stdClass Object ( [id] => 153138 [title] => Mladić: Za Zadar nismo imali Orkan [alias] => mladic-za-zadar-nismo-imali-orkan [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Haaški optuženik za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini, general Ratko Mladić, pred srpskim zastupnicima na tzv. Skupštini bosanskih Srba, održanoj 12. svibnja 1992., hvalio se svojom hrabrošću i izbrušenim ratnim iskustvom u Kninskom korpusu.

On je Hrvatima, veli, “trn u oku”, svi su ga se bojali, granatirao ih je, ostavio ih bez struje i vode… Za iznesena stajališta često je pozivao “krajinskog predsjednika” Milana Martića da ih potvrdi, koji je kao gost nazočio Skupštini bosanskih Srba. Ispričao je i kako je Martiću spasio život, izvlačeći ga iz Bosanske Otoke, unatoč “usporednim cijevima i ustaškom parnom valjku”.

‘Vruća linija’

Smatrao se Mladić dužnim pojasniti zašto nije zauzeo Zadar, pa se na to pitanje, u preopširnome monologu, vraćao više puta.

- Onaj tko iole zna ratno pravo, a ja ću vas poučiti sada iz našeg ugla dole iz Kninskog korpusa. Bilo je mnogo dilema zašto nismo zauzeli Zadar. Mogli smo, nismo iz dva razloga. Prvo, zato što mi možemo uzeti i Zadar i međunarodna zajednica nam to nikada neće priznati da je naše. Ako nije bilo naše prije. Mi to možemo držati 5, 10 ili 150 godina, naši unuci će se morati vratiti tamo gdje smo došli, a nije naše.

Ti koji misle da je naše tamo dokle dođe tenk i vojnik, to su davno prošla vremena, to je plus’vamperfekt. Naši tenkovi i naši borci trebaju da budu temo gdje je naše ognjište. A ako smo u ovom ratu došli do tamo gdje nije naše, onda moramo to zadržati, da se kroz političke pregovore dobije ono što je naše, a nismo u mogućnosti da dobijemo na drugačiji način - kaže Mladić, da bi se nakon nekoliko minuta opet vratio na pitanje zašto nije zauzeo Zadar. U drugom pojašnjenju, drugi razlog zašto nije zauzeo Zadar postao je prvi pravi razlog:

- Prvi razlog je bio onaj što ću vam reći kao drugi. Trebala nam je tehnika koja sada radi oko Mostara, i Kninskom korpusu. Trebao mi je onaj sistem Orkan koji tuče 60 kilometara, jer da smo nastavili da se borimo, uništili bi tu tehniku, ionako je dosta oštećena. Tada mi nismo imali to što smo imali. A tu su i Đukić i Španović. Španović je kasnije došao. Zna Đukić koliko je Kninski korpus brojao kada sam ja donio odluku, po naređenju, koju sam primio telefonom, da krenem ka obalnom rubu. (...) I evo ga Martić, pozvao sam njega i Babića, da pozovu narod da ide u borbu, kako je tko išao, tako je prihvatao oružje i išao u borbu - kazao je Mladić bosanskim Srbima.

No, istine radi, generalu Mladiću za zauzimanje Zadra Orkan uopće nije trebao. Imao je višak ukopane artiljerije, tri kilometra od Kalelarge, kojom je mogao tući po gradu, a što je i činio. Za zauzimanje Zadra trebalo mu je pješaštvo, srca osvajačkog, a to nije imao, što, čini se, nije imao snage priznati Karadžićevim zastupnicima, pa im je plasirao priču o Orkanu koji “sada” radi kod Mostara. Do akcije Maslenica srpske snage su imale Zadar na dlanu, u dometu lake artiljerije, u što smo se osobno uvjerili. A to nam je potvrdio i Božo Krce, načelnik Obavještajne i kontraobavještajne službe 112. brigade, koji je s Mladićem pregovarao o izvlačenju vojske iz zadarskih vojarni.

