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmiroslav-lajcak-bih-se-nece-raspasti-27917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmiroslav-lajcak-bih-se-nece-raspasti-27917 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Miroslav Lajčak: BiH se neće raspasti

Piše PSD.
8. studenog 2008. - 12:31
Ono što prijeti Bosni i Hercegovini, po mome mišljenju je puno realnije, a to je nastavak trenutne političke, ekonomske i socijalne stagnacije. Građani pate, nepovjerenje raste, i sve to sa slabom nadom u poboljšanje

Kako je priča o raspadu BiH zapljusnula cijelu regiju, ponajviše osobnim angažmanom arhitekta Daytonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrookea, o stvarnom stanju u toj zemlji razgovarali smo s aktualnim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

Gospodine Lajčak, posljednjih dana top-tema u regiji je Bosna i Hercegovina. Sa svih adresa odašilju se poruke kako se zemlja nalazi u kritičnom stanju te da joj prijeti raspad zbog najava o referen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:39