Inače, da je Krce pregovarao s Mladićem, saznali smo tek sada, čitajući transkript sa Skupštine bosanskih Srba. Mladić je dijalozima s Krcom, s kojim je imao, kako kaže, “vruću liniju”, posvetio značajan prostor u svom izbornom govoru za načelnika Glavnog štaba vojske bosanskih Srba.

- Pošto sam znao tog nekog Božu Krcu, inžinjera iz sela Trilja, glavni je bio za obranu Zadra, dolazim u kancelariju i nazovem ga, a on: “O, gospodine generale, znate, nema iseljavanja više.” Dobro, gospodine Krce, zbog čega ne može da se iznosi, iznosite sve, sve može da ostane, samo bez oružja… - prepričava Mladić dijaloge, potom iznoseći kakve je zapovijedi dao komandantima artiljerijske i raketne grupe.

- Komandanti, slušajte naređenje! Iks taj i taj, petocifreni broj, ipsilon taj i taj, set taj i taj, pa pod toliko. Krce, jesi li čuo, ha generale, znamo vi vaše šeme. To ti je hotel “Kolovare”. Nećete vi tamo, tu je Evropska zajednica smještena. Baš ću ja tu da tučem, jer su vas oni i doveli ovdje. Pet minuta imaš da se zaklonite, isteklo pet minuta, a, gospodine, počinjem dejstvo, komandant 5 plutona pali.

Ovaj dum, dum, dum, a ovaj viče: “Jesi li ti, Mladiću, normalan?”. Na to je Mladić odgovorio Krci: “Super normalan, bio sam na sistematskom pregledu i svi rezultati kao da sam imao dvadeset godina.”

Filip Jakov tučem s 20 plutona brodske artiljerije, a Krce moli, crvči: “Molim te prekini, dogovorit ćemo se”. Kad je završio to što ćemo se dogovoriti, jer se nismo dogovorili, rekao sam mu: “Pusti kolonu ovog momenta, Krco, i upamti - znam gdje je tvoj Krizni štab. Tući ću i tebe, ali mi trebaš da iseliš, zaustaviš li još i jedno vozilo, nemam poslije milosti…” - pričao je Mladić kako je Hrvatima utjerivao strah u kosti.

Iseljavanje vojske

Danas nam Krce pojašnjava, nakon uvida u transkript, kako je Mladić želio izmijeniti sporazum o iseljavanju vojske, koji su potpisali s generalom Vladimirom Vukovićem, komandantom Kninskog korpusa, Mladićevim prethodnikom.

- Najprije je dogovoreno iseljavanje vojarne u Šepurinama, a tek poslije ostale tri iz grada. Mladić je htio najprije iseliti ove tri iz grada, a da ostanu u Šepurinama, čime bi grad i cijelu Dalmaciju držali u blokadi. Mi im to nismo mogli dozvoliti. Takav sporazum, koji smo uspjeli dobiti s Vukovićem, s Mladićem sigurno ne bismo uspjeli. On je skroz lud, i vojsku u kasarnama bi žrtvovao da ostvari svoj cilj i da drži Zadar na nišanu. Prijetio je i tukao po gradu kad god bi poželio - kaže nam Krce.

Ispričao je Mladić srpskim zastupnicima kako ga je Krce pitao tko mu je šef, sada kada više nema Jugoslavije.

- E, kada više nema toga, šef sam sada sam sebi, a vi izvolite - kazao je Mladić, dodavši da će politički šef Republike Srpske BiH sada biti njegov šef.   
Haaški optuženik, amnestiran za zločine počinjene u Hrvatskoj, pojasnio je i zašto je 9. korpus JNA, koji je držao front od čak 650 kilometara, bio uspješan:

- Kninski korpus je imao uspjeha jer su u zoni odgovornosti korpusa pod jedinstvenom komandom bile i snage JNA, i teritorijalna obrana i Martićeva milicija, je l’ tako, Martiću?

Mladić navodi primjer kako su on i Martić zajedničkim snagama zauzeli Kijevo.
- Pozovem ga i kažem: “Ti na Kijevo, daj mi 40 milicionera, i učestvovao si u borbi, je li tako, Milane? I radili smo ono što smo mi planirali, i ovdje će biti artiljerija i ta artiljerija radi.”

Naveo je Mladić i probleme u Kninskom korpusu. Veli - taj korpus je bio pripremljen za predaju sav, a što nije ni čudno s obzirom na to tko mu je bio godinama na čelu. Pa se obrušio na načelnika iženjerije Stjepana Strbada, koji se izvlačio na razne načine da ne napravi plan miniranja Masleničkog mosta.
ARH070406ZADAR
Posljedice granatiranja na ulazu u Zadar, kod Gaženice
- Najveći ustaša, evo, tu ljudi znaju, Stjepan Strbad, nema većeg zlikovca i ustaše u Hrvatskoj i Evropi. Bio je načelnik inžinjerije. Dođi, Strba, ovamo, idi miniraj Maslenički most, ama, druže generale, ja taj most... Slušaj bre, izvrši naređenje, napiši napismeno naređenje. Pa mi napiše jedno, drugo, pa ne valja, pa treće, pa mogu li ja da napišem…

Kad sam došao na Maslenički most, ponio sam sa sobom eksploziv - veli Mladić. “Najvećeg ustašu u Hrvatskoj i Evropi”, nažalost, nismo uspjeli kontaktirati, iako živi na splitskim Blatinama.
Govorio je Mladić i o Drnišu i o Benkovcu, gdje su ga dočekali “s cvijećem i podignuta tri prsta”, ali nisu bili spremni za front, pa ih je morao podučiti da se obrana zemlje ne može odbiti. Ja sam njima kazao: “Momci, neće ni petao sam u lonac!”

O Škabrnji u ovom zapisniku ni riječi, no u njemu je dokaz kako se Mladić, kojem je glavna referencija bila ozloglašenost na hrvatskom ratištu, založio da se “udruži sva zajednička pamet, od političke, duhovne, naučne i kulturne u Republici Srpskoj i “Krajini” da se postigne cilj stvaranja srpskih država koje će se povezati i teritorijalno s maticom Srbijom, koridorom kroz Posavinu.

zdravka soldić arar

Kukavica s pancirkom i artiljerijom

Božo Krce
Božo Krce bio je glavni pregovarač s Ratkom Mladićem za zadarsko područje. Osim telefonske ‘vruće linije’ o kojoj Mladić govori, imali su i šest izravnih pregovaračkih susreta. Samozatajni Krce, dok ga nismo pronašli u Mladićevu izbornom govoru, o pregovorima s ozloglašenim ratnim zločincem nikada javno nije govorio. Danas Mladića opisuje “arogantnim, bešćutnim, ludim generalom, spremnim na sve da postigne cilj”.

- Mladić glumi hrabrost, a zapravo je bio kukavica s moćnom artiljerijom. Na pregovore je uvijek dolazio na teritoriju pod kontrolom Srba, u pancirki koja je počinjala od vrata, a završavala na koljenima, a iza leđa mu je uvijek stajao tjelohranitelj. Ja sam na pregovore uvijek išao u košulji, samo s vozačem. Toliko o Mladićevoj hrabrosti. Krce nam je ispričao i najdramatičniju scenu s pregovora u Žitniću, u prosincu 1991., kada je zaiskrilo i ozbiljno došao u pitanje nastavak pregovora.

- Mladić je pričao kako se i njegov otac borio za Jugoslaviju i kako je na Neretvi poginuo. Ja sam tada kazao da su na Neretvi uglavnom stradali četnici. On je na tu moju opasku potpuno poludio, počeo je nekontrolirano vikati. Rekao je da će poubijati sve od 7 do 77 godina u Zadru, Splitu, Šibeniku. Ja sam kazao da to može izjaviti samo okorjeli ratni zločinac. S nama je bio, kao posrednik u pregovorima, i talijanski veleposlanik, a on se na te njegove izjave nije ni osvrnuo. Bio je i Šime Prtenjača. Poslije smo ipak morali nastaviti pregovore, nismo imali izbora.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Trebao mi je  onaj sistem Orkan koji tuče 60 kilometara, jer da smo nastavili da se borimo, uništili bi tu tehniku, ionako je dosta oštećena. Tada mi nismo imali to...’, objašnjava Mladić, iako je imao višak ukopane artiljerije 3 kilometra od Kal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U zapisniku sa Skupštine bosanskih Srba, održane 12. svibnja 1992., stoji ‘objašnjenje’ ozloglašenoga generala zašto nije ‘pokorio’ Zadrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-12-30 11:50:27 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-12-30 12:34:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-12-31 13:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6881 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/12/31/spektar/ARH260905MLADIC37.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x528" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7916043 Threads: 10 Questions: 1584936694 Slow queries: 4839104 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112149094 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/mladic-za-zadar-nismo-imali-orkan-153138 [printLink] => /sd-plus/spektar/mladic-za-zadar-nismo-imali-orkan-153138?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 211163 [name] => ratkomladić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ratkomladic [link] => /tag/ratkomladic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Trebao mi je  onaj sistem Orkan koji tuče 60 kilometara, jer da smo nastavili da se borimo, uništili bi tu tehniku, ionako je dosta oštećena. Tada mi nismo imali to...’, objašnjava Mladić, iako je imao višak ukopane artiljerije 3 kilometra od Kal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U zapisniku sa Skupštine bosanskih Srba, održane 12. svibnja 1992., stoji ‘objašnjenje’ ozloglašenoga generala zašto nije ‘pokorio’ Zadrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladić: Za Zadar nismo imali Orkan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-22-09-37-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/31/spektar/ARH260905MLADIC37.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/31/spektar/ARH260905MLADIC37.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Haaški optuženik za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini, general Ratko Mladić, pred srpskim zastupnicima na tzv. Skupštini bosanskih Srba, održanoj 12. svibnja 1992., hvalio se svojom hrabrošću i izbrušenim ratnim iskustvom u Kninskom korpusu.

On je Hrvatima, veli, “trn u oku”, svi su ga se bojali, granatirao ih je, ostavio ih bez struje i vode… Za iznesena stajališta često je pozivao “krajinskog predsjednika” Milana Martića da ih potvrdi, koji je kao gost nazočio Skupštini bosanskih Srba. Ispričao je i kako je Martiću spasio život, izvlačeći ga iz Bosanske Otoke, unatoč “usporednim cijevima i ustaškom parnom valjku”.

‘Vruća linija’

Smatrao se Mladić dužnim pojasniti zašto nije zauzeo Zadar, pa se na to pitanje, u preopširnome monologu, vraćao više puta.

- Onaj tko iole zna ratno pravo, a ja ću vas poučiti sada iz našeg ugla dole iz Kninskog korpusa. Bilo je mnogo dilema zašto nismo zauzeli Zadar. Mogli smo, nismo iz dva razloga. Prvo, zato što mi možemo uzeti i Zadar i međunarodna zajednica nam to nikada neće priznati da je naše. Ako nije bilo naše prije. Mi to možemo držati 5, 10 ili 150 godina, naši unuci će se morati vratiti tamo gdje smo došli, a nije naše.

Ti koji misle da je naše tamo dokle dođe tenk i vojnik, to su davno prošla vremena, to je plus’vamperfekt. Naši tenkovi i naši borci trebaju da budu temo gdje je naše ognjište. A ako smo u ovom ratu došli do tamo gdje nije naše, onda moramo to zadržati, da se kroz političke pregovore dobije ono što je naše, a nismo u mogućnosti da dobijemo na drugačiji način - kaže Mladić, da bi se nakon nekoliko minuta opet vratio na pitanje zašto nije zauzeo Zadar. U drugom pojašnjenju, drugi razlog zašto nije zauzeo Zadar postao je prvi pravi razlog:

- Prvi razlog je bio onaj što ću vam reći kao drugi. Trebala nam je tehnika koja sada radi oko Mostara, i Kninskom korpusu. Trebao mi je onaj sistem Orkan koji tuče 60 kilometara, jer da smo nastavili da se borimo, uništili bi tu tehniku, ionako je dosta oštećena. Tada mi nismo imali to što smo imali. A tu su i Đukić i Španović. Španović je kasnije došao. Zna Đukić koliko je Kninski korpus brojao kada sam ja donio odluku, po naređenju, koju sam primio telefonom, da krenem ka obalnom rubu. (...) I evo ga Martić, pozvao sam njega i Babića, da pozovu narod da ide u borbu, kako je tko išao, tako je prihvatao oružje i išao u borbu - kazao je Mladić bosanskim Srbima.

No, istine radi, generalu Mladiću za zauzimanje Zadra Orkan uopće nije trebao. Imao je višak ukopane artiljerije, tri kilometra od Kalelarge, kojom je mogao tući po gradu, a što je i činio. Za zauzimanje Zadra trebalo mu je pješaštvo, srca osvajačkog, a to nije imao, što, čini se, nije imao snage priznati Karadžićevim zastupnicima, pa im je plasirao priču o Orkanu koji “sada” radi kod Mostara. Do akcije Maslenica srpske snage su imale Zadar na dlanu, u dometu lake artiljerije, u što smo se osobno uvjerili. A to nam je potvrdio i Božo Krce, načelnik Obavještajne i kontraobavještajne službe 112. brigade, koji je s Mladićem pregovarao o izvlačenju vojske iz zadarskih vojarni.

Inače, da je Krce pregovarao s Mladićem, saznali smo tek sada, čitajući transkript sa Skupštine bosanskih Srba. Mladić je dijalozima s Krcom, s kojim je imao, kako kaže, “vruću liniju”, posvetio značajan prostor u svom izbornom govoru za načelnika Glavnog štaba vojske bosanskih Srba.

- Pošto sam znao tog nekog Božu Krcu, inžinjera iz sela Trilja, glavni je bio za obranu Zadra, dolazim u kancelariju i nazovem ga, a on: “O, gospodine generale, znate, nema iseljavanja više.” Dobro, gospodine Krce, zbog čega ne može da se iznosi, iznosite sve, sve može da ostane, samo bez oružja… - prepričava Mladić dijaloge, potom iznoseći kakve je zapovijedi dao komandantima artiljerijske i raketne grupe.

- Komandanti, slušajte naređenje! Iks taj i taj, petocifreni broj, ipsilon taj i taj, set taj i taj, pa pod toliko. Krce, jesi li čuo, ha generale, znamo vi vaše šeme. To ti je hotel “Kolovare”. Nećete vi tamo, tu je Evropska zajednica smještena. Baš ću ja tu da tučem, jer su vas oni i doveli ovdje. Pet minuta imaš da se zaklonite, isteklo pet minuta, a, gospodine, počinjem dejstvo, komandant 5 plutona pali.

Ovaj dum, dum, dum, a ovaj viče: “Jesi li ti, Mladiću, normalan?”. Na to je Mladić odgovorio Krci: “Super normalan, bio sam na sistematskom pregledu i svi rezultati kao da sam imao dvadeset godina.”

Filip Jakov tučem s 20 plutona brodske artiljerije, a Krce moli, crvči: “Molim te prekini, dogovorit ćemo se”. Kad je završio to što ćemo se dogovoriti, jer se nismo dogovorili, rekao sam mu: “Pusti kolonu ovog momenta, Krco, i upamti - znam gdje je tvoj Krizni štab. Tući ću i tebe, ali mi trebaš da iseliš, zaustaviš li još i jedno vozilo, nemam poslije milosti…” - pričao je Mladić kako je Hrvatima utjerivao strah u kosti.

Iseljavanje vojske

Danas nam Krce pojašnjava, nakon uvida u transkript, kako je Mladić želio izmijeniti sporazum o iseljavanju vojske, koji su potpisali s generalom Vladimirom Vukovićem, komandantom Kninskog korpusa, Mladićevim prethodnikom.

- Najprije je dogovoreno iseljavanje vojarne u Šepurinama, a tek poslije ostale tri iz grada. Mladić je htio najprije iseliti ove tri iz grada, a da ostanu u Šepurinama, čime bi grad i cijelu Dalmaciju držali u blokadi. Mi im to nismo mogli dozvoliti. Takav sporazum, koji smo uspjeli dobiti s Vukovićem, s Mladićem sigurno ne bismo uspjeli. On je skroz lud, i vojsku u kasarnama bi žrtvovao da ostvari svoj cilj i da drži Zadar na nišanu. Prijetio je i tukao po gradu kad god bi poželio - kaže nam Krce.

Ispričao je Mladić srpskim zastupnicima kako ga je Krce pitao tko mu je šef, sada kada više nema Jugoslavije.

- E, kada više nema toga, šef sam sada sam sebi, a vi izvolite - kazao je Mladić, dodavši da će politički šef Republike Srpske BiH sada biti njegov šef.   
Haaški optuženik, amnestiran za zločine počinjene u Hrvatskoj, pojasnio je i zašto je 9. korpus JNA, koji je držao front od čak 650 kilometara, bio uspješan:

- Kninski korpus je imao uspjeha jer su u zoni odgovornosti korpusa pod jedinstvenom komandom bile i snage JNA, i teritorijalna obrana i Martićeva milicija, je l’ tako, Martiću?

Mladić navodi primjer kako su on i Martić zajedničkim snagama zauzeli Kijevo.
- Pozovem ga i kažem: “Ti na Kijevo, daj mi 40 milicionera, i učestvovao si u borbi, je li tako, Milane? I radili smo ono što smo mi planirali, i ovdje će biti artiljerija i ta artiljerija radi.”

Naveo je Mladić i probleme u Kninskom korpusu. Veli - taj korpus je bio pripremljen za predaju sav, a što nije ni čudno s obzirom na to tko mu je bio godinama na čelu. Pa se obrušio na načelnika iženjerije Stjepana Strbada, koji se izvlačio na razne načine da ne napravi plan miniranja Masleničkog mosta.
ARH070406ZADAR
Posljedice granatiranja na ulazu u Zadar, kod Gaženice
- Najveći ustaša, evo, tu ljudi znaju, Stjepan Strbad, nema većeg zlikovca i ustaše u Hrvatskoj i Evropi. Bio je načelnik inžinjerije. Dođi, Strba, ovamo, idi miniraj Maslenički most, ama, druže generale, ja taj most... Slušaj bre, izvrši naređenje, napiši napismeno naređenje. Pa mi napiše jedno, drugo, pa ne valja, pa treće, pa mogu li ja da napišem…

Kad sam došao na Maslenički most, ponio sam sa sobom eksploziv - veli Mladić. “Najvećeg ustašu u Hrvatskoj i Evropi”, nažalost, nismo uspjeli kontaktirati, iako živi na splitskim Blatinama.
Govorio je Mladić i o Drnišu i o Benkovcu, gdje su ga dočekali “s cvijećem i podignuta tri prsta”, ali nisu bili spremni za front, pa ih je morao podučiti da se obrana zemlje ne može odbiti. Ja sam njima kazao: “Momci, neće ni petao sam u lonac!”

O Škabrnji u ovom zapisniku ni riječi, no u njemu je dokaz kako se Mladić, kojem je glavna referencija bila ozloglašenost na hrvatskom ratištu, založio da se “udruži sva zajednička pamet, od političke, duhovne, naučne i kulturne u Republici Srpskoj i “Krajini” da se postigne cilj stvaranja srpskih država koje će se povezati i teritorijalno s maticom Srbijom, koridorom kroz Posavinu.

zdravka soldić arar

Kukavica s pancirkom i artiljerijom

Božo Krce
Božo Krce bio je glavni pregovarač s Ratkom Mladićem za zadarsko područje. Osim telefonske ‘vruće linije’ o kojoj Mladić govori, imali su i šest izravnih pregovaračkih susreta. Samozatajni Krce, dok ga nismo pronašli u Mladićevu izbornom govoru, o pregovorima s ozloglašenim ratnim zločincem nikada javno nije govorio. Danas Mladića opisuje “arogantnim, bešćutnim, ludim generalom, spremnim na sve da postigne cilj”.

- Mladić glumi hrabrost, a zapravo je bio kukavica s moćnom artiljerijom. Na pregovore je uvijek dolazio na teritoriju pod kontrolom Srba, u pancirki koja je počinjala od vrata, a završavala na koljenima, a iza leđa mu je uvijek stajao tjelohranitelj. Ja sam na pregovore uvijek išao u košulji, samo s vozačem. Toliko o Mladićevoj hrabrosti. Krce nam je ispričao i najdramatičniju scenu s pregovora u Žitniću, u prosincu 1991., kada je zaiskrilo i ozbiljno došao u pitanje nastavak pregovora.

- Mladić je pričao kako se i njegov otac borio za Jugoslaviju i kako je na Neretvi poginuo. Ja sam tada kazao da su na Neretvi uglavnom stradali četnici. On je na tu moju opasku potpuno poludio, počeo je nekontrolirano vikati. Rekao je da će poubijati sve od 7 do 77 godina u Zadru, Splitu, Šibeniku. Ja sam kazao da to može izjaviti samo okorjeli ratni zločinac. S nama je bio, kao posrednik u pregovorima, i talijanski veleposlanik, a on se na te njegove izjave nije ni osvrnuo. Bio je i Šime Prtenjača. Poslije smo ipak morali nastaviti pregovore, nismo imali izbora.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/mladic-za-zadar-nismo-imali-orkan-153138 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a790159557573b7e0f99021870fa19bbf1a4892 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi%C4%87%3A+Za+Zadar+nismo+imali+Orkan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmladic-za-zadar-nismo-imali-orkan-153138 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmladic-za-zadar-nismo-imali-orkan-153138 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Trebao mi je  onaj sistem Orkan koji tuče 60 kilometara, jer da smo nastavili da se borimo, uništili bi tu tehniku, ionako je dosta oštećena. Tada mi nismo imali to...’, objašnjava Mladić, iako je imao višak ukopane artiljerije 3 kilometra od Kal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U zapisniku sa Skupštine bosanskih Srba, održane 12. svibnja 1992., stoji ‘objašnjenje’ ozloglašenoga generala zašto nije ‘pokorio’ Zadrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarU zapisniku sa Skupštine bosanskih Srba, održane 12. svibnja 1992., stoji ‘objašnjenje’ ozloglašenoga generala zašto nije ‘pokorio’ Zadrane

Mladić: Za Zadar nismo imali Orkan

Piše PSD.
31. prosinca 2011. - 14:15

Haaški optuženik za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini, general Ratko Mladić, pred srpskim zastupnicima na tzv. Skupštini bosanskih Srba, održanoj 12. svibnja 1992., hvalio se svojom hrabrošću i izbrušenim ratnim iskustvom u Kninskom korpusu.

On je Hrvatima, veli, “trn u oku”, svi su ga se bojali, granatirao ih je, ostavio ih bez struje i vode… Za iznesena stajališta često je pozivao “krajinskog predsjednika” Milana Martića da ih potvrdi, koji je kao gost nazočio Skupštini bosanskih Srba. Ispričao je i kako je Martiću spasio život, izvlačeći ga iz Bosanske Otoke, unatoč “usporednim cijevima i ustaškom parnom valjku”.

‘Vruća linija’

Smatrao se Mladić dužnim pojasniti zašto nije zauzeo Zadar, pa se na to pitanje, u preopširnome monologu, vra...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:09